2015-05-17 1702 瀏覽
今次係團購餐廳, 價錢對於仍是學生哥嘅我較貴, 約每人$221, 但經友人強力推薦, 都係抱住試試無妨嘅心態, 去哄吃貨女友.尼間算係高級鐵板鐵餐廳, 種類繁多, 有雞牛羊豬及刺身卷物, 烤肉類亦能選擇不同嘅味道如燒汁、岩鹽、芥末等, 總有一款啱你嘅囗味係食材質素方面, 的確比較上乘尤其是牛舌以及牛胸腹, 雪花分怖均勻, 牛味很重, 肉身爽滑且容易入囗 可惜一囗牛比較硬身, 只叫了一轉便冇再叫 最後想叫雪糕, 緩和一下漸升嘅體溫,先發現團購唔包$221唔係比正價便宜很多, 且當中限制唔少, 如果連雪糕都唔包, 其實都冇必要購買團購

係食材質素方面, 的確比較上乘

可惜一囗牛比較硬身, 只叫了一轉便冇再叫

最後想叫雪糕, 緩和一下漸升嘅體溫,先發現團購唔包

2014-12-17
2015-04-07 1659 瀏覽
沒有預先的計劃,就是突發奇想想吃日式烤肉,就來了。找餐廳可是不容易的事,這回就由我決定了。。。。和光來了幾次,感覺還是不錯的的提前預約了8:15PM,讓工作狂的朋友可以利用假期再多工作一些可謂用心良苦進入後,這回位置挺好,是卡位寛鬆懈人座位由於只有2小時時間,迫不及待的叫了所有的牛肉餐牌很用心分開了牛,豬,雞,海鮮,刺身,熟食,還有菜類等等。服務員也一開始就提醒某些餐要填件數,別些只填人數就可以。(這何是挺令人覺得溫馨)沙律很也上了,但大家似乎都不太歡迎它。。。。。。我可是不客氣的吃了不少。牛肉一上來,別說那個激動,下爐。。。。。。推牛肉系列,真心不錯。。。還有本人喜歡的菇菌類,打邊爐,燒烤本人必不可少的。因為一心用吃東西,我都怕了拍照了。。 最後戰鬥力也是不太行的,這肉吃的也是撐。
沒有預先的計劃,就是突發奇想想吃日式烤肉,就來了。

找餐廳可是不容易的事,這回就由我決定了。。。。

和光來了幾次,感覺還是不錯的的

提前預約了8:15PM,讓工作狂的朋友可以利用假期再
多工作一些

可謂用心良苦

進入後,這回位置挺好,是卡位寛鬆懈人座位
由於只有2小時時間,迫不及待的叫了所有的牛肉

沙律很也上了,但大家似乎都不太歡迎它。。。。。。
我可是不客氣的吃了不少。
牛肉一上來,別說那個激動,下爐。。。。。。

推牛肉系列,真心不錯。。。
還有本人喜歡的菇菌類,打邊爐,燒烤本人必不可少的。
因為一心用吃東西,我都怕了拍照了。。
最後戰鬥力也是不太行的,這肉吃的也是撐。

2015-04-04
2014-09-23 7620 瀏覽
您光顧團購的原因是甚麼?多半該是比「街價」便宜很多的特價吧。我也是,但目標只限於想嘗試已久、卻因鄙人生性孤寒而未成行的食肆。〈和光〉,聽聞其質素和人氣多時,正是其一,所以當看到團購的「大幅折讓」 ,雖然隱約有懷疑,但團購經營者是大品牌 (在此當然姑隱其名),便即管試試。這個週二,恰好晚上有空,便致電訂座。八時二十五分,因走錯了路未到達 ,收到店方的「溫馨提示電話」,才知「no-show即殺訂」的條款是認真的。五分鐘後,我倆才進店,但那十五分鐘是不能補回的。Fair enough!因遲到,唯有快「手」加鞭,把所有點菜紙取出,並極速下單。而以我們「眼闊肚窄」的性格,當然把所有想吃的,都先點一個回合,反正應該都吃得下吧 ... 我們動作快,服務員的手腳也不慢。不消一會,食物已經悉數送上。與其聽我講,不如睇照片!吃到這,不論食品質素、服務或性價比,都叫我滿意。然而結帳離座時,撿起地上相信是鄰桌的單據,才是戲肉所在。請比較上圖兩張單:左圖是四位的walk-in單,可見每位收費是 $(912/4) = $228,加一後即是約 $251。那和下圖宣傳中所寫的 $346 大有分別!  (現場從

醃青瓜和蘿蔔
虎蝦
紐倫堡腸
烏冬
單據
 (現場從來沒一個展示 $346 價錢的餐牌 ...
) 而我們的單一看便知,每位費用是 $(464/2) = $232,比正價的 $251 九折不到。(單上手寫的 $106 是現場收的費用。) 代價是甚麼?預繳 $358、訂座取消都唔得,否則無回水。What kind of deal is it??

