2017-12-25 369 瀏覽
最近呢附近開左好多唔同嘅食肆, 見到呢間未試過, 由外面望入去都幾乾淨, 又冇乜人 ,就去試吓, 入面有十幾張枱, 坐落幾舒服, 牆上掛左幾幅畫裝飾, 仲貼左張通告, 餐廳唔想浪費, 唔會主動俾杯水客人, 如需要要自己出聲, 睇吓餐牌有三文治, 粉麵, 粥, 腸粉, 豆漿, 甜品, 小食, 豆腐花, 還有多款小菜, 如餐要凍飲+$2 , 最後揀左個扒餐要豆漿吉列豬扒 大大塊豬扒, 好鬆化, 味道啱啱好, 仲有4件鴨胸及奶油多士, 連埋杯熱豆漿 $32熱豆漿 豆味唔太濃, 不太甜

吉列豬扒 大大塊豬扒, 好鬆化, 味道啱啱好,
仲有4件鴨胸及奶油多士, 連埋杯熱豆漿 $32

熱豆漿 豆味唔太濃, 不太甜
2017-08-18 966 瀏覽
平時一有時間黎開佐敦 除左澳牛 呢個係我另一間嘅選擇 因為貪佢夠健康同清淡 即使係叫個肉 感覺都唔會話好油 由於今日見開澳牛放假 所以就黎左呢度食dinner叫左個黑椒雞扒 可以揀白飯五穀飯或者菜飯 前兩者平時屋企都有得住 所以就揀左菜飯 個黑椒汁又唔會好辣 雞扒入口都算軟唔會好硬 最值得一讚係個豆腐 食落好滑好正 之後仲可以配多個甜品 我就揀左個桑寄生蓮子茶 聽講對女人係幾好😂個蓮子茶唔會好似平時個d咁 一d都唔甜 所以我好中意飲 埋單都係50蚊算係掋食👍🏻
2017-07-09 719 瀏覽
食過幾次,水準保持。牛腩林,入味,特別,仲有啲豆腐做小食,應該係自家製,好豆個菜飯都好味,不過比我地見到,原來啲飯係一個個吸好哂,客人叫先放入微波爐叮啲餸就唔係叮,有啲odd。有甜品跟餐,叫左腐竹糖水同芝麻糊, 好好味,好腐竹,仲有薏米,好食!芝麻糊就正常,唔太甜,幾好食嘅。健康,住家味啲侍應呀姐服務麻麻,要小心。
食過幾次,水準保持。
牛腩林,入味,特別,仲有啲豆腐做小食,應該係自家製,好豆

啲餸就唔係叮,有啲odd。
芝麻糊就正常,唔太甜,幾好食嘅。
健康,住家味

侍應呀姐服務麻麻,要小心。
2017-06-25 530 瀏覽
We go to the cafe Today is so rainy Yet every day rains this Jun Yellow rain signal in the morning anyway We have tried the 5 grains restaurant after the heavy rain I love to try something new they have congee set Which would be welcome by many elder ladies Cheung fan looking delicious 😋 and plenty fried mai rice noodles mine is a Two choices mai fan black pepper beef balls and Shun vegetables with pork stripes A little red pepper is put inside the soup Ok the best part of the breakfast Fresh br
We go to the cafe
Today is so rainy
Yet every day rains this Jun
I love to try something new
they have congee set
the drink is
Hot
The coffee beans are so good
I and a lady
Drink coffee with out adding sugar
Wonderful
For the Jordan Chinese restaurant
rainy days and Mondays
A little comfort 🐷
2017-06-19
$32 (早餐)
2017-04-25 619 瀏覽
今日去還書後食番早餐... 本想去恒豐某餐廳試試, 門口寫開8:00, 但到8:20居然未開門??!! 只有到遠一點逛逛. 看了價錢後, 到了此間一試. 入內時...咦, 相對其他餐廳靜, 唔通有伏味?? 點了吉列石班+奶油多士+腸仔+豆漿吉列石班及腸仔: 腸仔普通貨. 唔知係唔係見到"石班"2字, 第一啖食落真係好似"石班"味, 但碟底偏油奶油多士: 好多地方都係牛油多士或普通多士, 少有跟餐上奶油多. 食落甜甜地OK自家製豆漿: 其實見到幾枱都係叫奶茶, 但費時成日飲到血紅素低和骨骼疏鬆, 見有其他選擇就叫豆漿. 第一啖甜...但後來食完奶油多士變得冇味?? 不過在攤涼後, 有一層豆皮在面, 相信堅自製
??!! 只有到遠一點逛逛. 看了價錢後, 到了此間一試.

