2024-02-21 407 瀏覽
同一位唔食水產嘅朋友來到食日本料理,揀了這間位於尖沙咀的一方堂居酒屋,餐廳除了有刺身、壽司外,還有很多熟食的選擇。☺️👭🇯🇵🥢香印豚肉卷($38/串),這款串燒的味道咸甜交集,沒想到一塊塊的豚肉燒包住大大粒爽甜又多汁的香印提子,配搭得很有創意。豚肉卷塗上燒汁燒得好入味,邊邊位置帶點脆口,連同青印提一齊食,清甜多汁,感覺唔會好咸同時又可以解膩。🫒🥓🔥北海道豚肉炒麵($88),炒麵彈牙,有甜醬油的味道。豚肉塊塊鬆軟,非常多洋蔥、蘿蔔絲。雖然是簡單的料理,但夠哂美味。🍜🥓🐷甲羅燒蟹樂道($98),甲羅燒混合了蟹膏、蟹肉、蟹籽、香蔥、生蛋,味道鮮甜、濃香滑溜。除了可以塗在香脆的法包外,餐廳還準備了一些由綠豆紙包住的壽司醋飯,塗上甲羅燒醬又是另一番風味。🦀🍳🤤博多蕃茄牛腸鍋($38),牛腸鍋需要煲一段時間,食完其他的主食就剛剛好可以食了。雖然牛腸鍋唔係人人都喜愛食,所以唔係太多居酒屋會供應。我地唔算是抗拒食內臟的朋友,所以就點了這款「內臟火煱」。牛腸幾有嚼勁,越咀嚼越有陣陣獨特的肉香味道。因牛腸本身會連帶一些油脂,所以整鍋都會有蕃茄和不少的椰菜中和返油膩感。🐮🍲🍅🥬

同一位唔食水產嘅朋友來到食日本料理,揀了這間位於尖沙咀的一方堂居酒屋,餐廳除了有刺身壽司外,還有很多熟食的選擇。☺️👭🇯🇵🥢
香印豚肉卷

北海道豚肉炒麵

甲羅燒蟹樂道

博多蕃茄牛腸鍋

香印豚肉卷
北海道豚肉炒麵
甲羅燒蟹樂道
博多蕃茄牛腸鍋
係OpenRice 搵左間厚福街評價唔差既居酒屋上到去竟然無乜人開頭都驚伏伏地結果食落都唔錯 18:45前入座或者20:15後入座仲要全單75折吹水吹得好盡興既餐廳__________________________🔹花魚一夜干 $98,折後$73.5👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️一夜干平時閑閑地都百幾蚊呢個折前折後都超抵食煎封左既一夜干,魚味特別濃郁肉質頗結實帶汁同油脂.小知識: 一夜干係一種保存魚既方法同中式既咸魚有啲似😂浸左鹽水之後再風乾咁做會保住鮮味又會少啲腥味.🔹上壽司 $268,折後$201👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌一客十件,每款兩件唔洗爭新鮮既,不過不失.🔹磯煮鮑魚 $68,折後$51👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌磯煮完既鮑魚口感淋得黎仲係彈牙汁醬甜鮮,不錯
係OpenRice 搵左間厚福街評價唔差既居酒屋
🔹花魚一夜干 $98,折後$73.5

Keto friendly: ⭕️
一夜干平時閑閑地都百幾蚊
呢個折前折後都超抵食
煎封左既一夜干,魚味特別濃郁
肉質頗結實帶汁同油脂
小知識: 一夜干係一種保存魚既方法
同中式既咸魚有啲似😂
浸左鹽水之後再風乾
咁做會保住鮮味又會少啲腥味
🔹上壽司 $268,折後$201

