2010-07-04 43 瀏覽
第一次寫食評,希望可幫到有興趣食的朋友!!Book了成個月才有位,但去到仲要等...燒烤的澳洲和牛ok好食,肥美,牛舌厚切好食,其它一般!!!飲品雖要另比,而餐廳地方環境細,有點迫 !!!
2010-06-30
生日
  • 澳洲和牛
囝囝26/6生日,上網睇吓有乜好食。 見到呢間口碑唔錯,於是打電話去訂位,回覆係訂位巳去到24/7即係足足一個月,連平日都無位,真係咁誇張…第二日(25/6)約12時打去又係話25/7巳經FULL晒…原來想即日食可以2點後打去試吓…就係咁唔使等一個月喇BOOK左6-8pm。去到仲有幾分鐘就6點,但門口只有4個人等,所以平日應該唔係咁多人。好準時安排入座,坐位都幾寬敞,但燈光就暗左D,可能我唔係拍拖所以唔係咁欣賞啦,而且我個位上面個冷氣口有水滴,一邊食要一邊就住,呢方面要扣分食物分面︰送的…刺身一般啦,大蝦唔得!有D梅只有牛胸腹同一口牛靠得住,牛舌同黑豚肉都唔錯,牛肋骨同牛肋條好UN,羊扒有D”鞋”, 草蝦同太子貝無鮮味,豬頸肉同雞可以不吃,因為同是2人份量,牛胸腹只有4件,但雞有8-9件咁多,人少真係食唔到,不如留番個肚食牛好過。食咗咁多肉,食番D粟米、沙律、凍豆腐同青瓜都唔錯。總括嚟講,如果鐘意牛的都可以一試。因為是放題形式,所以論環境同食物質素點都係不及伊呂波等…

食物分面︰
送的…刺身一般啦,大蝦唔得!有D梅

呢個2人份量似乎多左D
2010-06-25
生日
2010-06-26 16 瀏覽
積存了一段日子,發覺有一間值得推薦的食肆竟然還在投閒置散中.得友人阿茶邀約,食放題對於小弟此等焚化爐人士,當然是多多益善,來者不拒.一人十人,是一早訂了位,不然是一位難求,大家是佔了場中一角,自成天地.基本上是四人一爐,而且抽氣力度不錯.店方主打的牛肉,當然一眾食肉獸是不會放過的,但由於名目實在有點相近,只能找幾個比軟欣賞或特別的說說.蒜味一口牛 : 其實還有燒汁一口牛,但蒜味比軟香口,而且切成丁方大小,經火四面火灸之後,將肉汁鎖住,入口充滿肉味及蒜味的芳香.燒汁牛肋骨 : 又是一味必食作,雖然骨位要花多點時間燒烤,但個人不太喜歡全熟,略滲少許血絲就一流,肉味濃郁.鹽燒牛舌 : 每碟只得五片,似乎小氣了點,只好不停的落 order, 因為個人對牛肉是偏好牛舌多一些,總以為牛肉的羶味,以牛舌最突出,而且入口有點柔韌,好味.鹽燒黑豚肉 : 可能牛肉始於比較搶味,黑豚相比下是淡口得多,.扇貝 : 雖然是雪貨,但燒灸之後,肉味是欠奉,而且雪得太耐,肉質是變得鬆散,蘸點醬油之後,總算不過不失.黑椒蒜鹽雞軟骨 : 既花時間,而且不值租,用作聊天時”攝”時間都不錯,畢竟用黑椒蒜鹽醃過,始於比較惹味香
基本上是四人一爐,而且抽氣力度不錯.
黑椒蒜鹽雞軟骨 : 既花時間,而且不值租,用作聊天時”攝”時間都不錯,畢竟用黑椒蒜鹽醃過,始於比較惹味香口,呷一口啤酒食一件,良伴之一.
大蝦 : 店方是送了每人一隻 16cm 大蝦, 蝦背殼位事先”界”開,方便燒烤時,火侯掌握得好一點,連殼燒烤後,殼帶點微焦,但蝦肉依然鮮甜.

