2018-12-12 694 瀏覽
有時要喺銅鑼灣消磨個零鐘,唔想行街,但又唔想去到灣仔搵cafe,就會黎coffee academics。由於位置好,所以周末經常滿座,不過好彩一個人,都可以坐到counter。今次坐喺counter seat,見到店員好熟手咁沖野飲,大家有自己既節奏,又唔會阻到對方,好似睇跳舞moves咁,都幾得意。照舊叫左杯Flat White,質素一貫的好,我鍾意咖啡有roasted味道,唔加糖,苦後回甘。鍾意黎呢度唔止係因為咖啡有水準,重要食物都好好味。宜家好多cafe食物都係港式化,反而冇咩好味既pastry / cake... 但我最鍾意呢度既Banoffee,個tart base係oreo,唔係一切就會碎嗰種,但食落好crunchy。custard唔會過甜,加上有香蕉, pecan(甚至兩條rosemary!)做topping,令到口感同flavour都多左層次。除左有時會冇位同比較嘈之外,真係冇咩缺點。

Flat White + Banoffee

除左有時會冇位同比較嘈之外,真係冇咩缺點。
Flat White + Banoffee