餐廳: 八雲札幌拉麵
資訊:

2024-01-15 190 瀏覽
多年沒有到此,特意到來,還記得朋友曾說,這裡有雞蛋任吃,讓愛蛋的我超興奮。餐廳佈置簡單吸引,辣油,七味味任選,當然一盤蛋也隨心隨用,鍾意呀!今次選了多葱拉麵,粗都彈牙,有咬口,愛濃湯令每一口也使拉麵吸滿鮮味,當然加蛋是常識,令人喜愛。香葱如山,多到不得了,愛葱的人笑爆咀。而日式叉燒大大塊,味道正常,唔錯。小食選了多春魚,加上檸檬汁更惹味,有三條,可以滿足貪心的我。收費唔貴,假日都係85蚊,座得舒服,又有熱茶,足以令人在偷閑中,好好休息。值得再嚟。#大方任食雞蛋#食量大嚟都冇有怕#有日本feel的自家小店#下次叫份雞軟骨+清酒#食完仲可以行海愛秩序灣海濱長廊

#大方任食雞蛋
#食量大嚟都冇有怕
#有日本feel的自家小店
#下次叫份雞軟骨+清酒
#食完仲可以行海愛秩序灣海濱長廊
2024-01-10 112 瀏覽
一入到餐廳,店員就會用日文歡迎你~聽住店員之間落單都用日文,佈置又有啲日本拉麵舖嘅特色,真係會有少少身處日本嘅feel嘅呢😜✨Ankake拉麵🍜 $70 (另須加一)拉麵店所選用嘅係粗拉麵,麵質都彈牙,不過唔算好掛湯🙈⋯叉燒有一片,size同味道都正正常常,特別要highlight係隻糖心蛋,個醬油味不錯的😚✨套餐小食:自家製餃子🥟餃子嘅餡比較多菜,外皮煎得都脆,配搭埋個餃子汁真係好好食😋,唔覺意食吓一隻又一隻🤣餐廳另一個gimmick就係枱面嗰盤烚雞蛋🥚可以任食,啱晒食到多啲嘢嘅朋友仔🤪⋯仲有呀!聽同事講,以前外賣係會送埋佢哋個拉麵碗㗎😂~老細都好識搞噱頭🤣CP價:🌟🌟🌟🌟🌟Encore機會:🔥🔥🔥🔥環境氣氛:🧸🧸🧸🧸🔖 #八雲札幌拉麵 (筲箕灣)📞 29670306🔍 筲箕灣筲箕灣東大街28-40A東興大廈地下5號舖#k_razyfoodie #k_razyfoodie 日本菜推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃貨日常 #真實食評分享 #筲箕灣餐廳推介 #拍拖好去處 #相機食先 #八雲札幌拉麵#日本食物 #任食雞蛋 #叉燒拉麵 #糖心蛋

✨Ankake拉麵🍜 $70 (另須加一)

