2023-05-28 119 瀏覽
第二次來大坑The Socialhouse,除了沙律,今晚點餐每款都好味。那種好味是令人彷佛又置身在法蘭西的小餐館。食材真實;味道鮮香;環境cosy; 店長店員親和👍👍是日晚餐包括:芒果柚子沙律,新鮮醒胃雞湯辣腸煮加拿大馬拉蜆,鮮甜肉嫩(少少美中不足是有1兩隻有少少沙)乳豬,作為signature dish 當之無愧,皮薄脆,肉嫩多汁帶少許甘香,骨香滋味(必食)法式焗白肉魚,肉厚魚香,鮮嫩啖啖肉蘋果拿破崙及🍋塔,不嘩眾取寵'有法式pastry味道及功夫(提議餐牌可加入-兩款輕盈甜品選擇😃)因為不飲酒,試了lime soda 及lycee rose drink,很清涼爽整體兩小時晚餐很豐富,帶著滿足但又期待下次重臨的心情離開😘

是日晚餐包括:
芒果柚子沙律,新鮮醒胃
法式焗白肉魚,肉厚魚香,鮮嫩啖啖肉

整體兩小時晚餐很豐富,帶著滿足但又期待下次重臨的心情離開😘
2023-05-27
  • 白啤煮蜆
2023-05-21 105 瀏覽
|New Zealand Tua Tua Clams|來自紐西蘭嘅刀貝,大小剛好肉質夠厚,嫩滑得嚟又有口感,選料十分高質,加辣肉火腿煮成嘅湯盡收刀貝嘅鮮味~配埋質感柔軟嘅自家製麵包麥香味濃,一齊食真係最好嘅配搭!|Duck Breast Pappardelle|好香滑柔軟嘅煙薰鴨胸,芝士醬汁濃淡適中輕易掛上意粉,每啖都充滿濃濃芝士味同鴨胸香味~一碟有十多塊,鴨胸份量挺多~|1/4 Roasted Spanish Suckling|西班牙乳豬外皮好香脆,同中式乳豬嘅分別就係西班牙嘅外皮會比較煙靭,同樣保留到肉質多汁嫩滑,非常美味~|蘋果拿破侖|最有驚喜都可以話係甜品,蘋果拿破侖上面舖有杏仁片、蘋果果肉爽口清新,加埋香滑吉士漿又唔會過甜,脆皮爽口鬆脆,十分出色令人難忘想一食想食~~
|New Zealand Tua Tua Clams|

|Duck Breast Pappardelle|

|蘋果拿破侖|
2023-04-27 103 瀏覽
朋友生日來大坑食生日飯,餐廳燈光很有情調和氣氛十足,服務又極佳👍。地方亦很寬敞,適合三五知己飲吓酒傾吓計🥰 香草蕃茄意大利包🍅蕃茄的鮮味十分軟熟,可以配上橄欖油及黑醋。 芒果柚子沙律🥬🥭前菜很清新開胃,芒果柚子新鮮不酸,火腿乾脆卜卜,十分滋味,擺碟亦十分精緻。 烤西班牙八爪魚🐙觸鬚經過炭燒處理,帶有濃郁的炭燒味,口感非常柔軟,香料讓整體味道更加豐富,加上旁邊的辣粉和粗鹽,提升了八爪魚的鮮味。 西班牙式燒乳猪🐷份量好足料,肉質鮮嫩,沒有太多肥羔,不油不膩,外皮香脆,再配上自家制酸甜醬汁👍👍👍 白酒忌廉汁煮紐西蘭青口🦪荷蘭bb青口雖小但肉質飽滿夠肥美,入口極度嫩滑,在白酒忌廉汁下提升了青口的嫩滑度,加上用洋蔥及西班牙臘腸煮成,這款菜式令我一試難忘,必食之選🥰🥰🥰🥰🥰 烏魚籽Pasta🐟這款special pasta很特別,餐牌上是沒有的。特別是會附上一小杯啡色粒的蝦子,蝦子的鮮味令到 pasta 味道提升,香味樸鼻,而闊條麪更另口感更烟靱。😋😋😋 蘋果拿破崙🍎🎂最後,就是蘋果拿破崙生日蛋糕,簡單得來不太甜,加上鬆脆的餅皮,配上吉士醬,非常美味,令到生日朋友十分高興。😍😍😍。。。The So

