2023-11-13 73 瀏覽
去朋友屋企打通常牌,總唔可以兩手空空,見到佢樓下有間叫豆乳狂人,勁多人排隊,我就一於跟下風。等果晚係星期六晚,可能因為咁就比較多人,朋友大推和風白玉,咁我就叫咗四個和風白玉。雖然都等咗半個鐘,但係我見到門口等嘅人愈多,我就愈期待個甜品嘅味道。番上樓就即刻食,果然唔錯,果然除咗夠豆香之外,仲夠甜,地膽朋友仲話,如果覺得太甜,可以落order講明要走甜添份量方面,我就覺得適中嘅,可能女士們會覺得份量稍稍多咗少少啦。
去朋友屋企打通常牌,總唔可以兩手空空,
見到佢樓下有間叫豆乳狂人,勁多人排隊,我就一於跟下風。

等果晚係星期六晚,
可能因為咁就比較多人,
朋友大推和風白玉,咁我就叫咗四個和風白玉。

番上樓就即刻食,果然唔錯,
果然除咗夠豆香之外,仲夠甜,
地膽朋友仲話,如果覺得太甜,可以落order講明要走甜添

2023-11-04
宵夜
一向都很喜歡吃豆腐花🥳來到豆乳狂人真的有選擇困難呢~因為無論是豆乳飲品丶豆花甜品,以及輕食小吃,款式選擇超豐富!樣樣都想吃~~最後點了幾款人氣品😋入口都有很濃郁的豆香,而且每款份量都多,全部大大杯/大大碗超足料~整體很高質喔。🔶 鮮芋泥豆乳 $30店家長期的人氣飲品!8.6特濃豆乳系列🥳豆味超濃,還有滑順綿密的芋泥,香滑不膩口。🔶 奶蓋布丁燒仙草$38裏面超多仙草和豆乳布丁!滑嘟嘟很有口感,豆香濃郁不會太甜,加上香濃微咸奶蓋💗喜歡~🔶狂人粢飯 $28熱辣辣粢飯🥳挺大一份!餡料好豐富,糯米包著非常香脆的油條丶肉鬆和榨菜等等,入口鹹鹹甜甜很有口感。🔶 芒西豆花$55最近推出的新品~裏面有很多新鮮多汁的西瓜和芒果粒,配以滑滑豆花,果香配豆香,清爽舒心。🔶三色芋圓豆花 $30有凍和暖的~選了暖豆花💗配以三色芋圓,芋圓入口煙靭軟滑,加上豆味香濃的滑豆花,大滿足!

🔶 鮮芋泥豆乳 $30

🔶 奶蓋布丁燒仙草$38

🔶狂人粢飯 $28

🔶 芒西豆花$55

🔶三色芋圓豆花 $30

依家間舖頭真係由佢得一間食到去而家咁大規模,不變嘅依然係質素!👍🏻黃金脆脆豆乳茶餐廳嘅奶蓋可以稱之為招牌之作,食落去奶蓋充滿着豆香,呢一杯更加係料子滿滿,底部嘅珍珠相當煙靭👍🏻夏日之選雖然天氣已經入秋,但係捉住夏日嘅尾巴品嚐住呢一個期間限定,裏面除咗有芒果同西瓜之外,更加充滿着滑溜溜嘅豆花,再加上分量十足,口感煙韌嘅芋圓。👍🏻鮮芋泥豆乳芋泥嘅顏色特別天然, 飲落綿密清甜,而且能夠更加所以重點去品嚐佢嘅豆乳原味!👍🏻狂人粢飯小編嘅最愛,而且每次都係即叫即整,裏面嘅油炸鬼、榨菜、肉鬆嘅份量都相當之多,粢飯唔會過分嘅油,外表煙靭,裏面口感豐富,絕對值得一試!👍🏻炸雞軟骨雞軟骨記得趁熱食,炸粉唔會太多,食落卜卜脆,可以加上辣粉更加惹味。

