2024-04-03 64 瀏覽
三文魚牛油果炒蛋布里歐,牛油果同埋炒蛋加埋三文魚一個配搭,口感非常好,而且所有味都非常match! 炒蛋,餐廳喺控制火候嘅時候做得唔錯,唔會做得好鬆散,而且亦都食得出炒蛋嘅香味,牛油果亦都唔會太生,如果太生會有得好硬嘅好感,證明餐廳有選用材料方面都有下功夫,布里歐牛油味非常重,鍾意牛油香嘅朋友絕對唔可以錯過,我覺得非常好食,而且食落都唔會太滯,加埋三文魚嘅配搭,簡直就係正!而且餐廳裝修風格非常chill, 適合鍾意打卡嘅朋友!
2024-02-14 167 瀏覽
離土瓜灣地鐵有點距離嘅啓岸巷子,一個很有空間感的商場在一樓的rim cafe 很優閒木系風格,樓底很高,坐位距離也有空間感,由窗邊透進日光讓人感覺溫暖舒服🥰 恬靜地享受我杯 raw suger ginger lattle ☕ 杯上拉花很美🥰 入口好有薑味👍 薑味很重飲到尾都一樣咁夠薑😂 下次再嚟要試埋佢嘅食物先,見隔離枱嘅食物都幾吸引😊
離土瓜灣地鐵有點距離嘅啓岸巷子,一個很有空間感的商場

在一樓的rim cafe 很優閒

下次再嚟要試埋佢嘅食物先,見隔離枱嘅食物都幾吸引😊
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍Rim Coffee𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_tokwawan𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe.❅ 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 三文魚牛油果炒蛋布里歐 ($85)❅ 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 香脆風乾火腿卡邦尼 ($98)❅ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 焙茶鮮奶 ($45)❅ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 抹茶鮮奶 ($45).// This Japanese-style cafe was packed with long queue every day when it first opened, now things start to dwindle, it is time to do a revisit! The 𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 out from oven was really aromatic with a soft and fluffy texture, which tasted wonderful with the creamy and smooth scrambled egg

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍Rim Coffee
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe
❅ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 焙茶鮮奶 ($45)
❅ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 抹茶鮮奶 ($45)
This Japanese-style cafe was packed with long queue every day when it first opened, now things start to dwindle, it is time to do a revisit! The 𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 out from oven was really aromatic with a soft and fluffy texture, which tasted wonderful with the creamy and smooth scrambled eggs (´▽`) The abundant natural light streaming in creates a bright and cozy ambiance, which is perfect for unwind and relax - one of the best spots to bring a book and spend your whole afternoon!
📖 Bread to the Brain: Brioche, originated from France, has flour, sugar, butter and eggs as its main ingredient. The ratio of flour to butter can go up to 3:2!! Super unhealthy but at the same time irresistible….
剛開業的時候每天都人頭湧湧的日系咖啡店, 現在有稍稍靜下來當然要再訪!!烘烤過的布里歐帶有濃濃的牛油香, 口感柔軟有空氣感, 配上滑溜溜的炒蛋真的很不錯呢( ´▽`)下午的時候陽光曬進來感覺真的超放鬆, 好像有去了旅行的感覺~ 我覺得很適合帶本書來一邊閱讀一邊享受一個寧靜的下午( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭
📖 面包小知識: 布里歐是加入了糖, 牛油和雞蛋製作的法式面包, 麵粉和牛油的比例可以高達3:2, 超邪惡!! (但真的很好吃抗拒不了……)
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
抹茶鮮奶
三文魚牛油果炒蛋布里歐
香脆風乾火腿卡邦尼
焙茶鮮奶
屯馬綫通車之後我都冇去過呢一區🚇朋友話土瓜灣一帶都有好多隱世coffee shop 今日特登去搵食🍽️🍽️平時蒲開coffee shop嘅我對Cafe都有一定嘅要求☕️☕️今次朋友揀呢間好就腳 地鐵行5分鐘就到佢係喺商場嘅一樓所以唔會一路飲咖啡,一路吸廢氣🥰🥰入到去比佢嘅裝修吸引咗喺沉穩既木調cafe,好有去左日本🇯🇵🇯🇵嘅感覺平時食開重口味嘅all day breakfast 🥞今次就揀啲輕盈啲我叫咗佢哋嘅蕎麥麵沙律碗🥗有齊我最鍾意食嘅羽衣甘藍🌿,南瓜🎃同埋牛油果🥑呢個配搭感覺好清新佢嘅Ice americano 我揀咗Nutty啲嘅豆聞落香唔會係啲cheap嘢朋友就揀咗佢哋嘅三文魚沙律碗🍣份量一啲都唔細有三文魚🐟,蟹肉沙律🦀同埋水煮蛋🍳朋友話呢個配搭冇得輸呢度嘅職員都好Nice我哋想坐窗邊望吓風景,佢都會滿足我哋🥰🥰不過假期就要早啲嚟因為都要等位PS 呢個商場有好多日本裝飾,可以扮自己去左日本🇯🇵🗾🎌🏯💴👹👺
屯馬綫通車之後我都冇去過呢一區🚇
朋友話土瓜灣一帶都有好多隱世coffee shop
今日特登去搵食🍽️🍽️

