💐熊妹太耐無同馬騮妹同埋熊貓妹見面喇,咁難得見面梗係揀返間靚靚餐廳食飯啦。其實熊妹嚟過《THE PONT》都有好幾次,就係覺得裝潢好適合港女打卡📸,而且環境超級大,食物價錢又非常親民🤑,地理位置仲要係超級方便嘅旺角朗豪坊,種種因素都無理由唔揀呢一間做今晚嘅落腳點。📌地點就係位於旺角朗豪坊2️⃣樓,簡單啲嚟講,就係以前麥當勞嘅位置,可想而知舖頭有幾大,頂到咁大間舖頭,睇嚟租金都唔惹少,但係食物價錢又冇因為咁而提高個價,都係大路cafe價錢,係咁嘅餐廳環境入面進食絕對物超所值✅!📌餐廳環境真係好大,有好多張四至六人方形枱,又有梳化位🛋,又有藤椅卡位,仲有幾張少人圓枱。餐廳以花草樹木🍀為主題走田園風🌻。📌牆上又掛咗啲藝術嘅畫像🎭,又帶點歐陸嘅味道🎠,真係每一個點都係打卡位🎦。📌門口仲擺咗個港女打卡吊椅,擺喺門口咁吸睛,望到佢都想入嚟餐廳,唔食嘢都要黎打張卡喇。📌餐牌真係大路cafe美食,有多款前菜🥗同小食🍥、漢堡包🍔、全日早餐🍱、牛角窩夫🥐、麵包多士🍞、意粉🍝、意大利飯🍚、主食牛扒🥩、海鮮🦐同特色甜品🍩,飲品就有咖啡同果茶🍵。📌二月開始仲有新年限定Menu,有三款新推出的新年菜式,期間限定梗係要

📌二月開始仲有新年限定Menu,有三款新推出的新年菜式,期間限定梗係要試吓啦🆕!
煙三文魚薯仔沙律, $85
嘩!一上枱擺盤咁靚嘅,煙三文魚砌成一朵金花放喺一堆薯仔沙律上面,側邊仲有啲花瓣同蕃茄仔青瓜片🥒做點綴,成件事就好似一碟綻放咗嘅鮮花一樣🌹,花花綠綠,真係賞心悅目。
煙三文魚薯仔沙律
煙三文魚有兩大一片,肉質頗厚又唔散,冇雪藏味,下面嘅薯仔撈左雞蛋🥚同蛋黃醬,食落好杰身,啖啖薯仔肉🥔好飽肚。再發現原來底部襯托嘅係一片炸脆米片,脆卜卜嘅脆米片上面連埋沙律一齊食,多一重脆口感,薯仔沙律濕潤咗脆米片嘅地方,口感就會變咗好煙韌,呢個配搭幾特別喎!
泰式辣肉墨西哥脆脆
泰式辣肉墨西哥脆脆,$69
熊貓妹好鍾意食nachos,問佢小食想食咩?佢就一定揀咗呢款。

一般坊間nachos都係芝士焗,呢款nachos除咗芝士鋪滿面頭之外,仲加咗啲泰式肉碎。Nachos份量都好多,係香濃芝士味,烤焗過仲香脆,加埋面頭嘅芝士真係Double芝士🧀享受,香辣肉碎唔算好辣,食食吓又會食到啲肉碎粒,餐前食幾片nachos,食食吓飯又食幾片nachos,真係一款好滋味的小食。
帶子牛柳粒燴意大利飯,$128
新年期間梗係試吓新年限定新嘢啦!兩大粒帶子,兩大粒蕃茄仔🍅,仲有五六嚿牛柳粒🐮鋪係一大堆creamy嘅意大利飯上面,側邊仲灑上芝士碎🧀,成碟飯材料好豐富。

