朋友終於由台灣返香港,當然要吃飯聚聚舊👩🏻‍🤝‍👨🏼今次就決定來到這間銅鑼灣的Cafe🍴小店面積不大,只有幾張桌椅,但人少少,氣氛特別不錯👍🏻印象深刻的是全部餐點都非常好食,而且一般cafe更有特色,充份感受到廚師的心意❤️——————————🔹 XO醬大蝦意大利麵 $168第一次食XO醬整既意粉,估唔到味道咁夾💕入口濃香帶微微的辣,好有中毒性,引人一食再食😋大蝦有5大隻,爽口彈牙🦐一啖蝦一啖麵,正呀~🔸 芫荽辣椒蟹肉意粉 $168芫荽食品紅左一段時間,沒想到連cafe都食到!以為是意粉上加芫荽山?非也,這款扁意粉確實有將芫荽的清香融入醬汁中,拌入大量蟹肉,每口都吃到濃濃的鮮味🦀️🔹香脆辣蝦米醬炸薯條 $68必食之選,薯條即點即炸,加上脆脆的辣蝦米醬,超級惹味,味道有少少似避風塘味配泰式的感覺,好特別!🔸 Coconut hazelnut雪糕蛋糕 $68Daily special:椰子雪糕中間夾著榛子朱古力,軟滑清甜☺️🔹Mocha $38 玫瑰咖啡 $36
——————————

🔹Mocha $38 玫瑰咖啡 $36
芫荽辣椒蟹肉意粉
香脆辣蝦米醬炸薯條
2022-11-04 231 瀏覽
今日去到銅鑼灣一間西餐廳食晚餐環境舒適整潔 超級驚喜🥰CAJUN烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁 228擺盤好精緻 烤香後做到外脆內軟嘅口感 肉質稚嫩 切成一片片 豬鞍加入芥末醬、蜜糖等調味 入口溫和帶酸甜 清爽不油膩 連骨嘅位置特別香嫩多汁 配菜有番茄仔 焗薯 煙三文魚菠菜意大利飯168材料豐富 煙三文魚是煎香過的 有菠菜 雜菇 上面仲加了三文魚籽 味道非常有層次 意大利飯非常Creamy 濃郁的忌廉香味 米飯粒粒有口感 Long Island & Sangria呢度既cocktails 都幾好飲 坐近窗邊就更加寫意希望下次再試其他菜式❤️
今日去到銅鑼灣一間西餐廳食晚餐
環境舒適整潔 超級驚喜🥰

CAJUN烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁 228

煙三文魚菠菜意大利飯168

Long Island & Sangria
呢度既cocktails 都幾好飲 坐近窗邊就更加寫意
希望下次再試其他菜式❤️
2022-11-03 200 瀏覽
今日朋友帶我去呢間位於時代附近嘅百樂中心的西餐店,地點方便,一上到去都少人,環境坐得舒服。法式炸薯條份量大份,薯條新鮮炸起,熱辣辣,配左三個醬汁,有茄汁,燒烤醬和蛋黃醬,岩哂個個唔同口味。XO醬大蝦意大利麵大蝦好厚肉,爽口彈牙,Xo醬同忌廉好夾,辣辣地幾開胃,意大利麵煮得剛剛好,醬汁同意大利麵做到掛汁效果。香煎帶子黑松露野菌露荀意大利飯帶子煎到外脆內軟,加左菌類同黑松露味道更香,意大利飯軟硬適中,我中意嘅質地。松露雪糕雪糕質地紮實,唔會好容易溶,面頭灑滿松露粉味道好香,店員仲會畫左貓貓公仔,十分得意。

