2017-06-27 494 瀏覽
知道台灣有一間食珍珠奶茶pancake既餐廳其實一直好想去食但冇錢去旅行唯有留港消費🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️咁啱見到有人推介呢間都有珍珠奶茶pancake梗係要試啦呢間餐廳係先去收銀處俾錢order先既,不過等左5分鐘先有侍應去收銀處收錢,人手分配👎🏻侍應話要製作時間係20分鐘終於到啦😅😅😅😅係圖文不符既😐好彩pancake牛油味都幾重,加返分奶茶醬唔夠多,變左pancake較乾,難入口d珍珠份量多,幸好係彈牙既,配pancake口感幾得意服務就好一般,咁好彩價錢都唔係貴當係到此一遊啦~~
但冇錢去旅行唯有留港消費🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
咁啱見到有人推介呢間都有珍珠奶茶pancake梗係要試啦

侍應話要製作時間係20分鐘
終於到啦😅😅😅😅
係圖文不符既😐
好彩pancake牛油味都幾重,加返分
奶茶醬唔夠多,變左pancake較乾,難入口d
珍珠份量多,幸好係彈牙既,配pancake口感幾得意
服務就好一般,咁好彩價錢都唔係貴
當係到此一遊啦~~
2017-05-30
2017-06-20 151 瀏覽
This place remind me of that old bubble tea chains store back in the 90's仙跡岩。I like the Japanese fusion pasta is better the Italian want to be. The Resturant colour is white n green , very comfortable environment. Not service charge during lunch time. Not bad I will go back
Teriyaki eggplant and fried fish pasta
Meat  pasta
2017-06-03 144 瀏覽
今日同朋友出尖東食飯,朋友試過RBTea 感覺唔錯,所以就跟朋友來試下啦。晚市套餐小食 - 蕃茄清淡得來又開胃,小食來講算唔錯。粟米濃湯 - 粟米濃湯唔係好濃,但味道正常。照燒汁三文魚意粉 - 原本以為照燒汁配三文魚會好奇怪,但出奇地味道都唔錯,醬汁唔會太咸,同意粉及配料的味道都好夾。照燒汁帶子飯 - 茄子搶晒帶子的風頭,帶子反而乾左少少,但味道都算過得去。香煎香草腸配薯角 - 香草腸味道唔錯,而且仲有新鮮西芹的配搭都幾新鮮,如果西芹表面可以刨去D筋就更好啦。鮮蕃茄吉列豬扒飯 - 蕃茄汁雖然話係用鮮蕃茄,但唔夠蕃茄味,有點太清淡。吉列豬扒的皮都較厚,幸好件數都唔少,感覺唔會太蝕。其實仲有個意式香草蝦意粉唔記得影相,只可以講味道都唔錯,意粉相比飯會好食D。整體而言,食物味道正常,但分量略為偏少。好處係環境舒適,而且服務員態度都唔錯,如果只係想有個地方食野傾計都係可以接受的選擇。
晚市套餐小食

晚市套餐小食 - 蕃茄清淡得來又開胃,小食來講算唔錯。
粟米濃湯

粟米濃湯 - 粟米濃湯唔係好濃,但味道正常。
照燒汁三文魚意粉

照燒汁三文魚意粉
照燒汁帶子飯
香煎香草腸配薯角
2017-05-14 118 瀏覽
到尖東附近工作,見這裏的 lunch set 價錢不貴,而且有台式飲品就試一試。我想這裏算是 cafe 吧?有很多矮矮的小 sofa,雖然是休閑,但是食飯坐的話有點太矮。焗螺絲粉焗太久,螺絲粉好乾,口感過硬。
焗螺絲粉焗太久,螺絲粉好乾,口感過硬。
2017-02-26 704 瀏覽
約了一位從外國回港的朋友相聚,第一次發現一樓除了有快餐店外,原來有間小兔子。我們入座時間剛好5:30pm, 職員很好來跟我們說,下午茶時間將過,但如果想要下午茶也可幫我們最後入單,之後就要選晚餐。這裡點餐要出去先付款,稍後食品便有職員送來。下午茶--- $19 香草菌菇厚吐司好香脆,用料很多。。。抵食!$72 香草忌廉三文魚意粉 Yummy!即叫即整,熱烘烘送上......意粉口感剛好,配料汁的味道及多少也適中,三文魚不錯!$56 厚切吉列豬排鬆餅三文治吉列豬排好香脆鬆軟,而且很特別用鬆餅,口感很有趣,但特別的醬汁有介末味,有d辣的口感。(如果讓客人知道醬汁會較好!)店鋪人流不多.......我們坐到8:30pm客人都只有3-4枱。