p.s : 雖然是夜空調風位經常滴水,但店方依未能改善,實在美中不足.
選擇不少
每碟五片,一個人食都不夠
仲有雪榚
每碟五片,一個人食都不夠
仲有雪榚
2010-05-26 18 瀏覽
今晚的晚餐在上個星期已經決定訂位,因為我們從朋友口中得知這裡的位子是很搶手的。一開始侍應就端上兩樣東西1. 帶子這個的味道很鮮2. 三文魚刺身刺身的味道也很鮮3. 大蝦我沒有吃這個,可是從友人的口中得知它們也很好吃這是全部都是送的,可是質素卻沒有因為是贈送的而降低,讚!之後我們就開始點其他的食物1. 和牛-一口牛我們每一個部份的和牛,其中一口牛是令我最難忘的。因為它的份量剛好讓我一口放進去,口感一流,我自己就弄了幾塊7成熟,剛剛好!不過因為小塊的關係,比較容易熟,所以絕對要盯緊它。2. 鴨胸鵝肝因為皮膚的關係,所以我只吃了一塊。鵝肝是在鴨胸的中間,所以一口可以吃到兩種口感。本來以為這個配搭也是蠻新鮮,可是吃下去卻有一種奇怪感。3. 香草雞柳一開始被它的奇異顏色給嚇到,後來卻被它奇怪的口味嚇到。結帳的時候一位$198+10%,有高質素的和牛+刺身,這也是讓人可以接受的價錢了。

一開始侍應就端上兩樣東西
1. 帶子
這個的味道很鮮
2. 三文魚刺身
刺身的味道也很鮮
3. 大蝦
我沒有吃這個,可是從友人的口中得知它們也很好吃

這是全部都是送的,可是質素卻沒有因為是贈送的而降低,讚!

之後我們就開始點其他的食物

1. 和牛-一口牛
我們每一個部份的和牛,其中一口牛是令我最難忘的。
不過因為小塊的關係,比較容易熟,所以絕對要盯緊它。

2. 鴨胸鵝肝
因為皮膚的關係,所以我只吃了一塊。
鵝肝是在鴨胸的中間,所以一口可以吃到兩種口感。
本來以為這個配搭也是蠻新鮮,可是吃下去卻有一種奇怪感。

3. 香草雞柳
一開始被它的奇異顏色給嚇到,後來卻被它奇怪的口味嚇到。

刺身+帶子+壽司
大蝦(送的)
腸+鴨胸鵝肝
香草雞柳
2010-05-15
刺身+帶子+壽司
  • 一口牛
兩三個月前,西打寫了一篇文章「秘店日本燒肉放題」後,反應十分熱烈,斷斷續續的收到二十多個留言向西打查詢秘店的地址和電話,真的感謝大家支持。這幾天剛好朋友說想吃烤肉,還想拉西打去吃又貴又不好的店...西打說...倒不如訂位去吃和光,放題店,肉的品質不錯,每人只是HK$200左右。四月中訂位,要訂到五月初。這次西打要不藏私的跟大家分享這家秘店囉!和光的位置很容易找,就在孝勢壽司附近還沒到六點已經有人在門外等,全都是有訂位的食客,如果沒有訂位,基本上是不會有空位的。在門外等到六點,店員就帶我們到座位。很寬敞的座位,桌與桌之間的位置很大,不會有狹迫和吵耳的感覺。之前西打吃的是2015時段,價位好像是HK$178,1800的時段HK$198,。貴一點點,卻原來有刺身拼盤贈送。老虎大蝦也是贈送的,每人一隻這種大蝦可以一開始就放到烤爐的旁邊慢火細烤,肉非常厚,花多一點時間才能烤熟。肉質彈牙,味道鮮美,每口之間還吃到蝦膏的甘香!鹽燒牛胸腹經過上次的經驗,這次西打決定主打牛胸腹!看到這樣的油花真的難以想像是放題店的牛肉。燒這種牛肉,直接放到烤爐面,不用心急,看到牛肉一面的血水都給迫出來,這時才反轉它,慢

四月中訂位,要訂到五月初。

這次西打要不藏私的跟大家分享這家秘店囉!

和光的位置很容易找,就在孝勢壽司附近

在門外等到六點,店員就帶我們到座位。

老虎大蝦也是贈送的,每人一隻

鹽燒牛胸腹
經過上次的經驗,這次西打決定主打牛胸腹!看到這樣的油花真的難以想像是放題店的牛肉。燒這種牛肉,直接放到烤爐面,不用心急,看到牛肉一面的血水都給迫出來,這時才反轉它,慢燒另一面。就這樣反一兩次已經可以吃!千萬別心急壓它和反來反去,這種反而燒得不好。

鹽燒只用一點點黑椒和鹽去調味,簡單不掩飾,入口就是濃郁的牛肉味和油香。燒汁卻是另一種口味,抹上了燒汁,味道香甜卻沒有掩蓋牛肉的甘香嫰滑,又是超好吃!

