住喺荃灣,好多時都會想搵一啲靜靜地嘅咖啡廳去做下功課溫下書。自從呢一間Tom and Toms韓式Cafe開咗之後,我就好少再去其他大型連鎖店。呢度嘅裝修同韓國嘅咖啡店好相似,始終佢都係一個韓國嘅品牌。牆上面係一啲卡通吐司嘅圖案,因為呢一間Cafe其實主打係食佢嘅特色吐司,不過今日我哋兩個都唔肚餓所以就冇食到。今日同朋友坐喺度一齊做下野,我哋一人叫咗一杯嘢飲同埋叫咗兩件蛋糕一齊share。我飲嘅係水蜜桃冰茶,而朋友飲嘅就係草莓乳酪沙冰。另外叫咗兩件蛋糕,一件係咖啡芝士蛋糕,令一件係紅絲絨蛋糕。喺度特別想讚下呢件紅絲絨蛋糕,因為香港有好多地方都有做呢件蛋糕,但係呢一度做嘅係最貼近我喺外國食過嘅口味。主要係佢蛋糕嘅質地,我唔係太鍾意太濕潤嘅蛋糕,而呢一度嘅蛋糕係食得出有一粒粒嘅質感,但係又唔會太乾。所以,大家其實平時去咖啡廳都唔一定要成日去大型連鎖店。好多鋪頭其實都有咖啡飲又坐得舒服,依如呢度

2020-01-04 64 瀏覽
  朋友就嚟生日,約佢食個便飯順便慶祝,揀咗韓國人氣咖啡店TOM N TOMS COFFEE, 有一流飲品又有即焗小食可以當lunch,坐得又舒服🤗飲品首先到,甘薯鮮奶$39 泡沫打得超幼細,充滿紫薯味道,冬天飲真係好match;熱朱古力$39 直到靚到唔捨得飲,一幅畫❤️好浪漫💕味道香濃,難忘。蜂蜜芝士吐司$57 ,睇相就知有幾芝士啦😆加埋蜜糖鹹鹹甜甜好好味👍 蒜香忌廉煙肉意粉$49  蒜味香濃,唔太鹹,份量ok;芝士焗韓式餃子$32 菜餡料好味,皮厚薄適中,如果芝士可以再多d更好;今餐朋友仔食得好開心👏下次經過會再嚟飲杯嘢。

蜂蜜芝士吐司
蜂蜜芝士吐司
  • 朱古力(熱)
2020-01-02 44 瀏覽
類似starxxxxx 既一間coffee shop,應該都冇人會對佢陌生,都係好多學生係到溫書,仲有得usb叉電🤣-1️⃣焦糖忌廉吐司🍞 $57⭐️⭐️⭐️⭐️一向我都對吐司冇乜抵抗力🤣,所以一見到就叫忍唔住叫,焦糖唔算好甜,有小小燶燶地香味,忌廉都打得好滑,配上吐司都不同,不過如果有埋雪糕凍凍地,有入口即溶既感覺,就更加好食😋/2️⃣墨西哥雞肉薄餅 $53⭐️⭐️⭐️水牛芝士好多好滿,一淡薄餅都滿口芝士,餅底真係做得好薄,配料多到重到個餅底就黎承托唔住🤣/3️⃣ 芝士蕃茄牛肉意粉 $49[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️估唔到比普通茶餐廳叫既好食,意粉唔係好粗個種又唔乾身,芝士同蕃茄都好重料,食落好惹味,份量小小地真係會唔夠喉!/4️⃣凍朱古力 ($39/大)[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️朱古力面加左層忌廉,仲加左小小朱古力醬,朱古力味道剛好,濃郁既朱古力味,但又唔會過濃再加上cream,成個味道再升華左!-環境:8/10服務:8/10好味指數:8/10回頭率:8/10

1️⃣焦糖忌廉吐司🍞 $57
⭐️⭐️⭐️⭐️
2️⃣墨西哥雞肉薄餅 $53
⭐️⭐️⭐️
3️⃣ 芝士蕃茄牛肉意粉 $49
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
4️⃣凍朱古力 ($39/大)
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
芝士蕃茄牛肉意粉
2020-01-02
芝士蕃茄牛肉意粉
2019-12-21 46 瀏覽
同朋友如果想飲杯咖啡可以嚟到荃新天地呢間Tom and Toms,之前佢開第一間分店喺沙田新城市廣場,我都有去朝聖過,佢嘅厚多士真係好正架,一直令我回味無窮。朋友好肚餓未食飯,叫咗個蒜香忌廉煙肉意粉,上碟嘅時候好熱,忌廉好白滑,食落去好Creamy,蒜香嘅味道唔會過濃,啱啱好,而且煙肉嘅數量亦都好多。另外蜂蜜芝士吐司係我自愛,大啖大啖拉絲嘅感覺配埋自然清甜的蜂蜜,令我一試不能忘懷。叫咗杯榛子鮮奶咖啡,用白色杯裝住熱辣辣的咖啡零舍Grand,個拉花效果做得好靚呢!

