2018-12-19 962 瀏覽
我諗 呢間餐廳已經去超過十次, 環境好舒服平時如果 早餐後 午飯後嗰啲時間我最鍾意去因為最少人,通常去親則邊都係鬼佬, 私隱度好高哈哈,佢地聽唔明我哋講咩。每次嚟親我都會飲唔同嘅咖啡, 因為呢度嘅咖啡種類好特別 同埋經常有折季限定, 所以 每次嚟到都有新嘢, 每次都有驚喜 ,暫時未中過伏😂😂😂今次叫咗呢杯原因因為睇menu有杯咖啡係用紅酒杯裝, 打卡夠靚😁 飲之前要攪勻佢 如果唔係好甜 整體嚟講好飲, 奶味比較重 但好香滑. 我諗呢度起碼用咗一隻牛油果, 我本身都好鍾意食因為 食落去好rich, 同埋 啱啱好夠熟嘅 牛油果有一種少少入口即溶嘅感覺。同朋友傾住偈 飲住咖啡 ,少少輕食。Coffee academics 可以畀到你一種好 舒服嘅感覺.

今次叫咗呢杯原因因為睇menu

同朋友傾住偈 飲住咖啡 ,少少輕食。
$150 (早餐)
  • seasonal coffee
2018-12-12 694 瀏覽
有時要喺銅鑼灣消磨個零鐘,唔想行街,但又唔想去到灣仔搵cafe,就會黎coffee academics。由於位置好,所以周末經常滿座,不過好彩一個人,都可以坐到counter。今次坐喺counter seat,見到店員好熟手咁沖野飲,大家有自己既節奏,又唔會阻到對方,好似睇跳舞moves咁,都幾得意。照舊叫左杯Flat White,質素一貫的好,我鍾意咖啡有roasted味道,唔加糖,苦後回甘。鍾意黎呢度唔止係因為咖啡有水準,重要食物都好好味。宜家好多cafe食物都係港式化,反而冇咩好味既pastry / cake... 但我最鍾意呢度既Banoffee,個tart base係oreo,唔係一切就會碎嗰種,但食落好crunchy。custard唔會過甜,加上有香蕉, pecan(甚至兩條rosemary!)做topping,令到口感同flavour都多左層次。除左有時會冇位同比較嘈之外,真係冇咩缺點。

Flat White + Banoffee

除左有時會冇位同比較嘈之外,真係冇咩缺點。
Flat White + Banoffee
2018-12-08 458 瀏覽
今天一大早約了友人去銅鑼灣看早場,想先吃早餐於是就來了這間coffee academic。以前有試過其他分店的午餐覺得不錯,這次是第一次光顧早餐。我們不想太飽,於是點了份藍莓班戟和一件檸檬芝士撻分享。藍莓班戟一份三件有藍莓果醬及糖漿,酸酸甜甜不會太膩。檸檬芝士撻表面用火槍燒過,外表吸引,檸檬的酸味中和了芝士的飽滯感,但仍然食到芝士香。來coffee academic 當然要點一杯咖啡,友人選擇了cappuccino。友人說咖啡不錯香濃幼滑,而且有拉花非常適合打卡😂。