這頓飯不知點了幾次牛胸腹...單是吃這個已經回本啦!

黑豚肉
吃這種油花相間的豬肉最適合放到烤爐上慢慢把油脂都燒香,整塊肉都烤得香脆的,一點都不油膩,送入口就是一片香而不膩的烤豬腩肉。

在點菜紙上遍尋不獲上次吃過的鹽蔥牛舌,只好折衷的點了鹽燒牛舌,也是簡單是只用鹽和黑椒作調味
好不容易才可以搶到一剎讓西打拍到這種只有牛舌的照片。

簡單的調味讓食客更能夠吃到牛舌的原味,輕輕把兩邊燒成焦香,牛舌還保持著應有的脆嫰度,又香口又好吃!

燒汁一口牛,油花紋路也是非常漂亮。
一口牛的感覺又完全不同。整顆送進口慢慢嘴嚼,每口都是拼發出來的肉汁,還有切成顆粒的牛肉,油香更濃!

雞軟骨,朋友很愛吃雞軟骨,一般來說西打不會點這種食材。
燒得脆脆後味道還不錯。

七味豬腩肉
這個完全是意外的好吃!油脂給迫出來後,脆脆的豬腩味不單沒有油膩,七味粉和芝麻的香味很配合,不過辣還帶著一股濃郁的香氣。真的超級好吃!

法式芥茉子薄牛舌,西打一貫對芥茉都敬謝不敏,一吃鼻就很不舒服。
反而這盤牛舌沒有一般芥茉的刺鼻味道,味道甜甜的很特別,吃下去還帶著一種清幽香氣,在飽到要撐的時間,西打還是一口氣吃了兩三片。

總計:HK$198 + 10%

同行的友人吃到差不多要死,離開時整個人撐到差一點走動點...西打個人就還好,還找個藉口說不要太上火,去買了貢茶喝!

友人也覺得這家店一點都不像一般的放題店,亂丟些肉出來餵飽客人就算。友人也覺得這個價位是超值。

西打佷少跟朋友吃飯...朋友把肉丟下去時都亂來燒,西打立時忍不住喝止他。哈哈,所以整個晚上都是西打在燒...又要燒又要拍照,真的超級忙碌。

西打這次公開這家店真的是把自己藏在心底的秘密都送給大家..不知下次吃時..要等多久了...大家記住只有黃埔店才有燒肉放題,九龍灣店只做單點鐵板燒的。

不過..西打這陣子找到另一家秘店火窩店,又是好吃到不想公開的!重點還是是超級便宜。找天再跟太家介紹!

延伸閱讀:

2010-05-11 2 瀏覽
第一次來這間鐵板燒, 這裡的放題有兩個時段, 第一個時段比第二個時段多送剌身,卷物拼盤, 大家請留意! 必食 : 果味牛胸腹 - 軟滑, 有牛味燒汁一口牛 - 好有咬口和風沙律, 凍豆腐, 秘制溫室青瓜 - 相同的芝麻醬, 配不同的食材, 都一樣 Fresh喜歡食剌身者可散叫, 二人前都只係$75, 三至四人份量$400

必食 :

