2024-02-05 12 瀏覽
我喺尖沙咀發現了一家樓上隱藏寶藏🏴‍☠️收00:00啱曬我 呢間居酒屋🏮有好多選擇。前菜 刺身 壽司🍣串燒 天婦羅🍤炸物 鍋物煮物滿足晒唔同人嘅需求我特別推薦佢地刺身 每一件都是新鮮的😋火灸左口魚邊手卷🍙帆立貝手卷米飯口感恰到好處前菜系平時居酒屋🏮常見合桃小女子👩🏻拌上新鮮核桃白芝麻籽調製而成 又甜又鹹居酒屋必點一堂極上刺身盛盒🍱🍱赤身甜蝦🦐帆立貝海膽每日新鮮直送海鮮 🦞清酒煮蜆以清酒為基底烹煮鮮嫩蜆貝蜆肉鮮美多汁🥄🍲每一口都能感受到海鮮的鮮味 平時同朋友聚會👩🏻👩🏻傾計都好適合🩷
我特別推薦佢地刺身 每一件都是新鮮的😋
火灸左口魚邊手卷🍙帆立貝手卷米飯口感恰到好處

2024-01-28 24 瀏覽
最近同好友黎到TST行街買野, 然後順便食個DINNER~~大家都想食日本菜, 我地搵左附近既居酒屋, 黎到一方堂居酒屋, 就係厚福街, 好方便!我地點左: 酒盜芝士、金馬倫芝士卷、一堂極上刺身盛盒、蕃茄牛腸鍋.酒盜芝士: 意思係好食到要偷酒飲~發酵既吞拿魚腸鋪係忌廉芝士上,製成酒盜芝士!軟芝士平衡酒盜既鹹香,食落都好濃味又開胃。金馬倫芝士卷:炸到好黃金, 食到外脆內軟, 好香芝士味.一堂極上刺身盛盒: 入面有多款刺身, eg. 帶子、海膽、甜蝦、鯛魚、吞拿魚等.款款都好新鮮, 特別中意帶子, 肥美又厚身~ 海膽都好fresh~~蕃茄牛腸鍋: 牛腸剪至小段好易入口,配上大量蕃茄、白菜,完全唔覺膩,值 得一試。overall 坐得幾舒服, 而且環境都唔錯, 下次可再黎!

酒盜芝士: 意思係好食到要偷酒飲~
發酵既吞拿魚腸鋪係忌廉芝士上,製成酒盜芝士!
軟芝士平衡酒盜既鹹香,食落都好濃味又開胃。

金馬倫芝士卷:炸到好黃金, 食到外脆內軟, 好香芝士味.

2024-01-24
2024-01-26 18 瀏覽
厚福街的美食何其多!樓上的美食更是多不勝數~點了幾道小菜,質素也很好~被真蠔的大小驚喜到!真的有手掌般大!配料提升了蠔的鮮味吃完蠔再飲喝一口海水鮮味滿滿的~.炸雞也是必點的~炸粉不厚,肉質嫩滑很惹味,要一口接一口的,.想不到黑松露可以配蕃茄!吃起來也滿適合的很開胃的前菜~.第一次吃牛腸鍋,口感偏煙韌,但牛味相當濃要熱辣辣才好吃呢配料蕃茄很清新.餐廳播著90年代的歌曲非常親民食客還可以高歌一曲是滿有誠意的小店!
厚福街的美食何其多!
樓上的美食更是多不勝數~
點了幾道小菜,質素也很好~
被真蠔的大小驚喜到!
真的有手掌般大!

