2024-01-16 247 瀏覽
最近去光顧的一間咖啡沒有太大期望地去,味道反而有驚喜而且味道、食材配搭都清楚感受到有下功夫午飯時段去的話要預留時間等餐 (20-25分鐘)𓂅 𝘛𝘶𝘳𝘬𝘪𝘴𝘩 𝘌𝘨𝘨 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 ᴴᴷᴰ 75 ✨一看名字已經想吃了,賣相也超乎想像種籽酸種麵包氣孔十足,配上希臘乳酪、水波蛋記得一定要連埋辣椒油來吃,簡單、健康又好食𓂅 𝘉𝘳𝘢𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘬 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 ᴴᴷᴰ 138 ✨意外對口味軟熟口感派的意粉!店家將意粉煮得軟熟,而且牛頰肉汁超入味𓂅 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ᴴᴷᴰ 45 ✨對我呢啲唔喜歡椰子味的人也易入口!前調咖啡帶陣陣香氣,尾調帶微微椰子奶的香甜𓂅 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ᴴᴷᴰ 45 ✨抹茶牛奶十分濃郁,而且口感順滑是難得印象深刻嘅抹茶牛奶
最近去光顧的一間咖啡
沒有太大期望地去,味道反而有驚喜
而且味道、食材配搭都清楚感受到有下功夫
午飯時段去的話要預留時間等餐 (20-25分鐘)

一看名字已經想吃了,賣相也超乎想像
種籽酸種麵包氣孔十足,配上希臘乳酪、水波蛋
記得一定要連埋辣椒油來吃,簡單、健康又好食

意外對口味軟熟口感派的意粉!
店家將意粉煮得軟熟,而且牛頰肉汁超入味

𓂅 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ᴴᴷᴰ 45 ✨
對我呢啲唔喜歡椰子味的人也易入口!
前調咖啡帶陣陣香氣,尾調帶微微椰子奶的香甜

𓂅 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ᴴᴷᴰ 45 ✨
抹茶牛奶十分濃郁,而且口感順滑
是難得印象深刻嘅抹茶牛奶
2024-01-11
2024-01-06 179 瀏覽
星期五的午餐要食點不一樣,於是就去咗咖啡店尋找午餐。店舖提供少量座位,以L型分布。近門口嘅位置多數都係嚟飲咖啡嘅人,而較入位置通常都係嚟食嘢嘅人所選擇。想食熱嘅非麵包類食物,選擇只有三款蛋意粉,分別係牛面頰意粉、黑松露雞肉意粉同蕃茄意粉。叫咗牛面頰意粉同黑松露雞肉意粉,兩碟都係即叫即煮,味道傾向淡身,份量比想像中多。作為午餐,每人一碟嘅話,絕對係足夠。店員都好友善,問佢哋拎水都會親自送上,有水滴到地上都會即刻處理,以防有人跣親,用餐體驗都幾唔錯。

♾️中环打工人的私藏咖啡店☕️离公司很近,中午吃完饭和同事过来买一杯,豆子的品质不错,在中环能开这么多年必定有两把刷子!椰子拿铁🥥椰香浓郁,口感顺滑🍮超爱这家的麻薯蛋糕😍表面看起来平平无奇,切开里面白花花的麻薯,会拉丝!!!而且不甜腻,中和了抹茶的苦涩,口感很有层次,咖啡甜品脑袋根本把不住🍝每次来都点网红牛油果🍞这次点了新出的黑松露🐤pasta,太香!丰富的汤汁包裹住pasta好creamy~
♾️中环打工人的私藏咖啡店
2023-12-25
  • Coconut  latte
他們家的流心巴斯克🧀!只吃了一口!我和朋友就被雙雙俘獲!中間部分也太流心,外圍芝士糕體也很輕盈細膩,非常推薦!!還點了他們自家烘焙的開心果司康和抹茶紅豆麻薯蛋糕!意料之中又被俘獲了!!推薦!牛油果🥑吐司🍞簡單的食材:黑胡椒、鹽、牛油果、橄欖油、菲達芝士,以及烘烤的非常香脆的麵包體,再擠點檸檬汁,看似簡單實際整體風味非常搭!Cold brew 搭配餐食非常啱,頂部桂花香就是秋冬的感覺啊!Latte是椰子奶打底,順滑細膩,每喝一口都能感受到顯著清新的椰子余香!