帶子表面上下煎烤過,變成金黃色,帶子肉好飽滿,食落去好彈牙好有咬口,簡單咁樣煎烤過,已經可以帶出帶子嘅海水味🌊,唔錯。
帶子牛柳粒燴意大利飯
牛柳粒好大一舊,擺咗少少調味,表面煎香過,已經好出牛肉味🐮,食落肉質都好軟腍,一啲都唔韌,份量又多,真係好抵食。
松露忌廉牛肝菌意大利粉, $95
實不相瞞,熊妹每次嚟《THE PONT》都會叫呢款牛肝菌意大利粉🍝,因為真係好好味。
第一次食,已經俾佢嘅松露牛肝菌味深深吸引住,然後從此就記住左呢個味道。今次一上枱,依然芬香撲鼻👃🏻,香氣四溢,係美食令人增加食慾嘅重要元素⚛️。
蘑菇🍄切成粒狀,份量都好多,仲有啲牛肝菌,意粉係有咬口嘅7️⃣分鐘熟度,係熊妹最愛嘅熟度,最怕係淋身嘅意粉。面頭灑滿芝士碎令到忌廉醬汁更濃稠,醬汁撈滿松碎,食落口好creamy又充滿松露味道,松露愛好者一定對它愛不釋手💕,就即係熊妹,亦都係點解咁多次到訪都成為必點的項目💜。
磯燒牛扒香蔥莎莎三文治, $128
冇諗過又係超大一碟,麵包用上sourdough🍞,面頭鋪咗三大塊磯燒牛扒,淋左啲香蔥莎莎汁,仲有幾片沙律菜🥬同埋蕃茄仔🍅,伴碟有一大堆粗薯條跟蕃茄汁🥫,份量咁多得唔得㗎?
磯燒牛扒香蔥莎莎三文治
磯燒牛扒🥩煎到全熟透,一啲血水都冇,完全沒有根真係啖啖肉。Sourdough中間麵包位超級軟熟,表皮係硬身,就係食呢種強烈對比嘅口感。

薯條🍟多到食極都食唔晒,長粗薯條中間有淋身薯仔蓉🥔,熊妹最鍾意食就係呢款薯條。
THE PONT 法式野莓吐司配雪糕, $79
甜品由馬騮妹揀,一望餐牌就比呢個法式吐司吸引住,賣相真係色彩繽紛🎨。
THE PONT 法式野莓吐司配雪糕
一球雲呢拿雪糕放喺一開二的兩片法式吐司中間🥖,剛煎起嘅法式吐司的熱力令到雪糕溶化🍨,仲淋上草莓醬同埋朱古力醬汁🍫,要食就快啲趁熱食!如果唔係雪糕凍晒啦!側邊仲有好多士多啤梨🍓同藍莓粒🫐,成個甜品變成酸酸甜甜,又有雪糕拼法式多士的冷熱效果,賣相同味道都攞夠分喇!
焙茶鮮奶
焙茶鮮奶, $40
馬嬲妹同熊貓妹要養生,唔食唔飲甜嘢,由熊妹自己叫飲品,正!

晚上唔飲咖啡就改飲焙茶鮮奶啦!焙茶味濃🍃,飲到最後都仲見到杰撻撻嘅焙茶粉喺底,茶味濃得來又會滲少少淡淡的牛奶味🥛,焙茶做拿鐵都係幾好嘅配搭!
📌整體嚟講,《THE PONT》環境舒適,坐得好舒服,餐廳充滿着花花草草又有歐陸風嘅風格,令人感覺好休閒😌。三個妹子食咗六百幾蚊埋單,六款食物再加一杯飲品,喺旺角嘅核心地段仲有咁舒適嘅環境同埋港女打卡地方,食物嘅價錢都無坐地起價,今時今日嘅香港地真係買少見少,絕對值得真心推介👍🏻!
2024-02-07
泰式辣肉墨西哥脆脆
焙茶鮮奶
2024-01-14 1398 瀏覽
喺朗豪坊行街時 成日比呢間花園景餐廳吸引目光放假時又去咗旺角 今次終於入咗去試門口嘅打卡位真係幾靚 襯未有人揀咗個靚位坐今日又係打卡嘅一天💕******************************食物s:🍄蘑菇忌廉湯非常濃郁嘅忌廉湯 湯中有粒粒蘑菇🥓蜜餞辣肉腸(2條) ($38)泰式辣醬風味 足滿辣勁🐔泰式烤黃油雞配烤菠蘿(半隻)即叫即烤 需時約30分鐘雞肉烤得好香口 juicy多汁 帶有油香味雞肉嫩滑不老 調味恰到好處🍗水牛城雞翼伴薯仔沙律味道偏甜嘅水牛城雞翼 唔食得辣嘅朋友都食到薯仔沙律份量亦好多 味道唔錯🥪意式海鮮比薩多士伴田園沙律($135)賣相幾靚嘅比薩多士 面上有好多海鮮外皮兩邊烘得金黃香脆 中間鬆軟 🍎熱蘋果肉桂(半價$17)蘋果同肉桂味道好夾 仲有一大片甜橙 好足料🍊香橙檸檬茶水果片好多 有誠意🍓幸福花園帶有少少士多啤梨味 幾開胃******************************小結:港女最愛嘅打卡餐廳 環境幾靚可以影到好多靚相💕 最啱同好姊妹一齊嚟
喺朗豪坊行街時 成日比呢間花園景餐廳吸引目光
放假時又去咗旺角 今次終於入咗去試