配料提升了蠔的鮮味
吃完蠔再飲喝一口海水
鮮味滿滿的~
炸雞也是必點的~
炸粉不厚,肉質嫩滑
很惹味,要一口接一口的,

想不到黑松露可以配蕃茄!
吃起來也滿適合的
很開胃的前菜~
第一次吃牛腸鍋,
口感偏煙韌,但牛味相當濃
要熱辣辣才好吃呢
配料蕃茄很清新

餐廳播著90年代的歌曲
非常親民
食客還可以高歌一曲
是滿有誠意的小店!
2024-01-26 13 瀏覽
尖沙咀有好多日本野食搵到呢間都幾多好評於是就試下網上訂位仲有優惠添餐廳唔算好大不過都幾有特色仲有大大個電視播住K歌食飯揀左個一方嚴選刺身盛盒有中拖羅、帆立貝、海膽、赤貝、牡丹蝦,仲有兩款時令魚生,望落去好新鮮喎魚生好新鮮望落去好似會閃咁甲羅燒蟹道樂仲有多士、飯團同沙律菜蟹膏好香濃中間仲加左蟹籽同蛋黃,口感豐富而且蛋黃好香唔錯點左呢個「汁燒提燈」見個名幾特別就試下食落去幾彈牙,不過食完都唔知係咩黎後尾先知原來係好刁鑽又好限量既珍品…係母雞既輸卵管同未生成蛋殼既蛋黃部分加多個香蔥吞拿魚卷呢個都幾特別加左芝士喺中間,同平時既蔥吞卷有d唔同總括黎講都唔錯下次可以再試其他野
尖沙咀有好多日本野食

不過都幾有特色
仲有大大個電視
播住K歌食飯

揀左個一方嚴選刺身盛盒
有中拖羅、帆立貝、海膽、赤貝、牡丹蝦,
仲有兩款時令魚生,
望落去好新鮮喎

魚生好新鮮
望落去好似會閃咁

甲羅燒蟹道樂
仲有多士、飯團同沙律菜

蟹膏好香濃
中間仲加左蟹籽同蛋黃,
口感豐富而且蛋黃好香
唔錯

點左呢個「汁燒提燈」
見個名幾特別就試下
食落去幾彈牙,
不過食完都唔知係咩黎
後尾先知原來係好刁鑽又好限量既珍品…
係母雞既輸卵管同未生成蛋殼既蛋黃部分

總括黎講都唔錯
下次可以再試其他野

2024-01-18
2024-01-26 13 瀏覽
今日到尖沙咀做頭髮,行過哩間餐廳,有位姐姐好熱情啲介紹,睇落唔錯,咁試試啦。店鋪唔算大,得數十張台,裝修得好有日本風。晚市唔少嘢食可以揀,仲有當日限定menu。七味墨魚咀,墨魚咀好大一粒,炸得脆啵啵,食落唔會好油,搭配埋蛋黃醬一齊食更加好味。清酒煮蜆,蜆用清酒煮完唔會腥同埋寒,食落仲會好鮮甜。哩間餐廳會搭配埋金菇一齊煮,好得意。原條池魚,今晚主菜。池魚好大一條,厚切刺身都差唔多有20幾件,仲會搭配一碟池魚蓉,好like。池魚食落軟嫩鮮甜,簡直入口即化,點埋鋪頭自製醬汁,味道更加豐富。池魚蓉落咗大量薑蔥,食落又係另一種風味。牛肉稻庭烏冬,分量好大,牛肉同日本蔬菜比得好豪。烏冬用咗稻庭烏冬,點煮都好,食落都好彈牙爽口。

2024-01-25
  • 原條池魚
  • 七味墨魚咀
除咗平時居酒屋見到嘅食物,部份菜式幾有特色,可以留意廚師推介,會有時令食材製作嘅菜式!Menu會另外Upload~🔹一方堂奈良卷($128)造型好似燒賣,色彩鮮艷,外面嘅皮都食得,入面包住多款魚生~🔹串燒:牛舌($48)、香印豚腩燒($38)、雞翼($30)、雞軟骨($22)簡單配檸檬汁已經好好味,另外仲附柚子胡椒,配燒物一流!特別推薦香印豚腩燒,外脆內甜好Fresh!!🔹雲糖壽喜燒($238)配安格斯牛小排,即叫即製嘅棉花糖放上鍋,熱力會慢慢令棉花糖融入湯底~味道剛剛好!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 5/10CP值: 10/10推介值:9 /10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 8/10
推介值:9 /10

• 一方堂奈良卷
  • 串燒
2024-01-24 5 瀏覽
今晚同朋友係尖沙嘴行完街 攰攰地想搵個地方chill下吹下水 係openrice就搵到係附近嘅呢間日式居酒屋😙居酒屋係間樓上餐廳 環境裝修用左木系design 好有置身係日本feel 😚今晚就叫左幾款餐廳主打嘅菜色👀12貫壽司有六款壽司 每款有兩件我自己就最鍾意中拖羅 油脂分布平均金馬倫芝士卷 (4件)邪惡小食拉絲芝士小食😛甲羅燒蟹道樂蟹味濃郁 食得出係真材實料海量水蜜桃乳酸梳打好大杯 好refreshing 😚

