2018-03-03 360 瀏覽
星期六晚8:30來晚餐 有朋友從澳洲來 在此句附近找menu serving meatless vegetarian food , 所以來這裹。卞個時間來,人還是挺多的。環境舒適!點了兩個mushroom caeser salad( 非常好味 但沙律醬太多)、pizza (vege), soup of the day ( pumpkin soup), 2 lemonades.. desserts we have strawberry tart ( ok !), carrot cake ($52, big in portion ), apple crumble ( with cinnamon flavor!) 想試的lemon tart sold out...
2018-02-25 346 瀏覽
早幾天發現這家The Coffee Academics營業時間到晚上11時,由於工作關係,正好需要咖啡相伴。點了一杯soy milk cappuccino,能嚐到咖啡的烘焙香,可惜泡沫打得不夠堅挺不夠滑,大大扣分,因個人比較喜歡綿密挺身的口感,價錢相比下,性價比不高。值得一提的是店員服務態度很好,希望咖啡有代改善。

Cappuccino

值得一提的是店員服務態度很好,希望咖啡有代改善。
2018-02-19 281 瀏覽
今日大年初四唔知食乜,又唔想等,見呢間The coffee academy 又唔洗排隊,就走咗入去食,見menu 唔係好多十選擇,就㨂咗個黑毛豬火腿牛肝菌意粉同蟹肉牛油果沙律本身諗住新年流流隨便食, 但係黎到既意粉份量仲細過便利店, 揾到全份意粉大約有五塊又薄又細既火腿, 個汁又水又咸之餘, 兩個人食左五分鐘就食完份量細到連我一個女仔都覺得唔夠,重要收$148+10%。我以後都唔會黎食野。飲咖啡都仲會考慮。另外食咗個蟹肉牛油果沙律都還可以, 但係如果無心機整既話, 就不如收起個熟食menu。

2018-02-19
2018-01-31 415 瀏覽
今日難得食完飯無野做,搵個地方再hea下,咁幾個女仔就事但搵左間野坐低,諗住咖啡既咖啡,蛋糕既蛋糕下,旨在坐多陣咁啦。咁係銅鑼灣食完,就入左呢間野啦間野無咩問題,裝修都無問題,但我地張床係郁到不得了,唔係格腳高低,而家係腳同枱個連位有問題,要好小心。影相啲蛋糕都幾好樣咁,不過現場睇好一般,色水啞色既, 而味道就一般啦講真。但無計,想食聰嫂但太多人了咖啡真係無特別,正正常常隻杯都無咩野,點解我咁提隻杯,一陣睇另一杯野飲呢杯個樣都幾靚仔,但味道真係好一般。。。呢個, 真係過份,睇menu就講咩咩咩汁, 黎到。。原來係現成樽裝汁,咁menu咪扮自制啦, 再加埋一隻去全飲酒吧會出現既杯。。真係咩心機都無埋。。。

咁係銅鑼灣食完,就入左呢間野啦

但無計,想食聰嫂但太多人了

咖啡真係無特別,正正常常

隻杯都無咩野,點解我咁提隻杯,一陣睇另一杯野飲

呢杯個樣都幾靚仔,但味道真係好一般。。。

2018-01-27 5061 瀏覽
大品牌連鎖店的咖啡品質每況愈下,咖啡沒有咖啡味,你只能當作一杯飲品,不能懷著追求品質咖啡的心態步入P.C或者S.B,否則必定失望而回。而T.C.A賣的卻是讓我滿意的品質,否則我們兩個人不會消費了六個單品,到底有什麼,慢慢道來。先來我的豆奶FlatWhite,豆奶也能打出綿密泡沫,介紹說有1cm厚度,我沒有細量。咖啡喝到嘴裡,烘烤的香味,配上咖啡的油脂香搭上豆奶泡沫,豐富的層次立即攻占了味蕾,沒有我最怕的咖啡酸味,完全佔領了我的心,一杯份量不大,取價40多,值得,我願意花這個錢。建議直接喝到底,不需要調羹攪拌,就能由頭到尾嚐到咖啡油脂的獨特味道。接著是Whisy,橘子皮和咖啡的組合,點單的時候已經擔心會否像之前我寫的「醫院味」cocktail有所相同,來到一嚐,果然有那股「醫院酒精味」但程度要比之前那個輕一些,一開始:甜味,咖啡味,Whisky味都挺重的,冰開始融化,味道慢慢變淡,慢慢可以介紹,這杯是咖啡味最淡的,後來我們要了一杯冰滴咖啡,再倒進去,味道更加適合自己。TCA推介的Coffee Martini,咖啡與酒的比重,咖啡味重些,Kahlua酒不算多因為不太甜,而Martini份量

TCA推介的Coffee Martini,咖啡與酒的比重,咖啡味重些,Kahlua酒不算多因為不太甜,而Martini份量應該也不算多,因為沒有嚐到太多的酒味,與外面酒吧調配的偏甜多酒的相比起來,我會喜歡這個TCA的比例多些,始終不太甜不重酒味,偏重咖啡正是我心水。

