2019-03-22 469 瀏覽
Crab crab 🦀 crab crab 🖤享丼丼分有上下兩層, 30cm diameter 既享丼丼裡面有d 咩呢??.出場氣勢的確響噹噹最亮眼既當然係隻松葉蟹, 但除此之外仲有多款刺身和前菜, 鋪滿上層.👉海膽豆腐豆腐滑溜 鋪滿海膽 互相襯托, 加上紫菜和芝麻粒, 味夾👉松葉蟹肉玉子燒蛋因為凍住食 蛋味未算突出, 附有松葉蟹肉和三文魚籽, 鮮甜之中又帶點鹹香👉刺身 各兩件池魚魚肉彈牙, 三文魚肥美, 八爪魚彈牙, 帶子鮮甜. 最鐘意帶子刺身既我覺得呢度既八爪魚都好食, 池魚味淡 雖然本應如此👉松葉蟹已預先拆件, 好細心. 蟹身充滿海水味道, 肉質有點鬆散 蟹膏都頗多, 蘸上蟹醋 鮮甜味道更加突出整體新鮮程度還可以, 但蟹肉蟹膏份量多, 好滿足👉店員會幫你拎走上層的間隔 然後注意力轉至到下層的飯底. 珍珠米飯煮得剛好, 佈滿 蟹籽 蟹肉 玉子粒, 中間一大片蟹膏, 稍稍帶點腥. 撈好吃一口, 鹹淡剛好 蟹膏味道亦唔會太濃烈 成個飯好香 好好食啊,不過如果你怕腥都可以撈少d 膏既 但我會建議跟返本來分配好既份量!.✌呢度仲有燒物, 叫左 燒煙肉露荀卷 同 燒冬菇串中上水準 有機會可以
Crab crab 🦀 crab crab 🖤
出場氣勢的確響噹噹
👉海膽豆腐
豆腐滑溜 鋪滿海膽 互相襯托, 加上紫菜和芝麻粒, 味夾
👉松葉蟹肉玉子燒
👉刺身 各兩件
整體新鮮程度還可以, 但蟹肉蟹膏份量多, 好滿足
👉
✌呢度仲有燒物, 叫左 燒煙肉露荀卷 同 燒冬菇串
中上水準 有機會可以再試下其他燒物
✌青檸香檳 熱情果香檳 香檳唔濃唔洗怕醉! 青檸比熱情果少甜, 熱情果香檳底有綠色既啫喱haha 個人覺得可以當普通果味飲品飲啊 另外仲有芒果香檳
2018-03-31 622 瀏覽
都係因為食評嘅原因,再加上啲相好吸引,所以專登去試吓呢間餐廳,但係餐廳望入去見人流比較少,其實都有點擔心,但一場嚟到都不妨試下,食物的質素都尚可,但是份量嚟講我覺得比較細,如果可以大番D會比較好,有待改善!
2017-12-05
2017-11-07 365 瀏覽
打工仔食個lunch要$300真係好貴,不過有時真係要氹下自己,捨得食就最好食餐好,氹自己立即有效果。有人出來要呻下工作有幾慘,幾慘都好,對自己好啲  友人將餐牌翻來翻去最後還是跟我一樣,來一客海鮮丼二段,幸福即刻擺在眼前 海膽同刺身都非常新鮮,下層中間竟然有溫泉蛋,意外之一,食晒成個"丼二段"真係飽到上喉嚨,返到公司立即飯氣攻心,哈哈
海鮮丼二段
2017-10-23
海鮮丼二段
中午1點半來到,只有5台客,我路過其他食肆,看到門口也有很多人排隊,會否是傳聞的那麼好吃?心中有這樣疑問。看完整個餐牌,點了一個平價的二段井。蝦一隻、蛋一小塊、三片三文魚、三片油甘魚、一片呑拿魚、少少海膽。只想說若果青瓜粒可以變青瓜絲,刺身的份量再多2片,這樣會好很多。材料是新鮮沒問題,但性價比確實差了一點。以這份量,價錢最多只能到$120,$158就比較勉強了。最後連加一,$174。2個服務員只顧著在前台說話,沒茶也不倒,希望改善。