今晚就叫左幾款餐廳主打嘅菜色👀

12貫壽司
有六款壽司 每款有兩件
我自己就最鍾意中拖羅 油脂分布平均

金馬倫芝士卷 (4件)
邪惡小食拉絲芝士小食😛

甲羅燒蟹道樂
蟹味濃郁 食得出係真材實料

海量水蜜桃乳酸梳打
好大杯 好refreshing 😚
2024-01-23 7 瀏覽
一方堂居酒屋🌟整體: 有Feel 居酒屋 有唔同串燒 壽司 煮物🏠環境: 最得意係一個大screen 播放流行曲 有種港日融合Feel🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 特上壽司12 貫 $368✅ 去居酒屋都要Try try 壽司 燒過下嘅左口魚 油香味高 帶子刺身肉厚味甜,極富彈性 赤身就含脂量少、肉質實、有咬口‼️ 汁燒提燈 $42✅ 原來係雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋 口感幾特別‼️大蝦天婦羅 $88✅ 炸漿唔會好厚 薄薄地一層 保留蝦嘅鮮味📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓⏰ 星期一至日 12:00-1500 1800-0000☎️ 電話號碼 35801272📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

一方堂居酒屋

📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓

⏰ 星期一至日 12:00-1500 1800-0000

☎️ 電話號碼 35801272

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
話說我哋為咗籌備婚禮都忍咗一排口,冇周圍出去食好西🤣順利完婚梗係要食返餐好慶祝吓!呢間位於尖沙咀厚福街嘅居酒屋🏮,有好多唔同食物可以選擇,刺身、壽司、小食、串燒、天婦羅、鍋物都應有盡有!而且食物質素好高,對得住呢個價錢🤟🏻而家喺openrice訂位仲有優惠!▪️一堂 極上刺身盛合 $368▪️成個盛盒有超多刺身,包括赤身、海膽、甜蝦、帆立貝、赤貝,同埋日本直送鮮魚兩款😍我哋當日食其中一款就係油甘魚,厚切好正!全部刺身食得出好新鮮,特別係海膽好鮮甜,呢個價錢有咁多款刺身食真係好抵🤤▪️三文魚芝士卷 $88▪️三文魚+芝士+蟹籽+沙律醬嘅卷物!超鍾意呢個配搭,三文魚同芝士好夾🤤▪️鵝肝多士 $88▪️鵝肝煎到外脆內嫩,配埋超脆嘅多士好邪惡😍,仲有少少沙律伴碟可以解膩。▪️網燒安格斯牛扒 $178▪️估唔到日本居酒屋都有咁正嘅安格斯牛扒食!牛扒燒得啱啱好,入面仲見到少少粉紅色,食落又嫩又多汁🤤好香牛嘅油脂味!
話說我哋為咗籌備婚禮都忍咗一排口,冇周圍出去食好西🤣順利完婚梗係要食返餐好慶祝吓!呢間位於尖沙咀厚福街嘅居酒屋🏮,有好多唔同食物可以選擇,刺身壽司、小食、串燒、天婦羅、鍋物都應有盡有!而且食物質素好高,對得住呢個價錢🤟🏻而家喺openrice訂位仲有優惠!

▪️一堂 極上刺身盛合 $368▪️

▪️三文魚芝士卷 $88▪️

▪️鵝肝多士 $88▪️

▪️網燒安格斯牛扒 $178▪️
  • 鵝肝多士
  • 三文魚芝士卷
菠菜油掦沙律:菠菜的脆嫩葉子與胡麻醬酸甜味完美搭配,帶來一種健康又美味的感覺。生蠔(令和怪物)好大隻,成隻手板咁大!而且仲有金橘嘅汁!比起檸檬更加有驚喜!棉花糖壽喜燒A5和牛:呢個價錢都幾抵食,A5和牛其豐富的油脂和嫩滑的口感使得它非常美味。搭配上棉花糖壽喜燒的甜味和獨特的烤燒香氣,同女仔朋友嚟食好開心!串燒日本番薯:軟糯香甜。俾我一種溫暖和滿足的感覺。豚肉提子:這是一道結合了豬肉和提子的料理。豚肉的鮮嫩和提子的甜脆相互融合京蔥雞肉串燒:雞肉的嫩滑和大蔥的香氣相互融合,兩樣嘢都爆多汁!呢間餐廳同朋友聚會真係好適合,嘢食都算幾高質!氣氛幾好!可以好舒服咁傾偈😊#尖沙咀 #居酒屋 #日本料理 #優惠 #晚市優惠 #丼飯 #刺身 #sashimi #日本 #日本美食 #日本居酒屋 #一方堂
菠菜油掦沙律:

生蠔(令和怪物)

好大隻,成隻手板咁大!
而且仲有金橘嘅汁!比起檸檬更加有驚喜!