然後是甜品,Affogato,咖啡酸,濃,醇;配上咖啡雪糕的奶味,完美中和;冷熱配搭起來,很快的就被我兩消滅掉,剩餘在杯子裡的那一點點也不浪費,這是當晚份量最少而咖啡濃度卻最高的單品,可以encore。
最後來一杯sparkling wine,果然還是咖啡出色,酒品就一般了。
其實還有一杯冰滴咖啡用紅酒杯🍷盛上,咖啡味比較淡,記得喝過台灣某品牌的冰滴,那種濃,厚重的感覺,讓人覺得晚上應該睡不著。

5杯飲品,1個甜品,賣單五百多。在星期五晚上,不想去酒吧,TCA會是我的選擇。
  • Affogato
  • Flat white
2018-01-23 332 瀏覽
Both spaghetti (white wine sauce) and Paella to taste about the same - creamy! We don’t expect milk/cream as we avoid ordering dishes with dairy (milk). Also, we made reservation with eatigo and expect all items in a la carte menu to have the discount. However they made up their own rules to exclude the dessert/sweet items that are from the a la carte menu. When i showed them their eatigo rules. They came back and told me that they should only have 5 items in recommended menu for discount..
2017-11-15 1550 瀏覽
1️⃣) 🥑牛油果雞胸肉多士配炒蛋白🍳 💲9️⃣8️⃣🍞多士唔會硬堀堀 🐔雞胸肉都無乾爭爭 但個炒蛋白好失望 仲食到一粒粒鹽🤢🤢🤢🤢-2️⃣) 🐟自家製日本薑芥末烤吞拿魚薄餅🍕💲1️⃣5️⃣8️⃣吞拿魚比我想像中大塊😳😳😳 係好大塊 不過真係幾重薑味😂😂😂 其實整體不錯 只係唔合我口味姐🙈🙈🙈🙈-3️⃣) 🇪🇸西班牙海鮮焗飯🍲 (二人份) 💲2️⃣5️⃣8️⃣真係好足料 海鮮大大舊👍🏻👍🏻 不過比我之前食過既西班牙海鮮焗飯濕 其實真係好濕💦 令我有食緊湯飯既錯覺😂😂
1️⃣) 🥑牛油果雞胸肉多士配炒蛋白🍳 💲9️⃣8️⃣

2017-11-11
2017-10-23 1560 瀏覽
同朋友做完瑜珈行過the coffee academics,感覺環境唔錯就行左入去試下😋餐廳以深啡同暗黑為主,較為有格調自己叫左個set lunch 👉🏻Fettuccine in black truffles HKD128叫左mushroom soup好creamy而且有mushroom粒係湯入面,係我自己鐘意嘅味道,唔係其他餐廳用水開罐頭嘅感覺😋而意粉係黑松露,黑松露唔係人人都接受得到,不過如果喜歡嘅不妨叫黎試下,因為味道都幾濃。但係意粉嘅份量就唔係好大份,不過對於女生黎講都夠架啦⋯不過男士就可能少左啲🤔而我朋友就點左嗰egg benedict with smoked salmon,佢話味道都唔錯👍🏻不過佢等個餐都等左好耐🙈我自己個餐就包咖啡茶,點左嗰cappuccino俾自己☕️好飲👍🏻
餐廳以深啡同暗黑為主,較為有格調

Flat  white

Flat  white
2017-10-22 1168 瀏覽
工業風嘅裝修早就成為很多咖啡店和酒吧嘅風格,The Coffee Academics 都唔例外,在耀華街街尾較少鋪頭又孤立嘅位置,工業風加上昏暗黃燈,更顯突出和型格,咖啡店嘅食物通常都不會有甚麼特色,多士,三文治,沙律鬆餅之類嘅標準貨色,不過The Coffee Academics 個餐牌令我覺得有所不同,由於最近去幾間食店嘅Signature Dishes都好差,呢次就避開Signature 菜式,憑直覺選了兩樣食物。
韓燒豚肉泡菜卷
2017-10-20
韓燒豚肉泡菜卷
2017-10-18 962 瀏覽
Absolutely shocking that a full day breakfast take 30 min to serve, this may just be the slowest ever breakfast serving place in HK, not to mention it cost hkd120 for one set, utterly ridiculous and never visits again... please be warned people
2017-10-18
$150 (早餐)
2017-10-02 980 瀏覽
這家coffee academic 是我很喜歡的一間餐廳,在裏面總是感覺到在外國一樣,走進去有可以在這邊懶懶待著的feel,喜歡下午和朋友吃個午餐,一邊吃一邊聊個不停, 它的餐點選擇有很多,我鐘情它的煙燻三文魚法包配太陽蛋,法包上除了三文魚還會配著青蘋果和小番茄,口感十分清新可口,蛋也會炒得嫩嫩的,朋友就喜歡academic breakfast ,每次來都點這個吃,另外今次試了個蒜香羽衣甘藍配奇亞籽意粉,它就是一個素意粉,蒜香和羽衣甘藍出奇的配,值得推介的意粉,有很多時間我喜一個人在這邊喝下午茶,咖啡就不用多介紹了,它們家有很多特色蛋糕,比較出色就是千層蛋糕,有不同的口味可以選擇.

