2019-03-25 548 瀏覽
.五穀豐收: 炒雜菜五榖飯$41.整體黎講好健康,唔鹹無味精,難得有五榖飯,價錢合理,種配豆腐同豆漿,但感覺上,呢一餐豆類製品好多😂另來,呢間其實都有d肉食(例如金菇肥牛)同其他素食,多元化🤤👍🏻.炒雜菜雜菜包括:四季豆,蓮藕,蘿蔔,木耳,冬茹,娃娃菜,豆卜。什菜係用南乳炒,唔會死鹹好入味😍尤其是個豆卜,吸晒d汁,真係一流🤤.而飯方面有粟米,紅米,糙米,燕麥。穀類方面唔會話得幾粒👍🏻糙米你會見到真係有穀殻,好有口感,d汁用黎撈飯一流。.豆漿真心高質,係濃稠嘅,飲到最尾會有少少腐竹😍😍😍值得一試.五穀豐收 (佐敦)地址:佐敦白加士街19號地下.🎈健康小貼士:食白飯睇落好肥,不防轉食五穀飯,例如糙米嘅膳食纖維是白米的8倍、維生素E是10.83倍。豐富嘅維生素B群,也能促進身體新陳代謝😊
五穀豐收: 炒雜菜五榖飯$41
炒雜菜
而飯方面
豆漿
真心高質,係濃稠嘅,飲到最尾會有少少腐竹😍😍😍值得一試
五穀豐收 (佐敦)
地址:佐敦白加士街19號地下
2019-03-13 437 瀏覽
日前與兩位好友來到佐敦白加士街,在這美食林立的地區找個午餐。走過店前,店名為五穀豐收,看來是清淡的感覺,看看店門餐牌,都是一些家常小菜,似乎很健康,決定入去試一下。店內裝修很簡單,一般茶餐廳的感覺,餐牌也很樸實。從餐牌可以看出,可選套餐配飲品或甜品,而價錢略有不同,仍很相宜。於是要了三個不同菜式及甜品,店員告知甜品可以稍後再挑選。只是等了大約數分鐘,職員已為我們送上食物。生菜湯鯪魚球,滿滿的生菜,碗中都是鯪魚球,鯪魚球則是由蔥花及點點陳皮制成,朋友說魚肉味很香,雖不是很突出,口感卻很不錯,五穀飯混合多種穀物,很有咬感,而且又健康。朋友要黑椒雞扒,想不到配一份豆腐,很意外。雞扒口感一般,卻是很入味,軟綿綿的雞肉,盡是黑椒汁的香味,點點辣味,剛好點綴,豆腐滑滑,很香豆味,朋友說很久沒吃過豐富豆味的豆腐,菜飯很普通,不多店鋪可有提供,已經很滿足。我的是回鍋肉,也是己一份豆腐,很有特色。椰菜盡是回鍋肉醬汁味道,很有咬感卻又軟,正是我喜愛,豬肉片很有咬口,味道剛好不太濃,再配口豆味濃郁的豆腐,一清一濃,非常的配合而又吸引。飯餐吃過後,我們也要了甜品。兩位好位都要雪蓮豆奶,初時還以為是杯裝送上,誰

店內裝修很簡單,一般茶餐廳的感覺,餐牌也很樸實。

只是等了大約數分鐘,職員已為我們送上食物。

五穀飯

黑椒雞扒

菜飯

回鍋肉

飯餐吃過後,我們也要了甜品

兩位好位都要雪蓮豆奶,初時還以為是杯裝送上,誰知卻是碗送上,原來是雪耳及蓮子豆奶,雪耳滑滑,豆奶味濃,味度剛好,很是吸引。我的是椰果涼粉,椰果及涼粉都有口感,沒太大特別之處。

