2014-07-12 1325 瀏覽
今日同粉絲喺呢頭做完野~ 所以搵地方醫醫肚~~粉絲心思非常唔簡單~揀左好耐先決定黎呢到~下午茶時段唔洗等位就入得~ D枱放得有密左少少 ~同隔離枱好冇距離,幸好枱櫈都算大張,感覺都坐得好舒服望下個餐牌~服務員話因而家係下午茶時段,出品有限,我地望完又望~先有決定~豬軟骨蕃茄濃湯拉麵 - 蕃茄濃湯唔算好濃,食得出係''開水''貨式,出品一般~幸好唔會太咸~拉麵本身就煮得淋左少少~加上我又食得慢~浸得更淋,所以更減份~豬軟骨有兩小件~好淋好有味~唔錯~只係少左D~肥牛炒面 - 好大碟好勁份量~一D都唔欺場~漿汁炒至入味又乾身~上枱熱騰騰,肥牛係打邊爐貨式,真係好肥~!雪糕厚多士粒 - 成餐飯的主打~厚多士粒切到大大粒拎去炸再配合埋朱支力雪糕~對呢類甜品要求真係唔高~只要擺得好好睇睇靚靚地就可以了~師夫真係做到呢個效果~!一睇到就覺得好開心~~而且唔算好甜,感覺一D都唔肥膩!正~~又傾又講都唔知時間過~服務員們唔會成日過黎打擾客人~感覺好好~最後餐飲我地照舊點左杯熱檸系列完成今餐的句號總括黎講..唔錯的KILL TIME 好地方~!值得再去~!
今日同粉絲喺呢頭做完野~ 所以搵地方醫醫肚~~
粉絲心思非常唔簡單~揀左好耐先決定黎呢到~
幸好枱櫈都算大張,感覺都坐得好舒服
最後餐飲我地照舊點左杯熱檸系列完成今餐的句號

題外話/補充資料: 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...行遠一D!
2014-02-10
2014-07-01 1095 瀏覽
幾次到九龍灣都是來做野,多數是別早餐,很小是吃午餐的,今次同女人來到德福,便走到POKKA CAFE咬午飯。記得以前到POKKA咬野,他們的水準都不是太差的。好的們今天就入去咬野。照燒一口牛肉:鐵板上來,來到已聽到「吱吱」聲。再配上一個白飯。牛肉味道不錯,不過(那)到D肉很鬆,醬汁卻相當不俗,有些冲有些薑蓉。一個牛肉一口飯連汁,都OK。太平洋海鮮湯烏冬:濃濃的面豉湯,內裡有些魚塊,蚧柳,青口,虾,番茄等等.......D肉類,都預左冇味道,幸好湯夠熱夠濃。烏冬都可以的煙煙韌韌。不錯不錯。不過貴左D,成舊幾水。2個人午餐要$2XX,好似貴左D,但又不是那麼好吃。一次過便算吧,又吾係成日去。
照燒一口牛肉
2個人午餐要$2XX,好似貴左D,但又不是那麼好吃。
一次過便算吧,又吾係成日去。
2014-05-14 1808 瀏覽
為了避開洶湧的人潮, 我家通常也會提早一至兩天慶祝母親節,這年媽媽積極作最後衝刺, 企圖儲夠分換取POKKA下年度的八折卡,因此媽媽節就到這裡助媽媽一臂之力嚕餐廳推出母親節套餐, 定價較平時的SET DINNER為高, 加上套餐附有炸物作前菜, 思前想後我們還是決定對皮膚好些,選擇了普通的SET DINNERSET DINNER可選湯或沙律, 之前試過木瓜雞肉沙律, 覺得味道清新可口, 因此這次又再選了這個木瓜雞肉沙律 1/10: 木瓜過份苦澀, 完全嘗不出應有的甜味, 墊底的生菜亦然紅酒汁豬扒 7/10: 這個的全名真的記不住, 只能簡單的把主菜材料和醬汁名稱join起來 豬扒味道尚可, 惟某些位置過硬, 需要費一點勁才能切開, 翠肉瓜等配菜爽脆味美, 沾上醬汁來食味道很讚晚餐甜品--紅豆凍餅配雲呢拿雪糕x骨膠原 8/10: 第一次吃的時候真的很好奇餐廳經常推銷的骨膠原究竟是什麼東東, 其實它的質感類似果凍, 但味道十分淡, 該晚的出品亦開得太稀, 像一個泡泡池圍着雪糕球雖然是附送的甜品, 但凍餅的製作毫不馬虎, 我尤其喜歡它的餅底, 十分脆口, 與上層軟綿綿的慕思和蛋糕在口感上形成
為了避開洶湧的人潮,
我家通常也會提早一至兩天慶祝母親節,
這年媽媽積極作最後衝刺,
企圖儲夠分換取POKKA下年度的八折卡,
因此媽媽節就到這裡助媽媽一臂之力嚕