乃念這裡的食物確有質素,又怪自己無事先看清楚、查明白,所以我不給喊臉。不過,這種招徠手法,其實跟《商品說明條例》有否抵觸??
2014-09-02
虎蝦
羊架
瓜菜
2014-09-14 5974 瀏覽
聽屋企人講尼間韓燒0K米試下今曰去食啦!入到去又冇冷氣對住個爐又熱又焗,原來係中央冷氣抽風又吾得D位又窄,突然間覺得中伏,食物款色又少,魚生又吾新鮮。可取係佢D—囗牛都好食,豬腩片OK。但係原來吾包飲品又冇甜品同雪糕食,唉。。。到埋單時候又話我地淨左D野食要罰$,態度超差,埋單成3千幾蚊,食浄小小都要罰,真係頂佢吾順,以後都吾會再去食啦!真係駛$都—肚氣。~>_<~
2014-08-16 6903 瀏覽
終於第一百篇啦!千挑萬選,揾咗和光作為我哋第一百篇嘅餐廳食評,果然冇令我地失望!叫咗兩個鐵板燒餐,牛柳套餐($138)同薄切牛肉套餐($98)。牛柳套餐有蒜片牛柳,三文魚同大蝦。薄切牛肉套餐就有銀雪魚,魷魚同薄切牛肉。有清新嘅沙律作為前菜,醬汁酸酸哋,幾開胃。魷魚好香口,帶有淡淡黑椒嘅味道。銀雪魚好滑,煎得岩岩好。狼仔話大蝦都幾爽口新鮮。個三文魚略熟左少少,但係味道都唔錯。炒飯用料非常豐富,有葱,火腿,蘿蔔,蛋,飯炒得乾身又有鑊氣,讚!可吾可以食多碗?xdxd終於到主角上場,7成熟的牛柳, 帶牛香之餘亦夠淋,有點入口融化嘅感覺。第一次正式食鐵板燒(除foodcourt) 嘅狼仔大讚薄切牛肉正!牛肉包住洋蔥同葱,非常惹味。兩款牛肉套餐都有雜菜,份量都唔少,令整個套餐更加清新健康!最後登場嘅仲有雪糕!有我最愛嘅抹茶同香芋雪糕。侍應話今日嘅雪糕比較淋身,但其實都無咩大問題,只係溶得快少少,兩款雪糕都好滑,好香牛奶味。又非常美滿嘅一餐!

有清新嘅沙律作為前菜,醬汁酸酸哋,幾開胃。

魷魚好香口,帶有淡淡黑椒嘅味道。銀雪魚好滑,煎得岩岩好。

2014-08-16
  • 薄切牛肉
  • 牛柳
  • 雪糕
2014-01-29 16967 瀏覽
團購見到,又睇過食評唔錯就買黎試下喇經理係門口負責安排入座,服務態度唔錯坐底嘅時候個爐已經開左,方便食物一黎就可以開始燒醬料方面有燒肉汁,檸檬白醋,味椒鹽鱆魚小丸子:太多粉,微暖,可以唔試天婦羅:蕃薯同南瓜做得唔錯刺身:好少款揀之餘都好孤寒,切得極之細塊,每人每次都只可分到一片,味道亦好普通黑豚肉,雞柳:無乜特別,試一轉就夠喇羊架:好大塊,味道都可以,不過厚左少少,所以比較難熟啲鯖魚:好味,燒香左個外層,入口又有魚油嘅香味。不過要記得唔好燒咁耐,唔係就會乾哂太子貝:已經加上少許牛油,燒嘅時候慢慢溶埋落去粒帶子到,好味大蝦:夾落去嘅時候覺得好梅,但食嘅時候又唔係噃,雖然講唔上有鮮味,不過都唔差嘅牛通常有幾款味道選擇:岩鹽,芥末,燒汁。全部都切到好薄身,好快就熟左可以食。雖然係薄,但好快就覺得夠,因為好油膩牛舌:本身我已經鍾意食牛舌,燒完之後入口好香,即刻re-order!牛胸腹:推介!好肥美,食完仲感覺到佢個浸油香一口牛:普通,我會選食多幾塊牛胸腹雖然燒到最後啲肉都開始會痴住啲黑色野,不過比起鐵板燒真係好好多,起碼燒左咁耐都唔洗轉板,又唔洗落油某店員都好細心,會放低隻碟同我地講呢隻係骨碟
團購見到,又睇過食評唔錯就買黎試下喇
經理係門口負責安排入座,服務態度唔錯
坐底嘅時候個爐已經開左,方便食物一黎就可以開始燒
醬料方面有燒肉汁,檸檬白醋,味椒鹽

