2024-04-16 349 瀏覽
🌻推薦指數:西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋:7.5/10蜜思嘉:8.5/10美國荷斯登牛腰扒:8.5/10義大利燴牛膝:9/10忌廉牛油薯蓉:9.5/10環境整潔:8/10情調:8.5/10服務態度:8.5/10人均消費:$298 +10%整體評分:8.5/10食評:後街牛扒,顧名思義,係一間坐落喺灣仔道後街交加里既扒房,以牛扒馳名。同熙來攘往既灣仔道截然不同,交加里人煙稀少,環境清靜。餐廳室內裝潢略別具一格,兩面牆以無數酒樽同木箱裝飾,帶西洋風,對面灰色牆身則有掛畫同九龍皇帝風格既塗鴉點綴,將本地元素融入西方色彩之中。去到黃昏時分,餐廳會將燈光較暗,非常適合情侶或者密友一齊暢談心事。我地兩人總共點左兩份A La Carte。首先登場既係西班牙麵包配淺黃色橄欖油同埋深褐色意大利黑醋兩款醬料。西班牙麵包即叫即整,上碟時仲係觸手温暖,外皮乾脆,內裡軟熟蓬鬆,沾上橄欖油入口有淡淡既麥香餘韻。如果中意食甜既朋友不妨試吓沾意大利黑醋,醋味溫純細膩,葡萄芬芳,略帶微甜,亦都係唔錯既選擇。麵包免費任添,侍應亦會主動上前詢問,所以如果等緊主菜飢餓難耐既話不妨再叫多一碟同朋友分享。食完麵包略嫌口乾既話可
🌻推薦指數:
人均消費:$298 +10%
整體評分:8.5/10

食評:

西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋

食完麵包略嫌口乾既話可以飲一啖welcome drinks。今次我地揀既係汽泡型蜜思嘉moscato,濃郁香甜既水果香為口腔帶嚟清新既感覺,又可以同朋友開心事台,一齊準備好迎接主角登場。
Moscato

第一味主菜係五成熟美國荷斯登牛腰扒(USDA BRANDT BEEF PRIME HOLSTEIN BAVETTE) 配法式忌廉牛油薯蓉。荷斯登牛腰扒係來自美國頭三甲牧場,就算有一定厚度依然唔覺韌,肉質嫩滑,咀嚼幾啖成口已經充滿油香濃郁既肉味。再加上表面切碎既蒜蓉香草同埋醬汁,令味道昇華至另一種層次。