Keto friendly: ❌
一客十件,每款兩件唔洗爭
新鮮既,不過不失

🔹磯煮鮑魚 $68,折後$51

Keto friendly: ❌
磯煮完既鮑魚口感淋得黎仲係彈牙
汁醬甜鮮,不錯
4天前 0 瀏覽
尖沙咀厚福街裡有一家居酒屋,踏入九樓進餐廳的那一刻,已經感覺充滿日本風情的居酒屋。🏠餐廳: 一方堂居酒屋📍地址: 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓#唐揚池魚仔 $58送酒恩物,酥脆的外皮炸得非常香,細細條魚份量又多,搭配啤酒的絕佳小吃。#金馬倫芝士卷 $68芝士卷裏著大條芝士,外面脆皮再吃到內裡的濃香芝士,同樣是非常送酒!#鰻魚柳川 配日本白米飯 $88以鐵板上桌,其鰻魚與滑蛋再配合的米飯,算是飽肚的主食,份量恰好。#一方堂奈良卷 $1286件卷物包裏著三文魚、吞拿魚、魚籽等刺身,夾雜清新口感。#香港美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #居酒屋 #日本料理 #優惠 #晚市優惠 #丼飯 #刺身 #sashimi #日本 #日本美食 #日本居酒屋 #一方堂

🏠餐廳: 一方堂居酒屋

#金馬倫芝士卷 $68

鰻魚柳川

#鰻魚柳川 配日本白米飯 $88

#一方堂奈良卷 $128
6件卷物包裏著三文魚、吞拿魚、魚籽等刺身,夾雜清新口感。

唐揚池魚仔
金馬倫芝士卷
鰻魚柳川
2024-05-09 0 瀏覽
聚集眾多美食嘅厚福街,有間選料認真又新鮮嘅隱密居酒屋🏮❤︎上壽司款款食材都好新鮮,質地緊緻,特別係油甘魚同吞拿魚令我對佢地完全改觀🥹完全冇腥味,仲有絲絲魚香。果然新鮮嘅食物係吾需要額外調味同手法就已經足夠回味😌︎ ︎❤︎黑松露番茄沙律爽脆多汁嘅沙律菜同蕃茄配搭油醋汁作為冷盤,夠曬輕盈開胃🍅🥗但黑松露點綴又令佢平凡而不單調喎😙❤︎雞皮餃子以雞皮取代傳統餃子皮,油炸之後脆得黎又有雞油香,餡料口味有豬肉同雞肉兩款,各有千秋😝❤︎ 串燒•雞翼雞翼改刀串上竹籤,炭燒起黎受熱更加均勻,淡鹽調味我幾喜歡😍好吊到雞肉本身肉香❤︎ 串燒•燒雞肝雞肝燒到外酥內軟,外層刷上一層又一層濃甜嘅照燒汁,吾食內臟嘅我都接受到🤣❤︎ 串燒•雞腎火候控制適當,雞腎口感吾會過乾過軟,爽口冇異味🐥
聚集眾多美食嘅厚福街,有間選料認真又新鮮嘅隱密居酒屋🏮

❤︎上壽司

︎ ︎❤︎黑松露番茄沙律

❤︎雞皮餃子

❤︎ 串燒•雞翼

❤︎ 串燒•燒雞肝

❤︎ 串燒•雞腎
火候控制適當,雞腎口感吾會過乾過軟,爽口冇異味🐥
2024-05-06 0 瀏覽
尖沙咀一向都是約食飯的好地點,放咗工想同朋友食居酒屋,於是嚟到厚福街上面的餐廳。一入到餐廳已看見了不同的清酒放在櫃上作為裝飾,餐廳入面都是日式的設計,但竟然比我見到一個大螢幕播放着廣東歌的MV🤣🤣 一路食日本嘢一路聽廣東歌都幾得意前菜先嚟芝士豆腐沙律,新鮮的蔬菜拌芝麻醬配一嚿嚿嘅芝士,呢個配搭都係第一次試,感覺好日本/西餐fusion另外叫咗幾款串燒配油甘魚魚鮫,油甘魚油香豐富,魚肉好嫩滑!這個是必吃的!食完串燒叫多兩個手卷就大完滿,始終要有澱粉質落肚,除咗經典軟殼蟹手卷仲嗌咗個A5和牛卷,賣相豐富!

