Y Pasta

2024-06-16 361 瀏覽
朋友話知道沙田好運中心,由2023年6月開始進行大翻新,打造成沙田美食新地標,一於去看看新面貌由商場外圍差不多行到尾,見到呢間餐廳,我以前在銅鑼灣食過,質素唔錯,見門口裝修清新雅緻,就入去食我們的late lunch走進去,兩邊有對着大窗口的座位,左右邊都是用餐區,我們坐左手邊的四方枱,配上柔和燈光, 輕鬆音樂,綠色植物,非常舒服而圓拱門後面還有多張餐枱。這裏新鮮的手工意粉,採用意大利入口的蛋黃,麵粉和小麥粉製成。 而set lunch也提供扁意粉,意粉,長通粉,天使麵,不同的意粉帶來不同的口感。除了pasta,還有pizza,沙律,意式軟包,很多選擇叫得set lunch,都係包湯,主菜,飲品。意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉 $118豬面肉泡製得好爽脆,有點像炸煙肉的感覺,配上羊奶芝士,面頭還灑上大量芝士碎,加上意粉一起吃,非常creamy 香濃,而意粉煮得軟硬適中,煙韌,最怕吃到煮到淋晒的意粉。牛油蒜香蜆肉扁意粉 $118蜆肉沒有沙,非常之香牛油蒜蓉味,扁意粉也都是軟硬適中,有 咬勁,配上香草碎,藏紅花,食慾大增。餐湯我們分別叫了法式芝士浮台洋蔥湯 +$20洋蔥湯真是一個心機菜,炒洋蔥
而圓拱門後面還有多張餐枱。
叫得set lunch,都係包湯,主菜,飲品。
意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉 $118
牛油蒜香蜆肉扁意粉 $118
餐湯我們分別叫了法式芝士浮台洋蔥湯 +$20

洋蔥湯真是一個心機菜,炒洋蔥 真係要炒成個鐘,洋蔥和湯非常香甜,上菜時還附上一小瓶白蘭地,可以加入湯中,增加層次。浮台芝士即是湯面頭塊小多士。
忌廉龍蝦湯 +$10

啖啖龍蝦肉,非常濃郁。兩款湯各有特色。
抹茶牛奶latte +$10

外表吸引,最底層綠色,跟住淺綠色,上面白色,最頂又鋪咗啲綠茶粉,順滑回甘。
芒果乳酪沙冰$25

面頭嗰半圓球沙冰好靚,酸酸甜甜,口感綿密,透心涼。
還加了自家製甜品 $20

檸檬玫瑰巴斯克芝士蛋糕,淡淡 檸檬香,流心軟滑忌廉芝士,入口即溶,加上蛋糕面頭的玫瑰花瓣和開心果碎,增加層次。
輕輕鬆鬆食了一頓午餐。
2024-06-12
2024-06-16 131 瀏覽
偶爾在openrice發現的,一間門面設計甚具特色的西餐廳,選作節慶聚餐的地方,不論環境,食物飲品、服務態度等均屬上成,適合大小家庭、朋友聚餐之選,值得再次選擇為聚餐的地方
2024-06-16
  • 鼠尾草雞軟骨肉丸
  • 忌廉黑松露野菌湯(+酥皮)
2024-06-16 125 瀏覽
昨晚11:00 落booking 第二日5:00 先同你講無位、 我個booking 係book 明天8:00, 她們解釋晚上11:00 book 她們已收工、呢層我明白、 第二日17:00 打嚟同我當天confirm 就話因為中午太繁忙無睇當天booking 只剩得自閉位、大佬5個人點坐自閉位? 真心有無為客人著想???都唔應該係17:00 先通知、 我食當晚20:00!奉勸大家同呢間預約要有心理準備!
2024-06-13 144 瀏覽
想不到在沙田的好運中心有一間純白色cafe餐廳~入面混合歐陸風和田園風,很適合打卡!一間比較安靜和舒適的餐廳香辣水牛城雞塊 $88水牛城汁帶甜酸味偏辣,很惹味,份量可以分給2-3人吃。咬下去雞肉汁好juicy、雞肉肉質鮮嫩,點一點忌廉口味再豐富些~.餐廳有多款意粉款式,我們點了這裡其中一個的signature pasta —黃金忌廉軟殼蟹意粉 $168很多很多的鹹蛋黃醬,十分濃郁,意粉偏淋身,雖然好邪惡但食埋今餐先減啦哈哈軟殼蟹炸得香黃金脆、大大隻,蟹上還有很多蟹子.檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕 $88芝士蛋糕忌廉滑身、入口即溶,上面有一層檸檬玫瑰cream幾fresh,好香濃,再灑上開心果碎,增添了不少口感~