棉花糖壽喜燒A5和牛:

呢個價錢都幾抵食,
A5和牛其豐富的油脂和嫩滑的口感使得它非常美味。

串燒

日本番薯:軟糯香甜。俾我一種溫暖和滿足的感覺。

呢間餐廳同朋友聚會真係好適合,嘢食都算幾高質!氣氛幾好!
可以好舒服咁傾偈😊

2024-01-17 13 瀏覽
為食妹出動😋😋比維維搵到呢間性價比高的居酒屋刺身同熟食都有水準而且Qr code 自己落單方便快捷🍣刺身盛合海膽:兩小片,幾清甜真鯛:清爽無筋,肉質白嫩。鰹魚:氣味香濃,海中和牛。油甘魚:油脂香口,口感豐厚。小深海池魚:齒頰留香,深海美味。帆立貝:上乘水準,鮮美多汁。甜蝦:好大隻,爽滑美味。燒白鱔燒得好香,外皮炭燒過,香脆內滑,帶有點炭燒香味和牛手卷:將優質的和牛片包裹在海苔裡,口感豐富,肉質鮮嫩多汁,帶來絕佳的牛肉風味。軟蟹手卷:使用軟殼蟹作為主要配料,外皮酥脆,內裡鮮甜,搭配鮮嫩的蟹肉,帶來獨特的口感和滋味,令人愛不釋手。
為食妹出動😋😋比維維搵到呢間性價比高的居酒屋
刺身同熟食都有水準
而且Qr code 自己落單方便快捷

🍣刺身盛合
海膽:兩小片,幾清甜
真鯛:清爽無筋,肉質白嫩。
鰹魚:氣味香濃,海中和牛。
油甘魚:油脂香口,口感豐厚。
小深海池魚:齒頰留香,深海美味。
帆立貝:上乘水準,鮮美多汁。
甜蝦:好大隻,爽滑美味。

燒白鱔燒得好香,外皮炭燒過,香脆內滑,
帶有點炭燒香味

2024-01-16 12 瀏覽
今日黎到厚福街商業大廈一間樓上居酒屋~嘢食高質又坐得舒服,大推!🔸黑松露蕃茄沙律蕃茄已經預先去皮,食落係新鮮冰凍嘅口感。沙律配上黑松露食,清新開胃,配搭創新!🔸真蠔生蠔比手掌仲要大份,一啖一定食唔晒。生蠔本身食落都好鮮甜,再配開胃醒神嘅醬汁食,非常滿足!🔸南蠻炸雞炸雞外皮鬆脆,肉質鮮嫩,份量又足夠!🔸博多蕃茄牛腸鍋牛腸份量多,食落都幾有驚喜,牛腸唔會太韌而且個口感同豬腸有少少相似。湯底仲有幾種蔬菜,平衡返個口感。

🔸黑松露蕃茄沙律

🔸真蠔

🔸南蠻炸雞
炸雞外皮鬆脆,肉質鮮嫩,份量又足夠!

🔸博多蕃茄牛腸鍋
2024-01-11
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]• 一 方 堂 居 酒 屋 •🐿-​ 位於尖沙咀厚福街嘅樓上日式居酒屋🏮人潮越夜越多 由得我地一枱客到全場爆滿😳有部份食材由日本直送香港✈️確保新鮮💦-🥗 白飯魚魚生沙律 💰$82角切魚生有三文魚、吞拿魚、油甘魚而白飯魚就比較特別 原本以為係白飯魚魚仔點知係白飯魚脆脆 食落幾有鹹香味✨-🍣 上壽司 (10貫)💰$268 👩🏻‍🍳 三文魚、油甘魚、赤身、帆立貝、左口魚邊每款壽司都有兩貫 適合兩個人分享魚生質素不過不失🫡-🍅 博多蕃茄牛腸鍋💰$198偷聽到牛腸鍋係餐廳新品🤣要試試牛腸口感煙煙靭靭 好似咀嚼緊香口膠咁😹但個味的確係唔錯的 牛腸嘅牛味都幾出鍋裡嘅蔬菜索晒牛腸嘅味道 啲菜好食!!🥬-🍞 鵝肝多士💰$88厚身嘅鵝肝口感滑嫩 食落唔油膩配上脆身多士 如果加埋配鵝肝嘅醬會更好食!-📍 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 一 方 堂 居 酒 屋 •
🐿
-​
位於尖沙咀厚福街嘅樓上日式居酒屋🏮
人潮越夜越多 由得我地一枱客到全場爆滿😳
有部份食材由日本直送香港✈️確保新鮮💦
🥗 白飯魚魚生沙律 💰$82

