2022-12-23 759 瀏覽
友人已和家人吃過數次,極力推薦這家中菜。今次我哋一行3人試試假日午市的點心艷影蝦球,算是這家招牌菜式。是有點像炸雲吞的美味版配以芒果汁,吃下開胃香脆,一碟6件,必試黃金窩巴,是以咸旦黃的窩巴,缺了個醬汁的窩巴好像缺了些什麼,但齋食都可口梨子咸水角,打卡用的梨形咸水角,味道也不俗蟹粉小籠包,除了蟹粉外,它是不厚粉的稱職小籠包還有一些忘記拍照的點心,類似鬼馬腸粉,基本上這家中菜沒有任何伏味/不合格的出品,可以放心約人嚟聚餐
梨子咸水角,打卡用的梨形咸水角,味道也不俗
蟹粉小籠包,除了蟹粉外,它是不厚粉的稱職小籠包
2022-12-07 812 瀏覽
親身經歷:4/12參加好姊妹的婚宴疫情超過三年又停晚市黎到2022年終於可以拿着檢測棒如常參加飲宴仿彿回到以前可惜這間酒樓卻不濟💢第一宗罪音響設備時常失靈宣誓儀式時失靈一對新人進入會場時的關𨫡時刻又失靈不斷重複的失聲令揸咪的司儀也講到掹掹地!💢第二宗罪員工欠禮貌招呼不周未開席有賓客一坐低想要橙汁A員工想也不想便答冇!唯有找B員工叫斟橙汁喇!💢第三宗罪食物被克扣此酒樓由員工分一碟碟上比賓客但很多圍不足十二人正如我坐第九圍得九個人但員工永遠上九份食物有賓客想取多一份永遠答冇乳豬兩件鮑魚一隻蒸魚一件蝦球一件鷄兩件炒飯失縱雙輝美點及百年好合要追問才有(最後上枱只有六件雙輝美點四碗紅豆沙大佬呀人地full pay一圍酒席!點解酒樓永遠提供不足食物比賓客?????💢💢💢💢💢上述乃真人真事絕無虛構如仍想幫襯自求多福完真黒店
親身經歷:
4/12參加好姊妹的婚宴
可惜這間酒樓卻不濟
💢第一宗罪
音響設備時常失靈
宣誓儀式時失靈
一對新人進入會場時的關𨫡時刻又失靈
不斷重複的失聲令揸咪的司儀也講到掹掹地!
💢第二宗罪
如仍想幫襯自求多福

真黒店

2022-12-04
2022-12-06 499 瀏覽
好幾年沒冇食蟹來試一試大閘蟹宴 $488+10%+茶位頭盤凍鮑魚 - 擺盤特別,職員還要專登叫你準備相機😂, 味道正常,沒有超特別另一頭盤的叉燒及蝦就做得好好 整體上餐飯嘅水準都好高!唯獨是蟹粉小籠包就一般但整體好滿意
好幾年沒冇食蟹
來試一試大閘蟹宴
$488+10%+茶位

另一頭盤的叉燒及蝦就做得好好
整體上餐飯嘅水準都好高!
唯獨是蟹粉小籠包就一般
但整體好滿意
🦀孔夫子🦀📍:觀塘駿業街58號Club East 洞天3樓⏰:11:30am-3:30pm,6:00pm-10:30pm為左慶祝同👦🏻拍拖999日💓專登揀咗間高質嘅中菜廳食晚餐慶祝😍呢間中菜館 @kongfuzihk 主打食魯菜同點心 以時令既高級食材入饌 菜式華麗又有特色 好適合私人宴會或家庭聚會等 近排見佢哋推出咗期間限定大閘蟹宴 價錢同質素成正比 啱晒鍾意食大閘蟹嘅我地✨🦀金秋大閘蟹盛宴 $488/位🦀 ▫️龍皇吐霧酒香鮮鮑魚呢款菜式打卡一流 不過我嗰日坐正風口位 乾冰吞雲吐霧嘅效果好似打風咁😂搖搖欲墜 不過打卡一流📷鮑魚帶有清酒既香甜味 口感爽彈 非常入味!▫️孔門叁彩碟|黑毛豬叉燒•陳醋水晶肴肉•艷影蝦球呢三款都係孔夫子嘅招牌菜😍厚切黑毛叉燒香甜軟腍又厚身 食落啖啖肉 水晶肴肉上面嗰層陳醋啫喱非常開胃 酸酸地口感一流 艷影蝦球系當日既至愛💓蝦球大大隻 外皮酥脆 蝦肉咬落爽口彈牙 非常美味!▫️蟹粉蟹肉千絲豆腐羹滑嫩既豆腐配上湯羹 口感滑溜 加埋蟹粉同埋蟹肉 份量好多一啲都唔孤寒 食落清甜暖胃😍▫️清蒸大閘蟹公(1隻)呢個足足有五兩嘅大閘蟹 11月都仲有大閘蟹食😍滿滿既金黃色同白色既蟹
🦀孔夫子🦀