這裡點餐要出去先付款,稍後食品便有職員送來。
下午茶--- $19 香草菌菇厚吐司
好香脆,用料很多。。。抵食!
$72 香草忌廉三文魚意粉
Yummy!
$56 厚切吉列豬排鬆餅三文治

2017-02-20
尖沙咀一向多野食,簡直雲集多國多款式菜,中,西,日,韓……放是,串燒,酒吧,多到揀唔落手,為食妹一向乜都食,不過貴野就一次起兩次止,平野食多無妨,嘩哈哈,今日為食妹又黎到尖沙咀尋覓我的放假午餐,獨居真的懶煮,回媽子家姐屋企又怕嘈,最終黎左RBTEA....我見食評都唔算好多人讚,但自付的食物又唔係覺得唔好食,所以推介一下點左呢杯雪糕芒果沙冰,份量好大杯,又好好飲,有個牛奶雪糕球,冰凍十足,芒果鮮又甜,沙冰打得幾滑,又唔會好甜甜呢個菇菇薄脆脆,雖則得個幾片,但好夠飽,香脆又可口,菇菇好多,焗得香噴噴又熱辣辣,真係火熱動感誇啦啦,真係好食味道唔會好鹹,適中啦,所以唔太愛菇既愛都竟然食曬
味道唔會好鹹,適中啦,所以唔太愛菇既愛都竟然食曬
2016-12-14 673 瀏覽
Ice cream Waffle Tea Set ($29)全店最滿意就係佢張搖搖椅 同姊妹係到坐下講下八卦都幾舒服😁食物方面就普通啦 waffle似厚底格仔餅 但係只係暖暖地🤔 而且一次係放左好耐嘅絕對唔係新鮮整出嚟 🤔上面有一大舊忌廉同雪糕😳味道正正常常應該係雀巢雪糕不過係以呢一個價錢來講都還可以

2016-12-14 498 瀏覽
這個賣相非常美麗的珍珠奶茶Pancake相信是香港鮮有又或是唯一的吧~好來介紹一下。・Pancake好有麥記的感覺,也是鬆軟系的,三塊加埋成為一口不過份,算不錯的~・珍珠夠彈係ok既~問題是珍珠奶茶topping,也太少了吧!根本不夠味,被pancake的牛油味完全搶掉了。

2016-12-01 590 瀏覽
係尖沙咀附近做完野,想搵個地方抖一抖、發下夢就去到新文華中心呢間RBTea啦下午茶時段人唔多坐位舒適空間尚算濶唯獨不太好的係要自己出去買野食對於自己一個人來講就煩啲,陣間行開就有可能要搵過第二個位啦點咗個珍珠奶茶信義妹對珍珠有偏愛,成日久不久就想飲番杯茶味香濃,奶就適中,對於愛多奶的人來講,可能要加多啲奶啦一壺來講都可以飲好耐份量都多~~~~可以慢慢歎茶 叫了PIZZA太好笑啦~~~~個PIZZA唔夠位放..............有啲要重叠咗...........我覺得就差少少.............餅底香脆芝味濃郁如果茄醬可以再多少少就更好啦
係尖沙咀附近做完野,想搵個地方抖一抖、發下夢

就去到新文華中心呢間RBTea啦

下午茶時段人唔多

坐位舒適

空間尚算濶

唯獨不太好的係要自己出去買野食

對於自己一個人來講就煩啲,陣間行開就有可能要搵過第二個位啦

點咗個珍珠奶茶

信義妹對珍珠有偏愛,成日久不久就想飲番杯

茶味香濃,奶就適中,

對於愛多奶的人來講,可能要加多啲奶啦

一壺來講都可以飲好耐

份量都多~~~~可以慢慢歎茶

叫了PIZZA

太好笑啦~~~~

我覺得就差少少.............

餅底香脆

芝味濃郁

如果茄醬可以再多少少就更好啦

2016-11-15
下午茶
2016-10-06 653 瀏覽
話說本人好鐘意飲珍珠奶茶今日竟然比我搵到呢間餐廳有珍珠奶茶口味既PANCAKE!我馬上走左黎試PANCAKE帶點鬆軟唔硬身,上面既醬係奶茶味,所以係少甜上面全部都係珍珠整體還可以啦
話說本人好鐘意飲珍珠奶茶

今日竟然比我搵到呢間餐廳有珍珠奶茶口味既PANCAKE!