雪蓮豆奶

雖只是簡單的小菜,清淡可口,味道剛好,從味道當中也得知沒有任何添加,真的是健康相宜之選,在鬧市眾多食店之中,非常難求。
五穀飯
黑椒雞扒
菜飯
回鍋肉
雪蓮豆奶
返工返得咁辛苦,就算要儲錢,返工日都要搵日出去同同事食吓飯,輕鬆吓。 這間五穀豐收在我舊公司附近,以前已經覺得佢套餐抵食又健康。 恰巧現在公司也在能走去吃這間餐廳的範圍內,也介紹了其他同事去食,同事們都讚不絕口。(想想也開了近十年)五穀豐收是一間平民又不算起眼的食店,位處佐敦百加士街近九龍公園那邊。 其實佐敦這邊有很多食店,中西日韓泰樣樣有齊。而五穀豐收能讓我和同事們都想encore的原因,就是平、靚、正,仲要健康,對於打工仔又豈能不愛呢?回到正題,店內沒什麼裝修,不過都乾淨整潔。 除了飯餐,也有麵餐,不過我每次也是吃飯餐,所以不知麵是怎樣。 飯餐方面,一個餐點一個餸,然後必然會附上蒸豆腐。另外飯有普通白飯,菜飯或五穀飯可以揀,而我每次也會揀菜飯。午飯時間仲會送冷/熱豆漿。雖然這間小店沒有湯水,但已非常滿足。今次餸揀咗野味雞及青檸豬排。野味雞是切雞類咁,上面有少少花生,辣辣地,又真係幾野味。唔知係我好彩定只點,仲比咗雞脾我添。青檸豬排就是煎豬排,附上一小件青檸給你自己加。 肉整得好淋,煎得啱啱好,唔會死實實咁,食咗去仲有肉汁,好味!豆腐是清蒸,加一點豉油,滑到好似豆腐花咁,當覺得肉有點
今次餸揀咗野味雞及青檸豬排。

豆腐是清蒸,加一點豉油,滑到好似豆腐花咁,當覺得肉有點膩時,食返個豆腐中和返都唔錯。

菜飯好大碗,菜感覺都有輕輕調過味,菜切到啱口型唔會太大塊變咗餸

女仔食哂成個餐已經飽到上喉嚨,所以無叫甜品
2018-12-07
2018-11-24 563 瀏覽
早排去佐敦, 經過這間店舖, 見佢有飯, 有麵, 又有甜品食, 於是入去光顧。店舖唔算大, 但整潔。要了碗冬陰公湯豬扒泰式薯粉。好香嘅冬陰公湯味, 唔算辣, 啱晒我只喜歡吃少辣的人。豬扒細細地共有 4 塊, 肉地唔靭, 仲有豆腐蘿蔔各ㄧ件, 蘿蔔好淋, d 薯粉也很煙靭, 整體嚟講係唔錯。配了ㄧ杯凍椰汁西米露, 好多西米, 椰汁夠香濃, 又唔會太甜。原來十二點半前落單, 送多杯奶茶, 或者豆漿, 紙包飲品亦可以。因為已經夠飽, 我要紙包飲品, 可以帶走。

2018-11-17 391 瀏覽
晚上自己一人在佐敦聽講座,就上網先search到那裡吃晚餐,找到附近有這間餐廳,簡單健康,就去試試。6點去到餐廳,時間尚早,不用等位,但要跟另外一人搭枱,看來她是一位常客。簡單的Menu套餐,但看起來餸菜及甜品飲品的選擇也頗多,我選了照燒什菌套餐配五穀飯,再加$8就有一碗芝麻糊。餐送上時才知還有一大份豆腐送,非常嫩滑,很有豆香味,什菌主要是雲耳及一些應該是雞脾菇之類,芝麻糊相當香甜幼滑,很抵吃的一餐。
2018-10-09 519 瀏覽
今日經過見到E間鋪名好特別,有點似古代名,望望餐牌又幾吸引所以就買尼食,但因為趕時間所以只可以叫外賣。我叫左佢個餐,佢的餐有野飲,但野飲又可以轉糖水。所以唔想飲野的可以考慮轉糖水。我叫左黑椒牛丸番茄湯米線,番茄湯味道頗濃,亦有一兩粒番茄可以咬下米線份量好多,唔好見佢個碗細細地,但米線好似食極都仲有糖水係椰汁黑糯米,雖然係膠碗上,但等左好耐都仲好熱,所以如果大家外賣個餐就記住食個maindish時就打開個糖水等佢凍。黑糯米頗有咬口,椰汁亦好多,多到包住每粒黑糯米,味道好濃。
米線份量好多,唔好見佢個碗細細地,但米線好似食極都仲有
黑糯米頗有咬口,椰汁亦好多,多到包住每粒黑糯米,味道好濃。
外賣自取
2018-09-15 429 瀏覽
今日lunch去左佐敦站附近既五穀豐收食飯,地鐵站行過去都係5分鐘左右。入到去睇下都有幾多選擇 而且有飯有麵可以選擇 飯都可以選擇白飯 五穀飯同菜飯 而我一拎起餐牌就比黑椒蜜汁雞翼吸引住 呢個蜜汁同岀面吾一樣既係佢既汁吾會好黏 吾會痴到成咀蜜汁 另外每個餸都會有豆腐送 豆腐好滑好似豆腐花甘 另外飲品就比較貴 最basic既都要加8蚊 如果揀糖水就加12蚊 當然可以選擇吾加啦
2018-06-21 665 瀏覽
放工係佐敦附近搵野食…朋友仔推介有間健康食菜飯既餐廳…決定走去試下舖頭唔算大…晚飯時間可能都要等一陣位見到大部份人都係揀套餐…有餸有飯有甜品…幾多選擇叫左個金陵牛腩…份量就真係少左啲…得兩舊平…不過食落都夠淋夠入味豆腐呢就非常之滑…好食配左菜飯…菜既比例都多…而飯都有晒菜味…朋友就叫左五穀飯…就好似平時啲紅米糙米飯咁…比較硬少少今次叫左野飮無叫糖水…下次再試健康得呢價錢又合理…想健康吓一晚一定要試下

