2022-06-06 954 瀏覽
一間不起眼的泰國菜 夜晚九點幾唔想再諗食咩所以見到咩就食咩點知比我執到寶😌老闆應該係泰國人 啲野食全部都好正宗👍🏻👍🏻食泰國野就緊係要一碟生菜包架啦肉碎調味岩岩好 仲有好多青檸汁 愈食愈開胃再黎一醉沙嗲串燒串串都大大串 啖啖肉😋不過沙嗲醬稀左啲 花生味唔夠重 但都好好味再炒多個金邊粉又足料又夠鑊氣既金邊粉 有好多隻蝦 加少少辣粉 味道一流加上一杯椰汁三色冰好濃椰汁味 絕對唔係溝水溝到無咪既椰汁 正本身想叫碟豬頸肉 點知老闆話賣哂 啲肉岩岩先醃驚唔夠入味 唯有下次先試啦
一間不起眼的泰國菜 夜晚九點幾唔想再諗食咩

再炒多個金邊粉
又足料又夠鑊氣既金邊粉 有好多隻蝦 加少少辣粉 味道一流

加上一杯椰汁三色冰
好濃椰汁味 絕對唔係溝水溝到無咪既椰汁 正

屯門虹橋最出名的泰國菜專門店 - 泰好味「武漢肺炎」肆虐全球,加上限聚令同堂食禁令,令唔少香港既小店倒閉。作為「真.香港人」,又點忍心街上既特色小店,變成一式一樣既大型連鎖店呢?。呢次CK黎到屯門虹橋,拜訪一間逆市下堅持開業既泰國菜專門店「泰好味」,盡一分心支持良心小店。由於店舖都無乜經過大肆宣傳,而且店外既招牌都唔明顯,一般街坊行過都唔會太覺眼店舖既存在。但開業多年都仲做得住,都係靠一班街坊支持,肯定係信心保證啦 ! 店舖面積唔係好大,整間店大約可以坐15人左右。店舖裡面放滿好多有泰國色彩既野,例如泰國象﹑泰皇相片,就似置身泰國一樣。夏天黎食既應該都幾辛苦,因為得一把風扇,而且冷氣唔係好夠凍。咁就重點推介我揀既野食俾大家啦 : 泰式炒飯 : 運用泰國香米既香氣,搭配菠蘿以及什錦蔬菜等大火快炒,鹹鹹酸酸甜甜既口感,才食一啖就會令人食慾大開,撘配花生一齊入口既話,口感層次應該會更加豐富,呢個泰式菠蘿炒飯相當值得推薦!尤其將飯砌成心形先上台,視覺效果很棒!金邊粉 : 呢度既金邊粉炒得夠乾身亦夠鑊氣,配上大量既芽菜及花生碎粒,而粉亦帶D泰國風味既甜甜酸酸,整體配合起黎係相當美味 ! 餐廳仲有
屯門虹橋最出名的泰國菜專門店 - 泰好味

咁就重點推介我揀既野食俾大家啦 :

餐廳仲有多款泰式飲品及啤酒叫架,都值得大家叫黎試下。

泰好味
地址 : 屯門井財街青菱徑鹿苑地下9號舖
電話 : 2441-8284
營業時間 : 星期一至日 11:00 - 18:00 (疫情期間,去之前先打個電話確認一下呀)
2021-09-07
2022-02-04 432 瀏覽
大年初三周圍好多食肆都冇開見到呢間泰國嘢就諗住同班朋友仔叫外賣食全部人都好失望價錢算中等-泰式炒飯竟然係用雜豆炒茶餐廳楊州炒飯都多了料過佢-泰式炒金邊粉無乜味嘅炒粉啲粉好硬啲配菜例如芽菜好似生嘅無炒過咁-馬拉盞炒雜菜一啲馬拉盞嘅味都冇當佢係清炒雜菜咁食都過得去另外叫咗個串燒同拼盤算係正常少少可能都係因為現成品拎返嚟炸或者燒總括然而我哋好失望唔會再有下一次未食過咁嘅質素嘅泰國野打咁多嘢希望大家唔好中伏
大年初三周圍好多食肆都冇開

打咁多嘢希望大家唔好中伏

2022-02-03
外賣送餐
2022-01-05 406 瀏覽
這天來到虹橋午餐,挑選後決定食泰國菜。可能係時間仲早嘅關係,店內嘅燈都未開晒; 問到店員開舖未?  佢就歡迎我入店內坐!  舖內環境唔大,擺放咗幾張4人檯; 無咩特別裝潢。午餐有套餐亦有散點選擇,今日點咗呢D...*午餐-豬頸肉辣椒膏炒公仔麵: 份量適中,味道偏甜; 如果可以再辣D就Good啦。*豬肉串燒沙嗲: 十分驚喜,肉質軟唔乾柴仲要有肉汁; 不過呢度只有豬同雞供應。*西施抽蝦沙律:  蝦肉彈牙,整體唔會太酸太辣;  唔太食得辣嘅朋友可以選擇。

午餐有套餐亦有散點選擇,今日點咗呢D...

