在十四款飲品中選取一款,幸好來之前已先選了點那款,否則選擇困難症定必發作。小的選擇了Signature Cocktail 中的 -y (Hyphen Y),由"Blavod Volka", "Blue Curacao Liqueur", "Lemon Juice", "Lemonade" & "Syrup"調製而成的。下層海藍,上層灰藍,賣相不錯,喝一口,甜味最搶,還帶點點苦味,是酒類產生的吧? 甜甜的很易入口,反而酒味不太濃烈,或許是因為這樣,加上在下喝得有點快,去到中途時,感覺到有點飄飄然了。雖然酒味一般,不過可以邊行邊走地,享用一杯賞心悅目的有或無酒精類飲品,再在街上吃點美食(掃街),也是一件樂事呢。
下午茶
2017-08-22 1080 瀏覽
最近同朋友行街經過依間專賣cocktail & mocktail酒吧,買左杯消下暑,佢所賣既果汁同係街外普通果汁完全唔同,主要係有含酒精既,我地都係好酒之人,叫左依杯賣相精緻既Blue Illusion,當中有藍柑同檸檬汁,再放左菠蘿片同梳打,飲落好清新,酸酸地幾開胃另一杯係DeLight,當中兩溝左橙汁同菠蘿汁,加左少量士多啤梨漿同百香果漿,飲落唔會太酸,糖漿令整體味道中和,我地飲完真係夠哂消暑為左過下酒癮,叫左一SET 4 Shots Life Adventure,以人生歷險做甜酸苦辣為題既一系列雞尾酒由左至右開始甜Berry Romance酸Kirsch Muse苦Bitter Bite辣Wasabi Shock四種味道都好特別,係外面比較少飲到,而且調得剛好又唔會太濃烈,容易入口,好適合酒量淺既朋友飲賣含酒精果汁既飲品鋪頭真係唔多,依類型既飲品店確實幾適合愛酒之人,行過都可買黎飲下過酒癮relax下

由左至右開始
甜Berry Romance
酸Kirsch Muse
苦Bitter Bite
辣Wasabi Shock

2017-06-15 875 瀏覽
Give me a glass of juice😘Sweet Romance $52👍👍👍👍 (5分滿分)常常去K11借洗手間,去逛街,去看食物,也不知開了一間外賣飲品店當天吃泰國菜前,相約大佬去飲杯酒🍺不知他是否醉了,即時爆左個秘密我知,哈哈哈位於K11的2樓,感覺舒適型格,走到外賣店前點選多杯😂飲品我選擇無酒系列Life Adventure🌟Sweet Romance😘飲品以Rum, Strawberry, Lime, Cranberry等拌勻而成,酸酸甜甜像果汁,好好喝啊……………………👧 尖沙咀河內道18號K11 購物藝術館2樓201號舖Unit 7….....….........…
Give me a glass of juice😘

Sweet Romance $52👍👍👍👍 (5分滿分)

位於K11的2樓,感覺舒適型格,走到外賣店前點選多杯😂飲品

……………………
….....….........…
2017-06-14
2017-06-05 577 瀏覽
.如果有一天,你能把你一生人的經歷放進一個酒杯裏,而言,你只能選擇一種味道作為你人生的總結,你希望是留下那一個的回憶?.你仲記唔記得呢杯Mocktail?.Y cocktail 最初由一班有熱誠的年青人,以一架木頭車,唔賣雞尾包但賣雞尾酒而成名。兩年前有幸於荔枝角D2 place嘗試過,原來上年尾已經在K11設立第一間實體店,當然要支持一下。.最新推出的"life adventure"系列,包括有甜酸苦辣4種shot,分別係"甜 berry romance", "酸 Kirsch Muse", "苦 Bitter Blue", "辣 Wasabi Shock","甜"就當然係最易入口,最適合女仔飲。.個人認為"酸"同"苦"都算是否錯的選擇,而"辣"就有一大陣wasabi味,飲落非常辣,而且有攻鼻嘅感覺,歡迎唔怕辣嘅你挑戰一下。.Y Cocktail & Mocktail 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201號鋪Unit7
如果有一天,你能把你一生人的經歷放進一個酒杯裏,
而言,你只能選擇一種味道作為你人生的總結,
你希望是留下那一個的回憶?
你仲記唔記得呢杯Mocktail?
Y Cocktail & Mocktail
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201號鋪Unit7
2017-03-14 1408 瀏覽
Have you ever thought to yourself while shopping, that you needed a drink? That you just wanted a cocktail while browsing the shops much like Carrie Bradshaw would do in  Sex and the City?Enter Y Cocktail & Mocktail. Located inside K11 (inside their new Natural section) is this small take away only counter.  Or should I say bar? There are no seats. It's clearly just a take away drink.The menu offers a selection of cocktails. They also offer mocktails for those that don't want alcohol. Menu is in

The menu offers a selection of cocktails. They also offer mocktails for those that don't want alcohol. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge as it is take away only. Prices are ridiculously cheap! Everything under $50.
Mediterranean Coast  ($42). Boyfriend decided to a bit of booze. Like any bartender, they make it upon ordering, so there's a lot of shaking and stirring. This is made up of blue curacao liqueur, Bailey's Irish Cream, Batida de Coco and pineapple juice. It tasted like a pina colda. However, the amount of alcohol wasn't very strong so if you wanted a lot more alcohol content, this is probably not for you.
Delight ($33). I didn't want alcohol so I had a mocktail. This was made up of passion fruit syrup, pineapple juice, strawberry syrup and orange juice. It was sweet and not too bad.
The drinks were pretty good though the cocktail didn't have enough alcohol. There was also way too much ice. I think the majority of the drink was ice. It's almost like they just wanted to pump up the size by topping off with a ton of ice. Otherwise, a pretty good drink break.  Just wish there wasn't that much.
2017-02-28
5 分鐘 (外賣自取)
行住飲珍珠奶茶就試得多有無諗過一路行一路嘆番杯Cocktail由市集木頭車到開實體舖Y世代開既雞尾酒成功進駐K11新潮點Natual暫時有14款飲品提供價錢大約三十幾至四十幾蚊除左有酒精既cocktail唔飲酒既都可以試mocktail仲有熱飲提供添試左杯Litchi Smash($35)包括左Lychee,Min,Lime Juice Cordial,Ginger Ale,Syrup店員先將荔枝肉,青檸同薄荷葉壓碎再加入Lime Juice Cordial同Ginger Ale個底有好多荔枝肉飲落好fresh又有荔枝既香甜味店名: Y Cocktail & Mocktail 地址: 尖沙咀河內道2號K11購物藝術館2樓201號Unit 7
行住飲珍珠奶茶就試得多

價錢大約三十幾至四十幾蚊

除左有酒精既cocktail

唔飲酒既都可以試mocktail

仲有熱飲提供添
試左杯Litchi Smash($35)

店員先將荔枝肉,青檸同薄荷葉壓碎

個底有好多荔枝肉

飲落好fresh又有荔枝既香甜味