以前有試過其他分店的午餐覺得不錯,這次是第一次光顧早餐。

我們不想太飽,於是點了份藍莓班戟和一件檸檬芝士撻分享。

藍莓班戟一份三件有藍莓果醬及糖漿,酸酸甜甜不會太膩。

早餐
  • 檸檬芝士撻
2018-11-03 874 瀏覽
星期一中午大約12點到,餐廳當日這個時間不是太忙,但是他們都迴避我的眼神,有個拿著餐牌行來行去,冇事忙,也好像看不見我揮手,等了好一會,最後我還是要行近他們才能點東西。服務很差,還要比服務費,頂住條氣 。 carrot cake 已經硬了,應該已放了很久,非常難食。café latte 還可以。2件甜點加2杯飲料,二百幾蚊,咁嘅低質素,真是不值。門外有大量貨車上落貨,沙塵滾滾,十分不舒服。在銅鑼灣付近有大把其他更好選擇,絕不推介這間Coffee Academic。
2018-11-02 607 瀏覽
Amazing Coffee!!!Amazing Staff!!I traveled to Hong Kong on Monday and I visited your coffee shop for the first time in the evening.Since I visited for the first time, I was not familiar with any recommendations. Many drinks wanted to try. Patrick was patient to explain different types to me. I want to try 2 drinks that were Flat White and Tokyo, but I chose Flat White, but I think more, I want to choose Tokyo, I told Patrick that I want to change the choice, at the time I saw that "Wing" almost
Since I visited for the first time, I was not familiar with any recommendations. Many drinks wanted to try. Patrick was patient to explain different types to me. I want to try 2 drinks that were Flat White and Tokyo, but I chose Flat White, but I think more, I want to choose Tokyo, I told Patrick that I want to change the choice, at the time I saw that "Wing" almost finished the whole cup
of Flat White, who expected that they would not waste dumping and don't mind make another cup, and the cup of coffee that was finished actually giving me to try. I was very surprised because I really want to try it, they were very friendly, chatting with me and the coffee taste in your shop was fantastic!
I completely feel the importance that your coffee shop attaches to passengers. It is an unforgettable experience!
I will definitely recommend this coffee shop to others.
2018-10-23 572 瀏覽
The staff are rude and arrogant. Opening hours Monday - Thursday are until 11pm, but don’t serve you even for a take out coffee after 10:15pm! Will never recommend this to anyone. Don’t come.
2018-10-19 691 瀏覽
又係tea 一 tea 時間。同朋友行到耀華街。門口裝修都不錯。望落環境舒服。就試一試。入到。黑黑的情調浪漫💕傾計好地方,3點3時間都已經好多人。但都不用等位😛,望望餐牌。有tea set 多款45蚊以下咖啡 加一件蛋糕68蚊。就叫了檸檬味蛋糕🍰。好酸的。但岩我。面面有數粒棉花糖。燒過的。但太甜。但每啖每啖都好有酸酸的味道。配咖啡都不錯,朋友就叫了香蕉味蛋糕。外觀都不錯配上朱古力。有小小合桃。食落感覺好配合。環境及食物都好滿意
蛋糕
香蕉🍌蛋糕
Piccolo
CAfe  Latte
2018-10-06 656 瀏覽
同一個好耐冇見的朋友吹水聊天,大家都在銅鑼灣做野, 於是就搵間coffee shop 慢慢坐下啦。:::::::::見到呢間環境幾唔錯,就入去簡左坐窗邊。The coffee academics個名都好文青架啦😆😆坐係入面ge食客就唔洗講,真文青啦😂😂::::::又係隔左好耐先寫食記, 具體我唔記得自己點左咩類型既coffee,不過應該都係Latte, Mocha個d frd. 但我就記得整體我係對呢間餐廳好有好感,野飲都唔差的。所以我俾個好評👍🏼
同一個好耐冇見的朋友吹水聊天,
大家都在銅鑼灣做野,
於是就搵間coffee shop 慢慢坐下啦。
:::
見到呢間環境幾唔錯,就入去簡左坐窗邊。
坐係入面ge食客就唔洗講,真文青啦😂😂
:::
又係隔左好耐先寫食記,

2018-09-29 534 瀏覽
平時會經過去飲咖啡,但大多數都take away😂 今日有時間可以坐定定食個lunch。Coffee shop嚟講,佢價錢偏貴。我同朋友點左一個all day breakfast 同risotto. 個餐有湯或者沙律,今日係南瓜湯,質感比較稀,但係都有南瓜味🙂 All day breakfast 正常,比較impressive 系個多士,好脆,加上醬料好fresh! Risotto比較濕,個汁好得意,唔會好似白汁咁漏。Coffee系唔錯,有甘味,奶味比較輕。👍🏻
Risotto比較濕,個汁好得意,唔會好似白汁咁漏。
Coffee系唔錯,有甘味,奶味比較輕。👍🏻
2018-09-14 634 瀏覽
剛看完音樂劇,到附近coffe shop relax 下,忍不住點了all day breakfest 和友人share份量很大,幸好是share咖啡味濃,正中我這位咖啡愛好者的下懷😋