*豬肉串燒沙嗲: 十分驚喜,肉質軟唔乾柴仲要有肉汁
; 不過呢度只有豬同雞供應。

2021-12-04
  • 串燒沙嗲
泰。好。味龍眼水,免費。大大隻,厚肉彈牙生蝦豬頸肉冬陰功湯金邊粉 ($48)Openrice: #VictoriaChan1008#food #foodie #手機食先 #相機食先 #美食 #好味 #吃貨 #cook #delicious #tasty #oichiii #iger #youtuber #health #心心物語
泰。好。味

龍眼水,免費。

大大隻,厚肉彈牙生蝦

豬頸肉冬陰功湯金邊粉 ($48)

Openrice: #VictoriaChan1008
  • 冬蔭功湯
  • 生蝦刺身
2020-04-14 1040 瀏覽
行過幾次見到好想去試下既我見係OpenRice啲食評又唔差先走去食瀨晒嘢唉失望今日得閒就同老公走去食點知出事金邊粉我覺得好失望又冇味跟住又要好鬼甜唔知係我唔係我問題拉但蝦又唔彈牙個冬陰功湯又太酸真係卑唔到反應服務態度係幾好嘅本身以為通常係啲偏僻啲嘅地方冇咁張揚嘅地方嘅泰國嘢係最好食但係點知今次出事服務態度真係真係確實唔差嘅失敗就失敗在個金邊粉唉本身滿懷希望去食呢間野。。。唉失望而歸真係有一次冇第二次
行過幾次見到好想去試下既

個冬陰功湯又太酸真係卑唔到反應
服務態度係幾好嘅
服務態度真係真係確實唔差嘅

失敗就失敗在個金邊粉
唉本身滿懷希望去食呢間野。。。
唉失望而歸真係有一次冇第二次
2019-05-27 1103 瀏覽
<屯門不錯泰菜>😃泰好味 我上網睇有好多分店 但市區嗰 d從來冇食過 亦唔知係咪同一個老細 , 不過今日探屯門朋友 佢介紹呢間唔錯 就入左去試 😃 食店好細間 見到有 d人 lunch叫外賣 餐廳淨係兩公婆做 食物質素十分唔錯 住屯門係值得黎食下👍🏻 🍴香葉炒飯🔥🌿唔知點解老板甘有心機 整左做心型 有洋葱 青豆葱花 辣椒等等 整得好惹味🌶 飯粒 粒粒分明 口感煙靭 仲有 d豬肉碎同 蛋碎 增加香味同口感 好正好有鑊氣🔥🍴冬蔭公湯 🔥用明火煲住既冬蔭公湯 湯底味道酸辣開胃 帶 d奶香 同香茅香 蝦肉好新鮮又多 落足料🦐仲有雜菇 葱花 點綴 好味好香! 🍴泰式生蝦🦐生蝦夠肥美新鮮 凍既程度剛好 上面有 d蒜同辣汁 一齊食好爽口 辣得過癮 正🌶😃 🍴辣醬炒魷魚🦑魷魚好多足料 用左青椒 洋葱辣椒調味🌶佢 d醬汁甜咸味平衡度好 仲帶 d辣香 魷魚彈牙入味 好正🍴小食拼盤😍春卷 串燒 蝦餅春卷充滿住蘿蔔絲 粉絲 菇 好有口感 外面香脆。入面熱辣辣🔥正 蝦餅🦐蝦肉蝦膠彈牙 出面香脆 點甜酸汁更正 而串燒都燒得好好 雞肉彈牙 熟得剛好 帶 d沙嗲汁好味🐤 🍴生菜包🥬🐷洋葱 葱花
<屯門不錯泰菜>😃

🍴香葉炒飯🔥🌿

🍴冬蔭公湯 🔥

有雜菇 葱花 點綴 好味好香!