👍🏻黃金脆脆豆乳茶

👍🏻夏日之選

👍🏻鮮芋泥豆乳

👍🏻狂人粢飯

👍🏻炸雞軟骨
  • 狂人粢飯
2023-11-11 49 瀏覽
新派的豆乳+粢飯食粢飯嘅店舖香港越來越少。得知豆乳狂人不停去改良新派嘅粢飯。👍今天到沙田梗係要去買嚟同屋企人開心share😍✅牛油果鰻魚玉子粢飯粢飯內有牛油果、鰻魚、玉子、青瓜及肉鬆還有超脆的油炸鬼。豐富的內餡。新派粢飯做法好有日式嘅風味👍推薦✅桃膠豆乳桃膠有多個好處,包括含有大量纖維,可以提高飽腹感,亦可以清熱止渴、潤腸通便及緩解壓力。有益好味😋✅奶蓋西瓜波波豆乳西瓜清甜同豆乳很配合。好味😋總括嚟講值得推薦下次再光臨👏👏
新派的豆乳+粢飯
今天到沙田梗係要去買嚟同屋企人開心share😍

✅牛油果鰻魚玉子粢飯

✅桃膠豆乳
有益好味😋

✅奶蓋西瓜波波豆乳
西瓜清甜同豆乳很配合。好味😋

總括嚟講值得推薦下次再光臨👏👏

2023-11-11
  • 牛油果鰻魚玉子粢飯
  • 桃膠豆乳
《鮮芋泥豆乳》💜首先長方形的樽身已經好可愛入面分開兩層 奶白色既豆乳 同粉紫色既芋泥搖勻飲又得 用飲管搞兩搞都得豆乳豆香濃郁滑溜 本身唔甜 主要甜味黎自芋泥兩者融合 一啲都唔漏 好好飲.《滋潤之選》💜呢款叫得滋潤 入面有好多料有豆乳、芋泥、芋圓、地瓜圓、西米啖啖都QQ煙韌 唔同層次既質感勁大桶糖水 岩哂帶返屋企同屋企人分享.《多芒楊枝甘露》🧡又係大大桶 入面有好多香滑芒果🥭同芒汁又有柚子、西米、鮮奶油香甜豐富 綿密口感中帶爽脆.《牛油果鰻魚玉子栥飯》🤍勁大舊用隔油紙捲好 入面再有一層保鮮紙 好淨潔豪氣地一搣 入面簡直係爆餡栥飯薄薄的 包住厚厚豐富的內餡嫩綠幼滑牛油果🥑、無泥味白鰻魚、fluffy玉子蛋最重要係有超脆的油炸鬼 同惹味爆發的肉鬆係飽肚又match既組合

《鮮芋泥豆乳》💜
首先長方形的樽身已經好可愛
入面分開兩層 奶白色既豆乳 同粉紫色既芋泥
搖勻飲又得 用飲管搞兩搞都得
豆乳豆香濃郁滑溜 本身唔甜 主要甜味黎自芋泥
兩者融合 一啲都唔漏 好好飲