香辣水牛城雞塊 $88

黃金忌廉軟殼蟹意粉 $168

軟殼蟹炸得香黃金脆、大大隻,蟹上還有很多蟹子
檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕 $88

2024-06-13 149 瀏覽
沙田有一間專吃手製意粉的雅致餐廳,以白色為主,配以綠色植物植,非常有格調。店舖裏的意粉可以選擇不同的意粉款式,天使麵、扁意粉,長通粉等,還有手製介指粉、手製薯糰、手製絲帶麵、手製寬帶麵等等,種類繁多,讓人有點選擇困難!意式香草焗雞翼 $78雞翼得香脆,皮脆肉嫩,雞肉仍然保留肉汁!青檸梳打 $48青檸梳打帶有點點酸味非常醒胃溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉 $148戒指粉細細件,非常彈牙,爽口帶嚼勁,中間蘊藏用了的芝士醬,每一啖也充滿creamy的芝士味,而小龍蝦亦非常香,鮮鹹的,和芝士非常夾!烤加拿大豬鞍配蘋果蜜糖芥末醬 $298加拿大非常香軟嫩滑,肉質好,蘋果蜜糖芥茉醬帶點酸味,配起這個豬鞍非常好吃培茶牛奶拿鐵 $48茶味非常香,配上牛奶不油不膩

沙田有一間專吃手製意粉的雅致餐廳,

意式香草焗雞翼 $78
雞翼得香脆,皮脆肉嫩,雞肉仍然保留肉汁!

青檸梳打 $48
青檸梳打帶有點點酸味非常醒胃

溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉 $148

烤加拿大豬鞍配蘋果蜜糖芥末醬 $298

培茶牛奶拿鐵 $48
茶味非常香,配上牛奶不油不膩
  • 溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉
2024-06-11 156 瀏覽
📍 Y Pasta - 沙田好運中心平時好少黎沙田!但要上堂,冇計啦🫢🫢同啲同事經過,見到餐廳既裝修好舒適又適合我地少女打卡📸🈴就入去食意粉🍝甘岩岀糧,食豪啲☺️✨ 忌廉龍蝦湯(酥皮)✨ 忌廉黑松露野菌湯{酥皮}為了滿足飲酥皮湯的心願而來❣️酥皮金黃色 焗得好靚 好酥脆😺個湯上個時熱辣辣裝的是濃湯🍲一篤穿佢就已經聞到好濃郁嘅龍蝦味🦞而且仲有幾粒蝦肉!好滿足😌另一款係 忌廉湯有滿滿蘑菇香 🍄‍🟫✨QB明太子帆立貝扁意粉軟硬度適中,做到掛汁效果,醬汁嘅濃稠度都唔錯,而且每啖都食到濃郁嘅明太子忌廉汁~三隻厚身既帆立貝,一啖入口好豐富~✨熱-粉紅玫瑰牛奶少女打卡一流📸第一啖已經充滿豐富嘅玫瑰味🌹令我好驚喜,仲要充滿粉紅色😍✨燒烤醬慢烤美國豬肋骨豬肋骨配薯條,總共有六條,肉質軟嫩同時帶點肥膏,幾易脫骨,老少咸宜,搭配脆身嘅薯條同新鮮沙津菜都唔錯👍燒烤醬汁十分入味🍴✨香濃朱古力牛奶喝起來不膩口,覺得非常好喝只不過喝前必須先搞一搞讓上面的巧克力與牛奶結合在一起,只是那巧克力也太濃稠了吧~好濃朱古力好正😍