平時蒲開coffee shop嘅我
對Cafe都有一定嘅要求☕️☕️
今次朋友揀呢間好就腳 地鐵行5分鐘就到
佢係喺商場嘅一樓
所以唔會一路飲咖啡,一路吸廢氣🥰🥰

入到去比佢嘅裝修吸引咗
喺沉穩既木調cafe,好有去左日本🇯🇵🇯🇵嘅感覺
平時食開重口味嘅all day breakfast 🥞
今次就揀啲輕盈啲

蕎麥麵沙律碗

我叫咗佢哋嘅蕎麥麵沙律碗🥗
有齊我最鍾意食嘅羽衣甘藍🌿,南瓜🎃同埋牛油果🥑
呢個配搭感覺好清新
佢嘅Ice americano 我揀咗Nutty啲嘅豆
聞落香唔會係啲cheap嘢

三文魚沙律碗

朋友就揀咗佢哋嘅三文魚沙律碗🍣
份量一啲都唔細
有三文魚🐟,蟹肉沙律🦀同埋水煮蛋🍳
朋友話呢個配搭冇得輸

呢度嘅職員都好Nice
我哋想坐窗邊望吓風景,佢都會滿足我哋🥰🥰
不過假期就要早啲嚟
因為都要等位

PS 呢個商場有好多日本裝飾,可以扮自己去左日本
🇯🇵🗾🎌🏯💴👹👺
2023-09-21
蕎麥麵沙律碗
三文魚沙律碗
2023-08-05 707 瀏覽
今日嚟到土瓜灣想試下呢間cafe嘅魚柳。行過地鐵站去到需要一段時間,佢嘅位置都比較難搵,我哋去到附近嘅時候都轉了一圈先搵到。最後去到商場要搵個扶手電梯上去一齊先見到。我哋大概十一點幾嘅時候已經到,到嗰陣只有一張桌有人,環境好寧靜😄,適合work from home,或者想找個地方靜靜地坐下來聊天。⭐️ Fish Brioche布里歐麵包比起一般麵包多咗雞蛋同麵粉,口感實在,味道稍微帶甜,外酥內軟,有蓬鬆感。魚柳做得非常出色👍🏻,明顯可以看到一塊新鮮炸過的魚。切開外皮後,清楚可見魚皮和一大塊魚肉。是高質的炸魚😍。⭐️ Latte外觀不錯,是用不錯的咖啡豆配上鮮奶。⭐️ Hojicha焙茶味道很突出,喝到底部也是滿滿的焙茶鮮奶👍🏻。如果是焙茶愛好者,一定要來試試。🍄 總結想找個安靜的地方坐著,這裡是一個不錯的選擇。

⭐️ Fish Brioche

⭐️ Latte
外觀不錯,是用不錯的咖啡豆配上鮮奶。

⭐️ Hojicha

🍄 總結
想找個安靜的地方坐著,這裡是一個不錯的選擇。
2023-06-30 693 瀏覽
第𝐍次黎呢間𝐜𝐚𝐟𝐞 🩵 住宅區比較寧靜裝修風格好和諧 坐落好舒服有陽光果陣開埋露台位置更加寫意放假去嘆番杯咖啡同食𝐛𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡都幾𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥 ⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝ ♡ 𝐑𝐢𝐦'𝐬 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 全日早餐 $𝟏𝟐𝟖(𝐍𝐮𝐞𝐫𝐧𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐫, 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧, 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦, 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐇𝐚𝐬𝐡𝐛𝐫𝐨𝐰𝐧, 𝐒𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠, 𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞) 𝐀𝐥𝐥 𝐝𝐚𝐲 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭好豐富🥗顏色配搭得好好 望落好有食慾 (๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)基本既炒蛋好嫩滑🍳 不會過老𝐒𝐚𝐮𝐬𝐚𝐠𝐞𝐬都有𝟐條 好慷慨 就算無包類都飽肚🥯南瓜薯餅既南瓜餡好出色✨外面又炸得好脆口 裡面好綿滑完全冇顆粒感♡ 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 炸魚布里歐配番薯條 $𝟗𝟖(𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐅𝐢𝐥𝐞𝐭, 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫, 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬, 𝐯𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞)  食過𝟐次呢個包了🍔 仍然保持水準布里歐包有烘烤過 帶有少少牛油香味🧈魚柳炸得好香口 裡面既魚肉好滑好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲炸蕃薯條份量好多 都唔洗額外再叫小食建議即刻上到黎盡快食用ヾ(*´∀ ˋ*)ノ♡ 𝐇𝐨
第𝐍次黎呢間𝐜𝐚𝐟𝐞 🩵 住宅區比較寧靜

