餐廳: Reserva Ibérica 西班牙小食吧及咖啡室 (利園三期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-02 207 瀏覽
今日一個人收咗工好想揾個地方放空一下,行到銅鑼灣利園發現到一間伊比利亞火腿品牌Reserva Iberica,見佢環境咁舒服就入坐低左。侍應好窩心,第一時間安排咗一杯暖水俾我(當時天氣只得11度)嚟到西班牙餐廳,當然要叫Tapas小食同Ham😋❤️西班牙可海鹽小辣椒🌶️(真系出乎預料之外唔辣好入味)❤️64個月+伊比利火腿配番茄多士(口感好味道好~百分百橡果餵飼伊比利亞豬火腿肉甘香而不硬,入口帶果香味)❤️蒜香蝦🍤(肉質爽口彈牙,一碟有八件,抵食)下次會帶埋朋友過嚟試吓其他西班牙菜式,而且環境真係好寧靜同舒適,好適合同朋友傾偈聚會下☺️☺️

嚟到西班牙餐廳,當然要叫Tapas小食同Ham😋

❤️西班牙可海鹽小辣椒🌶️
(真系出乎預料之外唔辣好入味)

❤️64個月+伊比利火腿配番茄多士

❤️蒜香蝦🍤
(肉質爽口彈牙,一碟有八件,抵食)

2024-03-01
2023-11-30 312 瀏覽
中午同一班同事一起開心黎食lunch叫了拉麵、卡邦尼意粉,拉麵也不便宜$198一碗吃進去有股澱粉味,沒煮熟的感覺卡班尼意麵碗裡有很多水,像在吃湯麵太失望了跟店員反饋之後就說了句會和廚房反饋然後也沒有再跟我們回應
中午同一班同事一起開心黎食lunch
叫了拉麵、卡邦尼意粉,
拉麵也不便宜$198一碗
吃進去有股澱粉味,沒煮熟的感覺
卡班尼意麵碗裡有很多水,像在吃湯麵
太失望了

跟店員反饋之後就說了句會和廚房反饋
然後也沒有再跟我們回應

西班牙火腿品牌悄悄來港,仲開埋餐廳。咁大件事冇人講? 而家就講!位於銅鑼灣利園三期嘅 Reserva Ibérica, 係嚟自西班牙巴塞隆拿的伊比利亞火腿品牌, 有逾40年歷史!🔖153最近試咗佢哋嘅午市套餐,食咗有史以嚟最嫩嘅炸豬排,同埋最伏嘅… 賣個關子先🤪 快啲睇埋落去,內文開估!🎊»»————- ☟☟ ————-««[ S E T  L U N C H 包 啲 咩 ?🧐 ]呢度嘅 set lunch 包咗前菜 (湯 / 沙律)🥗 主菜🍝 甜品🍰 及飲品☕️午市套餐由 11:30am - 2:45pm 供應,星期一至五 & 假期經過都見到有🙌🏻———🥫 西班牙凍湯今次係153第一次飲(西班牙)凍湯,入口酸酸甜甜幾開胃💡 不過,可能因為由細到大都飲開熱湯,硬係覺得凍湯怪怪地😂(個人口味!)☞ 評分:7/10———🥗 沙甸魚脆多士配辣肉腸沙律「脆」多士唔係好脆,應該係整好放咗一陣先上菜⏱沙律菜、辣肉腸份量偏少,辣肉腸得兩片😓☞ 評分:6.5/10———🥘 鮮蝦西班牙飯 (Set lunch $188)西班牙飯上菜嗰陣熱辣辣,賣相十分吸引🤤鮮紅嘅飯粒,索咗高湯幾入味。但略嫌蝦肉唔夠鮮,呢

[ S E T  L U N C H 包 啲 咩 ?🧐 ]

🥫 西班牙凍湯

☞ 評分:7/10
西班牙凍湯

🥗 沙甸魚脆多士配辣肉腸沙律

☞ 評分:6.5/10
沙甸魚脆多士配辣肉腸沙律

———

🥘 鮮蝦西班牙飯 (Set lunch $188)

西班牙飯上菜嗰陣熱辣辣,賣相十分吸引🤤鮮紅嘅飯粒,索咗高湯幾入味。但略嫌蝦肉唔夠鮮,呢個價位可能會期望高啲🤔

☞ 評分:6.5/10
鮮蝦西班牙飯

———

🐖 炸豬排配薯條 (Set lunch $188)