📍:觀塘駿業街58號Club East 洞天3樓

🦀金秋大閘蟹盛宴 $488/位🦀
▫️龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

▫️孔門叁彩碟|黑毛豬叉燒•陳醋水晶肴肉•艷影蝦球

▫️蟹粉蟹肉千絲豆腐羹

▫️清蒸大閘蟹公(1隻)
呢個足足有五兩嘅大閘蟹 11月都仲有大閘蟹食😍滿滿既金黃色同白色既蟹膏 夠晒黏口 好滿足😍

▫️蟹粉蟹肉扒菜苗
菠菜苗好幼嫩 呢個季節食就啱晒 加埋蟹粉、蟹肉、芡汁 味道好夾 平時唔食菜既我都食咗好多🙌🏻

▫️蟹粉小籠包
咬落去啲汁必晒出泥 皮薄餡鮮 一人一粒唔夠喉😂

▫️日式海鮮炒飯
炒得乾身而且粒粒分明 食落爽口亦都好多芥蘭同鮮蝦 份量多到好滿足😍食完即刻超級飽!

▫️薑茶湯圓
食到最後要飲返碗薑茶 裏面每人有兩粒黑芝麻湯圓 配上辣到喉嚨唔係好接受到嘅勁爽薑茶 成個人即刻暖笠笠 驅寒一流🙌🏻
2022-11-19
紀念日
2022-11-20 442 瀏覽
大閘蟹嘅季節啦,知道洞天孔夫子推出全大閘蟹宴($488/位),真係好吸引😋,就去試下啦,黃油好香,爆曬蟹膏架。 每道菜都非常出色❣💖✨龍皇吐霧酒香鮮鮑魚店員一開始就話準備好未,原來好似變魔術咁,龍皇吐霧左個水晶球🔮,冰震鮑魚口感彈牙,配醋汁調味非常開胃既餐前小食,又非常吸睛😆。✨孔門叁彩碟-黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球集合左餐廳招牌菜食,每件都非常出色,自家製作黑毛豬叉燒非常入味,艷影蝦球外脆內軟,肉質爽脆,陳醋水晶肴肉凍盤,水晶表面層用醋汁醃制,口感很特別,做乜非常出色。✨蟹粉蟹肉千絲豆腐羹吃到蟹的鮮味加上係啖啖蟹膏,豆腐蝦滑。✨清蒸大閘蟹公(1隻)5兩真係好正好大隻🦀,清蒸大閘蟹精華係晒蟹入邊,大閘蟹膏質地好傑身,且香濃💯✨蟹粉蟹肉扒菜苗🦀菜苗炒得很出色,加上啖啖蟹粉蟹肉都非常多,每一啖都食到❤️✨蟹粉小籠包勁多香濃蟹粉汁喺小籠包裏面,回味無窮✨日式海鮮炒飯炒飯炒得很堅韌,雖然我很飽但我堅持吃完整個炒飯,粒粒炒得乾身,配料帶子哈哈墨魚很足料。✨薑茶湯圓好重薑味🥳,一定可以驅逐寒氣