朋友好肚餓未食飯,叫咗個蒜香忌廉煙肉

2019-12-19
2019-12-18 67 瀏覽
原來好多學生哥鍾意聽住韓文歌嚟溫書,都幾多人嚟做功課溫書,但又出奇地寧靜,好有學習氣氛!! 可以感受下青春嘅氣息!! 呢度主打飲品咖啡但都有啲輕食熟食!! 飲品叫咗甘薯鮮奶同埋蜂蜜美式有氣咖啡,甘薯鮮奶有紫薯嘅甜味加埋奶香,啱晒咁凍嘅天氣飲,朋友嗰杯其實就係Americano加左sparkling效果,佢覺得有啲怪,之前就咁飲呢度嘅Americano係好味㗎, sparkling都係外國人會比較鍾意!! 意式牛肉蕃茄薄餅,個皮係薄脆嘅,個汁酸酸地配牛肉蕃茄芝士都幾好味!! 芝士焗韓式餃子,餃子熱辣辣芝士有拉絲效果!! 朋友order嘅韓式熱狗,分量夠晒大,味道正正常常!! 坐喺呢個望窗位發下呆都唔錯!!

呢度主打飲品咖啡但都有啲輕食熟食!!

芝士焗韓式餃子,餃子熱辣辣芝士有拉絲效果!!

朋友order嘅韓式熱狗,分量夠晒大,味道正正常常!!

坐喺呢個望窗位發下呆都唔錯!!
2019-12-18 21 瀏覽
成日都會經過Tom N Toms Coffee,知道佢係韓國過江龍,但耐何每日都匆匆忙忙所以一直都未試,今日終於有機會同朋友一齊嚟會一會佢,哈哈😆薄荷朱古力咖啡湯姆冰樂 - 朱古力味濃,少甜還帶一點可可的苦味,Cream很幼滑,薄荷比例剛剛好,好mocha就應該是這樣,現在市面上的太甜,完全飲唔到咖啡的味道,呢杯喺我近期飲過最好的mocha❤蜂蜜芝士吐司 - 中間烤得好香脆,周圍少少燶邊好香口中間芝士完全溶化,切開仲有少許流出嚟,正❣面頭有畫花裝飾的蜂蜜,鹹鹹甜甜,一流👍芝士火腿牛角包,勝在火腿唔太鹹,牛角包亦都做得好鬆化。芝士蕃茄牛肉意粉不會太濃味,鹹淡適中,份量唔多,適合女仕們作為輕食午餐!

蜂蜜芝士吐司 - 中間烤得好香脆,周圍少少燶邊好香口

芝士火腿牛角包,勝在火腿唔太鹹,牛角包亦都做得好鬆化。

2019-12-16
2019-12-17 11 瀏覽
一個人來到荃灣TOM N TOMS,嘆一杯咖啡﹗黑松露醬雜菌薄餅$57: Pizza餅底夠薄,餅底邊香脆,中間由於重水份配料多,所以較淋身易咬。黑松露好香,配料芝士、蕃茄醬、洋蔥、鮮雜菇,吃起來好juucy,味道層次分明,不會油膩。芝士蕃茄牛肉意粉$49:份量不會很多,牛肉粒與番茄味道很夾,意粉香甜﹗熱紅豆鮮奶大$39:紅豆味香濃,別有滋味~迷你蝴蝶圈:蝴蝶圈香脆,送咖啡一流﹗牛油咖啡:由韓國直送,韓國自家椰子油、無鹽牛油同自家咖啡而成牛油咖啡。清淡,早餐時喝起來不會感到油膩,但頗飽肚,減肥之選~店舖可以wifi 上網,單據中有wifi 密碼,可以慢慢坐下來,享受悠閒下午。
一個人來到荃灣TOM N TOMS,嘆一杯咖啡﹗