1K
2024-05-05 0 瀏覽
行完街就同朋友上咗去「一方堂居酒屋」食晚飯🎎.上壽司🍣🍣5款壽司都好新鮮😋😋.鹽燒羊架🐑🐑肉質頗嫩,肉味重😉😉而且唔羶☺️☺️.白鱔🐟🐟充滿魚油香😬😬肉質有彈性😆😆不過有少量魚骨🥺🥺.香印豚腩卷🐖🐖香印提子香甜🍇🍇食落甜鹹交雜😛😛同時減低豚腩油膩感😌😌😌.雞心🐓🐓彈牙又柔軟,表面塗上濃厚醬汁😗😗.川海老唐揚🍤🍤唐揚微鹹香脆🤤🤤🤤
行完街就同朋友上咗去「一方堂居酒屋」食晚飯🎎
壽司🍣🍣5款壽司都好新鮮😋😋
鹽燒羊架🐑🐑肉質頗嫩,肉味重😉😉而且唔羶☺️☺️
白鱔🐟🐟充滿魚油香😬😬肉質有彈性😆😆不過有少量魚骨🥺🥺
雞心🐓🐓彈牙又柔軟,表面塗上濃厚醬汁😗😗
川海老唐揚🍤🍤唐揚微鹹香脆🤤🤤🤤
  • 上壽司
  • 串燒
2024-05-03 0 瀏覽
尖沙咀勁多唔同餐廳今日想同大家介紹一間隱世小店呢間日式小店喺厚福街因為係樓上鋪,所以唔會太多人唔使排到天荒地老等食飯🤣🤣以尖沙咀嘅餐廳嚟講佢啲座位算闊落店員好Nice好快手👍🏻👍🏻A5和牛手卷左口魚邊手卷其實佢似大件版壽司多過似手卷咁樣拎住食好方便個和牛同左口魚邊勁肥美正🤤🤤特上壽司睇相都feel到幾咁滿足款式齊全而且件件都好好味必食推介🥰🥰雲糖壽喜鍋呢個絕對係壓軸推介個鍋上面多咗件棉花糖唔單單令件事靚咗好多好啱打卡個糖溶咗之後令個湯底味道更有層次好佩服呢間餐廳諗到呢個特色食品絕對唔試唔得🤩🤩
尖沙咀勁多唔同餐廳
今日想同大家介紹一間隱世小店
呢間日式小店喺厚福街
因為係樓上鋪,所以唔會太多人
唔使排到天荒地老等食飯🤣🤣

個糖溶咗之後令個湯底味道更有層次
好佩服呢間餐廳諗到呢個特色食品
絕對唔試唔得🤩🤩
2024-05-03 0 瀏覽
✨ 幾天前,我和朋友逛街時,在尖沙咀找到了一方堂居酒屋,作為晚餐的選擇。這家餐廳以日式風格裝飾,播放悠扣的音樂,令我們用餐時倍感舒適。🦪 活北寄貝 ($168)新鮮的北寄貝以活力十足的方式呈現,讓您品味到鮮美的海鮮風味。🌯 左口魚邊手卷 ($62)品嚐左口魚邊手卷,將您帶入滋味十足的日式小食世界,細緻鮮美的口感令人愉悅。🌯 火灸帶子手卷 ($58)這款火灸帶子手卷帶來了炭火燒烤的風味,搭配鮮嫩的帶子,為您帶來美味的享受。🍲 博多蕃茄牛腸鍋 ($198)博多蕃茄牛腸鍋是一道豐富的湯煮料理,融合了蕃茄的酸甜和牛腸的鮮香,味道濃郁迷人。🍗 雞翼 ($30)這道雞翼以簡單卻美味的方式呈現,外皮酥脆,內裡嫩滑多汁,是一道受歡迎的小吃選擇。🍢 月見免治鷄肉棒 ($42)月見免治鷄肉棒是一道結合了蛋黃和雞肉的美味料理,口感豐富,味道香濃。💰 兩人共計消費558元(包括10%服務費)。

🦪 活北寄貝 ($168)

🌯 左口魚邊手卷 ($62)

🌯 火灸帶子手卷 ($58)

🍲 博多蕃茄牛腸鍋 ($198)

🍗 雞翼 ($30)

🍢 月見免治鷄肉棒 ($42)