✨龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

✨孔門叁彩碟-黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球
集合左餐廳招牌菜食,每件都非常出色

✨蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
吃到蟹的鮮味加上係啖啖蟹膏,豆腐蝦滑。

✨清蒸大閘蟹公(1隻)5兩

✨蟹粉蟹肉扒菜苗🦀
菜苗炒得很出色,加上啖啖蟹粉蟹肉都非常多,每一啖都食到❤️

✨蟹粉小籠包
勁多香濃蟹粉汁喺小籠包裏面,回味無窮

✨日式海鮮炒飯

✨薑茶湯圓
好重薑味🥳,一定可以驅逐寒氣

• 黑毛豬叉燒
Lets enjoy the seasonal 🦀Hairy Crab🦀😍😍😍😋🥢..又到食大閘蟹既季節啦🦀,你又食左未呢❓趁住入秋又涼涼地,來個滋味蟹逅吧🤗!呢晚黎到位於觀塘既Club East 中菜館🥢,環境華麗寬敞舒服,裝修充滿氣派亦富麗堂皇,餐廳主打鲁菜和點心,以時令高級食材入饌,適合商務會議、私人宴會及家庭聚會。呢晚用餐感覺很滿意喔!【大開蟹盛宴 Hairy Crab Menu】HK$488 / 位 person (min 2位起)🔸龍皇吐霧 酒香鮮鮑魚Chilled Marinated Abalone with Sake價錢不貴,而且精緻😍!頭盤既龍皇吐霧,用上乾冰營造視覺效果異常吸睛,鮑魚🐚 滿有酒香而熟嫩度剛好,有咬口而有彈性,頭盤已經有驚喜!孔門叁彩碟| Deluxe Appetizer Trio | 🔸黑毛豬叉燒•陳醋水晶肴肉 • 艷影蝦球Barbecued Iberian Pork with Caramel Glaze •Pork Aspic with Aged Black Vinegar • Deep-fried Prawns with Homemade Sau

【大開蟹盛宴 Hairy Crab Menu】
HK$488 / 位 person (min 2位起)

🔸龍皇吐霧 酒香鮮鮑魚

🔸黑毛豬叉燒•陳醋水晶肴肉 • 艷影蝦球
Pork Aspic with Aged Black Vinegar • Deep-fried Prawns with Homemade Sauce
拼盤同樣擺盤精緻💫,叉燒🐽 肥瘦均勻肉嫩juicy;肴肉🐽 味濃富有陳醋香;蝦球🍤 炸得香脆彈牙,3款不同層次口感,打開味蕾。

🔸蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
Braised Shredded Bean Curd Soup with Hairy Crab Roe and Crab Meat
橙黃色既蟹粉羹滿有蟹膏 & 蟹肉,加上富刀功既嫩豆腐絲,令整碗湯羹🍲 更嫩滑,味道足而鮮美。

🔸清蒸大閘蟹公(1隻) 5両重 江蘇
Steamed Hairy Crab Male (1 pc)

主角既大閘蟹🦀,每隻都足5 両重😍!來自江蘇出品,果然爆多橙黃色蟹膏,味鮮甜而重蟹味,加蟹醋同吃更提鮮喔!

🔸蟹粉蟹肉扒菜苗
Braised Vegetables with Hairy Crab Roe and Crab Meat
菠菜苗🌿 鋪上蟹粉羨更顯鮮味。

🔸蟹粉小籠包
Steamed Pork Dumplings with Hairy Crab Roe
小籠包皮薄而充滿肉汁,一粒真的不夠吃😛。

🔸日式海鮮炒飯
Fried Rice with Seafood in Japanese Style
粒粒分明既米飯而帶有鑊氣。

🔸薑茶湯圓
Sweet Ginger Soup with Glutinous Dumplings
最後吃個甜品,超香濃薑湯超愛🖤 加上芝麻湯圓,呢餐吃得很滿足!
×××[孔夫子 -Kong Fu Zi]×××
©觀塘駿業街58號Club East 洞天3樓
2022-11-15 239 瀏覽
²⁰²²ღ₁₁.₁₀ 🌸大閘蟹宴🥂孔夫子🦀. *𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊今年食咗幾次大閘蟹😛食上癮!放工去咗Club East洞天食蟹宴套餐(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)$488/一位(兩位起)ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧🌸龍皇吐霧酒香鮮鮑魚搶頭的一個餸😂超級吸睛!鮑魚鮮甜醉香⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄🌸孔門叁彩碟 •黑毛豬又燒肉味濃郁,非常鮮嫩美味 •陳酷水晶肴肉 光滑晶瑩,釀製陳醋嘅味道,酸酸地好開胃• 艷影蝦球蝦球爽脆多肉❤️話個好好吃😋🌸粉蟹肉千絲豆腐羹豆腐鮮味嫩滑🌸清蒸大閘蟹公(1隻)五両,暫時係我今年食過最好味嘅大閘蟹網上睇到好多啲圖好多膏🤭事實都唔係咁不過呢隻蟹係好好食,而且膏都多食完真係舔舔脷😋!🌸蟹粉蟹肉扒菜苗菜苗幼嫩鮮甜🫶🏻菜苗上滿滿的蟹粉蟹肉🌸蟹粉小籠包汁多、油黃、肉鮮,配上清爽的醋汁和嫩薑🌸日式海鮮炒飯呢個炒飯好出色🤭海鮮炒飯味道非常豐富,粒粒米飯分明😍肚飽飽都比我食哂🤣🌸薑茶湯圓食完蟹蟹要驅驅寒~薑茶十分辣!我超喜愛✅𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿📍Club Ea
²⁰²²ღ₁₁.₁₀ 🌸大閘蟹宴🥂孔夫子🦀. *𖥧𓇣
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
今年食咗幾次大閘蟹😛食上癮!
$488/一位(兩位起)