我馬上走左黎試
PANCAKE帶點鬆軟唔硬身,上面既醬係奶茶味,所以係少甜

上面全部都係珍珠
整體還可以啦
2016-08-03 1646 瀏覽
女生就是很多話題,怎樣聊也聊不完,所以女生們的聚會的其中一項就是喜歡到環境舒服的地方慢慢互談心事。.這一次為了方便兩人回家而來到尖東,並選了以小兔作主題的RBTea。餐廳是採用半自助方式,職員帶位子後,食客要自行到外點餐及告訴其位子,然後職員會送上食物。.餐牌分了套餐跟散叫的餐牌,不過我手上的餐牌曾遭人塗鴉,一開始還以為有些食物不再提供,但後來才發現是塗鴉過。雖不是餐廳的問題,但看到這樣的餐牌也是有點不太好。.因為晚市套餐選擇不多而不太合個人口味,我們只選了一個套餐,而另一個散叫。.先來的是餐湯——香濃忌廉蘑菇湯,雖加了不少蘑菇是不曾,但味道太咸了。 .然後的是香濃忌廉蜆意粉,意粉質地是煮得不錯,但整個意粉的忌廉味道淡了一點,蜆也是沒味道,令這個意粉吃下去沒味道。 .再來的是香草忌廉煙三文魚意粉。本想點鬆餅的all day breakfast, 但也有想過可能點鬆餅作甜品就改選了意粉。但卻想不到,這一個意粉是吃過的幾碟中相對地是最好的,同樣是忌廉汁,但這個調味適中,不會太咸也不會沒味道,而且也很creamy,拌著三文魚跟少許西蘭花一併吃,不錯的意粉。.最後餐飲點了熱檸檬紅茶,餐廳

香濃忌廉蘑菇湯

香草忌廉煙三文魚意粉
熱檸檬紅茶
最後餐飲點了熱檸檬紅茶,餐廳的冷氣也有點大,所以喝杯暖暖的飲品感覺很好。
雖然食物質素不太穩定,但價錢算是親民,而且沒有限時,可以在環境舒服的地方跟朋友慢慢吃慢慢聊。
2016-06-23 1783 瀏覽
今日朋友幫我慶生,來到RB Tea,因為大家也被台式甜窩夫深深吸引著!  尖東是商業地區,到了晚餐時段,人煙疏落。我們坐在牆邊的卡位,自成一角,環境舒適寧靜,感覺好似包場! RB Tea的裝潢很雅致,用了淺緣色的清新格調,餐廳四周也放了緣色的小盆景、兔仔耳朵作點綴,看著心情也覺得放鬆。我們點了2個套餐互相分享,分別是香濃忌廉蜆意粉和焗忌廉野菌螺絲粉,餐飲也Upgrade為珍珠奶茶。珍珠奶茶非常大杯,而且奶味香濃,珍珠Q彈、有嚼勁,愛好甜飲品的食客必點! 香濃忌廉蜆意粉也很好味, 忌廉汁杰身,意粉和蜆肉吸收了忌廉汁的甜味,每條意粉掛住濃稠忌廉汁,入口creamy! 切碎的羅勒絲也令賣相更美觀,如果意粉加入少許煙肉伴碟,應該會更滋味!焗忌廉野菌螺絲粉也是我的最愛,螺絲粉焗得恰到好處,軟硬度適中。螺絲粉除了忌廉汁,還帶有芝士味,雜菇、野菌也鮮嫰爽口,配上煙肉,熱辣辣的感覺令人大快朵頤!芒果窩夫也是必點推介,賣相吸引! 窩夫脆卜卜,帶豐富牛油味,還灑上了糖霜,甜甜的很美味! 作為甜品控的我也向店員要求額外糖漿,倒在每格窩夫上,非常邪惡!  餐廳的店員很細心,幫我們合照之餘,也在窩夫上枱後,為我
香濃忌廉蜆意粉+珍珠奶茶
焗忌廉野菌螺絲粉
芒果窩夫
 餐廳的店員很細心,幫我們合照之餘,也在窩夫上枱後,為我們主動捧上乾淨的碟子, 貼心程度不俗!
2016-06-22
香濃忌廉蜆意粉+珍珠奶茶
焗忌廉野菌螺絲粉
芒果窩夫
2016-05-29 1209 瀏覽
和一班又叻又隨和的同學上完training, 便到附近吃lunch, 揀了RBT, 這兒lunch set有飯有意粉,另外也有all day breakfast之類選擇,我就從a la carte揀了我從未吃過的鹹味waffle sandwich,以吉列豬扒作餡及一杯凍鮮果茶。果茶先上,一看便知不是一般的紅茶底,偏綠茶方向。又不是咖啡弄派,貼近Dazzling派,是較清,橙汁味不太稱霸那種。不過,我個人偏愛咖啡弄的做法多些, 亦是台式果茶與一般西式果茶的明顯分别。這冰水果茶加入的水果最獨特的種類是香蕉,但又不知為何連茶進食時,並沒有格格不入的口感,其他也是柑橘類及蘋果片,色彩鮮豔,加入一小片碧綠薄荷葉,賣相美美的,入喉也舒服清爽,不太甜,同時滲出淡淡的果香及茶味。窩夫吉列豬扒三文治這組合若用碟分開兩片三角窩夫配一片吉列豬扒,就十分平凡,像西式早餐般,但像這厚厚的三文治般賣相,我只品嘗過中間夾cream或雪糕的甜品version。窩夫三文治用淺色木板加薯角上枱,又令成個item的價值提升,頗配合Cafe走田園寫意風的路線。薯角即炸,熱辣辣,中心的薯仔口感也綿密,有着中等程度的薯味,絕對為
窩夫吉列豬扒三文治這組合若用碟分開兩片三角窩夫配一片吉列豬扒,就十分平凡,像西式早餐般,但像這厚厚的三文治般賣相,我只品嘗過中間夾cream或雪糕的甜品version。窩夫三文治用淺色木板加薯角上枱,又令成個item的價值提升,頗配合Cafe走田園寫意風的路線。薯角即炸,熱辣辣,中心的薯仔口感也綿密,有着中等程度的薯味,絕對為這個窩夫三文治加分。當然你不會expect有北海道及比利時薯條的濃郁薯香吧!
窩夫有點微甜,像甜餐包的味道,與脆皮豬扒及沙律醬也出奇的夾,而且豬扒也沒有太乾太硬感,中心仍有肉汁走出來,唯一美中不足是吉列層稍厚,否則也貼近完美!

