2014-10-12 897 瀏覽
好難食!!同老婆阿爸一起試。感覺同芽莊差了几條街!當然芽莊也在退步中。湯底無咩特色,淨系雪住果D牛肉。米卷D汁超咸!收費同芽莊都差唔太多。其實有窗邊位又唔比我D轉枱。
2014-08-26 1085 瀏覽
越菜總離不開濃味、煎炸的菜式,所以從來都不是小妹的那杯茶。這天來到isquare,三樓的食肆差不多都試過了,便來PHO24試下。六時半左右來到門外,侍應便安排我們坐在窗邊的二人枱。枱與枱的距離太近了,隔離枱的對話聽得一清二楚。還好,即使餐廳之後座無虛席,客人們你一言我一語,餐廳也不是太嘈雜。由於不太肚餓,我們只點了三款菜式。越式牛牛丸湯金邊粉:侍應一送上湯粉,陣陣的香料味道便直飄向小妹的鼻子。牛肉質嫩滑;牛丸就差強人意,不夠彈牙,也沒有牛肉的味道;金邊粉亦不過不失。牛油炸雞翼:一份有兩隻雞全翼,每隻都切成兩件,吃的時候不會有失儀態。薄薄的脆漿炸至金黃色,包裹著雞翼,鎖住肉汁。入口挺鬆脆,雞肉嫩滑。只略嫌太油膩。魚露辣椒炒油麥菜:一般餐廳,炒菜都只會配搭蒜蓉口菜都聽到爽脆的聲音!入口時,香濃的蒜蓉頓時刺激了味蕾,細味下便發現微辣的魚露慢慢地散發其鮮味。雖然這道菜挺美味,不過越菜始終不是小妹的最愛。

2014-08-23
當日夜晚會喺iSquare睇戲,又唔太餓,於是貪就腳就試一試PHO24呢個生牛肉湯河... 無言了我明白係想俾人睇到係靚嘅牛肉,叫得做「頂級」定唔知「極級」係要show下嘅但我個人認為就不必喇,又唔係特別外貌美觀,碗湯又唔夠熱辣辣講真呢碗嘢我真係唔敢食男友食咗話味道正常亦冇痾,但一致認為:D牛肉放喺湯入面serve會好D,而家又唔係打邊爐之後再嚟呢個......酥炸軟殼蟹望住佢我只有憤怒兩隻字,本人好喜歡食軟殼蟹,如果唔係都唔會單點呢樣野但炸到咁樣嘅軟殼蟹我真心未見過,食落亦當然係唔好食啦,完全唔覺自己食緊軟殼蟹!十足十平價日本放題D天婦羅無限厚粉無限漲大咁總結:我 唔 會 再 嚟!
極級生牛肉河粉
呢個生牛肉湯河... 無言了
但我個人認為就不必喇,又唔係特別外貌美觀,碗湯又唔夠熱辣辣
講真呢碗嘢我真係唔敢食
酥炸軟殼蟹
之後再嚟呢個......酥炸軟殼蟹
十足十平價日本放題D天婦羅無限厚粉無限漲大咁

總結:我 唔 會 再 嚟!

2014-06-14 1344 瀏覽
下午四點在國際廣場睇完戲,落2樓醫肚見幾間食肆都已滿要排隊唯此間不用直入坐下,餐牌沒有下午茶套餐,但有二至四人餐價錢唯沒有心水只好散叫,點了兩杯熱越南咖啡,咖啡的練奶不多,咖啡不太甜好飲,豬排撈濛粉肉排份量多,肉煮得不韌好味,椰汁芋泥的椰汁落得少變相椰汁味不多不太有椰香味,越式蝦卷沒有鮮蝦味只靠醬汁提升味道,有點失望。
2014-06-14
2014-04-21 1879 瀏覽
又食越南嘢,今次都左越南有大量連鎖店嘅PHO24,可惜:越式醃三文魚:三文魚刺身女好凍,汁太甜,重籮白絲味,唔建議食!生牛肉湯檬:牛肉滑,香葉味夠(自行加上),但湯底偏咸,可以!春卷撈檬:春卷新鮮,香口好脆!但檬粉汁太甜!越式鵝肝扎肉三文治:法飽新鮮,份量十足,重料!不過不失!
又食越南嘢,今次都左越南有大量連鎖店嘅PHO24,可惜:

春卷撈檬:春卷新鮮,香口好脆!但檬粉汁太甜!

越式鵝肝扎肉三文治:法飽新鮮,份量十足,重料!不過不失!