📍 Y Pasta - 沙田好運中心

平時好少黎沙田!
但要上堂,冇計啦🫢🫢
同啲同事經過,見到餐廳既裝修好舒適又適合我地少女打卡📸🈴
就入去食意粉🍝甘岩岀糧,食豪啲☺️

✨ 忌廉龍蝦湯(酥皮)
✨ 忌廉黑松露野菌湯{酥皮}
一篤穿佢就已經聞到好濃郁嘅龍蝦味🦞
而且仲有幾粒蝦肉!好滿足😌

另一款係 忌廉湯有滿滿蘑菇香 🍄‍🟫

✨QB明太子帆立貝扁意粉
三隻厚身既帆立貝,一啖入口好豐富~

✨熱-粉紅玫瑰牛奶
少女打卡一流📸
第一啖已經充滿豐富嘅玫瑰味🌹
令我好驚喜,仲要充滿粉紅色😍

✨燒烤醬慢烤美國豬肋骨

✨香濃朱古力牛奶
喝起來不膩口,覺得非常好喝
只不過喝前必須先搞一搞
讓上面的巧克力與牛奶結合在一起,
只是那巧克力也太濃稠了吧~
好濃朱古力好正😍
慶祝生日 有坐輪椅人士 有小朋友 限時90分鐘 8:30要交枱 7:45加德國豬手 同我講20分鐘時間整 驚我哋食唔切 叫我哋唔好叫或者改外賣 咁不如叫等下次唔好黎食啦 咁嘅服務態度點接受?出面無人等位 都係8:30一定要離開 個場仲有吉位 出邊完全無人等位食左1700蚊 趕頭趕命 谷住道氣點樣撐香港飲食業?無下次 想倒野落胃度咁食法 都可以去試既!
咁不如叫等下次唔好黎食啦

咁嘅服務態度點接受?

食左1700蚊 趕頭趕命 谷住道氣

2024-05-31
慶祝紀念
生日
2024-05-17 217 瀏覽
這家餐廳裝潢帶有意國風情,柔和的燈光,舒適的坐位,輕快的音樂。將傳統意式料理與現代烹飪技術相結合,創造出令人驚喜的美食體驗。每一道菜都展現了廚師對食材的深刻理解和對味道的精準把控。 **鼠尾草雞軟骨肉丸**鼠尾草清新的香氣與雞軟骨的脆口和軟滑免治肉的完美融合,令肉丸在口中爆發出多種層次,豐富口感,再配上鮮味的鮮茄醬汁,真是讓人回味無窮。 **慢煮雞肉意式白醬扁意粉**慢煮技術保留了雞肉的多汁與嫩滑,配上經典的意式白醬和軟硬適中的扁意粉,這道菜味道豐富,每一口都能感受到雞肉的細膩與醬汁的濃郁,是一道令人滿足的主菜。 **羅勒松子醬流心布袋芝士薄餅** 這道期間限定的美食是對味蕾的極致挑戰。薄餅外皮香脆,厚度剛好。內裡的布袋芝士如同熔岩般流淌,與羅勒松子醬的清新香氣相得益彰,每一口都是對傳統與創新的讚頌。 總的來說,食店提供了一個極佳的用餐環境,讓食客在品嘗美食的同時,也能享受到一場視覺和味覺的盛宴。無論是尋求舒適的傳統意大利菜,還是想要嘗試創新料理的食客,這裡都能找到滿意的答案。這家餐廳無疑是愛好美食之人不可錯過的選擇。

**鼠尾草雞軟骨肉丸**

**慢煮雞肉意式白醬扁意粉**

**羅勒松子醬流心布袋芝士薄餅**

2024-05-17 172 瀏覽
自從在沙田,多了留意沙田有什麼好食,記得以前在銅鑼灣食過Y Pasta,手工意粉很不錯,沙田都開了,這晚下班後約了朋友一起晚飯!餐廳裝修簡約田園風,都適合打卡!餐廳主打手工意粉,有意粉、扁意粉、螺絲粉、貓耳粉、天使麵等等!配合各種口味,款款都好想食!喜歡食pasta一定要試試!除了pasta,還有小食、主食和pizza!我們點了一個pasta和一個pizza。加拿大海膽意粉好吸引的海膽,色澤橙黃,份量足,還有滿滿三文魚子,感覺好矜貴!海膽鮮甜,三文魚子新鮮,入口卜卜聲!忌廉汁好creamy,每條意粉都掛了醬汁!意粉偏有咬口,手工製更有口感!菠蘿小龍蝦薄餅原來這個pizza都幾有人氣,見到有幾枱都有點!薄底的pizza,批邊香脆!常常聽到有人說pizza上有菠蘿就是不正宗,但我就認為,只要好吃就行了,菠蘿酸酸甜甜,令pizza更清新,很適合夏日!很多爽口彈牙的小龍蝦!我點了一壺水果茶,清新的水果,消滯解膩!
餐廳裝修簡約田園風,都適合打卡!
除了pasta,還有小食、主食和pizza!
我們點了一個pasta和一個pizza。
加拿大海膽意粉