香草蕃茄意大利包🍅
蕃茄的鮮味十分軟熟,可以配上橄欖油及黑醋。

芒果柚子沙律🥬🥭

生日
  • 白啤煮蜆
  • 餐包
2023-04-23 88 瀏覽
適逢朋友生日佢鐘意西班牙菜特登揀咗大坑嘅The Socialhouse有情調又好味道芒果柚子沙律芒果嘅香軟 配脆身嘅火腿片 口感豐富柚子嘅酸 中和番肉類嘅咸香互相 配合得好好烤西班牙八爪魚彈牙可口烹調時間掌握得好好 唔會過硬過乾調味有羅勒油 岩鹽 辣椒片個人覺得羅勒油係最夾忌廉煮青口青口大隻肥美吸收曬湯汁嘅精華可以飲埋個忌廉湯底 好creamy西班牙烤乳豬外皮薄身 極之香脆肥瘦適中 肉質嫩滑入味烏魚子蒜片意粉麵質偏硬身 好煙韌好適合鐘意濃味嘅朋友客人可以自由添加烏魚子
適逢朋友生日

麵質偏硬身 好煙韌
好適合鐘意濃味嘅朋友
客人可以自由添加烏魚子
2023-04-19 80 瀏覽
今晚去了位於大坑social house 西餐廳吃飯,裝潢幾寬敞舒適,大大玻璃窗,空間感十足,氣氛幾有情調,適合飲吓紅酒。我點了個沙律,有合桃芝士無花果,酸酸甜甜,幾開胃!香草蕃茄意大利包,包裹著蕃茄乾,蕃茄的鮮味濃郁,帶少許的香草味道,可以配上橄欖油及黑醋。新菜式八爪魚觸鬚也讓我驚艷,經過炭燒處理,帶有濃郁的炭燒味,處理得非常妥善,觸鬚的口感柔軟,帶點孜然粉的香料讓整體味道更加豐富,加上旁邊的辣粉和粗鹽,提升了整體的鮮味。辣肉腸轉煮白貝也不錯,白貝肉質鮮嫩,伴隨著紫洋蔥和香濃湯汁,口感豐富,令人回味無窮。燒乳豬的皮烤得非常香脆,肉質嫩滑多汁,搭配自家製的甜酸汁,大大減低了肥膩感,吃得更加開心。最後,我叫了煙鴨胸肉蘑菇秀珍菇芝士意粉,滿滿的芝士,口感豐富,並且搭配上香濃的白汁,讓它的口感有點像卡邦尼意粉,一定要趁熱享用。一家非常值得推薦的西餐廳,食物都非常精緻,服務也很周到!

我點了個沙律,有合桃芝士無花果,酸酸甜甜,幾開胃!

