提早為媽媽慶祝母親節🧏🏻‍♀️,去咗美麗華廣場一間新開嘅中菜廳,餐廳融合咗傳統、港式同南洋風味嘅潮州菜🍴。草根妹妹預先做咗功課👀,睇到餐牌有鮑魚、海參同燕窩,夠晒睇頭同份量,絕對可以討好到媽媽嘅歡心🥰!.🍵潮州菜當然唔少得一杯熱辣辣嘅功夫茶啦!.❤️敬親恩($688/1位,兩位起).🦐龍鬚子母中蝦一口咬落,非常香脆🤩,脆口嘅龍鬚包住蝦肉🤤,造型十分精緻✨。蝦肉中間包着蝦籽🦐,令蝦味非常濃郁,有種係口腔爆發嘅感覺💯,係一個非常出色嘅中式小菜。.✨木瓜盅燉燕窩廚師預先燉製雞、豬、金華火腿煲出嚟嘅高湯🐷🐥🍖,再放落木瓜入面,最後加入燕窩😍。高湯味道濃郁❤️,夠晒鹹香😆,再加入清甜新鮮嘅木瓜肉👍🏻,飲落非常舒服🥳,而且夠晒養顏🙌🏻,啱晒各位女士們,非常討好💋。.🌊23頭乾鮑炆海參食材矜貴🤩,大廚需要將乾鮑同海參炆煮幾日⏳,全部都係功夫菜嚟㗎,淨係花心思嗰個位都夠抵讚啦😍。豬婆參入口有即溶嘅感覺🤤,非常非常軟腍入味👍🏻,充滿骨膠原💯,滋補養生🥰。至於23頭乾鮑魚口感煙韌彈牙🌊,配上冬菇🍄,夠晒高質數。.🕊脆皮炸乳鴿乳鴿新鮮出爐🔥,外皮香脆,肉質都算細嫩👍🏻,仲夠晒Juice添💧。菜式夠懷舊,唔知又會唔
功夫茶
🍵潮州菜當然唔少得一杯熱辣辣嘅功夫茶啦!
❤️敬親恩($688/1位,兩位起)

🕊脆皮炸乳鴿
乳鴿新鮮出爐🔥,外皮香脆,肉質都算細嫩👍🏻,仲夠晒Juice添💧。菜式夠懷舊,唔知又會唔會勾起你哋嘅回憶呢💭?
🌿魚鰾魚蛋煮紹菜

🌿魚鰾魚蛋煮紹菜
沙爆魚鰾夠彈牙爽口😉,吸咗高湯嘅精華,好入味㗎!紹菜就一般,不過不失👉🏻👈🏻。

🍑孝親壽桃
話明係慶祝母親節,梗係要食返個壽包慶祝吓先,蓮蓉餡香滑😆。

🍮萬壽果燉雲耳
食精緻中菜當然唔少得最後嘅甜品🍮,一個非常之清甜嘅木瓜燉雪耳作為作結就完美喇😆。甜水夠晒滋陰養顏✨,甜度剛好👌🏻,加上爽口雲耳,不錯👌🏻。
🍉精美生果拼盤

🍉精美生果拼盤
三個盤內有哈密瓜同西瓜🍉🍈,兩款水果都比較淡味🤏🏻,唔夠甜,不過不失😐。
提提大家可以係1/5/2021至30/6/2021去享受敬親恩套餐😉,趁住呢咁特別嘅日子帶父母去食精緻中菜✨。
MENU
2021-05-03