🌸龍皇吐霧酒香鮮鮑魚
搶頭的一個餸😂超級吸睛!
鮑魚鮮甜醉香⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄
🌸孔門叁彩碟
•黑毛豬又燒
肉味濃郁,非常鮮嫩美味
•陳酷水晶肴肉
光滑晶瑩,釀製陳醋嘅味道,酸酸地好開胃
蝦球爽脆多肉❤️話個好好吃😋
🌸粉蟹肉千絲豆腐羹
豆腐鮮味嫩滑
🌸清蒸大閘蟹公(1隻)
五両,暫時係我今年食過最好味嘅大閘蟹
網上睇到好多啲圖好多膏🤭事實都唔係咁
不過呢隻蟹係好好食,而且膏都多
食完真係舔舔脷😋!
🌸蟹粉蟹肉扒菜苗
菜苗幼嫩鮮甜🫶🏻菜苗上滿滿的蟹粉蟹肉
🌸蟹粉小籠包
汁多、油黃、肉鮮,配上清爽的醋汁和嫩薑
🌸日式海鮮炒飯
呢個炒飯好出色🤭
海鮮炒飯味道非常豐富,粒粒米飯分明😍
肚飽飽都比我食哂🤣
🌸薑茶湯圓
食完蟹蟹要驅驅寒~
薑茶十分辣!我超喜愛✅

➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿
📍Club East洞天 (觀塘)
觀塘駿業街58號Club East 洞天3樓

📍旭逸酒店.銅鑼灣(灣仔)
灣仔摩理臣山道39號旭逸酒店.銅鑼灣1樓
༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 孔夫子
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕

2022-11-11 2039 瀏覽
最新推出嘅蟹宴啱晒各位蟹迷😋🦀 2人餐 $488/位(兩位起)頭盤有龍王吐霧酒香鮮鮑魚 乾冰加上黃酒 煙霧離漫 撥開雲霧見鮑魚😍😙真係非常有咬口 黃酒香甜 浸入鮑魚份外鮮味 而且鮑魚夠晒大隻 切片上 非常有架勢 完全係打卡之選 做頭盤就啱晒!另外仲叫咗孔夫子最出名嘅餸菜 其中包括有黑毛豬叉燒同埋艷影蝦球每人一份 份量不多不少 叉燒半肥瘦感覺 令人回味無窮 表皮輕輕燒過 炭香味十足艷影蝦球 用蜜糖加上檸檬 富有甜香 還有蘆筍黑芝麻作點綴 外脆肉熱 而且蝦球大大嚿 認真真材實料還有餚肉 晶瑩剔透 經過熬製零舍入味 食上海菜必點🤩🤩🤩🤩好快趣就已經嚟到戲肉 大閘蟹同埋要注意呢度嘅蟹保證你食到舔舔脷 最近食過四間大閘蟹 呢一水係最正!食完保證你讚不絕口 依家食公就最穩陣蟹膏同蟹肉都好多!大大隻食左大概半小時😜仲配左薑同蟹醋 唔帶手套食得仲暢快 接住落嚟就係蟹粉小籠包 小籠包嘅湯汁很多咬落去爆汁 皮薄餡靚 即叫即蒸即起 熱呼呼的👍🏻蟹粉除咗襯小籠包仲有菜苗 呢度嘅菜苗好幼嫩綠油油一片加埋淺黃色濃郁嘅蟹粉 味道好夾唔夠飽嘅話仲有海鮮炒飯 有切片芥蘭同埋紫菜絲 另外仲有蝦肉 分量多到 兩個人真係食唔

最新推出嘅蟹宴啱晒各位蟹迷😋🦀

2人餐 $488/位(兩位起)
頭盤有龍王吐霧酒香鮮鮑魚
乾冰加上黃酒 煙霧離漫
撥開雲霧見鮑魚😍😙
真係非常有咬口 黃酒香甜 浸入鮑魚份外鮮味
而且鮑魚夠晒大隻 切片上 非常有架勢
完全係打卡之選 做頭盤就啱晒!

