2024-04-16 625 瀏覽
🌻推薦指數:西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋:7.5/10蜜思嘉:8.5/10美國荷斯登牛腰扒:8.5/10義大利燴牛膝:9/10忌廉牛油薯蓉:9.5/10環境整潔:8/10情調:8.5/10服務態度:8.5/10人均消費:$298 +10%整體評分:8.5/10食評:後街牛扒,顧名思義,係一間坐落喺灣仔道後街交加里既扒房,以牛扒馳名。同熙來攘往既灣仔道截然不同,交加里人煙稀少,環境清靜。餐廳室內裝潢略別具一格,兩面牆以無數酒樽同木箱裝飾,帶西洋風,對面灰色牆身則有掛畫同九龍皇帝風格既塗鴉點綴,將本地元素融入西方色彩之中。去到黃昏時分,餐廳會將燈光較暗,非常適合情侶或者密友一齊暢談心事。我地兩人總共點左兩份A La Carte。首先登場既係西班牙麵包配淺黃色橄欖油同埋深褐色意大利黑醋兩款醬料。西班牙麵包即叫即整,上碟時仲係觸手温暖,外皮乾脆,內裡軟熟蓬鬆,沾上橄欖油入口有淡淡既麥香餘韻。如果中意食甜既朋友不妨試吓沾意大利黑醋,醋味溫純細膩,葡萄芬芳,略帶微甜,亦都係唔錯既選擇。麵包免費任添,侍應亦會主動上前詢問,所以如果等緊主菜飢餓難耐既話不妨再叫多一碟同朋友分享。食完麵包略嫌口乾既話可
🌻推薦指數:
人均消費:$298 +10%
整體評分:8.5/10

食評:

西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋

食完麵包略嫌口乾既話可以飲一啖welcome drinks。今次我地揀既係汽泡型蜜思嘉moscato,濃郁香甜既水果香為口腔帶嚟清新既感覺,又可以同朋友開心事台,一齊準備好迎接主角登場。
Moscato

第一味主菜係五成熟美國荷斯登牛腰扒(USDA BRANDT BEEF PRIME HOLSTEIN BAVETTE) 配法式忌廉牛油薯蓉。荷斯登牛腰扒係來自美國頭三甲牧場,就算有一定厚度依然唔覺韌,肉質嫩滑,咀嚼幾啖成口已經充滿油香濃郁既肉味。再加上表面切碎既蒜蓉香草同埋醬汁,令味道昇華至另一種層次。

第二味主菜係義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉。同第一味最大既分別係佢帶有牛骨同埋少量肥腴既牛筋,牛膝經過細火慢燉之後肉質變得更為軟嫩。同第一味一樣,伴碟既法式忌廉牛油薯蓉極致綿密細滑,入口即溶。
義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉
題外話/補充資料: 因為每份牛扒係按照顧客既要求即叫即煮,烹調需時,所以筆者建議如果有心一試既朋友記得要預留充足既時間(大約1.5小時),咁先可以品嚐到真味道。
2023-10-30
$327.8 (午餐)
西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋
Moscato
義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉
  • 義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)
  • 美國荷斯登牛腰扒(USDA BRANDT BEEF PRIME HOLSTEIN BAVETTE)