2014-02-19 1697 瀏覽
依間咁嘅嘢第一次食,點知中伏到應一應,完全係唔掂囉,第一間令我嬲到要上嚟寫食評,一嚟原來連最基本泰國餐廳要有嘅嘢海南雞飯都冇已經火滾,得lunch先有,諗住唔鬼食,但情人節就算數啦,316蚊(套餐價)覺得都okay,唔算話好貴,但頂佢個肺,出到嚟啲嘢食同垃圾冇分別,佢個套餐得蝦餅,東蔭公湯,菜包,炒菜一碟同泰式炒飯total五樣,最火滾係個所謂泰式炒飯,一啲都唔似係泰式囉,唔知邊忽似係,仲要勁細碟,一人食都覺少嘅份量,同我自己屋企炒嘅隔夜飯一啲分別都冇,白晒晒,得幾隻雪藏蝦同幾粒芒果,仲要係未清乾淨晒皮嘅芒果,大佬做嘢唔洗慳時間到咁呀嘛?!皮都未清晒就放落去炒真係好q嘢~~啲菜呢就炒到老嘅,炒到黑晒,全餐係得個湯,菜包同蝦餅叫正常同啲,咁就收人316,食到滿肚火,下次咪洗旨意再幫襯佢,埋單仲要三吹四請,心諗係咪唔想收錢呀!行到就到廚房先叫到人出嚟埋單,可以全村人入晒去冇人睇埸都有囉~~永久backlist依間cheap嘢!!
所謂的泰式炒飯
菜包
東蔭公湯
2014-02-14
情人節
菜包
東蔭公湯
2013-10-10 1050 瀏覽
上OPEN RICE SEARCH屯門泰國菜,竟然見到這間【泰好味】咁多好評。地點又近,就一於光顧一下。一去到的時候,真係O咀! 餐廳環境非常差、很舊式的餐桌、被油煙沾污成黃色的冷氣機、殘舊的牆壁、多年前貼在牆上的海報等等… 都已到達餐廳門外,同朋友商議過後都繼續光顧吧! 坐下後,侍應拿了餐牌給我們。一如所料,都是黃黃舊舊的餐牌。但想像不到的,就是餐具真的真的很污穢! 盛滿了茶的茶杯,底部全是黑色的陳年舊蔑! 叫我怎麼飲下去??看看餐牌,食物價錢不便宜。比起元朗的泰國菜館還要貴。我們兩人只點了三個菜,此環境實在降低了我地的食慾(不好意思地說一句!)。【炸蝦餅】蝦餅切了幾小塊。跟平時的還要細。但味道都幾好,炸得幾好又有蝦味同埋很爽口! 都OK!【泰式豬肉炒飯】炒得有鍋氣! 內有小蕃茄仔、洋蔥粒、蛋絲一齊炒。都幾有泰式味道! 但豬肉就炒得過耐,肉質不嫩!【泰式沙嗲】叫了一半雞一半豬。沙嗲比平時出去食的較細串。肉質不算嫩,沙嗲汁都調得較稀! 所以不算特出 。總結: 雖然是沒加一收費! 但價位都是略為貴的。食物都算過得去,但餐廳環境差! 沒法給好評,OK還可以! 但我不會再光顧。