另外仲叫咗孔夫子最出名嘅餸菜

還有餚肉 晶瑩剔透 經過熬製零舍入味
食上海菜必點🤩🤩🤩🤩

好快趣就已經嚟到戲肉 大閘蟹同埋要注意

呢度嘅蟹保證你食到舔舔脷
最近食過四間大閘蟹 呢一水係最正!
食完保證你讚不絕口 依家食公就最穩陣

食完蟹好多人都知會有啲寒
呢度非常貼心準備埋薑茶湯圓做甜品
薑汁好舊薑 食完芝麻湯圓飲埋個薑水
成個人暖笠笠驅走寒氣
呢個大閘蟹盛宴絕對係秋冬之選🍂🍂!
2022-11-11
2022-11-09 366 瀏覽
最近食左餐豐盛大閘蟹宴🦀裝修佈局都好高貴典雅環境同座位都非常舒服最近佢哋推出咗大閘蟹盛宴每人只需$488就可以享用八道菜食物水準超晒班 服務仲要好好下次一定再帶屋企人去食👍🏼🔸龍皇吐霧酒香鮮鮑魚🔸孔門叄彩蝶🔸蟹粉蟹肉千絲豆腐羹🔸清蒸大閘蟹公🔸蟹粉蟹肉扒菜苗🔸蟹粉小籠包🔸日式海鮮炒飯🔸薑茶湯圓呢餐咁豐富嘅盛宴由龍皇吐霧酒香鮮鮑魚打開序幕。呢道菜相當有派場,上菜時已經見到飄哂煙,不愧為「龍皇吐霧」,打卡一流呀📸鮑魚大大隻,食落好有咬口,但又唔會好韌好難咬,鮑魚鮮甜多汁,十分好味😍之後就到孔門叄彩蝶,呢道菜有三樣食物,分別係黑毛豬叉燒、 陳醋水晶肴肉同埋艷影蝦球。三款食物賣相都好精緻,叉燒好juicy,蝦球炸得好酥脆,肴肉就陳醋味香濃👅食完前菜就開始食🦀大閘蟹菜式。蟹粉蟹肉千絲豆腐羹一打開蓋已經見到黃色嘅蟹粉同埋嫩白嘅蟹肉,真係睇到都流晒口水呀🤤食落蟹味好香,蟹肉嫩滑,兩三下就飲哂成碗🙈 蟹粉小籠包皮薄餡靚,頂部仲有蟹粉做點綴,一啖咬落去爆哂肉汁,完全食到大閘蟹嘅鮮味,真係想食多幾粒呀😆 蟹粉蟹肉扒菜苗亦都好出色,師傳將蟹粉蟹肉打成芡鋪落菜苗上面,撈埋一齊食勁正🤪之後就到主角大閘蟹😍呢個餐安
最近食左餐豐盛大閘蟹宴🦀

🔸蟹粉蟹肉扒菜苗

🔸蟹粉小籠包
🔸日式海鮮炒飯

🔸薑茶湯圓

之後就到主角大閘蟹😍呢個餐安排每位食客一隻5両重嘅蟹公,係5両重呀!真係大隻過平時食果d好多,一打開個蟹蓋就見到滿到瀉嘅蟹膏,真係忍唔住要一野啜落去呀😍蟹膏鮮甜到不得了,蟹肉亦都好重蟹味,點埋醋食就更加完美☺️呢個餐仲有一道日式海鮮炒飯,估唔到中菜廳嘅日式炒飯都咁好味,米飯粒粒分明,好有鑊氣,相當高質👍最後食埋薑茶湯圓做飯後甜品,再飲多杯薑茶驅寒,為呢餐盛宴畫上完美嘅句號☺️