Cold  Brew  &  Latte
2023-12-10
Cold  Brew  &  Latte
2023-12-15 67 瀏覽
有日早收工,諗住喺灣仔搵間cafe chill 下嘆杯啡食件cake, 就諗起呢間zero one coffee & Roastery 🏆呢間係烘焙咖啡冠軍黎,想試好耐嫁喇!臨近聖誕,cafe 都推出左Ginger cookies 🍪 吾會話好重薑味,可以試下呢個season 款式😍 另外我仲嗌左件雲呢拿巴斯克芝士蛋糕😋 入面真系有雲呢拿籽,成件cake 吾會好膩,配埋咖啡好正💯話哂系烘焙咖啡冠軍,見到佢有個BARISTA CHOICE LIST☕️緊系要嗌杯咖啡黎飲下啦,我就揀左杯Coconut Latte , 有淡淡嘅椰子香味,吾系糖水果隻,而且咖啡嘅香味好突出,系我比較中意嘅Nutty 味道❤️

2023-12-02 122 瀏覽
同事介紹,呢間咖啡店好得,每日新鮮出爐手作咖啡,自家製蛋糕,而且係烘焙咖啡冠軍。今日買咗個外賣。鋪面的設計非常精緻簡約,本來想靜靜地坐下來享受,但係約咗人食晚飯,唯有外賣,外賣都要食😅😅當日自家製蛋糕蛋糕係自家製,今日限定!食落味道好濃厚,有少許炭燒味,好濃郁,加上左烤過嘅栗子,個味道好出。好鍾意!💕Mocha叫咗杯💕Miki🐷,整杯洋溢煮非常濃烈嘅咖啡和朱古力香氣。一飲,真係十分濃郁,咖啡、朱古力味平衡,最特別係好幼滑。以後放工經過會繼續買囉!

當日自家製蛋糕

💕Mocha
2023-12-01 78 瀏覽
對咖啡要求高,去灣仔一定要試Zero one coffee & Roastery ,因為係烘焙咖啡冠軍❤️OSMANTHUS COLD BREW 是一款獨特的飲品,以桂花製成,清新怡人的花香迎面而來,搭配冰冷的冷萃咖啡,口感醇厚順滑。未飲已經有淡淡桂花香,一口下去,清香悠長,令人難以忘懷。再搭配上這個栗子muffin ,鬆軟細膩的口感,加上香濃的栗子味道,絕對是甜點愛好者的最愛。綜合起來,這對組合是一個碰撞出驚喜的絕妙搭配❤️

未飲已經有淡淡桂花香,一口下去,清香悠長,令人難以忘懷。

Awarded with the first runner up in World Coffee Roasting Championship, @zeroonecoffee is an absolute must-visit for coffee lovers🤎 Embodying a bold and robust flavor, the 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 and 𝙋𝙞𝙘𝙘𝙤𝙡𝙤 pair well with their homemade pastries. The 𝙧𝙖𝙞𝙨𝙞𝙣 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚 boasts a delightful buttery and crumbly texture, enhanced by the subtle sweetness of raisins. The 𝙗𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝙘𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙥𝙤𝙪𝙣𝙙 𝙘𝙖𝙠𝙚 is so darn good as well - moist, tender and has a perfect harmony of banana and chocolate flavors🤤

2023-11-29 61 瀏覽
今日晏就自己一個人去咗灣仔間Zero One Coffee & Roastery飲咖啡同食cake,享受難得嘅me time,search過先知原來呢間cafe攞過烘焙咖啡嘅冠軍,唔怪之得一入到去就就已經聞到好香嘅咖啡味。我嗌咗杯Mocha同Chocolate Banana Cake Loaf,杯熱mocha充滿住濃濃嘅咖啡豆香,拉花亦都好靚,而朱古力味嘅香蕉蛋糕唔算太甜,外脆內軟,口感鬆化,朱古力味唔會太搶,仍然食到香蕉味。一杯咖啡配一件蛋糕做下午茶,坐喺cafe chill一個下午都幾寫意!📍灣仔皇后大道東77號地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍灣仔皇后大道東77號地舖
Mocha
Chocolate Banana  Cake  Loaf
Mocha
Chocolate Banana  Cake  Loaf
咖啡係我每日嘅精神支柱灣仔嘅zero one coffee & Roastery係烘焙咖啡冠軍沖調出一杯好味嘅咖啡獲得獎項同欣賞.一啲都唔容易✨LATTE鍾意重牛奶味道,選擇Latte就最啱Espresso同牛奶嘅比例恰好味道香濃,唔加糖係最香醇外賣都有靚靚拉花✨COCONUT LATTE選用椰奶沖調嘅Latte除咗咖啡味濃郁之外仲滲出淡淡嘅椰香味道+$5 仲可以轉Oat milk✨抺茶紅豆麻糬蛋糕店員好貼心將蛋糕烘熱抺茶同紅豆係完美嘅配合加上麻糬 軟軟糯糯嘅口感,相當唔錯✨Raisin Scone好鍾意呢種口感鬆化嘅Scone有士多啤梨 / 藍莓兩種果醬選擇以後high tea想搵個地方hea下,又多個選擇喇