加上套餐附有炸物作前菜,
思前想後我們還是決定對皮膚好些,
選擇了普通的SET DINNER

SET DINNER可選湯或沙律,
木瓜雞肉沙律

雖然是附送的甜品, 但凍餅的製作毫不馬虎, 我尤其喜歡它的餅底, 十分脆口, 與上層軟綿綿的慕思和蛋糕在口感上形成對比, 每次我也是為了這款甜品(當然慕思口味會改變)而選SET DINNER呢

結語:
這晚的餐點屬水準之下, 希望餐廳在挑選食材時謹慎一點(不要苦澀木瓜!), 但就上幾次的水準而言, 還是值得再來的, 希望媽媽成功取得八折卡嚕
2014-05-10
母親節
2014-04-13 1516 瀏覽
之前經過,見佢門口有好多獎同好多好似幾好食同幾靚d食物模型,就誤以為佢食物質素應該都有返咁上下。之前我妹考完試早放 就一齊去間野食lunch完全唔使等就入得,個段時間都算係放飯時間,但竟然唔使等,其實都説明左D野。一入到去首先就同我妹講笑咁講點解D裝修咁old school 有少少老氣。入到去按排坐係店中央的位置,可以見到店較入嘅位置係一個人都冇d燈又熄左感覺不太好😰咁我知道唔可以要求咁多,可能佢唔係sell環境係sell食物。所以都冇咩所謂睇menu,一睇差唔多樣樣野都座底一百蚊起。不過都冇所謂,心諗佢lunch都買百幾蚊,食物質素應當該都ok。點知......都話古人有智慧,做人真係唔可以以貌取人,食物如是,都唔可以以價錢menu上的圖去估計食物質素。我跟我妹分別叫了一個setB lunch(d名唔太記得,因為本身冇諗住寫食評,但佢真係伏,唔希望大家踏地雷,總之係三文魚意大利飯啦)同一個散叫嘅龍蝦海鮮意粉(個名唔太肯定)。佢先黎個湯同餐包。個湯係打碎的紅蘿蔔湯加昆布,真係冇咩味加唔好食,可能個時肚餓,我食晒成個普通餐包。個個湯就食左幾口就放堆一邊。講賣相,湯都算。我妹叫個意粉先恐怖
之前我妹考完試早放 就一齊去間野食lunch

講賣相,湯都算。我妹叫個意粉先恐怖。當個侍應送上意粉時我同我妹都o晒,我地仲問係咩,以為佢送錯。仲同佢地講冇叫過呢樣野(我地真心以為佢地搞錯)點知個白白有咩色嘅意粉竟然係個龍蝦意粉,同menu圖完全唔同,先唔講佢有幾多料,圖個份明明係紅醬,而我見到個份係冇色😰個侍應仲話張圖係show返個食物有咩材料 同現實會有d唔同...下...佢講咩呀。我個時聽完佢講真係嬲嬲地,爆左句唔係少少唔同係好唔同囉😡 佢之後就走左唔理我😑

之後,我個setB個賣相都同張相都相似,算係咁啦。

好.講味道,真係好一般,特別個意粉。不但外觀差,料少,意粉仲要煮到好似伊麵咁😰而個setB,我覺得個飯幾好,不過就少左d食四五口就冇,個三文魚就係熟左嘅三文魚味囉😐

到埋單,要加一,要成三百三十蚊到。😶
我打從心𥚃覺得唔值,佢憑咩賣呢個價錢,環境唔得,食物唔得,服務普通,佢憑咩???

