2024-05-03 14 瀏覽
✨ 幾天前,我和朋友逛街時,在尖沙咀找到了一方堂居酒屋,作為晚餐的選擇。這家餐廳以日式風格裝飾,播放悠扣的音樂,令我們用餐時倍感舒適。🦪 活北寄貝 ($168)新鮮的北寄貝以活力十足的方式呈現,讓您品味到鮮美的海鮮風味。🌯 左口魚邊手卷 ($62)品嚐左口魚邊手卷,將您帶入滋味十足的日式小食世界,細緻鮮美的口感令人愉悅。🌯 火灸帶子手卷 ($58)這款火灸帶子手卷帶來了炭火燒烤的風味,搭配鮮嫩的帶子,為您帶來美味的享受。🍲 博多蕃茄牛腸鍋 ($198)博多蕃茄牛腸鍋是一道豐富的湯煮料理,融合了蕃茄的酸甜和牛腸的鮮香,味道濃郁迷人。🍗 雞翼 ($30)這道雞翼以簡單卻美味的方式呈現,外皮酥脆,內裡嫩滑多汁,是一道受歡迎的小吃選擇。🍢 月見免治鷄肉棒 ($42)月見免治鷄肉棒是一道結合了蛋黃和雞肉的美味料理,口感豐富,味道香濃。💰 兩人共計消費558元(包括10%服務費)。

🦪 活北寄貝 ($168)

🌯 左口魚邊手卷 ($62)

🌯 火灸帶子手卷 ($58)

🍲 博多蕃茄牛腸鍋 ($198)

🍗 雞翼 ($30)

🍢 月見免治鷄肉棒 ($42)

💰 兩人共計消費558元(包括10%服務費)。
2024-04-29
2024-05-01 12 瀏覽
🔸章魚小丸子:章魚小丸子有著彈牙的口感和濃郁的章魚味道。外皮炸得酥脆,內部則是嫩滑的章魚丸子。咀嚼時能感受到魚漿的細膩質地,而章魚的鮮美味道逐漸釋放出來 🔸雞心:雞心具有彈牙的咬勁,質地柔軟,亦帶有濃厚的肉汁 🔸燒雞肝:燒雞肝具有濃郁的雞肝風味和柔軟的質地。它烤得恰到好處,外層微焦,內部仍然保持著嫩滑。 🔸清酒大蜆:清酒煮蜆以清酒為基底,蜆肉白嫩,帶有微咸的海洋風味。清酒的香氣融入了蜆肉中,為其帶來了一絲清新的味道。 🔸原條池魚:原條池魚切成薄片刺身,色澤鮮豔且半透明。肉質細嫩、柔軟且有彈性,口感鮮爽。搭配醬油、芥末醬,能增添其鮮味。
🔸章魚小丸子:

🔸雞心:
雞心具有彈牙的咬勁,質地柔軟,亦帶有濃厚的肉汁

🔸燒雞肝:

🔸清酒大蜆:

🔸原條池魚:
2024-04-28 29 瀏覽
厚福街出名多嘢食,今次嚟試吓新餐廳,靜靜地傾偈好唔錯🤭前菜方面試咗黑松露蕃茄沙律($48)估唔到蕃茄同黑松露都幾夾😋一方嚴選刺身盛合($468)🐟🐙食得出刺身好新鮮!拖羅肥美又鮮味😋仲有牡丹蝦,帆立貝,海膽同日本直送鮮魚兩款由廚師發辦,深海池魚都食得出好鮮甜,用紫菜包住海膽食就更加一流🤤串燒牛舌($48)都算厚切,加埋和風柚子醬好夾,一啲都唔騷😍 另外食吓串燒,燒冬菇,紫薯,送酒都唔錯👍
厚福街出名多嘢食,今次嚟試吓新餐廳,靜靜地傾偈好唔錯🤭

• 一方嚴選刺身盛盒
2024-04-28 18 瀏覽
同同事出去食飯,就係公司附近食,同事話上次係日本食過肥腸鍋好好食,返到嚟香港都仲好掛住,所以簡左呢間餐廳食,首先點左個蟹籽沙津,我鐘意食日式胡麻醬 十分開胃 沙律菜新鮮博多蕃茄肥腸鍋,加入九菜特別香,肥腸煮5分鐘後,吸收湯濃味,肥腸特別煙靭,好有口服😋清酒煮峴湯,湯好清好甜,峴肉都未食咁大隻甘甜味燒左二串燒,京蔥雞肉,串燒雞翼,燒到剛好,咬落仲有汁,簡單又一餐,同事食都肥腸煲好滿足,話唔洗飛日本都食到😂

