2019-01-06 170 瀏覽
Emax有兩間台灣料理,一間喺地下,一間2樓,今次食呢間喺2樓,公司剛剛搬嚟九龍灣時試過一次,當時只覺得珍珠奶茶唔好飲,心想台灣料理連最基本嘅珍珠奶茶都唔好飲,唔會再試,但係最終決定俾多次機會佢,試多次!呢度d午餐都算多款,分自選午餐同午餐,自選午餐價錢就貴d,有前菜、主菜同飯麵選擇,另外特色飲品要加錢。我哋一行5人,選咗幾個唔同嘅餐試吓:米粉味道唔錯,但排骨比較咸同乾。個人幾鍾意呢個雞翼嘅味道,唔會太咸,不過如果唔係原隻上好d,全翼食落有d麻煩。呢個雞排望落去大大塊,好似好正咁,但食落就真係麻麻,個味唔係人人鍾意,而且比較乾身,較為失望。呢個乳鴿餐似乎係大家最欣賞嘅,原價$88,而家優惠價$68,真係幾抵食!乳鴿好脆,好似啱啱焗起咁,配有薯角,鮮茄米粉都唔錯!
我哋一行5人,選咗幾個唔同嘅餐試吓:

麻醬菠菜/酥炸排骨/香菇肉燥湯米粉

米粉味道唔錯,但排骨比較咸同乾。

滷金針雲耳/古早味雞翼/香菇肉燥飯

香酥雞排飯

香草焗乳鴿配鮮茄湯米粉

滷金針雲耳/古早味雞翼/香菇肉燥飯
香草焗乳鴿配鮮茄湯米粉
  • 古早味雞翼
2018-10-19 198 瀏覽
呢排成日要嚟E-Max 做野,揀左呢間食台灣野嘅!本身諗住揀個小菜套餐,點知冇晒我想食果樣小菜!結果要咗個牛肉麵,牛肉麵要成$70,加埋$10特飲要胚芽珍珠,total成個餐要成$80!牛肉麵,麵係好食嘅,個湯都唔錯,可惜牛肉真係麻麻,好鞋,完全唔想食!我比隔離位嘅同事食都話好難食!呢個價錢嚟講真係有少少失望!反而同事叫嘅炸雞扒又ok ,大件夾抵食,但午餐嚟講,呢個價錢都真係太貴,所以都應該未必再嚟!
呢排成日要嚟E-Max 做野,揀左呢間食台灣野嘅!

2018-10-06 170 瀏覽
因公事,今日到此一遊,(九展)忍唔住要醫一醫肚食了以下芝士煙肉手作麵,即係,卡邦尼意粉。其實睇個名都估到一點點... 食得出,味香,芝士白汁剛剛好,每一條麵都係俾啲汁包注,正呀。😍反而,我覺得大家一定要試試台灣香腸,切好一片片的腸,加上蒜片,好味到爆呀!!!!不過,$106, 食個lunch , 係有啲貴🤦🏻‍♂️PS, 今日星期六,由十二點開始坐到一點,客人不多,上菜快,新鮮熱辣。希望呢間美食味能生存落去。等美味食物得以盛傳
因公事,今日到此一遊,(九展)

忍唔住要醫一醫肚

食了以下

芝士煙肉手作麵,即係,卡邦尼意粉。

其實睇個名都估到一點點...

食得出,味香,芝士白汁剛剛好
,每一條麵都係俾啲汁包注
,正呀。😍

不過,$106, 食個lunch , 係有啲貴🤦🏻‍♂️

2018-10-06
2018-08-01 283 瀏覽
今日去開九展, 見開左好多餐廳, 順便食埋lunch 先走啦。1點鐘左右到, 有位,唔洗等, 好多附近返工的人都係度食飯。Lunch set 都幾多選擇, 但價錢唔算平。呢碗紅燒牛肉面啲面既質地有啲硬, 啲牛肉既味道普通,有啲肥,有搭左舊牛根。Lunch set 九龍灣地區 呢個價錢唔算平。賣相唔太吸引,但份量都夠飽。蚵仔泡飯,都有幾多蠔, 味道普通啦。 賣相都幾好。份量都夠。跟餐叫左杯梅子綠茶, 唔甜, 粒梅係話梅, 唔係新鮮梅, 都夠酸,幾好。