海膽鮮甜,三文魚子新鮮,入口卜卜聲!
忌廉汁好creamy,每條意粉都掛了醬汁!
意粉偏有咬口,手工製更有口感!
菠蘿小龍蝦薄餅

很多爽口彈牙的小龍蝦!
我點了一壺水果茶,清新的水果,消滯解膩!
2024-05-07
2024-05-16 158 瀏覽
一星期忙完工作之後又可以放假休息下。沙田早前開咗一間專門吃手工意粉🍝的西餐廳,所以今日相約朋友去試吓。餐廳裝修得好戶外陽光風格,木系加上樹林裝飾給客人有輕鬆舒服的感覺。假日早午餐~~~- 香濃野菌湯🍄‍🟫這個野菌湯非常之濃郁,大量菇菌打成蓉加入忌廉口感更豐富。-波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁天使麵🍝(意粉有很多種類選擇例如扁意粉、天使麵、絲帶麵、寬帶麵、介指粉、薯糰等全部都是手製的)這碟龍蝦🦞天使麵非常之吸睛,大大隻波士頓龍蝦鮮甜又彈牙,而天使麵包著濃濃忌廉醬汁好滋味。- 焦糖泡沫咖啡 ☕️焦糖泡沫咖啡,面層是香甜焦糖夾著濃郁咖啡,口感特別喝到不同層次。- 法式芝士浮台洋蔥湯🧅在這裡可以喝到正宗法式芝士浮台洋蔥湯🧅真正,濃濃洋蔥湯熱辣辣香噴噴,店員仲推介滴兩滴白蘭地在湯內,味道更出更鮮味。- 慢煮雞肉凱撤沙律🥗用慢煮方法做的雞肉很鮮嫩,保留鮮甜肉質不會柴口,而疏菜很新鮮爽脆。- 牛奶咖啡☕️心形拉花很美,杯子造型也精緻,在這裡吃過飯後喝一口咖啡真的很完美。

假日早午餐~~~

- 香濃野菌湯🍄‍🟫
這個野菌湯非常之濃郁,大量菇菌打成蓉加入忌廉口感更豐富。
-波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁天使麵🍝
  • 波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁天使麵
  • 香濃野菌湯
  • 慢煮雞肉凱撤沙律
2024-05-15 393 瀏覽
同朋友食飯慶祝生日,餐廳空間感大,環境樸素舒適,有令人放鬆嘅感覺。😌☺️訂位時揀咗係生日飯嘅主題,留咗個特別要求問可否甜品上加Happy Birthday 同生日朋友嘅名。甜品上枱時真係全部做到,仲加咗蠟燭𠻹!🎂😊🍴食物味道好,足料,特別喺黑松露野菌醬薄餅,上面有松子仁,食落覺得幾夾,幾得意!