, 相信堅自製
2017-04-22
$32 (早餐)
2017-03-21 585 瀏覽
朋友B屋企有工人姐姐,晚晚有住家菜,出街當然鍾意食濃味嘢。我就啱啱相反,大部份時間要出街食飯,所以偶爾都希望搵間健康啲嘅餐廳。趁朋友B唔喺度,我諗都唔使諗,一定要過嚟食番餐「住家晏」。揀一個餸,自動會拼蒸豆腐,碗飯可以揀五穀飯或者菜飯。蒸豆腐 好似BB肌膚咁滑嘅豆腐, 唔會好鹹,亦冇乜油, 符合少鹽少油嘅健康原則,我未影相就忍唔住食左啖青檸豬扒 唔好期望豬扒有檸檬醃味,豬扒輕輕炸過,可自行唧d 青檸汁解油膩野味雞 只係少少花生味 少少辣味 唔好以為好似口水雞咁濃味嗰餐 $52 已包左一杯飲品或甜品 ,呢個咁抵嘅價錢,絕對唔可以對甜品質素抱有太高嘅期望。好多甜品鋪,閒閒地都要$30或以上先有碗似樣嘅糖水。今次要左薑汁燉奶 , 薑汁比奶味重,算滑,不過不失。嚟得呢度食,最好預左食物味道比較淡,相對少鹽少油呀嘛。唔介意冇咁健康,你可以叫呢度嘅雞翼。 專程嚟食甜品嘅話,你好大機會失望。另外,你仲要忍讓下,事關座位比較逼。呢個價錢就可以食得均衡,有肉有菜有豆製品,算唔錯啦。

揀一個餸,自動會拼蒸豆腐,碗飯可以揀五穀飯或者菜飯。

野味雞 只係少少花生味 少少辣味 唔好以為好似口水雞咁濃味

今次要左薑汁燉奶 , 薑汁比奶味重,算滑,不過不失。

呢個價錢就可以食得均衡,有肉有菜有豆製品,算唔錯啦。

2017-01-16 781 瀏覽
今天和友人相約在佐敦食午餐,係澳洲牛奶公司條街搵野食,行行下見到有間舖幾多人,是賣中菜同甜品的 五穀豐收。 同友人係13:30係五穀豐收外面排隊,入面可以坐大約有20-30人,但午餐時段,仍然是滿座衛星包,我地等左5-10分鐘就入得。 坐下後,我地分別叫了青檸豬排菜飯。配A類甜品-芝麻糊,和粟米石斑菜飯配C類甜-薑汁撞奶。 青檸豬排菜飯係叫左5分鐘後送上,豬排同飯分開上,豬排有5塊左右,豬排肉很結實,很有肉味,亦有肉汁,份量亦多,另外豬排跟豆腐花送上,豆腐花亦很滑很新鮮。而菜飯的菜亦好新鮮。 等了10分鐘後,粟米石斑菜飯亦送上,粟米汁很甜很濃郁,石斑塊的肉亦很實,唔會炸完散晒,炸粉唔厚,味道不錯。 最後芝麻糊同薑汁撞奶一齊送上,很傳統的中式糖水,味道正常,不過不失。