果味牛胸腹 - 軟滑, 有牛味
燒汁一口牛 - 好有咬口

大蝦
"菊"剌身拼盤 $75
2010-05-02
大蝦
"菊"剌身拼盤 $75
2010-05-10 1 瀏覽
母親節正日去食日式燒肉放題。 去番我上年12月同友人都去過的的黃埔和光。本來星期六、日係$198 + 10%的, 不過由於係母親節正日, 亦都要加價, 要$238+10%, 仲要每人比$100訂金先。希望佢貴咗, 但唔好差咗。 訂6:00PM-8:00PM, 5:55PM去到, 比咗入數紙佢 (扣番數), 等到6:00PM先比人入。(同場都有幾家人唔食放題, 食續碟叫的日式鐵板燒, 就唔洗等位。 今次都係每人送隻大蝦, 不過唔係送沙律, 係送刺身, 正好多。開咗個"靚頭", 我阿媽都幾滿意。 之後就梗係喪叫牛啦(鹽燒牛胸腹、果味牛胸腹、汁燒牛胸腹)....正呀..一口牛亦好味, 好juicy...雞亦比上次大隻咗, 無咁易熟, 不過味道都仲係好好的。估唔到上次我地無食的和牛炒飯, 原來係咁好食, 我地3個人足足食咗5碗。其實有一轉唔係我地叫的, 不過佢放低時, 我地話唔係我地叫, 不過都OK食到..哈哈..今次終於有生菜叫, 用嚟"夾"牛肉食...yummy...好fresh的感覺...今次牛舌就比較細塊, 叫咗一次就收手。叫咗3次冷豆腐、日式青瓜, 都好好食, 食d蔬菜無,咁滯。不過

今次都係每人送隻大蝦, 不過唔係送沙律, 係送刺身
..一口牛亦好味, 好juicy..
.雞亦比上次大隻咗, 無咁易熟, 不過味道都仲係好好的
。不過凍烏冬就勁唔好食, 有怪味
, 好彩都係叫咗一碗3個人share。腸仔亦無上次咁好食

我地total叫咗5轉牛.....正呀...好飽呀....好滿足呀。一人叫咗一罐可樂($10 each), 埋單$818。

2010-05-09
母親節
  • 鹽燒牛胸腹
  • 果味牛胸腹
  • 汁燒牛胸腹
男友生日提議食呢間, 即日打去book位只得6:00-8:00pm時段, 冇問題照訂位, 我地6點3,4去到唔係太多人, 見到得一張紙大部份都係肉類和牛肉類 (鹽燒/燒汁/果味牛胸腹、燒汁/法式芥茉子一口牛、辣味/燒汁牛肋條、鹽燒牛舌、法式芥茉子薄牛脷、燒汁/辣味牛肋骨)豚肉類 (燒汁/味噌/鹽味/黑七味豬頸肉、甜醬燒豬手肉、燒汁/黑七味/生羗豬腩肉、鹽燒黑豚肉)雞肉類 (燒蒜味/燒梅子雞、燒意大利香草雞、燒辣味/黑七味/燒鹽味雞中翼、黑椒蒜鹽雞軟骨粒、七味粉鴕鳥腎)海鮮及其他 (燒鯖魚、墨魚咀、燒太子貝(帶子)、燒香草蝦、燒香草羊扒、燒紐倫堡腸、菠菜鴨胸卷、鵝肝鴨胸卷、燒鴨舌、燒魷魚鬚)蔬菜及冷凍小食類 (燒日本南瓜、粟米、鮮冬菇、茄子、甜洋蔥、胡蔴冷豆腐、和風沙律、秘制溫室青瓜、冷烏冬)熱小食類 (和牛炒飯、雞軟骨餃子、生菜)其實選擇既種類真係唔太多, 鍾意食肉類既人真係好岩, 但如果唔鍾意食肉既朋友, 真係去到冇乜野岩食, 不如講下有咩唔見意你食啦, 一口牛真係un到不得了, 可能啲牛唔太新鮮啦, 點燒都係un, 黑豚肉唔好食, 大家如果要食牛胸腹呢, 一定要睇住黎燒, 唔可以過

熱小食類 (和牛炒飯、雞軟骨餃子、生菜)

其實選擇既種類真係唔太多, 鍾意食肉類既人真係好岩, 但如果唔鍾意食肉既朋友, 真係去到冇乜野岩食, 不如講下有咩唔見意你食啦, 一口牛真係un到不得了, 可能啲牛唔太新鮮啦, 點燒都係un, 黑豚肉唔好食, 大家如果要食牛胸腹呢, 一定要睇住黎燒, 唔可以過火, 一過火就好硬唔得爽家啦, 羊扒都都幾好食, 都算大件, 燒南瓜要注意, 因為太薄啦, 燒濃左唔駛食, 太子貝即帶子啦, 都好大隻既, 但燒時要小心唔可以太大力夾落去, 因為好容易散