最衰冇影到相俾大家睇,希望大家都明白當你睇到同食到d咁嘅野時係唔會想影相。

我真係覺得好失望同不解,當我出去佢門口睇佢d獎時發現原來係安全獎😑可能佢廚房好安全拎左好多安全獎😑

上述純粹個人意見,可能我先對佢期望高左,同叫左佢全間野最唔得d食物啦,可能佢都有野好食不過我冇呢個口福啦

不過就我而言,我係唔會再去食,我深深覺得佢係個伏,亦從另一角度明白古人的道理(人不可貌相)

2014-04-09
2014-03-11 1666 瀏覽
家姐話成個月冇食Pokka好掛住尼度嘅墨汁意粉,咁就一於今晚再開餐啦!去到又係要等位不過預咗,又係指定動作先留電話即閃去Shopping 等Call最近要Keep fit 所以order 一客凱撒沙律 , 材料十足有牛油果/煙三文魚/蝦肉/雞肉,配汁酸微微非常醒胃,家姐就梗係墨汁意粉啦!佢話雖然得兩粒但好大粒,意粉有口感上次有張貓屎咖啡Coupon未用就等我今日試試啦!侍應生哥哥話而家做緊推廣加$10可以加骨膠原喎,仲話飲完會靚D,如果即時買有關產品又有特別折扣優惠,可以靚喎我同家姐又點會走寶呢,即管試試又加咗骨膠原粉嘅咖啡又真係幾滑,加埋侍應哥哥極力推介仲話佢個靚女經理日日都飲所以咁靚,所以我同家姐最終都買咗一盒返去試吓

2014-02-09 1461 瀏覽
這次到九龍灣也是選擇pokka cafe,因為實在是忘不了那裡的咖啡。首先來的是藍山咖啡,第一次嘗試,未加糖及奶時,入口有些澀,但是可接受的,當加了少許奶後,已變得很好味,不需加糖也可。  之後來的小食拼盤也很惹味。特別喜愛那漢堡,很juicy,而且很軟熟、不黏牙。洋蔥圈結薯角也熱騰騰的,我個人喜歡原汁原味的,但點些少醬汁更有風味。雞鎚帶有淡淡檸檬清香,加上肉質嫩滑,美味極了。牛仔骨也是啖啖肉,很juicy。最後便是格格多士,保持一貫的水準,軟綿綿、香噴噴,日後仍會繼續叫的。

藍山咖啡
榛子麥嘜格格多士
題外話/補充資料: 這次侍應生很貼心,我們點了餐後便給我們食物碟及甜品碟了
2014-02-09
藍山咖啡
榛子麥嘜格格多士
2014-02-07 1310 瀏覽
一直以來都相約朋友到九龍灣這間pokka cafe相聚,當天點了幾款食物同飲品,水準都是超高的!榛子麥嘜多士格格。一粒粒立方體的多士,熱辣辣、香噴噴、軟綿綿、味道好正。是我每次到pokka cafe必叫的食物。這個窩夫+雪糕的甜品,都是好味道的。最喜歡朱古力味的雪糕,而且窩夫也是軟綿綿的,趁熱吃最好。每次也一定飲的pokka咖啡,正! 我本身是不飲齋啡的,但pokka這杯咖啡,即使未加糖漿及奶,入口也不苦澀,還有濃濃的咖啡味道。所以只要加上少許奶及糖漿調調味,已經好好飲了!
榛子味麥嘜多士格格
是我每次到pokka cafe必叫的食物。
凍咖啡