鱆魚小丸子:太多粉,微暖,可以唔試
天婦羅:蕃薯同南瓜做得唔錯
黑豚肉,雞柳:無乜特別,試一轉就夠喇

羊架:好大塊,味道都可以,不過厚左少少,所以比較難熟啲

牛胸腹:推介!好肥美,食完仲感覺到佢個浸油香

一口牛:普通,我會選食多幾塊牛胸腹

某店員都好細心,會放低隻碟同我地講呢隻係骨碟,亦都非常積極收碟。放低食物時我同佢講唔該佢都有回我:唔洗客氣,非常有禮貌

接近離開前,有位男職員就冇乜禮貌喇。佢行埋黎話收啲點餐紙同調味料,我見佢隻手拎住咁多野唔方便咪幫佢拎囉,執左俾佢時唔該都冇講聲就話:紙,我又執俾佢,然後佢頭也不回咁行左去……

正所謂十功不能補一過,希望呢位員工唔好影響呢間店嘅形象喇
2014-01-27
2014-01-09 14527 瀏覽
好耐以前同朋友約好去食和光隔左好多年終於因為買左團購而食得成兩個人坐張四人檯好舒服得兩個鐘食得好趕呀 所以我地主力食燒得快既牛同唔洗燒既魚生咁岩呢兩樣都係最好食!魚生厚切 除左甜蝦好鬼細隻...特別推介鮑魚片其實羊都唔錯 不過要好有心機慢慢燒送既大蝦都好食 啖啖肉 得一隻真係唔夠喉元貝 青口 魷魚都係encore之選蔬菜同菇類都好味送一人一罐飲品 水任飲 唔會局你叫野飲賺你多d唯一無咁方便係佢比你既野食份量同人數一樣要不停寫單叫野食好彩都好快上又無甩漏侍應都幾好服務同勤力清理檯上既垃圾今餐好滿足!
好耐以前同朋友約好去食和光
隔左好多年終於因為買左團購而食得成
兩個人坐張四人檯好舒服
得兩個鐘食得好趕呀 所以我地主力食燒得快既牛同唔洗燒既魚生
咁岩呢兩樣都係最好食!
魚生厚切 除左甜蝦好鬼細隻...
特別推介鮑魚片
侍應都幾好服務同勤力清理檯上既垃圾
今餐好滿足!
2013-12-18
2013-09-26 12102 瀏覽
早排見到有得團購, 朋友又話好好食又抵食, 終於BOOK左去試下...服務 :電話BOOK位時態度好好, 慢慢聽你講.而帶位落單侍應都好有禮貌 。食物 :因分唔到係乜所以唔寫名啦!..XD牛肉燒起來好香. 燒到8~9成即食, 肉質好淋好香牛味, 脂肪分佈平均...正牛舌爽口, 燒得過火會好硬, 小心小心豬腩肉爽口, 但要燒熟所以好"鞋"...一般啦團購送的每位一隻7寸長虎蝦, 好大隻肉質爽實, 係新鮮的...正 太子貝- 好大隻好鮮, 加上香草及牛油非常之香...羊架 - 好厚身唔太蘇, 有時係出面食個D會好蘇...讚雞軟骨 - 本身雞軟骨係硬硬地, 燒完仲硬...唔多得八爪魚丸 - 唔得...好厚粉,好難食...雞軟骨餃子 - 麻麻地! 個皮幾硬...一試無防凍豆腐 - 唔錯喎! 清清地!青瓜 - 好好食, 食咁多肉食番D蔬菜先...青口 - 一般啦, 唔算差! 好OK魷魚 - 爽口, 燒到燶燶地好香!蕃薯茄子粟米 - 普普通通, 唔算特別!三文魚刺身 - 唔太肥, 位置有根唔太好吞拿魚刺身 - 算合格, 起碼唔係根先鮑片刺身 - 一般, 食得下八爪魚刺身 - 新鮮唔太un. goo
服務 :
電話BOOK位時態度好好, 慢慢聽你講.
而帶位落單侍應都好有禮貌 。