總結 : 如果佢冇得送剌身拼盤呢, 我覺得埋單$403係好貴囉, 汽水都要$10罐, 鍾意食肉既朋友一定讚不絕口, 但對肉冇乜興趣既朋友千其唔好去, 因為冇啖好食!
冷豆腐
2010-04-13
冷豆腐
牛胸腹
2010-04-11 5 瀏覽
尋日夜晚去左試,就係為左驗證下呢間野既好評堅唔堅我地係後補,好彩仍有位俾我地,講真環境就真係坐得舒服,不過燈光較暗一開始已拚命喪叫十幾款野食,基本上所有牛類都叫云。先黎送既刺身,絕對新鮮,有頭既大甜蝦、帶子、三文魚腩同埋加州卷,印象分已倍增。跟住十分鐘左右就送一碟碟牛黎,嘩,一時間成桌都鋪滿了,仲要勁新鮮,勁雪花之後再叫左2,3round牛,牛舌,粟米,甜薯....叫多左3cans汽水(10蚊1can)我地食左個幾鐘已投降,哈哈。*本身我地都係伊呂波/和幸既member,食完呢度之後,發覺原來想狂食,最抵都係呢度。 因為佢既肉同以上兩間都係差唔多,真係好開心發掘左呢個地方,希望佢keep住,我地遲d又會幫襯過。
尋日夜晚去左試,就係為左驗證下呢間野既好評堅唔堅

一開始已拚命喪叫十幾款野食,基本上所有牛類都叫云。

我地食左個幾鐘已投降,哈哈。

2010-04-10
  • 牛舌,牛胸膜
2010-04-08 6 瀏覽
每次經過都聞見陣陣烤肉香味, 嘗試打電話預訂, 哈.. 要預約半個月...唔係嗎...上個月同事吃完讚不絕口...真是忍唔住要試試!! 結果book了昨天(20:15~22:15)時段, 和男友同試.... 嘩..落單唔駛2分鐘就即刻送上 ... 快 !! 但附送大蝦... 好似唔太新鮮囉.... 鹽燒牛胸腹真係相當正 一口牛放入口即溶.. yummy 鹽蔥牛舌... 好香... (個人稍縑較薄)...但好味! 燒香草羊扒.. (上桌賣相唔給引) .. 但燒了入口... 反而幾好喎..唔太蘇! 黑七味雞翼和太子貝都好入味及鮮甜 (記住要慢火及有耐性) 燒茄子時因顧住食同傾...結果燒焦了..... 栗米超甜 ! 正 !! encore 了2次 ! 吃了太多肉..來個蕃茄沙律及青瓜...去了口中的油膩 !!講真..以200元左右的價錢食牛肉放題, 絕對值得!! 唔怪得要排成半個月啦....
每次經過都聞見陣陣烤肉香味, 嘗試打電話預訂, 哈..
要預約半個月...唔係嗎...

嘩..落單唔駛2分鐘就即刻送上 ... 快 !!

但附送大蝦... 好似唔太新鮮囉....

鹽燒牛胸腹真係相當正

一口牛放入口即溶.. yummy

鹽蔥牛舌... 好香... (個人稍縑較薄)...但好味!

燒香草羊扒.. (上桌賣相唔給引)
.. 但燒了入口... 反而幾好喎..唔太蘇!

黑七味雞翼和太子貝都好入味及鮮甜 (記住要慢火及有耐性)

燒茄子時因顧住食同傾...結果燒焦了.....

栗米超甜 ! 正 !! encore 了2次 !

吃了太多肉..來個蕃茄沙律及青瓜...去了口中的油膩 !!

沙拉 (店贈)
大蝦 (店贈)..但有點晦
首輪落單的食物
鹽蔥牛舌
賣相唔得.. 但燒後入口又ok喎
食了太多肉,蕃茄及青瓜可中和一下..栗米超甜!
2010-04-07
首輪落單的食物
鹽蔥牛舌
食了太多肉,蕃茄及青瓜可中和一下..栗米超甜!
2010-03-21 6 瀏覽
和女友想試這間放題很耐了,店子不算大,大家想食要早一些book位,即日book的話只可像我今次般只剩 6:00-8:00 時段。(8:15 - 10:15 時段肚餓點,可以吃多一些嘛 )入座即送刺身拼盤、菜沙律和兩隻大蝦,可以立刻開餐!推介必食的是牛胸腹,雪花般的脂肪不只夠香,也很腍滑。建議鹽燒的,因為燒汁叶太搶。牛舌純粹因個人喜好,也吃了很多!不怕辣的話可以試試黑七味雞翼,有黑椒和七味粉醃製,十分香口,但頗辣。另外推介雞軟骨和甜洋蔥,燒起來十分美味!尤其甜洋蔥,正可為吃太多牛肉去一下油膩。至於xxx腸仔,不好吃!太子貝,就咁燒沒任何調味,不好吃,別浪費肚皮的空間!熱食類的海鮮餅,地雷來的,一團粉,別試!兩個人食吃不了太多只試了很少款式,還要誤中了幾碟地雷,可惜。一大班人來的話更好!
和女友想試這間放題很耐了,
店子不算大,大家想食要早一些book位,