看完整個餐牌,點了一個平價的二段井。

2個服務員只顧著在前台說話,沒茶也不倒,希望改善。
2017-10-24
2017-10-22 284 瀏覽
點左個蝦蝦霸霸丼, size比想像中細。下層海鮮丼還可以,但那隻龍蝦有殻既部分全部都充滿住尿味... 淨肉沒有問提,但叫佢地幫我地剪開殻後,我試左少許腳同頭既肉,全部都有強烈阿摩尼亞味, 好難食。埋單時同waitress反應,但佢望見我們只淨低殻,就冇任何表示,但我心諗咁係因應本身真係冇乜肉嘛!三百幾蚊一個尿味龍蝦,唔會再去。
三百幾蚊一個尿味龍蝦,唔會再去。
2017-10-21
2017-09-24 2462 瀏覽
阿哥生日我難得豪一豪帶佢食最愛的刺身在open rice見到灣仔間"弘"的食評覺得唔錯未有野食張枱已經放了好多碗碗碟碟首先飲品點了巨峰梳打同青蘋果乳酸梳打有D似藥水味, 個職員見到我地飲完個樣就主動話幫我地換個杯, 咁呢樣野多抵讚GE蝦蝦霸霸二段丼個樣好在氣勢上面是龍蝦肉炒飯~好食! 但到我地差不多食完先知原來職員會幫我地拆個鉗的肉出來.....下層的中間是溫泉蛋, 左手邊是吞拿魚, 右手邊忘記了, 阿哥鐘意食, 比佢負責KO豚強燒我個人麻麻, 因為上面是加茄醬......最後是薔薇二段丼, 賣相唔錯~上層是間八+吞拿魚刺身, 刺身新鮮下層我幾LIKE, 最好食是蟹膏其他是飯素+蟹肉飯和海膽魷魚, 中間是八爪魚刺身, 值得推薦!🤤
阿哥生日我難得豪一豪帶佢食最愛的刺身
在open rice見到灣仔間"弘"的食評覺得唔錯
未有野食張枱已經放了好多碗碗碟碟
巨峰梳打+青蘋果乳酸梳打

首先飲品點了巨峰梳打同青蘋果乳酸梳打

個樣好在氣勢

豚強燒

豚強燒我個人麻麻, 因為上面是加茄醬......

薔薇二段丼 - 間八+吞拿魚

最後是薔薇二段丼, 賣相唔錯~
上層是間八+吞拿魚刺身, 刺身新鮮
薔薇二段丼

蟹膏+蟹肉飯+海膽魷魚

下層我幾LIKE, 最好食是蟹膏

2017-09-23
生日
薔薇二段丼 - 間八+吞拿魚
薔薇二段丼
蟹膏+蟹肉飯+海膽魷魚
2017-09-07 331 瀏覽
下午因為過海睇醫生, 所以有機會在港島區食飯.呢間好耐之前已經好想試. 因為大肚, 所以冇得黎食, 依家終於得償所願黎到了!我地叫左一個極上海鮮二段重丼, 再加幾款小食.上面同下面既賣相都相當吸引, 上面主要舖滿不同魚生, 好鮮甜美味. 下面有拖羅蓉, 蟹膏同蟹籽, 仲有一碗溫泉蛋, 望落去好似好大碗, 但其實份量相信一位女士都可以KO得到!其實一碗丼有咁多魚生, 係十分之豐富既, 下面既蟹膏亦都好濃郁, 所以食完呢碗丼, 感覺好滿足!芝士薯餅外層好薄脆,入面有流心芝士薯仔蓉,仲熱辣辣,好好味.煙肉荔支串呢個組合幾特,別第一次食,又估唔到好食喎, 燒過既煙肉好香, 入面既荔枝肉好甜又多汁. 咸+甜既配搭, 感覺好新鮮。燒豬頸肉味道偏淡, 但肉質爽口.燒原條蒜蓉茄子好重蒜蓉味, 因為好多舖上在茄子面上, 即燒即上枱, 所以又係熱辣辣. 不過茄子外皮燒得太耐, 有D燶左, 所以食落有點苦苦地.
依家終於得償所願黎到了!

我地叫左一個極上海鮮二段重丼, 再加幾款小食.

芝士薯餅

外層好薄脆,入面有流心芝士薯仔蓉,仲熱辣辣,好好味.

煙肉荔支串

燒豬頸肉
味道偏淡, 但肉質爽口.

燒原條蒜蓉茄子

2017-08-14
2017-09-04 246 瀏覽
由times 行去灣仔嘅時候都會經過一間叫"弘"嘅日本料理。不過次次都趕頭趕命所以就冇到去....直到今日終於可以入去試吓佢有幾爆。裝修都幾好!我就叫咗一個"海鮮二段嘅飯"個飯嘅外型砌得係幾靚嘅!好似好大碗咁!但係明明話有海膽點解我唔見有㗎呢?!迷底終於解開原來喺下層!個樣就唔錯喇,試下塊油甘魚刺身(近腩位)魚身食落都爽口都好新鮮~三文魚直頭用埋腩位非常肥美.最緊要係嗰舊吞拿魚食落去啲魚香味好快就攻陷咗我成個口腔又冇渣 good 呀但係隻蝦就麻麻地啦....好似俾水浸到無晒味咁終於都食完上層啦!下面嗰層就有三文魚子加海膽同埋蟹肉碎呢三樣嘢撈埋個飯一齊食都唔錯!呢個二段飯食完就啱啱好唔會太飽亦唔會太過空虛。

裝修都幾好!