第二味主菜係義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉。同第一味最大既分別係佢帶有牛骨同埋少量肥腴既牛筋,牛膝經過細火慢燉之後肉質變得更為軟嫩。同第一味一樣,伴碟既法式忌廉牛油薯蓉極致綿密細滑,入口即溶。
義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉
題外話/補充資料: 因為每份牛扒係按照顧客既要求即叫即煮,烹調需時,所以筆者建議如果有心一試既朋友記得要預留充足既時間(大約1.5小時),咁先可以品嚐到真味道。
2023-10-30
$327.8 (午餐)
西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋
Moscato
義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉
  • 義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)
  • 美國荷斯登牛腰扒(USDA BRANDT BEEF PRIME HOLSTEIN BAVETTE)
兩人本身不太餓想點一個大portion 份量 (hkd 998) 去share. 職員說每人必須各自點一個main dishes但我說我們不太餓 想share 一下. 他說不可以A La Carte Menu 的牛有3款 (1. hkd 998 , 2 hkd 5883. 已忘記了) 其中一個沒有了 職員 說可試豬柳 我回應我来這裡是想吃牛 不吃豬的.他說必須要點2個主菜 ( 當中另一menu 是9course 更加不選吧 因為不太餓 最後我點了一主菜是價值為hkd 998 的M9 和牛扒配薯像和mashes potato 友人點了 另一Bavette. 最終是令我氣憤時結帳時 職員問食物可以嗎 打包嗎(因為吃剩了一半)我一早說了會我只想share 因分量太大 。 職員說對呀份量是很大 因為這新出的 3塊扒份量迫客人點著不想點的份量 menu 選擇不多,想收酒店級的價錢非常不專業 會和朋友分享絕不再光顧 慎入!
3. 已忘記了) 其中一個沒有了 職員 說可試豬柳 我回應
非常不專業 會和朋友分享絕不再光顧 慎入!
2024-03-31
今晚終於試咗後街牛扒,哇塞🤩,食物之正宗!嗰碗南瓜湯滑到不得了,好似絲絨一樣,配埋嗰塊軟綿綿嘅西班牙麵包,真係正到爆,食一啖,又香又扎實。啱啱上嘅荷斯登短骨牛肋眼,撩起我個食慾到最高點。眼前嘅肋眼肉質咁嫩滑,啖啖肉味,咀嚼之間,肉汁四溢,簡直係👌!味覺上嘅享受,真係一流。而家口水又諗起嗰股香melt喺舌尖嘅滋味。雖然環境簡單啲,但坐喺度享受高級牛扒嘅滋味,心情真係百倍!佢哋嘅牛肉採擇,火候掌握,隨便一款都深得我心,而且個個菜式嘅味道都好有層次感,簡直係味蕾嘅盛宴。唔得唔提嗰小輪色彩繽紛嘅macaroon,甜而不膩,完美收尾。真係一次飽嘴又滿足嘅晚餐,呢間牛扒房,無得輸,絕對係食家嘅首選啊👍!下次一定會再嚟,要同埋三五知己一齊分享呢個驚喜!

2024-01-31 1510 瀏覽
夜晚9 course set $ 688起, 選擇main course 後便會有前菜、甜品等另外八道餸。每個course都有默認選擇,可另外加錢upgrade。9 course set 既默認選項已經好好味同好夠飽。今次主菜選擇左牛腰扒,朋友選擇左風乾熟成牛臉頰。叫完set後會送上welcome drink,moscato 一杯。果味香濃但不易入口。係牛肉既好夥伴。餐前麵包係西班牙既麵包,外皮脆得黎有D煙韌,細嚼下會食到麵粉香。內部鬆軟。第一道前菜,魚子醬北海道吞拿魚他他伴芒果醬。魚肉味濃,加上魚子醬更咸鮮。伴上芒果醬有一種清新的風味。下一道是意大利傳統餐前小食,感覺係普普通通既芝士。基本既沙律🥗係凱撒沙律,特別既係煙肉除左脆仲有好強既煙燻肉味。白酒漬三文魚,魚子醬沒有太濃的味道。旁邊的檸檬泡沫亦淡味。三文魚有白酒的香甜。我地額外加左意大利生牛肉片。生牛肉本身應該腌製過,有少少Parma ham既味道。配埋芝士同醋,味道我都幾鍾意。但之後既first course亦有喱道菜,所以唔需要額外叫。法式慢煮鵝肝亦係額外加錢既。喱道菜係最好食既。睇相都知係有幾粉嫩,食落去軟到好似cream咁

下一道是意大利傳統餐前小食,感覺係普普通通既芝士。

法式慢煮鵝肝亦係額外加錢既。喱道菜係最好食既。睇相都知係有幾粉嫩,食落去軟到好似cream咁,肝味非常濃。入口即溶,個浸肝味既回韻非常正。配埋炸無花果解膩之餘,提升埋口感。

餐湯係雲吞蘑菇雞湯。侍應話經過三日嘅熬製而煮成。睇相可見湯色如茶,非常清。飲落先有雞味再有蘑菇味,味道亦非常濃。

First course係唔同既牛小食,味道由淡至濃。最近的是味道最淡,生牛肉卷。排第二的是和牛卷,味道平平。中間的是熟成牛肉片,與片內的配菜一起食,咸咸辣辣,開胃。好似jelly個道應該係牛肉濃湯凍。最後一道是蒸、燉、焗店內唔同牛肉部位的牛肉tart。牛肉口感多層次,配上酥皮非常滿足。

Main course 係牛腰扒。叫左主廚推薦既三成熟。外層焦脆而且係好薄一層,內裏又非常嫩。唔知係點樣煎到。

是日甜品係檸檬tart。喱樣唔係幾啱我口味,太酸澀。

生日店舖仲送左份神秘生日禮物!