青檸豬排

粟米石班

芝麻糊
青檸豬排
粟米石班
  • 青檸豬排菜飯
2017-01-12 505 瀏覽
主打健康的五穀豐收、一向是我沒有搵食主義時會去的。其實他的套餐一向也是平平無奇、只貪其價錢夠平、沒有味精、夠晒健康。但當日下午茶、突然想食蘿蔔糕、就叫了他們的鴛鴦糕套餐。$25有一嚿蘿蔔糕及芋頭糕再加一杯野飲、真係好超值。於是試吓啦、但食落真係好味、似我屋企媽咪整的級數。芋頭糕-芋頭較多而且芋頭質感很粉、味道不會太鹹吃不到有味精的感覺、比一般酒樓的好吃、比一般超市來買到的好吃。蘿蔔糕-吃到有一絲絲的蘿蔔、味道適中不會太鹹、臘味與榚比例亦很好。$25有兩件、真的超值。
但當日下午茶、突然想食蘿蔔糕、就叫了他們的鴛鴦糕套餐。
2017-01-04
2016-08-27 968 瀏覽
青檸豬排 = 煎豬排加1 舊青檸在傍, 另加豉油豆腐花。 薑汁撞奶, 開粉沖的。 野味雞即係白切雞。 我唔識欣賞加上態度惡劣, 4 點幾 5 點行入去好似阻佢落場咁, 如果呢個時間唔歡迎就唔好開門啦。 第一次食, 唔會有下次

2016-05-28 1538 瀏覽
自從在尖沙咀上班之後,LUNCH就是不停探索新餐廳。這間有麵有飯,還可以搭配甜品,看似挺好的。我選的是鎮江骨配五穀飯。上來後,發現還有蒸豆腐送呢。五穀飯不錯,香口又有咬口。鎮江骨普通,肉已經離骨,應該是煮太久了。肉質有點"諧",又沒有什麼肉味,醬汁也偏淡。豆腐,說是豆腐,更像是豆腐花,超軟滑的。味道還可以啦,說不上讓人回味。我選了配紅豆冰。紅豆冰正常,不過不失!
自從在尖沙咀上班之後,LUNCH就是不停探索新餐廳。

這間有麵有飯,還可以搭配甜品,看似挺好的。
我選了配紅豆冰。紅豆冰正常,不過不失!
2016-04-30 1181 瀏覽
在佐敦返工的我,經常都在佐敦附近食晏!這次就來到這間用餐,一個人易搵位,如果人多就可能要等位了!選擇有飯/湯粉,這次就點了自選湯粉,我點了牛肉片~而粉類有米粉,米線同埋薯粉,我選了米線~最後湯底都可以三選一,分別有冬陰公湯,鮮雞湯及鮮茄湯,我就選了鮮茄湯!就組成了牛肉片鮮茄湯米線,唔跟飲品及甜品的,價錢為HK$32份量適中,鮮茄湯底好香濃,微酸好開胃!咸度也適中,好鮮味!而牛肉片好嫩滑,份量都唔少,牛味就不太明顯,普普通通~呢間價錢唔算太貴~下次lunch再來試下飯類先~!
在佐敦返工的我,經常都在佐敦附近食晏!
這次就來到這間用餐,一個人易搵位,如果人多就可能要等位了!
選擇有飯/湯粉,這次就點了自選湯粉,我點了牛肉片~
而粉類有米粉,米線同埋薯粉,我選了米線~
份量適中,鮮茄湯底好香濃,微酸好開胃!
咸度也適中,好鮮味!
而牛肉片好嫩滑,份量都唔少,牛味就不太明顯,普普通通~
呢間價錢唔算太貴~下次lunch再來試下飯類先~!
2016-04-26 726 瀏覽
平時只識食茶餐廳既我第一次接觸五穀米,本來有啲抗拒,但經朋友再三推荐之下難逃一試,估唔到又係一個驚喜。五殼米,比我感覺係硬,制住個胃既一種健康食品,所以只會係阿媽逼迫底下先會食舖頭入面有幾張4人梳化卡位,門口有圓枱,但椅子都有靠背,坐得舒服。燈光係用黃燈,燈與燈距離適中,令到室內既燈光柔和舒服。衞生方面亦做得好足,地下用白磚但見唔到油漬,食食下既時侯有食客唔小心倒瀉碟餸,立即用地拖拖完再用熱毛巾將梳化,枱面抹得一乾二淨落單既都係媽媽級既年齡,做野簡單直接,講野態度柔和,對餐牌上既食物都熟悉,我地問佢關於五穀既成份同餸既配搭都答得清楚有耐性。餐牌上既套餐款式簡單易明,一款餸配上白飯,菜飯或者五穀飯,另外再加一款甜品或者飲品,價錢視乎所揀選既甜品/飲品由hk46至hk50不等。餐牌另一面係米線選擇,配上番茄湯,同埋唔同既餸配唔同甜品,價錢hk39-43單餸,hk43-47雙餸。價錢不論選擇飯定米線都我覺得相對其他食店既晚餐係平,因為價錢已經包括甜品,同埋唔使加一服務費野味雞(配豆腐)五穀米 薏米腐竹 hk46由落單至飯餸到枱既時間大概7分鐘,侍應媽媽仲會每人拎杯水比我地野味雞,豆腐份量為單