魚柳炸得好香口 裡面既魚肉好滑好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲
炸蕃薯條份量好多 都唔洗額外再叫小食
建議即刻上到黎盡快食用ヾ(*´∀ ˋ*)ノ

♡ 𝐇𝐨𝐦𝐞-𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐲 & 𝐕𝐚𝐥𝐫𝐡𝐨𝐧𝐚
𝟕𝟎% 𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟔𝟖
佢地定期都會有唔同新既嘅甜品推出

咖啡味好濃厚 口感順滑 難怪咁多長期捧場客✨

♡ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 $𝟓𝟎
唔飲咖啡都有其他選擇 ♡
焙茶鮮奶甜度適中適合大部份人嘅口味
土瓜灣這個舊區竟然藏了京都?🎏🏮內裡有不少精緻的咖啡店營業,<Rim Coffee>就是其中一員咖啡店走北歐式簡約、木系風,地點始終不是市區,週末正午也不會滿座,但就是這寧靜清幽的環境才能真正休息ㅇ 慢煮雞胸藜麥沙律碗 $98關注健康人士可以在主食方面選擇慢煮雞胸藜麥沙律碗,拌上類似柚子醋作醬汁,整體挺清新,不會淡而無味🥬🥒🥗ㅇ 炸魚布里歐配蕃薯條 $98另一款主食炸魚布里歐配蕃薯條,即是高配版魚柳包,魚柳炸皮香脆、肉質軟滑🐟烘過的布里歐麵包又脆又鬆軟🍔而蕃薯條放了一會也很脆,蕃薯味香濃🍠ㅇ latte (hot, oat +$5) $40latte偏nutty,口感亦順滑☕️ㅇ 西柚白蘭花綠茶梳打 $62整體食品質素高,價錢卻不算高,絕對推介大家週末來chill一下~~ ⛱️🍹

慢煮雞胸藜麥沙律碗

ㅇ 慢煮雞胸藜麥沙律碗 $98
炸魚布里歐配蕃薯條

ㅇ 炸魚布里歐配蕃薯條 $98
latte (hot, oat)

ㅇ latte (hot, oat +$5) $40
latte偏nutty,口感亦順滑☕️
西柚白蘭花綠茶梳打

ㅇ 西柚白蘭花綠茶梳打 $62

2023-04-30
慢煮雞胸藜麥沙律碗
炸魚布里歐配蕃薯條
latte (hot, oat)
西柚白蘭花綠茶梳打
2023-05-05 545 瀏覽
約左2個朋友,其中1個正是佢屋企附近舊區食好西,介紹去呢間又靚又靜,其實小店外面好似去左日本feel我同1個朋友唔肚餓,叫左三文魚沙律$98另1位叫左黑豚豬扒漢堡$138加杯咖啡(唔記得名字-看圖)味道好食🤤沙律細食者都會好滿足但自己要先出去付錢同自己取飲用食水

我同1個朋友唔肚餓,叫左三文魚沙律$98
另1位叫左黑豚豬扒漢堡$138加杯咖啡(唔記得名字-看圖)

味道好食🤤
沙律細食者都會好滿足

但自己要先出去付錢同自己取飲用食水
2023-04-09
2023-04-17 499 瀏覽
土瓜灣嘅咖啡店都嚟過幾次,覺得佢環境唔錯,坐得都幾舒服,而且有時攰攰地想坐低飲杯咖啡☕️呢度真係幾好。食過呢度其他嘅蛋糕就普普通通,但係咖啡我就覺得唔錯,所以嚟咗幾次。同埋呢度嘅服務唔錯,所以整個用餐體驗都覺得幾好。叫咗一杯朱古力咖啡、一杯拿鐵咖啡。兩杯都有拉花,而且大大杯!鍾意呢度啲咖啡咖啡味香濃,飲完真係幾醒神。每一次嚟都有好多人,不過都好彩叫做唔使等位。同埋呢一區來講,呢一個位有間咁有質素嘅咖啡店,真係幾好。