泰式豬肉炒飯
泰式豬肉炒飯
泰式沙嗲
沙嗲串燒
2013-04-05 704 瀏覽
入o左屯門探公公,婆婆,夜晚搵o野食,叫o左多款o野食,串燒,豬頸肉,炒菜,木瓜沙律,明爐魚,金邊粉,樣樣都好好味~!!!!!4大2小埋單$590大家都食到好飽呢~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2013-04-04
  • 豬頸肉
2012-07-25 329 瀏覽
睇完戲後, 行到洪橋位置搵食。無意中都會搵到好野^^ 舖頭細細, 好在等了15 MINS到就可以入座由於又係得兩個人關係, 試既種類都唔多第一個來的是黃咖哩雞+白飯 ($68) (白飯唔記得幾錢)很香甜,微辣, 椰奶十足, 煮好的雞肉滑嫩香醇,配白飯一流!泰式蝦炒飯 ($48) (有豬、雞、蝦選擇, 我選了蝦)上台時熱辣辣, 但味道一般, 有很多配料和蝦, 都幾大碟、夠份量! 但不夠乾身, 食落沒有炒飯的味道。所以之後都就咁當普通飯咁撈埋個黃咖哩食, 唔好O徒料!炸蝦餅 ($50)呢個漏單, 初初仲諗住用來送飯, 搞到食晒所有野先上.....個蝦餅都炸得幾香脆, 但對兩個人來說, 食咁多件太油膩了, 下次都不好叫龍眼冰 ($18)呢個味道仲淡過我平時自己冇加糖沖的龍眼水, 佢名副其實的龍眼"冰"。真係好多"冰", 我地見到隔離台先到的飲品咁多冰, 都已醒目咁叫少冰三色冰 ($18)椰汁+水+三色涼粉, 味道適中, 唔會太甜, 但如果多些椰味會更好!
睇完戲後, 行到洪橋位置搵食。
由於又係得兩個人關係, 試既種類都唔多
第一個來的是黃咖哩雞+白飯 ($68) (白飯唔記得幾錢)
黃咖哩雞
泰式蝦炒飯 ($48) (有豬、雞、蝦選擇, 我選了蝦)
泰式蝦炒飯
所以之後都就咁當普通飯咁撈埋個黃咖哩食, 唔好O徒料!
炸蝦餅 ($50)
炸蝦餅
龍眼冰 ($18)
龍眼冰
三色冰 ($18)
三色冰
門口開多張台招呼客人,但天氣咁熱,比我寧願等多一陣位坐入去食LU~
題外話/補充資料: 食物好好!但環境麻麻,有D迫。 同埋全程都有幾隻"烏英"不停飛, 好討厭!
黃咖哩雞
龍眼冰
三色冰
  • 黃咖哩
2012-02-16 171 瀏覽
看見附近一間泰菜館人龍特長,於是退而求其次, 試吃這間餐廳, 我們二人行, 剛好有兩個位, 不用像其他人般等位, yeah!我們點了4個菜:豬牛串燒: 豬肉串燒比較好, 牛肉串燒有點兒硬細冬蔭功湯: 他們開爐火為冬蔭功湯保溫, 很細心, 酸辣鹹味齊備, 如果鹹味再減淡一點會更好, 朋友說裡面的材料不多, 我覺得還ok呀, 蝦的數量挺多的, 只是不是大蝦。我不太吃辣, 所以覺得挺辣的。泰式炒芥蘭: 常選吃馬拉盞炒的, 所以今次嘗試泰式, 原來是辣的, 小辣, 我不太吃辣,但還可接受。鐵板蠔仔蛋: 熱辣辣, 蛋漿滑, hahahha, 厚厚的滑蛋夾雜蠔仔, 好吃!芒果沙冰: 一般, 很人工的味道

我們點了4個菜:

豬牛串燒: 豬肉串燒比較好, 牛肉串燒有點兒硬

芒果沙冰: 一般, 很人工的味道

2012-02-04
2011-10-29 160 瀏覽
經常性係呢頭出沒,已經好久冇黎過呢度食,當日一家五口黎晚飯...續樣講講吧~先黎一個冬蔭功, 上黎既時候完全冇野滾住, 我印象中以前唔係咁,味道幾好,夠酸又夠辣不過覺得佢今次油左少少...生蝦都ok...48蚊有10隻,不過嫌佢俾得唔夠汁,一分錢一分貨...蝦唔算大隻...不過都過得去...味道都幾好...食左兩樣辣野可以有第二d味中和下...今日既蟹包索價200元...蟹好細隻加上冇乜肉,如果係第二類型既配料可能感覺會抵d...我覺得個包冇以前咁好食了...特別係個咖哩汁...以前個味好好多....攪到都冇要食晒佢既意慾...
經常性係呢頭出沒,
已經好久冇黎過呢度食,
當日一家五口黎晚飯...

續樣講講吧~
冬蔭功
先黎一個冬蔭功,
上黎既時候完全冇野滾住,
我印象中以前唔係咁,
味道幾好,
夠酸又夠辣
不過覺得佢今次油左少少...
生蝦
生蝦都ok...
48蚊有10隻,
不過嫌佢俾得唔夠汁,
一分錢一分貨...
蝦唔算大隻...不過都過得去...
咸魚炒芥蘭
味道都幾好...
食左兩樣辣野可以有第二d味中和下...
蟹包
今日既蟹包索價200元...
蟹好細隻加上冇乜肉,
如果係第二類型既配料可能感覺會抵d...
我覺得個包冇以前咁好食了...
特別係個咖哩汁...
以前個味好好多....攪到都冇要食晒佢既意慾...