清酒煮峴湯,湯好清好甜,峴肉都未食咁大隻甘甜味

燒左二串燒,京蔥雞肉,串燒雞翼,
2024-04-23 26 瀏覽
尖沙咀其實都好多樓上餐廳,好多都會俾到驚喜大家🤩今日係尖沙咀行完街就揀左呢間居酒屋,同朋友體驗吓居酒屋🥰.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$200~300菠菜油揚沙律 $58呢款沙律比較有驚喜!芝麻醬唔會好多,而且加埋油揚真係幾新穎,但油揚吸收啲汁真係超正😋菠菜都唔少,整體係好食😆牛肉串 $48串燒係即叫即燒🤩牛肉串肉味香,食落唔會韌而且好Juice🤤鹽燒黑豚腩 $38呢款黑豚腩肉嘅脂肪同肉比例好好,食落唔會溜同埋加啲鹽令到豬肉味好突出👍🏻原隻虎蝦 $58估唔到都幾大隻,食落係新鮮彈牙😋可以再叫!炸芝士年糕 $48芝士芝糕食落都多芝士汁同年糕好煙韌😆鵝肝多士 $88鵝肝都算大塊👍🏻食落果種油脂感真係冇得比🤤配埋脆口嘅多士真係好好食😋鰻魚柳川 $88呢款原來係滑蛋鰻魚飯,鰻魚份量都多而且好好食👍🏻配埋滑蛋一齊食,係好啱配飯🥰
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$200~300

菠菜油揚沙律 $58

牛肉串 $48
串燒係即叫即燒🤩牛肉串肉味香,食落唔會韌而且好Juice🤤
鹽燒黑豚腩 $38

原隻虎蝦 $58
估唔到都幾大隻,食落係新鮮彈牙😋可以再叫!

炸芝士年糕 $48
芝士芝糕食落都多芝士汁同年糕好煙韌😆

鵝肝多士 $88

鰻魚柳川 $88
  • 鵝肝多士
  • 鹽燒黑豚腩
2024-04-22 31 瀏覽
藍馬商業大廈入面一路都有好多居酒屋,想食日本野入去尋寶就實冇錯,今日係樓下見到餐廳老板係度招客,咁就唔諗試呢間啦🤓▫️煙肉蝦卷 ($32)蝦肉彈牙,用煙肉包住又幾得意喎▫️牛舌($48)3大塊牛舌,調味好足,食落爽口▫️雞翼 ($30)唔會燒到好乾,咬落仲有肉汁🤪▫️雞皮餃子 ($58)朋友鍾意食雞皮就叫嚟試吓,一碟有4舊,用雞皮包住肉餡,咬落皮好脆而且入面仲有肉汁▫️菠菜油揚沙律 ($58)呢個價錢冇諗過會係咁大碟,夠曬fresh🫶🏻▫️壽司蛋糕($188)朋友為我慶祝生日特登order定,第一次食壽司蛋糕🎂用三文魚刺身包住壽司醋飯,上面再放上帶子刺身同用呑拿魚刺身整嘅花。飯同刺身分量都幾多,我哋2個人食完都覺得夠飽,性價比幾高。老闆們都好友善,又會同食客吹下水,仲邀請埋大家唱K,成個場即刻熱鬧曬🤣

▫️煙肉蝦卷 ($32)
蝦肉彈牙,用煙肉包住又幾得意喎

▫️牛舌($48)
3大塊牛舌,調味好足,食落爽口

▫️雞翼 ($30)
唔會燒到好乾,咬落仲有肉汁🤪

▫️雞皮餃子 ($58)

▫️菠菜油揚沙律 ($58)
呢個價錢冇諗過會係咁大碟,夠曬fresh🫶🏻

▫️壽司蛋糕($188)

食店位於尖沙咀食街厚福街,超級方便,係一個悠閒聚會的好地方🍶🍃。典雅的燈光與木質裝飾,讓人瞬間感覺好像來到了橫濱野毛小路的居酒屋🏮✨。Btw我們來得比較早,就沒有很多顧客。員工的細心服務,每道菜式都讓人垂涎👏。深海池魚好鮮嫩🐟!炭燒過的牛舌帶有惹味炭香氣🔥,仲有鹽燒黑豚腩的外酥內軟🥩。牛肉稻庭烏冬湯底濃郁🍜,份量都好大,廚師一啲都唔手緊,大大塊牛肉食極都仲有。而炸芝士年糕則外皮酥脆、內裡拉絲🧀。期待下一次,再來這裡享受美食與朋友的歡聲笑語😊👨‍👩‍👧‍👦。

Btw我們來得比較早,就沒有很多顧客。

員工的細心服務,每道菜式都讓人垂涎👏。

深海池魚好鮮嫩🐟!