法式炸薯條

香煎帶子黑松露野菌露荀意大利飯

松露雪糕
2022-10-22 122 瀏覽
依家位於銅鑼灣西餐環境10分優雅精緻坐得好舒服環境好大服務員非常之好 為人10分友善親切笑容 好滿意他們的服務質素我們吃了主餐 有意粉和意大利飯十分好吃 十分滿意口感十分好 配上配汁 份量十分 兩人吃十分夠仲買咗嘢飲 好好飲 不會太甜仲有好多唔同嘅前菜例如黑松露薯條好脆口 好夠味道呀 大家可以去食仲有好正的甜品 有雪糕 不同的味道我們吃了椰子味道 好特別不會太甜十分滿意呀會想去吃多次呢好正㗎你哋都快啲嚟啦我好推薦啊真係10分不錯
依家位於銅鑼灣西餐環境10分優雅精緻坐得好舒服
十分滿意呀
會想去吃多次呢
好正㗎你哋都快啲嚟啦我好推薦啊真係
10分不錯
Happy family day😎😎今次就帶母親大人去到銅鑼灣嘅樓上Cafe & Bar食好西,我地一入到間餐廳就已經覺得到好舒服😌餐廳嘅內部設計主要以黑白色為主,整潔企理,而佢哋播放嘅音樂係比較舊式嘅經典浪漫金曲,成個氣氛都好浪漫😌除咗環境之外,佢哋嘅服務都好窩心又貼心😌⭐️XO醬大蝦意大利麵 $168🍝大大隻蝦🍤🦐爽口得黎又清甜,XO醬嘅加入❤️唔會令到成個意粉好奇怪,冇諗過XO醬配上忌廉意大利粉係好食同特別🤤🍝⭐️白酒忌廉汁煮貝殼鍋 $198🐚好耐冇食過貝殼鍋🤤貝殼分別有青口同蜆,而且個份量都唔少㗎大大煲,賣相又吸引🥰🫕旁邊有外脆內軟嘅蒜蓉包🥖,配白酒忌廉汁一齊食超好食🤤⭐️可升級為套餐+$88今日嘅套餐包括牛肝菌忌廉湯,雞胸凱撒沙律,以及一杯Cappuccino🥰- 牛肝菌忌廉湯🥣,牛肝菌味道好香濃又滑,味道都好正😋- 雞胸凱撒沙律🥗,雞胸嫩滑🥰而沙律菜都非常新鮮❤️超級健康- Cappuccino☕️咖啡豆好香濃☕️ 雖然唔知道咩牌子,但我都幾鍾意杯咖啡🥰⭐️傳統蘋果撻 $68🍎食完正餐之後,係時候要食甜品啦😋香脆嘅皮撻連酸甜又清新嘅蘋果餡,再配上一杯咖啡☕️完全沒有甜膩感!我到而家都回味緊,

⭐️XO醬大蝦意大利麵 $168🍝

⭐️白酒忌廉汁煮貝殼鍋 $198🐚

⭐️可升級為套餐+$88
牛肝菌忌廉湯

- 牛肝菌忌廉湯🥣,牛肝菌味道好香濃又滑,味道都好正😋
雞胸凱撒沙律🥗

Cappuccino

傳統蘋果撻

⭐️傳統蘋果撻 $68🍎
食完正餐之後,係時候要食甜品啦😋香脆嘅皮撻連酸甜又清新嘅蘋果餡,再配上一杯咖啡☕️完全沒有甜膩感!我到而家都回味緊,好想再食多次🤤
牛肝菌忌廉湯
雞胸凱撒沙律🥗
Cappuccino
傳統蘋果撻
2022-10-16 93 瀏覽
上次同中學同學試過一次晚餐,用餐經驗十分愉快,決定約其他朋友再訪Zappy 。Menu改動不大,係飲品方面多左啲cocktail 🍸同mocktail。今次試左鹹蛋黃薯條同香脆辣蝦米著條🍟,當日冇薯角,所以餐廳經諮詢後轉左薯條比我地。個鹹蛋黃薯條好香,每條薯條都沾滿鹹蛋黃醬,至於另一款薯條係更加香口😋,再加上微辣,十分適合送酒。主菜方面試左安格斯肉眼牛扒🥩同烤加拿大豬鞍,兩款主菜都非常有水準,充滿住肉汁。個人比較鍾意食牛,覺得佢塊牛夠大塊又有牛味,配菜又好食,絕對會encore。意粉方面,今次嗌左煙三文魚菠菜意大利飯同XO醬大蝦意粉,意大利飯比較清淡,但啲煙三文魚同菠菜份量多,飯上仲加左啲三文魚籽,成碟飯好靚又好味。XO醬大蝦意粉仍然保持水準,🦐蝦肉彈牙再配上惹味意大利麵,絕對係必食。另外,貝殼鍋今次試左喇沙汁,個人覺得冬蔭功更出色,可能自己鍾意食辣。呢間樓上小店,店員友善,食物質素高,坐得又舒服,非常適合與三五知己聚會。