食物 :
因分唔到係乜所以唔寫名啦!..XD

牛舌爽口, 燒得過火會好硬, 小心小心
豬腩肉爽口, 但要燒熟所以好"鞋"...一般啦
太子貝- 好大隻好鮮, 加上香草及牛油非常之香...
羊架 - 好厚身唔太蘇, 有時係出面食個D會好蘇...讚

雞軟骨 - 本身雞軟骨係硬硬地, 燒完仲硬...唔多得
八爪魚丸 - 唔得...好厚粉,好難食...

雞軟骨餃子 - 麻麻地! 個皮幾硬...一試無防
凍豆腐 - 唔錯喎! 清清地!
青瓜 - 好好食, 食咁多肉食番D蔬菜先...
青口 - 一般啦, 唔算差! 好OK
魷魚 - 爽口, 燒到燶燶地好香!
蕃薯茄子粟米 - 普普通通, 唔算特別!
三文魚刺身 - 唔太肥, 位置有根唔太好
吞拿魚刺身 - 算合格, 起碼唔係根先
鮑片刺身 - 一般, 食得下
八爪魚刺身 - 新鮮唔太un. good

總結:
團購價$179+ 8:15個場加$20 + 加一$22 = $221 唔算平價, 但以食材質數來計又算平喎....
團購包括一罐汽水及一隻虎蝦, 而原價連加一要 $240冇飲品.
我地叫左4轉牛食到好飽, 鐘意食牛既朋友一定開心.  而除左牛及太子貝外其他野唔太突出! 不過凈食牛都抵!
2013-09-25
2013-09-11 9806 瀏覽
雖然朋友生日剛過了一個月,不過特別的當然要替佢補祝翻,因為之前試過「和光」嘅日燒團購,覺得水準唔錯,加上朋友未試過日式燒肉,今次決定帶佢嚟試下。日燒同韓燒日大分別就係食材唔會過份調味,而且會比唔同調味品俾你自行選擇點咩風味。相比起日式刺身放題,和光嘅食物種類相對較少,主要集中係肉類,不過都有刺身、太卷同熟食提供,除咗剌身比較出色,熟食就真係麻麻。雖然無團購,不過都會每人送翻一隻 7吋大虎蝦 ,燒完真係好好食,又大隻有鮮味十足,如果有得俾人任點就正囉!話哂日燒,主打當然係燒肉, 牛胸腹 真係正到暈,雖然細細舊,但肉同脂肪比例好靚!另外,和光嘅海鮮都好有水準,特別係 特級太子貝 大大隻,而且燒起嚟有牛油香加上本身鮮味,好食!不過叫到第4次時,店員說已經無哂。整體上,牛、豬、雞中最好味絕對係牛,豬就要睇下邊款,有隻七味豬就真係太辣,而雞真係全部唔得,試過一次就無再叫。食得咁多肉,所以都叫咗啲蔬菜小食,去下油膩感, 牛油金菇 燒完幾好味, 青瓜小食 唔知係咪食得肉太多,意外地覺得唔錯。不過 矮瓜 燒完好乾,唔太好食!最後送上個人最鐘意嘅兩種肉推薦: 牛胸腹 、 牛舌