2014-04-11
2014-01-12 1978 瀏覽
本來想試hungry korean , 可惜排長龍,唯有周圍找找其他食店。最後來到位於isquare 的pho 24. 眼見食物好像不錯,那便試試看。男友因不太肚餓, 所以叫了2個小食及一碗粉。看以下的打分吧! 5★為滿分1. 越式醃三文魚 (★★★) 三文魚上放上胡蘿蔔絲和白蘿蔔絲, 食前先自行搾上青檸檬汁。 好像本人太重手, 完全覆蓋了三文魚啲味道,只嚐一堆酸酸的檸汁。 倒是開胃的。2. 柚子炸軟殼蟹沙律(★)配有4塊蝦片,但那軟殼蟹不太像樣, 而柚子跟洋蔥撈起很求其, 不太好吃,倒像將三種食物分別放在同一個碟上,不大配合。 3.招牌雜錦牛粉(★★)湯不濃 沒有驚喜。 幸好有青檸沾帶起整個粉。 內有牛根,牛𦟌,肥牛。。等等。 還好當吧,不過不失。 不大可能會再光顧吧!:/
1. 越式醃三文魚 (★★★)

2. 柚子炸軟殼蟹沙律(★)

3.招牌雜錦牛粉(★★)

不大可能會再光顧吧!:/
2014-01-11
2013-12-28 1686 瀏覽
嚟到時其實只係9點, 但見鋪頭冇咩人是但啦,試下先算越南餐廳當然係食越南河啦,菜單都唔洗多睇個湯底好好味,很清甜 好濃好香,有大量洋蔥同蔥花湯底真係幾正,又夠熱,我最後飲剩小小咋!牛肉新鮮有肉香,好大塊,粉也滑Pho 的配套,一坐落黎就自動拿來,有青檸,香草同辣椒相比下呢個沙律真係麻麻地,豬頸肉係燒得好香,但係個沙律真係唔係好掂,唔太新鮮並且個汁都調得唔好
嚟到時其實只係9點, 但見鋪頭冇咩人
是但啦,試下先算

越南餐廳當然係食越南河啦,菜單都唔洗多睇
個湯底好好味,很清甜 好濃好香,有大量洋蔥同蔥花
湯底真係幾正,又夠熱,我最後飲剩小小咋!
牛肉新鮮有肉香,好大塊,粉也滑
Pho 的配套,一坐落黎就自動拿來,有青檸,香草同辣椒
相比下呢個沙律真係麻麻地,豬頸肉係燒得好香,
但係個沙律真係唔係好掂,唔太新鮮並且個汁都調得唔好
2013-11-02 1352 瀏覽
朋友叫去尖沙咀shopping, 不如先吃dinner, 提議去吃越南菜, 他們話去Pho 吧閒日Walk in ,客人有6成, 地方寬落, 有架位, 半圓架位, 燈光柔和,以越式的佈置為主。因不想吃得太飽,就叫了燒春雞, 豬肉檬, 冇骨鳳爪, 笀果龍利息柳紙米卷。檬的size 一般, 豬肉ok;  紙米卷的芒果加多D份量更好;  凰爪不夠入味;  燒春雞要等20分鐘, 雞肉內的黃薑 飯太淋, 薑味不多, 沒有驚喜!服務質素尚可, 備有足夠職員人數,友善,環境不太噪吵, 可以Hea下!

2013-10-30
2013-09-25 1132 瀏覽
我們兩人在掛3號風球特意去isquare睇戲,之前想試哩間越南快餐但未有機會。今日一試方知一次便己足夠。不能說是難食。地方清潔光猛,服務快。但食物質素真是一般般。生牛肉湯河,牛肉可以,湯底偏淡。我加了魚露和指天椒及很多香葉。粉是敗筆,是未煮好的生金邊粉。另點了越式并盆,香茅豬扒及格,春卷勉強okay, 其他不吃也罷。我寧願去老趙.....
不能說是難食。地方清潔光猛,服務快。但食物質素真是一般般。
我寧願去老趙.....
2013-09-22
  • 未發現
2013-09-08 892 瀏覽
與最好既朋友係比較隨意,因為食物和餐廳都唔係重點。今晚相約在isquare,我地random地選擇左食Pho24,結果一D都唔失望,反而係s-u-r-p-r-i-s-e 驚喜點菜無耐,店員就送上typical越式湯粉既配料,可以自行選擇添加,有金不換、辣椒、青檸,味道層次因此豐富左唔少。湯底清香,飲得出傳統香料同骨既香味,唔渴口。湯粉爽滑柔韌。諗住睇下熟牛肉同生牛肉分別有多大,前者鞋口好多。扎肉清清既胡椒味。牛肉雞翼入o西味,肉都有香味。而且新鮮熱辣,皮脆肉嫩,加d青檸汁感覺就健康左,無咁熱氣有時唔刻意就係最美麗....
與最好既朋友係比較隨意,因為食物和餐廳都唔係重點。
有金不換、辣椒、青檸,味道層次因此豐富左唔少。
湯底清香,飲得出傳統香料同骨既香味,唔渴口。
湯粉爽滑柔韌。
生牛肉、熟牛肉河
扎肉雞絲河
諗住睇下熟牛肉同生牛肉分別有多大,前者鞋口好多。
扎肉清清既胡椒味。
牛肉雞翼
牛肉雞翼入o西味,肉都有香味。
而且新鮮熱辣,皮脆肉嫩,加d青檸汁感覺就健康左,無咁熱氣