黑松露野菌醬薄餅
雜莓乳酪沙冰 & 焙茶牛奶拿鐵
慶祝紀念
生日
黑松露野菌醬薄餅
QB明太子帆立貝意粉
位於沙田好運中心嘅Y Pasta🍝店面裝修滿滿田園文青風,十分有格調一排玻璃窗引入自然光,配合店內柔和嘅背景音樂,足以Chill住渡過一下午 座位之間寬闊,櫈底有空間安放隨身物品,整體感覺好放鬆舒適❤️香濃野菌湯🥣菇味濃郁,帶點香草味道點綴。每啖入口都充滿野菌顆粒,口感順滑。QB明太子帆立貝意粉 $168帆立貝表面燒至微焦,令鮮味濃縮在表面;咬落中心仍然保持肉質鮮嫩明太子醬鮮味而微鹹,令意粉主體更有味道🤤純牛肉醬手製寬帶麵 $148品嚐出手工意粉嘅特式美味,口感煙韌、微微彈牙。寬帶麵面積較大,令口感更為豐富,亦都可以更好掛汁茄汁肉醬只是配角但味道不錯焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕 $25焙茶味極之濃厚,頂層mousse口感柔滑,底層巴斯克芝士蛋糕結實而焦香。栗子擠花偏甜,中和焙茶甘味,恰到好處。
位於沙田好運中心嘅Y Pasta🍝
店面裝修滿滿田園文青風,十分有格調
香濃野菌湯🥣
菇味濃郁,帶點香草味道點綴。
每啖入口都充滿野菌顆粒,口感順滑。
QB明太子帆立貝意粉 $168
明太子醬鮮味而微鹹,令意粉主體更有味道🤤
抹茶牛奶拿鐵
純牛肉醬手製寬帶麵
純牛肉醬手製寬帶麵 $148
品嚐出手工意粉嘅特式美味,口感煙韌、微微彈牙。
寬帶麵面積較大,令口感更為豐富,亦都可以更好掛汁
茄汁肉醬只是配角但味道不錯
美式咖啡
焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕
焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕 $25
栗子擠花偏甜,中和焙茶甘味,恰到好處。
2024-05-05
純牛肉醬手製寬帶麵
焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕
2024-05-12 66 瀏覽
星期六到沙田探朋友,原以為她會親自下廚煮飯給我吃,可惜她的煤氣爐壞了,最後隨她來到附近的 Y Pasta開餐。Brunch Set 已包括餐湯及飲品,價錢由HK$108起,價錢合理。香濃野菌湯入口有濃郁蘑菇香味,還可以喝到點點菇粒,加入了忌廉後,口感變得油潤香滑,讚。鮮波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁扁意粉龍蝦蠻大隻,上層灑上了大量芝士,味道稍為濃及偏鹹了一點,不過龍蝦肉彈牙爽口,配上掛上蕃茄汁的扁意粉,煙煙韌韌的,挺開胃。紅酒燴美國牛肋肉配香滑薯蓉牛肋肉煮得非常入味,肉質軟淋,入口啖啖肉,薯蓉巨軟滑,不過個人認為,若能加配白飯的話,相信會更飽肚。凍檸檬茶檸檬茶味道正常發揮,在炎炎夏日喝一口冰涼的檸檬茶,瞬間消暑降溫。

鮮波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁扁意粉

紅酒燴美國牛肋肉配香滑薯蓉

凍檸檬茶

2024-05-11 98 瀏覽
今日喺沙田做野, 工作左成日,一定要好好錫下自己☺️於是決定搵間靚靚餐廳食個dinner。係沙田好運中心見到呢間門口好精緻嘅餐廳,就走入去試!餐廳環境好寬敞,空間感好夠,光線柔和,座位好多,坐得好舒服。為左慰勞下自己,我叫左一個好豐富嘅晚餐✨主菜+飲品+甜品✨🍝加拿大海膽忌廉天使麵$188- 海膽份量夠晒大,又有滿滿嘅魚子,天使麵嘅忌廉醬味道濃郁,好好味😋🥧榛子瀑布一口西多士配雪糕 $108- 西多士份量都好足,兩個人食都夠,配合埋雪糕一齊食,真係一流!🍵菊花杞子蜜 $52- 最後飲一杯清清地熱既菊花杞子蜜,呢餐飯真係夠曬滿足💕
今日喺沙田做野, 工作左成日,一定要好好錫下自己☺️

於是決定搵間靚靚餐廳食個dinner。
係沙田好運中心見到呢間門口好精緻嘅餐廳,就走入去試!

為左慰勞下自己,我叫左一個好豐富嘅晚餐

✨主菜+飲品+甜品
🍝加拿大海膽忌廉天使麵$188
🥧榛子瀑布一口西多士配雪糕 $108
🍵菊花杞子蜜 $52
- 最後飲一杯清清地熱既菊花杞子蜜,呢餐飯真係夠曬滿足💕

2024-05-02
  • 加拿大海膽忌廉天使麵
2024-05-10 86 瀏覽
如果你喺沙田區搵手工意粉,我可以推薦一間午市套餐好吸引嘅餐廳比你。呢間店舖有好多意粉選擇,而且午市套餐價錢都好抵食。先介紹一下午市套餐,揀了忌廉龍蝦湯。湯頭濃郁滑順,轉了酥皮,好酥脆。湯裡面有新鮮嘅龍蝦肉,味道鮮甜。另外,忌廉黑松露野菌湯,同樣轉咗酥皮,野菌味濃。主菜揀了牛油蒜香蜆肉扁意粉,意粉煮得彈牙,配上濃郁嘅牛油蒜香汁,再加上蜆肉,味道十分鮮美。另一個揀了純牛肉醬長通粉,牛肉醬醬汁濃郁香濃,配上長通粉煙煙韌韌。最後,午餐套餐仲包括一杯飲品,加錢升級咗揀了牛奶咖啡及培茶牛奶拿鐵。兩款飲品都好滑順濃郁,可以喺飯後享受一下。

1935 瀏覽