🍴泰式生蝦🦐

🍴辣醬炒魷魚🦑

🍴小食拼盤😍
春卷 串燒 蝦餅

🍴生菜包🥬🐷
洋葱 葱花 香料 加埋豬肉碎整成生菜包 我好鍾意生菜包有 d獨特既酸味 再加上豬肉碎要帶 d肥膏 連埋新鮮生菜放落口 正😃

🍴泰式燒雞🔥🐤
燒雞燒得唔錯 雞肉外皮帶 d香脆 香料同豉油香都濃 雞肉好夠鑊氣 入面雞肉好彈牙 點埋燒酸醬好味 ! 🐤

#泰國菜 #燒雞 #生蝦 #生菜包 #炒飯 #冬蔭功
Score 平均分 <7.4/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#泰好味
屯門井財街青菱徑 鹿丸大廈地下
~~~~~~~~~~~~
2019-05-25
*情人節食泰好味*泰好味泰國菜💞💞💞*情人節來到,當然食d好好味慶祝下啦。*心心黎到虹橋附近一間穩世泰國菜,由正宗泰國人開,廚師都係泰國人,味道十分地道。*前菜先點左生蝦刺身,食得辣既一定要食,香辣十足,醬汁好滋味。*點左辣椒少蜆,炒得非常入味,而且醬汁好好味,令人一啖接一啖。*食左甘多辣野,點返杯龍眼冰同埋一碟馬拉盞炒通菜清d健康d。*跟住重頭戲係愛心形菠蘿炒飯,情人節緊係要炒下飯,入面有魷魚,蟹柳,菠蘿,粟米,雜豆,菜,口感非常豐富。*最後,加多碟炭燒豬頸肉,真係外脆內軟,仲要鎖住d肉汁,吾會乾爭爭,最正都係個醬汁,每一啖先嚐到檸檬汁,跟住係香濃,多種調味料組合,值得向大家推薦。*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。*喜歡既請關注我:VictoriaChan1008#foodie #foodporn #Openrice #instalikesandfollowers4u #tbt #rocket_hastags #l4l #instadaily #commentforcomment #picoftheday #takeaway #photo #demo
*情人節食泰好味*泰好味泰國菜💞💞💞

*情人節來到,當然食d好好味慶祝下啦。

*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。
*喜歡既請關注我:VictoriaChan1008

• 辣椒炒蜆
  • 生蝦刺身
  • 炭燒豬頸肉
2018-08-26 689 瀏覽
天氣悶熱,經過紅橋和太太見到有泰國菜館就試下啦~當時就到收店舖時間,就同求其點左個豬頸肉同生菜包~上菜速度好快,同老闆傾下計,原來係泰國人主理既餐廳。唔講真係唔知下次再去過先,今日有點匆忙
2018-08-26
2018-08-23 515 瀏覽
前兩日本來諗住食漁匠屋(聽講食材好新鮮),點知無開,咁就是旦搵間啦,於是就走左入黎。我地叫左:1)生蝦—麻麻地,唔太新鮮2)串燒—簡直垃圾,又乾又鞋3)馬拉盞炒芥蘭—完全無馬拉盞味4)糯米釀雞翼—唔好食價錢唔算貴但又唔平,衛生情況亦一般,食物質素就差,差,差!永無下次!
我地叫左:
1)生蝦—麻麻地,唔太新鮮
2)串燒—簡直垃圾,又乾又鞋
3)馬拉盞炒芥蘭—完全無馬拉盞味
4)糯米釀雞翼—唔好食
價錢唔算貴但又唔平,衛生情況亦一般,食物質素就差,差,差!
永無下次!
2018-08-20
2018-05-27 441 瀏覽
天氣咁熱唔想煮飯,諗住試吓去呢度食泰國菜,點知真的非常失望。鳳爪得個辣味串燒同豬頸肉叫做好D,有肉汁唔太乾馬拉盞通菜完全冇馬拉盞味,好似清炒通菜咁炒飯冇味條烏頭唔夠鮮味啲蝦唔夠新鮮拼盤太少員工得一個,做唔切