有時唔刻意就係最美麗....
2013-09-06
牛肉雞翼
2013-09-03 701 瀏覽
六點多上完workshop, 想搵個地方同朋友傾下計食個快dinner~咁就揀左食越南米粉, 夠快嘛~我地兩個人,叫左兩個河粉, 一個生牛肉河, 一個扎肉河, 一杯滴漏咖啡, 一碟春卷, 食物方面無咩大問題, 賣相不錯, 牛肉 河粉不會太林, 湯的溫度也是很好, 不會太燙, 可惜, 牛肉有點老了, 不太好味, 當然扎肉係standard 貨色啦, 佢地會有青檸檬, 辣椒粒, 香草葉等等比你加落去個粉, 都幾好~  至於春卷, 炸得好透, 加埋生菜一齊食, 簡直一流... 正呀~咖啡, 我朋友話ok~ (我不是咖啡expert , 而且當我無飲到, 不能評價)唯一唔ok 係, 個座位, 佢地安排我地坐係近門口處都算喇, 仲要成日係我張檯附近行來行去, 好似想趕我地走咁, 最終, 食完個粉, 飲埋杯野就拿拿林走喇, 因為比人望住晒.....
咁就揀左食越南米粉, 夠快嘛~

食物方面無咩大問題, 賣相不錯,

2013-07-06
2013-08-10 558 瀏覽
好耐冇食越南牛河,因此一直想食呢間!難得有日就到天時地利人和,有人肯陪我去,所以終於可以試試~由於當日係平日嘅下午去,因此店內只有兩三枱客人再加上本身裝潢座位都唔會迫,所以可以靜靜、舒適咁享受午餐同樣地,可能因為無乜人,所以服務都非常好!朋友個小食,我自己就唔識欣賞了~不過佢話好多料!我嘅小食揀咗牛油雞中翼,GOOD!
好耐冇食越南牛河,因此一直想食呢間!
難得有日就到天時地利人和,有人肯陪我去,所以終於可以試試~
由於當日係平日嘅下午去,因此店內只有兩三枱客人
再加上本身裝潢座位都唔會迫,所以可以靜靜、舒適咁享受午餐
同樣地,可能因為無乜人,所以服務都非常好!
朋友個小食,我自己就唔識欣賞了~不過佢話好多料!
牛油雞中翼
我嘅小食揀咗牛油雞中翼,GOOD!
越式生牛、牛根河
越式生牛河
越式滴漏咖啡 & 青檸梳打
2013-06-03
牛油雞中翼
越式生牛河
越式滴漏咖啡 & 青檸梳打
2013-07-27 443 瀏覽
去完講座約下午4點,想找個乾淨清靜地方tea一tea。去iSquare有很多選擇,見越南餐有位便去試試。Pho 24其實周圍也有,亦試過其他分店,沒有太大驚喜,一般越南風味,所以也不會抱太大期望。下午茶餐$53至$58再加一,有一小食,跟湯河、撈檬或特色飯,再送熱飲。其實幾經濟,小食有好幾款,木瓜沙律、春卷、蝦米紙卷、菜⋯等等,份量不大,合適的。老公叫了木瓜沙律跟,跟香芧豬扒撈檬$55,木瓜沙律份量少很有點可憐,不過足夠的。豬扒香脆,外表吸引。而我要了牛筋鷄絲湯河配油麥菜$53,牛筋的顏色過白,相信漂過龍,完全不像一般牛筋,唔入味亦唔太爽囗,鷄絲好味不過份量十分少。其實總體食物和服務是不算好也不算差,沒有期望就不會失望。
其實總體食物和服務是不算好也不算差,沒有期望就不會失望。
香葉
牛筋鷄絲河,一般一般
木瓜沙律
送熱飲
油麥菜
2013-07-27
2013-07-27 275 瀏覽
星期天,是親友的生日,於是我們一行8,9人便到了I Square的Pho 24吃越式的生日晚餐,預先訂位的好處是可訂到鄰近門口的多人圓桌(這樣的圓桌在場內是相當有限的,也不決定其實是不是場內的唯一一張的圓桌),確是坐得分外的舒適。柚子沙律: 本來對柚子沙律有點猶豫的,就擔心柚子會不會有苦澀味,就像是楊枝甘露,假如西柚是酸的,那就絕對是大敗筆。 入口發現原來是非常清新的沙律,難得柚子沒有苦澀的味道,條條爽口甜身,是很夏天,開胃的沙律,而且為稍後要吸收油分打好底,值得推薦。牛油雞翼:一容四隻, 是合理的分量, 稍嫌是油分稍稍較重的雞翼,但就是有一股驚人的牛油香氣,而且雞翼脆香感非常足,近邊的位置炸得分外脆身, 很好吃,值得要點。雞翼, 很多時候也是大眾化的選擇, 有特色的雞翼能添一分不平凡的口味。但建議一隻起,兩隻止,留前鬥後,吃多了就會太飽膩的。越式春卷:這裏春卷的水準是不過不失的,炸得略為過了一點,賣相較普通, 雖然是應該包蔬菜吃以減低油分的, 但我就是喜歡不加蔬菜版本的越式春卷呢。內面的餡料不怎麼是我喜歡的; 外皮有點過於厚身,沾了酸甜的醬 汁也似是未能力挽狂瀾, 只屬平實的水準,

