2023-11-06 635 瀏覽
耐唔耐想食潮州菜都會黎上環既尚興,店舖裝修十年如一,好有粵語長片既感覺,舊式老派裝潢,充滿人情味既職員,餐後仲有綠豆清心爽送,好有心意!🦐乾炸蝦棗上檯時係凍冰冰😢好明顯係炸完攤左好耐!蝦膠味道偏淡,加左唔少馬蹄,入口更有層次,無一般炸物咁熱氣,亦都保留左潮式蝦棗既特色。潮州甜醬甜度適中,配上清淡既蝦棗更添風味!🥢豉椒炒花甲熱辣辣炒起上檯🔥花甲偏細隻但份量搭夠,吐沙乾淨,配上豆豉辣椒一齊炒,小小辣好惹味,配白飯或者潮州粥一流🥰🥄潮州紅燒魚翅湯頭鮮美香濃,有小小回甘既味道!魚翅係一條條,好似芽茶咁粗,口感滑溜,但唔係一排排,畢竟一分錢一分貨😂另外將芫荽放入湯底,令到入口生色唔少!🦪薑蔥桶蠔桶蠔甜甜地,應該係先用蜜汁醃一醃,再用大量薑蔥爆香,鑊氣好夠,而且蠔蠔既份量都多。價錢比其他熱炒貴,但係用料,味道同份量都比較優勝!🪿潮州滷水🍲蠔仔粥📍尚興潮州飯店上環皇后大道西29號地舖

🦐乾炸蝦棗

🥢豉椒炒花甲