2018-01-30 2288 瀏覽
早已聽聞Tony Wong的大名,但仍未試過他的出品. 這次除夕BBQ,順道慶祝2位阿姨的生日,也初次嚐到Tony Wong的蛋糕.Red Rose/ Pink Rose Cake玫瑰造型的蛋糕做得很神似,每片朱古力花瓣拼合而成應該討好不少女士的歡心. 至於味道,就是偏甜,主要是吃朱古力花瓣為主,蛋糕只佔內部少許位置. 如果問我,我會說賣相比味道吸引得多,也可以順便呃Like 囉!

Red Rose/ Pink Rose Cake

2017-12-16 1693 瀏覽
抱住一試的心態去吃,二人去點了三件蛋糕,平均一件40元左右。我們選擇了堂食,當時店內一個客人也沒有這三件蛋糕之中,伯爵茶是較出色,算是有茶味茶香,但也是太甜,也很淋身。總體而言,二人吃了這三件蛋糕後也覺得太甜,也覺得不值得一試,也應該不會再回頭。

2017-11-02
2017-11-21 1749 瀏覽
朋友結婚,本身想訂蛋糕但發生小插曲訂唔到,當日係沙田兜兜轉轉睇左好多間,最終選擇Tony Wong玫瑰蛋糕,高雅大方!本身睇左龍島、smile、lady m,前兩間蛋糕就無特別,無辦法影相,lady m就太大個,買4件又怕唔夠!其實去到tony wong已經夜晚10:30(無錯我地開夜晚party),雖然仲有好多人,但玫瑰蛋糕得最後一個,前面位小姐正在決定買唔買呢個蛋糕,我見等左好耐,連連店員都比眼神我,我當然要馬上拎credit card買喇!而且,當店員知道我係for bridal shower,即使收左,都即刻問廚房可唔可以幫我寫字!超好!

2017-11-03 1498 瀏覽
#HkgoodeatsShatin 在新城市廣場搵地方傾計唔容易,tony wong環境不錯,,食物質素亦不錯,適合坐低傾計👯芒果四重奏(後)($78) 芒果香甜,四款甜品賣相味道俱佳,必食!😋但前面的peach melba($58)卻令人失望,只有裏面的vanilla雪糕較好吃。PS 星期一至四堂食有八折優惠😇味道 ⭐️⭐️⭐️1/2服務 ⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️地址: 沙田新城市廣場一期7樓704號
#HkgoodeatsShatin
芒果四重奏(後)($78)
芒果香甜,四款甜品賣相味道俱佳,必食!😋
但前面的peach melba($58)
卻令人失望,只有裏面的vanilla雪糕較好吃。

PS 星期一至四堂食有八折優惠😇

味道 ⭐️⭐️⭐️1/2
服務 ⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢 ⭐️⭐️⭐️
地址: 沙田新城市廣場一期7樓704號
2017-10-18 1305 瀏覽
於港式甜品旁有間西式的甜品咖啡廳,裡頭白色為主題的裝潢,感覺較開揚舒適。蛋糕種類繁多,有單點 及套餐,蛋糕有用慕絲,也有水果為主,更有冰的甜品,所以不論外賣或坐吃都是不錯的選擇。之前幫家人跟自己外賣予蛋糕,覺得不錯跟朋友吃完正餐想坐下聊便選擇這裡。這次叫了芒果為誰主題的甜品。從凍的冰沙開始,冰涼及芒果的混了微酸清甜,很開胃。之後拿破倫蛋糕,餅很香脆,混芒果感覺清甜。芒果奶凍則有很重的奶香,而冰沙雪糕則較重的水果酸甜味,因此吃完不會覺得很漲很飽。晚飯後食也沒問題!

好朋友生日,想訂一個有名同特別既生日蛋糕,見到呢朵花好靚,所以就決定訂佢!因為有少少細節唔肯定,所以打去舖頭問左三條好簡短既問題,全程一分鐘都無,但接電話既店員態度非常不耐煩,其實如果忙緊,我願意等佢忙完再答,而唔係「係」、「可以」、「得」配上冷淡無尾音唔耐煩既語氣!去到間舖,同我預期一樣,店員普遍都態度冷淡,之前係openrice睇過食評,所以係預左。蛋糕方面,一拎出黎真係好靚,但呢個靚維持唔到5分鐘,可能室外進食喇,相都未影完最外層既花瓣已經「塔」曬跌曬落黎店員話個盒可以保溫45分鐘,其實由我拎到手到佢塔曬落黎肯定唔超過15分鐘!當然,有10分鐘我係室外,但從盒拎出黎只係5分鐘~味道方面,一早睇左食評,預左唔會好好食果d,花瓣係白朱古力,的確係甜到喊,入面蛋糕好滑,但無咩味,連蛋糕味都無嘜;如果將朱古力同蛋糕分開食係好難食,所以記得要一齊食,咁就中和返d甜味!但整體黎講,除左靚,完全唔值$480.