一家非常值得推薦的西餐廳,食物都非常精緻,服務也很周到!
2023-04-19 49 瀏覽
大坑越來越多個性小店,有Cafe,有酒吧,日本菜好多選擇。今次係試一間朋友話乳豬好好食嘅西餐:The SocialHouse 店舖唔難找,樓底高,燈光少少昏暗,但坐得舒一坐低店家就奉上自家製蕃茄亁香草麵包,非常意大利,點橄欖油醋食,非常開胃雜菜無花果合桃沙律,雜菜新鮮,無花果香甜,加埋果仁食,口感幾好炭烤八爪魚腿,八爪魚首先煮到非常腍,輕輕一切就開,再經炭火輕輕燒香,跟伴碟嘅辣粉一齊食,非常惹味辣肉腸香草蕃茄煮大蜆,隻蜆又新鮮又大隻,煮到啱啱熟好鮮甜。蜆嘅鮮味煮哂落啲汁度,然後用埋個汁點麵包食,一流👍主菜上枱,係店舖嘅招牌菜:燒乳豬,店舖選用咗較細嘅豬,我哋兩個人點咗四分一隻,份量啱啱好,大約每人分到三大件。皮非常薄非常脆,皮下嘅脂肪唔算多,所以食落都唔太油膩,肉嘅位置亦醃到好入味,唔點任何醬都夠味,不愧係招牌菜最後加個意粉作結,都係店舖嘅名物:煙鴨胸忌廉煮意粉,選用闊條麵特別索汁,芝士落得夠重手,非常滿足

店舖唔難找,樓底高,燈光少少昏暗,但坐得舒

2023-03-12 163 瀏覽
前排收工約舊同學聚舊,佢book咗呢間大坑嘅西餐😆 雖然餐廳菜式唔算好多,不過好食就夠啦😚 餐廳店員helpful, 又會同我哋介紹一下菜式,所以overall experience不錯👍🏻餐前麵包幾好食1/4 Roasted Spanish Suckling Pig $328見到枱枱都叫,當然要試吓🐷 呢隻西班牙乳豬好食,趁熱嘅時候,皮脆肉嫩😍 乳豬唔似平時中式個款咁鹹同膩,薄薄嘅皮脆卜卜,乳豬肉多肉汁😋Apple Napoleon $88甜品都好鍾意❤️ 蘋果拿破崙平時都少見啲,肉桂味香濃,連杏仁片都加上肉桂粉😗 拿破崙發揮正常,吉士亦唔會太甜👏🏻Parma Ham $158上片鋪滿好多巴馬臣芝士🧀 Parma ham 捲成一卷卷,唔係太鹹個隻🐷 沙律菜新鮮,加埋黑醋一齊食,夾的🤓Fresh Fig Salad $148呢個沙律同樣有好多巴馬臣芝士,配上合桃同無花果🥗感覺少有啲又好食😚Sauteed "Gambas" Tiger Prawns $178🦐大蝦全部已經剝咗殻,彈牙爽口👏🏻 配咗好多配料,例如洋蔥同豆苗,所以味道比平時嘅蒜片大蝦,fresh 啲🌱

Apple Napoleon $88

Parma Ham $158

Fresh Fig Salad $148

• 西班牙式燒乳豬(1/4)
2023-03-08 143 瀏覽
今日難得早啲收工!都係想同朋友去chitchat 放鬆一下繃緊嘅心情。好開心朋友揀咗一間好舒服嘅餐廳,入去唔會太光,牆邊亦播放住火爐嘅片段。蜜瓜巴馬火腿 $158好耐冇食西餐,清甜嘅密瓜同帶有咸香的巴馬火腿先係絕配。新鮮無花果沙律 $148新鮮嘅凱撒沙律配上無花果,即時覺得個人都fresh左好多,健康左~橄欖蒜片虎蝦 $178虎蝦大隻又彈牙,蒜片煮得好軟,忍唔住食左幾塊。西班牙式燒乳猪 $328專誠為佢而來的燒乳豬!提提大家要預大約15分鐘準備時間,食完前菜就剛剛好到了。想像中嘅乳豬到是外皮炸得很脆,而豬肉會是仍然Juicy,呢度達到了~蘋果拿破崙 $88最後再來一個甜品就完滿了。拿破崙入面夾了吉士和蘋果粒,整體好夾,但又唔會太甜。

