2014-10-01 474 瀏覽
前日妟周好肚餓,所以同呀媽去咗鑽石山riso食意大利飯,我地叫咗鮮茄洋蔥意大利飯同忌簾雞肉紅米飯。首先講吓嗰鮮茄飯,飯雖然叫做意大利飯,但係只係普通飯,飯沒有其他材料。而紅米飯有d硬,雞冰鮮味好重,但整體味道幾好,下午茶餐有飲品送,熱飲會好飲過泠飲。整體價格都ok,不過份量少。
2014-09-02 570 瀏覽
開學第一日 第二次泥lee間小型cafe食 4個人嗌左一個二人套餐: 大慨係有一個麵包碎蔬菜蛋沙律+黑椒意粉+菠蘿cheesePizza(包2杯飲品:是日果纖x2)---首先個沙律都幾大下 主要都係一d沙律菜 上面有隻溫泉蛋 隻蛋5係話特別好味 但係會令個沙律冇咁dry 有薯仔 比較硬身 香脆ga麵包碎 仲有提子亁~令都個沙律甜甜地 整體泥講都幾好味幾fresh 5係好多沙律醬個d 所以5會食到好飽---黑椒意粉:黑椒味都夠 係個歺ge比例5多 係d意粉乾左d---菠蘿cheesePizza:啱啱好4片 薄批好脆 芝士係可以拉出泥 幾正其實lee個set好似仲有個蕃茄xx飯:好似risotto咁 幾好味 仲有蒜蓉包and salad(是日果纖我冇飲 d fd幾like 係芒果味)另外仲嗌多個lunchSet蕃茄腸仔粟米意粉:普通味 冇咩特別 包埋salad同蒜蓉包蒜蓉包 d fd話好味 5會話好乾 飲品個fd飲蜜桃汁 佢話好味總結:你要求5太高ga 其實好抵食!又幾好味 都食得幾飽!
開學第一日 第二次泥lee間小型cafe食 4個人
(是日果纖我冇飲 d fd幾like 係芒果味)

總結:你要求5太高ga 其實好抵食!又幾好味 都食得幾飽!
題外話/補充資料: 張枱幾細 大d會方便多d人
2014-09-01
2014-05-15 1319 瀏覽
鮮茄洋蔥意式燴飯蕃茄味酸甜夠開胃,感覺好清新即使冇其他配料(如海鮮、肉類)都唔會太寡芝士條其實都仲係好原條,如果半溶一定會好正芝士條鹹香味一般,不過配上單純既蕃茄燴飯,既不膩,又能提升味道層次飯底有得揀軟硬度,中等程度唔會過稔爛雖然感覺同真正去其他餐廳食risotto好大差別但以快餐同算平價黎講都係可以接受既:^)咖吔杏仁脆香包咖吔帶香,唔係只有甜既感覺麵包既邊邊有點焦黑了,但脆度是滿意的杏仁片用黎增添香氣,幾配合個脆感熱食感覺是不錯的,但係整體感覺係淡味版凍食既話,個甜度同香氣應該會更淡薄,味道則因而未夠理想惹味焗薯角味道是可以的,少少薯仔既香氣同埋有好微微既辣香可惜係有點濕稔,外皮都黏住左/___>芒果茶黎Riso一定飲架啦XDDD芒果味係偏清,甜度在我黎講係中雖然假假地,但唔會好膩,還是合格的
鮮茄洋蔥意式燴飯
蕃茄味酸甜夠開胃,感覺好清新
即使冇其他配料(如海鮮、肉類)都唔會太寡
芝士條其實都仲係好原條,如果半溶一定會好正
飯底有得揀軟硬度,中等程度唔會過稔爛
雖然感覺同真正去其他餐廳食risotto好大差別
但以快餐同算平價黎講都係可以接受既:^)
咖吔杏仁脆香包