《滋潤之選》💜
呢款叫得滋潤 入面有好多料
有豆乳、芋泥、芋圓、地瓜圓、西米
啖啖都QQ煙韌 唔同層次既質感
勁大桶糖水 岩哂帶返屋企同屋企人分享

《多芒楊枝甘露》🧡
又係大大桶 入面有好多香滑芒果🥭同芒汁
又有柚子、西米、鮮奶油
香甜豐富 綿密口感中帶爽脆

《牛油果鰻魚玉子栥飯》🤍
勁大舊用隔油紙捲好 入面再有一層保鮮紙 好淨潔
豪氣地一搣 入面簡直係爆餡
栥飯薄薄的 包住厚厚豐富的內餡
嫩綠幼滑牛油果🥑、無泥味白鰻魚、fluffy玉子蛋
最重要係有超脆的油炸鬼 同惹味爆發的肉鬆
係飽肚又match既組合
2023-11-05 65 瀏覽
專賣豆製品嘅舖頭喺香港真係唔多🥺豆乳狂人呢間舖頭係小編encore 過無數次嘅舖頭!😽性價比又高,野食又高質!🥰食親都冇失望🤟🏻🧊狂人粢飯 $28粢飯係香港🇭🇰真係越搵越少!🥹特別係好食嘅粢飯,粢飯最緊要係多餸同油炸鬼夠脆身😎呢個粢飯已經食過無數次,簡直係信心保證!😼一咬開就已經見到勁多餸😻超級多榨菜、肉鬆同埋勁大條油炸鬼🫨油炸鬼仲要係脆到有聲😹粢飯係即叫即整,熱辣辣✨🧊海苔肉鬆炸豆腐 $38海苔肉鬆嘅份量俾得超級闊佬🤣一打開全部都係海苔肉鬆!炸豆腐夠晒脆身💥唔係即刻食都仲keep到脆🥰仲加上少少椒鹽添!✨呢個配搭超級夾🫶🏻🧊夏日之選 $60如果俾我係夏天發現到呢個甜品,應該會成日食😂又有西瓜又有芒果,夠晒豐富消暑🌤️仲加上西米同埋竽圓添😍口感夠晒豐富,又有咬口😋配埋豆腐花同西瓜🍉汁,又幾夾🤣🧊奶蓋豆乳茶 $42一杯豆乳茶擁有勁多豐富嘅配料😍最低嗰層化煙煙韌韌嘅黑珍珠🧋最頂就係好濃郁嘅奶蓋set九🤟🏻仲會自己配上一串嘅丸子🍡會令外拎個盒仔放住,最低仲有奶蓋😽唔食嘢就咁飲都夠晒飽😂🧊8.6特濃豆乳第一次飲呢個味,口感濃郁到嚇親😂濃到好似以為飲緊米漿咁🤣仲要都幾飽身,如果女仔嚟講一枝特濃豆乳

🧊狂人粢飯 $28

🧊海苔肉鬆炸豆腐 $38

🧊夏日之選 $60

🧊奶蓋豆乳茶 $42

🧊8.6特濃豆乳
第一次飲呢個味,口感濃郁到嚇親😂濃到好似以為飲緊米漿咁🤣仲要都幾飽身,如果女仔嚟講一枝特濃豆乳一個粢飯都應該真係食唔晒😅仲要唔係太甜,感覺上都健康啲嘛🤪

性價比:9/10
好食程度😋:9.5/10
回頭指數💓:9.5/10

2023-11-03 36 瀏覽
呢間餐廳bookmark咗好耐,果然冇令人失望今次試咗佢哋嘅多芒小丸子同埋超煙靭豆花兩款都好足料,而且好出色💕另外佢哋亦都有小食和栥飯系列,鹹甜食都一樣高質,下次要再試多啲先得
呢間餐廳bookmark咗好耐,果然冇令人失望
今次試咗佢哋嘅多芒小丸子同埋超煙靭豆花
兩款都好足料,而且好出色💕
2023-11-02 49 瀏覽
成日都聽人介紹豆乳狂人,話啲甜品好出色,今次難得經過,就買嚟試吓😆我哋都係叫咗佢既多芒楊枝甘露,估唔到咁足料🤣芒果肉果然超多,配料仲有柚子同西米等等。芒果好甜,但又唔會甜到膩🤣而且果肉好大粒,西米煮得夠淋,柚子都唔會好酸😋下次都要試吓佢既豆腐花!!
外賣自取
超人氣豆乳專門店🤍豆乳狂人ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡豆乳狂人係一間專售豆乳嘅專門店·͜· ︎︎研製出多款不同創新口味嘅豆乳 滿滿嘅配料 真係好吸引人♡ ̖́- 芋芋之選💲4️⃣5️⃣一睇個名就知芋泥控必嗌啦💜除咗有芋圓同芋泥之外 仲有啲西米露ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)豆花食落質地會杰身啲 因為佢俾咗好多芋泥( ˶ ̇ ̵ ̇˶ )‪‪♡芋泥份量好多好濃郁 芋圓就煙煙韌韌!食完真係好好好滿足~好想再食!♡ ̖́- 煙韌之選💲4️⃣5️⃣呢款嘅基底都係以豆花為主 豆花好滑 🤍配料好多 有珍珠.小丸子.芋圓 全部食落都好有咬口!小丸子唔會冇味 珍珠黑糖味好出因為有黑糖 整體上嚟講會甜左啲(˶ฅωฅ˵)♡ ̖́- 鮮芋泥豆乳💲3️⃣0️⃣豆乳係唔甜嘅🤍甜味主要嚟自芋泥!好天然嘅味道~所以豆乳嘅豆味反而比頭先兩款更出( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪而芋泥好綿好好食 配豆乳好夾!呢個啲芋泥真係好出色啊💜♡ ̖́- 抹茶紅豆小丸子💲4️⃣8️⃣包裝都好有心思 用咗拉罐裝設計!紅豆偏甜 有少少冚咗抹茶味🍵如果抹茶味可以再濃啲就好啦💚⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ
超人氣豆乳專門店🤍豆乳狂人
豆乳狂人係一間專售豆乳嘅專門店·͜· ︎︎
研製出多款不同創新口味嘅豆乳 滿滿嘅配料 真係好吸引人