2022-10-15 84 瀏覽
Zappy 位於時代廣場附近嘉華街百樂中心樓上,附近食肆林立亦都有好多飲酒嘅地方,今日揀咗呢間樓上西式小店,去到店內環境乾淨企理心,很適合和朋友相聚談心的地方,餐廳店員很有禮貌貼身地問我哋需要和介紹餐牌。🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 🌟 Salad🥗牛油果🥑大蝦沙律配蒜香蕃茄油醋🦐$128大蝦煎得焦香彈牙,新鮮好味,牛油果熟度啱啱好,軟綿香滑配搭新鮮沙律菜,口感豐富,清甜可口。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽🌟喇沙汁煮貝殼鍋配意式烤麵包$198貝殼鍋內有青口和蜆,分量勁多,亦都冇沙,新鮮甜。喇沙汁不會太濃和辣可能因為有用忌廉中和了辣度,使醬汁更有層次感,不會感到油膩,個人覺得最好食的是意式烤麵包點上喇沙忌廉汁,味道好夾😋。🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🍰🌟Truffle ice cream 🤎松露雪糕係daily special,甜品每日都有不同,店員優先向我哋推介呢款甜品,松露雪糕口感軟滑配搭香濃的朱古力味,軟綿綿的雪糕口感又好似食緊蛋糕咁,不會太甜反而食得出松露和朱古力的香氣‼️🅓🅡🅘🅝🅚🌟玫瑰茉莉花茶🌟洋甘菊花茶《整體黎講》餐廳環境舒適地方乾,食物質素不錯,員工貼身周到,是和閨蜜談心的好地方。————————————

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣

💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

📍 Zappy (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303
1️⃣芫茜辣椒蟹肉意大利麵🦀較乾爽意粉🍝蟹肉絲佈滿成碟意粉每啖都有淡淡蟹味唔會油仲有適量菇同芫茜食曬成碟都唔膩🙌🏻2️⃣香脆辣蝦米醬炸薯條🍟特別口味🌟用咗乾身辣椒籽同蝦米調味一齊煮有辣味同時都有蝦米香味因為唔係用醬汁薯條唔會淋曬💦食到最後都保持又香又脆量多 超級推薦✅💓3️⃣香煎帶子黑松露野菌露荀意大利飯🍚帶子新鮮又軟黑松露忌廉醬濃啲飯吸曬啲味非常creamy露荀份量多👐🏻加上菌露🍄成個飯好豐富而且有口感正😋4️⃣傳統蘋果撻🍎一定要食埋個甜品先滿足😆我地叫蘋果撻~撻既甜度剛剛好😋蘋果肉非常足🫶🏻個底唔會太厚 咬落去仲好好香脆😆職員仲畫左個QQ既布丁公仔俾我哋☺️環境好好又靜靚裝修係聚會傾偈好地方👭店員勁nice好細心🤍會留意食客嘅情況及時加水同換碟😚

1️⃣芫茜辣椒蟹肉意大利麵🦀

好細心🤍
會留意食客嘅情況
及時加水同換碟😚

2022-10-14 80 瀏覽
朋友話之前黎食過好好味,所以我生日佢話已經BOOK左位帶我黎食,入到去舖頭裝潢簡約,餐廳以白灰色為主,環境靜靜地,感覺好舒服😌 在繁忙既鬧巿中添上一份寧靜,因為座位數目唔多,所以建議大家最好BOOK左位先。因為我好鐘意食牛同海鮮,所以一黎就點左個牛扒(和風慢燒紐西蘭肉眼扒),仲有Openrice 推薦既XO醬大蝦意大利麵同好多人都有POST既白酒忌廉汁煮貝殼鍋。個湯好味,係少左D,如果再大碗少少就更正。個蝦真係超得,又大隻又爽口,XO醬岩岩好,唔會好鹹,可能我比較鐘意食天使麵,呢個麵感覺略微有少少粗身左。睇下幾大隻,真係好正呀。(推介)味道岩岩好,唔會太生或太熟,咬落去唔會有渣,真心推介,但如果個牛再厚少少就更正。(推介)個白汁真係好正,呢個都一定要試,食之前要先食底個啲先,青口撈呢個汁真係無得頂。個包又勁好食,點汁一流,基本上叫左呢個鍋,最後只餘下一堆殼,啲汁係唔會有得淨。個蛋糕凍凍地,食落好似食緊雪糕咁,係有少少過甜,但店員知道我生日仲用朱古力醬唧左啲字同公仔,好靚,所以幫佢加左分。呢個好酸,用真檸檬整咁,但我朋友就好欣賞,仲話想食多個。最後餐廳待應好NICE好勤快,成日都會留意住
南瓜蔬菜湯
個湯好味,係少左D,如果再大碗少少就更正。

