3天前 0 瀏覽
💛今日係渣哥last day, 有N咁多款選擇又有新派又有傳統嘅茶記真係買少見少 炒粉麵飯夠鑊氣, 港式西餐茶餐唔少得, 野飲有傳統滾水蛋/杏霜又有新潮果味梳打🍹 未試得哂menu咁多樣野!其中我最encore嘅係叉燒蔥花滑蛋飯蛋量多到蓋過哂成個飯, 加埋洋蔥煎到個底有芙蓉蛋嘅香, 個面仲夠滑. 叉燒偏瘦但唔會柴, 加埋個XO醬真心鮮味 當然唔少得銷魂甜豉油, 送飯一流🍚 另外仲試過邪惡炒公仔麵, 唔太油膩但條條分明彈牙仲有海量海鮮嘅足料海鮮湯飯🦐, 比夠淡口, 老少咸宜

其中我最encore嘅係叉燒蔥花滑蛋飯

XO醬叉燒蔥花滑蛋飯

叉燒偏瘦但唔會柴, 加埋個XO醬真心鮮味
當然唔少得銷魂甜豉油, 送飯一流🍚
XO醬叉燒蔥花滑蛋飯

另外仲試過邪惡炒公仔麵, 唔太油膩但條條分明彈牙

乾炒牛肉公仔麵

仲有海量海鮮嘅足料海鮮湯飯🦐, 比夠淡口, 老少咸宜
雜錦海鮮湯飯

乾炒牛肉公仔麵
因為少去九龍灣,我都好耐無食大渣哥,知道即將全線結業,就即刻去撐多次!之前都無留意原來夜晚餐牌款式少啲,主食無晒炒粉麵飯,得返衛生焗,常餐同扒餐。① 咖喱雞扒飯 $72其實大渣哥之前給我感覺是價錢偏貴,食物唔特別出色,但今次直情係退步。② 鮮茄鳳梨/菠蘿焗豬扒飯 $75焗豬個汁多得濟,重點是味道重甜,甜到我懷疑係師傅將糖當錯鹽落。我撥走啲汁去食就還好既。其實大渣哥之前給我感覺是價錢偏貴,食物唔特別出色,但今次直情係退步。不過黎得幫襯都係想略盡綿力做自己做到既事,性價比唔高但推介比香港人。
咖喱雞扒飯

① 咖喱雞扒飯 $72
鮮茄鳳梨/菠蘿焗豬扒飯

② 鮮茄鳳梨/菠蘿焗豬扒飯 $75

2024-05-26 392 瀏覽
早幾日OT完喺公司食埋飯先返屋企見好耐冇食過大渣哥就去食吓啦老實講其實已經好耐lunch冇去食大渣哥,原因係因為其實佢啲午餐都頗貴 ,每次嚟嚟去去都淨係揀返常餐。。。今次OT完真係有少少肚餓,見到佢有啲焗嘢都唔算太貴,就叫咗一個野菌松露汁焗魚柳意粉,盛惠$75。晚餐嚟講其實我就覺得可以接受嘅,而且佢份量極大,一放上枱面嗰刻真係幾震撼🤣佢芝士又多,魚柳又大塊,最正嘅係佢個意粉係茄汁意粉🍝果下我真係覺得好滿足好有誠意😍😍😍最後真係捧住個肚走啊
早幾日OT完喺公司食埋飯先返屋企
見好耐冇食過大渣哥就去食吓啦

2024-03-31 623 瀏覽
偶而到九龍灣看傢俬,在等候期間到大渣哥進食午餐,對於大渣哥的Menu,最吸引我的是「打躉常餐」真是美味絕頂!在星期日進食也需要等一陣位,場地位置大概有100張座位左右。平日我多是叫餐蛋治搦走很少到場內進食。當中雞扒公仔麵帶著香氣四溢的烤雞香味,口感鮮嫩多汁。配以麵包雙蛋,蛋黃濃郁滑嫩,蛋白彈牙細緻。每一口都帶來滿滿的滿足感,彷彿與美味融為一體,令人愛不釋手。再者侍應態度非常之好,佢會問需唔需要轉多士方便口感。記得要用現金支付,好彩我有帶足現金,即時俾錢。而我前面找數的情侶們剛好沒有更多現金需要出外按錢再給予費用。當價錢會比平常餐廳貴一點,但是常餐之中有雞扒作為升級推介是非常之值得的,如果你不喜歡可以配香煎豬扒或是配返。平日我們在茶餐廳上的雪菜肉絲叉燒殺的奧特等。