總括黎講,餐廳出品係對得住個價錢。但市場睇落係更受落之前既平民扒房路線。星期一既晚市只有我地喱一台客,我估係因為地點,環境,名氣等因素。如果大家鐘意食牛扒,價錢又接受到可以一試。支持小店!

Welcome  drink  moscato
法式慢煮鵝肝
雲吞蘑菇雞湯
First  course
2024-01-05 1429 瀏覽
今日去了灣仔食牛扒,光顧了後街牛扒。餐廳格局及情調非常好,我點了名為 I have no idea 的餐。每度菜都非常精緻,侍應會詳細介紹每一道菜的食法及烹調方法。尤其牛扒,推介由最生至最熟,一口一口吃下去,非常美味。另外,甜品也值得一試。
2023-12-08 1770 瀏覽
後街牛扒Backstreet Steak House呢度嘅餐牌睇落有啲複雜,揀嘢都好多選擇。不過Dinner Set一般嚟講包括沙律、前菜、湯、小食、主菜同甜品,仲有兩杯飲品,一杯係迎賓酒,一杯係飯後嘅英式茶。最特別係佢哋嘅牛排和麵包。佢哋嘅牛排煮得剛剛好,外面煎得香脆,入面嘅肉質鮮嫩多汁,真係一咬就出汁,好過癮!至於麵包,佢哋嘅麵包鬆軟有彈性,香氣四溢,一口咬落去,麵包嘅味道即刻填滿口腔,真係好回味。呢間餐廳唔止係提供普通嘅食物,佢哋嘅菜式透過獨特嘅搭配同精心嘅烹調技巧,呈現出令人驚艷嘅美食體驗。由開胃嘅沙律,到精緻嘅前菜,再到豐盛嘅主菜同精心製作嘅甜品,每一道菜都展示住廚師哋嘅用心同專業。唔止食物好味,呢間餐廳嘅服務亦都值得一讚。服務員態度親切友善,時刻留意客人嘅需要,令用餐體驗更加愉快同舒適。呢間餐廳嘅菜單提供好多選擇,而Dinner Set係一個完整嘅套餐,包括唔同嘅精緻菜色同飲品。無論係牛排嘅美味定係麵包嘅香氣,每一道菜都能夠帶俾你難忘嘅味覺享受。價錢:$ 400分數:8/10地址:灣仔交加里7號永成大廈地下A號舖#灣仔美食 #hkfoodie #hkfood #food #

後街牛扒
Backstreet Steak House

價錢:$ 400
分數:8/10
地址:灣仔交加里7號永成大廈地下A號舖

#灣仔美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香港美食 #灣仔#hkig
2023-11-23 1683 瀏覽
應該是第一次吃到西餐的omakase🍴 除了main course是自選的 其他dish都是unknown—🥂 Welcome drink - House White•🥖 Spanish Bread with Foie Gras Pate🧀 Cheese Platter🧀 Mozzarella cheese with Tomato🥗 Garden Salad•🐟 Slow-cooked Salmon with Caviar and Lemon Foam🍲 Lobster Bisque🐮 Beef Platter🥩 US Brandt Beef Prime Holstein Onglet🥩 US Brandt Beef Choice Holstein Chuck Short Rib•🍰 Homemade Lemon Tart☕️ Coffee or Tea—最為驚豔是它的Lobster Bisque🦞是龍蝦清湯 但香濃的味道絕不輸酒店扒房 非常鮮美👍清湯程序更為複雜 清湯最好的是飲哂都吾會膩同時又好滿足😌Main選擇了橫腹椎牛柳 每頭牛只有一條 咁特別部位就點了來試下牛味濃郁 肉質嫩滑 點
應該是第一次吃到西餐的omakase🍴

