2023-07-22 459 瀏覽
柯仔湯飯入邊加咗料, 用匙羹撳落去係硬嘅,應該係一張紙巾,好恐怖… 平時我好少寫食評嘅,不過今次真係忍唔住要寫出嚟…. 我諗唔會再有下一次… 而家再諗起都覺得嘔心, 好彩小朋友冇食
2023-06-14 348 瀏覽
🇭🇰品味創意台灣料理·鹽酥雞排飯$50之後呢間外賣係平過堂食十幾蚊既 所以我就買左外賣🤣🤣佢個鹽酥雞扒其實整得唔錯 佢係真係新鮮炸起 雞扒都好嫩 雞皮雖然炸皮厚左少少 但係都ok既🐤不過我自己就覺得佢個飯食落有啲寡 因為佢比超少個滷汁 所以如果大家想食呢間嘅話可能嗌其他有汁既餸食落會豐富啲會開心啲😂·#rbyeat#rby台灣菜·📍品味創意台灣料理 (九龍灣展貿徑1號國際展貿中心2樓13&15號舖)
🇭🇰品味創意台灣料理
鹽酥雞排飯$50
鹽酥雞排飯

#rbyeat
#rby台灣菜
5 分鐘 (外賣自取)
2023-05-26 222 瀏覽
九展台灣料理呢度和餐廳選擇不多,平時食茶記多可以嚟食下台灣野 價錢中位食物品道不過不失,正常發揮,服務員態度良好有禮貌呢到主打台灣菜選擇都多㗎叫咗個鹽酥雞扒蕃薯沙律呢個餐5要飯轉蕃薯沙律,蕃薯沙律係出面比較少有 叫左嚟試 ☺️☺️飽肚又健康 味道都5錯架 而鹽酥雞扒都好脆口炸得好,咬落 好jucy 另外叫左鹵肉飯味道都不錯,份量都足夠平均一個下午茶60幾蚊 而嚟講都算係咁行開嚟九展有啲時間等睇show 或者行街行到攰活動坐下食野都5錯 ☺️
九展台灣料理
呢度和餐廳選擇不多,平時食茶記多可以嚟食下台灣野
價錢中位食物品道不過不失,正常發揮,服務員
態度良好有禮貌
呢到主打台灣菜選擇都多㗎
叫咗個鹽酥雞扒蕃薯沙律
呢個餐5要飯轉蕃薯沙律,蕃薯沙律係出面比較少有 叫左嚟試
☺️☺️飽肚又健康 味道都5錯架
而鹽酥雞扒都好脆口炸得好,咬落 好jucy
另外叫左鹵肉飯味道都不錯,份量都足夠
平均一個下午茶60幾蚊 而嚟講都算係咁
2023-04-27 185 瀏覽
九龍灣餐廳不是太多可以吃台灣食品的下午茶。這間餐廳不錯,有多款台灣食品套餐,例如滷肉飯、排骨飯,鹽酥雞、牛𦟌麵、炸豬手飯等等。下午茶的食品和午餐一樣但有八折,我覺得1十分抵食!三杯鷄飯份量很大碟有很多雞,而且最值得欣賞的是醃得非常入味,食落啖啖肉,咬落有汁彈出來!做得十分好,並沒有將貨就價。白飯也軟綿綿,還有小食雲耳和肉丸送朋友叫了牛𦟌麵,她也很喜歡。牛𦟌不韌,切得夠厚,入哂味,做得很好,湯底很美味,麵不會過冧👍🏻餐飲也很特別,不是普通的奶茶咖啡。我們分別叫了青檸柚子和珍珠奶茶,兩杯飲品也十分好味。我們都覺得甜度適中,不錯😌

(自費食評) OK正正常常平日可以接受的餐廳今天下午我們來到創意台灣料理吃午餐紅燒牛肉麵$78雖然牛肉份量比較多,但是牛肉質素比較差,好難咬得爛吃落肚需要用好多時間咬才能吃到不太OK這個不過牛肉麵份量太少了,賣相又不太吸引我家魯肉飯$68,這款午餐還可以,有一隻蛋,魯肉份量和飯份量還可以賣相的感覺是OK正正常常,沒有中伏的感覺炙熱豚肉飯配丸湯青菜$85這款午餐推薦一下,雖然價錢較貴,但是這款有湯,有生菜,適合吃得健康的人士吃。豚肉美味,口質十足,豚肉和飯的份量也足夠。推薦一下
(自費食評) OK正正常常平日可以接受的餐廳
今天下午我們來到創意台灣料理吃午餐