咖吔帶香,唔係只有甜既感覺
麵包既邊邊有點焦黑了,但脆度是滿意的
杏仁片用黎增添香氣,幾配合個脆感
熱食感覺是不錯的,但係整體感覺係淡味版
凍食既話,個甜度同香氣應該會更淡薄,味道則因而未夠理想
惹味焗薯角
味道是可以的,少少薯仔既香氣同埋有好微微既辣香
可惜係有點濕稔,外皮都黏住左/___>
芒果茶
黎Riso一定飲架啦XDDD
芒果味係偏清,甜度在我黎講係中
雖然假假地,但唔會好膩,還是合格的
2014-02-07 1592 瀏覽
之前試過幾次同Jenny到Riso食野,佢好喜歡吃~所以今次也不例外,繼續去Riso試下新推出的食品~而我單叫1份鮮茄火腿腸仔紅米飯 $33呢款意大利飯的口感我揀「濕」~比較多汁,醬汁味道更突出,更濃香呢!上菜時見到呢碟飯有相當多的芝士條,整碟飯呈橙紅色,令人胃口大開,而腸仔方面屬脆皮腸切片,感到相當滿意~呢款新推出的意大利飯,再配上2片呈三角形,經焗過的薄餅~比較淡口~再加$3配一款是日果纖多 (蘋果,蜜瓜味)但係是日果纖多只有1款,所以自由選擇度真係比之前少左好多呢 呢款果纖多的味道幾清香!像沙冰似的軟滑口感,還不錯朋友Jenny點的蒜茸包片比之前所order的細塊..而蒜茸味比之前無咁香呢..環境舒適,服務態度不錯

而我單叫1份
鮮茄火腿腸仔紅米飯 $33
再加$3配一款
是日果纖多 (蘋果,蜜瓜味)
但係是日果纖多只有1款,所以自由選擇度真係比之前少左好多呢

呢款果纖多的味道幾清香!像沙冰似的軟滑口感,還不錯

環境舒適,服務態度不錯
2013-10-16 1319 瀏覽
到荷里活看電影前以半小時匆匆吃晚飯,在至尊套餐和二人套餐兩個選擇中猶豫良久,最終決定以$146吃二人套餐,包括~芝士包加焗薯角:二人餐的芝士包份量與至尊套餐的蒜蓉包一樣,令我覺得很划不來,兩者賣相分別不大,只是多了一些像沙律醬的芝士汁,味道尚可。至於薯角翻熱後,雖則非常熱,卻一點都不脆,質感上比較遜色。卡邦尼溫泉蛋意粉:色澤偏黃,溫泉蛋的蛋白有點爛,賣相一般。意粉有點軟,煙肉比火腿少,感覺與平常吃的卡邦尼意粉有些差距,但不致於難食。芝士蕃茄火腿腸粟米燴飯:比意粉可取,味道上一如預期,令我欣賞的是把那些芝士粒與飯拌勻後,芝士熔化了,入口時拉出一絲絲芝士絲,再加上酸度適中的蕃茄醬,不會很易膩。即磨咖啡:有拉花,可惜味道差,沒有咖啡的濃香。凍芒果茶:很甜的芒果茶,像以濃縮芒果汁沖製,嗜甜的我覺得味道尚可接受。整體而言,Riso Café的食物份量較少,我們二人皆是大胃王,所以吃光也不覺飽,味道和質素亦普普通通,一試便夠。如果要光顧,建議點一人餐比較經濟。