Lunch set 都幾多選擇, 但價錢唔算平。

紅燒牛肉面

蚵仔泡飯,都有幾多蠔, 味道普通啦。
賣相都幾好。份量都夠。

梅子綠茶
梅子綠茶
2018-07-29 196 瀏覽
今日同姪仔姪女喺九展玩完嘉年華會之後,放完電就梗係要叉返電啦🤣落咗樓下食嘢,因為呢個時間唔三唔四嘆,所以只係食咗啲鬆餅甜品之類就算。芒果綿綿冰- 小朋友等唔切,食咗我先記得影相😜除咗芒果味綿綿冰之外,仲有芒果肉砌粒,芒果爆珠(食淨返幾粒😂)伴碟。我食咗啖綿綿冰同爆珠,有芒果味,同平時食嘅綿綿冰無乜特別。我要咗九份芋圓 - 我真係好鍾意食呢類芋圓粉圓,近排勁食😅芋圓煙韌有咬口,唔係好食到芋頭味,不過呢啲粉圓都無乜味,只係鍾意佢嘅煙韌口感。仲有成球抹茶味雪糕,好鍾意食抹茶雪糕😍有抹茶味,唔係嗰種奶味重但無乜抹茶味嗰啲,呢個ok😋仲有西米、仙草、花生粒、類似寒天嘅嘢、紅豆(似蓉但有紅豆粒)...好足料👍🏻鬆餅配雞翼 - 鬆餅好鬆軟香口,一啲都唔係硬嗰種,雞翼嫩滑唔乾,配少量水果伴碟。鬆餅士多啤梨配雪糕球 - 份量大,鬆餅一樣鬆軟香口,雲呢嗱味雪糕夠香滑,士多啤梨都唔酸,兩個小朋友一份都食唔晒。姐夫叫咗個香酥雞排烏冬,雞排超大份,大到好似豪大大嗰啲咁,配一碗烏冬。(忘記影相)

芒果綿綿冰

九份芋圓
英倫格子鬆餅配支雞翼跟忌廉
英倫格子鬆餅跟雪糕球配士多啤梨跟忌廉
2018-07-16 127 瀏覽
今日中午黎到emax食呢間台式料理。揀左個自選午餐A。前菜是一道麻醬菠菜, 波菜本身幼嫩,配上胡麻醬感覺開胃易入口。主菜是一道紅蔥醬嫩雞,雖然紅蔥醬汁配搭不錯,有一陣蔥花的味道,但感覺雞本身比較多碎骨,而且肉質比較軟,使人感到口感不太好。另外,香菇肉燥湯米粉沒有什麼特別,與普遍台灣新竹米粉差不多,份量也不算多。套餐包埋一杯凍梅子綠茶,綠茶外加梅子配搭,酸味令人感覺開胃生津。In overall 中規中矩,普普通通。
今日中午黎到emax食呢間台式料理。

揀左個自選午餐A。

In overall 中規中矩,普普通通。
2018-07-12 123 瀏覽
九龍灣展覽中心嘅2樓大部份店舖都係食肆,呢間台式餐廳喺電梯一上,轉右邊就係,地理位置10分方便餐廳有分喺餐廳入邊嘅座位,同埋坐喺公共位置比較開放嘅位,我同朋友就揀咗坐公共位,貪佢夠方便,傾計傾耐啲都唔怕會俾人趕走今次我點左牛肉麵,大概要$70左右,價錢偏貴而且呢佢牛肉麵個份量太少,好似食兩三啖就已經食晒成個面,而且牛肉煮得唔夠淋,食起嚟有啲硬,湯底仲有啲太鹹以呢個價錢來講我認為唔算抵食,而且食物亦有好大進步空間希望下次再嚟幫襯嘅時候會有進步啦