題外話/補充資料: 每次到九龍灣的pokka cafe都有賓至如歸的感覺,日後也會繼續惠顧的!:)
2014-01-18
榛子味麥嘜多士格格
凍咖啡
2014-01-21 1405 瀏覽
呢日我地2人中午來到,也是我第2次來食,不過上次就係下午茶,今次Lunch就唔同,雖然係中午,不過已經幾滿座噃。當我地坐下,店員即時放低Set Lunch Menu同介紹今日餐牌,不過Set Lunch冇沙律,所以還是要另叫一個沙律,老頂係咁推介我飲咖啡,佢果然知我係好愛咖啡嘅,最後我地點選以下食物:① 珍寶凱撒沙律 Jumbo Caesar Salad ($96)② 哥倫比亞極品咖啡 ($52)③ (餐) 三文魚龍蝦汁扁意粉 跟百佳咖啡、沙律率先上枱嘅係跟<餐沙律>及<百佳咖啡>,雖然只係跟餐沙律份量細細,但沙律菜新鮮更有細細三文魚生,跟醋汁同食爽口清甜。<百佳咖啡>來到時,聞一聞但唔香,我試飲一啖,唔酸比較淡口,呢個係較適合怕苦的人飲呢。不消一會就到<三文魚龍蝦汁扁意粉>出場,當我見到咁多汁時都驚驚地,因為我係幾怕多汁嘅...可是呢個龍蝦汁好濃郁又幾好味喎,扁意粉硬度適中,三文魚與小龍蝦份量差不多,小龍蝦仍帶點鮮味,三文魚少少散但都好食,成百蚊都碟都算值!之後到我的<珍寶凱撒沙律>,又真係幾珍寶,最衰係自己唔記得叫沙律醬另上,最憎就係

② 哥倫比亞極品咖啡 ($52)

③ (餐) 三文魚龍蝦汁扁意粉 跟百佳咖啡、沙律

③ (餐) 三文魚龍蝦汁扁意粉
之後到我的<珍寶凱撒沙律>,又真係幾珍寶,最衰係自己唔記得叫沙律醬另上,最憎就係凱撒沙律的沙律醬.....
多得沙律菜新鮮爽口,除沙律菜,牛油果份量最多質感也不錯,小蝦都新鮮有解蝦味,眼見的雞肉粒似燒肉粒多D,因為冇乜雞味呢, 煙三文魚同麵包脆粒最正!
最後終於到我的<哥倫比亞極品咖啡>,呢到點熱咖啡,店員會係即場係你面前係倒落杯,感覺高級而新鮮~嘿
聞一聞好香,甘而不苦酸味較低,齋飲唔落奶已經好飲,的確幾好。
<餐沙律>+ ② 哥倫比亞極品咖啡 ($52)
不過原來Pokka Cafe唔係加一,而係收1.5% Service Charge,呢餐 Lunch 埋單成3百多蚊,我就覺得幾貴,只係呢到勝在店員服務態度真的超好,材料都唔係差,有人請嘅話就真係正喇。

2014-01-17
生日
③ (餐) 三文魚龍蝦汁扁意粉
<餐沙律>+ ② 哥倫比亞極品咖啡 ($52)
2013-12-20 933 瀏覽
嚟好九龍灣都唔知食咩好嘅時候睇吓水牌原來德褔都有Pokka Cafe,既然上兩次食過都唔差,今日男友生日就帶佢去食吓好嘢啦行到門口竟然要等位,但門口個哥哥好好咁同我講大部份人客都係食緊等候時間應該冇咁快,可以留個電話號碼然後去Shopping 先有檯就會call我,佢仲提醒我手機開番響聲怕我聽唔到好細心啊!大約半個鐘後收到電話線通知終於有得食喇!一入到去有個四眼哥哥同我講天氣凍不如比兩杯暖水你地好唔好?唔洗講梗係好啦然後就介紹今晚晚餐係……咩咩咩又可以選擇跟餐湯或者沙律見佢咁有誠意就叫咗兩份晚餐,男友要咗入份沙律廚師真勁原來南瓜做沙律係好好食咖夠特別認真不錯,我要南瓜蓉忌廉湯熱辣辣可以先暖吓個胃,男友話羊扒肉質都好滑唔鞋口又唔算太肥very good wow !我嘅軟殼蟹意粉都唔差啊軟殼蟹炸得香脆意粉份量又唔太多(啱晒我要留半個胃食甜品)餐飲可以加$15飲藍山喎!我嘅至愛咁就梗係加啦!最後就係我第二至愛 Tiramisu 格格唔洗我再多講啦!男友都戀上咗我叫嘅格格多士巧巧味啊!男友仲話下次要帶埋佢媽咪嚟試吓
然後就介紹今晚晚餐係……咩咩咩又可以選擇跟餐湯或者沙律
見佢咁有誠意就叫咗兩份晚餐,男友要咗入份沙律
咁就梗係加啦!最後就係我第二至愛 Tiramisu 格格
  • Tiramisu 格格
  • coffee
  • 藍山咖啡
2013-09-10 696 瀏覽
pokka cafe啲野食講真係好味,不過佢地成日轉MENU就加價,會員折扣制度又改,我張八折咭剛夠四千續期後,都唔知頂唔頂到落去,因為跟住要滿六千先可以再續到八折咭喇。照燒雞亦,貌似普通,但醬汁美味。煎牛脷,厚身得來夠淋,一啲都唔韌係好難得。焗牛油果海鮮飯,味道係好既,不過對啲海鮮不要太高期望,下次叫焗三文魚飯會好一點。焗豬扒飯,芝士蕃茄味好好味,豬扒都夠份量亦有豬扒味。樣樣都好食,唔加價就仲好!