角切魚生有三文魚、吞拿魚、油甘魚
而白飯魚就比較特別 原本以為係白飯魚魚仔
點知係白飯魚脆脆 食落幾有鹹香味✨
🍣 上壽司 (10貫)💰$268

👩🏻‍🍳 三文魚、油甘魚、赤身、帆立貝、左口魚邊
每款壽司都有兩貫 適合兩個人分享

但個味的確係唔錯的 牛腸嘅牛味都幾出
鍋裡嘅蔬菜索晒牛腸嘅味道 啲菜好食!!🥬
🍞 鵝肝多士💰$88

厚身嘅鵝肝口感滑嫩 食落唔油膩
配上脆身多士 如果加埋配鵝肝嘅醬會更好食!
📍 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓

#caloriefoodie
前排經過尖沙咀,到咗晚飯時間,好想食下日式居酒屋🏮俾我搵到位於厚褔街嘅---🌟一方堂居酒屋🌟樓上餐廳,餐廳唔算大,但坐位空間足夠,唔會坐得好逼,除咗餐牌上有好款式選擇,餐廳牆身都有唔少厨司推介可以揀🤩._.🥒 | 蟹籽沙律 | 🥒看似好普通,但味道亦不錯,沙律醬均勻唔會偏酸,青瓜砌絲,仲有蟹柳條,撈埋一粒粒嘅蟹籽食,好清爽又開胃.🦀 | 甲羅燒蟹道樂 | 🦀甲羅裝住滿滿嘅蟹膏,仲有個鵪鶉蛋黃,撈埋一齊配上面包同飯糰粒食,好香濃,蟹膏又唔會過鹹,抵讚!·🐟 | 池魚刺身 | 🐟成盤池魚刺身砌好一片片起好曬肉食,賣相仲會連埋一整條魚骨,影相都幾有效果,仲跟埋酸汁同青檸可以點,酸酸地更能帶出池魚刺身嘅鮮味,而我就會點埋Wasabii一齊食·🐂 | 牛肉稻庭烏冬 | 🐃牛肉片好多,令到湯烏冬都有濃厚嘅牛肉味,烏冬勁軟腍,滑溜溜嘅口感一流呀!.💙 | 海量藍桔什果乳酸梳打 | 💙勁巨杯嘅藍色飲品,的確係海量無改錯名,有少少似雜果賓治嘅香濃味道·💚 | 海量青蘋果乳酸梳打 | 💚青蘋果味重,綠色好靚,係酸酸甜甜嘅乳酸+梳打,好解渴,又大杯._.
._.
💙 | 海量藍桔什果乳酸梳打 | 💙
💚 | 海量青蘋果乳酸梳打 | 💚
._.
2024-01-09 13 瀏覽
餐廳以日式風格為主,可能因為樓上鋪,相對人流比較少。蟹籽沙律$52新鮮嘅蟹籽配上鮮甜嘅沙律,感覺清新可口。甲羅燒蟹道樂$98有小飯團➕多士可以點上蟹膏食,入口香甜,多士亦非常香脆。雲糖壽喜燒A5和牛$328個鍋嘅頂層係綿花糖,下層係蔬菜,和牛嘅脂肪分布得好靚,咬落香嫩多汁。鹽燒雞頸肉$30/串第一次食燒雞頸肉,肉質比較有噍勁,雞肉冇雪味。餐廳:一方堂居酒屋地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
餐廳以日式風格為主,可能因為樓上鋪,相對人流比較少。

蟹籽沙律$52
新鮮嘅蟹籽配上鮮甜嘅沙律,感覺清新可口。

甲羅燒蟹道樂$98
有小飯團➕多士可以點上蟹膏食,入口香甜,多士亦非常香脆。

雲糖壽喜燒A5和牛$328

鹽燒雞頸肉$30/串
第一次食燒雞頸肉,肉質比較有噍勁,雞肉冇雪味。

餐廳:一方堂居酒屋
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