叫咗一杯朱古力咖啡、一杯拿鐵咖啡。

2023-04-11 370 瀏覽
復活節假期後第一個天作日既早上,又要黎到紅磡見客,去左位於啟岸樓上既【 Rim Coffee HK 】coffee shop,開門見到無乜客人,我叫左一個all day breakfast 同一杯cappuccino,見到當日係個女仔係水吧,叫佢幫我拉個特別啲既花,落完order去角落坐下,室內設計簡約,有少少似日本韓國風格,環境清新寧靜。All day breakfast 顏色配搭擺放都非常精緻,色香味俱全,咖啡很香醇,天鵝拉花造型更是唯妙唯肖,值得一讚的是,連天鵝的翅膀,都拉得那麼精細,且很有神髓
小編們同大家介紹呢間位於土瓜灣嘅療癒Cafe!一入到去呢間Cafe我哋已經覺得好有空間感,事關其中一個小編好鐘意樓底高嘅地方,望落覺得好大同好舒服☺️除左室內空間舒適,佢哋仲有室外可以比客人坐下,內外兼備🥰呢間Cafe係喺一個樓宇旗下嘅商場下面,呢個商場係出晒名整到好似日本嘅風格咁🎏真係好啱鐘意影相嘅人順便去下Cafe之如再打下卡😉聽講唔同節日都有唔同燈飾掛係個到,睇啱邊個日子隨時去影都可以呈現唔同style😎

☕️Dirty  (Cold)  -  Nutty  Blend
🍵Cold Hojicha 凍焙茶鮮奶 (change to oat milk +$5)
🐟Fish Brioche 炸魚布里歐配蕃薯條
2023-01-18
下午茶
2023-04-07 219 瀏覽
我已經多次光顧 Rim Cafe 了,每次都十分滿意。員工待人友善,熱情周到,讓我感到非常受歡迎。野食的口感也十分優秀,每款菜式都能讓我回味無窮。Rim Cafe 的餐單雖不是太多款式,但他們也會不時更新餐牌,讓每一次的用餐體驗都能有新的驚喜,比較常食的是雞翼,薯條,意粉,每一次來都保持到很好的水準,而飲品有更多選擇,由咖啡到茶類都有。整體而言,Rim Cafe 給我留下了十分美好又難忘的印象,我非常推薦各位前來一試。特別是假日來休閒一下,文青一下。

2023-04-02 201 瀏覽
食物質素一般,但速度極慢!我地由坐低到有食物有野飲,乾等咗差不多30分鐘.....亦唔會先上飲品讓客人先.....不用乾等感覺不太良好成間店空氣不流通,冷氣不足,令人坐到非常悶熱
食物質素一般,但速度極慢!
我地由坐低到有食物有野飲,乾等咗差不多30分鐘.....
亦唔會先上飲品讓客人先.....不用乾等
感覺不太良好
成間店空氣不流通,冷氣不足,令人坐到非常悶熱
2023-03-30 195 瀏覽
土瓜灣啟岸呢邊開左好多cafe,屯馬綫開通咗之後過嚟方便好多😆今次試weekday lunch set,叫左鰻魚碎炒蛋布里歐($70),套餐包左杯齋啡☕️味道偏fruity~布里歐外脆內軟,好香牛油味🧈入面嘅鰻魚都好足料,食極都仲有咁🤣配埋沙律菜,唔算大食嘅話其實一定夠晒飽👍🏽 Cafe黎講呢個價錢、質素、分量,真係認真夠晒抵食🤯下次絕對會過嚟試埋佢嘅意粉同布里歐😍

鰻魚碎炒蛋布里歐
2023-03-09 301 瀏覽
【Rim Coffee。土瓜灣】———————————————————餐廳裝修以木系🪵為主,整體環境舒服悠閑自在的感覺,和暖的自然採光,岩哂同朋友閒聊大半日放鬆心情。✨炸魚布里歐配蕃薯條 $108布里歐包口感非常柔軟香甜,外表脆軟牛油味香濃,麵包非常好食😍👅炸魚超大塊,炸得岩岩好食落非常juicy熱辣辣,蕃薯條分量多到食唔哂🤪性價比高👍🏻✨香脆風乾火眼卡邦尼 $118炸過既Prama Ham 非常脆口,好似台灣既豬肉紙咁,不過就鹹左d,所以一定要配埋意粉食,我卡邦尼意粉味道不錯,但可能因為我哋掛住打卡,所以食嗰陣意粉甜漿口,意粉建議趁熱食😂😂Lunch Set 免費跟茶或咖啡,而我選擇左凍綠茶,另外仲有烏龍茶可以選擇,茶味幾香濃,倒埋落杯配冰粒飲都唔會覺得啖味。👧🏻:👅👅👅👅性價比:🌕🌕🌕🌕推薦指數:🌕🌕🌕🌕

【Rim Coffee。土瓜灣】

———————————————————

✨炸魚布里歐配蕃薯條 $108