2024-03-29
  • 打躉常餐
2024-03-28 481 瀏覽
建議:唔想第時成街都係咩雪城、低質奶精珍奶 同清一色集團快餐🤡#試伏專員 有機會都會優先揀食本地舖,正所謂仲有得揀先係老闆 ,到最後無哂時先排隊告別就無謂啦🫂今次試左:▫️早餐ー黑牛黑麵 HKD58沙嗲牛可以揀通粉/米粉/公仔麵配火腿蛋包+熱飲食開通常都係午餐時段,如果講對早餐時間嚟食都應該好耐之前嘅事。襯住今日一早出到九龍灣,就決定去#大渣哥 食番個早餐先再去做嘢😎 焦早人流都幾多,不過坐得都舒服,啲位好似無以前甘迫😆 早餐準時11點完,店員們會提食客盡快落單,目測11點前都幾多人入座。 落完單之後上餐都好快手。整體味道中規中矩,食完唔會有漲口感,牛肉片亦有咬口,唔會太淋😎 沙嗲醬正常,食落少少花生碎,豐富咗口感👍🏻如果追求超濃花生醬味嘅沙嗲,大渣哥未必滿足到。睇番20年嘅簡介,牛肉係用咗新鮮本地黃牛肉,醬底亦喺自家調製 🐮

今次試左:
▫️早餐ー黑牛黑麵 HKD58
沙嗲牛可以揀通粉/米粉/公仔麵配火腿蛋包+熱飲

难吃也就算了,服务差到香港No.1。大家查看其他評價便知。经理指着我脸说我吃不起,我正常点单,他话我影响他做生意!!人生第一次遇到这麽低级的人!我住4000w的屋食唔起你茶餐厅?????真的气死!!!!!!!!经理指着我骂!我一个妈妈抱着小朋友!!給我一個巨小的位置,還要說我影響他做生意?…我想知道是否茶餐廳不接待小朋友和媽媽??,如果真的不接待!請公示比所有人知道。被經理指住鬧之後,餐點未上,我話不要了,上的了凍奶茶,我給錢。經理再度過來,指著我說:凍奶茶,27元,你夠唔夠錢啊????我excuse me ?????雖然你亂報價,但是27元你話我比唔起???心裡是多陰暗才會這樣說話??
难吃也就算了,服务差到香港No.1。大家查看其他評價便知。

2024-03-15
母親節
  • 冻柠茶
2024-03-15 355 瀏覽
九龍灣好多野食, 但想食下港式食物, 最後都係去番大渣哥.下午茶餐… 雞扒芝士撈公仔麵🍜 $52雞扒唔錯, 公仔麵不過不失本來想食湯麵, 不過下午茶餐冇所以揀咗撈公仔麵.
九龍灣好多野食, 但想食下港式食物, 最後都係去番大渣哥.