💰 兩人共計消費558元(包括10%服務費)。
2024-04-29
2024-05-01 0 瀏覽
🔸章魚小丸子:章魚小丸子有著彈牙的口感和濃郁的章魚味道。外皮炸得酥脆,內部則是嫩滑的章魚丸子。咀嚼時能感受到魚漿的細膩質地,而章魚的鮮美味道逐漸釋放出來 🔸雞心:雞心具有彈牙的咬勁,質地柔軟,亦帶有濃厚的肉汁 🔸燒雞肝:燒雞肝具有濃郁的雞肝風味和柔軟的質地。它烤得恰到好處,外層微焦,內部仍然保持著嫩滑。 🔸清酒大蜆:清酒煮蜆以清酒為基底,蜆肉白嫩,帶有微咸的海洋風味。清酒的香氣融入了蜆肉中,為其帶來了一絲清新的味道。 🔸原條池魚:原條池魚切成薄片刺身,色澤鮮豔且半透明。肉質細嫩、柔軟且有彈性,口感鮮爽。搭配醬油、芥末醬,能增添其鮮味。
🔸章魚小丸子:

🔸雞心:
雞心具有彈牙的咬勁,質地柔軟,亦帶有濃厚的肉汁

🔸燒雞肝:

🔸清酒大蜆:

🔸原條池魚:
2024-04-28 20 瀏覽
厚福街出名多嘢食,今次嚟試吓新餐廳,靜靜地傾偈好唔錯🤭前菜方面試咗黑松露蕃茄沙律($48)估唔到蕃茄同黑松露都幾夾😋一方嚴選刺身盛合($468)🐟🐙食得出刺身好新鮮!拖羅肥美又鮮味😋仲有牡丹蝦,帆立貝,海膽同日本直送鮮魚兩款由廚師發辦,深海池魚都食得出好鮮甜,用紫菜包住海膽食就更加一流🤤串燒牛舌($48)都算厚切,加埋和風柚子醬好夾,一啲都唔騷😍 另外食吓串燒,燒冬菇,紫薯,送酒都唔錯👍
厚福街出名多嘢食,今次嚟試吓新餐廳,靜靜地傾偈好唔錯🤭

• 一方嚴選刺身盛盒
2024-04-28 11 瀏覽
同同事出去食飯,就係公司附近食,同事話上次係日本食過肥腸鍋好好食,返到嚟香港都仲好掛住,所以簡左呢間餐廳食,首先點左個蟹籽沙津,我鐘意食日式胡麻醬 十分開胃 沙律菜新鮮博多蕃茄肥腸鍋,加入九菜特別香,肥腸煮5分鐘後,吸收湯濃味,肥腸特別煙靭,好有口服😋清酒煮峴湯,湯好清好甜,峴肉都未食咁大隻甘甜味燒左二串燒,京蔥雞肉,串燒雞翼,燒到剛好,咬落仲有汁,簡單又一餐,同事食都肥腸煲好滿足,話唔洗飛日本都食到😂

清酒煮峴湯,湯好清好甜,峴肉都未食咁大隻甘甜味

燒左二串燒,京蔥雞肉,串燒雞翼,
2024-04-23 16 瀏覽
尖沙咀其實都好多樓上餐廳,好多都會俾到驚喜大家🤩今日係尖沙咀行完街就揀左呢間居酒屋,同朋友體驗吓居酒屋🥰.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$200~300菠菜油揚沙律 $58呢款沙律比較有驚喜!芝麻醬唔會好多,而且加埋油揚真係幾新穎,但油揚吸收啲汁真係超正😋菠菜都唔少,整體係好食😆牛肉串 $48串燒係即叫即燒🤩牛肉串肉味香,食落唔會韌而且好Juice🤤鹽燒黑豚腩 $38呢款黑豚腩肉嘅脂肪同肉比例好好,食落唔會溜同埋加啲鹽令到豬肉味好突出👍🏻原隻虎蝦 $58估唔到都幾大隻,食落係新鮮彈牙😋可以再叫!炸芝士年糕 $48芝士芝糕食落都多芝士汁同年糕好煙韌😆鵝肝多士 $88鵝肝都算大塊👍🏻食落果種油脂感真係冇得比🤤配埋脆口嘅多士真係好好食😋鰻魚柳川 $88呢款原來係滑蛋鰻魚飯,鰻魚份量都多而且好好食👍🏻配埋滑蛋一齊食,係好啱配飯🥰
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$200~300

菠菜油揚沙律 $58

牛肉串 $48
串燒係即叫即燒🤩牛肉串肉味香,食落唔會韌而且好Juice🤤
鹽燒黑豚腩 $38

原隻虎蝦 $58
估唔到都幾大隻,食落係新鮮彈牙😋可以再叫!