汁也似是未能力挽狂瀾, 只屬平實的水準, 跟牛油雞翼是高下立見的。
生熟牛肉河: 上菜的時候已經成了熟熟牛肉河了,牛肉都已經是全熟的狀態,有點失望……牛肉是薄身的,入口較為韌口,但勝在河粉跟湯底也做得不錯,河粉有吸收到湯汁,女 生的話,兩人分享也是可以的。我倒是喜歡Pho Tai的越式牛肉河, 當然最喜歡的還是帝苑酒店Le Soleil我出品, 那酒店的出品理所當然定價會比較高了。

烤羊架: 原本是沒有心理準備在這兒可吃到羊架的,而且是對辦的賣相。這個做得十分好吃,但須要有心理準備伴隨的是有點驚人的油分,原本在吃前也是沒有意會到的,因 是剛好把羊架墊在紙上,然後油分便湧出來了,是有點恍然大悟原來油分那麼多,但便是懷着大無畏的精神把它送進嘴巴,倒是滿嘴的油香,羊肉的質感有彈性,有 厚度,羶度也恰到好處,既能滿足羊迷,又應不會令不太愛吃羊的人反感吧。

甜品 (斑蘭椰汁糕,越式焦糖布甸 &芋頭椰汁糯米泥): 飯後便是吃越式甜品的時間,每一款分量也是很小巧輕怡的,就是在一個小甜品杯內。斑蘭椰汁糕是最為失望的,上層是斑蘭,下層是椰汁糕。是魚膠粉下多了嗎? 斑蘭糕是質感沒甚麼彈性的,有點失望。原本想像焦糖布甸是表面有脆糖那種,原來是表面有焦糖汁那種,後來才發現原來是有焦糖汁那種, 水嘟嘟的,滿有蛋香,又不過甜的,是好吃的呢。椰汁糯米泥的話,質感是湯跟芋泥之間,西米煮得腍身,也好吃。
總的而言,這次的越式晚餐是很不錯的,地方舒適, 而且是聊天的佳選, 食物也做得不錯, 消費是$200內的, 不失為晚餐的好選擇。

消費:$160
2013-07-21 141 瀏覽
跟朋友不知如何去哪裡吃晚餐,這時候我們就決定在尖沙咀iSQUARE找東西吃,幸好我們經過見到Pho24覺得算不錯吧,就決定跟朋友試試看我們點了一個二人餐,當中有越式拼盤: 炸雞翼+焦鹽豬扒+紙春卷+柚子蝦沙律不管是吃泰式或越式餐廳,炸雞翼和焦鹽豬扒都是我想吃的食物,雞翼炸得外皮鬆脆,亦保持雞肉的嫩滑,焦鹽豬扒又彈牙,很有滿足感。而紙春卷不太油膩,再配上蝦和粉絲,皮真的很薄,用料又好,very good。柚子沙律味道不錯,再配上蝦就不會太寡。還有咖哩海鮮配蒜蓉包,海鮮都算入咖哩味,而且蒜蓉包都算焗得不錯,入口鬆脆內軟.最後,有兩個自選河粉,我就選了一個扎肉肥牛湯河,肥牛算嫩口,扎肉入口都是不失原本應有的味道.之後,這個二人餐真的十分不錯,因為除了以上食品,還有送一碟菜和甜品,我覺得可以介紹朋友去再試!!
柚子沙律味道不錯,再配上蝦就不會太寡。
2013-07-06