✨套餐小食:自家製餃子🥟

CP價:🌟🌟🌟🌟🌟
Encore機會:🔥🔥🔥🔥
環境氣氛:🧸🧸🧸🧸

🔖 #八雲札幌拉麵 (筲箕灣)
📞 29670306
🔍 筲箕灣筲箕灣東大街28-40A東興大廈地下5號舖

Ankake 拉麵
Ankake 拉麵
  • Ankake拉麵
店名/Shop Name:八雲札幌拉麵 (筲箕灣)地址/ Adresss: 筲箕灣筲箕灣東大街28-40A東興大廈地下5號舖種類/Type:日式拉面店特价午餐推介/Recommend: 日式咖喱豬扒飯午餐定食人均價錢:$72/人店舖環境: 小店交通: 筲簊灣地鐵站B出口行幾分鐘上菜速度: 5分鐘服務態度:良好食物口味: 日式咖喱吉列豬扒飯定食是一道結合了吉列豬扒、咖喱醬和白飯的料理,它獨特的口感和豐富的味道給人一種愉悅的用餐體驗。無論是外觀還是味道,都能讓人回味無窮,成為一道受歡迎的日本料理。日式咖喱吉列豬扒飯定食是一道獨特的日本料理,它融合了咖喱、吉列豬扒和白飯,給人一種豐富而美味的味覺體驗。以下是對這道料理的形容:1. 吉列豬扒:吉列豬扒是這道料理的亮點之一。它是以豬肉為主要成分,用特殊的刀法將豬肉切成薄片,使其質地更加柔軟嫩滑。吉列豬扒經過烹調後,外層酥脆,內部保持著豬肉的鮮嫩多汁,給予飯菜更多的口感層次。2. 咖喱醬:日式咖喱醬是這道料理的靈魂,它具有獨特的風味和香氣。咖喱醬通常由香料、蔬菜、肉類或豆腐等材料熬煮而成,其味道濃郁而香辣。它給予吉列豬扒和白飯一層濃郁的咖喱風味,令
店名/Shop Name:八雲札幌拉麵 (筲箕灣)
種類/Type:日式拉面店特价午餐
推介/Recommend: 日式咖喱豬扒飯午餐定食
人均價錢:$72/人
店舖環境: 小店
交通: 筲簊灣地鐵站B出口行幾分鐘
上菜速度: 5分鐘
服務態度:良好

2. 咖喱醬:日式咖喱醬是這道料理的靈魂,它具有獨特的風味和香氣。咖喱醬通常由香料、蔬菜、肉類或豆腐等材料熬煮而成,其味道濃郁而香辣。它給予吉列豬扒和白飯一層濃郁的咖喱風味,令整道菜更加美味。

3. 白飯:白飯是這道料理的基底,它的米粒飽滿而有彈性,口感軟糯。將咖喱醬淋在白飯上,米飯能夠吸收咖喱的香氣和味道,融合在一起,帶來豐富的口感和味覺享受。

4. 定食:這道料理通常以定食形式呈現,配菜包括日式味噌湯、醃漬蔬菜、水果等。這樣的搭配使整個餐點更加均衡,增加了營養價值和味道的層次感。
2023-03-26 512 瀏覽
A restaurant worth to highly recommend to everybody😉 not only because of the relatively high quality variety food, free boiled eggs but also a good price range and welcoming efficient staff. First come first, I always enjoy the free hard boiled egg before my meal here🥳 As expected, egg shell was easily fallen off, egg was cooked perfectly. I was prepared for my main course and sides 🤪We ordered the weekend ramen lunch set, Ankake ramen with deep fried tofu, scallion ramen with another deep fried

We ordered the weekend ramen lunch set, Ankake ramen with deep fried tofu, scallion ramen with another deep fried tofu and pork cartilage ramen with dumplings.

There were two massive pork cartilage in the ramen. Pork cartilage was juicy and tender. Meat can be easily bite off in slices. More on the meat side instead of the jelly texture. Ramen was cooked al dante. Soup was very savoury. Good that not as oily.

Ankake ramen was specialised of their soup. Personally not my choice but my friend's all time favourite. I find it too salty and thick but she found it perfect. It was served with a big lean char siu. Ramen coated with the thick soup, every bite was delightful.

A bunch of scallions was topped on the scallion ramen! Literally a mountain amount of scallion! Unexpectedly brought a freshly herby taste in the ramen. Impressive! 🥳

Tofu was served burning hot 🥵 Friendly reminder to wait a while before actually eating or if you don't mind, poke some holes to cool it down. It wasn't crispy after deep fried but the crust absorbed all the sauce. Very pleasant but not overpowering. Tofu was silky smooth and had a soy taste. Highly recommend🤩

Dumplings were another highlight🤩 Very crispy bottom with thin wrapping. Stuffing with balance amount of chives and meat. Chives gave an enjoyable aroma. Love that!