我就叫咗一個"海鮮二段嘅飯"
個飯嘅外型砌得係幾靚嘅!

好似好大碗咁!但係明明話有海膽點解我唔見有㗎呢?!

迷底終於解開原來喺下層!

但係隻蝦就麻麻地啦....好似俾水浸到無晒味咁

2017-09-03 2962 瀏覽
位於銅鑼灣的弘,是一間極出名的丼餐廳。今天相約好友姐姐來到吃晩飯,點了一大堆的菜,我們二人點的份量跟旁邊台的五人吃的一樣,旁邊的嬸嬸不斷眼金金看著我們呢。雖然滿桌,但我們有吃光光,就證明質素有多高吧。弘丼 六本木$188不知選什麼丼飯,這個丼飯包括大量不同刺身,實在滿足貪心的我哦。弘丼六本木包括: 三文魚,海膽,三文魚籽,油甘魚,藍鯨吞拿魚赤食,藍鯨吞拿魚大腩,蟹鉗,帆立貝。亮晶晶的刺身,聞到魚生的香味,未吃已知道質素極高。刺身勻屬大件長身,魚肉嫩滑,新鮮非凡。三文魚魚肉滑溜,啖啖魚香。三文魚籽鮮甜不已,鹹鮮具備,在口中爆發鮮香。藍鯨吞拿魚赤食和藍鯨吞拿魚大腩,質素極好,絲絲脂肪,清晰反映在魚肉上,入口甘香幼軟,油脂溢出,回味無窮阿。間八薄刺沙律$108賣相討好的沙律,刺身和沙律菜清楚分開擺放。間八薄切呈上,魚肉透徹,銀白通透,亮晶晶的很吸引。間八味道較淡,沾上醬汁較好呢。蒲燒饅魚$128最愛吃饅魚的兩姊妹,姐姐看到饅魚即時點選啦。饅魚非常大條,長條肥美,肉厚適中,廚師預先切開八件,方便進食。饅魚魚肉肥嫩,皮肉彈牙,肉質嫩腍,骨頭清除乾淨,令人停不了口。姐姐讓我吃掉三分二,謝謝哦。松葉
位於銅鑼灣的弘,是一間極出名的丼餐廳。

弘丼 六本木$188

弘丼六本木

刺身勻屬大件長身,魚肉嫩滑

間八薄刺沙律$108

蒲燒饅魚$128

松葉蟹肉芝士薯餅$55

新產品之一的 松葉蟹肉芝士薯餅,我忍不住點選一份。採用松葉蟹作為薯餅的餡料,盡現氣派。薯餅炸得金黃,油溫掌握得好,外皮酥脆香口,內裡忌廉餡料,滑溜稠身,膩口鹹香,滿咀滋味阿。
2017-09-01
2017-08-18 233 瀏覽
在銅鑼灣附近找到便宜的日本丼並不容易,更何況要找到食材新鮮的店也需要一點運氣😂😂😂和朋友叫了二段丼,很多不同的海鮮,包括海膽帆立貝片北寄貝大蝦三文魚吞拿魚第二個don還有半價優惠:)份量超過兩人可以享用的感覺哈哈 真的十分刮算!
在銅鑼灣附近找到便宜的日本丼並不容易,
更何況要找到食材新鮮的店也需要一點運氣😂😂😂

第二個don還有半價優惠:)
份量超過兩人可以享用的感覺哈哈
真的十分刮算!
2017-08-08 262 瀏覽
如果叫左兩層飯,黎到一定嘩嘩聲兼黎電話黎影相既弘Chirashi日本野食控pipi 今日黎左灣仔特登食呢間兩層飯。裝修一般日本餐廳,細細間個杯好靚叫左個海鮮兩層飯,嘩,好大碗,上面個層有三文魚吞拿魚蝦自己揀,下面個層就有海膽、青瓜蛋絲魚子飯。通常呢類型都係sell gimmack ,呃like 影完相就算,但呢間食落有驚喜,個飯青瓜蛋魚子配得剛好,唔多唔少,唔會食完面個層就得返白飯呢種情況。 至於上面個層sashimi,亦非常新鮮肥美,百幾蚊就食到飽飽之餘,又好味,又影到相。十分推薦!佢仲有signature 既享丼丼,留待下次食,但望到隔離檯成度蟹咁,睇見都想試!