大虎蝦
最後送上個人最鐘意嘅兩種肉推薦: 牛胸腹 牛舌
題外話/補充資料: 限時2個鐘而且一定係 6 - 8 or 8 - 10,而且送上嘅份量用人頭計,兩個人真係食得好急,而且要不停落紙,店鋪可以改革一下,人少總可以送上較多份量吧?而且一無團購真係貴好多,下次都係睇時機先再去。
2013-08-24
大虎蝦
2013-08-27 7961 瀏覽
韓燒就吃得多,日燒都是第一次所以今次朋友就帶我來這家試試看。這裡有7款Order紙~其中包括有牛肉、雞肉、海鮮、熟食、刺身、野菜等等在點的東西還沒有來之前,店員先送上7吋虎蝦 @口@!!好大隻!!(每人送1隻)  這裡的牛有很多款。當然要全部先試一下吧 ^^ 還有刺身都算新鮮的,不過和肉的尺寸一樣都是一啖能吃掉。那麼多種~ 覺得最好吃的應該是「牛舌」 還有那個牛油金菇菜都ok ,不過個錫紙兜就有點阻位。雞肉就真的試過就算了 >___<  肉的質感一定沒牛的那麼好吧。倒是這裡的海鮮不錯~ 青口、魷魚鬚的味道也很足!最值得吃的海鮮應該是這款-「特級太子貝」頗大隻~而且燒起來很香很好吃 //A//!(不過當叫第4次時,店員說已經沒了)那麼唯有轉戰多春魚吧~ XD  很大條(因為怕燒到慘不忍睹所以只點了一次,但其實都推介這個) 很多食物也很不錯~就是這個鱆魚丸日式燒就真的不好吃 T^T只是吃到厚厚的粉而已。
韓燒就吃得多,日燒都是第一次

所以今次朋友就帶我來這家試試看。

這裡有7款Order紙~
其中包括有牛肉、雞肉、海鮮、熟食、刺身、野菜等等
在點的東西還沒有來之前,店員先送上7吋虎蝦 @口@!!

好大隻!!(每人送1隻)
 這裡的牛有很多款。當然要全部先試一下吧 ^^
還有刺身都算新鮮的,不過和肉的尺寸一樣都是一啖能吃掉。
那麼多種~ 覺得最好吃的應該是「牛舌」

還有那個牛油金菇菜都ok ,不過個錫紙兜就有點阻位。
倒是這裡的海鮮不錯~ 青口、魷魚鬚的味道也很足!
最值得吃的海鮮應該是這款-「特級太子貝」
頗大隻~而且燒起來很香很好吃 //A//!
(不過當叫第4次時,店員說已經沒了)
那麼唯有轉戰多春魚吧~ XD  很大條

(因為怕燒到慘不忍睹所以只點了一次,但其實都推介這個)
很多食物也很不錯~就是這個鱆魚丸日式燒就真的不好吃 T^T
只是吃到厚厚的粉而已。
題外話/補充資料: 這裡的用餐時間只有2個小時,其實吃得好趕! 而且不像平時的放題寫數量就會有幾多,是以人頭計算 >A< 所以要不停的重復落單,也很浪費紙張啊。
2013-08-24
其實很久很久以前已想一嘗這間和光日本料理, 但記得以往這家料理也頗貴的, 所以一直沒有去品嘗過; 適逢在極其流行的團購中撞見有和光 2小時放題任食都只是$179, 實在好抵食, 所以購買來嘗試一番!預早三星期前預訂了昨晚8:15p.m.那場, 8:15p.m.準時到達和光, 客人都企晒係門口, 約莫等候8-10分鐘左右才入坐, 一坐低就打開晒order紙來點食物,毎張order紙要寫人數、枱號, 每項食物寫上要多少件就可以, 遞咗order紙之後, 食物好快就到! 首先上枱的就是團購放題話送既 7"巨型虎蝦, 每人一隻, 幾有睇頭, 口感都爽及香甜, 過關!接著, 點既食物就陸續而來, 一枱都係~~~ 櫬住燒既期間, 就先食刺身先, 估唔到三文魚幾唔錯, 吞拿魚一般, 鱆紅魚好新鮮,透透地明的,好靚! 鯛魚, 好有鮮魚味, 正! 甜蝦及北寄貝, 好味, 推介! 冇諗過放題都會食到幾高質素既刺身, 驚喜, 讚!燒物都剔咗好多款試試, 一般既魷魚鬚、雞軟骨、腸、雞腿肉等, 味道也一般啦; 雞亦細隻, 冇乜味!羊架都合格啦, 冇蘇味, 係邊位肥膏厚d!扇貝好大隻, 加牛油一齊燒, 味道好正!

7''巨型虎蝦
接著, 點既食物就陸續而來, 一枱都係~~~
 冇諗過放題都會食到幾高質素既刺身, 驚喜, 讚!