舖頭唔算大…晚飯時間可能都要等一陣位

見到大部份人都係揀套餐…有餸有飯有甜品…幾多選擇

豆腐呢就非常之滑…好食

配左菜飯…菜既比例都多…而飯都有晒菜味…
朋友就叫左五穀飯…就好似平時啲紅米糙米飯咁…比較硬少少
今次叫左野飮無叫糖水…下次再試

健康得呢價錢又合理…想健康吓一晚一定要試下
2018-05-24 519 瀏覽
間唔中都會黎呢度食晚飯,因為佢既套餐係一餸一飯一普通飲杯=$50(如上圖所示),佢既味道比較清淡,你揀一個餸仲會送埋豆腐比你,金菇肥牛非常入味,每次都係呢個餸 飯既種類有五穀飯/菜飯,佢既五穀飯有點硬,未必個個鐘意,但就非常健康!飲品方面我每次都會點腐竹薏米水,清甜解渴又唔太肥,個人非常喜歡!朋友點左呢個豬頸肉,酸酸甜甜的豬頸肉非常開胃,份量適中!如果間唔中想清淡下,呢度會係我既不二之選!

朋友點左呢個豬頸肉,酸酸甜甜的豬頸肉非常開胃,份量適中!

如果間唔中想清淡下,呢度會係我既不二之選!
2018-05-21
  • 五穀飯
2018-05-02 548 瀏覽
我時不時都會嚟呢度食嘢,但係第一次介紹俾大家. 因為我覺得佢煮啲嘢唔油膩,調味亦都唔會太濃,唔會太多味精.相對於其他食肆比較健康. 淨係個飯,都已經有三款選擇. 你可以選擇菜飯,五穀飯或者白飯. 而我今次選擇菜飯. 菜係切粒的小棠菜,大小剛剛好.菜同飯的比例亦都好合理,食落好清新.飯的軟硬度適中,加埋啲菜,口感唔錯.餸方面也有很多選擇,有啲係冬天限定. 而我選擇了夏天限定的豬頸肉. 豬頸肉煎得好香,調味剛剛好,最緊要係唔太重味. 加埋嗰啲甜甜酸酸嘅汁,十分開胃. 佢啲汁又唔算太多,剛剛夠你點晒啲豬頸肉. 佢仲有樣好特別嘅嘢,就係你叫任何餸,佢都會有蒸豆腐分上. 加少少豉油撈埋食,都幾香㗎. 佢嘅豆腐好滑,但我覺得豆味未算太強烈. 食完飯梗係一定要來個甜品。佢都有好多款你哋選擇。我自己會推介薏米腐竹特飲,芒果布甸也是我致愛.