2022-10-28
2019年曾經來過呢度食,最近同事話約去食, 佢話上次來食,見其他食客叫拿破崙蛋糕好正,不過好大,所以今次要叫多啲人來分享,一行 八人去食店,個拿破崙蛋糕要預早訂定。 一開𨋢就係入口,裝潢都好典雅,侍應生服務都唔錯。環境都好舒適寬敞, 每張枱到有一定距離。陳醋水晶肴肉,做得幾好。$ 60豔影蝦球 , 招牌菜,賣相唔錯,味道尚可 $ 198孔門牛肋排,味道可以,不過份量唔多,價錢唔平 $ 388椒鹽牛舌 , 幾特別, 出面都冇見過, 但味道一般 $ 75豆腐雜菜煲酸菜桂魚片酥炸鮮魷, 呢個最差,啲炸粉又厚,魷魚完全冇味。呢個拿破崙蛋糕真係唔錯,賣相又靚, 做得好鬆脆,又大件,侍應仲會幫你分埋,不過真係要人多分嚟食, 飯後甜品,正 。😋

環境都好舒適寬敞, 每張枱到有一定距離。

陳醋水晶肴肉,做得幾好。$ 60

豔影蝦球 , 招牌菜,賣相唔錯,味道尚可 $ 198

孔門牛肋排,味道可以,不過份量唔多,價錢唔平 $ 388

豆腐雜菜煲

酸菜桂魚片

酥炸鮮魷, 呢個最差,啲炸粉又厚,魷魚完全冇味。

2022-10-18
  • 拿破崙蛋糕
2022-11-05 407 瀏覽
有朋友介紹這家係食新派中菜,就過嚟試吓。(1)黑毛豬叉燒:好食,但是cut得太大舊。(2)黃金鍋巴:好有鹹蛋黃味道,幾好味。(3)豔影蝦球:不好食,是炸的,脆醬太厚,好實,好睇唔好食。(4)椒鹽鮑魚:不好食:炸過火。(5)荷葉猴頭蒸雞:這個菜好難食,好油,沒有荷葉味,Too Bad。(6)竹笙扒翡翠:普普通通,沒有味道。(7)養顏棗皇糕:食得出有紅棗味,唔錯。(8)桂花杞子椰汁糕:好有椰香味,好食。(9)生磨杏仁露湯圓,杏仁露好滑,值得再食。(10)秘製陳皮燉雪梨:有陳皮味,雪梨我食晒,不太sweet,正。整體:環境舒適,服務態度好,菜式沒有驚喜,甜品還可以。
有朋友介紹這家係食新派中菜,就過嚟試吓。
(1)黑毛豬叉燒:好食,但是cut得太大舊。
(2)黃金鍋巴:好有鹹蛋黃味道,
幾好味。
(4)椒鹽鮑魚:不好食:炸過火。
(6)竹笙扒翡翠:普普通通,沒有味道。
(7)養顏棗皇糕:食得出有紅棗味,唔錯。
(8)桂花杞子椰汁糕:好有椰香味,好食。
(9)生磨杏仁露湯圓,杏仁露好滑,值得再食。

整體:環境舒適,服務態度好,菜式沒有驚喜,甜品還可以。
2022-11-04
生日
踏入秋季, 趕緊於大閘蟹季節來個「滋味蟹逅」吧!呢個月份一定係食雄蟹🦀, 夠晒成熟, 肉質肥厚鮮嫩, 蟹膏香味濃郁!孔夫子主打新派孔府菜, 糅合粵菜及魯菜元素, 創作出多款新派菜式。餐廳環境別緻, 裝修典雅復古, 而且好有格調呢ꕀ【大閘蟹盛宴 $488/位】 以爆膏江蘇大閘蟹入饌, 炮製出多道蟹粉入饌嘅佳餚, 款式豐富, 於盛宴上細意品嘗矜貴美味嘅大閘蟹🦀!𓌈˒˒ 龍皇吐霧酒香鮮鮑魚 推薦👍🏻!呢道菜上枱時仙氣滿滿, 碗內以乾冰鋪底🧊, 再以食用皂製造出餐桌上嘅「龍皇吐霧」奇景, 煙霧瀰漫🫧, 有仙境嘅感覺, 係視覺同味覺嘅一大享受😍!特選珍貴嘅南非6頭孔雀鮑, 以秘製鹵水汁浸泡, 鮑魚味道鮮甜, 非常入味, 口感彈牙𓌈˒˒ 黑毛豬叉燒 以蜜汁燒烤, 半肥瘦叉燒肉質軟腍, 醬汁味道香甜𓌈˒˒ 艷影蝦球蝦球外層嘅炸衣唔會太厚, 配上芒果檸檬醬汁🍋, 酸酸甜甜, 清新開胃⸝⸝𓌈˒˒ 蟹粉蟹肉千絲豆腐羹裏面有蟹粉及蟹肉, 蟹粉味道香濃, 豆腐干切成絲, 口感嫩滑, 豆腐干絲完全吸收晒湯汁嘅精華, 啖啖蟹粉與湯汁, 回味無窮🤤! 𓌈˒˒ 清蒸大閘蟹公主角出場了🤩!清蒸能帶出蟹肉嘅甘香鮮甜, 蟹
踏入秋季, 趕緊於大閘蟹季節來個「滋味蟹逅」吧!