照燒雞亦,貌似普通,但醬汁美味。
煎牛脷,厚身得來夠淋,一啲都唔韌係好難得。
焗豬扒飯,芝士蕃茄味好好味,豬扒都夠份量亦有豬扒味。
樣樣都好食,唔加價就仲好!

2013-08-14 473 瀏覽
早知道天文台會係2:00PM前落球, 會改三號風球所以決定早D出門口返工, 廢事到時迫爆地鐵站1:00pm 還是八號風球下的時候, 我已經返到九龍灣~~~去了我一直想試的Pokka Cafe午餐~~~我一個人坐左張4人台~~去Pokka Cafe之前我去左‎Starbucks換免費咖啡員工好有禮貌咁同我講: 我地唔比帶外來野飲 , 不如我幫你轉左隻杯餐牌同實物都算一樣樣LA 不過我又唔記得叫佢汁另上生菜係好新鮮, 不過我一睇到隻蝦就唔開心個沙律汁亦太甜.....雞肉粒肉質太實, 又無雞味....餐牌同實物都係一樣樣 需要等15-20 MINS~我ORDER左去cream~~~雪糕上的朱古力蛋卷"淋"既!!! 士多啤梨雪糕都係普通貨色~雪糕旁的士多啤梨片是甜的但係夾餅 (窩夫) 上的士多啤梨是酸的!!!即叩即製的夾餅 (窩夫) 新鮮熱辣辣出場~~~外脆內軟 , 見到密度都好高充滿蛋香 , 配士多啤梨雪糕一齊食~~~非常美味!!!結尾: 因為我長期都需要減肥, 所以我只可以試到佢的沙律但係沙律都令我失望...其他主食我真係怕了......我諗我下次再幫襯都只會試佢地的甜品報告完畢~~~
早知道天文台會係2:00PM前落球, 會改三號風球

所以決定早D出門口返工, 廢事到時迫爆地鐵站

去了我一直想試的Pokka Cafe午餐~~~
我一個人坐左張4人台~~
珍寶凱撒沙律
餐牌同實物都算一樣樣LA

不過我又唔記得叫佢汁另上
生菜係好新鮮, 不過我一睇到隻蝦就唔開心

個沙律汁亦太甜.....雞肉粒肉質太實, 又無雞味....
餐牌同實物都係一樣樣
 需要等15-20 MINS~
我ORDER左去cream~~~
雪糕上的朱古力蛋卷"淋"既!!!

士多啤梨雪糕都係普通貨色~雪糕旁的士多啤梨片是甜的
士多啤梨夾餅雪糕新地
但係夾餅 (窩夫) 上的士多啤梨是酸的!!!
即叩即製的夾餅 (窩夫) 新鮮熱辣辣出場~~~
外脆內軟 , 見到密度都好高