好多食材都是外國空運到港的
雖然價錢頗貴 食材上都有反映返既 而且份量都幾多
不過留意返 吾好芝士既朋友就未必岩食😹
2023-07-13
早前睇YouTuber介紹過呢間隱蔽嘅扒房🍽️大半年前食過覺得每道菜都好有驚喜✨店舖強調自己唔係fine dining 相對冇咁侷促但都提供好高質素嘅用餐體驗👍🏻.半年後再嚟一打開Menu就被新價錢嚇親🙈唔夠一年Tasting Menu 就由平均五百幾加價到七百幾一場嚟到,就即管試吓有咩唔同....同以前比每道菜都精緻咗仲有分子料理嘅元素不過味道就冇咁驚豔🥲.同事每上一道菜都有簡單介紹即使係前菜麵包同甜品都分別係意大利同法國直送 🥖.重點介紹Soupe~有別於以往嘅西式濃湯,今次係雞湯配意大利雲吞雞湯係廚師用咗三日嚟預備每個步驟都好仔細一送上已經聞到好香雞味🐔.至於主菜,分別叫做牛腰扒同埋牛扒🥩牛肉好鮮嫩,油脂分泌平均個人推介配搭海鹽嚟食👍🏻覺得比起芥末醬同蒜蓉更加帶到牛嘅鮮味(不過私心覺得半年前再好食的).甜品以檸檬撻作完結再配一杯 TWG 茶明明係好茶希望餐廳可以換個好啲嘅杯有啲茶記feel.總括嚟講啲嘢係好食嘅同埋菜式都相當創新有創意不過計埋佢環境比較偏僻 坐落喺垃圾收集處隔離覺得以前嘅價位容易接受啲...
早前睇YouTuber介紹過呢間隱蔽嘅扒房🍽️
大半年前食過
覺得每道菜都好有驚喜✨
店舖強調自己唔係fine dining
相對冇咁侷促
但都提供好高質素嘅用餐體驗👍🏻

半年後再嚟
一打開Menu就被新價錢嚇親🙈
一場嚟到,就即管試吓有咩唔同...
同以前比每道菜都精緻咗
仲有分子料理嘅元素
不過味道就冇咁驚豔🥲
同事每上一道菜都有簡單介紹
即使係前菜麵包同甜品都分別係意大利同法國直送 🥖

重點介紹Soupe~
有別於以往嘅西式濃湯,今次係雞湯配意大利雲吞
雞湯係廚師用咗三日嚟預備
每個步驟都好仔細
一送上已經聞到好香雞味🐔
雞湯+  義大利雲吞

至於主菜,分別叫做牛腰扒同埋牛扒🥩
牛肉好鮮嫩,油脂分泌平均
個人推介配搭海鹽嚟食👍🏻
覺得比起芥末醬同蒜蓉更加帶到牛嘅鮮味

牛扒

(不過私心覺得半年前再好食的)
甜品以檸檬撻作完結

總括嚟講啲嘢係好食嘅
同埋菜式都相當創新有創意
不過計埋佢環境比較偏僻
坐落喺垃圾收集處隔離
覺得以前嘅價位容易接受啲...