鳳爪得個辣味
串燒同豬頸肉叫做好D,有肉汁唔太乾
馬拉盞通菜完全冇馬拉盞味,好似清炒通菜咁
炒飯冇味
條烏頭唔夠鮮味
啲蝦唔夠新鮮
拼盤太少
員工得一個,做唔切
喺虹橋附近搵嘢食,見到唯一一間泰國嘢諗住試吓,點知依家發現入去就係一個錯誤!係超級大嘅錯誤!!!!坐低冇幾耐就行黎催我地落單,好, 我地2個人求其叫咗幾樣食泰國嘢嘅基本菜, 包括生蝦刺身,黃咖喱雞,馬拉盞炒芥蘭。先講講生蝦刺身,我未試過啲蝦濕住上,啲汁淋晒落去成盆水咁上碟,心知不秒,試入口,真係連粗口都想爆出黎,好奇怪既味!同平時既汁完全唔同,好難食!碟黃咖哩雞仲經典,成煲湯咁稀到,啲雞好似用水整熟再倒落煲咖哩水度咁,無講錯,真係好似水!稀到!仲要啲雞碎到癲,勁似餸頭餸尾咁,真係見到都唔開胃!諗住芥蘭無死,點煮都應該唔會難食得去邊,點知,一樣難食,一個字「怪」!我直頭想問店主你哋係咪泰國人,我真心未食過咁難食嘅泰國菜,係難食到畢生難忘,我奉勸大家如果唔係想試吓佢有幾奇怪都唔好去食!因為呢啲極品真係會嚇親你!!

2018-01-07
2017-07-22 530 瀏覽
因為大家都知道井財街其實冇啲咩好食就諗住去試吓,我個人就覺得非常之難食,炒飯炒到勁林,啲飯係好似粥咁,之後再食個生蝦,得個辣字,啲蝦好似浸左水好鬼耐咁之後又要等,等左成個鐘都上唔齊啲嘢,叫個姐姐上野快少少,畢竟都已經等左一個鐘,吹左四次都冇用,最後實在係趕時間等唔到。至於價錢其實就一般,都唔可以話好貴,不過呢個價錢就一定食得到更加好!依間野極度垃圾,我係比朋友叫咗去兩次,兩次個感覺都係非常之差, 一啲改進都冇。

2017-06-02 472 瀏覽
今日好友收工想約食泰菜, 唯有上open rice睇下屯門有冇泰菜館收夜些(好友收十点)揾到這間, 嘗試打去問,聽電話是兩個操泰國囗音人,說可十一点Last order,便即管去一試,反正屯門區都沒有泰菜館收太夜。坐的士來都好難揾到舖位,地方比較隔涉,再電舖頭 查詢,好彩有位廣東話人 詳細指導才揾到。 鋪頭門面比較殘舊,原來舖頭係一對泰籍夫婦打理,首先叫左生蝦刺生,味道唔錯,生蝦好彈牙。 泰式鳳爪味道差少少,唔夠辣。 馬拉盞通菜好味,再叫冬陰公湯同明爐烏魚,兩樣都好味, 值得一試的。最後要讚賞下泰籍老闆娘,非常好客,人又和藹可親,好高興可以 結識到佢。。
  • 生蝦刺生,明爐烏魚
2K
2017-01-20 1170 瀏覽
專程由 V-City 走到虹橋想食雞煲,誰知執左笠囉,唯有見咩食咩啦。見泰菜有位唔洗等,試試無妨。九點半衝入店內,一個食客都無喎,只有泰藉侍應肥嬸嬸在用餐,稱收 11 點半,慢慢坐唔洗急。對此食店泰好味完全唔認識,上網睇睇有咩招牌菜先,原來開業都已 10 年,但食評麻麻乍喎。無有怕,做食家最基本條件就係要有冒險精神,黎咪黎囉 ﹗泰藉老闆懂一點點廣東話,但囡囡就只懂泰文,雖然識既廣東話有限,依然陪住我地食野傾計添。兩父女都非常親民,還容許我地隻定春放出黎,唔洗困係狗袋入面呢。囡囡原來係曼谷讀獸醫的啊,依家放緊假所以黎左香港渡假順便幫下手,利害喎。食過多間泰菜館,泰式煲仔菜都係第一次見,而且有雞煲呀 ﹗女皇要十點先收工,再返屋企帶埋定春過黎,我已經好肚餓喇,叫個小食頂住先得。細味 menu 睇下有咩好野食先,真係好多款色,好多都想試啊。花多眼亂,睇黎要幫襯十多次先可以試得晒泰好味既出品呢。menu 上不泛特色菜餚,好有趣,從未見過。醃生腸?肥嬸嬸話係辣,不過今日貨唔靚,所以無落貨喎,陰功豬無得試。長方形舖面裝潢都好光猛、簡約、骨子,衛生都合格。泰象啤,行到氣喘梗係要嘆支冰凍啤酒喇,樽面結晒