門口嘅打卡位真係幾靚 襯未有人揀咗個靚位坐
今日又係打卡嘅一天💕

食物s:

🍄蘑菇忌廉湯
非常濃郁嘅忌廉湯 湯中有粒粒蘑菇

🥓蜜餞辣肉腸(2條) ($38)
泰式辣醬風味 足滿辣勁

🐔泰式烤黃油雞配烤菠蘿(半隻)
即叫即烤 需時約30分鐘
雞肉烤得好香口 juicy多汁 帶有油香味
雞肉嫩滑不老 調味恰到好處

🍗水牛城雞翼伴薯仔沙律
味道偏甜嘅水牛城雞翼 唔食得辣嘅朋友都食到
薯仔沙律份量亦好多 味道唔錯

🥪意式海鮮比薩多士伴田園沙律($135)
賣相幾靚嘅比薩多士 面上有好多海鮮
外皮兩邊烘得金黃香脆 中間鬆軟

🍎熱蘋果肉桂(半價$17)
蘋果同肉桂味道好夾 仲有一大片甜橙 好足料

港女最愛嘅打卡餐廳 環境幾靚
可以影到好多靚相💕 最啱同好姊妹一齊嚟
  • 泰式烤黃油雞配烤菠蘿
2024-05-10 0 瀏覽
真係超級無敵難食,所有嘢都淡茂茂,一啲味都無。個飯同意粉喺7–11急凍食品都好食過呢度,真係仲曬伏。打卡餐廳都唔可以俾啲垃圾出黎俾人食,服務態度又差到傻,完全係自助餐廳咁,水要自己浸,碟要自己攞…. 真係救命真係超級無敵難食,所有嘢都淡茂茂,一啲味都無。個飯同意粉喺7–11急凍食品都好食過呢度,真係仲曬伏。打卡餐廳都唔可以俾啲垃圾出黎俾人食,服務態度又差到傻,完全係自助餐廳咁,水要自己浸,碟要自己攞….真係救命

2024-05-09 0 瀏覽
早幾日去咗位於朗豪坊嘅《THE PONT》,一間人氣西餐廳,主打揉合了西式和亞洲風味的fusion菜餐廳以薄荷綠色為主調,加上大量花海作裝飾,多個打卡位,仿如鬧市中的秘密花園🍴泰式烤黃油雞 (半隻) 雞皮烤得香脆,雞肉嫩滑又juicy,伴碟烤菠蘿亦鮮甜多汁,非常出色嘅配搭,必點!🍴馬蘇里拉芝士條芝士條炸到金黃酥脆,包著Mozzarella芝士,邪惡拉絲效果,小食之選!🍴龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉大蝦和蜆肉新鮮味美,意粉煮得夠彈牙,每一條都沾滿龍蝦汁,香濃惹味!🍴THE PONT 田園蛋糕意大利芝士餅外形像一個盆栽,賣相吸引,內裡就係Tiramisu,輕盈軟滑,咖啡味香濃,中間夾著麵包粒和果仁,豐富了口感🍴芒果熱情果牛角窩夫配雪糕芒果與熱情果嘅甜酸果香相互交融,香脆窩夫再配上冰涼軟滑雪糕,味道和口感一流!🍴凍香橙湯力特濃咖啡 Espresso tonic 加入了鮮橙汁,令濃厚意式咖啡滲透出鮮橙香味🍴綠悠清風用上青蘋果、羽衣甘藍和乳酪沙冰沖調而成,酸酸甜甜,清爽得嚟又夠健康

🍴泰式烤黃油雞 (半隻)