今次我點左牛肉麵,大概要$70左右,價錢偏貴

以呢個價錢來講我認為唔算抵食,而且食物亦有好大進步空間
希望下次再嚟幫襯嘅時候會有進步啦

牛肉麵
2018-07-03 412 瀏覽
每次到九展其實來來去去都係食嗰幾間餐廳, 而呢間台灣料理我都幫襯過一次lunch, 反而晚飯就係第一次,上次食午餐我印像中係普普通通唔算好特別,反而今次晚餐真係有驚喜! 餐廳嘅食物質素都有進步!紅燒牛肉麵,牛肉好入味,分量亦好多,湯底配埋烏冬好香,烏冬入口嫩滑彈牙,讚!滷汁拼盤配白飯, 拼盤入面有雞翼, 豆腐 & 牛展, 三樣都做得好入味, 我自己比較鍾意牛展, 一片片薄身嘅易入口! 仲有滷水汁送飯好好味!台灣香腸魯肉飯, 豬肉帶有少少肥, 台灣腸香香甜甜,兩樣加埋都係我至愛!香酥雞排烏冬,雞排超級大件, 外脆肉嫩, 炸得好好味感覺唔太油!台灣香腸就食得多,佢呢度嘅做法會夾住一塊蒜片,食落口多左陣陣嘅蒜香味, 好鍾意呢一個食法!鹵水雞翼同之前鹵水拼盤嗰啲一樣,叫多咗!凍胚芽珍珠, 估唔到有咁大杯喎,味道仲唔錯唔算好甜啱啱好!熱百香果紅茶, 比較甜如果可以淡啲,就更加好飲了!我哋四個人食,埋單353蚊,食物質素唔錯, 環境亦都坐得好舒適,店員服務親切友善!

滷汁拼盤配白飯

台灣香腸魯肉飯

香酥雞扒烏冬

台灣香腸

鹵水雞翼同之前鹵水拼盤嗰啲一樣,叫多咗!

鹵水雞翼

凍胚芽珍珠, 估唔到有咁大杯喎,味道仲唔錯唔算好甜啱啱好!

凍胚芽珍珠 ( 跟餐 )

熱百香果紅茶, 比較甜如果可以淡啲,就更加好飲了!

熱百香果紅茶 ( 跟餐 )

2018-07-01
滷汁拼盤配白飯
台灣香腸魯肉飯
香酥雞扒烏冬
台灣香腸
鹵水雞翼
凍胚芽珍珠 ( 跟餐 )
  • 凍胚芽珍珠(跟餐)
2018-05-27 131 瀏覽
第一次寫openrice comment,其他食評說貴價認真的麼😂我們三個女生total吃200+,平均都不到一百。強烈推薦鹽酥雞、三杯雞;牛肉麵也ok。不過店內放的音樂比較吵,服務相對也比較一般。
  • 三杯雞
  • 鹽酥雞
2018-05-26 146 瀏覽
又同同事出街食lunch,今次係第2次黎食,在門口等左10分鐘左右先有位。在門口等緊個陣已經諗好食咩,對於食個lunch黎講,價錢都唔平,但我地有張8折咭,所以都低食既。我地4個人都叫左唔同款既野,份量夠多和味道ok,炸雞扒好大塊,我一個人食唔晒,同事話好好味,但我就覺得一般。蠔仔粥有好多蠔仔 ,我試左幾啖係好味。而個牛肉麵好香,份量適中,如果d牛肉煮林d我會更鍾意。比張單大家睇,這是未打8折的價錢,加10蚊可飲珍珠奶茶系列。最後要唔該晒侍應哥哥們,我漏抵左件衫,佢地幫我保管住,仲用個袋入好添,讚!

2018-05-25
用餐優惠
優惠券
2018-05-01 163 瀏覽
9展內既餐廳多數做lunch 生意多,晚上7時來到大部分餐廳都關門/ 準備關門了,好不容易見到呢間幾特別既台式料理. 雖然價錢貴左d, 都決定試下。餐牌有多款台灣手工noodles, 當然要一試!選了這個配料較多的,有small scallop, 小蕃茄,pineapple, 味道非常特別,酸中帶甜noodles 有「趙口」!呵仔煎相比手工noodles 就失色左,雖然味道中上,但少左一份「街頭風味應有的獲氣」不過個醬料相配得宜!台式餐廳點會冇waffle? 鬆餅脆而不硬,水果有三款,幾新鮮,ice cream 又香!洛神花水果茶,茶味濃,沖多幾次水都唔會變淡凍梅子茶,酸酸味,很開胃!有質素既餐廳,會再來的!

餐牌有多款台灣手工noodles, 當然要一試!
noodles 有「趙口」!

不過個醬料相配得宜!

洛神花水果茶,茶味濃,沖多幾次水都唔會變淡

凍梅子茶,酸酸味,很開胃!