(8:15 - 10:15 時段肚餓點,可以吃多一些嘛
入座即送刺身拼盤、菜沙律和兩隻大蝦,可以立刻開餐!
推介必食的是牛胸腹,雪花般的脂肪不只夠香,也很腍滑。
建議鹽燒的,因為燒汁叶太搶。
牛舌純粹因個人喜好,也吃了很多!

至於xxx腸仔,不好吃!
太子貝,就咁燒沒任何調味,不好吃,別浪費肚皮的空間!
熱食類的海鮮餅,地雷來的,一團粉,別試!
兩個人食吃不了太多只試了很少款式,
還要誤中了幾碟地雷,可惜。
一大班人來的話更好!
2010-03-20
  • 鹽燒牛胸腹
  • 雞軟骨
  • 甜洋蒽
2010-02-08 4 瀏覽
對放題有興趣,經朋友極力推介,book了這間和光,果然不負所望,放題真好食+抵食上菜速度算快服務態度都ok牛胸腹分為鹽燒和汁燒,2種都十分肥美一口牛好食,好易咬鹽蔥牛舌(薄)+鹽燒牛舌(厚) 本人喜歡食牛舌,如果大家喜歡食牛舌,這2個一定必食雞翼,雞翼已經切開一半,易燒,好食羊架,好香,好軟凍豆腐:食得太肉,食下凍豆腐,感覺好好蕃茄不用燒,醬汁味道特別,,,good雞軟骨, 好味!!真正和牛,如果唔係放題的話,一定唔只這個價今次我和朋友都未食完可以點的所有食物,相信不久會再和朋友相約再食而今次不停食,結果影的照片只有數張,希望下次去記得影多幾張
放題有興趣,經朋友極力推介,book了這間和光,
果然不負所望,放題真好食+抵食
上菜速度算快
服務態度都ok

牛胸腹分為鹽燒和汁燒,2種都十分肥美

一口牛好食,好易咬

雞翼,雞翼已經切開一半,易燒,好食

羊架,好香,好軟

凍豆腐:食得太肉,食下凍豆腐,感覺好好

蕃茄不用燒,醬汁味道特別,,,good

雞軟骨, 好味!!

真正和牛,如果唔係放題的話,一定唔只這個價
今次我和朋友都未食完可以點的所有食物,
相信不久會再和朋友相約再食

而今次不停食,結果影的照片只有數張,希望下次去記得影多幾張

每人送一隻大蝦
好食和牛
好多選擇
每人送一隻大蝦
好食和牛
好多選擇
  • 牛胸腹
  • 鹽蔥牛舌(薄)
  • 凍豆腐
  • 鹽燒牛舌
  • 羊架
  • 雞翼......
2010-02-02 12 瀏覽
早前訂位食燒肉放題的時候仲係$160, 點知confirm booking的時候卻通知我因為來貨貴左, 所以加價到$178, 唉...早知早幾個星期食啦... 星期一至五的價錢$178, 而星期六, 日, 公眾假期則$198每段時間有2個小時, 分別係6-8pm同8-10pm, 因為放工未趕到早的時段, 所以食8pm時段, 一邊係食鐵板燒, 另一邊係食燒肉, 當晚只並不滿座, 大概坐左三份二的檯, 每位送大虎蝦一隻, 有張食物紙, 好似剔點心咁, 剔完俾侍應入單就可以了肉類有和牛肉類:有一口牛, 牛胸, 牛腹, 牛舌, 牛肋條, 牛肋骨, 我地主要係試牛舌一口牛同牛胸腹,牛舌幾爽口 , 唔駛燒太耐, 一口牛其實即係牛柳粒, 算係有咬口, 而牛胸腹一碟大概有4-5片, 油脂分佈不錯, 食落去油份偏重, 但牛味並不濃, 但出面食一碟都要$70-100, 所以食幾碟都回本啦豚肉類: 有豬腩肉, 豬頸肉, 黑豚肉, 只係食左黑豚肉, 因為驚d豬肉唔熟, 所以燒出來幾'鞋'口雞肉類: 有雞肉, 雞軟骨, 雞翼, 主要試左黑七味雞翼, 其實即係用七味粉醃製過的, 辣辣地都幾好食, 而且所有雞中翼