另外今次試了個蒜香羽衣甘藍配奇亞籽意粉,它就是一個素意粉,

2017-09-23
2017-08-31 961 瀏覽
食物:1.) 南瓜湯南瓜湯比較杰身。應該加咗薯蓉令到個湯比較杰身。份量同平一時一碗湯差唔多份量。2. 肉醬寬條麵蕃茄味濃但仍有免治豬肉嘅味道。份量如果一個食會比較多。3. Pizza巴馬火腿唔太咸,上面有火箭菜。魏簿餅鋪上蕃茄汁。薄批食落去脆卜卜。如果兩至三個人一齊share 食就好。飲品Flat white飲落去唔太落又唔太甜。拉花圖案好靚。令我唔捨得飲。呢個意大利飯,飯偏向硬身。唔夠正宗。不過勝在芝士味濃。毛豆唔太硬亦唔太淋身。裝修都好典雅:用紅磚頭去做牆身。
食物
:1.) 南瓜湯

2. 肉醬寬條麵
蕃茄味濃但仍有免治豬肉嘅味道。份量如果一個食會比較多。

3. Pizza

飲品
Flat white
飲落去唔太落又唔太甜。拉花圖案好靚。令我唔捨得飲。

裝修都好典雅:用紅磚頭去做牆身。

2017-08-20 7747 瀏覽
周日下午到銅鑼灣逛街,晚上在耀華街的The Coffee Academics 享用晚膳。紅磚牆、暖光吊燈、木餐桌... 一貫西式咖啡廳的格局。 因與家中細細同行,實在沒有多大閒情逸致享用招牌咖啡,只是匆匆淺嚐數款美食成行。 魚柳粟米脆夾餅配香芒沙沙是晚餐的頭盤,粟米脆夾餅製作薄脆,芒果沙沙甜潤多汁。雖然魚柳炸得比較「老火」,仍無減夾餅的脆香享受。伴隨夾餅的配菜主要是炸薯條圈圈,雖然上火,但深受大家歡迎。 主食香草黑毛豬火腿牛肝菌意粉,黑毛豬火腿不太出味,牛肝菌濕軟帶黏,與 Rosemary 合作搶了最重份量的位置。意粉食感同樣偏向濕軟,整體不太欣賞。相比之下,雜錦肉腸蘋果薄餅的美味度遠比香草黑毛豬火腿牛肝菌意粉佳,薄餅餅底做得十分脆薄,邊皮位置微微烤焦食感份外誘人。餡料方面,主力是鹹香的雜錦肉腸,味道佳。以少量蘋果薄片相伴,可幫忙減卻肉腸的肥膩感。 雖然只是匆忙地試了三道菜,但頭盤及薄餅也算出色。下回有機會再來試試各式優質咖啡。

香草黑毛豬火腿牛肝菌意粉

雜錦肉腸蘋果薄餅

[20/8/2017; Sun]
2017-08-20
雜錦肉腸蘋果薄餅
2017-08-18 780 瀏覽
食日同朋友2個人出到銅鑼灣,又唔係好肚餓但又想食啲小食,吹下水飲野坐下。😗😗咁就去左the coffee academics。 叫左碟炸薯🥔! 越脆,夠熱,好好味。墅飲方面就order 左 cappuccino 同埋一杯 水果ice tea 。 對於好中意飲咖啡嘅我地黎講,呢間咖啡店嘅咖啡味道算唔錯! 奶都打得靚🌟🌟環境方面,坐得幾舒服,嗽會話好嘈嘅! 2個人傾下,飲下墅hea寸就岩晒啦😬😬所以我經常都去呢到嘅

所以我經常都去呢到嘅
2017-08-13 765 瀏覽
下午做完運動, 又未到下個約會時間~ 就起銅鑼灣閒逛到TIMES後面的小巷後段~~就被這間CAFE o既氣氛吸過去了,黃色o既燈~ 配不同品種o既植物, 外觀好溫馨, 不過內裡卻是鬧騰騰的環境坐满了人.一入門口, 整櫃的甜品已經收賣左我, 反正有時間~~ 作為稱職o既甜品控, 又點可以放過呢!?好彩一個人都唔算等得耐^^餐牌是報紙的格調, 我里種人貪過癮o既人, 梗係叫D得意野LA~~里個鐵板布郎尼配香草雪糕, 一上枱, 待應將朱古力醬冧上去~~吱吱喳喳的聲音加上朱古力O既香, 真係令人忍唔住!! 配上冰凍O既香矛熱情果茶~~一冷一熱真係絕配!!好彩今日有新發現~~下次O既銅鑼灣無聊時又有新去處^^
下午做完運動, 又未到下個約會時間~ 就起銅鑼灣閒逛

坐满了人.

好彩一個人都唔算等得耐^^

餐牌是報紙的格調,

我里種人貪過癮o既人, 梗係叫D得意野LA~~

好彩今日有新發現~~下次O既銅鑼灣無聊時又有新去處^^
2017-08-12