蜜瓜巴馬火腿 $158
好耐冇食西餐,清甜嘅密瓜同帶有咸香的巴馬火腿先係絕配。

新鮮無花果沙律 $148

橄欖蒜片虎蝦 $178
虎蝦大隻又彈牙,蒜片煮得好軟,忍唔住食左幾塊。

西班牙式燒乳猪 $328

蘋果拿破崙 $88

2023-02-28
2023-03-01 175 瀏覽
已經係第二次黎到Socialhouse食晚飯,Location 喺大坑,好似好隱蔽,但可以喺呢一區屹立不倒12年,一定有佢嘅原因☺️第一次食完佢個蕃茄湯刀貝,今次要再食,安係好juicy 😋今日大廚推介左個龍蝦,首先要食左個龍蝦頭先,啲芝士加埋啲蝦膏配啲檸檬汁,super yummy ! 我本身好唔鐘意食芝士,佢既appetizer 水牛芝士蕃茄真係可以一試,啲蕃茄都經過精心炮製。個帶子係必試,有炙燒味道,配埋火箭菜,酸酸地,勁開胃😋最後個甜品都要推介下,蘋果拿破崙,我好鍾意食拿破崙,但平時食會整左啲cream,覺得太多太甜太漏,今次係第一次食到一種令我覺得唔係好甜嘅拿破崙,我係可以成個食哂!下次要再encore😋

第一次食完佢個蕃茄湯刀貝,今次要再食,安係好juicy 😋
個帶子係必試,有炙燒味道,配埋火箭菜,酸酸地,勁開胃😋
刀貝蕃茄湯
龍蝦
  • 餐包
  • 炭燒北海道帶子
2022-12-31 205 瀏覽
一直都知大坑有好多好食嘅餐廳,今日嚟咗呢度食西餐真係好有驚喜。首先呢度服務好好啲侍應好有禮貌而且都好有情調好適合傾住計食飯。前菜有餐包配橄欖油同呷醋。個包少少煙韌,質應好好,而且吸晒啲橄欖油同呷醋好好味。之後有沙律。凱撒沙律配咗無花果好清新。上邊仲有好多芝士令到味道更加豐富。之後到白酒煮青口青口份量好多。佢既醬汁亦令副佢好香奶油味,好惹味。同青口十分夾之後食咗鴨胸意粉。拎上嚟嘅時候好熱,加埋啲配搭得好好,芝士醬汁一齊好滿足好暖,但又唔會覺得好漏。最後嘅燒乳豬超級有驚喜!乳豬好大份而且啖啖肉!個外皮笑得好香脆,好好味呀!佢既肉質亦都超juicy完全唔會過乾過熟!一定要再黎encore

2022-12-20 205 瀏覽
今晚好開心,同朋友去到大坑呢間餐廳食飯,係期待左好耐既慶祝活動。餐廳既外觀都好靚,入到去完全係一個好chill既feel,d店員都非常好服務態度,特別係有個男士,佢又會介紹菜式,仲會同唔同枱既客人傾計,成件事好舒服。一開始意大利蕃茄包,勁好食wor,鬆軟又有咬口!! 仲有牛油同olive oil+黑醋汁配搭。之後我地叫左一個沙律,係無花果沙律,勁大份!! 我同朋友不停話點解食極都仲有,d無花果係新鮮架,上面仲有好多nuts同芝士碎,加埋黑醋汁好好味。白酒青口呢個我覺得手必嗌,平日出面d青口有d會食到雪味,呢度完全冇,仲有唔會得d殼,全部都有肉架,而且個白酒汁超級香,我係不停飲,最後一滴不漏咁飲晒,哈哈哈。去到煙鴨胸闊條麵,呢個都唔錯,煙鴨胸又係有好多塊,呢間餐廳d份量全部都好多好大份,本人認為好抵食,個麵煮得好有水準,唔會淋patpat,每條都好掛汁,又有咬口煙煙的。最後重頭戲!!!!! 我係為左佢而黎!!! 登登!! 係西班牙燒乳豬,皮脆唔肥膩,肉汁豐富,香口,朋友都覺得唔錯,但係因為太好食,我基本上冇理我朋友,狂食XD 諗我食左有2/3份,哈哈哈~