雞肉類: 有雞肉, 雞軟骨, 雞翼, 主要試左黑七味雞翼, 其實即係用七味粉醃製過的, 辣辣地都幾好食, 而且所有雞中翼已分開兩件, 所以只有一條骨, 方便燒來食
海鮮和其他類: 鯖魚, 太子貝, 八魚, 蝦, 羊扒, 鴨胸, 鴨舌, 尤魚鬚, 紐倫堡腸, 只係食左蝦同太子貝, 蝦當然比送的虎蝦細隻些少, 但肉質都ok, 唔會好'梅', 而太子貝即帶子, 都算幾大隻, 已經係半熟, 燒到個面香香脆脆就食得架啦!!
蔬菜和冷凍小食類: 南瓜, 粟米, 菇類, 茄子, 沙律, 冷素麵, 冷豆腐, 全部都無食過

仲有熱小食類:海鮮煎餅, 煮蘿蔔, 只係食左和牛炒飯, 雖然食落去唔係好覺得有和牛粒, 但係d之飯同平時鐵板燒的炒飯一模一樣, 新鮮熱辣炒出來都唔錯呀!!
整體上水準不俗, 尤其係d和牛類食品, 食多幾碟都回本啦, 不過都同意d食友所講的服務真係麻麻地, 雖然果晚只係得幾張檯的客人 , 但漏單的情況依然嚴重, 真係要改善一下啦

• 和牛類
  • 虎蝦
2010-01-28 10 瀏覽
某次同香蕉兒食開野講起,發現原來大家都知道呢間和光,而且大家都想去食,就決定約埋一齊去啦。之前有一次已經想黎,但我地前一日先訂位,人地一早已經爆哂,仲話要等到成個幾星期先有位。之後決定再約啦,今次早兩星期訂位,原本又話無,點知又有喎,幸運地我地係LAST兩個。我地準時黎到,唔知點解佢已經即刻俾我地入去。兩個人送兩隻大蝦同一個沙律,沙律無特別。蝦算新鮮,而且都有蝦膏,肉質唔算好爽但都OK架啦。之後梗係叫主菜啦,食物選擇都OK多款架啦,一樣食物通常有幾種SAUCE揀。牛肉絕對係主角,真係唔係講笑,我地兩個人叫左唔知有無廿碟牛呢,分別叫左唔同既部位。佢係唔係 A X 和牛我就真係唔知,不過就真係好食,D紋好靚,肥瘦均勻。最推介係牛胸腹,真係好食,好有肉味,燒到5成熟真係入口即溶! 去到最尾其實我已經係咩都覺得好寡,但依然覺得呢個好食,係有一種好甜美既感覺。牛舌都OK,推介有蔥個隻,又係入口即溶,連蔥食好香口,佢有另一隻味,不過好細塊。其餘如牛柳粒牛肋骨都OK,可以一食!不過辣味牛肉就麻麻,因為真係幾辣,同埋唔係好食到牛肉本身既味道。之後豬同雞都有好多唔同選擇,我地無咩食雞,豬頸肉係最好食的,

之後豬同雞都有好多唔同選擇,我地無咩食雞,豬頸肉係最好食的,反而黑豚肉麻麻,無咩特別。另外羊扒又係一般,無咩味,都唔似食緊羊咁。海鮮推介帶子,好大隻同鮮味,蝦都OK,又係有蝦膏,不過唔算好新鮮。食咁多肉都要食下菜,冬菇雞脾菇同埋茄子都係好選擇! 會有好清新既感覺。

佢都有D沙律前菜,凍豆腐幾好食! 好冰涼同清新,都有炒飯個D,不過我地就無食,淨係食肉都夠哂! 我地食到最尾真係係到諗咁食法,到底我地會唔會心臟病發架?