紅燒牛肉麵$78
雖然牛肉份量比較多,但是牛肉質素比較差,好難咬得爛吃落肚
需要用好多時間咬才能吃到
不太OK這個
不過牛肉麵份量太少了,賣相又不太吸引

賣相的感覺是OK正正常常,沒有中伏的感覺

炙熱豚肉飯配丸湯青菜$85

2023-01-17
  • 炙燒豚肉飯配丸湯青菜
去完機電工程署附近做嘢,就去咗Emax 搵嘢醫肚😎近近地就搵咗台灣嘢 爌肉飯🤌🏻有啲似五花腩嘅味道,肉質幾好不過太少汁,整個飯比較乾身😳但整體味道不錯芝士雞扒🤌🏻同想像中有啲出入🤣 炸得比較乾身,不過芝士仲係流心味道都唔錯Lunch set 仲有一個烏冬,食到好飽,餐飲有青檸柚子🤣個人感覺比較甜🚩品味創意台灣料理 (九龍灣)九龍灣展貿徑1號國際展貿中心2樓13&15號舖#addifoodie #addifoodie九龍灣#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #台灣

爌肉飯🤌🏻

芝士雞扒🤌🏻

🚩品味創意台灣料理 (九龍灣)
九龍灣展貿徑1號國際展貿中心2樓13&15號舖

#addifoodie #addifoodie九龍灣
2022-11-04
2022-10-24 214 瀏覽
今晚去睇 Show,去前先一個人吃碗麵打個底,找了一間台式麵店吃了一碗分量頗大的雞扒麵,雞扒炸得非常香口,而且非常大件,湯麵的味道略為一般,整體尚算OK。價錢也不算太貴,一個人享受也是非常開心
2022-10-20
2022-09-07 384 瀏覽
今日工作很忙,遲些才去食飯,結果變咗食下午茶。記得這間餐廳下午茶有折扣,去到果然沒記錯,下午茶是三時後入座所有午餐七折,而且我發覺原來早些食午餐,12:45前離座都有八折。午餐款式甚為多樣化,有滷肉飯、雞扒飯、紅燒牛肉麵、酥炸排骨飯等等,而且更有一些自選套餐,可以配搭鹽酥雞、起司雞排、椒鹽豬手。下午茶還有折扣真是十分驚喜🥰我和同事都鍾情於紅燒牛肉麵,碗麵原來都不小,沒有將貨就價。牛肉大大嚿,鹵🉐️很香,非常嫩滑,食落很有滿足感,而且碗麵加了紅蘿蔔和蘿蔔,這些配菜浸在的湯內入晒味,非常好吃。碗麵還加了大量蔥花,令到味道進一步提升。紅燒牛肉麵最重要的是湯底,這個湯底非常濃郁,絕對是心機之作👍🏻👍🏻這個套餐也包了飲品不是普通一般的奶茶檸茶,而是有特色的台式飲品,熱青檸柚子和柑桔綠茶,超滋潤,還不用加錢👍🏻

2022-09-03 269 瀏覽
上星期日同女去九展睇姜姜,開場前醫一醫肚先經過2樓呢間台灣野, 無乜人, 又有女女至愛既珍奶,其實見無咩人,我都驚有d伏😂 ,不過好又一餐, 唔好又一餐啦 真心要推介呢杯珍奶(跟餐減錢) 落單嘅時候姐姐同我講有茶架,驚小朋友唔飲得🙈🙈 估佢唔到茶味真係超香濃👍🏻 但無茶既澀味, 茶奶比例非常好。而且佢冰粒好少但又凍既,飲到尾都唔會溝淡左奶茶味。 真係行過都要買番杯試下👍🏻 30蚊既滷肉飯對得起價錢淨係見成隻蛋上, 都覺得有誠意, 味道夠但又唔太咸👍🏻飯係偏軟身,類似日本米個隻, 我自己就好愛食呢d飯 溝埋d滷肉一齊食, 超夾🤩紅燒牛肉麵湯底正, 清得黎又夠味, 堅見到八角架牛肉都多, 仲送左大大條牛根, 不過牛肉就偏瘦😅 麵有d硬, 如果煮多陣會好好多
上星期日同女去九展睇姜姜,開場前醫一醫肚先

真心要推介呢杯珍奶(跟餐減錢)
珍珠鮮奶茶

30蚊既滷肉飯對得起價錢
淨係見成隻蛋上, 都覺得有誠意, 味道夠但又唔太咸👍🏻

飯係偏軟身,類似日本米個隻, 我自己就好愛食呢d飯
溝埋d滷肉一齊食, 超夾🤩

紅燒牛肉麵
湯底正, 清得黎又夠味, 堅見到八角架

牛肉都多, 仲送左大大條牛根, 不過牛肉就偏瘦😅
麵有d硬, 如果煮多陣會好好多

2022-08-27
  • 珍珠鮮奶茶
  • 魯肉飯
2022-07-26 282 瀏覽
一個人,打算hea hea 地一餐,食完睇show,不過又ok wor!唔係d咩貴野,d肥牛係d一般貨色,熱檸茶普普通通,連鎖快餐店的質素。不過,亮點有三,足以加分。一,莞茜十分之充足!很香!麻辣要有埋莞茜先夠正!二,麵質很不錯!唔太稔又唔太硬,很適中。似上海麵麵質!三,重點來了!d麻辣真係好啱味!夠麻,辣椒味又夠香夠足,其實唔係咁容易啱味架。無期待下,本身只係諗住填飽個肚去睇show 而已,對佢個辣味算係有點驚喜!