日本野食控pipi 今日黎左灣仔特登食呢間兩層飯。

裝修一般日本餐廳,細細間

個杯好靚

2017-08-08 213 瀏覽
雖然一早預約了,但到了預約時間還是要等很久才入座。坐下之後,點了食物,又要等很久,應該有一個小時有多。但看到送上來的美食時,怒氣就消失得無形無蹤了。這個極上海鮮二段丼的陣容非常強大,有兩層。下層有飯、蟹膏、三文魚蓉及甜蛋;上層則有三文魚腩、海膽、帶子、鯛魚等刺身,材料豐富份量十足又大件,而且超級新鮮!下層蟹膏多都有點膩,喜歡吃蟹膏的不容錯過。不過二段丼沒有想中的大,下層飯也算多。套餐包味噌湯、配菜。承惠$288。未試過貪新奇真的要試下。人多的時候,環境有點擠迫。我們坐在好像吧台那樣的位置,鄰近上菜出入口,侍應出入上菜我們都要側身閃避。所以吃東西時有點不便。

2017-07-03
2017-08-05 238 瀏覽
Happy friday。今晚与美女有約,每次收工,都會經過弘呢間日本餐廳,見到menu的相片,有很多很多的seafood丼,已經口水直流,這個機會期待已久,約左好朋友一齊食下飯,updated下近況。原來訂枱於七時半,由於交通問題未能按時抵達,侍應同我講你張枱已有人坐左,叫我排番隊,我地排左一陣,大約等左二十分,之後侍應安排我地入座。我地坐底後,打開menu,有很多丼選擇,眼花暸亂,之後二人研究左一陣,決定叫一份燒魚干、燒帆立貝,北海道二日及赤丸丼。食後感:1.燒魚干,上枱時溫度系熱,顏色呈金色帶點焦香,聞落陣香味,咬落去不會太乾,魚干保持到水分,容易咬開,陣陣香氣與舌頭跳舞,味道鮮甜香口又帶點脆香。2. 北海道丼是朋友點的,她告訴我,海膽不夠新鮮,而且帶子有種鯹味,附上多片檸檬片,明顯帶子食材不夠新鮮。朋友有D失望。3.燒帆立貝,帶有燒焦的味道,入口食唔到鮮味,味道不過不失。4. 赤凡丼,上抬時display好靚,魚肉總算新鮮不會有魚鯹味,帶子味道唔算鮮甜,飯份量不會太多,算是適中。侍應不停同我地加綠茶,侍應服務態度算好。餐廳用餐環境算好,不會太嘈,可以傾計。二人結帳為360元,平

食後感:

二人結帳為360元,平均每人180元。

面豉湯

燒帆立貝

燒魚干

北海道丼

赤丸丼
2017-08-04 216 瀏覽
同朋友慶祝生日, 滿心歡喜 , 點知去到話唔夠枱。我已經一個月前訂枱俾十人用餐, 去到畀張八人枱我哋, 要十個餐加小食都唔夠擺 ,冷氣又唔夠凍, 食物一般,個碗好大但係好淺。 朋友要咗個松葉蟹飯, 問侍應有冇較剪, 用嚟剪松葉蟹腳, 佢話冇較剪, 幫朋友攞入廚房剪開, 點知出嚟變咗松葉蟹碎, 氣死朋友。 另外見了燒茄子, 點知上枱時侍應將茄子跌了一半在桌上, 朋友叫換過竟然冇反應, 服務態度其差, 一行十人決定將它列作黑名單, 永不錄用。
同朋友慶祝生日, 滿心歡喜 , 點知去到
2017-08-04
生日
用餐優惠
現金券
2017-08-03 240 瀏覽
完全唔知呢間點會有咁多好評。都好懷疑呢D like點黎🤢叫咗個288蚊嘅乜哈哈哈丼。唔好睇張相咁大份,其實D料少到你無嘢好講。全部係D廉價貨,蟹肉少到可憐,最多就係魷魚同埋醋飯,最慘仲要好唔好唔新鮮。牡丹蝦好腥。288一份嘅丼就比人食咁嘅質素,食爭鮮都好過你10倍。夜晚7點幾冇咩人,成間鋪頭得3、4人都好說明問題。差差差,very bad,千祁唔好中伏,重要的事情說三次!🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢
完全唔知呢間點會有咁多好評。都好懷疑呢D like點黎🤢

全部係D廉價貨,蟹肉少到可憐,最多就係魷魚同埋醋飯

2017-08-02