熱紅豆鮮奶大$39:紅豆味香濃,別有滋味~

迷你蝴蝶圈:蝴蝶圈香脆,送咖啡一流﹗

2019-12-13
2019-12-11 58 瀏覽
去咗荃灣行街唔知食咩好,見到呢間以前聽過嘅韓式Cafe,就同男朋友入咗去坐。店內都算幾多人,好多學生溫緊書,只係啱啱有兩個位係長枱。嚟得Coffee shop冇理由唔飲咖啡,叫咗杯蜂蜜美式咖啡($36大杯)同接骨木花伯爵茶($30大杯),希望飲慣咖啡既我哋唔會瞓唔着啦😂😂。兩杯嘢飲一上枱已經聞到蜂蜜嘅甜味同接骨木花嘅清香。咖啡味唔算太濃,蜜糖唔會太甜。接骨木花伯爵茶甜甜地,但可能茶包浸得唔夠耐,伯爵茶味稍淡。食物方面,首先有芝士焗韓式餃子($32)。一盤有六隻,好多芝士係面,新鮮焗出嚟有拉絲。餡料有啲肉同蔥同粗粉絲,咬得太核突所以冇影相。之後叫咗黑松露醬雜菌薄餅($57),呢度嘅Pizza好薄,幾脆口,食落無咩罪惡感。一樣有芝士拉絲,加埋黑松露醬香味點綴。最後有蜂蜜蒜泥吐司($53),都算幾大份。吐司外脆內軟,中間有芝士夾層,答啱咗,又係芝士拉絲👍🏻👍🏻檀香味嘅蒜蓉配上芝士加埋蜂蜜嘅配搭幾新奇。啲嘢好似唔係好大咁,不過食落有好飽,地方算係幾舒適,輕鬆。值得一讚嘅係服務員嘅態度,好有禮貌。三碟食物唔同味,仲特登拎多咗叉俾我哋,費事影響味道。coffee shop有咁嘅服務態度係值得讚揚嘅

餡料有啲肉同蔥同粗粉絲,咬得太核突所以冇影相。

一樣有芝士拉絲,加埋黑松露醬香味點綴。

最後有蜂蜜蒜泥吐司($53),都算幾大份。
吐司外脆內軟,中間有芝士夾層,答啱咗,又係芝士拉絲👍🏻👍🏻
檀香味嘅蒜蓉配上芝士加埋蜂蜜嘅配搭幾新奇。

coffee shop有咁嘅服務態度係值得讚揚嘅~

食完又去行街街去了~
2019-12-10
2019-12-11 12 瀏覽
係荃灣返工就係荃灣近近地食野啦!今日黎到Tom n toms coffee,因為得自己一個食,想搵間舒服既地方享受下一個人既時光,果然佢都無令我失望既!我叫左:芝士番茄牛肉意粉$49 ➕蒜香忌廉煙肉意粉$49,因為佢份量唔多,所以我就可以食到兩款啦!😂➕忌廉芝士貝果$23 唔錯🙂➕牛角包$19 比起好多麵包鋪都整得好食!👍🏻➕蜂蜜堅果吐司$57 份量好大!😃Tom n toms coffee😋😋😋😋

➕忌廉芝士貝果$23 唔錯🙂
➕牛角包$19 比起好多麵包鋪都整得好食!👍🏻
➕蜂蜜堅果吐司$57 份量好大!😃

Tom n toms coffee😋😋😋😋
2019-12-11
黑松露雜菌薄餅(中)57hkd內有不同蘑菇, 上面有一層芝士, 黑松露做點綴, 中間夾雜茄汁,食落,juicy。韓式意粉薄餅 59hkd是拉差辣椒醬, 有意粉,香腸,紅酒, 芝士, 西式食品食物,有韓式嘅感覺, 主要係因為辣椒醬, 有泡菜嘅味道。焗芝士韓式餃子5隻 32hkd只係傳統菜肉餃 ,最後有一層芝士上面,有茄膏,香草。接骨木花茶 38hkd花茶飲落味道好特別, 自己少可以買到呢個味道嘅飲品, 飲落去好清爽, 最正係花茶面上面有一層泡泡飲落有口感之餘仲係好好味,似係水果香, 花茶貴得有原因, 亦係 解辣之選。肉醬芝士焗意粉 49hkd意粉上面有一層厚厚嘅有口感, 韌韌地嘅芝士層,焗左後又係好juicy,好快就食完,份量250g 左右。Cafe 內有人獨個子專程追韓星相片,亦有好多人喺買完嘢之後都會坐低,慢慢影韓星嘅相片,睇店內韓星相, 成間餐廳好多年青人、學生聚集。To admin: 同朋友食飯,所以只有一半相片都原圖免加一,不限時飲食
黑松露雜菌薄餅(中)57hkd