炸豬排超驚喜❗️呢度不愧黑毛豬專門店,豬肉肉質極嫩滑✨

炸皮夠薄,肉質超正!應該係153食過最軟嫩嘅炸豬排😋

薯條新鮮熱辣,入口香脆,而且唔會太油膩。唔錯👍🏻

☞ 評分:8.5/10
炸豬排配薯條

🇪🇸 西班牙炸油條配朱古力醬

西班牙經典甜品。炸得又乾又硬,完全唔得😑 兩條churros仲要得手指尾咁細,不了🙊

☞ 評分:4/10

[ 1 5 3 食 後 感 😋 ]

以上評分只係按食物質素而論💬

計埋價錢、環境、服務?應該唔會回頭喇。

———

先講服務,入座嗰陣侍應姐姐同朋友(?) 傾緊偈,完全唔想理我哋咁🤔

坐低之後,由於被安排坐牆後座位,基本上冇人會見到我哋。

要嗌嘢、加水都要等侍應咁啱經過先得😓

成個用餐體驗裏面,除咗上菜、收碟之外,唔覺有服務嘅元素。

———

再講環境,餐廳位於商場廁所隔離、寫字樓升降機大堂出面,而且冇任何間隔🚪

所以食嘢嗰陣,隔離有好多人行過😓

———

最後係價錢💰 以呢個價位嚟講,食物份量好少,女仔都未必會食得好飽😳

再者,早幾個月經過餐廳嗰陣,見到午市套餐價錢係$158, 再加到$168, 而家收緊 $188🤔

未試過佢哋嘅伊比利亞火腿,但午市埋單人均接近 $200,相信呢個價錢會有更好嘅選擇。

»»————- ☟☟ ————-««

Reserva Ibérica (銅鑼灣)

🍴 餐廳地址:
銅鑼灣新寧道1號利園3期3樓316-318號舖

📍分店地址:

▪️ 灣仔港灣道28號灣景中心1樓10號舖
▪️ 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT305A號舖
▪️ 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-13號舖
2022-09-26
西班牙凍湯
沙甸魚脆多士配辣肉腸沙律
鮮蝦西班牙飯
炸豬排配薯條
2022-08-17 1059 瀏覽
想試好耐嘅Reserva今日終於有機會來一向好鍾意西班牙餐廳因為覺得氣氛好好今日約咗朋友下午茶利園分店比較少人流環境舒服 寧靜好適合大家約朋友黎傾計因為係晚餐前所以冇諗住叫太多食物有個set $298 就非常適合可以選3 樣西班牙小食 選擇種類非常多樣樣都好吸引Menu 圖文並茂 好清晰我地要左#西班牙凍湯#青檸醃赤蝦刺身#燒伊比利亞豬頸肉配墨西哥辣椒青醬天氣太熱凍湯解暑一流青檸醃赤蝦刺身都非常出色新鮮彈牙而醬汁非常開胃燒伊比利亞豬頸肉配墨西哥辣椒青醬份量唔少肉質保持到外脆內軟燒得剛剛好墨西哥辣椒青醬 偏辛辣好惹味
想試好耐嘅Reserva

燒得剛剛好
墨西哥辣椒青醬 偏辛辣
好惹味
2022-08-15 697 瀏覽
曾經到過西班牙,很喜歡西班牙的文化,美食,不能忘記西班牙黑毛豬火腿,海鮮拼盤,Barcelona美食市場一次一次的回味。這間餐廳都令我感受到西班牙的感覺,午餐除了前菜,我加錢$68 配上三款不同的黑毛豬火腿,三款味道當然不同,由啖味到濃味,感受一下真正西班牙火腿的味道,雞肉長通粉,味道較清新不太濃烈,微微的忌廉,頂上亦配上少少火腿絲,令到個鹹味由火腿帶出,甜品是Brownies加雲呢拿雪糕,配上杏仁片,brownies味道Rich,配上咖啡簡直不能分開的。不過這裏的服務就一般了。