menu 上不泛特色菜餚,好有趣,從未見過。醃生腸?肥嬸嬸話係辣,不過今日貨唔靚,所以無落貨喎,陰功豬無得試。長方形舖面裝潢都好光猛、簡約、骨子,衛生都合格。泰象啤,行到氣喘梗係要嘆支冰凍啤酒喇,樽面結晒霜,入口打冷陣,爽呀 ﹗

碳燒豬頸肉,點解咁耐既?原來即燒翻熱,唔係微波爐叮喎,有誠意 ﹗聞到已經流晒口水,香氣似層相識,似十足燒豬肉乾既味道呀 ﹗急急掉舊入口,鬆軟充滿彈性,完全唔肥膩,唔會油淋淋,非常乾爽喎。燒得外層甘香微脆,燋香非常,每一口都充滿肉汁。原味已經非常可以,沾上秘制醬汁更加惹味,食唔停口,送啤酒正到痺呀 ﹗

泰式鳳爪,索一索,香氣十分清新喎,入口涼浸浸夠晒凍,最怕室溫或微暖感覺。無骨鳳爪非常爽脆彈彈,味道夠酸帶甜好醒神開胃,散發著微辣而且還有濃濃強烈鮮茄味道,我地都十分喜歡,食都心心眼。比起紅椒力量、泰海鮮、紅螞蟻、泰皇悅、等等,都更出色 ﹗

泰式生蝦,上個月曼谷後既算次生蝦。腍劈劈,肉質死實,無蝦味無鮮味,泰式酸汁略咸泛著微辣。汁都還可以,蝦就完全唔得。泰式炒通菜,蒸完再兜非常有印尼 feel,雖然無鑊氣,但都熱騰騰,爽嫩多汁不乾硬,魚露鮮香,味道達標。

泰式乾炒雞肉河,香噴噴勁有鑊氣喎,廣東炒河感覺濃厚,乾炒牛河畫面在腦內閃過。幾乎食不到的雞絲,有幾條作點綴,當然個炒河唔會食到有雞味啦,而且炒得幾碎下,幸好味道搭救。嚥韌黏黏滑滑河粉非常可口美味,蛋花加醬油香甜非凡,辣椒醬都唔洗加,原味勁好食呢。

明爐冬陰功烏頭魚,個湯有肉鬆既?我覺得似酸辣肉鬆多過冬陰功喎。耐心等候湯底滾開,期間要不停將汁淋上魚身不同部位,因為受熱唔平均,而且湯只浸到魚既 4 份 1 都無,底就夠熱,面又點會熱呢 ﹗最好一邊滾開後再反另一邊再滾,整條魚先夠熱麻。

完成可以出爐喇 ﹗淺嚐幾口冬陰功湯,酸味濃而不辣,茄味突出,還隱約有點魚味道,好飲又開胃。掃開香料夾出魚肉,白煙直噴,好有氣氛呢 ﹗魚肉再三係湯汁上打滾再掉入口,啖啖肉勁滿足,魚味實淨,欠缺鮮甜味。湯好好、魚平平,一試無妨。鮮芒果冰,新鮮芒果榨汁,鮮甜幼滑好好飲呀,必試。

泰式炸蝦餅,吉列蝦餅?好得意喎,吉列感強烈,咬到索索聲勁鬆脆。食得到微弱的蝦味,肉汁稍削,質地偏硬實,滾上大量甜酸醬都可口合格既。

泰式醉雞煲半隻,仲唔被我食到您 ﹗老闆諗左好耐先答應煮比我食乍,因為今日無預備呢,依家即刻處理,麻煩晒啊。靜候湯底滾起,立即倒晒雞件去浸先,老闆親自幫我加酒呢。

跟廣東菜唔同,雞無用酒先醃喎。起動 ﹗試下何為泰式醉雞湯先,有酒味的香茅辣椒湯,沒什麼特別,無意見。肥美雞件喎,半隻份量都不少。皮肉都非常嫩滑,又唔會太肥,不過完全無味,失敗。其實我好想要辣椒豉油點雞食呢,雞件醃左先好更好味,湯底加多點泰國香料會更好。味道一般的平凡單調,試一次便夠。

豉汁炒蜆,靜蠅蠅地上檯,無聲無色無煙無熱力,明顯地兜個汁出貨。超級混濁的豆豉味道,落得太多,太強烈喇 ﹗蜆肉彷如汆過幾次水一樣,縮晒水變得瘦猛猛乾爭爭,橡膠般的質地,無蜆味無鮮味無海水味。汆過水都仍然有砂,整碟味濃而陰沉,真係唔多掂。食左兩三隻已經想放棄,但老闆問點解唔食呀?好難食嗎?唯有免為其難全部食晒去啦。

泰式蝦仔濕炒河,叫錯左濕炒添,我地其實想食乾炒呢。蝦仔烚到過晒火,乾硬鞋無味道。炒河芡汁甜甜的,連河帶汁掃入口味道不錯,大量雜都都甜美滿意。
泰象啤
泰式鳳爪