2011-10-27
冬蔭功
生蝦
咸魚炒芥蘭
蟹包
2011-09-13 118 瀏覽
係屯門要食到正正宗宗既泰國菜其實都幾難, 我個事頭婆就帶佐我黎呢度, 食正宗味道既泰國菜, 座底望下個餐牌, 咦~~ 大眾化價錢喎, 好!!因為得兩個人, 所以唔係叫佐好多野 黎~~睇相
大眾化價錢喎, 好!!因為得兩個人, 所以唔係叫佐好多野

黎~~睇相

睇下幾有泰國風情
生蝦刺身 ~ 正!!
辣椒膏炒花甲 ~ 夠鮮!!
海鮮炒飯 ~ 勁好味!!
2011-04-20
睇下幾有泰國風情
生蝦刺身 ~ 正!!
辣椒膏炒花甲 ~ 夠鮮!!
海鮮炒飯 ~ 勁好味!!
  • 生蝦刺身
2011-01-21 94 瀏覽
以前在屯門住過所以知訂黎食,搬走之後有機會入屯門都盡可能去食除炒粉炒飯超抵食外,其他食物價錢唔算特別平不過都好合理,而且食物整得好食,碟頭又大又足料今次2個人去,因為閒日,時間又好早,所以得我地一檯客專誠想帶朋友試下個咖喱包,由於知道個包好大份,兩個人其實基本上唔會食得晒,所以都只係點左幾個菜最重要係叫個冬蔭公湯,係我試過咁度之中最滿意的,酸味辣味剛剛好,一窩$98 其實呢,之前食過咖喱蟹包,都覺得好好味架,不過由於我同朋友都怕食蟹好麻煩,所以試過一次以後就試其他配搭,一樣係好好味 個麵包烘到微脆,索晒d咖喱汁,係難以形容的正!咖喱包的咖喱汁係唔辣的,但好惹味,打了蛋花,大約$150 ,值呀!芒果白雪冰 $18好好味的,不過我自己都係鍾意飲青檸梳打,爽d 埋單$296,食唔晒d野,打包左2大盒唔好o徒,拎返屋企叮返熱都仲好正之前食過好多次其他食物,例如柚子沙律、燒豬頸肉等,炒粉炒飯等,全部都好好食環境幾企理的一間鋪仔,老闆娘同佢細佬都好nice,人手唔多,有咩需要可以出聲問佢會幫你,希望佢地好生意