炭燒過的牛舌帶有惹味炭香氣🔥,仲有鹽燒黑豚腩的外酥內軟🥩。

而炸芝士年糕則外皮酥脆、內裡拉絲🧀。

2024-04-21 21 瀏覽
尖沙嘴食日本野,今次就來到一方堂居酒屋🏮聽聞呢度居酒屋🏮特色既日本菜式做得好出色,第一次來得餐廳,裝潢都好地道居酒屋style, 而且色彩繽紛令到食慾大增。點左居酒屋出名的菜式:1. 海膽魚籽手卷 $68 一份 喜歡海膽已定要食呢個手卷,海膽真係超級新鮮份量也多,一大口咬落去回味無窮😋2. 令和生蠔🦪$98 一份, 超新鮮大大顆的生蠔🦪配有青檸及秘制醬汁,超級鮮甜好味🤤真係生蠔最愛啊。其餘還點了大蝦🍤天婦羅$88 ,北海道豚肉炒麵 $88 ,三文魚🍣🧀芝士卷 $88 味道👅合適香港人的口味,不錯的選擇喔😌
尖沙嘴食日本野,今次就來到一方堂居酒屋🏮
點左居酒屋出名的菜式:
2024-03-14
2024-04-19 12 瀏覽
放工跟朋友搵個地方聚聚聊天,就揀咗呢間尖沙咀一方堂居酒屋!裝修以日和木系為主,令人感覺舒適放鬆!最岩同朋友邊食邊聊~前菜揀鮟鱇魚肝,口感有幼滑,似似地奶油般嘅質,非常之滑溜,味道鮮味十足!主菜雲糖壽喜燒配安格斯牛,一向好鐘意食壽喜燒嘅我,當然唔會錯過!打卡一流~上面有大大個綿花糖,湯底甜甜地,牛味濃又夠滑~串燒就叫咗幾款,雞軟骨香味十足,口感脆脆有嚼勁,牛肉串口感軟嫩,牛味濃郁~煙肉蝦卷煙肉甘香脆口,內裏蝦卷彈牙他他魷魚圈油而不膩,口感香脆,內裏彈牙~下酒一流~😆
放工跟朋友搵個地方聚聚聊天,就揀咗呢間尖沙咀一方堂居酒屋!

裝修以日和木系為主,令人感覺舒適放鬆!最岩同朋友邊食邊聊~

他他魷魚圈油而不膩,口感香脆,內裏彈牙~下酒一流~😆

2024-04-18 8 瀏覽
去開尖沙咀,諗唔到食咩就會去厚福街附近打個轉,最後試咗藍馬嘅居酒屋,又幾有驚喜!裏面都係用上復古木系嘅裝修,主打各款日式串燒同料理,唔食刺身都啱食!-——————————————🐟◖一堂 極上刺身盛合◗ $368赤身、甜蝦、帆立貝、赤貝、海膽,仲有廚師發辦日本直送鮮魚兩款,成個拼盤好豐富!入面個海膽超大塊,可以放喺紫菜上面食,口感超甘甜!魚生片都係大大塊厚切,肥美鮮甜,整體水準都唔錯!🍣◖左口魚邊手卷◗ $62左口魚邊油脂豐富,輕輕火炙過,食落更香,魚油嘅甘香同赤醋飯超夾,食完都唔會覺得膩🍣◖海膽魚籽手卷◗ $68爆餡嘅海膽放上少少魚籽,食落爆汁鮮甜,正!🐙◖章魚小丸子◗ $58有五粒章魚小丸子,舖上大量木魚絲,口感比較綿密,咬到章魚肉,有少少脆口,味道亦唔會太鹹,幾好食🐙◖七味墨魚咀◗ $58墨魚咀份量都唔少,加上七味粉,炸皮酥脆唔會好厚,幾惹味,送酒一流!🌟Encore指數:9/10
-——————————————
🐟◖一堂 極上刺身盛合◗ $368

🍣◖左口魚邊手卷◗ $62

🍣◖海膽魚籽手卷◗ $68
爆餡嘅海膽放上少少魚籽,食落爆汁鮮甜,正!