2018-03-27 464 瀏覽
早幾日出去佐敦, 順路幫襯我最愛食嘅清湯牛腩米線。牛腩炆得好林好入味, 碗米線ㄧ d 油膩嘅感覺都無, 奶茶係送嘅, 因為未到食午餐嘅繁忙時間, 最後加個芒果布丁, 可惜唔夠花奶。
2018-03-26 344 瀏覽
每次到佐敦, 我總會光顧的。今次 order 了豬扒冬䕃公薯粉, 豬扒唔靭, 湯底唔會太辣, ㄧ個字 , 甜品揀了芒果布甸, 因為 12:30 前落單, 所以送多杯熱奶茶, 唔鍾意奶茶嘅朋友, 可以揀凍豆漿 or 紙包飲品, $45 就可以埋單走人
2018-03-21 251 瀏覽
早排見朋友黎左呢間餐廳度食飯,post 左幾張好有家的味道的餸菜餸菜,所以吸引左我嚟試一試。見到個餐牌,就已經有選擇困難症出現,因太多選擇。我最後揀咗食米線,要木耳和泰式燒肉配番茄湯底,甜品要咗個薑汁燉奶。湯底的味道夠濃,只係太少蕃茄,多兩件就更好了。不過食食下個木耳,先發現原來係雲耳,有點失望。建議下次再叫泰式燒肉分開上會比較好,因為個皮會浸到淋晒,唔脆。薑汁燉奶好夠姜,燉奶都好滑呀,好味到唔記得影相。下次我會再試吓啲飯餐。
見到個餐牌,就已經有選擇困難症出現,因太多選擇。

薑汁燉奶好夠姜,燉奶都好滑呀,好味到唔記得影相。
下次我會再試吓啲飯餐。
2018-03-20
2018-02-18 348 瀏覽
一直對於米線既印象都係連鎖個兩三間,今次既呢間店舖一樣係食唔同粉麵,但都有啲驚喜😋-其實睇menu係俾鮮茄湯吸引而試既,而且價錢方面係佐敦算幾平😆 叫左最愛既豆卜,但食落有少少鹹,所以要一路食住餸一路配埋米粉食😆 睇相可以見到,呢度既茄湯係用真蕃茄熬出黎,而唔係一般餐廳用味精居多既~🍅 我諗鍾意蕃茄既朋友可以去試下!-食物方面都算足料,係夠一個女仔食既份量😛 選擇亦都有好多,同埋比較特別既係呢度有得揀ABC套餐,可以配甜品同飲品,啱哂想係度食哂正餐同甜品既慾望🤤 -環境方面,我八點幾去個時都冇咩人,唔使等位,食完又唔會有好快趕你走既感覺,所以服務同環境都OK!-呢個質素同份量我覺得都算係對得住個價錢,行經可以一試!😛

呢個質素同份量我覺得都算係對得住個價錢,行經可以一試!😛
鮮茄湯豆卜米線
2018-02-10
鮮茄湯豆卜米線
2018-01-14 552 瀏覽
係附近買完野跟住要揾食, 老公話要食蕃茄湯底, 咁岩呢度有, 一於試下啦叫左2個餐, 呢個係蕃茄湯牛腩&泰式燒肉米線。 湯底色水好靚, 但飲落唔重蕃茄味, 應該有落茄膏, 呢度sell健康野但蕃茄湯少鮮茄味仲落埋茄膏就真係唔合格啦。 唔夠味落埋薯仔一齊煲其實已經好甜, 成本亦唔貴呀! 餸方面味道唔錯既, 牛腩夠淋又入味, 可惜得2舊。 燒肉都係2舊, 皮已經唔脆了, 肉質好鞋好實, 但肉味幾香, 食唔到泰式既感覺, 可能泰式同港式無咩分別。五穀飯配西檸雞翼到。 賣相幾好聞落好香檸汁味, 仲配左份我唔知會有既豆腐, 第一印象相當好。食啖飯先, 有點乾硬, 我屋企食開紅米飯都唔覺有咁硬。 睇唔出有五種穀物, 不過無所謂啦, 個飯撈左檸汁好好味, 因為個檸汁做得唔錯, 但餐牌明明係寫西檸, 黎到無論片檸檬定個檸汁都令我覺得佢係普通黃檸檬。雞翼已經唔脆, 但個汁好味補救返! 整體都唔錯。 最驚喜係個豆腐, 好滑而且豆味相當濃厚! 勁好食!跟餐有糖水, 揀左最貴果系列, 仍然好抵!海底椰椰汁西米露, 椰汁好香, 海底椰都唔少, 正!椰汁黑糯米, 又係椰汁好香, 黑糯米煮得軟糯, 又係正!

椰汁黑糯米, 又係椰汁好香, 黑糯米煮得軟糯, 又係正!
  • 豆腐