當然,有10分鐘我係室外,但從盒拎出黎只係5分鐘~

但整體黎講,除左靚,完全唔值$480.
2017-10-04 541 瀏覽
今天中秋節,本來諗住行下睇下啲蛋糕,卻發現有個應節食品。貓山王流心月餅,$53。咁今日中秋節,就買兩個返屋企應下節啦。外表就真係幾靚了。一拆開盒又真係好大陣榴槤香。可識一刀切下去,外皮是又硬又脆的白朱古力。內裏就一大舊榴槤。流心?唔覺有。最多只能話係軟心,咁榴槤就梗係軟架啦。最關鍵既係,一刀切落去,成個散開。皮還皮,榴槤還榴槤,完全分開。而且食落一啲都唔夾。就算故意將兩樣野放唔一齊食,都係唔夾。失敗。
咁今日中秋節,就買兩個返屋企應下節啦。
2017-10-04
1 分鐘 (外賣自取)
2017-10-01 485 瀏覽
大前日(28-9-2017 Thur) 係富豪坊食部門老闆TL o既生日飯,食完餐飯就到蛋糕出場時間,可能上年唔夠分o既關係,秘書今年訂o左兩個,一個係壽桃造型,一個係好大個o既芒果拿破崙,今次就人人有份喇,我分到o個份o岩o岩有由芒果肉砌成o既玫瑰花,芒果肉好甜,好正; 酥皮鬆脆,而成個味道都唔太甜,OK o既.兩個蛋糕價錢係$1,600.00,如計埋TL o個份,就每人$32.00OK面
芒果拿破崙

OK面
2017-09-28
外賣自取
$32 (其他)
生日
芒果拿破崙
2017-09-26 390 瀏覽
Kyoto Green Tea Delight 甜品杯有齊mochi , panna cotta , black bean , greentea ganache真係好得人歡喜 , 如果唔係有咁多cream就好啦🙈喜歡matcha mochi 既texture夠in un , 奶凍加埋ganache點會冇茶味 , 底層又有我鍾意既丹波黑豆
Kyoto Green Tea Delight
2017-09-24 504 瀏覽
之前食過, 味道一般。 本身今晚特登去食Lady M, 可惜糕點賣曬。 轉黎到呢間嘢, 叫左pinky sky, 味道超級甜, 好似啲糖唔使錢咁, 除了甜外, 其他咩味都食唔到。 雲尼拿雪糕配心太軟, 等20分鐘左右, , 雪糕嘅雪櫃味好重, 賣到72蚊一個, oh my god.梳乎厘, 72蚊, 上面有酸橙味嘅棉花糖, 咬開梳乎厘, 有一粒粒嘅橙皮, 好酸。 成個味道完全格格不入, 食左一半, 已經唔想再食…賣相幾好, 可惜味道真係不能接受! 現今, 香港越來越來出色嘅甜品點, 不能做到色香味俱全, 又要賣咁貴嘅價錢, 遲早會被社會淘汰。 深刻嘅教訓, 冇下次!
賣相幾好, 可惜味道真係不能接受!

2017-09-23
$110 (宵夜)
2017-08-22 829 瀏覽
平時行過都忍吾住望兩眼,因為佢地的signature 玫瑰花蛋糕都很吸睛😍😍估吾到,老公今日竟然買了呢個蛋糕番屋企😝雖然佢鐘意食朱古力,但佢話粉紅色高貴窩心一點,所以就試下啦!蛋糕的造型實在太靚了,靚到好似藝術品咁,吾捨得食呢!玫瑰花瓣用了白朱古力,頗甜的,不過總比用糖膠好😅內層的蛋糕用了我的喜愛raspberry mousse 和strawberry 果肉,酸酸甜甜很開胃。兩口子很快就把它KO 了,滿足!😜