羊架都合格啦, 冇蘇味, 係邊位肥膏厚d!
扇貝好大隻, 加牛油一齊燒, 味道好正!
燒牛油扇貝
相片有錫紙杯載住既燒金菇, 我本人好推介, 應該有牛油溶埋一齊燒, 好好味道!
燒金菇
終於講到今次主角的燒牛肉喇, 開頭都係款款試少少先, 牛肌、牛舌我覺得一般啦!
一口牛、安格斯薄牛扒都幾好味, 薄牛扒既牛味好濃!
我覺得最美味係牛胸腹, 牛味肉質都高水準, 唔好燒太耐,燒到剛熟即食,肉質好腍, 肉汁好味道!
一口牛、牛胸腹、安格斯薄牛扒
黑豚豬就一般啦!
總結係集中食燒牛肉及刺身都抵番晒, 另外放題只包一罐飲品, 有點不足; 及最美中不足就是冇甜品, 如果可以加多兩個雪糕球才結尾, 就非常滿足了!
今次團購日本料理, 都感物超所值的!

題外話/補充資料: 服務態度也不錯!
2013-08-07
生日
7''巨型虎蝦
燒牛油扇貝
燒金菇
一口牛、牛胸腹、安格斯薄牛扒
2013-08-06 5149 瀏覽
從團購網買來的Coupons,盛惠$179+22.,用膳兩小時。之前上網了解到和光的服務態度不太好,但親身經歷過後覺得待應們都好Nice和Helpful.不過點菜有D唔User friendly,有D要寫要幾多件,有D要寫幾多人,我有四個人又唔代表我要四件,同一張紙我又唔係每樣都要四人份量,點解唔全部寫想要幾多件咪算!奇怪講講食物:送的虎蝦不錯,很鮮甜!扇貝大大粒,encore再encore,不過用個連半殼燒,燒勁耐都未熟,一次又放得果四隻,跟住都無位燒其他野食,所以嬲嬲地拎開哂D殼,就咁放扇貝肉去燒,快好多!牛稱講,牛裹腹,牛肋骨最好味,魚生不過不失!豚肉OK la!!
講講食物:
送的虎蝦不錯,很鮮甜!

牛稱講,牛裹腹,牛肋骨最好味,
魚生不過不失!
豚肉OK la!!
2013-08-05
  • 牛裹腹,牛肋骨
2013-07-07 3873 瀏覽
團購網真的越來越普及 , 包羅萬有 , 對我們"為食一族"來說 , 真的又愛又恨 , 打開團購網, 各式其式食肆樣樣都有, 魔鬼般的吸引 , 難以抗距的自然又落order , 確是多了機會試特式美食   , 但副作用仲勁(荷包干硬化, 車呔脂肪齊齊來拜訪)  今次試的和光燒肉, 聽隔離組同事說好ok , 訂位都要兩三星期前才有, 講得咁誇張 ,剛好見團購有任食燒肉放題, 當然第一時間買飛 , 親自去一探真實啦. 當天好早到場, 餐廳給我們安排近入口的一個廂坐, 雖然是開放式, 但前後有高高玻璃圍繞間隔 , 都有少少像獨立房感覺 .一坐下便有侍應給我們解釋 ORDER 紙用法, 接著最快就先上一份燒肉 , 中蝦 ,每次加單, 都好快的便會送上來, 唔多覺有發現漏單   燒肉食物方面 , 都是大路的刺身, 不同醃料的牛, 豬, 雞 , 羊等, 老實說以order紙上列出的品種, 其實唔覺多, 味道和質素方面 , 相比以往食過的和宴, 盛八等 ,此間確是差一級 , 但以百多元任食放題價來看, 都真已經是物有所值 , 而且大部份食物都好新鮮    每位一隻大蝦, 有約七八吋長 , 好新鮮
確是多了機會試特式美食
 , 但副作用仲勁(荷包干硬化, 車呔脂肪齊齊來拜訪)

玻璃圍繞間隔 , 都有少少像獨立房感覺 .

每次加單, 都好快的便會送上來, 唔多覺有發現漏單

食物都好新鮮

每位一隻大蝦, 有約七八吋長 , 好新鮮爽口 , 加少少鹽一齊燒, 好正
牛肉是主打, 當然全部剔齊佢 , 分批上枱個賣相全部差不多, 好彩侍應有逐樣
     點出名堂, 否則真的不知道食緊那個部位的牛

薄牛扒( order紙推介) --- 略略燒一陣半生即食最一流 , encore 了好幾次

牛肋骨 , 一口牛 --- 正...好有牛味, 不過油感較重 , 比較"漏"