不過這裏的服務就一般了。
午餐前菜
另加$68  黑毛豬火腿拼盤
另加$68  黑毛豬火腿拼盤
2022-06-14 616 瀏覽
落左成個禮拜雨都無嘜地方好去係附近行完街想搵個位坐下食少少野—————————————美國頂級安格斯牛肉漢堡配薯條及松露蛋黃醬($198)雖然主打西班牙菜 但朋友話好耐無食過burger想食所以就嗌左個share因為唔係主打 本身都無嘜期望 食落有驚喜上菜既時候已經好貼心咁切好左一半 牛肉揀左五成熟 顏色粉嫩肉味香濃 鮮嫩多汁 只係用左鹽略加調味 唔會過鹹漢堡鬆軟有牛油香配料有芝士 蕃茄 煎到焦糖化左既洋葱絲 生菜口感豐富得黎唔太濕 唔錯薯條都新鮮熱辣 個蛋黃醬都幾香松露味西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕($78)Churros 新鮮炸起 乾身香脆上面沾滿左肉桂砂糖配埋朱古力醬同凍冰冰既雪糕 不失為一道好既飯後甜點——————————————-鋪頭為於利園 價錢雖然唔算便宜但食物質素唔錯店員既服務都好好有禮貌得黎又勤快 值得一讚
落左成個禮拜雨
都無嘜地方好去
係附近行完街想搵個位坐下食少少野
—————————————
美國頂級安格斯牛肉漢堡
配薯條及松露蛋黃醬($198)
雖然主打西班牙菜
漢堡鬆軟有牛油香
配料有芝士 蕃茄 煎到焦糖化左既洋葱絲 生菜
口感豐富得黎唔太濕 唔錯
薯條都新鮮熱辣 個蛋黃醬都幾香松露味

西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕($78)
Churros 新鮮炸起 乾身香脆

但食物質素唔錯
店員既服務都好好
有禮貌得黎又勤快 值得一讚

2022-05-29 1165 瀏覽
日常工作忙碌,要找機會放鬆一下。今天走到位於銅鑼灣利園三期的 Reserva Ibérica 去品嚐西班牙式下午茶。西班牙小食套餐 $298有多種組合選擇,每款也想嚐嚐,一時拿不下決定西班牙薯仔蛋餅:西班牙經典家常菜。金黃色的厚蛋餅,濃厚薯仔味道,烹調得宜,薯仔保持口感,蛋仍香滑。添上帶微辣的醬汁,味道層次更提升。香煎辣肉腸配鷹嘴豆、蘋果酒辣肉腸的辣度温和,混合蘋果酒的果味,味道辣中帶香甜。跟鷹嘴豆一起吃,增多一重口感,亦帶來飽足感。迷你伊比利亞火腿拼盤店員送上時,耐心的介紹拼盤由左至右,30、36和48個月的伊比利亞火腿,品嚐最佳是由淡味(30個月)開始至濃味(48個月)。我最喜歡48個月的伊比利亞火腿,橡果味道濃郁,油潤甘香。拼盤中還有帶清新口味的蕃茄莎莎醬在酥脆的包片上,用來搭配像伊比利亞火腿偏鹹味的食物再合適不過。泡沫咖啡(大)非常香濃的一杯大泡沫咖啡 豐盈泡沫,咖啡味道濃郁,口感順滑。

西班牙小食套餐 $298
有多種組合選擇,每款也想嚐嚐,一時拿不下決定

西班牙薯仔蛋餅:西班牙經典家常菜。
西班牙薯仔蛋餅

添上帶微辣的醬汁,味道層次更提升。

非常香濃的一杯大泡沫咖啡
豐盈泡沫,咖啡味道濃郁,口感順滑。

2022-05-25
下午茶
西班牙薯仔蛋餅
2022-05-23 686 瀏覽
今日相約朋友於銅鑼灣下午茶聚餐,選擇了位於銅鑼灣利園三期3樓的Reserva Iberica。餐廳雖位處於3樓大堂,但環境十分清靜。下午茶時段是以散點形式,我們點選了漢堡、甜點和飲品開心分享。Sous-vide Iberica Pork Burger with Fries慢煮伊比利亞豬肉漢堡配薯條伊比利亞豬肉厚切,肉質軟諗,配以蕃茄片、生菜和辣椒蛋黃醬,口感豐富又美味。蕃條粗大,外脆內軟有口感。Churros, Nutella Chocolate & Ice-cream甜點要了有名的西班牙炸油條,鬆脆香甜,沾上朱古力醬及雲呢拿雪糕,是我們至愛的甜點之一。Spanish Passion飲品要了一份熱情西班牙,是水果及香草混合而成的果茶,店員說是會提供兩隻茶杯,可添加熱水,味道酸酸甜甜頗為清新,配以精緻的茶杯,十分享受。整體而言:餐廳位於銅鑼灣市中心,頗為方便,環境清靜,食物質素良好,是聚餐的好地點。