下午茶餐… 雞扒芝士撈公仔麵🍜 $52

雞扒唔錯, 公仔麵不過不失

本來想食湯麵, 不過下午茶餐冇所以揀咗撈公仔麵.
嗰日經過曾經都幾出名嘅大渣哥,咁耐都未試過,於是試一試佢嘅手藝!揀咗個靠大玻璃邊嘅位置坐低好多選擇,見到個打躉套餐都OK,就落咗order。最先嚟咗煎蛋同多士,跟住就好多朋友仔嚟,以為一兩隻點知掃極都仲有,打死咗一隻又有第二隻飛來,有啲仲飛咗落食物嗰度,頓時已經冇晒食慾。可能侍應姐姐都發覺有啲唔妥,後尾先知道原來嗰幾個位置真係好多呢啲小飛蟲。侍應姐姐主動幫我換位雖然換咗去另一個角落,但係仍然有幾隻係咁飛來飛去,最諷刺嘅就係我係叫一個打躉套餐諗住喺度打躉一兩粒鐘最後真係頂唔順,速速食完然後走人⋯⋯雖然我好欣賞侍應姐姐主動幫我換位,但係都要同呢個老闆講一聲(唔知仲係唔係嗰位港姐冠軍老闆)。唔該衛生係餐廳之中佔一個好重要嘅因素,唔該你搞搞啲衛生,如果唔係就算侍應服務幾好都好難搞!食物質素普通冇乜特別,所以唔係重點需要提的地方!
2024-02-04
下午茶
2024-02-29 537 瀏覽
坐位環境擠迫,坐得唔舒服,叫咗個鷄扒煎蛋飯,係超級難食,鷄扒只有半隻手掌大,冇鷄味,煎蛋係凍的,連嗰啲飯都唔熱,奶茶係冇茶味的,同飲水冇分別。之後,到剛剛食完後,個樓面仲要走埋嚟同你講:「你地食完就快啲埋單先啦❗️」,感覺非常之不良好,食物質素,服務態度都極度需要改善❗️呢間係眾多茶餐廳中,極度少有嘅勁差差差表現,以後都唔會再幫襯佢。👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
平時都唔寫食評,就算唔好食都唔想搗人米。但大渣哥呢個通常負責帶位既男職員態度真係好有問題,一次又一次受佢氣。一次叫佢拎辣椒醬,一次叫佢落order,d 面口衰到爆,好似唔應該叫佢幫手咁,佢兩次都係叫其他伙計做。野都未飲埋,就放出面排緊隊既客入黎,企係我地隔離想趕我地走。點知一上黎開飯睇,原來其他人都唔滿意呢個職員。仲以為係老闆,黎食lunch 好似欠佢咁,上網一search,話係食品部主管。無要求茶餐廳十分殷勤既態度,最少互相尊重!可以的話我真係唔洗呢位大哥serve 我地。如果大渣哥老闆睇到,麻煩你地同呢個職員溝通下,睇下佢係咪有咩委屈,做到咁不滿,幫助佢解決問題。食物再好食都無用,無一個人係要受你氣。阿X 哥你再係咁落去,我真係祝你地好生意呀!

點知一上黎開飯睇,原來其他人都唔滿意呢個職員。

2024-02-23
2024-02-07 830 瀏覽
行完九龍灣megabox後,順便食埋晚餐先,不過晚餐就早左食,5點半左右點餐,不過好好彩早去咋,因為叫鑊氣菜式到6點咋🤭即刻叫左炒飯同炒公仔麵。兩個都好好味,雞扒公仔麵($76)唔會好乾,味道剛好。至於,炒飯味道都好好,用雞蛋炒過既飯,正🥰很足配料有火腿片、蝦仁、香菇粒、瑤柱、叉燒粒等等。整體份量同味道都唔錯。飲料就點左杯凍唂咕,好少餐廳有得飲lu😆所以下次再去就試下黑牛同XO醬叉燒葱花滑蛋飯,賣相相當吸引🤣

2023-12-24 1045 瀏覽
果位哥哥態度極度惡劣雞批又唔熟碗仔翅極度難食It's so disappointed, so not suggested others to visit this restaurant 凍央又澀西多士油淋淋 又多醬 甜到食pancake咁 Food and service are ridiculously disappointing. This restaurant was famous for its food but not anymore. It's really not worth the money. 我本來都係這餐廳既常客 但真係好難吃😢😭😢
果位哥哥態度極度惡劣

😢😭😢

2023-12-24
下午茶
2023-12-23 984 瀏覽
很喜歡吃沙嗲牛肉麵也是我每次旅行回港第一款要吃的美食;雖然近年因為減重關係吃沙嗲牛肉麵的次數大減,可是心血來潮還是會去吃一下,這次分享的是我一直都收藏了但鮮有到訪該地區的一家人氣茶餐廳 黑牛黑麵 $58名稱改得很有特色,但說穿了就是沙嗲牛肉公仔麵、火腿煎太陽蛋、牛油方包跟熱飲,跟其他餐廳一樣~ 公仔麵質地還好,沒有在下單時要求吃爽麵所以入口時不會太腍滑我覺得沒太大問題!要多說一下主角:沙嗲牛肉!牛肉份量蠻多,肉質鮮嫩味美有咬口,翻查資料才知道店家用上本地的黃牛肉,絕對新鮮,成本雖高不過口感跟其他店吃到的分別太大,這個好吃多了!至於用來醃製的沙嗲醬同樣精彩,是店家一直鑽研跟改良而成的黑沙嗲醬,故顏色比外邊吃到的還要深,由醬料到牛肉都看得出誠意,味道好吃惹味也偏重花生香氣~ 至於其他配料如火腿跟煎太陽蛋都是正常反揮,丹麥多士烘得香脆帶濃郁牛油香;熱奶茶的茶味跟奶香兩者平衡算不錯,整體來說味道是中上級!店家在香港應該無人不曉,由香港小姐跟丈夫開設的茶餐廳,先是以賣街頭小食起家繼而到只集中資源開設這店,一直都收獲大量港人喜愛~ 店家開業初期每天都大排長龍,開業3年,即使到訪日是星期六的下午茶時