服務普通,無咩特別,定時會添水,但個D姐姐成日行過黎望下我地,係咪驚我地食唔哂呢?當然建議大家都唔好眼闊肚窄浪費食物啦,佢大概早 30 分鐘會話LAST ORDER,大家可以就住叫。

不過真係強烈推介俾食肉獸! 喜歡燒肉都唔好錯過! $178一個人,我地仲好LUCKY咁有$50優惠,今晚係香蕉兒做東請食飯,下一晚就輪到我啦! 要食既朋友好快D BOOK位啦。
送既大蝦同沙律
黑豚肉麻麻
辣味牛肉唔好
朋友0既朋友話佢0既奄尖朋友都話好味... 睇見12月呢度啲食評又寫得幾好, 啲相又影得幾吸引咁... 本來12月食, 但係因為有事改到今日食.. 12月book 果時仲鬼咁full, 而家都唔係太易book..因為以上原因, 抱有點期望... 結果- 失望.......點解咁full 呢? 未必係多人book, 只係因為間嘢細... 可能都有十至十五枱卦.. service呢? - 我地6:15 pm 先到 (人地個個book 6pm, 我就on十十book 咗6:30 ^^), 坐咗一陣, 隔離枱就嘈點解啲嘢咁耐未到.. waiter 話可能係因為啱啱開始.. 呀? 你不如話啱啱開業....- 我覺得間嘢唔夠waiter 囉.. 成日要揾waiter..- waiter 唔會自動'針' 水咁滯, 要叫, 隔離枱都係叫waiter '針' 水.. 坐到8:00, 只係自動'針' 過一次... - 佢地安排我同朋友同另一pair 人坐6人枱, OK 啦, 每邊中間隔一個位.. 但係, 啲waiter 們當我地係同一張枱囉, 成日就咁放低囉... 直至我同其中一個waiter 講我地係兩

service呢?
- 佢地安排我同朋友同另一pair 人坐6人枱, OK 啦, 每邊中間隔一個位.. 但係, 啲waiter 們當我地係同一張枱囉, 成日就咁放低囉... 直至我同其中一個waiter 講我地係兩枱人呀, 唔該...

食物呢?
- 送果隻蝦, 有幾大呀? 朋友話park n shop 三十幾蚊5, 6 隻就係呢啲囉..
- 送果粒加洲巻, 比多少少蟹子都好睇啲丫... 好似求其'痴' 幾粒上去咁..
- 牛肉類, 有幾個部位, 因為唔同淹料, 就整到個list 好似好多款咁... =.=" 其實只係牛腹(薄片的長方型肉 - 食完之後行過welcome, 覺得啱啱食果啲又同welcome啲$38 一包7片牛好似樣喎..), 牛舌, 牛肋骨, 牛肉粒咁上下啦...
- 豬肉, 雞肉都係咁啦.. 唔同味整到各自有成十幾廿款...
- 老實講, 咁全部肉都夠味0既又...
- 特別一提, 今日食的牛腹片, 牛肉粒, 牛肋骨, 都係大部份都係UN 0既.. 係好好彩臨尾有一碟牛肋骨唔UN (特別强調 "好彩")... 呢個係另我失望最主要原因, 咁比錢都係食牛咩, 要睇彩數就即係質數唔得啦, 不過, 亦因為呢個好彩加番啲啲分..
- 又特別一提, 因為佢無菜比人食, 所以可能只適合非常好肉0既人.. (其實都有得燒粟米, 茄子之類, 但係個爐都燒到黑媽媽啦, 唔會想燒呢啲菜囉), 因為佢會送一碗仔salad, 我唔明點解佢唔比人任叫囉.. 都係生菜之嘛.. 我唯有狂叫青瓜補數...

環境: 可能因為細, 所以要裝飾到黑媽媽, 同多鏡 (你估你係夜店咩), 一入去時有諗過佢咁0既裝修係咪想啲人撞鏡... ^^

overall:
我都唔係細食0既人, 但係我同朋友都相信我地各自食咗0既牛肉加埋都食唔夠一塊牛扒0既size 0既牛肉囉.. $200 去食扒算... 其餘的肉, 同食韓國燒無乜大分別... 所以, 我唔會再去.. 亦因為佢服務唔太好, 又有食UN 牛肉0既機會, 所以如果有朋友想去, 我會叫佢唔好去... (如果我食唔到UN 牛肉, 我唔會反對朋友去..)

都係果句, 有人唔啱食... 不過, 唔啱我食啫..