🍴馬蘇里拉芝士條

🍴龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉

🍴THE PONT 田園蛋糕意大利芝士餅

🍴芒果熱情果牛角窩夫配雪糕

🍴凍香橙湯力特濃咖啡

🍴綠悠清風
2024-05-06 0 瀏覽
同2位女知己去依間新開既西餐廳,預早慶祝到數...原址係M 記來既,依家變左西餐廳,估唔到囉.....1. 龍蝦汁大蝦蜆牛肝菌意大利粉 ,$115Spaghetti with Prawn & Clams2. 松露忌廉牛肝菌意大利粉, $95Mushroom Truffle Cream Spaghetti3.香烤美國肉眼扒(10安士), $295Grilled U.S. Rib Eye (10oz)飲品:1.菠蘿熱情果, $40Pineapple Passionfruit ,Less Ice2. 幸福花園, $42Happiness GardenTotal: $587+$58.7(10% service charge)= $646我覺得最好味係2,果D汁mix 哂所有野,好好味!3. 我叫左5成熟,但之後番屋企有肚痾,都已經無飲,任何凍飲,如腸胃唔好既食家,要叫熟些個扒.間餐廳出面大門,打卡一流,光線好夠光,座位之間都唔會太迫,我揀左長凳來坐,可以擺多些個人物品.間餐廳同Storellet Apps有合作,join membership,可以儲積分,換coupon 用,請留意!有電子付款

1. 龍蝦汁大蝦蜆牛肝菌意大利粉 ,$115
Spaghetti with Prawn & Clams

2. 松露忌廉牛肝菌意大利粉, $95

3.香烤美國肉眼扒(10安士), $295
Grilled U.S. Rib Eye (10oz)

飲品:
1.菠蘿熱情果, $40

2. 幸福花園, $42
Happiness Garden

我覺得最好味係2,果D汁mix 哂所有野,好好味!

如腸胃唔好既食家,要叫熟些個扒.

間餐廳出面大門,打卡一流,光線好夠光,座位之間都唔會太迫,
我揀左長凳來坐,可以擺多些個人物品.

有電子付款!

#西餐廳
#朗豪坊
2023-12-29
$215.3 (晚餐)
除夕
  • 松露忌廉牛肝菌意大利粉
  • $95 Mushroom Truffle Cream Spaghetti
2024-05-03 41 瀏覽
超有ꜰᴇᴇʟ嘅田園餐廳,以綠色同植物為主,令人感覺好舒服😌 千祈唔好覺得開得係朗豪坊一定好貴,咁就大錯特錯啦,野食好味,性價比高😋 打卡談心一流🤩1️⃣ 煙三文魚班尼迪蛋配沙律🥚係ᴀᴅʙ同呢個之間揀咗要呢款🤣 底下係煙煙韌韌嘅ᴍᴜꜰꜰɪɴ,上面就係流心嘅班尼迪蛋😚 再配埋煙三文魚花花同新鮮嘅沙律🥗 係好健康嘅感覺~2️⃣ ꜱᴜʀꜰ & ᴛᴜʀꜰ🥩一個價錢可以食哂牛扒同大蝦😌牛扒大大塊,長到有成隻手掌咁大塊,粉嫩得嚟好ᴊᴜɪᴄʏ✨而大蝦肉質飽滿有彈性,好易拆殼,方便又易食🤘🏻仲有好多好多嘅黑松露薯條🍟3️⃣ 煎帶子墨汁意大利飯🥘唔好睇佢烏卒卒黑鼆鼆咁,係超濃郁嘅墨汁味😍 食完個咀唇都變成黑色,好似墨魚噴汁咁🤣 雖然外貌黑色或者唔多付好,但呢個墨汁意大利飯好鮮味😆 煎出嚟嘅帶子亦都大大粒,啖啖肉,值得一試😚4️⃣ ᴛʜᴇ ᴘᴏɴᴛ田園蛋糕🧁心心念念嘅甜品終於食到了🪴 外表係盆栽嘅樣,實際係ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ,咖啡味夠濃夠哂香☕️雖然內裏唔係傳統嘅做法,但粒粒多士脆脆加杏仁片,連埋一大啖嘅芝士,勁軟滑🤤5️⃣ 神秘果園🫐呢杯乳酪ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ完全令我心心眼咗,真係十級好飲😍 既有藍莓又食到微細黑芝麻嘅口感,酸酸甜

1️⃣ 煙三文魚班尼迪蛋配沙律🥚
煙三文魚班尼迪蛋配沙律

2️⃣ ꜱᴜʀꜰ & ᴛᴜʀꜰ🥩
Sure  &  Turf

一個價錢可以食哂牛扒同大蝦😌
Surf  &  Turf

牛扒大大塊,長到有成隻手掌咁大塊,粉嫩得嚟好ᴊᴜɪᴄʏ✨
Surf  &  Turf

而大蝦肉質飽滿有彈性,好易拆殼,方便又易食🤘🏻

仲有好多好多嘅黑松露薯條🍟

3️⃣ 煎帶子墨汁意大利飯🥘
煎帶子墨汁意大利飯

4️⃣ ᴛʜᴇ ᴘᴏɴᴛ田園蛋糕🧁

心心念念嘅甜品終於食到了🪴
The  Pont 田園蛋糕

5️⃣ 神秘果園🫐
神秘果園

呢杯乳酪ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ完全令我心心眼咗,真係十級好飲😍 既有藍莓又食到微細黑芝麻嘅口感,酸酸甜甜,而且仲有一大塊橙片,成杯飲品好田園好靚😆