炸芝士年糕 $48
芝士芝糕食落都多芝士汁同年糕好煙韌😆

鵝肝多士 $88

鰻魚柳川 $88
  • 鵝肝多士
  • 鹽燒黑豚腩
2024-04-22 26 瀏覽
藍馬商業大廈入面一路都有好多居酒屋,想食日本野入去尋寶就實冇錯,今日係樓下見到餐廳老板係度招客,咁就唔諗試呢間啦🤓▫️煙肉蝦卷 ($32)蝦肉彈牙,用煙肉包住又幾得意喎▫️牛舌($48)3大塊牛舌,調味好足,食落爽口▫️雞翼 ($30)唔會燒到好乾,咬落仲有肉汁🤪▫️雞皮餃子 ($58)朋友鍾意食雞皮就叫嚟試吓,一碟有4舊,用雞皮包住肉餡,咬落皮好脆而且入面仲有肉汁▫️菠菜油揚沙律 ($58)呢個價錢冇諗過會係咁大碟,夠曬fresh🫶🏻▫️壽司蛋糕($188)朋友為我慶祝生日特登order定,第一次食壽司蛋糕🎂用三文魚刺身包住壽司醋飯,上面再放上帶子刺身同用呑拿魚刺身整嘅花。飯同刺身分量都幾多,我哋2個人食完都覺得夠飽,性價比幾高。老闆們都好友善,又會同食客吹下水,仲邀請埋大家唱K,成個場即刻熱鬧曬🤣

▫️煙肉蝦卷 ($32)
蝦肉彈牙,用煙肉包住又幾得意喎

▫️牛舌($48)
3大塊牛舌,調味好足,食落爽口

▫️雞翼 ($30)
唔會燒到好乾,咬落仲有肉汁🤪

▫️雞皮餃子 ($58)

▫️菠菜油揚沙律 ($58)
呢個價錢冇諗過會係咁大碟,夠曬fresh🫶🏻

▫️壽司蛋糕($188)

食店位於尖沙咀食街厚福街,超級方便,係一個悠閒聚會的好地方🍶🍃。典雅的燈光與木質裝飾,讓人瞬間感覺好像來到了橫濱野毛小路的居酒屋🏮✨。Btw我們來得比較早,就沒有很多顧客。員工的細心服務,每道菜式都讓人垂涎👏。深海池魚好鮮嫩🐟!炭燒過的牛舌帶有惹味炭香氣🔥,仲有鹽燒黑豚腩的外酥內軟🥩。牛肉稻庭烏冬湯底濃郁🍜,份量都好大,廚師一啲都唔手緊,大大塊牛肉食極都仲有。而炸芝士年糕則外皮酥脆、內裡拉絲🧀。期待下一次,再來這裡享受美食與朋友的歡聲笑語😊👨‍👩‍👧‍👦。

Btw我們來得比較早,就沒有很多顧客。

員工的細心服務,每道菜式都讓人垂涎👏。

深海池魚好鮮嫩🐟!

炭燒過的牛舌帶有惹味炭香氣🔥,仲有鹽燒黑豚腩的外酥內軟🥩。

而炸芝士年糕則外皮酥脆、內裡拉絲🧀。

2024-04-21 17 瀏覽
尖沙嘴食日本野,今次就來到一方堂居酒屋🏮聽聞呢度居酒屋🏮特色既日本菜式做得好出色,第一次來得餐廳,裝潢都好地道居酒屋style, 而且色彩繽紛令到食慾大增。點左居酒屋出名的菜式:1. 海膽魚籽手卷 $68 一份 喜歡海膽已定要食呢個手卷,海膽真係超級新鮮份量也多,一大口咬落去回味無窮😋2. 令和生蠔🦪$98 一份, 超新鮮大大顆的生蠔🦪配有青檸及秘制醬汁,超級鮮甜好味🤤真係生蠔最愛啊。其餘還點了大蝦🍤天婦羅$88 ,北海道豚肉炒麵 $88 ,三文魚🍣🧀芝士卷 $88 味道👅合適香港人的口味,不錯的選擇喔😌
尖沙嘴食日本野,今次就來到一方堂居酒屋🏮
點左居酒屋出名的菜式:
2024-03-14