2023-11-13
雞湯+  義大利雲吞
檸檬tart
2023-11-06 1103 瀏覽
叫咗意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉,真係好正!意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉一上枱,就聞到陣陣黑松露香。扁意粉嘅形狀非常好睇,好似一條條小船。蟹皇份量十足,每粒都大大隻,十分鮮甜。我最鍾意意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉嘅係佢嘅醬汁。醬汁嘅味道非常濃郁,黑松露嘅香氣非常突出。蟹皇嘅鮮味同黑松露嘅香味完美融合,絕對係重點。
叫咗意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉,真係好正!
2023-10-26
2023-10-28 998 瀏覽
上星期慶祝親友生日,去了灣仔這間後街牛扒食晚餐,因為太多選擇不知吃什麼東西,見到餐牌上有一個餐名叫I have no idea 於是做叫了這個神秘套餐了。嘩!真係好有驚喜,而且好好食,廚師好用心製作,侍應熱情招待,還逐一介紹食物造法和食法,一次美好的經驗啊!
Bookmark咗好耐嘅一間餐廳,睇相見佢哋嘅氣氛都唔錯,一直諗住等到大時大節先book枱黎試吓,咁啱同男朋友過咗海係附近,點知咁好彩walk in就有位😆😆 叫咗9 courses set dinner,主要係揀main course,其餘都有包基本嘅菜式,即係例如starter, appetizer, soup之類,可以再自行選擇要唔要upgrade。 🥂 𝑊𝑒𝑙𝑐𝑜𝑚𝑒 𝑊𝑖𝑛𝑒🥖 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑 [𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑]🌙 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟 🍅 𝐻𝑜𝑟𝑠-𝐷”𝑂𝑒𝑢𝑣𝑟𝑒 🥗 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑𝑒 [𝐶𝑎𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑]🐟 𝐿’𝑒𝑛𝑡𝑟𝑒𝑒 🥣 𝑆𝑜𝑢𝑝𝑒 🐮 𝐹𝑖𝑟𝑠𝑡 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 🥩 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 🍰 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 [𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑇𝑎𝑟𝑡]一開始會有welcome drink,可以揀wine或者sparkling water,見個環境咁有情調,都不自覺地想揀酒飲🤭跟住上枱嘅有西班牙麵包,外層有d硬但內軟,少少咬口咁,有橄欖油、意大利黑醋同埋鵝肝醬可以配包食,想講個配黑醋同鵝肝醬食勁正😋,所以麵包refill咗一次🤤但諗到成餐飯先啱啱開始,仲有好多道菜等

🥂 𝑊𝑒𝑙𝑐𝑜𝑚𝑒 𝑊𝑖𝑛𝑒
🥖 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑 [𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑]
🌙 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟 [帶子吞拿魚蓉𝑤𝑖𝑡ℎ黑醋魚子]
🍅 𝐻𝑜𝑟𝑠-𝐷”𝑂𝑒𝑢𝑣𝑟𝑒 [水牛芝士蕃茄𝑤𝑖𝑡ℎ黑醋魚子]
🥗 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑𝑒 [𝐶𝑎𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑]
🐟 𝐿’𝑒𝑛𝑡𝑟𝑒𝑒 [油甘魚𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑏𝑢𝑏𝑏𝑙𝑒 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒]
🥣 𝑆𝑜𝑢𝑝𝑒 [雞湯𝑤𝑖𝑡ℎ意大利雲吞]
🐮 𝐹𝑖𝑟𝑠𝑡 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 [牛肉五重奏]
🥩 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒
[美國荷斯登橫腹椎牛柳]
[風乾熟成20小時澳洲和牛牛臉頰扒]
🍰 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 [𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑇𝑎𝑟𝑡]
Welcome  Wine
Spanish  Bread
跟住上枱嘅有西班牙麵包,外層有d硬但內軟,少少咬口咁,有橄欖油、意大利黑醋同埋鵝肝醬可以配包食,想講個配黑醋同鵝肝醬食勁正😋,所以麵包refill咗一次🤤但諗到成餐飯先啱啱開始,仲有好多道菜等緊就收咗手🤣
Starter
Hors-D”Oeuvre
Caesar  Salad
L’entree
Soupe
發現佢哋每道菜式都好用心製作,除咗做得好精緻,仲用咗好多分子料理。店員都好用心,每一道菜都會有詳細介紹,例如講吓佢哋用咗咩材料,點樣去烹調,但由於我記性太差,記唔到晒😅所以都盡量憑我記憶寫低咗佢哋用咗咩材料。
First  Course
風乾熟成20小時澳洲和牛牛臉頰扒
美國荷斯登橫腹椎牛柳
Main course嘅橫腹椎牛柳每隻牛得一條架咋,叫咗五成熟,入口肉質都幾嫩口;另一main course係澳洲和牛牛臉頰扒,成數由主廚話事。由於經過風乾熟成,扒嘅外面就比較乾身同硬,內裏肉都keep住粉嫩顏色,入口仲食到牛面頰嘅明膠,可以補返啲collagen😆😆
Lemon  Tart
成餐飯要預3個鐘先食完,因為佢哋真係每道菜咁上,總體CP值都唔錯,唯獨係食完之後唔知點解覺得勁口渴,可能係全程都只係飲酒冇飲過水🤣🤣
Welcome  Wine
風乾熟成20小時澳洲和牛牛臉頰扒
美國荷斯登橫腹椎牛柳
Lemon  Tart
2023-08-20 1422 瀏覽
想試好耐呢間啲牛扒,朋友仔生日,專登去試,每道菜都精緻又好食,飲飽食醉後,買咗個生日蛋糕,仲冇收我哋切餅費(當然唔會買藍店嘅🫢)其中個朋友怕凍,左試右試啲位都話凍,餐廳好好人,幫我哋搬個冇咁凍嘅位置,好貼心😘最令我哋驚喜係餐廳知道係朋友生日,仲有份生日禮物送添,好有心思😍必試、超值👍👍