♡ ̖́- 芋芋之選💲4️⃣5️⃣
一睇個名就知芋泥控必嗌啦💜
除咗有芋圓同芋泥之外 仲有啲西米露ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
芋泥份量好多好濃郁 芋圓就煙煙韌韌!
食完真係好好好滿足~好想再食!

♡ ̖́- 煙韌之選💲4️⃣5️⃣
呢款嘅基底都係以豆花為主 豆花好滑 🤍
配料好多 有珍珠.小丸子.芋圓 全部食落都好有咬口!
小丸子唔會冇味 珍珠黑糖味好出
因為有黑糖 整體上嚟講會甜左啲(˶ฅωฅ˵)

♡ ̖́- 鮮芋泥豆乳💲3️⃣0️⃣
豆乳係唔甜嘅🤍甜味主要嚟自芋泥!好天然嘅味道~
而芋泥好綿好好食 配豆乳好夾!
呢個啲芋泥真係好出色啊💜

♡ ̖́- 抹茶紅豆小丸子💲4️⃣8️⃣
包裝都好有心思 用咗拉罐裝設計!
紅豆偏甜 有少少冚咗抹茶味🍵
如果抹茶味可以再濃啲就好啦💚

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 SOYmart by 豆乳狂人
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2023-10-30 35 瀏覽
🍉夏日之選捉緊夏天的尾巴來一點清涼口感,滿滿西瓜粒,加上酸酸甜甜香芒加配料😎期間限定把握機會啦~~🍠芋芋之選我係因為一試難忘佢個芋泥來回購的!好軟綿香滑,一碗糖水下午茶夠晒!足料~ 芋圓、小丸子、西米樣樣齊!🥭多芒小丸子✨滿滿清甜芒果肉,加上西米同🍡小丸子作配搭,難怪個個黎到都叫呢碗!正🍙 狂人粢飯粢飯內包著脆炸油炸鬼、榨菜同肉鬆~ 性價比超高!即叫即整,油炸鬼勁香脆,用黎做早餐係非常好味!
🍉夏日之選
捉緊夏天的尾巴來一點清涼口感,滿滿西瓜粒,
加上酸酸甜甜香芒加配料😎期間限定把握機會啦~~
🍠芋芋之選
我係因為一試難忘佢個芋泥來回購的!
好軟綿香滑,一碗糖水下午茶夠晒!
足料~ 芋圓、小丸子、西米樣樣齊!
🥭多芒小丸子✨
滿滿清甜芒果肉,加上西米同🍡小丸子作配搭,
難怪個個黎到都叫呢碗!正
🍙 狂人粢飯
粢飯內包著脆炸油炸鬼、榨菜同肉鬆~ 性價比超高!
即叫即整,油炸鬼勁香脆,用黎做早餐係非常好味!
去沙田圍探朋友,佢叫我哋買豆乳狂人先好上嚟探佢🤣,其實佢唔講都打算買,因為我哋超鍾意食呢間店舖出品嘅豆花甜品及粢飯😋,我朋友就好喇豆乳狂人開正佢樓下🤩💫三色芋圓豆腐花$30椰奶香濃,夾埋煙韌彈牙嘅三色芋圓一齊食,非常搭配,同時食埋嫩滑無比而豆味香濃嘅豆花,食到唔停得口💫芒西豆花$55超多粒粒生果,芒果甜香,西瓜爽甜,配合嫩滑豆花,清爽而消暑嘅配搭💫鮮芋泥豆乳$30超級細滑綿密嘅芋泥加埋香濃幼滑豆乳,飲落質地濃厚,唔甜唔膩💫牛油果鰻魚玉子粢飯$46非常足料大大卷,鰻魚甜香軟腍,牛油果綿滑,玉子蛋味濃香,仲有青瓜、油炸鬼及肉鬆,糯米質地軟糯,濕度剛好,食落口感非常豐富