有質素既餐廳,會再來的!

2018-03-23 171 瀏覽
今天跟朋友到emax午餐,朋友建議吃台灣菜,所以便試試。午餐包一款飲品,點了一碗牛肉麵,朋友點了雞排飯。牛肉麵的牛肉份量較細,男人食應該不夠飽。但朋友點的雞排卻很大塊,而且香脆,值得一試。
2018-03-13 119 瀏覽
野食普通,話創新唔創新。食個蠔粥食到口淡淡。蟹黃油撈稻庭手打鳥烏冬,食到有d 喉。唯一冰啡奶酪幾好飲,不過第二次飲已經冇水準。d音樂好大聲又嘈,好趕客,同埋好q凍。九展坐得唔耐嘅地方!唔會想再黎囉。
野食普通,話創新唔創新。

食個蠔粥食到口淡淡。
蟹黃油撈稻庭手打鳥烏冬,食到有d 喉。

唯一冰啡奶酪幾好飲,不過第二次飲已經冇水準。

d音樂好大聲又嘈,好趕客,同埋好q凍。

九展坐得唔耐嘅地方!

唔會想再黎囉。
2018-03-12 716 瀏覽
今天我和男友去這裡逛街,看見這間台灣餐廳環境不錯,於是我們便去試一試。我們叫了紅燒牛肉麵和鹽酥雞扒烏冬,另外叫了一份鹽酥雞小吃,飲品叫了熱水蜜桃紅茶。紅燒牛肉麵方面,看上去比較細份了一些,不過牛肉份量都算多。可惜,牛肉雖然都算入味,但口感太硬和堅韌,個人不太喜歡。反而烏冬味道不錯,牛肉湯的味道滲入烏冬中,十分美味!鹽酥雞扒烏冬方面,雞扒十分大塊,真的十分大塊!和我一隻手掌差不多大小!可惜,接近2/3都是炸粉…事實上雞扒十分薄…雞肉少得可憐雖然,第一口吃下去時味道不錯,但吃第3塊開始,口感便愈來愈乾了,愈來愈不想吃…因為真的太多炸粉!!!不過烏冬味道都不錯,堅堅韌韌,口感不錯!鹽酥雞方面,這份小吃完全不抵吃!$38只得幾粒,又差不多全部炸粉,都是雞扒比較抵吃。飲品方面,我叫了熱的水蜜桃紅茶,太甜了,完全只是糖+水,一點都不好喝。價錢方面,這間餐廳比較昂貴,紅燒牛肉麵$62,鹽酥雞扒烏冬$76,鹽酥雞$38,午餐會送指定飲品,水蜜桃紅茶便是了,不過餐廳不用加一,2人總共$176。總結來說,這間餐廳的食物味道都算OK,不過比較昂貴,但九展內很多餐廳都是這個價錢,大家都可以一試。

可惜,接近2/3都是炸粉…事實上雞扒十分薄…雞肉少得可憐

鹽酥雞

2018-03-11
2018-03-06 133 瀏覽
之前常覺得在九龍灣國際展貿中心逛展貿的話會找不到吃,原因不是人多的話就是選擇太少。所以每次來這邊都會待逛完後都會回到德福廣場那邊才去找餐廳吃。但原來現在這裡的餐廳已經增加了不少呢!在朋友的介紹下來到這家吃台灣料理的蚵仔泡飯 ($70) - 看起來還頗大的一碗。這碗內的蚵仔很肥美~每隻也很大的嘛!而且吃落都頗鮮味。湯底本來吃著也還好,但吃到一半就覺得愈來愈鹹,最後只能隔開湯~只吃飯。另外還有滿重的麻油味就是喔 ...跟餐飲品選了 - 胚芽珍珠奶茶 (+$10) 不會太甜還不錯。不過煙韌的珍珠好像有點少 ...

蚵仔泡飯 ($70) - 看起來還頗大的一碗。
這碗內的蚵仔很肥美~每隻也很大的嘛!而且吃落都頗鮮味。
另外還有滿重的麻油味就是喔 ...
蚵仔泡飯

跟餐飲品選了 - 胚芽珍珠奶茶 (+$10)
不會太甜還不錯。不過煙韌的珍珠好像有點少 ...
胚芽珍珠奶茶
2018-02-25