充滿蛋香 , 配士多啤梨雪糕一齊食~~~非常美味!!!
結尾: 因為我長期都需要減肥, 所以我只可以試到佢的沙律

但係沙律都令我失望...其他主食我真係怕了......
我諗我下次再幫襯都只會試佢地的甜品

報告完畢~~~

2013-08-14
2013-06-28 345 瀏覽
6:45PM 到達, 不用等位, 仲有2款BB櫈供應... 但冷氣太大...以下是3個女仔食量, 有點眼濶肚窄.. 1) 頭盤 - 芝麻醬去皮蕃茄涼涼的很清新, 3人的份量剛剛好... 2) 頭盤 - 什錦拼盤什錦拼盤內的豚肉漢堡和雞翼, 肉質很嫩, 但薯條和豬肋骨有點太焦... 3) 主菜 - 意或肉丸意粉普通, 沒有驚喜... 4) 主菜 - 雞肉煎意大利飯煎過的意大利飯, 因為飯內有芝士, 而且飯面有煎過, 所以咬落去脆卜卜很香口,而且有很薄的炸紫蕃薯做伴碟, 少少甜味, 不會覺得意大利飯太漏... 很好!!

以下是3個女仔食量, 有點眼濶肚窄..

1) 頭盤 - 芝麻醬去皮蕃茄
涼涼的很清新, 3人的份量剛剛好...

2) 頭盤 - 什錦拼盤
什錦拼盤內的豚肉漢堡和雞翼, 肉質很嫩,
但薯條和豬肋骨有點太焦...

3) 主菜 - 意或肉丸意粉
普通, 沒有驚喜...

4) 主菜 - 雞肉煎意大利飯
雞肉煎意大利飯
芝麻醬去皮蕃茄
什錦拼盤
題外話/補充資料: 我地沒有點飲品&甜品, 所以埋單 $350, 真係好抵!
2013-06-27
雞肉煎意大利飯
芝麻醬去皮蕃茄
什錦拼盤
2013-03-30 204 瀏覽
亞姐就黎last day, 佢話做左咁耐都未食過德福間Pokka Cafe, 所以同埋同team幾位同事一齊去左食佢既farewell lunch!我早兩個星期已經book 定檯... 早1日再打去reconfirm...有乜理由去到仲要我地等位?!最尾擾攘一輪後.. 餐廳經理幫我地安排左位置...我地其中四位同事點了set lunch... 以為食set既質素因為師傅一直整開... 會好D...點知真係大失所望!鮮茄香煎魚柳個汁真係難食得好過份.. 又唔熱又出水...條魚係霉架.. 明明話係煎.. 但係點解連粉漿煎完都可以是又碎又腍又霉的哩...連西蘭花都overcook了...好失望..係翠玉瓜稍稍食到佢既瓜香甜味...燒汁雞柳配薯菜雞柳竟然多了一件鴨胸!?這個set係三個set裡面最好的了...只少佢既薯角同茄子剪得脆口, 仲係熱辣辣的~法蘭克福腸就不過不失~整體尚算okay..黑椒雞柳炒意粉最離諎莫過於哩個餐.. 作為一間有番咁上下名聲既餐廳.. 每個餐既份量竟然可以差咁遠...男同事點的份量很少.. 意粉少, 雞柳得1件.. 連洋蔥紅黃椒絲都欠奉..反而另一位女同事既就意粉好
有乜理由去到仲要我地等位?!
最尾擾攘一輪後.. 餐廳經理幫我地安排左位置...

我地其中四位同事點了set lunch...
以為食set既質素因為師傅一直整開... 會好D...
點知真係大失所望!

鮮茄香煎魚柳
個汁真係難食得好過份.. 又唔熱又出水...
連西蘭花都overcook了...好失望..
係翠玉瓜稍稍食到佢既瓜香甜味...

燒汁雞柳配薯菜
雞柳竟然多了一件鴨胸!?

這個set係三個set裡面最好的了...
只少佢既薯角同茄子剪得脆口, 仲係熱辣辣的~
法蘭克福腸就不過不失~
整體尚算okay..