一,莞茜十分之充足!很香!麻辣要有埋莞茜先夠正!
二,麵質很不錯!唔太稔又唔太硬,很適中。似上海麵麵質!
2022-07-11 189 瀏覽
🍴Three cup sauce chicken with rice -basically three cups mean sesame oil, wine and soy sauce. They also added basil and stir fried to order. So it was hot and quite flavourful. The chicken was a bit tough though.🍴Marinated assorted meat with beef, tofu and chicken wings. It was okay. It had all the color for marination but the taste was a bit weak.🍴Tofu with preserved egg. lack of effort. Tofu and egg were cut in big chunks.🍴Grilled eggplant- good. Quite tasty, good portion. $38🍴Stir fried garli

🍴Stir fried garlic with veggie $48. Honestly, I didnt expect it to be cabbage for the Stir fried veggie. Not nice. Very soggy.

Ice coffee-decent Taiwanese coffee with evaporated milk. So special price for drink with meal set. Costed $28 each.
2022-06-26 181 瀏覽
九龍灣展貿中心的食肆眾多,各有特色,今天去了這間富有台灣風味的料理,因正值下午茶時間,原本的午餐全部七折。午餐的款式甚多,台灣料理當然有最著名的滷肉飯、鹽酥雞扒飯、紅燒牛肉麵三杯雞飯等等。酥炸排骨飯名副其實炸又脆又香,十分可口,排骨大大塊,份量多,調味有少少鹹但不會過火👍🏻紅蔥醬雞髀飯,雖然雞髀飯看似普通,但這間餐廳的雞髀飯卻與眾不同,配以特色的紅蔥醬汁。紅蔥又有益又健康又好味,配以雞大大隻的🐔脾,一啖一口,令人十分有滿足感。這間餐廳最特色是飲品,有很多選擇,例如洛神花茶、水蜜桃紅茶、百香果紅茶、梅子綠茶、蜂蜜綠茶等等。

2022-03-29 251 瀏覽
買外賣唔平又貴又難食 一啲都唔值係九展做左兩年野,間唔中俾下機會呢間野。 但都係失望,炸野唔脆啲野好油但又唔夠油香 得個濟字,唔係冇野食可以揀都真係唔好再黎呢間食😂 出返德福同淘大大把好選擇
買外賣唔平又貴又難食 一啲都唔值
2022-03-29
外賣自取
2022-01-17 238 瀏覽
叫外賣食,D肉還好,不過D洋蔥同根本無過水亦無炒熟,生到我一咬就辣到吐返出嚟,洋蔥仲要攻鼻,難食到無晒胃口,想勉強咬多兩啖都唔得,最后成盒掉左,救命(⊙o⊙)。絕對唔會再叫
絕對唔會再叫
2021-12-28 171 瀏覽
屏東泡飯鹹到一個極點成個飯滿晒鹹魚從未食過咁劣質嘅泡飯份量係OK嘅,但係喊到極點嘅飯俾半碗都嫌多我究竟食錯咩落肚可能最平$68嘅滷肉飯反而冇咁伏之前試過佢嘅紅燒牛肉麵,湯幾濃郁,係唔錯估唔到今次嘅泡飯咁難食🥲紅茶好甜同事都話呢間野飲品出名甜所以唔會嗌熱飲,估唔到中咗伏😫😫😫今日冇下午茶餐,唔知係咪因為假期節日附近,正常返工日子都冇下午茶餐,不能理解服務態度可以接受,應該話冇咩特別,係零四有個上咗年紀嘅阿姐比較多嘢講,唔會問你食完嘢未就同你收走咗參半,基本嘅禮貌尊重連大家樂都不如
屏東泡飯鹹到一個極點
成個飯滿晒鹹魚
從未食過咁劣質嘅泡飯
份量係OK嘅,但係喊到極點嘅飯俾半碗都嫌多
我究竟食錯咩落肚
可能最平$68嘅滷肉飯反而冇咁伏
之前試過佢嘅紅燒牛肉麵,湯幾濃郁,係唔錯
估唔到今次嘅泡飯咁難食🥲

紅茶好甜
同事都話呢間野飲品出名甜
所以唔會嗌熱飲,估唔到中咗伏😫😫😫
屏東泡飯  好好好那鹹  跌錢
2021-12-28