2016-03-21 1136 瀏覽
尖沙咀東lunch time時間人好多! 經過哩間RBtea又唔洗等位! 就試一試!哩度午餐選擇唔多! 得幾個揀!我地一行3人就order左焗豬扒飯/香濃忌廉香腸意粉/忌廉磨菇鴨胸螺絲粉!焗豬扒飯好淡....係好似接近沒有味道的!不論飯同豬扒都係冇味既! 飯好硬! 蕃茄洋蔥唔知點解都冇乜味= = 有點失望! 因為係即叫即焗!至於香濃忌廉香腸意粉/忌廉磨菇鴨胸螺絲粉都係失望的!意粉同埋螺絲粉都係好硬! 不夠淋也不夠味!沒有忌廉味之餘仲係淡淡的! 而好采香腸同鴨胸都有反d味道平衡返...飲品我order 熱檸檬綠茶同埋熱檸水!好唔鐘意佢係幫我地加埋糖...冇問我地要既甜度已經加了(哩d唔係只係茶餐廳會發生嗎)!點知好甜...真的沒有下次了!
尖沙咀東lunch time時間人好多!
經過哩間RBtea又唔洗等位! 就試一試!
哩度午餐選擇唔多! 得幾個揀!
焗豬扒飯好淡....係好似接近沒有味道的!
有點失望! 因為係即叫即焗!
至於香濃忌廉香腸意粉/忌廉磨菇鴨胸螺絲粉都係失望的!
意粉同埋螺絲粉都係好硬! 不夠淋也不夠味!
沒有忌廉味之餘仲係淡淡的!
而好采香腸同鴨胸都有反d味道平衡返...

飲品我order 熱檸檬綠茶同埋熱檸水!
點知好甜...
真的沒有下次了!
2016-03-18
2016-02-25 845 瀏覽
眼見約見客人的時間還有一個多小時, 便隨便看看尖東有沒有high tea 好去處。行過新文華中心, 一上到一樓, RBTea 的門口很開揚, 很welcome 似的, tea set 還不錯, 更有甜品選擇。位置很闊, 夠靜。點了個炸雞+凍檸茶, 本以為會略乾的雞塊, 意外的juicy, 配有酸青瓜粒的他他醬和小撮火箭菜, 不失為一個食tea的好選擇, 凍檸本身已混了檸檬汁, 還有一小塊已擠壓了的青檸在內, 夠清新.多了一個high tea 的好去處, RBtea

多了一個high tea 的好去處, RBtea

日式唐揚雞塊
2016-02-22