XO醬大蝦意大利麵個隻蝦
睇下幾大隻,真係好正呀。
和風慢燒紐西蘭肉眼牛扒
朱古力生日蛋糕
檸檬雪巴
呢個好酸,用真檸檬整咁,但我朋友就好欣賞,仲話想食多個。

最後餐廳待應好NICE好勤快,成日都會留意住我地,一見到有需要就幫我地清碟或者換碟比我地(或者我地叫太多野食掛
),但感覺真係好好呀,下次我一定會再黎食,無論係個食物質素同服務態度都無得頂。
2022-09-21
生日
南瓜蔬菜湯
XO醬大蝦意大利麵個隻蝦
和風慢燒紐西蘭肉眼牛扒
朱古力生日蛋糕
檸檬雪巴
2022-10-10 83 瀏覽
喺銅鑼灣做完瑜珈就喺附近食埋lunch 行下街✨和風慢燒紐西蘭肉眼牛排 $185 轉薯條+$10牛排煮得幾腍但係個醬汁太濃味 差唔多完全遮蓋晒牛肉本身嘅味🙈🤦‍♀️ 薯條炸得幾好 外脆內軟👍👍 ✨芫茜辣椒蟹肉意大利麵 $105好多時都係淨係食到芫茜味 蟹肉味好似唔夠出 可能個比例可以再調整下午🤔 辣椒味係間唔中一兩啖先有 同埋如果有返多少少汁會好啲🤔總括黎講味道唔差嘅 都算平 仲有餐茶跟 環境方面都坐得好舒服 兩個人坐四人卡位 喺窗邊可以望到出面 不過出面都係樓景 服務方面都幾好 樓面雖然得一個人但佢都keep 住好主動加水 有濕紙巾提供味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$160 (收+1)
喺銅鑼灣做完瑜珈就喺附近食埋lunch 行下街

✨和風慢燒紐西蘭肉眼牛排 $185 轉薯條+$10

✨芫茜辣椒蟹肉意大利麵 $105

總括黎講味道唔差嘅 都算平 仲有餐茶跟

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$160 (收+1)
2022-10-09 63 瀏覽
📍#老屎忽係銅鑼灣#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #銅鑼灣同朋友食飯Book左間係銅鑼灣嘅Cafe,雖然係啲小巷位置,但都唔算好難搵到。餐廳地方唔算好大,但係位同位之間都有一定距離,坐得好舒服同唔會好迫。😆🐚 泰式冬陰貝殼鍋 配有意式烤麵包($198) 一打開個蓋就聞到好香辣嘅冬陰功味,入邊有青口同蜆,份量都足料,不過都少啲辣,未必啱啱食得辣嘅朋友。食完d殼會放係煲蓋上邊,而侍應差唔多時候就幫我地倒左一轉殼,相當細心。❤️🐖卡疆烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁 ($228)上碟擺盤幾整齊同靚,每一塊肉都可以點到少少汁,唔會只係得中間幾舊先有汁。肉味豐富,外皮有輕微烤焦,十分香口😋🍤 XO醬大蝦意大利麵 ($168)一碟有5隻大大隻嘅剝殼蝦,意粉用左濃香嘅XO醬一齊煮,惹味得黎又唔會好油🥰🍰果仁朱古力凍餅飯後甜品係各位女士都鐘意嘅食物,呢個凍餅相當有驚喜。份量都相當大舊,表面鋪咗好多果仁同蜜糖,而凍餅中間亦有朱古力層係度,食完一件都覺得唔夠喉想再叫🤣🤣🤣Zappy (銅鑼灣)📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室
📍#老屎忽係銅鑼灣

🐚 泰式冬陰貝殼鍋 配有意式烤麵包($198)

🐖卡疆烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁 ($228)

🍤 XO醬大蝦意大利麵 ($168)