蛋糕的造型實在太靚了,靚到好似藝術品咁,吾捨得食呢!
😜
2017-07-02 1226 瀏覽
Pastisserie Tony Wong 既芒果拿破崙蛋糕係我既最愛😍。由九龍城店幫襯到沙田分店,芒果拿破崙蛋糕都係必食之選😉。今次買咗兩件蛋糕:Mango Napoleon: 我晏晝買咗蛋糕之後,放咗入雪櫃,隔左幾個鐘頭之後先食。酥皮依然鬆脆😋,中間嘅Custard唔會太甜,而芒果好甜😉Peach Delight(新產品): 外型好靚。蛋糕嘅上層係桃加醋嘅啫喱(內有桃肉)蛋糕嘅下層係由朱古力脆皮包住海綿蛋糕(內有檸檬味果醬)-蛋糕有三種唔同嘅質感(QQ嘅啫喱、軟熟嘅蛋糕同埋脆脆嘅朱古力)。味道就係甜之中帶有少少檸檬味,好味之餘又配合到炎熱嘅夏天。
今次買咗兩件蛋糕:

Mango Napoleon:

Peach Delight(新產品):
外型好靚。
蛋糕嘅上層係桃加醋嘅啫喱(內有桃肉)
蛋糕嘅下層係由朱古力脆皮包住海綿蛋糕(內有檸檬味果醬)
2017-06-26 942 瀏覽
打開見到上面有啲bing bing睇到真係超級靚。而個蛋糕嘅玫瑰花花瓣雖然係用朱古力做,不過就唔算太甜,食落仲好似有微微嘅士多啤梨朱古力味添。蛋糕係由紅桑子慕絲、草莓果肉忌廉同海綿蛋糕整成,而佢個底就係酥餅底。雖然就話食囉酸酸甜甜咁都真係幾開胃下,不過小編就覺得佢個慕絲真好鬼酸。不過算啦睇佢個樣都知係賣樣㗎啦!性格高唔高小編真係唔評論啦!小編淨係表示有啲失望囉!切開個張圖影得有啲樣衰真係唔好意思。
Pink  Rose

切開個張圖影得有啲樣衰真係唔好意思。
2017-06-16 1003 瀏覽
成日經過都比呢度嘅裝潢吸引住,都好想試吓呢度既甜品,終於有時間滿足下了一坐底未夠一秒已經有人走埋黎講:用餐時間一小時。心諗好似想趕客走甘😅芒果四重奏 $82本來唔係想叫呢一款,但咁岩見到隔離嗰台兩個人都食緊,好似幾好味,所以就叫了。食完四種唔同嘅芒果款式,除咗最尾個拿破崙覺得好食之外,其餘都覺得好一般,完全覺得值呢個價錢。榛子疏乎厘伴雪糕 $72叫呢個嘅原因純粹覺得榛子、疏乎厘唔會難食,放心一點。但結果係見到個賣相以為送錯,甘深色既?實物同照片不一,除咗覺得甜之外唔覺得好食,口感好似塔晒咁,扣分。本身自己對雲呢拿味雪糕覺得好普通平時好少食,但個雪糕意外地得好好味。最後叫咗一杯熱咖啡諗住醒下神,嘩!真係唔方唔醒神啦!因為真係好難飲!就算加上奶加上糖,好耐未飲過咁難飲嘅咖啡!佢應該都算係人生中可以入三甲最難飲嘅咖啡之一。總結來講環境尚算唔錯,但價錢同味道性價比低,冇乜必要都唔會再試。

一坐底未夠一秒已經有人走埋黎講:用餐時間一小時。
心諗好似想趕客走甘😅

芒果四重奏 $82

榛子疏乎厘伴雪糕 $72

2017-06-10 694 瀏覽
Tony wong甜點出衆,間中有驚喜新品推出,偶爾三五知己約去品嘗賣相精緻的蛋糕。Ruby Diamond 鑽石形蛋糕, 立體的鑽石造型,深紅色的外殼賣相非常吸引,牛奶朱古力外層,榛子mousse內層,深一層有朱古力海綿蛋糕及大量榛子忌廉,旁邊有金箔既榛子配脆餅底,整體口感細緻柔滑,甜度適中,不甜膩樣子清新夏天的Cara cara 已經吸引,入口味道一樣清新,微酸而易入口並細滑,朱古力餅底入口鬆脆好香 ,口感和味覺都十分滿足。Blueberry tart 濃郁藍莓芝餅新鮮粒粒清甜,配上高質量的果醬,點上金箔更高貴,撻皮鬆脆牛油香,淡淡芝士味使質感更滑溜。水準依舊沒有使人失望,同時屬於貴價甜品,沙田Tony Wong 環境簡單歐式亦舒適,開心食個tea。

Ruby Diamond

Cara  cara