Staff were friendly and welcoming. Efficient on service but never forget their smile.

Reminder for garlic lover, raw minced garlic can he asked to serve with your dish! 😋😋

A big thumb up.! And lunch set deal was cheap! 👍🏾
Pork  cartilage  ramen
Ankake  ramen
Deep  fried  todu
Raw  minced  garlic
2023-01-15 518 瀏覽
筲箕灣東大街札幌拉麵 比較特別嘅係店內有任食雞蛋放題 每台都會放住一籃籃烚蛋 比客人任食 可以一邊食住等出餐 如果係流心蛋我會加爆分 簡單記錄一下 價錢大概$50-$70 (餐牌睇圖).叫咗假日套餐$78 (平日 會平$10)可以自選一款拉麵 加飯或小食⭐️豬肉拉麵 佢哋用咗 傳統札幌拉麵做法主要味噌湯底 下面會加咗啲炒蔬菜👌🏻口味上有中華拉麵feel👌🏻豬肉叉燒有三片 都幾大塊😧但係相當鬆散 👎🏻基本上一夾就散 口感一般👍🏻豬軟骨 口感好過叉燒好多.小食 ⭐️雞軟骨有三串👍🏻啱啱燒出嚟 熱辣辣好食⭐️燒肉飯 比較細碗表面都有滿滿肉 洋蔥同紅薑如果跟埋牛肉汁會比較好.成個餐 唔貴 拉麵加飯其實份量好多如果再食埋蛋其實超級飽 價錢抵食.呢一間拉麵店同 平時其他拉麵店好唔同街坊風格小店feel 味道出品中水平整體價錢對得上質素 唯獨叉燒唔多掂.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_筲箕灣.#八雲札幌拉麵 (筲箕灣)地址:筲箕灣筲箕灣東大街28-40A東興大廈地下5號舖.⭐️評分:味道:3/5環境:3/5服務:3.5/5抵食:4/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手
叫咗假日套餐$78 (平日 會平$10)
可以自選一款拉麵 加飯或小食
街坊風格小店feel 味道出品中水平
整體價錢對得上質素 唯獨叉燒唔多掂
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_筲箕灣
#八雲札幌拉麵 (筲箕灣)
地址:筲箕灣筲箕灣東大街28-40A東興大廈地下5號舖
‼️想睇更多資訊
‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #香港美食 #筲箕灣美食 #拉麵
2022-10-06 516 瀏覽
筲箕灣東大街有一間日式拉麵店,久不久我就會同老公去食下。每次都會必點一人拉麵餐,就等我為大家介紹下我每都會食ge野啦😆😝餐廳📍筲箕灣東大街📍八雲札幌拉麵推介美食:💛豬軟骨拉麵➡️豬軟骨味道濃郁,而且仲好多料,湯底揀左豬骨麵豉湯🍲完美👍🏻💛雞軟骨串燒➡️燒得剛剛好唔會太乾,加上檬檬汁,唔會太油👍🏻😋💛三文魚厚切刺身➡️一客4件、好厚好好味😋💛日式餃子🥟➡️👍🏻*坐低後,餐廳係會有烚蛋比大家醫下肚等食物上菜。👍🏻😋*價錢質素都好ok👍🏻
筲箕灣東大街有一間日式拉麵店,久不久我就會同老公去食下。