必試、超值👍👍
2023-06-30 1428 瀏覽
我係電視睇完先知依度有好野食,仲要即興黎食,幾驚無位,不過大家黎之前要預留3個鐘時間食依餐飯幾百蚊有主菜+白酒+前菜+2個頭盤+湯+沙律+甜品+茶我覺得幾抵食4個人,每人一個主菜主菜- 短骨牛筋眼,識食一定要食全熟主菜- 板腱牛扒,一定要食3成熟主菜- 橫腹椎牛柳,5成熟馬馬地,下次要試3成熟主菜- 牛腰排,5成熟應該3成熟會好啲另外叫多3個野食-黑毛和牛他他 50g -慢煮 14小時牛舌-芝士通心粉,唔好抱希望會拉絲,一條拉都無甜品- 檸檬芝士撻,非常欣賞

幾百蚊有主菜+白酒+前菜+2個頭盤+湯+沙律+甜品+茶
我覺得幾抵食

4個人,每人一個主菜
主菜- 短骨牛筋眼,識食一定要食全熟

主菜- 板腱牛扒,一定要食3成熟

主菜- 橫腹椎牛柳,5成熟
馬馬地,下次要試3成熟
主菜- 牛腰排,5成熟
應該3成熟會好啲

另外叫多3個野食

-黑毛和牛他他 50g

-慢煮 14小時牛舌

-芝士通心粉,唔好抱希望會拉絲,
一條拉都無

甜品- 檸檬芝士撻,非常欣賞

2023-06-29
  • 短骨牛筋眼
  • 前菜
  • 頭盤
  • 沙律
2023-06-06 1180 瀏覽
💛 後街牛扒📍灣仔交加里7號永成大廈地下A舖------------------------------1️⃣ Welcome drink (Rosé & Sparkling water)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻如不喝酒 餐廳會開一枝sparkling water 再配上檸檬😂 Rosé正常 2️⃣ Appetizer 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻法國黑魚子酸忌廉酥皮撻 味道豐富 酸忌廉酸酸甜甜 很清新 酥皮香脆 魚子醬鹹香😍半熟吞拿魚 魚肉嫩滑 入口即溶 美味😋3️⃣ Daily Soup and Spanish Bread 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甘筍忌廉湯 十分香滑 奶油味濃 喜歡💕 麪包鬆軟 熱辣辣 搭配黑醋 橄欖油 好食🤤4️⃣ Green salad 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻沙律菜上配有麪包粒和煙肉粒 鹹香鹹香的 口感豐富 不錯🥰5️⃣ Chef Starter推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻侍應表示食用次序為左至右😂青蔥牛肉卷 肉質嫩滑 蔥和牛肉十分夾 不錯🤩黑魚子醬牛肉卷 魚子醬鹹香 新鮮 惟牛肉卷乾😆牛肉丸 普通 沒有什麼特別😂6️⃣ 荷斯登牛腰扒 $460推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛肉嫩滑 多汁 油
💛 後街牛扒