份量很大,幸好是share

咖啡味濃,正中我這位咖啡愛好者的下懷😋
2018-09-14 532 瀏覽
👭適合放工同朋友聚腳👭嗯...整體來說就是中規中矩,份量偏少,價錢貴的餐廳🌚🍕香草水牛芝士薄餅$128🍕餅底好薄好脆,味道方面就沒有很大驚喜🙈就是很普通的芝士薄餅,配酸酸甜甜的番茄~.🍇碎巴馬臣芝士黑加侖子煙鴨胸Risotto $138🍇上桌時大家面面相覷,紫色的飯,中毒一樣的顏色😂味道特別,有點像是帶有莓果香氣的酸甜燉飯❤️其實我覺得挺開胃蠻好吃的,朋友就表示伏味濃🌚😂😂😂不過煙鴨胸份量就真的有點少🤭.🍝香草黑毛豬火腿牛肝菌意粉$148🍝成餐最好食👍🏻菇菌類本身已經好香,再夾埋鹹鹹香香既火腿,無腥味😍醬汁不多,但意粉都唔會乾唔會油,岩岩好~.🥑蟹肉牛油果沙律$118🥑牛油果熟度剛剛好,但蟹肉🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️還好...普普通通啦....🌮魚柳粟米脆夾餅配香芒沙沙$158🌮芒果粒跌左出黎💩賣相普通但都幾好食~醬汁香甜可口,搭脆口tacos食係唔錯既😋魚柳唔算厚但都炸得ok,入面啲魚肉唔會死實~薯圈就...淋左啲💩定價$158...無下次啦🤡.質素中規中矩,定價就真的太貴了🤦🏻‍♀️三個人食,加埋10%服務費要成$737😳🤦🏻‍♀️食物質素: 🌕🌕🌕🌘🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌘🌑性價比: 🌕
👭適合放工同朋友聚腳👭
嗯...整體來說就是中規中矩,份量偏少,價錢貴的餐廳🌚
🍕香草水牛芝士薄餅$128🍕

餅底好薄好脆,味道方面就沒有很大驚喜🙈
就是很普通的芝士薄餅,配酸酸甜甜的番茄~
🍇碎巴馬臣芝士黑加侖子煙鴨胸Risotto $138🍇

上桌時大家面面相覷,紫色的飯,中毒一樣的顏色😂
味道特別,有點像是帶有莓果香氣的酸甜燉飯❤️
其實我覺得挺開胃蠻好吃的,朋友就表示伏味濃🌚😂😂😂
不過煙鴨胸份量就真的有點少🤭
🍝香草黑毛豬火腿牛肝菌意粉$148🍝

成餐最好食👍🏻
菇菌類本身已經好香,再夾埋鹹鹹香香既火腿,無腥味😍
醬汁不多,但意粉都唔會乾唔會油,岩岩好~
🥑蟹肉牛油果沙律$118🥑

牛油果熟度剛剛好,但蟹肉🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
還好...普普通通啦...
🌮魚柳粟米脆夾餅配香芒沙沙$158🌮

芒果粒跌左出黎💩賣相普通但都幾好食~
醬汁香甜可口,搭脆口tacos食係唔錯既😋
魚柳唔算厚但都炸得ok,入面啲魚肉唔會死實~
薯圈就...淋左啲💩
定價$158...無下次啦🤡
質素中規中矩,定價就真的太貴了🤦🏻‍♀️
三個人食,加埋10%服務費要成$737😳🤦🏻‍♀️
食物質素: 🌕🌕🌕🌘🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌘🌑
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
回頭率: 🌕🌕🌖🌑🌑
The Coffee Academics除左有咖啡飲,今年仲推出左月餅。草根姐姐一向中意咖啡味製品,當然要一試!🌕The Coffee Academïcs Mooncake ($368/box)3 Manuka House Blend + 2 Taiwanese Pineapple新派月餅通常得個樣但@thecoffeeacademics 出嘅呢款真心好食。一盒有齊咖啡同鳳梨酥月餅前者咖啡味香濃☕️,不太甜中間帶軟心咖啡饀料;後者鳳梨饀料帶果香🍍,味道酸酸甜甜,好好食中間仲帶粒小蛋黃🌝鳳梨酥月餅係由一班 fairtaste嘅本地婦女手造出嚟,值得支持呢❤️!