韓式意粉薄餅 59hkd

焗芝士韓式餃子5隻 32hkd
只係傳統菜肉餃 ,最後有一層芝士上面,有茄膏,香草。

接骨木花茶 38hkd

肉醬芝士焗意粉 49hkd

To admin: 同朋友食飯,所以只有一半相片都原圖

免加一,不限時飲食
黑松露雜菌薄餅(中)57hkd 內有不同蘑菇, 上面有一層芝士, 黑松露做點綴, 中間夾雜茄汁,食落,juicy。
韓式意粉薄餅 59hkd 是拉差辣椒醬,較辣, 有意粉,香腸,紅酒, 芝士, 西式食品食物,有韓式嘅感覺, 主要係因為辣椒醬, 有泡菜嘅味道。
接骨木花茶 38hkd 花茶飲落味道好特別, 自己少可以買到呢個味道嘅飲品, 飲落去好清爽, 最正係花茶面上面有一層泡泡飲落有口感之餘仲係好好味,似係水果香, 花茶貴得有原因, 亦係 解辣之選。
焗芝士韓式餃子5隻 32hkd 只係傳統菜肉餃 ,最後有一層芝士上面,有茄膏,香草。
2019-12-08 86 瀏覽
今晚荃灣收工,想搵個地方吹水,見到呢間coffee shop又幾啱喎.主食選擇唔多,不過都岩食,雖然係coffee shop 不過都當食晚餐啦😏 焦糖咖啡 呢杯賣相十分美麗,焦糖醬滿佈,飲落每啖都帶點鹹鹹的焦糖味,咖啡芳香濃郁,苦味同酸味都適中,同焦糖味十分夾👍🏻 怕苦的朋友都表示飲到!唔錯唔錯甘薯鮮奶,呢個杯真係好靚🤣 朋友表示夜晚唔想飲咖啡,點了杯甘薯鮮奶,奶味濃郁,甘薯味淡淡的,有飲latte感覺,有奶泡係加分的👍🏻士多啤梨乳酪沙冰,呢杯真係好得,呢隻沙冰唔係真係一粒粒嘅沙冰,係介乎雪糕同沙冰之間嘅texture , 飲落似smoothie多啲,至於味道方面,士多啤梨味係新鮮的,帶點酸味,已分不清是士多啤梨的酸還是乳酪的酸,再加上入口凍凍的口感,好fresh! 蒜香忌廉煙肉意粉 分量小小的,真係Cafe style 的意粉,味道普通牛肉蕃茄薄餅勝在即焗所以脆脆的,芝士又剛好溶至拉絲狀態,幾好食😋芝士年糕呢個只需要$27真係超級抵食,加上份量都唔少,因為年糕相當飽肚,又有芝士,最後都食唔晒呀!店舖十分開揚,又有落地大玻璃,傾計發下吽哣都唔錯😀
焦糖咖啡

甘薯鮮奶

士多啤梨乳酪沙冰

蒜香忌廉煙肉意粉
分量小小的,真係Cafe style 的意粉,味道普通
蒜香忌廉煙肉意粉

牛肉蕃茄薄餅
勝在即焗所以脆脆的,芝士又剛好溶至拉絲狀態,幾好食😋
意式牛肉蕃茄薄餅

芝士年糕

韓式芝士年糕

店舖十分開揚,又有落地大玻璃,傾計發下吽哣都唔錯😀

2019-11-29
焦糖咖啡
甘薯鮮奶
士多啤梨乳酪沙冰
意式牛肉蕃茄薄餅
2019-12-07 18 瀏覽
今日係荃灣返工,意外發現左呢一間主打韓式食物既 Cafe。除咗Cafe一定有嘅咖啡之外,仲有唔少沙冰同特色嘅韓式飲品。我同同事嗌左一人一杯飲品,分別係接骨木花伯爵茶同甘薯鮮奶。我唔想飲太甜膩既飲品,想揀啲清新小小嘅,呢兩款飲品就岩曬我心水。我自己就偏向鍾意甘薯鮮奶,呢度既甘薯鮮奶係我飲過最好飲嘅一間。甘薯鮮奶唔會好甜,兼充滿既甘薯香氣,飲落去唔會覺得好「假」,係天然既甘薯味,鮮奶同甘薯兩樣野好夾。而接骨木花伯爵茶再order少甜就岩岩好,味道好清新,兼有茶香,幾特別既味道,平時都好少可以飲到。呢度除咗焗意粉之外,仲有吐司同埋pizza。我地就一人點左一款薄餅,特別係忌廉粟米牛肉薄餅同墨西哥雞肉薄餅。一見到即刻心心眼,因為我最鍾意就係呢款薄脆嘅餅底,咬落去脆卜卜。忌廉粟米牛肉薄餅鋪滿香甜既粟米🌽,而墨西哥雞肉薄餅個醬汁就再濃啲,惹味啲。而且呢個價錢都尚算幾親民,分量亦都幾足,一至兩個人食都冇問題。