芝士包加焗薯角
卡邦尼溫泉蛋意粉
芝士蕃茄火腿腸粟米燴飯
即磨咖啡:有拉花,可惜味道差,沒有咖啡的濃香。
即磨咖啡
凍芒果茶
2013-10-09
2013-09-05 1014 瀏覽
今天是下雨天同時也是不用上學的日子碰巧老婆仔不用工作所以便約了她看她一直想看的電影: 狂舞派又訂了室內羽毛球場讓我們運動一下做完運動看電影就是最好的休息欣賞了精彩, 罕有地認真製作的電影就是晚飯的時間我們來到了這間意大利餐廳選這裡是因為我跟老婆仔都要儲錢去旅行所以想吃便宜一點的餐廳我們點了48元的意式烤雞燴紅米飯和 49元的千島夏威夷薄餅套餐送了小食及飲品我們要了葡萄包和焗薯角另外飲品要了士多啤梨至尊 和 香蘋夏娃這個意式烤雞燴紅米飯看起來份量真的很少不過這個價錢也應該是這份量了烤雞也很少幾乎吃不出是烤雞味道很特別之前沒有嘗過這種味道我勉強能接受但老婆仔卻說很難吃而且她說不喜歡裡面的豆最後裡面的豆當然是被我吃光千島夏威夷薄餅也算不錯雖然不大但材料也算多薄餅也很脆焗得剛剛好還已經體貼地切成了四份這工作一向都是細心的老婆仔做的這次老婆仔的手很累, 剛巧不用她來切葡萄包和焗薯角反而比想像中多我想主要是吃這些填飽肚同樣也是焗得很脆值得加5元試一試晚飯過程中討論到下雨天在香港可做的事其實可做的事真的不多但我想所做的事不是重點吧最重要是與誰一起和老婆仔一起, 即使只在一間咖啡店坐一天也充實
今天是下雨天
同時也是不用上學的日子
碰巧老婆仔不用工作
所以便約了她
看她一直想看的電影: 狂舞派
又訂了室內羽毛球場讓我們運動一下
做完運動看電影就是最好的休息
欣賞了精彩, 罕有地認真製作的電影
就是晚飯的時間
薄餅也很脆
焗得剛剛好
還已經體貼地切成了四份
這工作一向都是細心的老婆仔做的
這次老婆仔的手很累, 剛巧不用她來切
葡萄包和焗薯角
晚飯過程中討論到下雨天在香港可做的事
其實可做的事真的不多
但我想所做的事不是重點吧
最重要是與誰一起
和老婆仔一起, 即使只在一間咖啡店坐一天也充實
2013-09-05
千島夏威夷薄餅
葡萄包和焗薯角
2013-08-26 830 瀏覽
假日天…最喜歡下午茶囉次來到好久沒有來的RISO CAFÉ 在商場內小小的OPEN AREA人還是那麼的多呀 這裡下午餐最受歡迎因為款式多 又算蠻便宜的喔~~ 我點了《蒜蓉包+薯角+蕃茄意大利飯(細)》蒜蓉包:烤得外脆內軟 滿滿的蒜蓉牛油好香喔薯角:顏色好吸引 金黃酥脆的 單吃不沾醬也好吃!蕃茄意大利飯:蕃茄味好濃 是包著每顆粒米飯的就算是簡單的芝士和蕃茄的配合 這個也可以是美食了《蕃茄腸仔意大利粉》意大利粉的口感比一般的軟蕃茄汁好像比較黏不住意粉 味道好分開 完全沒融合《芒果茶》好冰涼 味道好濃好香又好醇喔紅茶中帶有超濃的芒果香味 甜而不膩《熱芒果特飲》像是柚子蜜的朋友>芒果蜜好多顆的芒果果肉被蜜糖包著 泡中熱水中本來還以為會沒什麼味道 但竟然好濃芒果蜜味
假日天…最喜歡下午茶
囉次來到好久沒有來的RISO CAFÉ
在商場內小小的OPEN ARE
A人還是那麼的多呀 這裡下午餐最受歡迎
因為款式多 又算蠻便宜的喔~~
我點了《蒜蓉包+薯角+蕃茄意大利飯(細)》
蒜蓉包:烤得外脆內軟 滿滿的蒜蓉牛油好香喔
薯角:顏色好吸引 金黃酥脆的 單吃不沾醬也好吃!
蕃茄意大利飯:蕃茄味好濃 是包著每顆粒米飯的
就算是簡單的芝士和蕃茄的配合 這個也可以是美食了
《蕃茄腸仔意大利粉》意大利粉的口感比一般的軟
蕃茄汁好像比較黏不住意粉 味道好分開 完全沒融合
《芒果茶》好冰涼 味道好濃好香又好醇喔
好多顆的芒果果肉被蜜糖包著 泡中熱水中
本來還以為會沒什麼味道 但竟然好濃芒果蜜味
2013-07-29 668 瀏覽
一直都只是吃過Riso的午餐和晚餐,都十分好吃。之前看過其下午茶的餐牌,已吸引到最曉食,可惜一直未有機會嚐試。今天終於有機會了!今天比較多人,需要等位。等位期間,與友人商議吃那個套餐才好。有薄餅,有飯,又有朱古力蛋糕併雪榚及各種套餐。選擇實是多,最曉食每樣也想吃!正在煩惱點餐之際…終於給我們(我)等到了!一坐下,其中一個朋友負責點餐。Riso的特色是點餐是要到櫃檯的。最曉食一向愛喝香蘋夏娃。但聽朋友說這幾天機器壞了,所以只有普通飲料供應。首先來的是凍芒果茶。淡淡的芒果甜味,正好消暑!不會是冰凍的那種,但也足以使人涼快。接著,是蒜蓉包和焗薯角。全都是熱哄哄,尤其是薯角,新鮮弄的。薯角雖說是焗,聽起來必然比炸來得健康吧!蒜蓉包的質感並不是一般的硬和脆。而是軟綿綿的,薄薄的,充滿蒜香的味道。夏威夷批。料也算多,有芝宜,粟米,磨菇,香腸,菠蘿。值得一讚是其菠蘿是選用新鮮的而非罐頭的。不會過份甜,反而會帶點酸(最曉食喜歡)。餅底是鬆軟的,而且不厚不薄。還有,不會是很油的那種餅底。到最後,是細芝士鮮茄燴飯。意大利飯的其中一個特色,便是飯夠濕,帶黏性,更會有洋蔥。Riso的飯都做到的。而且最曉食和朋
一直都只是吃過Riso的午餐和晚餐,都十分好吃。
今天終於有機會了!