今次2個人去,因為閒日,時間又好早,所以得我地一檯客

最重要係叫個冬蔭公湯
,係我試過咁度之中最滿意的,酸味辣味剛剛好,一窩$98
大冬蔭公,足料好味
馬拉盞炒芥蘭
其實呢,之前食過咖喱蟹包,都覺得好好味架,

個麵包烘到微脆,索晒d咖喱汁,係難以形容的正!
咖喱蝦包,好味 + 大份到食唔晒
芒果白雪冰 $18
好好味的,不過我自己都係鍾意飲青檸梳打,爽d
芒果白雪冰

之前食過好多次其他食物,例如柚子沙律燒豬頸肉等,炒粉炒飯等,全部都好好食

2011-01-18
大冬蔭公,足料好味
馬拉盞炒芥蘭
咖喱蝦包,好味 + 大份到食唔晒
芒果白雪冰
  • 冬蔭公湯
  • 咖喱_包
2010-04-25 61 瀏覽
耐無係喱頭出現,都唔知有間咁既鋪頭係度,地方細細,係由兩位泰國女士打理。1。泰式乾炒河:肉片,芥蘭,簡簡單單,味道不俗。2。豬頸肉湯河:湯底正,豬頸肉略嫌薄左些少,河粉煮得唔會太焾身。3。青檸soda:從未試過咁好飲,唔太酸,唔太甜,較得岩岩好。
1。泰式乾炒河:肉片,芥蘭,簡簡單單,味道不俗。
2010-04-24
2009-05-03 55 瀏覽
三pair人想試吓一D未試過的泰菜餐廳,上openrice search,見27個笑面,沒有苦面,心諗應該冇衰.點知一去到,見到個環境,仲要坐門口,極之唔得,但都試吓啦.大家都好鍾意食泰菜,當然踴躍點菜,點知沒有我喜歡吃的椰菜苗,好失望.生蝦刺身不太新鮮,食法與其他泰菜餐廳不盡相同,通常用醬油碟剩載的醬汁,只是淋在生蝦身上,而且味道沒有以往吃的那麼好味. 咖喱麵包蟹,如果沒有蟹的話,我覺得好好味,但呢味餸被那些梅梅地肉的蟹弄至失分不少.炸蝦餅,都冇乜嘢彈到佢,係個賣相小家D囉.冬蔭公湯,D蝦肉都梅梅地,唔夠辣,都幾油,好多餐廳都有呢個毛病,其實可以煮得清啲啫,我都試過有餐廳清得黎都好夠味兼好好味,但呢間唔得囉.木瓜沙律,D木瓜絲都唔爽既,唔駛問亞貴,又係唔新鮮啦.辣椒膏炒蟶子,好鬼多殼碎同沙,咦.炒金邊粉,好嚡呀!炭燒豬頸肉,係全枱惟一有人讚的餸.炭燒烏頭,有少少生.枝裝藍好啤酒同罐裝可口可樂最冇問題,青檸梳打一般,三個椰青得一個可以食埋D肉,其餘兩個都太老了.叫了一個白飯,竟然連白飯都唔得,都唔知呢間餐廳有麼是得的.後加的馬拉盞芥蘭和煎蠔餅,竟然忙記落單,算了吧,已經好飽,但其中一個
點知一去到,見到個環境,仲要坐門口,極之唔得,但都試吓啦.
炸蝦餅,都冇乜嘢彈到佢,係個賣相小家D囉.
木瓜沙律,D木瓜絲都唔爽既,唔駛問亞貴,又係唔新鮮啦.
辣椒膏炒蟶子,好鬼多殼碎同沙,咦.
炒金邊粉,好嚡呀!
炭燒豬頸肉,係全枱惟一有人讚的餸.
炭燒烏頭,有少少生.
叫了一個白飯,竟然連白飯都唔得,都唔知呢間餐廳有麼是得的.
後加的馬拉盞芥蘭和煎蠔餅,竟然忙記落單,算了吧,已經好飽,但其中一個侍應竟然當眾責罵唔記得落單的侍應,唔駛呀?
最後,樓上竟倒D水落黎污染我哋D餸,因為當天冇落過雨,如果唔係樓上倒落黎,都唔知簷蓬D水係邊度流落黎.
2009-05-02
2009-04-06 19 瀏覽
其實對上個次幫襯係2星期前....補番先....老公收工番黎都要10點半...但又勁勁勁勁想食泰國野~初初以為佢收好夜,好早打去問一問,收11點~~唯有叫外賣自己拎.生蝦-d蝦都幾新鮮...但辣就唔夠辣~炸蝦餅-冇咩特別.南瓜海鮮飯 - 都係冇乜特別..蟹包...好好味...芒果白雪冰 X 2 - 都好味,但細杯~嘩....都幾貴...我唔知價錢,諗住$300搞得店...埋單要$350~
其實對上個次幫襯係2星期前....補番先....

生蝦-d蝦都幾新鮮...但辣就唔夠辣~
炸蝦餅-冇咩特別.
南瓜海鮮飯 - 都係冇乜特別..
蟹包...好好味...
芒果白雪冰 X 2 - 都好味,但細杯~

2009-03-25 14 瀏覽
生蝦--好味!! 辣辣地,味道調得好好。椰汁雞湯-好多香料,有椰汁味又酦酦地,有少少怪,個人唔太鐘意。泰式濕炒(雞肉)-d粉好煙韌,雞肉唔'鞋'。蛋包海鮮飯-好夠份量,味道都唔錯。上菜幾快,臨走送左個西米糕一人一件,好好味,唔太甜。
生蝦--好味!! 辣辣地,味道調得好好。
泰式濕炒(雞肉)-d粉好煙韌,雞肉唔'鞋'。
蛋包海鮮飯-好夠份量,味道都唔錯。

上菜幾快,臨走送左個西米糕一人一件,好好味,唔太甜。

2009-03-25
2009-01-02 9 瀏覽
見到介紹覺得好似幾好食, 雖然就遠左少少, 不過都特登走入去食啦.去到見到個門面真係幾細下, 不過, 既然咁多人讚就俾個機會佢啦.今日點左三大個菜.椰汁雞湯 - 今日好凍, 食呢個就最岩喇, 又夠熱又唔太辣, 好食馬拉盞通菜 - 呢個麻麻地, 唔係太辣蛋包海鮮飯 - 好正好好食, 不過真係勁大碟, 食唔晒要打包返屋企總括黎講, 都幾好食.