2022-12-19 1193 瀏覽
係大坑開業11年,在疫市仍然圪立不倒,一定有佢成功之道!The Socialhouse 主打European Fusion菜,首先就有自家製蕃茄麵包,配醋汁一流,好快就俾我哋KO了!😆😆Aramis Cabernet Sauvignon 2020 ($88) - 這杯House red wine🍷容易入口,味道不錯,價錢相當實惠。芒果柚子沙律($148)芒果同柚子拌以新鮮薄荷、黃瓜、香脆火腿及蜂蜜酸奶醬,相當醒胃。蜜瓜巴馬火腿($158)蜜瓜甜➕火腿咸,真係最佳配搭,配紅酒真的一流!白酒煮青口($268)青口很新鮮也頗多,配埋洋蔥、蒜片和蕃茄粒,個湯汁仲幾好味㗎!西班牙式燒乳豬(1/4) ($328)我哋只得兩個人,所以只要了1/4就足夠,個乳豬皮真係燒得很脆卜卜,而且啲肉好嫩但又不肥,跟埋有一個醬汁,但乳豬本身真係好夠味,唔蘸任何醬汁都冇問題,雖然要等40分鐘也是值得的!蘋果拿破崙($88)首先賣相吸引,兩層香脆酥皮上面放滿了蘋果粒,仲有香軟嘅忌廉,真係低唔住這個魔鬼甜品!就咁又過咗一個好chill 的晚上!
係大坑開業11年,在疫市仍然圪立不倒,一定有佢成功之道!
芒果柚子沙律($148)
蜜瓜巴馬火腿($158)
蜜瓜甜➕火腿咸,真係最佳配搭,配紅酒真的一流!
白酒煮青口($268)
西班牙式燒乳豬(1/4) ($328)
蘋果拿破崙($88)
就咁又過咗一個好chill 的晚上!
2022-12-12
  • 芒果柚子沙律
  • 自家製麵包
2022-12-16 849 瀏覽
今晚到大坑尋寶,尋找隱世歐陸餐廳 The SocialHouse,這間絕非新店反之已有11年歷史了,名字早就刻在腦海中,只可惜藏在內街,每次到浣紗街一帶未找到已被其他店子吸引了。 舖面開陽,充滿聖誕氣氛。 甫進店內,溫馨的木系傢具,仿火爐及大量紅酒瓶之佈置,歐式風格,相當溫馨,很明顯是供應美酒佳餚的小館子。 簡單的一頁紙餐牌,貴精不貴多,主打歐州混合菜式,意大利、西班牙、法式等兼備,重點在是日新鮮材料,唔靚唔做。 服務非常殷勤友善,雖然門面整晚只得一位成熟的男服務員,介紹我們的餐酒來自澳洲。 River Retreat Cabernet Sauvignon 2020 $78色澤深,容易入口,放久一點酒質更豐盈,相宜價錢的優質選擇,唔錯! 意大利蕃茄包送上我最至愛的意大利蕃茄包,最喜歡吃到蕃茄那一口,酸甜好味的蕃茄與汁與鬆軟的麵包混合,就是美味。 芒果柚子沙律 $148食材新鮮,芒果與柚子的味道很出,混合薄荷、青瓜及蜜糖乳酪醬汁同吃,清新開胃。 特別之處更在那亦薄亦脆的火腿,營造了強烈的鹹香對比及增加了香脆的口感層次,畫龍點睛。 蜜瓜巴馬火腿 $158火腿油光亮澤,切得很薄。 簡單就是美
西班牙式燒乳豬 + 美酒