慢煮伊比利亞豬肉漢堡配薯條

Pork  Burger

Churros ,  Nutella  Chocolate  &  Ice-cream

Spanish Passion
Spanish  Passion

2022-05-18
Pork  Burger
2022-04-11 611 瀏覽
有五間分店今次去咗銅鑼灣的店舖,店面唔係話好大, 但係樓底好高裝修都好靚.〔 西班牙小食套餐 〕 $468 .套餐有A+B+C每個任選兩款 二人餐。西班牙薯仔粒配香辣蕃茄汁薯仔粒外脆內軟,醬汁更令味道突出.。西班牙薯仔蛋餅薯仔蛋餅口感實中帶軟,難以形容的口感,配上醬汁帶出蛋味.。香煎辣肉腸配鷹嘴豆及蘋果酒辣肉腸比較偏鹹,配上麵包中和左鹹味.。伊比利亞火腿薯丸薯丸帶有火腿味,醬汁令味道提升.。八爪魚配紅椒蓉及青椒醬八爪魚半生熟, 爽脆中帶軟, 容易入口.。珍珠帶子刺身配熱情果及青檸醬汁帶子非常鮮甜,與熱情果牛油果等非常配搭.〔 西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕 〕 $78 .濃濃的玉桂味炸油條,非常鬆脆, 配上朱古力醬完美配搭.(好味指數: 9.5/10)

〔 西班牙小食套餐 〕 $468 .
套餐有A+B+C每個任選兩款 二人餐
。西班牙薯仔粒配香辣蕃茄汁
薯仔粒外脆內軟,醬汁更令味道突出.

。西班牙薯仔蛋餅
薯仔蛋餅口感實中帶軟,難以形容的口感,配上醬汁帶出蛋味.

。香煎辣肉腸配鷹嘴豆及蘋果酒
辣肉腸比較偏鹹,配上麵包中和左鹹味.

。伊比利亞火腿薯丸
薯丸帶有火腿味,醬汁令味道提升.

。八爪魚配紅椒蓉及青椒醬
八爪魚半生熟, 爽脆中帶軟, 容易入口.

。珍珠帶子刺身配熱情果及青檸醬汁
帶子非常鮮甜,與熱情果牛油果等非常配搭.

〔 西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕 〕 $78 .
濃濃的玉桂味炸油條,非常鬆脆, 配上朱古力醬完美配搭.

(好味指數: 9.5/10)
2022-01-14 599 瀏覽
One of my friend recommended this Spanish restaurant said it’s nice so come here to try their lunch set. Their menu has very limited choices, with weird combinations of ramen and burgers and very few tapas options Anyway we order the lunch set $168 for 3 courses, come with sardine salad or tomato cream soup. And then a choice of pasta , pork rack or paella. We choose creamy mushroom pasta and the pork rack + $20, the salad is alright. Pasta is good and nice, but the pork is over salted like eati

Anyway we order the lunch set $168 for 3 courses, come with sardine salad or tomato cream soup. And then a choice of pasta , pork rack or paella. We choose creamy mushroom pasta and the pork rack + $20, the salad is alright. Pasta is good and nice, but the pork is over salted like eating a salt wrapped meat, the meat texture is ok tender but yet to improve.

Come to dessert we order churros and brownies, the churros is very sweet and brownie is ok not too sweet. Overall is nothing special or impressive. Will not come back again
Mushroom    Pasta
Iberico  pork  rack
Dessert  (  churros  &  brownie  )
2022-01-09 367 瀏覽
西餐廳供應拉麵己經知奇怪,但作為拉麵怪真心想試下個黑毛豬拉麵有幾高級。一試,拉麵淋無味,黑毛豬肥。完全比唔到人再試既希望。仲有,無水供應加迫你買支水係另一敗筆。一句講晒,差過味千。
2022-01-09
2021-10-14 1005 瀏覽
之前都嚟過呢間食晚餐,上次嚟嘅時候冇乜人。今日lunch來嘅時候,竟然都幾多人。可能有lunch set,相對會抵啲。但係今次就坐得冇咁舒服,因為只有一張小枱。因為我哋有另外叫左紅酒同埋黑毛豬拼盤,所以就更加逼夾~呢度係冇免費水嘅供應,所以點都要付款飲Sparkle出嚟食飯,冇計啦。呢個煙三文魚忌廉湯,都算幾好味。份量嫌佢太大。飲到飽晒黑毛豬拼盤,加$68 , 30months最好食!呢個迷你版嘅西班牙海鮮飯,唔算好多了,不過滿足左我食西班牙飯嘅慾望味道都算不錯。當然唔好期望佢有好多海鮮!朋友揀咗豬肋骨~我哋揀咗呢個甜品佢杯cappuccino沖得唔錯其實呢度環境算幾舒服,如果你唔介意太開陽嘅~完咗lunch時段其實已經唔多人上次夜晚嚟,真係得兩三枱人,以為佢會做唔住。竟然佢又生存得到喎,其實想同朋友食小食飲番杯,覺得呢度真係一個唔錯嘅選擇。同埋服務給姐姐仔都幾有禮貌

呢度係冇免費水嘅供應,所以點都要付款飲Sparkle
出嚟食飯,冇計啦。

呢個煙三文魚忌廉湯,都算幾好味。份量嫌佢太大。飲到飽晒

黑毛豬拼盤,加$68 , 30months最好食!