今天比較多人,需要等位。
等位期間,與友人商議吃那個套餐才好。
有薄餅,有飯,又有朱古力蛋糕併雪榚及各種套餐。
選擇實是多,最曉食每樣也想吃!
正在煩惱點餐之際…

終於給我們(我)等到了!

一坐下,其中一個朋友負責點餐。
Riso的特色是點餐是要到櫃檯的。

最曉食一向愛喝香蘋夏娃。
但聽朋友說這幾天機器壞了,所以只有普通飲料供應。
芒果茶
首先來的是凍芒果茶。淡淡的芒果甜味,正好消暑!

不會是冰凍的那種,但也足以使人涼快。
蒜蓉包 焗薯角
薯角雖說是焗,聽起來必然比炸來得健康吧!
夏威夷批
夏威夷批。料也算多,有芝宜,粟米,磨菇,香腸,菠蘿。
餅底是鬆軟的,而且不厚不薄。
還有,不會是很油的那種餅底。
細芝士鮮茄燴飯
Riso的飯都做到的。
而且最曉食和朋友們都愛再加多些芝士,增加其黏性。還會拉出一絲絲的芝士絲!

基本上,吃了多次Riso都沒有一次是失望的。
最曉食認為值得推介!
2013-07-24
蒜蓉包 焗薯角
夏威夷批
細芝士鮮茄燴飯
2013-07-29 568 瀏覽
放工後陪同事去荷里活廣場拎衫~~選擇了Riso Café晚餐~眼見有4-5人等位中, 以為味道應該會不錯.....點知......有生菜,車厘茄,葡萄乾&蒜容包粒, 加上極普通的沙律醬....  (我重要唔記得叫佢汁另上)生菜算新鮮 , 包粒無咩蒜容味 , 葡萄乾已經甜, 再加上偏甜的沙律醬難以想像....同事叫左個$5x的茄汁腸仔意粉 , 同事都話極普通, 而且份量算少...作為一個女仔都唔夠飽....我的甜品普通街買的玉米片+普通的雲尼拿雪糕+無朱古力味的朱古力蛋糕因為我同事係食套餐 , 所以加$18就有依個雪糕配暖朱古力蛋糕  (正價$28, 完全不值!!!)底層的朱古力蛋糕是暖暖的, 配雪糕係有少少"冰火"的感覺 , 好彩兩樣野加埋都唔會太甜....結尾: 我知佢係出名Risotto意大利飯, 但係我減肥+我同事唔食Risotto, 所以就試唔到....不過如果佢意粉都做得咁普通, 我真係無心去試佢的Risotto.....報告完畢~~~
放工後陪同事去荷里活廣場拎衫~~
選擇了Riso Café晚餐~
沙律配蒜容包粒
難以想像....