黑椒雞柳炒意粉
最離諎莫過於哩個餐.. 作為一間有番咁上下名聲既餐廳..
每個餐既份量竟然可以差咁遠...
反而另一位女同事既就意粉好多, 雞柳都多幾舊.. 我地同店員反映後.. 店員話拎入廚房幫我地兜兜佢..
終於多番D配料...
但配料既份量同意粉的唔係應該有定好架咩....?
這個幼意粉是炒得偏硬身的, 所以比較有嚼頭~
set lunch 有配沙律或麵包濃湯..
我和另外兩位同事點了沙律, 佢有三隻醬汁揀, 一款柚子味, 一款芥末味, 一款芝麻味..
我選了柚子, 另外兩位同事點了芝麻...
我吃了一小口... 立刻要飲好多水...
明明就係豉油丫!一啲柚子味都無..
我問店員隻汁係咪真係柚子.. 店員話係.. 我話但係一啲柚子味都無... 剩係得咸味.., 店員個樣好不禮貌好串咁話「哩隻肯定係柚子味!我敢擔保!」
我話真係好咸, 店員話「我肯定係柚子!」..
我覺得無意思同個店員好爭論... 麻煩佢可否俾第二隻汁我.. 我就選了芥末.. 佢就不肖地話~「芥末係辣架喎~~」
我話我知道, 麻煩你~
... 之後個店員叫佢身邊另一位店員幫我去拎..
仲同另外個店員講「哩隻一定係柚子囉~但佢話要芥末喎~~」...

餐具都要我地三次追問店員拎先俾得齊6份.. (我地6個人.. 佢剩係俾左3份餐具開頭..)

是日我聽到餐廳經理不斷走到不同既檯同客人道歉... 唔知係咪果日店舖出了特別多情況定係平時都係咁..
但今次之後我對pokka cafe 既印象真係差左好多..
以前食過旺角的唔係咁架...
真係唔會再去啦~~
poor experience ...
2013-03-21
2013-01-31 159 瀏覽
雖然睇完三個鐘頭既戲已經7點, 但係完全唔覺餓, 係APM 行嚟行去搵唔到想食既嘢!行到將被重建既舊區, 都諗唔到想食乜!最後, 同身邊果位拖著手, 由觀塘行到九龍灣 。一路行居然諗起ex同我講過, 「只要同我一齊行, 行幾耐行去邊到, 都咁開心! 」以前我一直都唔明點解有車唔搭, 成日都行路! 到現在終於都體會到, 當同所愛既人拖著手前行, 感覺既實在又窩心, 但又一邊擔心身邊既人會好攰!會心疼!難以想像那些年來ex係以e種咁心情一直照顧著我, 而幼稚既我最終係百般可護既掌心逃脫, 闔上眼那短短的一刻, 諗起ex既指責, 心滿載著悔疚虧欠!但手中反而更加捉緊身邊果位!我地去到德褔之後選擇左好耐好耐都無幫親過既Pokka Cafe, 只係等左一陣就可以就座, 我地最後揀左...三文魚salad- 份量不少,煙薰三文魚粒配合黑醋同salad 菜, 令三文魚味更突出蟹籽三文魚意粉- 意粉我總是對於白色既偏心d, 雖然明知會比較漏, 配料有洋葱、三文魚和蟹籽, 分量十足, 蟹籽入口脆卜卜, 熟三文魚粒同煙薰三文魚片三重口感,只係意粉煮得有點過稔, 加入大量Olivia oil既醬汁crea
蟹籽三文魚意粉- 意粉我總是對於白色既偏心d, 雖然明知會比較漏, 配料有洋葱、三文魚和蟹籽, 分量十足, 蟹籽入口脆卜卜, 熟三文魚粒同煙薰三文魚片三重口感,只係意粉煮得有點過稔, 加入大量Olivia oil既醬汁creamy,而每條意粉也能沾滿醬汁

韓式石窩海鮮湯- 個湯上枱後仍翻滾, 對海鮮敏既我, 無試到, 不過身邊果位話唔太辣, 只係海鮮既分量同圖片有好大既距離, 有點失望

焗豬扒飯- 厚切既豬扒配合香濃既蕃茄醬汁同芝士, 配上菠蘿同茄子減輕油膩感
麵包布甸配雪糕- 麵包布甸面層焗得不夠脆, 但裡面既布甸細滑, 可惜病緊我味覺失準, 食唔到細膩既味道!