【大閘蟹盛宴 $488/位】

𓌈˒˒ 龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

𓌈˒˒ 黑毛豬叉燒
以蜜汁燒烤, 半肥瘦叉燒肉質軟腍, 醬汁味道香甜

𓌈˒˒ 艷影蝦球

𓌈˒˒ 蟹粉蟹肉千絲豆腐羹

𓌈˒˒ 清蒸大閘蟹公
主角出場了🤩!清蒸能帶出蟹肉嘅甘香鮮甜, 蟹膏量多飽滿, 色澤金黃, 啖啖蟹肉, 可以點上蟹醋, 非常滋味, 好滿足😋!

𓌈˒˒ 蟹粉蟹肉扒菜苗
菜苗鮮甜脆嫩🥬, 配以濃郁甘香嘅蟹粉, 鮮味無比⸝⸝

𓌈˒˒ 蟹粉小籠包
小籠包包裹著濃郁嘅蟹粉及蟹肉, 有淡淡蟹油香, 肉汁相當豐富!

最後仲有祛寒嘅薑茶湯圓享用~

【大閘蟹盛宴】
• 龍皇吐霧酒香鮮鮑魚
• 孔門叁彩碟|黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉、艷影蝦球
• 蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
• 清蒸大閘蟹公
• 蟹粉蟹肉扒菜苗
• 蟹粉小籠包
• 日式海鮮炒飯
• 薑茶湯圓
2022-11-03
2022-10-15 902 瀏覽
我想講筍殼魚湯真系要大推!!!未食過咁嫩嘅魚同埋個湯底真系好清甜好好飲,個煮法我都系第一次見😂拎條魚去爆再擺落個鍋度煮😅超級好食!黑毛叉燒口感又系一流,入口好嫩,有d入口即化嘅感覺😋😋價錢唔算好貴,好適合一家人或者同朋友聚會去食👍🏻👍🏻🥰
我想講筍殼魚湯真系要大推!!!
拎條魚去爆再擺落個鍋度煮😅超級好食!

黑毛叉燒口感又系一流,入口好嫩,有d入口即化嘅感覺😋😋

價錢唔算好貴,好適合一家人或者同朋友聚會去食👍🏻👍🏻🥰
2022-09-11 1801 瀏覽
在孔夫子飲茶,今次已經不是第一次,今次吃了以下美味的點心:1. 黑毛豬叉燒包 ,飽皮夠軟香甜,叉燒肥瘦恰當,師傅功夫一流,下次必定再吃。2. 流心奶皇包,流心奶皇,香濃可口。3. 自家鹵水掌翼,鹵水非常入味4. 川醬牛展,微辣與牛味很配合5. 咖喱金錢肚,超級爽口、又唔韌6. 生拆蝦餃,蝦多而大又夠鮮,下次必食之選另外,還吃了孔府招牌腸粉、XO醬蟹粉抄手、鵝肝鮮蝦卷、豉汁蒸鳳爪,味道相對地較一般。至於鮑魚海味炆鴛鴦米,就遜色多了,鮑魚海味又少,整碟鴛鴦米淡而無味。最後,我選的甜品是香芒玉露,芒果西柚份量充足又新鮮,下次可再吃。
在孔夫子飲茶,今次已經不是第一次,今次吃了以下美味的點心:

2. 流心奶皇包,流心奶皇,香濃可口。
3. 自家鹵水掌翼,鹵水非常入味

• 生拆鮮蝦餃皇
  • 黑毛豬叉燒包
  • 流心奶皇包
2022-09-03 1516 瀏覽
沒有停車場或代客泊車。地方企理也有空間,檯距離都很舒服,食物多選擇,食物份量多以兩三四人份量,性價比合理。特別訂咗片皮鴨,乳豬,拿破崙蛋糕,好味。招牌叉燒好味!一定再去。

2022-09-02
生日