味道都算不錯。當然唔好期望佢有好多海鮮!

朋友揀咗豬肋骨~

我哋揀咗呢個甜品
佢杯cappuccino沖得唔錯

2021-08-14 961 瀏覽
中午套餐性價比還可以。比較有特色系A-La-Carte黑毛豬漢堡。可是大煞風景的系,沒有溫水供應。強迫你買瓶裝水。這是非常非常差的做法。難道一杯溫水不值得收買我這客人的心做你回頭客多帶朋友來嗎?我與店員反映叫他們店經理與管理層溝通一下。Set lunch has decent value.  A La Carte iberico pork burger is very good.  Seafood Paella was so so.The biggest issue that destroyed the nice impression on the food is the shop does not serve tap water to the guests.  This is absurd as this is the basic things any decent restaurant will do, esp if I've already ordered food.  Staff response was very robotic & non-concerning.  I to

The biggest issue that destroyed the nice impression on the food is the shop does not serve tap water to the guests.  This is absurd as this is the basic things any decent restaurant will do, esp if I've already ordered food.  Staff response was very robotic & non-concerning.  I told staff to tell the manager this is a very stupid thing to do as no one would be this stupid to make a guest upset & not return over a glass of tap water. I hope they'll change.
2021-07-20
  • 黑毛豬漢堡
2021-06-06 1223 瀏覽
同朋友去開利園,咁啱睇完啲傢俬,就見到有呢間門面幾靚嘅餐廳,樓底高,裝修都好靚,就決定喺度試下佢下午茶☕️menu都幾多選擇,好多都有圖片附上,但係我哋都唔係太肚餓,所以就淨係叫咗西班牙小食套餐嘅Tapas A ,單叫係$60叫左A2 嘅西班牙薯仔蛋餅,估唔到實物比圖片仲靚,完全係無P圖😂 蛋餅咸咸地成個cake 咁,味道唔錯,隔離嘅脆包有蕃茄同ham,口味特別,味道都幾好點可以唔叫西班牙炸油條~配朱古力醬及雪糕,個油炸鬼幾甜又佈滿砂糖,仲有啲雜莓係到,酸酸甜甜嘅配搭都幾中和到新鮮泡茶叫左Earl Grey & Lemon Fruit Cocktail, 飲落無酒精味,兩個茶都係按壓式嘅壺,侍應仲會幫我地加水

約了舊同事lunch , 公司附近就喺「利園」, 有唔少餐廳坐得幾舒服, 揀咗西班牙菜式 Reserva Ibérica。店內裝修很有西班牙小店feel~ 也有來自西班牙嘅風乾火腿,紅酒,芝士和其他特色醃製小食。2點9仲有lunch, 價錢$168起 包括特色小食,主菜,甜品和飲品, 啱曬!每款都想試。Starter:鮮蝦脆多士配辣肉腸辣肉腸並唔係太辣也不算太多肥肉~ 份脆多士夠厚身, 鋪上紅椒和蕃茄蓉, 味道清新。 鮮蝦 好爽囗, 精緻美味~朋友揀咗「烤伊比利亞豬胛心肉」, 頂級嘅西班牙特產豬肉, 製成火腿已經非常有名, 估唔到烤過更能突顯肉質嘅嫩和甘香, 肉味超凡。菠菜芝士意大利雲吞雲吞餡料好結實, 混合菠菜和芝士嘅酥香, 加上自家製醬汁也好重芝士味, 味道豐富濃郁。Iced Caffee Latte 咖啡味道香濃, 反而奶味唔重, 亦唔會太甜。特濃朱古力🥤同事讚不絕口。甜品:迷你布朗尼配雪糕真的只有一角嘅brownie, 配雪糕則啱啱好, 賣相唔錯。西班牙炸油條配朱古力醬一直都想試西班牙炸油條, 有點硬, 如果炸起仲熱的時候應該係冬甩嘅質感, 蘸朱古力醬當麵包stick 亦可。

鮮蝦脆多士配辣肉腸

Starter:
鮮蝦脆多士配辣肉腸

Iced Caffee Latte

Iced Caffee Latte
咖啡味道香濃, 反而奶味唔重, 亦唔會太甜。

特濃朱古力
特濃朱古力🥤
同事讚不絕口。

甜品
迷你布朗尼配雪糕
真的只有一角嘅brownie, 配雪糕則啱啱好, 賣相唔錯

特濃朱古力