木糠布甸- 細滑既mousse配合大量甜甜既Oreo朱古力餅碎, 正好成為飲完中藥後既欣物

熱抹茶鮮奶- 綠茶同奶既比例濃淡得宜

凍檸茶- 上枱既時候凍檸茶已經加入左糖水, 仍附加一小瓶糖水, 讓客人待杯中冰塊溶化後可以再加, 見微知著, 服務細心

特別係餐廳既女侍應, 當10點佢地為收工做緊準備, 店內只餘下2枱客人既情況下, 見我想要d熱水, 佢就即刻煲, 水煲好就攞埋凍水過黎, 怕水太熱我飲唔到, 非常體貼窩心, 值得讚許

以前我成日都講, 食既野係平係貴, 食乜都唔重要, 最重要係可以同身邊既人分享, 並為大家既回憶增加點綴, 結果令到ex由到食毫無要求, 變到好似我咁鐘意四圍搵嘢食, 影響佢既至今

發緊燒又飲著中藥既我, 其實無乜味覺, 好多味覺都食唔出, 眼見身邊果位由一食完就坐唔定要走, 對我作出遷就同改變, 令我覺得更覺窩心, 曾經對佢失望得故意收起所有溫柔, 想放手反而更捉緊!

什麼紀念日, 情人節...根本唔重要, 只要感受到心有著對方, 每一日都咁值得珍惜, 只要同鐘意既人一齊, 食乜都無謂, 就算食M記都可以好開心〜

食品既質素同味道對於一間餐廳黎講固然重要, 但可以係其他餐廳搵到替代品, 只有窩心的服務先可以真正留著人心, e間pokka cafe 做到e點

2013-01-26
  • 三文魚salad
  • 焗豬扒飯
  • 木糠布甸
2012-08-05 92 瀏覽
最近去多左德福,驚覺可選擇既食肆真不少從泰國回來,朋友仔選來了我已好掛念的西餐,一解「相思之苦」一隻船形小碟的前菜細小的煎蝦加埋有少少醬油混和後的蔬菜為味蕾帶來清新自然既感覺炒得幾爽口乾身煙肉豐富了口感如果再加埋炒煙肉粒加係面就會更好,味道應該更突出話雖西餐廳,但唔想食意大利飯既大前提下要食返個熱鍋先這是個有點辣泡菜湯底既粉絲鍋,食到殊殊聲仲有幾舊韓式年糕增添韓式味道呢最吸引既著名特色甜品當然不能錯過有烘乾既麵包粒+吉士醬 +可可粉,每舊麵包粒都切得大細一致,十分香脆仲有雲呢拿雪糕tim~味道甜而不漏,難怪之前有咁多人都讚佢最後雖然好飽,但都同朋友仔要share 另一著名特色咖啡侍應將咖啡係我地面前從咖啡座倒出來,快到影唔到相。。。其實如果可以比我地客人自己玩先好嘛咁樣更有特色同味道呢度既咖啡同星x克果d 唔同架,真係飲得出好純無咩雜質不錯不錯環境光明得黎有點優雅也是一個挺好的地方
最近去多左德福,驚覺可選擇既食肆真不少
從泰國回來,朋友仔選來了我已好掛念的西餐,一解「相思之苦」
牛油果蝦沙律
一隻船形小碟的前菜
細小的煎蝦加埋有少少醬油混和後的蔬菜
為味蕾帶來清新自然既感覺
明太子煙肉寬條麵
炒得幾爽口乾身
煙肉豐富了口感
如果再加埋炒煙肉粒加係面就會更好,味道應該更突出
朝鮮海鮮湯鍋
話雖西餐廳,但唔想食意大利飯既大前提下要食返個熱鍋先
這是個有點辣泡菜湯底既粉絲鍋,食到殊殊聲
殊殊聲粉絲
仲有幾舊韓式年糕增添韓式味道呢
Tiramisu格格
最吸引既著名特色甜品當然不能錯過
仲有雲呢拿雪糕tim~
味道甜而不漏,難怪之前有咁多人都讚佢

最後雖然好飽,但都同朋友仔要share 另一著名特色咖啡
侍應將咖啡係我地面前從咖啡座倒出來,快到影唔到相。。。
其實如果可以比我地客人自己玩先好嘛
咁樣更有特色同味道

呢度既咖啡同星x克果d 唔同架,真係飲得出好純無咩雜質
不錯不錯

環境光明得黎有點優雅