餐廳

💛三文魚厚切刺身➡️一客4件、好厚好好味😋
三文魚刺身

💛日式餃子🥟➡️👍🏻
日式餃子

*坐低後,餐廳係會有烚蛋比大家醫下肚等食物上菜。👍🏻😋

*價錢質素都好ok👍🏻
2022-10-04
豬軟骨拉麵
燒雞軟骨
三文魚刺身
日式餃子
2022-08-28 431 瀏覽
今日黎到白雲日本拉麵餐廳,一坐底就見到枱面有推蛋係到🥚😂唔知係做咩呢😂😂😂原來係熟蛋黎嫁,仲任食唔嬲今日叫左個招牌牛油拉麵🍜拼蟹子沙律🥗,另一個係海鮮拉麵🍜拼燒多春魚🐟,老實講,我第一次見到牛油拉麵係真係有一舊牛油係個拉麵上面,一路食一路撈住舊牛油,即係覺得食物既層次提升哂,牛油既香味實在王道,另外我鐘意食既係多春魚,加埋d檸檬汁落去簡直一流,有酸酸甜甜,成件事好清新,鐘意食拉麵既朋友,不防試下依間餐廳
2021-06-30 889 瀏覽
是日黎到筲箕灣東大街食Lunch!揀左呢間八雲拉面試一下內部裝修都唔錯有日本居酒屋/拉面小屋既感覺如果我樓下有一間,我會經常幫襯。呢度得意既地方係有免費蛋任食全熟蛋,可以加入拉麵一齊食如果係糖心蛋就不得了!沙律仔,冇乜特別。叫左拉面set ($68)有前菜沙律仔,有汽水有主食,有小食。呢個係小食土佐豆腐。外脆內軟,滑既程度不得了。底下仲放左京蔥吸到味!好好食!香蔥拉麵!然後就有拉麵。有昆布,有筍,三塊叉燒!湯底唔錯,屬於北海道鹽味拉麵。好食,湯底飲完唔會口渴。而且濃味,叉燒就不過不失!網燒牛扒定食 ($96)呢個都好正性價比極強!牛扒大塊,入口鬆化,仲有燒肉汁,同埋沙律伴碟!碟邊仲有芥末,沙律醬。再揀瑋次我都會揀呢個。出面食呢個質素都要$130以上。下次黎開東大街都可以試一下呢間!
是日黎到筲箕灣東大街食Lunch!
揀左呢間八雲拉面試一下

內部裝修都唔錯
有日本居酒屋/拉面小屋既感覺
如果我樓下有一間,我會經常幫襯。

呢度得意既地方係有免費蛋任食
全熟蛋,可以加入拉麵一齊食
如果係糖心蛋就不得了!

沙律仔,冇乜特別。

叫左拉面set ($68)
有前菜沙律仔,有汽水
有主食,有小食。

呢個係小食
土佐豆腐。
外脆內軟,滑既程度不得了。
底下仲放左京蔥吸到味!
好好食!

香蔥拉麵!

然後就有拉麵。
有昆布,有筍,
三塊叉燒!
湯底唔錯,屬於北海道鹽味拉麵。
好食,湯底飲完唔會口渴。
而且濃味,叉燒就不過不失!

網燒牛扒定食 ($96)