果汁味醃料的牛胸腹 ---略帶甜 , 個人不喜甜味的肉類 , 試一件就停了

牛舌 --- 只有亞女 和 老公食過, 佢地說OK

燒汁牛胸腹 (order紙推介) --- 普通一般, 如果以推介來評, 有一點點失望
            反而比較喜歡牛肋骨
  燒扇貝 --- 每隻都加了少少牛油一齊燒, 好香亦好入味, 正
  豚肉 幾款都過肥 , 入口好油 , 唔太欣賞
  羊架都幾好唔覺 so  ; 雞翼size細且無味 , 香橙味雞胸肉比較"鞋"好像柚子味

每位一罐汽水. 欠甜品就差那麼一點點未得完美
題外話/補充資料: 當天用餐後, 一過馬路突然下勁大雨, 行去碼頭車站都仲有好一大段路, 進退不能 , 大家唯有被迫罰企 , 等左成個鐘, 雨都不願意停 , 見細了一點就起行 , 到碼頭後個 身都濕了大半 慘.... >.<
2013-05-20
2013-06-23 3177 瀏覽
向來鐘情網燒的本人,在無數次埋高價單食網燒後,終於忍無可忍搵放題網燒食。 本人一向對放題buffet之類不感興趣,皆因放題的食物質素好極有限,但本次和光放題所提供的肉質另我刮目相看。 尤其牛胸腹,肥瘦適中,牛味濃郁。      其次是薄angus steak,感覺上不夠胸腹味道濃,但入口無胸腹肉感覺rich 都是個非常好選擇.       至於送的prawn,爽口彈牙,大愛吖!可惜只有一人一隻。       刺身也比一般旺角放題質量好。讚!                        是晚還點了黑豚豬肉,略嫌肥肉太多;多春魚味道一般,不夠新鮮;元貝夠大隻,就是有點干,應該放了一段時間。                        有一樣要提醒各位食家的是:羊架!不是lamb而是mutton!撇除呢樣,吃落全是脂肪,根本就是影響食欲!!!                      還有一件事最不滿,上菜速度超慢!一開始還可以,吃了兩輪後就不見上菜了。足足等了半個鐘左右催單,經理回來答復話我們的單不見了,要我們重新落單。搞錯!望望都係得果幾枱人都可以
尤其牛胸腹,肥瘦適中,牛味濃郁。
牛胸腹
都是個非常好選擇.

至於送的prawn,爽口彈牙,大愛吖!可惜只有一人一隻。

刺身也比一般旺角放題質量好。讚!

還有一件事最不滿,上菜速度超慢!一開始還可以,吃了兩輪後就不見上菜了。足足等了半個鐘左右催單,經理回來答復話我們的單不見了,要我們重新落單。搞錯!望望都係得果幾枱人都可以漏我單?!

總體來説,兩人買單連drink大概600左右。食物可以,服務soso,性價比因爲上菜速度而大受印象。如果不是非常想大肆吃肉又荷包放血的話,我不會選擇和光。

題外話/補充資料: Asahi 36hkd 3杯幾抵飲。其他soft drink 就around 12-18 HKD 啦。
牛胸腹
2013-05-04 2411 瀏覽
好朋友生日,一行6行去食8:15時段。坐位都好舒服,大部分卡位而且空間感足夠,適合一班朋友或情侶黎。食物方面,刺身認真麻麻~~切得唔靚~吞拿魚有根~牛類非常好,有質素。無論係牛肌、牛舌都好好味,賣相又好,啱曬喜歡牛既朋友仔!!唯一敗筆亦係最重要的地方,就係服務質素和令人覺得”小家”的規舉。上一次黎食,覺得其一賣點係有生菜可以包牛肉食。但今次無生菜提供,連我要求要一舊檸角都唔俾!!!! 實在太過分!!! 明明見到電櫃有一盒O係度,但都話唔俾。經理態度好差咁話”唔好意思,我地只提供餐牌上既野。”車!! 咁紙巾、水、筷子你又提供?! 餐牌上有既生菜你又無?!當晚有一個年輕既侍應其實態度好好,雖然有唔小心倒瀉水落的朋友度,但整體服務態度良好,有誠意,只係經理同部分侍應唔OK!!!

食物方面,刺身認真麻麻~~切得唔靚~吞拿魚有根~
牛類非常好,有質素。
無論係牛肌、牛舌都好好味,賣相又好,啱曬喜歡牛既朋友仔!!

2013-05-02
生日