6️⃣ 熱香橙檸檬🍊
熱香橙檸檬

唔想飲凍嘢,想飲熱嘅嘢呢杯就啱晒啦🫶🏻
煙三文魚班尼迪蛋配沙律
Sure  &  Turf
煎帶子墨汁意大利飯
The  Pont 田園蛋糕
神秘果園
熱香橙檸檬
2024-04-27 29 瀏覽
weekend brunch $168的半仔黄油雞配菠蘿,必吃,等足足30min也值得。雞胸超tender好味,.皮又crispy, 又有泰式惹味汁,食到最個塊雞翼係超入味,d骨我都食得好乾淨。這個餐跟soup or salad, 還有餐飲。另外order咗$128 all day breakfast, 好大份量,又有smoke salmon 及 salad,性價比極;在商埸內好偏的角落,坐的空間比較寬,可以靜靜傾秘密,唯一不足是空調糸統有点吵。
2024-04-19 68 瀏覽
原來朗豪坊有間咁靚嘅Cafe🍽️THE PONT喺朗豪坊2樓,行過門外已經被綠色植物佈置吸引住🍀餐廳內亦都以田園風格為主題,充滿小清新氣息。同朋友嚟食個tea,有tea set亦有a la carte,價錢亦唔貴~四式芝士煙肉薯條🍟邪惡之選,芝士滿滿,平時坊間嘅係煙肉碎,呢度係一片片比你🥓而薯條都唔會落太多鹽,感覺冇咁鹹,邪惡之中又健康返啲😆泰式蜜糖辣肉腸🌶️腸嘅中間有香茅同辣椒,充滿泰式風味,辣辣地好惹味😋出面好少食到,有特式!經典班尼迪蛋🍳蛋做到流心效果,滿意🥗沙律菜好新鮮,而且有大量添,仲有青瓜同車厘茄。日式温泉蛋腩肉意大利飯🐷一嚟就梗係拮穿隻溫泉蛋先,好療癒😆飯嘅軟硬適中,帶點蘑菇香。而腩肉就好腍好香,口感仲脆脆哋~飲品就點咗焦糖咖啡同朱古力咖啡☕️正常發揮啦~點咗咁多人,最後埋單都只係三百幾,喺旺區嘅商場舖嚟講,有得食又有得打咭,真心抵!
原來朗豪坊有間咁靚嘅Cafe🍽️

2024-04-17 63 瀏覽
餐廳位於朗豪坊2樓的一角,位置不太明顯。入口的餐廳名'The Point' 字體很小不顯眼,反而 'Our Secret Garden' 的字體較大容易看見。入口的接待處沒有職員,所以只好自行走進餐廳看,原來這裡不只是餐廳,也有Salon。 餐廳每張枱相隔的空間很大,沒有壓迫感。The restaurant is located in a corner of the 2/F of Langham Place, not obvious.The restaurant name 'The Point' at the entrance is very small, can't be easily seen, while the word ' Our Secret Garden' is bigger and can be seen. There is no staff standby at the reception, so we go inside by ourselves. There also includes salon. The space between each table is
餐廳位於朗豪坊2樓的一角,位置不太明顯。
餐廳每張枱相隔的空間很大,沒有壓迫感。

The space between each table is large. It's spacious.

松露忌廉牛肝菌意大利粉
🥢松露忌廉牛肝菌意大利粉 ($95)
忌廉醬汁夠穊身有松露味。
The sauce is thick and creamy with subtle hint of truffle flavour.

白酒煮藍青口鍋
🥢白酒煮藍青口鍋 ($108)
Blue Mussel in White Wine

西京燒三文魚
🥢西京燒三文魚 ($148)
Glazed Salmon Fillet in Miso
三文魚中心半熟軟腍,但醬汁不夠。
The salmon is medium-cooked, tender inside. The sauce is not enough.