呢個都好正
性價比極強!
牛扒大塊,入口鬆化,
仲有燒肉汁,同埋沙律伴碟!
碟邊仲有芥末,沙律醬。
再揀瑋次我都會揀呢個。
出面食呢個質素都要$130以上。

下次黎開東大街都可以試一下呢間!
  • 香蔥拉麵
  • 網燒牛扒定食
2021-05-19 519 瀏覽
推介一人套餐,有多款拉麵選擇再配小食。首選牛油拉麵配日式叉燒炒飯。拉麵當然即叫即做, 炒飯都係即炒,熱辣辣非常正。其他小食包括日式餃子亦都係非常好嘅選擇。做廚師嘅老闆很健談,不少熟客捧場。
2021-04-15
  • 招牌牛油拉麵
2021-04-18 435 瀏覽
最近數月都會到筲箕灣覓食,上星期喺呢一間店度食拉麵,發現有其他嘢食,所以今次專登嚟食刺身同生蠔。今日兩款生蠔都非常大隻,分別係Ireland Rock and France Gillardeau。兩款蠔都十分鮮甜肥美,售價都係$48、$68,正!刺身就有三文魚腩同中Toro。三文魚腩勁肥!另有燒油金魚較和串燒。油甘魚魚較燒得非常好,塊皮燒到有少少焦,非常見口。總結,性價比高。
刺身就有三文魚腩同中Toro。三文魚腩勁肥!
總結,性價比高。
2021-04-17
2021-03-16 450 瀏覽
今晚落咗樓下食拉麵,喺筲箕灣東大街的八雲,店都開咗一段日子,都多街坊鍾意幫襯,之前嚟到都食佢嘅拉麵。今日就換一換口味叫咗兩個套餐,首先嚟嘅係燒洋蔥豬肉套餐,套餐方面有麵豉湯有少少漬物,同埋蟹子沙律,燒肉上碟份量大,椰菜伴碟夠多,豬肉炒得好惹味,洋蔥又入味,有幾分家庭小店嘅感覺,味道雖然簡單,但係送飯剛剛好。叫一個漢堡扒套餐,配菜同之前一樣,漢堡扒有口感,感覺都好住家菜,好似自家製咁樣,唔似現成買返嚟的漢堡扒,入口好軟有肉汁,另外配上日式味道嘅酸汁,非常之開胃,有陣時食日本嘢就係想食簡單嘅味道,碟底的汁配埋椰菜,加沙律醬及漬物又可以送幾碗飯,簡單的一餐就最好。
2020-12-08 718 瀏覽
首先要講返我唔係第一次嚟食呢間野,不過希望佢可以作出少少改善,所以先喺度寫食評,同埋分享一下我對間野嘅感覺同意見。我就以其中一日所食嘅嘢來做例子叫左一個豬肉拉麵加辣,同一個雞翼小食首先講吓佢嘅質素同味道:1.豬肉有三片,拉麵份量適中,湯嘅味道就比較普通,冇乜特色2.雞翼燒得焦脆,上面落咗少少鹽去燒,味道只有鹹味,而且肉質太乾3.辣度適中,唔食得辣嘅人都可以試吓之後講吓佢嘅服務,間野有收+1:1.一坐低會有杯茶俾你,但杯茶有機會係凍的,而且佢溝水得好嚴重,冇乜茶味好似飲緊水咁2.上食物嘅次序有啲亂,所有嘢一次過上晒,但好多時未食到嗰樣已經凍咗3.先叫嘢食但會遲食過後叫嘅人,(叫同一款拉麵)4.明明冇其他客人,都冇得自己揀枱坐,吧枱位置空間嚴重不足最後收費連加一$91除非以上問題有所改善,否則性價比算低

我就以其中一日所食嘅嘢來做例子
叫左一個豬肉拉麵加辣,同一個雞翼小食

首先講吓佢嘅質素同味道:
1.豬肉有三片,拉麵份量適中,湯嘅味道就比較普通,冇乜特色
3.辣度適中,唔食得辣嘅人都可以試吓

之後講吓佢嘅服務,間野有收+1:
3.先叫嘢食但會遲食過後叫嘅人,(叫同一款拉麵)
4.明明冇其他客人,都冇得自己揀枱坐,吧枱位置空間嚴重不足

最後收費連加一$91
除非以上問題有所改善,否則性價比算低
2020-11-15 385 瀏覽
平時東大街爆到七彩,今日經過八雲可能因為早,無咩人。呢間八零食左好幾次,保持水準。每枱放有一盤既蛋,係隨便食架! 係全熟既普通蛋,野食未到前,可以食返隻我們選擇了2人餐 208套餐 選了浦燒鰻魚飯同普通拉麵, 拉麵部分忘記拍照,湯夠濃,叉燒比想像多,而鰻魚飯味道唔錯,比較細盒,如果汁多啲,鰻魚大小小會更好。另外叫了炸雞,炸蝦同餃子 鐘意佢椰菜夠大份,配合沙律醬好好味, 椰菜唔會乾晒水, 炸雞炸得幾好,唔會好油,入口多汁餃子賣相一般但係味道比想像中好,應該係椰菜豬肉餃,唔會太脆成日都有啲肉汁,放耐會變淋,要趁熱食炸蝦一般 ,粉比較多40蚊 厚切三文魚 食落都幾新鮮 可以一試