雪糕配暖朱古力蛋糕
我的甜品
普通街買的玉米片+普通的雲尼拿雪糕+無朱古力味的朱古力蛋糕

報告完畢~~~

2013-07-26
暑假中....又系搵食時間^_^諗食咩,一個人,去遠啲食好耐無食既risotto啦!未夠1200尼到鑽石山既呢間riso cafe..未開門行下等下先,點知行到1230我先捨得去食,好在系平日如果吾系實要等位。坐低睇下個lunch menu先,鮮茄烤雞意式燴紅米飯+蒜容包(半份)+飲品只須$40 嘩超抵坡!叫完吾駛1分鐘就尼左杯熱茉莉花綠茶,好香茉莉花味正!跟著到蒜容包,呢到既蒜容包超香,而且吾會太硬岩岩好,必食之選! 5分鐘內,主菜也到了,賣相不錯,急不及待吃了一口,很熱呢!燙傷了舌頭,下次不可以那麼心急吃! risotto中有鮮茄粒、烤雞粒、洋蔥粒,加上紅米飯一起吃,味道很好,飯有點咬口,可能因為有紅米吧!加上鮮茄味道令人開胃百倍!下次必會再來吃不同的risotto!
暑假中....又系搵食時間^_^
諗食咩,一個人,去遠啲食好耐無食既risotto啦!
未夠1200尼到鑽石山既呢間riso cafe..未開門
嘩超抵坡!

叫完吾駛1分鐘就尼左杯熱茉莉花綠茶,好香茉莉花味正!
茉莉花綠茶(熱)
蒜容包(半份)
鮮茄烤雞意式燴飯
下次必會再來吃不同的risotto!
題外話/補充資料: 如果可以係港島區開分店就好喇!唔駛搭咁耐車先去到食~
2013-07-22
茉莉花綠茶(熱)
蒜容包(半份)
鮮茄烤雞意式燴飯
2013-07-05 286 瀏覽
去完大陸,直通巴係鑽石山落,就係鑽石山醫肚啦!之前黎開, 一直都想試呢間ga la!要左一個risotto,加$變埋套餐,多左薯角同野飲!薯角好好食呀!幅圖果個係2人份量!熱辣辣唔點茄汁都ok!唔係太硬,D皮都算少少脆!呢個係我叫ge,黑椒辣肉腸risotto!三塊辣肉腸都夠啦,太多會搶左D risotto呢個主菜!辣肉腸暖暖地,幾香口!唔厚,好有點綴ge角色!D飯右左芝士,同埋risotto本身黏黏地,口感好好!芝士因為熱力而溶溶地,再further黏住D飯,令到D飯好好食,好吸引,停唔到口! 望落去個飯唔大,但係食落都飽飽地,加埋薯角岩岩好!呢個係女朋友食ge,試左一啖,D risotto同我果個口感有D似,又係有D芝士溶溶地,真係幾好味!叫左杯白爵紅茶,小弟分唔出同其他紅茶有咩分別,不過都叫做不過不失啦!每人都係around $50左右,絕對係有水準兼平價之選!
去完大陸,直通巴係鑽石山落,就係鑽石山醫肚啦!
之前黎開, 一直都想試呢間ga la!
要左一個risotto,加$變埋套餐,多左薯角同野飲!
薯角好好食呀!幅圖果個係2人份量!熱辣辣唔點茄汁都ok!
唔係太硬,D皮都算少少脆!
呢個係我叫ge,黑椒辣肉腸risotto!
三塊辣肉腸都夠啦,太多會搶左D risotto呢個主菜!
辣肉腸暖暖地,幾香口!唔厚,好有點綴ge角色!
每人都係around $50左右,絕對係有水準兼平價之選!
2013-06-25
2013-05-15 162 瀏覽
知道MAGABOX分店冇咗之後就想尼呢間好耐喇!今日終於有機會喇!!!尼呢到仲方便過去MAGABOX一出MTR上自動電梯轉右就到了很方便易找呢!!!呢到LUNCH MENU意大利飯既CHOICE少過MAGABOX不過如果唔係LUNCH MENU呢就有好多CHOICE喎!!今日食LUNCH MENU架先啦!黑椒腸意大利飯+蒜容包+飲品$38我+$6轉特飲!意大利飯份量岩岩好!軟硬度適中,唔會太硬太軟!!蒜容包好好味!!好味過MAGABOX!呢個唔會太硬,反而係軟軟的好香蒜容味焗得岩岩好!!呢個係蜜瓜汁+士多啤梨雪糕!!!!!好有蜜瓜味!!!!呢到啲野食真係冇得壇!!!不過我覺得如果啲台可以大張少少就可以食得舒服啲啦!下次一定會再尼架!要試哂佢啲意大利飯!!!!!
知道MAGABOX分店冇咗之後就想尼呢間好耐喇!
今日終於有機會喇!!!