辣脆雞翼 配 荔枝醬
🥢辣脆雞翼 配 荔枝醬 ($58)
Spicy Chicken Wings with Lychee Dips
雞翼外脆內軟﹐夠香辣,荔枝醬與雞翼很搭。
It’s crispy outside, juicy inside and hot and spicy enough. Lychee dips go well with the chicken.

鴨肉南瓜意大利飯
🥢鴨肉南瓜意大利飯 ($95)
Duck Breast & Pumpkin Risotto
飯的中心不硬,應該是特意煮腍去配合本地食客口味,醬汁夠穊身有南瓜味。
The texture of the grain's interior isn’t hard. It may be adjusted to suit the taste of the local customer.
The sauce is thick enough with pumpkin flavour.

田園蛋糕意大利芝士餅
🥢田園蛋糕意大利芝士餅 ($79)
Garden Cake Tiramisu
賣相可愛,芝士混合的咖啡味夠濃但沒有酒精成份。
與傳統的不同,餅底的餅沒有浸泡過咖啡也不是lady finger﹐粒狀餅底十分脆身,這個和上層的芝士混合物很夾。
The presentation is so cute. The mascarpone cheese mixture has rich in flavor of coffee but without any liquor added.
Different from the traditional one, it’s not lady finger dipped in coffee. The cake cube base is very crunchy which goes well with the cheese mixture. It’s a good combination.

服務:
侍應帶客人坐下後會主動斟水,侍應也會主動把污糟碟更換。
Waitress top up the water glass after seat the guest. They take the initiative to change the dirty plate.

辣脆雞翼 配 荔枝醬
田園蛋糕意大利芝士餅
2024-04-11 44 瀏覽
位於朗豪坊走田園風格嘅餐廳,鬧市中帶點小清新,到處都係打卡點。✨龍蝦汁大蝦蜆意大利粉大蝦肉質鮮嫩彈牙,蜆肉份量都多,無沙。意大利粉煙韌度適中,龍蝦汁嘅鮮味令整件事更美味。✨香烤美國肉眼扒 10安士,肉眼扒好厚身,烤紋好靚。肉味濃郁,咬落都幾多汁。配菜有秋青瓜蕃茄等。✨馬蘇拉里芝士條外層酥脆,內裡係熱辣辣香濃馬蘇拉里芝士,芝士迷必試。✨意大利芝士牛角窩夫配雪糕面層係香滑tiramisu忌廉,下層係鬆酥牛角包,再加上雪糕,冷熱交融,果然係店長推介。✨The Pont田園蛋糕賣相好得意有心思,係一個盆栽。裏面係Tiramisu,加上麵包粒同果仁,口感豐富。