呢度除咗焗意粉之外,仲有吐司同埋pizza。

2019-12-05 21 瀏覽
就快出發去韓國旅行都要食返個韓式tea先🤤蜂蜜芝士吐司外脆內軟每舊吐司都沾滿好夾既芝士同蜜糖芝士咸香惹味 蜜糖香甜我連碟上所有蜜糖都點乾淨哂🤤墨西哥雞肉薄餅好脆 餡料份量多唔會滯 大細岩岩好法式布丁蛋糕好有趣 蛋味幾濃既蛋糕形布丁😂又好似有奶皇味咁三重黑朱古力有好多焦糖脆脆粒粒呀唔會太甜 岩岩好!!好抵食 總共$190環境都清靜舒服 喺商場既花園落地大玻璃望下啲行人 都幾寫意架而職員都有禮貌架咁就過左個悠閑下午喇
就快出發去韓國旅行都要食返個韓式tea先

墨西哥雞肉薄餅好脆 餡料份量多
唔會滯 大細岩岩好

法式布丁蛋糕好有趣 蛋味幾濃既蛋糕形布丁😂又好似有奶皇味咁

三重黑朱古力有好多焦糖脆脆粒粒呀
唔會太甜 岩岩好!!

好抵食 總共$190
環境都清靜舒服 喺商場既花園
落地大玻璃望下啲行人 都幾寫意架
而職員都有禮貌架

咁就過左個悠閑下午喇
  • 蜂蜜芝士吐司
2019-12-04 13 瀏覽
今日收工同Friend去左全新天地行街去左Tom n toms coffee 食野成日經過都未試過,終於試到喇🤩🤩環境不太大,好彩我地等到個位,好多客人都係到用電腦,因為呢邊都有提供返Wifi ❤️🌟🌟🌟蜂蜜芝士吐司 $5️⃣7️⃣吐司係由兩塊厚多士夾住半溶既車打芝士外脆內軟🧀再加上蜂蜜❤️上面既芝士仲有拉絲既效果🧀🧀🧀⭐️黑松露醬雜菌Pizza $5️⃣7️⃣一上桌就已經有松露既香味,批係薄脆個種料都幾多,有啲蘑菇同洋蔥,加埋芝士🧀兩個女仔食都幾飽🌝⭐️接骨木花伯爵茶(右)$2️⃣6️⃣飲到有淡淡既接骨木花味,都係中杯已經好夠飲⭐️榛子拿鐵$3️⃣8️⃣榛子同咖啡夾得好好,冬天飲岩曬😳中杯都已經好大杯P.S. 呢到幾好坐,幾岩傾下計,食啲小食
今日收工同Friend去左全新天地行街
去左Tom n toms coffee 食野
成日經過都未試過,終於試到喇🤩🤩

🌟🌟🌟蜂蜜芝士吐司 $5️⃣7️⃣

吐司係由兩塊厚多士夾住半溶既車打芝士
外脆內軟🧀再加上蜂蜜❤️

上面既芝士仲有拉絲既效果🧀🧀🧀

⭐️黑松露醬雜菌Pizza $5️⃣7️⃣
一上桌就已經有松露既香味,批係薄脆個種
料都幾多,有啲蘑菇同洋蔥,加埋芝士🧀

兩個女仔食都幾飽🌝

⭐️接骨木花伯爵茶(右)$2️⃣6️⃣
飲到有淡淡既接骨木花味,都係中杯已經好夠飲
⭐️榛子拿鐵$3️⃣8️⃣
榛子同咖啡夾得好好,冬天飲岩曬😳
中杯都已經好大杯

P.S. 呢到幾好坐,幾岩傾下計,食啲小食
2019-12-02
2019-11-30 16 瀏覽
今日同朋友去荃灣食完米線,就想食甜品,但近地鐵站樓下的甜品,多數都有食過,咁我地就走左去荃新天地地下,附近食Tom N Tom's Coffee既吐司唔知係未因為晚上時間關係,我都見到好多人係到食甜品,或者飲下野傾下計我叫左蜂蜜蒜泥吐司吐司食落去香脆可口,再加上濃濃的蒜泥味道,甜甜的配上蒜香,非常配搭,吐司仲有好多唔同口味,等我下次黎會再食,唔同款式水蜜桃冰茶水蜜桃味道好突出,用黎溝茶會有一種清新的感覺,而且唔會太甜

我叫左蜂蜜蒜泥吐司

水蜜桃冰茶
水蜜桃味道好突出,用黎溝茶會有一種清新的感覺,而且唔會太甜