🐙◖章魚小丸子◗ $58

🐙◖七味墨魚咀◗ $58

🌟Encore指數:9/10
同朋友約左尖咀食飯 慶祝生日朋友book左厚福街一間樓上居酒屋上到去環境舒服好日本居酒屋feel岩晒想同朋友傾下計又鐘意食日本野既我地//黑松露蕃茄沙律 $48//呢個沙律既菜好新鮮日本蕃茄好甜好juicy重點係食落仲有淡淡松露味令人更加開胃 //時令海鮮 $188//朋友差不多生日咁岩店員推介佢地新推出壽司蛋糕滿滿儀式感既我地一於就叫返個赤醋米上鋪滿三文魚仲有吞拿魚卷成花如果下次多D人可以叫四人份量食呢個做生日慶祝仲好過買個生日蛋糕 //香蔥吞拿魚卷 $98//見差不多每枱客人都有點店員話係餐廳招牌菜飯卷入面有一小件芝士口感豐富吞拿魚蓉放上面加少少蔥花每件都是一口 小小的一件唔會太飽又幾唔錯 //南蠻炸雞 $68//上桌時熱辣辣香噴噴即叫即炸而且炸皮好薄好脆入面雞肉仍然鮮嫩多汁配埋醬汁一起食完全唔會覺得油膩餐牌:
同朋友約左尖咀食飯 慶祝生日

入面雞肉仍然鮮嫩多汁
配埋醬汁一起食完全唔會覺得油膩

餐牌:

2024-04-17 9 瀏覽
人生得意須盡歡🥂 想享受吓生活就約埋朋友嚟一方堂食吓日本嘢餐廳好日式風情 擺咗好多大吟釀做裝飾menu好多嘢食選擇 串燒 shabushabu 刺身 壽司 滿足晒我哋嘅小肚子 😆 🔹️原條池魚🌟店員介紹今日最新鮮既sashimi 就係池魚Wow 真係好新鮮好吸引 原條片成一塊塊 份量兩個人食啱啱好值得推介一定要嗌呢樣食呀 賣相都好吸引食到2個字新鮮 朋友平時好少食魚生 都停唔到口 🔹️赤貝壽司個壽司飯握得細細嚿 做到一口壽司外層爽口 貝肉柔軟 口味清新好啱呢啲天氣食靜雞雞話你哋知 赤貝可以降膽固醇㗎 🔹️香印豚腩卷係用一塊塊嘅豚肉包住粒香印提子豚肉搽咗燒汁 燒得入晒味口感方面又爽 又juicy味道有咸有甜 但唔會太膩 🔹️京蔥雞肉燒得好香 雞肉好嫩滑京蔥又香又爽口外面又有少少燒汁 好味 🔹️吉列廣島蠔有四件 件件炸得金黃香脆炸粉夠薄 一咬開出晒煙配埋個醬汁幾match 🔹️雞頸肉豬頸肉就成日食 雞頸就第一次肉質夠腍 同個醬汁好match
人生得意須盡歡🥂 想享受吓生活

🔹️雞頸肉
豬頸肉就成日食 雞頸就第一次
肉質夠腍 同個醬汁好match

2024-04-17 15 瀏覽
日本居酒屋嘅設計,亦都附設卡拉OK,可以比一班朋友飲酒食串燒之餘,都可以唱歌輕鬆吓🍣 深海池魚壽司(2件) 💰$88池魚夠新鮮,亦都好夠大塊,壽司已經有醬汁,係日本既風味🐙 章魚小丸子 💰$58小丸子有五粒,每粒size都唔細,小丸子餡料整得好滿🧡 雞心串燒 💰$30/串雞心串燒有驚喜,醬汁好夠,咬落好淋身,質感好特別🦐 煙肉蝦卷 💰$32/串用煙肉包住蝦,煙肉煙煙韌韌,加上蝦嘅爽口,兩重質感幾好🍚 鰻魚柳川配日本米 💰$88鰻魚係鐵板上,底部有雞蛋,鰻魚都好夠厚實