舖面開陽,充滿聖誕氣氛。

芒果柚子沙律 $148

蜜瓜巴馬火腿 $158
蜜瓜巴馬火腿
火腿油光亮澤,切得很薄。
蜜瓜巴馬火腿
簡單就是美,欣賞那果甜與鹹香的交替變化。

白酒煮青口 $268
白酒煮青口
青口每一粒都肥嘟嘟,新鮮肉嫩,白酒湯汁如一般的加了洋蔥及腸仔調味。

西班牙式燒乳豬(1/4) $328
西班牙式燒乳豬(1/4)
需要40分鐘準備時間,即點即做,四分一份是一隻豬髀。
西班牙式燒乳豬(1/4)
不愧為招牌,皮脆肉嫩剛好,伴以杏桃汁醬,作用在平衡肉膩,味道輕輕的。

蘋果拿破崙 $88
蘋果拿破崙
拿破崙蛋糕加上新鮮蘋果原來是這麼好食!
蘋果拿破崙
吉士、杏仁及脆餅的份量剛好,最喜歡就係蘋果帶出的果酸,即是喚醒味蕾。

烹調用心,味道恰到好處,沒有妖邪濃烈的醬汁蓋過食物的原味,吃得舒適自在,令人有賓至如歸之感,怪不得主要招呼熟客已經足夠運作10多年。

題外話/補充資料: 記得在 OpenRice 訂座,因為有折扣
2022-12-12
2022-11-22 194 瀏覽
住大坑的朋友介绍这间餐厅(The Socialhouse)质素几好。今日专程约老婆来撑抬脚。😇😇服务员推介了红酒和白酒,真系好几好饮。好易入口,好有葡萄味,我较喜欢它们酒味够重但又唔抢喉。🍷🍷首先叫了个沙律。沙律菜好鲜甜。最惊喜的是白粟米。它超多汁,超甜,超新鲜。后来同老板倾开先知道他当天早上才由元朗的田采回来,Bravo 。另外叫了炒大虾🦐🦐 : 酱汁有小小辣同有好香的蒜味。虾肉炒完后仍然弹牙爽口,加埋酱汁好惹味。主菜叫了薯菜伴鸭腿:鸭腿外面油炸得非常脆口而但里面腿肉却好柔软,口感层次好突出。💕💕最后叫了个 special pasta : 同 pasta 一齐上枱的有一小杯啡色粒状的东西,原来是虾子,真是很特别。虾子的鲜味将 pasta 味道升级,而 pasta 口感烟韧而且是阔条,口感味蕾都满足。情调好,质素高,今餐好满足。

情调好,质素高,今餐好满足。

• DuckConfit
  • Specialpasta
2022-11-02 244 瀏覽
今日同老公揀咗一間氣氛好好嘅西餐廳。入到去,意想不到的是老闆好好客,當正我哋係熟客兼且老朋友咁,都幾溫馨!😍😍heirloom tomatoes 🥗 salad老闆今日啱啱喺自己嘅農場嗰度摘落嚟嘅北海道粟米,我記得食過,應該係叫做「刺身粟米」。真係好好食!令我諗起北海道嘅好山好水😂成個沙律都係好清新吸引,最好嘅食材就係新鮮嘅食材👍🏻👍🏻sauteed “gambas” tiger 🍤 prawns (openrice discount 10% off)呢個用蝦OpenRice訂枱有九折優惠,好爽甜,仲有我好喜歡嘅香草🌿搭配一流👍🏻👍🏻duck confit (openrice discount 10% off)同樣係用咗OpenRice嘅九折優惠,隻鴨唔單止外脆內軟,簡直係鬆軟,味又調得好好!大愛😍😍Special 🍝 pasta忘記咗提今餐其實係食廚師發板,西餐嘅廚師發板💁🏼‍♀️你碟意粉嘅特色係用咗魚子,所以吃起來有少少中式蝦子麵的感覺,但係意粉底又係用芝士,兩樣嘢好特別,但絕對值得試😇😇總結今晚有兩大好印象:食材新鮮,創意滿分!仲有仲有——老闆靚仔🤣

heirloom tomatoes 🥗 salad

sauteed “gambas” tiger 🍤