今日點左三大個菜.
馬拉盞通菜 - 呢個麻麻地, 唔係太辣

總括黎講, 都幾好食.
  • 椰汁雞湯
  • 蛋包海鮮飯
2008-12-30 12 瀏覽
27-12-2008dinner@泰好味 椰菜苗(馬拉盞)-個味道幾好,5太咸,賞面食左幾條xd冬蔭公湯-呢個反而ma ma,甜味太重,不夠辣味生蝦-最愛,d蝦新鮮so爽,而且係幾辣,不過很好味炸蝦餅-都5錯,不過反而覺得冇咩特別蛋包海鮮飯-哇左聲,haha,因為真係好大碟,d飯都有味(本身係叫粉絲/_\)芒果白雪冰-完全似由大芒打出黎既茸,順便當做甜品點知...係因為我地瘋狂點得太多野定好似之前d人講夜食,個老闆娘又真係送左大菜g0俾我地食,勁飽都係230蚊=)
27-12-2008
dinner@泰好味

椰菜苗(馬拉盞)-個味道幾好,5太咸,賞面食左幾條xd
冬蔭公湯-呢個反而ma ma,甜味太重,不夠辣味
生蝦-最愛,d蝦新鮮so爽,而且係幾辣,不過很好味
炸蝦餅-都5錯,不過反而覺得冇咩特別
芒果白雪冰-完全似由大芒打出黎既茸,順便當做甜品

2008-12-14 15 瀏覽
係睇左呢度既介紹先去食XD地點都幾偏僻. 好細間食晚飯. 7個女仔去. 嗌左8碟菜.岩岩好清晒埋單都係每人50零蚊左右.價錢相宜冇乜點食過泰國菜但係相當有驚喜有人唔食得蟹.所以叫左咖啡雞包一樣咁正. 啖啖雞肉冇乜肥D雞肉唔老身. 配埋D 咖啡. 一流 蝦餅. 豬頸肉都好好.初頭以為豬頸肉會好肥. 但出到黎岩岩好. 非常惹味. 另外叫左馬拉盞炒通菜. 金邊粉. 炒粉絲. 蛋包海鮮飯 .魷魚金邊粉同蛋包海鮮飯都絕對係水準以上魷魚D 汁好辣. 怕辣就免試喇.同埋不得不提佢個芒果冰甜得黎又唔似係街邊芒果汁個D行貨我自己唔太食得辣. 食完辣之後飲呢個真係透心涼舒服好多. 誠意推薦怕辣既朋友叫呢個黎飲. P.S. 上菜幾快. 老闆娘好好人. 我地食完係咁吹水又睇電視. 最後食左成3粒鐘佢都冇怒睥我地趕我地走XDD
係睇左呢度既介紹先去食XD

但係相當有驚喜

有人唔食得蟹.所以叫左咖啡雞包
一樣咁正. 啖啖雞肉冇乜肥
D雞肉唔老身. 配埋D 咖啡. 一流

蝦餅. 豬頸肉都好好.
初頭以為豬頸肉會好肥. 但出到黎岩岩好. 非常惹味.

另外叫左
馬拉盞炒通菜. 金邊粉. 炒粉絲. 蛋包海鮮飯 .魷魚

金邊粉同蛋包海鮮飯都絕對係水準以上
魷魚D 汁好辣. 怕辣就免試喇.

同埋不得不提佢個芒果冰
甜得黎又唔似係街邊芒果汁個D行貨
我自己唔太食得辣. 食完辣之後飲呢個真係透心涼舒服好多.

誠意推薦怕辣既朋友叫呢個黎飲.

P.S. 上菜幾快.
老闆娘好好人. 我地食完係咁吹水又睇電視.
最後食左成3粒鐘佢都冇怒睥我地趕我地走XDD
  • 咖啡雞包