今日食LUNCH MENU架先啦!
黑椒腸意大利飯+蒜容包+飲品$38
我+$6轉特飲!
意大利飯份量岩岩好!
軟硬度適中,唔會太硬太軟!!
蒜容包好好味!!好味過MAGABOX!
呢個唔會太硬,反而係軟軟的好香蒜容味焗得岩岩好!!
呢個係蜜瓜汁+士多啤梨雪糕!!!!!

好有蜜瓜味!!!!

呢到啲野食真係冇得壇!!!
不過我覺得如果啲台可以大張少少就可以食得舒服啲啦!

下次一定會再尼架!要試哂佢啲意大利飯!!!!!
2013-05-15
  • 黑椒腸意大利飯+蒜容包
好開心可以同男朋友仔食晚飯因為佢知我好鐘意食意大利菜(佢又好鐘意XD)所以去riso啦哈哈是日晚餐c餐沙律配蒜容包粒好味好味佢有生菜 車厘子 葡萄乾 同蒜容包粒 加左沙律醬超好味吾知點講不過去試下你就知蜜芥烤雞pizza份量少個皮薄涵靚食pizza吾油膩已經贏pizza hxx一條街!仲有蜜芥吾辣但調味一流,加上細細粒又juicy既雞肉同厚厚既芝士!好味呀蕃茄磨菇粟米腸意粉一般意粉太乾身,男友覺得酸添真系一般甜品芒果+brownie & 雲尼拿+brownie好味 本身食完正餐因為份量吾多所以未飽幾好味brownie不太甜的!讚!飲品是日smootie-柚子皮蜜(?)類似啦 比想像中好!甜甜的好似柑桔檸檬咁但無柑桔味玫瑰花蜜重玫瑰花味多過茶水 蜜系自己加份量的 好潤呀好味道
好開心可以同男朋友仔食晚飯

份量少個皮薄涵靚
好味呀

蕃茄磨菇粟米腸意粉

一般
意粉太乾身,男友覺得酸添
真系一般

甜品

芒果+brownie & 雲尼拿+brownie
好味 本身食完正餐因為份量吾多所以未飽
幾好味
brownie不太甜的!讚!
飲品

玫瑰花蜜
重玫瑰花味多過茶水 蜜系自己加份量的 好潤呀

好味道
2013-03-31
2012-11-19 15 瀏覽
下午開工不夠時間吃, 未夠飽, 喉也因開聲太多而不適, 於是想試下喝點東西滋潤下. 它的雪糕球較小, 也不夠冷, 放在蛋糕上令人擔心會弄濕下面的朱古力蛋糕, 令後者口感降低. 結果發現蛋糕鬆軟和暖暖的, 比雪糕好吃, 能分開放更好. 雪糕質素普通. Mango nectar若是沒有那些芒果粒, 便會太普通了, 果肉粒實在救了整杯飲品. 由於店子不是一個獨立單位, 而只是大堂一角, 我選遠離路人的地方坐, 心裡總怕人多塵多不衛生.

, 能分開放更好. 雪糕質素普通.

2012-11-18
2012-10-17 15 瀏覽
路經鑽石山,經過呢間店.看到不少空位,鼻子聞到濃濃的胡椒香味,立即被吸引.停下腳步.飲一餐下午茶.經營方式是自助買票點食物.拿住牌等食物.5分鍾後.食物就送上.店員服務不過不失..但店員角色只是送餐接觸也不多.斟水.拿調味品也是客人自助拿的.凍芒果茶:味道不算太甜.有淡淡芒果的香味.很清新.又不會太凍..也是一杯不俗的飲品.橄欖油黑椒蜆肉意粉:橄欖油味道反而不夠明顯.但黑椒味道相當突出.辣度很高,好刺激,但意粉有點碎,亦有點末熟.硬到卡一聲.蜆肉得4粒.細得過份.幸好亦算鮮甜無沙.其實味道真係不錯.只嫌份量太少.難怪落單時店員問了我三次意粉駛唔駛加8元加大.?我知道呢間店屯門有分店.我下次到屯門一試..

我知道呢間店屯門有分店.我下次到屯門一試..