💫三色芋圓豆腐花$30

💫芒西豆花$55

💫鮮芋泥豆乳$30
超級細滑綿密嘅芋泥加埋香濃幼滑豆乳,飲落質地濃厚,唔甜唔膩

💫牛油果鰻魚玉子粢飯$46

2023-10-28 51 瀏覽
見到好多朋友都介紹呢一間餐廳 但係一直都冇機會食 終於呢一日去沙田做野嘅時候 可以同幾個朋友一齊買😄 食完終於知道點解佢會咁多人推介😆🐷 牛油果鰻魚玉子粢飯呢一個粢飯 絕對係比起平時嘅粢飯大‼️‼️‼️ 真係一啲都冇誇張😂😂😂比起平時食開傳統嘅上海粢飯 應該有兩倍😂 建議兩至三個人一齊食同一個😍 裏面真係好足料😂 多到覺得自己好似食緊日式大大件嘅飯團同埋如果你係平日都鍾意食牛油果嘅話 呢款就要一試😍 中間有粢飯必備嘅油炸鬼😂😂 配上新鮮嘅鰻魚同玉子燉飯😗 真係好香好正好飽肚😋.🐷 超煙靭Oreo奶蓋成日飲手搖嘅時候就覺得「可唔可以俾多啲奶蓋我?」 😂😂因為小編好鍾意飲奶蓋😬 😂😂 冇諗過可以一大兜咁食🫶🏻 而且奶蓋嘅味道都幾香濃 唔算超級甜 不過都係屬於 建議幾個朋友一齊share嘅產品😂下面就有好多小丸子同埋芋圓好煙韌🫶🏻🫶🏻.🐷 黃金脆脆豆乳茶呢杯嘢飲好特別 🫶🏻 仲配有幾粒小丸子 小丸子配奶蓋 😚 而且中間仲有啲豆腐花 下面有珍珠😬成個口感非常豐富 中間嘅豆乳茶好厚😂😂.SOYmart by 豆乳狂人📍沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖

🐷 牛油果鰻魚玉子粢飯
🐷 超煙靭Oreo奶蓋
🐷 黃金脆脆豆乳茶
SOYmart by 豆乳狂人
📍沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
呢間主打豆乳製品既小店 多年泥都大排長龍😍小店用咗非基因改造既黃豆 每日新鮮製造👍🏻食物即叫即整 等咗大約10分鐘 中途可以去門口嘅打卡位😋包裝亦都好精美密實🥡行過一定要試吓💯💓海苔肉鬆炸豆腐豆腐脆卜卜 加埋海苔同肉鬆嘅鹹香味 唔錯嘅小食💓牛油果鰻魚玉子粢飯真係不得不讚佢哋嘅粢飯 呢款招牌真係必點 牛油果同鰻魚好夾 鰻魚無骨啖啖肉 份量好多 而且仲有肉鬆同榨菜 糯米飯不會太黏口 超級足料💯💓西瓜豆乳呢幾款都系夏日系列必飲 西瓜系列有奶蓋西瓜波波豆乳、西瓜豆乳、芒西豆花、夏日之選 西瓜同豆乳意外既夾 西瓜既香甜味同豆乳好平均 清爽解渴😍💓酥炸雞軟骨即叫即炸 雞軟骨好酥脆 香口惹味🥰