另外叫了炸雞,炸蝦同餃子

炸蝦一般 ,粉比較多

40蚊 厚切三文魚 食落都幾新鮮 可以一試

2020-11-12
2020-11-11 261 瀏覽
入到一間拉麵店但唔揀拉麵黎食haha因為要減肥所以就叫左呢個鯖魚定食雖然等得比較耐(店員話師傅堅持要燒到金魚色 脆卜卜先上得)食落完全係出面過百蚊既質素真係比想像中太有驚喜了!條魚外脆內軟 仲要超香 😭😭不過呢間鋪最得意既就係無輪你食咩入到去第一件事就係可以食到佢地既免費烚蛋最岩D學生/想食平野又飽肚既人去!!
入到一間拉麵店但唔揀拉麵黎食haha
因為要減肥所以就叫左呢個鯖魚定食
雖然等得比較耐(店員話師傅堅持要燒到金魚色 脆卜卜先上得)
食落完全係出面過百蚊既質素
真係比想像中太有驚喜了!條魚外脆內軟 仲要超香 😭😭

不過呢間鋪最得意既就係無輪你食咩
入到去第一件事就係可以食到佢地既免費烚蛋
最岩D學生/想食平野又飽肚既人去!!
2020-09-28 411 瀏覽
📍#八雲札幌拉麵 📍Kny Yakumo Sapporo Ramen.🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣東大街28-40A東興大廈地下5號舖🇭🇰Shop 5, G/F, Tung Hing Building, 28-40A Shau Kei Wan Main Street East, Shau Kei Wan, HK.🌐筲箕灣.#MFJ筲箕灣 #MFJ日本菜 #MFJ_ShauKeiWan #MFJ_JapaneseFood .人均消費: HKD68.味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆.開咗咁多年都無食過🙈過咗午飯時間食無乜人,裝潢係日系,但硬係有少許茶餐廳的感覺😂但坐得舒服每枱枱面都有烚蛋俾你食,免費的.🆗香蔥拉麵🍜HKD68香蔥係大蔥,味道比較辛香,岩喜歡食蔥的我湯底濃度可以,但有點偏咸𥚃面有叉燒兩塊,味道普普通通拉麵麵質屬半硬,口感可以,但有啲似未煮好的公仔麵,唔算好香,但都叫掛湯.⭐️自家製餃子🥟跟餐小食揀咗餃子,皮薄煎得好靚饀料不算好突出惹味,但勝在煎得好味,蘸汁唔錯.🆗招牌牛油拉麵🍜HKD68我無食😂食家就話

📍#八雲札幌拉麵
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆
開咗咁多年都無食過🙈
每枱枱面都有烚蛋俾你食,免費的

🆗香蔥拉麵🍜HKD68
香蔥係大蔥,味道比較辛香,岩喜歡食蔥的我
湯底濃度可以,但有點偏咸
𥚃面有叉燒兩塊,味道普普通通
香蔥拉麵

香蔥拉麵

⭐️自家製餃子🥟
跟餐小食揀咗餃子,皮薄煎得好靚
饀料不算好突出惹味,但勝在煎得好味,蘸汁唔錯
自家製餃子

🆗招牌牛油拉麵🍜HKD68
我無食😂食家就話可以接受,唔算好特別
招牌牛油拉麵

⭐️串燒雞軟骨🐔
跟餐小食揀左串燒雞軟骨,燒得好好味卜卜脆!有3串好抵食!
串燒雞軟骨

午餐HKD68一碗拉麵一個小食一支可樂都幾抵食
出品屬普通,但做午餐可以接受👌🏻
#ramen #ramennoodles #dumplings
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食
2020-09-24
自家製餃子