🍣 深海池魚壽司(2件) 💰$88
池魚夠新鮮,亦都好夠大塊,壽司已經有醬汁,係日本既風味

🐙 章魚小丸子 💰$58
小丸子有五粒,每粒size都唔細,小丸子餡料整得好滿

🧡 雞心串燒 💰$30/串
雞心串燒有驚喜,醬汁好夠,咬落好淋身,質感好特別

🦐 煙肉蝦卷 💰$32/串
用煙肉包住蝦,煙肉煙煙韌韌,加上蝦嘅爽口,兩重質感幾好

🍚 鰻魚柳川配日本米 💰$88
鰻魚係鐵板上,底部有雞蛋,鰻魚都好夠厚實
2024-04-16 9 瀏覽
🔹weekend同朋友嚟咗尖沙咀厚福街嘅一間樓上嘅居酒屋🇯🇵 餐廳嘅環境舒適 裝修好有日本居酒屋feel🍱 餐廳食物種類好多 質素都唔錯 非常推薦大家嚟試下😆🔸博多蕃茄牛腸鍋🍲 ($198)上個月去咗博多都冇食到牛腸鍋 今次一於試下呢度嘅招牌菜😋 牛腸鍋湯底鮮甜濃厚☺️ 上面有新鮮嘅蕃茄🍅 中間有牛腸 非常有咬口 份量好多 非常足料🐮 底下全部都係蔬菜 有椰菜 大葱等等🥬 蕃茄的酸甜味 再加上新鮮清甜嘅蔬菜 中和咗牛腸嘅油膩感😃評分: 🌟🌟🌟🌟🌟🔸唐揚池魚仔🐠 ($58)呢個池魚仔絕對係居酒屋嘅必點之一😋 每條細細條嘅池魚仔 外層炸到金黃酥脆 肉質鮮嫩多汁🐠 再加上外層嘅調味料 夠哂惹味👏🏻 用嚟送酒一流🥰 評分: 🌟🌟🌟🌟🌟🔸牛肉蘆筍卷🥓 ($48)我最鍾意呢個串燒卷 即叫即燒😃 嫩滑嘅牛肉片包裹住新鮮嘅蘆筍 蘆荀好嫩 完全冇渣😊 牛肉嘅鮮味同蘆筍嘅爽脆口感融合 再搭配上甜甜醬汁嘅點綴 帶嚟豐富嘅層次感同口感😍評分: 🌟🌟🌟🌟🌟🔸月見免治雞肉串🍖 ($42)雞肉串好大件 嫩滑嘅免治雞肉🍗 𥚃面有脆脆嘅雞軟骨 食落好過癮🦴 面頭嘅醬汁好出色 甜甜嘅🍗 再點埋金黃色嘅蛋汁 味道非常濃厚☺️評

🔸博多蕃茄牛腸鍋🍲 ($198)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

🔸唐揚池魚仔🐠 ($58)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

🔸牛肉蘆筍卷🥓 ($48)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

🔸月見免治雞肉串🍖 ($42)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

🔸帆立貝🦪 ($32)
呢個串燒新鮮嘅帆立貝做主角 經過燒烤後 保留咗帆立貝嘅鮮甜同脆嫩口感 再加上面頭甜甜嘅醬汁 絕對是海鮮愛好者嘅最愛😍
評分: 🌟🌟🌟🌟

🔸芝士豆腐沙律🥗 ($58)
用咗濃郁嘅cream cheese🧀 再加上嫩滑嘅豆腐 同埋新鮮嘅沙律菜🥬 仲有芝麻醬 撈埋一粒粒嘅蟹籽🦀 非常清新開胃🤪
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

🔸三文魚芝士卷🍣 ($88)
呢個卷物外層有新鮮嘅三文魚 三文魚面頭有蟹籽 入面包住嘅芝士帶有鹹香 仲有青瓜絲🥒 雖然我唔食青瓜 但成個卷物嘅口感好豐富🍣
評分: 🌟🌟🌟🌟

🔸海膽三文魚籽手卷🍣 ($68)
店員提醒我哋手卷要先食 如果唔係紫菜冧咗就唔好食了😋 呢道手卷以新鮮嘅海膽同我最愛嘅三文魚籽作為主要配料🍣 海膽嘅creamy口感同三文魚籽嘅鮮甜爆裂喺口中 真係好好食 而且精心擺盤 令人食指大動😋
2024-04-15 11 瀏覽
行過路過,唔好錯過😂特上壽司🍣📣📣📣有六款咁多,一次過滿足晒我嘅食慾,有三文魚、中拖羅、油金魚、帆立貝、池魚等…每款兩件,二人食啱啱好,新鮮好味😋黑松露蕃茄沙律🥗蕃茄鮮甜好味加埋黑松露更加帶出到個種鮮甜,沙律菜加左黑醋就開胃清新。大蝦天婦羅🍤好大隻蝦🤩重點炸到好脆好脆,有成四大隻添,仲有條秋葵炸左原來好好味🤤好有驚喜。雞頸肉串🍢我第一次食,燒完小小脆邊加埋小小肥肉,原來咁好味。
行過路過,唔好錯過😂

特上壽司🍣

黑松露蕃茄沙律🥗

大蝦天婦羅🍤

雞頸肉串🍢
我第一次食,燒完小小脆邊加埋小小肥肉,原來咁好味。