✨龍蝦汁大蝦蜆意大利粉

✨香烤美國肉眼扒

✨馬蘇拉里芝士條
外層酥脆,內裡係熱辣辣香濃馬蘇拉里芝士,芝士迷必試。

✨意大利芝士牛角窩夫配雪糕

✨The Pont田園蛋糕

2024-04-09 44 瀏覽
位於旺角朗豪坊的歐陸風西式cafe。旺角一帶找Cafe不難,到處都能找到有特色或好打卡的Cafe。而這間Cafe以歐陸風的田園花園為裝修主題,不論掛畫及擺設等均加入花的元素,很適合閨蜜們來聚會吃飯呢~而餐廳旁更有一間Salon,雖然不知道是不是有人會在吃東西時忽發奇想去剪髮 (至少我不會啦~ 但整間Salon mix Cafe的概念還是頗新鮮的~⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 白酒煮藍青口 $108❅ 伊比龍蝦汁大蝦蜆意大利粉 $115❅香烤美國肉眼扒(10安士) $295❅香橙湯力特濃咖啡 $44❅芒果熱情果牛角窩芙配芒果雪糕 $78 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 白酒煮藍青口與其說是白酒,更像是忌廉汁。富有奶油香的醬汁搭配藍青口超級開胃,而且更附上蒜蓉包,蘸上白酒吃用更是香氣十足。.✿ 伊比龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉 先說價錢,這個價錢有一隻大蝦及一堆蜆肉,已是無法挑剔了。意粉軟硬適中,加入龍蝦汁更是鮮美。 .✿  香烤美國肉眼扒肉眼扒看似不止十安士吧? 一刀切下去可見肉質鮮嫩,肉味算濃郁;另外,也會附上一大桶香脆的粗薯條,口感鬆脆可口!.✿ 芒果熱情果牛角窩夫配芒果雪
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 白酒煮藍青口 $108
❅ 伊比龍蝦汁大蝦蜆意大利粉 $115
❅香烤美國肉眼扒(10安士) $295
❅香橙湯力特濃咖啡 $44
❅芒果熱情果牛角窩芙配芒果雪糕 $78
 ___⋆ ⋆ ___
✿ 白酒煮藍青口
與其說是白酒,更像是忌廉汁。
✿ 伊比龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉
先說價錢,這個價錢有一隻大蝦及一堆蜆肉,已是無法挑剔了。
意粉軟硬適中,加入龍蝦汁更是鮮美。
✿  香烤美國肉眼扒
肉眼扒看似不止十安士吧?
✿ 芒果熱情果牛角窩夫配芒果雪糕
甜品絕對比正餐出色~
牛角窩夫外層金黃酥脆,口感濕潤彈牙。撒上滿滿的糖霜及芒果熱情果奶油,甜蜜又美味。
另外搭配芒果雪糕,濃滑軟綿綿,完美配搭。
✿ 香橙湯力特濃咖啡
本來就很喜歡喝tonic espresso,加入香橙橙汁後,中和了微澀的口感,果香突出,清新怡人。
🎀ᴛʜᴇ ᴘᴏɴᴛ這間餐廳心思思一直都想去很耐清新的園藝植物佈置在商場的角落特別耀眼裏面同樣是充滿大自然氣息白色優雅的椅子配上花草樹木非常典雅在這樣的打卡環境下沒想過食物也是相當有質素絕不是只能用作打卡的餐廳水準這次散點了兩份主食✩‧₊松露忌廉牛肝菌意大利粉($95)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶未吃意粉已嗅到濃濃的油桿菌和芝士味意粉煮得幾彈牙醬汁不算很多但夠掛汁剛剛好整體水準我和朋友也蠻喜歡✩‧₊香烤美國肉眼扒(10安士)($295)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶肉眼扒幾厚身點了五成熟烤得粉粉嫩嫩剛剛好不過牛肉有少少筋配菜份量幾多包括有一大桶的香脆薯條和新鮮沙律菜喜歡減肥的朋友也不用擔心落單的選項中可選擇無薯條淨菜非常貼心✩‧₊茉莉花茶($30)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶微暖的花茶有着淡淡的茉莉花香與餐廳田園風的環境融為一體在這麼優美的環境下用餐且食物也頗有質素很令人滿意ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾.𝟻/ 𝟷𝟶 餐廳另收加一服務費*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
🎀ᴛʜᴇ ᴘᴏɴᴛ

在這樣的打卡環境下
沒想過食物也是相當有質素
絕不是只能用作打卡的餐廳水準

這次散點了兩份主食

✩‧₊松露忌廉牛肝菌意大利粉($95)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

未吃意粉已嗅到濃濃的油桿菌和芝士味
意粉煮得幾彈牙
醬汁不算很多
但夠掛汁剛剛好
整體水準我和朋友也蠻喜歡

✩‧₊香烤美國肉眼扒(10安士)($295)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

包括有一大桶的香脆薯條和新鮮沙律菜
喜歡減肥的朋友也不用擔心
落單的選項中可選擇無薯條淨菜
非常貼心

✩‧₊茉莉花茶($30)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾.𝟻/ 𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

我同朋友兩人叫咗3樣野,一定要從最難食嘅講起:1)白酒藍青口蜆肉意大利飯差到食唔落。 從賣相而言,明白餐牌圖片只供參考,但對比太大,店員上菜時已覺得十分不妙。Risotto望落去好似白飯,而且好水,亦睇得出唔係risotto嘅米。食落一樣咁難食, 飯淡而無味,淋晒冇口感可言,似係平時的白飯加左d清水咁。 青口同蜆肉一樣無味,仲差過普通急凍海鮮。同朋友好辛苦咁食左幾啖都係放棄左。2) 森林沙律 同 3) 芒果熱情果窩夫 味道不過不失。 只係我哋叫左嘅主食難食到放唔落口,就算食完呢兩樣野都係挽救唔到糟糕嘅意大利飯。本來係見到其他食評幾正常先試吓,唔知點解我地嘅體驗會咁差,可能係偶然,反正我唔會再試。
我同朋友兩人叫咗3樣野,一定要從最難食嘅講起:

1)白酒藍青口蜆肉意大利飯

白酒藍青口蜆肉意大利飯

2) 森林沙律 同 3) 芒果熱情果窩夫

2024-03-13 49 瀏覽
今日嚟到呢間旺角朗豪坊嘅咖啡店🙌🏼一入到cafe都覺得好舒適⭐️店內以田園風為主題~都幾打卡able,好岩同朋友傾吓偈食下野💕💕🥰⭐️溫泉蛋凱撒沙津⭐️溫泉蛋和凱撒沙津結合在一起,口感超級豐富🫰仲可以加其他配料🤍🤍溫泉蛋滑嫩,凱撒沙津清新,兩者相互呼應,帶來層次感和滿滿的口味😍⭐️招牌和牛牛油果醬漢堡⭐️個麵包好鬆軟!🥯裡面有絕頂的和牛肉和奶油般滑順的牛油果醬!每一口都能品嚐到牛肉的鮮嫩和牛油果的濃郁,讓人回味無窮🔥🔥超級推薦☺️☺️🔥👅🤍西京燒三文魚⭐️三文魚肉質超鮮嫩多汁,加上西京燒的調味,帶來日式風味!每一口都有著魚的鮮美和燒烤的香氣,超級讚🍣⭐️抹茶鮮奶濃郁的抹茶味和鮮奶的搭配,帶來一種濃厚而爽口的感覺🍵🥛🤤⭐️檸檬茶⭐️清新的檸檬味和茶的結合🍵☀️🇯🇵THE PONT (旺角)🇯🇵旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖

⭐️溫泉蛋凱撒沙津⭐️

⭐️招牌和牛牛油果醬漢堡⭐️

🤍西京燒三文魚⭐️

⭐️抹茶鮮奶
濃郁的抹茶味和鮮奶的搭配,帶來一種濃厚而爽口的感覺🍵🥛🤤

⭐️檸檬茶⭐️
清新的檸檬味和茶的結合🍵☀️

🇯🇵THE PONT (旺角)
🇯🇵旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖
最近同朋友去咗沉浸式田園風格西餐廳,整間店舖都有好多花草牆可以打卡,門口仲有搖籃椅真係好靚❤️餐廳入面仲有髮型屋,做完頭髮即刻就可以食嘢~真係好方便🫶🏻🦐龍蝦汁大蝦蜆意大利粉💰115原隻開邊大蝦吸收晒龍蝦汁嘅精華,只要用叉就可以輕易食到蝦肉同埋蜆肉,超級細心✨意大利粉入口彈牙,每一條都沾滿龍蝦醬汁,每一啖都好惹味🥩香烤美國肉眼扒(10安士)💰310肉眼扒今次叫咗三成熟,牛扒嫩口唔韌,入口充滿肉汁,襯托埋粗薯條絕對係Perfect match🤟🏻加$15可以另外配埋松露醬,松露的香味令薯條帶出更多層次🍫朱古力心太軟配雪糕💰68心太軟嘅主角當然係入面嘅流心朱古力,配埋凍冰冰嘅雲呢拿,食到奶香之餘又有朱古力嘅甜味,簡直係雙重享受🍮焦糖麵包布甸💰68薄薄嘅焦糖覆蓋喺麵包布甸上,布甸唔會太甜,但蛋香味濃郁,慢慢融入麵包入面,啖啖滿足🍎蘋果肉桂茶💰38蘋果仲保留住新鮮甜味,夾雜住淡淡嘅肉桂香味,夠晒滋潤🍺啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒💰58呢支本地手工啤酒使用長頸型酒樽加燙金封條,給人一種罕有高貴感覺✨採用本地龍眼蜜與啤酒花釀製,入口一刻散發出香甜龍眼蜜和啤酒花的香味,同時還有青檸、白葡萄微香,整體層次豐富,酒
餐廳入面仲有髮型屋,做完頭髮即刻就可以食嘢~真係好方便🫶🏻

🦐龍蝦汁大蝦蜆意大利粉💰115
🥩香烤美國肉眼扒(10安士)💰310
🍫朱古力心太軟配雪糕💰68
🍮焦糖麵包布甸💰68
🍎蘋果肉桂茶💰38
蘋果仲保留住新鮮甜味,夾雜住淡淡嘅肉桂香味,夠晒滋潤
🍺啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒💰58
呢支本地手工啤酒使用長頸型酒樽加燙金封條,給人一種罕有高貴感覺✨採用本地龍眼蜜與啤酒花釀製,入口一刻散發出香甜龍眼蜜和啤酒花的香味,同時還有青檸、白葡萄微香,整體層次豐富,酒精感覺唔會好重,適合任何人士飲用🫶🏻
$325.5 (晚餐)
  • 龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉
  • 焦糖麵包布甸配雪糕