🍰果仁朱古力凍餅

Zappy (銅鑼灣)
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室
2022-09-15 170 瀏覽
於銅鑼灣的樓上餐廳,食物味道很不錯,價錢亦不會好貴📍咸蛋黃薯條賣相好似芝士薯條,咸蛋黃磨到好碎成粉狀,好幼細,淡淡鹹蛋黃香📍XO醬大蝦意大利麵Fusion 嘅設計,有三隻大蝦擺盤,賣相吸引,質感爽口;意大利麵配XO醬 ,令到醬汁更濃稠,味道更濃,有驚喜😍😍😍📍麻香慢煮雞胸沙律配香脆辣蝦米醬用慢煮方法處理雞胸,入口鬆化,食落比雞髀肉更嫩滑👍🏻👍🏻醬汁惹味📍傳統蘋果撻淡淡的蘋果味,甜度適中
於銅鑼灣的樓上餐廳,食物味道很不錯,價錢亦不會好貴

📍咸蛋黃薯條

📍XO醬大蝦意大利麵

📍麻香慢煮雞胸沙律配香脆辣蝦米醬

📍傳統蘋果撻
淡淡的蘋果味,甜度適中

適合聚舊或慶祝生日,或獨自到來享受美食等等, 繁忙的都市人,壓力大,來到這裡可暫時忘却沉重的工作及緊張的情緒。餐廳每款食品都好有心思,超級美味,款式多樣化,招呼又好,簡直非常有水準! 價錢亦合理! 非常值得推薦! 媲美米芝蓮! 星級厨藝! 畀足100分!
餐廳每款食品都好有心思,超級美味
,款式多樣化,招呼又好,簡直非常有水準!
2022-08-24 203 瀏覽
今天朋友相約銅鑼灣百樂中心13樓ZAPPY晚餐。餐廳佈置以綠色的環保♻️元素為主線舒適企理,靠窗口位置開陽可以遠眺街景。大大碟三文魚沙律真材實料,蔬菜新鮮夠健康。蕃茄忌廉湯,蕃茄味濃綢,囗感一流。招牌主菜XO醬大蝦意大利麵,擺盤精美買相十足,大蝦鮮甜彈牙,濃味的XO醬滲透到硬度恰到好處的意大利麵里,條條掛汁鮮香好味。香煎帶子黑松露野菌露荀意大利飯,大大粒帶子厚實新鮮美味,煎得又香又嫩,濃郁的黑松露味加埋野菌露荀粒和米飯混合,口感豐富而有層次。咖啡香滑夠水準。餐廳服務熱忱周到,以後還會光臨。

• XO醬大蝦意大利麵
2022-08-22 181 瀏覽
經常喜歡在銅鑼灣登龍街覓食,這間位於銅鑼灣樓上的餐廳,地方雖小,人手不多,但服務絕對有heart。🦋白酒忌廉汁煮貝殼鍋配意式烤麵包 $198貝殼鍋有青口及蜆,份量豪爽,完全無沙,蒜香及忌廉味不會太濃,不會感到好膩,意式麵包外脆內軟,蘸忌廉汁吃很不錯。🦋鹹蛋黃薯條 $68薯條即叫即炸,香脆可口。鹹蛋黃整得好幼細,佈滿每一條薯條,最重要不會過咸或太油,大大減輕罪疚感。🦋牛油果大蝦沙律配蒜香蕃茄油醋 $128牛油果熟度剛剛好,夠軟滑,大蝦爽彈,沙律菜夠新鮮,清新開胃。🦋15個月西班牙風乾火腿芝士拼盤 $188拼盤除了有風乾火腿及芝士粒,還有乾果及沙律菜,作為佐酒小食相當不俗,很適合一班朋友一齊分享。跟朋友還點了Mocktail 及Cocktail 🦋Fruit Punch $68🦋Garden Green $70兩杯雞尾酒都不錯,甜度適中,顏色繽紛吸引。

🦋白酒忌廉汁煮貝殼鍋配意式烤麵包 $198

🦋鹹蛋黃薯條 $68

🦋牛油果大蝦沙律配蒜香蕃茄油醋 $128

🦋15個月西班牙風乾火腿芝士拼盤 $188

跟朋友還點了Mocktail 及Cocktail
🦋Fruit Punch $68
🦋Garden Green $70
兩杯雞尾酒都不錯,甜度適中,顏色繽紛吸引。