💓海苔肉鬆炸豆腐
豆腐脆卜卜 加埋海苔同肉鬆嘅鹹香味 唔錯嘅小食

💓牛油果鰻魚玉子粢飯

💓西瓜豆乳

💓酥炸雞軟骨
即叫即炸 雞軟骨好酥脆 香口惹味🥰
2023-10-22
10 分鐘 (外賣自取)
  • 狂人粢飯
在附近吃完飯後,打算買點糖水回家,看到這間很有特色的豆品店,主打用上日本的大豆來製成的不同豆產品,每款都非常吸引,唯一遺憾就應該是沒有豆腐雪糕了!超煙韌豆花(42元)超豐富的一碗豆花,全是軟糯Q彈的食材,分別有三色芋圓,珍珠,小丸子和珍珠,還加了有邪惡的奶蓋,最後配上滑嫩豆味香濃的豆花,味道不會太甜!粒粒仙草(45元)這個也是滿滿都是料的!有主角仙草,還有綠豆,西米和三色芋圓,加上豆奶混合在一起,口感滑嫩的仙草配上不同口感的配料,也很不錯!芒西豆花(55元)這個新組合挺特別的,加上西瓜汁,挺有夏人的感覺,另外還有香甜的芒果和西瓜果肉,又脆又滑,配上豆花,口感特別清爽!十勝紅豆豆乳(30元)單喝豆乳的味道是非常濃郁的,而且味道不會很甜,但配上香甜的十勝紅豆後,整體甜度就剛剛好,又有濃濃的紅豆香,紅豆亦非常綿滑!狂人粢飯(28元)非常大個的粢飯,內裡加了有大量的肉鬆,榨菜和油炸鬼,配上口感煙韌糯米,簡單又好味!

超煙韌豆花(42元)

粒粒仙草(45元)

芒西豆花(55元)

十勝紅豆豆乳(30元)

狂人粢飯(28元)

2023-10-22
2023-10-23 70 瀏覽
今日學完車之後肚餓就想去附近買啲嘢食醫肚,發現原來沙田都有豆乳狂人😍 於是就即刻衝入去買嘢食🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️沙田分店主要係做買外賣冇堂食,店舖旁邊整咗一個Feature wall,好啱打咗個卡講返嘢食方面先,今次我就叫咗呢幾款😋1/堅果芋泥豆花🥜濃郁嘅豆花加埋芋泥本身已經十分吸引再加埋香脆嘅堅果,簡直係多重口感🥺🥺2/超煙韌豆花 🍡話明超煙韌豆花,咁就梗係唔少得芋圓、紫薯圓、小丸子同埋黑糖珍珠😍食落去食落去除咗有香濃嘅豆花之外加埋煙煙韌韌嘅材料,啖啖都充滿口感同飽腹感🫃🏻3/多芒西米🥭作為一個傳統嘅配搭,芒果同西米呢個配搭相信都係毋庸置疑咁夾!雖然已經到咗秋天,但係佢哋選用嘅芒果仍然係非常香甜!清新得黎又唔會食到好膩☺️☺️4/抹茶豆乳🍵抹茶牛奶就成日飲抹茶豆乳就真係第一次,估唔到都好夾。香濃嘅豆乳同清香嘅抹茶夾埋兩款口味都互相昇華,十分好味!

講返嘢食方面先,今次我就叫咗呢幾款😋
1/堅果芋泥豆花🥜

2/超煙韌豆花 🍡