新派月餅通常得個樣
一盒有齊咖啡同鳳梨酥月餅
前者咖啡味香濃☕️,不太甜
中間帶軟心咖啡饀料;
後者鳳梨饀料帶果香🍍,
味道酸酸甜甜,好好食
中間仲帶粒小蛋黃🌝

下午茶
2018-09-02 433 瀏覽
之前去 coffee academics 都是飲咖啡。申請左張銀聯卡之後去,原來咖啡買一送一只for 外賣,所以就堂食完再外賣咖啡走,有驚喜,點了牛排竹炭burger ,雖然黑包無煎到脆,牛排都有dd over cook ,但好香,菇同洋蔥都好好味,如果牛排5成熟就完美了。餐配的薯圈炸到好脆,本身又夠味。可以再食。外賣的咖啡亦有水準。可惜係外賣 欣賞唔到拉花, 銅鑼灣店下雨天都好多人,不想花時間等位就坐bar 枱食,店員服務都好。比客人飲的水都好好味,有水果味的。會再去銅鑼灣店。
  • 竹炭burger
  • Mocha
約左好耐既大學同學聚會,終於約得成!梗係要去搵間靚靚coffee shop食好西啦朋友聚會,最重要就係坐得舒服,可以無限吹水,唔會比人眼望望,呢間coffee shop 係呢方面就有流喇環境好靚,黑黑地,放工攰到殘左都無咁易比朋友發現啦🤣不過食物都係非常重要既,作為all day breakfast 同埋蛋控既我,當然唔少得叫all day啦!第一碟係牛油果水煮蛋係分量方面係小左d,但係就岩哂keep fit既女士了! 牛油果好香好甜! 麵包好鬆脆!隻水煮蛋好有蛋香,配合埋其他配菜,好開胃傳統既all day breakfast ,麵包上面既醬料好特別,d雜菇好香,不過就無其他店食既all day 擺碟咁靚la,係有少少失望的,但味道搭夠朋友們叫左個burger,拌碟唔錯,朋友表示burger麵包好鬆軟,好好味!薯圈都好香口!其中一個朋友on diet,叫左個salad,好多黎麥,好夠飽!整體黎講,食物同環境都ok,用apps bk位仲有7折!overall 每人$80-110,不過大食既朋友要考慮清楚
約左好耐既大學同學聚會,終於約得成!
梗係要去搵間靚靚coffee shop食好西啦

環境好靚,黑黑地,放工攰到殘左都無咁易比朋友發現啦🤣

第一碟係牛油果水煮蛋

2018-08-16
2018-07-30 513 瀏覽
🏠店名:THE COFFEE ACADEMICS📍地址:香港铜锣湾耀华街38号地下————————————🔷環境:位於轉角位的地鋪店,從門面就能感覺到美式風情,店鋪面積挺大的,靠窗位置坐著少許外國客人,畫面感更加強烈。🔷攝影:走進店內已經被裝潢吸引了,工業風和大空間完美結合,單是吧檯處就能拍不停。吊燈和店內明顯的招牌是亮點,不過拍照時注意一點,不要妨礙到其他客人,員工們會隨時留意!🔷產品:1.flat white ⭐無法接受第一口是燙的喝不下的奶啡,放置超過5分鐘依然是冒煙的狀態,不太相信只有65℃;另外拉花在出品2-3mins已經完全融化,是豆子太酸還是因為太新鮮?2.班戟 ⭐⭐⭐分量比較大,如果女生建議兩人以上share,點了楓糖漿配藍莓口味的,不會太甜膩;3.香蕉朱古力撻⭐⭐⭐香蕉和巧克力的味道都保留得很好,但是整個撻太硬,用叉子食用都很困難,也切不開,只能一點點挖來吃。————————————🔴希望真係可以改進一下,畢竟已經係有口碑既店鋪,唔係新店!對於第一次特登來探訪的客人水準有失望!
🏠店名:THE COFFEE ACADEMICS
📍地址:香港铜锣湾耀华街38号地下