沙律菜上配有麪包粒和煙肉粒 鹹香鹹香的 口感豐富 不錯🥰

5️⃣ Chef Starter

6️⃣ 荷斯登牛腰扒 $460
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
牛肉嫩滑 多汁 油脂分布適中😋七成熟 搭配了忌廉牛油薯蓉 芥末醬 蒜蓉醬😆強烈建議加海鹽 牛的肉味會更濃厚

7️⃣ 1855 板鍵牛扒 $460
牛肉濃郁 惟比較瘦 牛腰扒較美味😆

8️⃣ Dessert(Tiramisu + $80 & Macaron)
推薦指數:👍🏻👍🏻
Tiramisu 整體味道太甜 沒有咖啡香味 較似蛋糕 不推薦😵‍💫 馬卡龍 不太酥脆 味道不天然 不喜歡😆

9️⃣ Drink(檸檬茶任飲)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
檸檬茶好飲 份量巨大 用心製作💕連冰也是用茶做的 令飲品不會變淡 值得讚揚😍🤩
Dinner set 份量很多 食完飽飽飽😂整體食物水平高 喜歡食牛的人 大推到此一試👍🏻惟甜品可以跳過😂

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-06-05 817 瀏覽
純粹用 open rice 搵附近餐廳咁搵到,就攞定位等女友晚餐。寫住專門食扒,餐牌標四五百蚊既左右既扒餐,可以接受。但沙律前菜每樣都近三百,成個 set 加埋一咪近千?然後menu 頭版又用成版寫佢地唔係高級餐廳,唔好有要求。咩料呢??(原來埋單又無咁貴喎,後面講)女友話叫住啲野食先,因為menu 全部係set, ,我就叫左我果set 先, 鯷魚沙律,牛腰柳。待應就自動波講上左沙律比我食住等沙律嚟到,撩暈晒先得兩條仔肉絲咁細條既鯷魚。就禮貌地問另一位待應,咁係咪正常。答覆係:係呀鯷魚其實都好貴架。即係比佢 turn off 左。 食扒提供一般沙律無人會投訴既喎,咁樣serve 就唔好落呢樣係 menu啦(果刻我地仲係以為呢碟野要三舊既tim)而且,菜也不新鮮,菜葉邊生銹的。啊就是說唔是高級餐廳唔好有要求咁解嗎?然後有牛肉 tasting 小粒,ok, 無出事跟住主菜,除了牛腰柳,還有風乾牛面肉。兩樣都滿分,夠肉味,質地又係無在其他餐廳試過。牛腰柳係稔到嘩一聲,但不是用粉乸到稔果種,真係肉靚又煮得準確。牛面肉就相反,係爽身有咬口,食落又有膠質(骨膠原)十分新奇。無加錢升級甜品, def

然後有牛肉 tasting 小粒,ok, 無出事

無加錢升級甜品, default是 馬卡龍,每人兩粒,四粒都唔同味。而且無鋪頭買果啲咁甜,意外地好食。

埋單 兩份扒餐共 1194
原來沙律係收 80。唔知餐牌寫 280 係咩意思。

整體算合格,沙律不新鮮不能不扣分。鯷魚其實好貴確係有影響食欲

如果覺得食扒呢個價ok,可試既,不要點沙律,可留肚試埋其他甜品

2023-06-03