野味雞(配豆腐)五穀米 薏米腐竹 hk46

野味雞,豆腐
野味雞(配豆腐)套餐
份量為單人份量,一隻雞脾大細切開5件,每件切得較大件(大約1.5cm闊),另外有汁舖上面,汁有少少麻辣味,但唔太辣,有少少甜味,好惹味,用於點雞件非常夾。如果雞件能夠切得細件啲,除左切多幾件出黎,汁舖係雞件上面既分布會更好,畢竟白切雞肉味淡,配合醬汁先會好味

五穀米
五穀米(套餐)
一碗滿滿既份量,鬆鬆既,實夠食。雖然叫五穀,但確實又好多種不同既穀類溝出而成,糙米、燕麥、薏仁、小米、白米、小麥等等....米既口感各有不同,味道又不一樣。但煮得軟身,唔會有種啃胃既感覺。由於唔同味道既穀類溝埋,飯比平時食開更有味道及層次,不同硬度既口感帶黎時硬時軟,時帶甜既感覺。加埋野味雞既小小麻辣味道,更能夠帶出少少甜辣既味道。基本上飯同餸既份量適中,汁既味道又夠吸引,飯同餸都可以食哂

薏米腐竹

份量大概半個飯碗左右,唔算多,但薏米就非常多,而且唔太甜,腐竹味欠奉(其實都見唔到腐竹蹤影)。相比主菜,糖水有點失色

總括,以晚餐價錢黎講算好好,不論餸同飯既味道質素都唔錯,而且舖頭環境,侍應招呼等各樣都做到水平以上,我會再黎食。而且試下其他飯類同米線
2016-04-25
五穀米(套餐)
  • 五穀米
2016-04-25 373 瀏覽
五穀,一種比起白飯更健康的穀類。如果自己在家裡弄,先要用上4至5小時把五穀米浸軟。就算有時間,首先要將幾種米買回家再左溝右溝。今天在五穀豐收這裡,可以把這個煩惱拋下,輕易就吃到健康的五殼米。而且價錢比一般飯店更化算。套餐的選擇非常簡單,一個餸配上五穀米,再加一款甜品或飲品,價錢由46到50。甜品的數目相比起一些小型甜品店可能更多。我選擇了鎮江骨,豆腐,五穀米做我的晚餐。再配上薑汁撞奶。鎮江骨的汁是啡色,和別的店有分別,但煲得非常淋身,有6件,少少甜味,而且滲入豬肉入面,就算骨頭都吃得有味,光是鎮江骨都已經給一個讚。另外,豆腐是跟鎮江骨上,沒得選擇,但非常有豆味,而且滑身到不得了,如果缺少了匙一定不可能放到嘴邊。至於五穀米煮得剛剛好,因為不同的米溝出來一定有不同硬度,但吃到嘴裡又會覺得軟硬適中,非常有咬感。整個飯餸的份量來得剛剛好,不會太多不會太小。再來一客薑汁撞奶(這個忘了拍照),薑汁味道較重,撞出來的奶被凝固,質感好。味道不甜,反而感覺健康。如果天氣再凍一點,薑味重的感覺會更好。服務以家庭的感覺為主,侍應都是上年紀的女士,態度溫和有禮,亦無一份催逼感覺。環境衛生亦做得很好,不論枱面地