咖啡係我每日嘅精神支柱

灣仔嘅zero one coffee & Roastery
係烘焙咖啡冠軍

沖調出一杯好味嘅咖啡
獲得獎項同欣賞.一啲都唔容易

✨LATTE
鍾意重牛奶味道,選擇Latte就最啱
Espresso同牛奶嘅比例恰好

+$5 仲可以轉Oat milk

✨抺茶紅豆麻糬蛋糕
店員好貼心將蛋糕烘熱
抺茶同紅豆係完美嘅配合
加上麻糬 軟軟糯糯嘅口感,相當唔錯

✨Raisin Scone
好鍾意呢種口感鬆化嘅Scone
有士多啤梨 / 藍莓兩種果醬選擇

以後high tea想搵個地方hea下,又多個選擇喇

2023-11-27
下午茶
  • Coconut  latte
2023-11-23 59 瀏覽
買完嘢見到有間細細嘅cafe 入面都幾多客人咁即刻上網search下原來賣點係烘焙咖啡冠軍就一於入去試吓 順便坐下休息下😂.- Hot Mocha (oat milk)味道同平時飲嘅mocha 感覺有啲唔同可可味好濃 有好香咖啡味 但就唔會有咖啡嘅苦味酸味亦都無加甜味我就幾鍾意飲完暖笠笠 .- Iced Chocolate可可味夠晒濃 而且都幾香滑甜度同冰度都剛剛好.- Burnt Cheesecake甜品都唔錯個外皮唔會焗的太乾入面好軟心食落一啲都唔膩
買完嘢見到有間細細嘅cafe 入面都幾多客人咁
即刻上網search下
原來賣點係烘焙咖啡冠軍
就一於入去試吓 順便坐下休息下😂
- Hot Mocha (oat milk)
味道同平時飲嘅mocha 感覺有啲唔同

個外皮唔會焗的太乾
入面好軟心
食落一啲都唔膩
2023-11-20 73 瀏覽
烘焙咖啡冠軍開到黎灣仔啦1️⃣18小時慢煮和牛意粉汁係紅酒,加左芝士同洋蔥。牛肉真係好嫩好淋,又夠入味。意粉彈牙,有咬口。💰HKD$1282️⃣伯爵茶麻糬蛋糕好香伯爵茶味,蛋糕唔會好乾,加左麻糬豐富左口感。鬆軟度剛好,推介依個👍🏻👍🏻💰HKD$383️⃣桂花cold brew係店員推介的,都幾特別,桂花香味清新,再加左小小氣,咖啡味唔會好苦。💰HKD$604️⃣Coconut latte好香椰子味,又唔會太甜💰$45Zero One Coffee & Roastery (灣仔)灣仔皇后大道東77號地舖
烘焙咖啡冠軍開到黎灣仔啦
1️⃣18小時慢煮和牛意粉
💰HKD$128
2️⃣伯爵茶麻糬蛋糕
💰HKD$38
3️⃣桂花cold brew
💰HKD$60
4️⃣Coconut latte
好香椰子味,又唔會太甜
💰$45
灣仔皇后大道東77號地舖
2023-11-16 89 瀏覽
呢間咖啡店係烘焙咖啡冠軍,今日要去朝聖~OSMANTHUS COLD BREW飲呢杯咖啡嘅感覺就係一邊聞緊桂花,一邊飲緊咖啡咁,花香味突出,芬香撲鼻。清幽的香氣唔會蓋過本身的咖啡☕️欣賞咖啡師能把沉悶的咖啡加入新素材😗蛋糕款式每日都不同,日日有驚喜。今日見到有雲石蛋糕和香蕉蛋糕,我揀咗後者。蛋糕軟熟,微甜,麵包皮有少少脆,增加口感,岩晒配杯咖啡作下午茶。餐廳都多單人位,平日可以邊嘆咖啡,邊享受me time~chill一個下午
呢間咖啡店係烘焙咖啡冠軍,今日要去朝聖~

OSMANTHUS COLD BREW

灣仔又有新打卡點了,咖啡星人最愛,點了一杯Piccolo☕一杯Flat white☕,果然是冠軍🏆出品有沒有,將nutty and fruity兩種風味balance得剛剛好!開心果千層蛋糕🍰太好吃了,是今日的happy cake,當天的happy cake是什麼,要問問店員哦。甜品稍微甜了點,配濃濃的咖啡也不錯,悠閒地度過下午茶。會再去喝☕Zero One Coffee & Roastery不同口味的美妙咖啡!
灣仔又有新打卡點了,咖啡星人最愛,
點了一杯Piccolo☕一杯Flat white☕,
甜品稍微甜了點,配濃濃的咖啡也不錯,悠閒地度過下午茶。
2023-11-11
2023-11-12 77 瀏覽
Zero One完美隱藏咗喺隔離左右嘅舖頭中間,有少少難見到佢。據聞係烘焙咖啡冠軍,但係我可能叫唔啱咖啡款,所以我覺得唔好飲👉🏻👈🏻*Avocado toast $88酸種多士烘到極脆,絕對係脆到極致,搽上厚厚嘅牛油果蓉,放上粒粒菲達芝士、羅勒葉,唧埋檸檬汁。芝士羊奶味唔係好重,份量又夠慷慨,檸檬汁唔會太酸,配搭又好好,味道莫名地似pringles薯片😂Latte $42咖啡比較細杯,咖啡味好淡到似水,少少失望。
Avocado toast $88
avocado  toast

Latte $42
咖啡比較細杯,咖啡味好淡到似水,少少失望。
latte
2023-11-05