黑牛黑麵 $58

店家在香港應該無人不曉,由香港小姐跟丈夫開設的茶餐廳,先是以賣街頭小食起家繼而到只集中資源開設這店,一直都收獲大量港人喜愛~ 店家開業初期每天都大排長龍,開業3年,即使到訪日是星期六的下午茶時段也是80%滿座!店內是一貫新型茶餐廳的裝潢,鋪面大座位多,店員也有很多,但環境舒適不逼狹,食物方面有水準也用心,一直有不少人光顧是有理由的
2023-01-28
2023-12-12 745 瀏覽
侍應極冇禮貌。中午成班同事去食飯,有幾個食咗常餐黑牛有幾個食咗炸雞髀飯。平時成班同事食飯都算快,大約二十分鐘都會食完。但個侍應見你食完常餐個麵準備食方包腸仔嗰時,個侍應都已經走過來收走你個麵碗。到剩返啲同事食完個飯,杯野飲重有四分一剩,都未飲曬就開始係咁問杯嘢飲仲要唔要。唔要收走。唔要收走。跟住本身帶位嗰個侍應見你哋差唔多食晒就再走過黎,話要收返張枱因為出邊仲有好多人排隊。咁我哋成班同事都話好啦,攞錢出嚟準備俾錢走人。兩秒都唔夠個帶位侍應回馬槍再走返返嚟爆左句:’識唔識聽人話,要唔要我再講多次?’佢個樣臭串到一個點。好似遲1秒就到當你係殺父仇人咁。我哋成班同事呆左。我覺得應該要寫返件事出嚟。無下次。
侍應極冇禮貌。

中午成班同事去食飯,有幾個食咗常餐黑牛有幾個食咗炸雞髀飯。
平時成班同事食飯都算快,大約二十分鐘都會食完。

到剩返啲同事食完個飯,杯野飲重有四分一剩,都未飲曬
就開始係咁問杯嘢飲仲要唔要。唔要收走。唔要收走。

咁我哋成班同事都話好啦,攞錢出嚟準備俾錢走人。

兩秒都唔夠個帶位侍應回馬槍再走返返嚟爆左句:
’識唔識聽人話,要唔要我再講多次?’

佢個樣臭串到一個點。好似遲1秒就到當你係殺父仇人咁。

我哋成班同事呆左。

我覺得應該要寫返件事出嚟。
無下次。

2023-12-06
2023-12-06 516 瀏覽
經常企門口 帶位男職員 態度非常惡劣 完全係趕客 成班同事比佢鬧 唔知點解比錢食飯要受氣已經唔係第一次 中午食飯 要趕做幾輪 可以理解齊人先比入座 趨你落單 未食完 都會盡快收晒啲野 趕你走 盡快交枱 中午用餐時間唔會有一個鐘 全都可以理解公司在附近 作為常客 沒有要求有好待遇 但都沒需要受氣 同佢閙過都費事 人品問題帶位男職員 唔知係咪老闆 或者王親國戚總之 待人基本尊重都唔識成班同事話 食到一肚火 就算食物可以 都唔會再幫襯同事嬲到 話叫晒啲喺呢頭做野嘅朋友 唔好幫襯 實在 絕不是意氣用事 係忍無可忍
經常企門口 帶位男職員 態度非常惡劣 完全係趕客
成班同事比佢鬧 唔知點解比錢食飯要受氣