鎮江骨,豆腐
五穀飯

服務以家庭的感覺為主,侍應都是上年紀的女士,態度溫和有禮,亦無一份催逼感覺。環境衛生亦做得很好,不論枱面地下都抹很乾淨。吃得健康之餘更覺舒服。
2016-04-25
鎮江骨,豆腐
  • 豆腐
有一天下午經過佐敦, 趕時間要快快食完我的午餐所以就直接在佐敦搵食;)最後選了這間小店, 它是在街尾的一個小角落的!雖然在小角落, 但還是很多食客光顧!下單叫了一個青檸豬豬扒飯!而男朋友就叫了個野味雞飯!可以選白飯,菜飯或五穀飯!我最喜歡就是吃菜飯了, 所以當然就叫了個菜飯,而男朋友就要了個五穀飯!!每個飯都會跟一份豆腐!先來的是我的青檸豬豬扒飯!!豬扒是熱騰騰的!!不算太過油膩, 尚可接受!豆腐的部分很像吃豆腐花! 不過就是咸味的!它的豆味很重很濃!!這個菜飯真的很好吃!!有時候上海食店的菜飯會是油油的, 但它一點也不油!而且已經調味了!(不用餸我已經可以把它吃掉)再來就是野味雞飯! 它的外表好像不太討好....但吃起來味道卻很不錯!的確是很野味很好下飯!!!(老實說是味道很不錯, 但雞的口感麻麻, 所以如果你對雞的要求很高就未必可以滿足你了!)再來就是這個五穀飯!我就比較愛吃菜飯, 因為菜飯本身已經調味了!但這個就沒有調味~~ (可能這樣比較健康?!!)最後我們跟餐叫了個凍檸賓和一個熱薏米腐竹糖水 (不過忘了拍照~~)凍檸賓沒有什麼特別, 不是很淡的, 挺足料!不得不推薦的是那個薏
最後選了[五穀豐收]這間小店, 它是在街尾的一個小角落的!
雖然在小角落, 但還是很多食客光顧!
下單叫了一個青檸豬豬扒飯!
而男朋友就叫了個野味雞飯!
可以選白飯,菜飯或五穀飯!
我最喜歡就是吃菜飯了, 所以當然就叫了個菜飯,
而男朋友就要了個五穀飯!!
每個飯都會跟一份豆腐!
青檸豬豬扒
豆腐的部分很像吃豆腐花! 不過就是咸味的!
它的豆味很重很濃!!
菜飯
這個菜飯真的很好吃!!
有時候上海食店的菜飯會是油油的, 但它一點也不油!
而且已經調味了!

(不用餸我已經可以把它吃掉)
野味雞
再來就是野味雞飯! 它的外表好像不太討好....
但吃起來味道卻很不錯!
的確是很野味很好下飯!!!
再來就是這個五穀飯!
五穀飯
我就比較愛吃菜飯, 因為菜飯本身已經調味了!
但這個就沒有調味~~ (可能這樣比較健康?!!)
凍檸賓沒有什麼特別, 不是很淡的, 挺足料!
不得不推薦的是那個薏米腐竹糖水!!!
豆味特濃!應該是用了豆漿作糖水的底!!
很好味好味好味!
很多煮透了的薏米!!
腐竹也是半溶在糖水之中的!!!!!
一個午飯套餐才HKD50!!這就是小店了!!!要支持!!

♥看完文章可以到我的FACEBOOK(Happy share jenn) 給我一個LIKE嗎?♥
♥謝謝大家♥
2014-06-10
青檸豬豬扒
菜飯
2014-05-20 978 瀏覽
今天沒帶飯喇~ 所以工作了半天後就和同事出去午餐。LUNCH SET 有飲品 ^^ 可以點利賓納~!這間叫五穀豐收嘛XD 當然有五穀飯可以吃~這裡點一個餸~ 另一邊會是豆腐  而且豆腐很滑。五穀飯也很易入口。 不過點這個就可能要稍微等一下(上菜會比較慢w)我自己本來都想試 ><  不過一見到有薯粉就好想喇!!!!!!所以就點了番茄湯底的薯粉~ 這湯底有點酸~ >0<不過整體來說還好吧~ 飲品則選了豆漿。
今天沒帶飯喇~ 所以工作了半天後就和同事出去午餐。
LUNCH SET 有飲品 ^^ 可以點利賓納~!
這間叫五穀豐收嘛XD 當然有五穀飯可以吃~
這裡點一個餸~ 另一邊會是豆腐
 而且豆腐很滑。

所以就點了番茄湯底的薯粉~ 這湯底有點酸~ >0<
不過整體來說還好吧~ 飲品則選了豆漿。
2014-05-09