2024-03-04 914 瀏覽
The opening of Nana's Green Tea was highly anticipated by me. One of my favorite casual green tea shops in Japan, I usually find them in a mall so I can get my quick matcha fix. Nothing fancy. Just plain old good. So, when they announced it would be open  here, I was pretty excited.Located in the new Airside shopping mall, there was quite a long line on the first day. But after a while, things died down and I went to give it a try.They have two lines. One for dine in and one for take away. Menu

They have two lines. One for dine in and one for take away. Menu is in English, Japanese and Chinese. They have a variety of matcha drinks, soft serve and parfaits. Dine in has 10% service charge and you pay on your way out. Unlike the Japanese one, they do not serve meals.

I was in the mood for a parfait and had the Matcha Nama Chocolate Parfait ($98). The nama chocolate is their take on the much more famous Royce. And one bite made me realize why Royce is so famous. The chocolate was terrible. Chalky and just plain ... well ... bad. There is a scoop of sweet azuki bean paste, plenty of cornflakes, sweet whipped cream with a drizzle of matcha syrup and a scoop of matcha ice cream on top.  In the middle was milk ice cream and the bottom was matcha jelly. The matcha ice cream was nice and bitter.  The jelly was soft and wobbly. It was good except for the chocolate. Next time I think I'll just stick to the ice cream.
2024-01-20
2024-02-22 995 瀏覽
啟德AIRSIDE 當時新開幕一排,就同朋友去行下,新餐廳陸續開幕,令人選擇困難,最終為咗食邪惡甜品而去 𝐍𝐚𝐧𝐚'𝐬 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 🍵💕🍛 三文魚忌廉蜆肉飯 配味噌湯首先,飯偏乾。忌廉汁雖是稠身,但味道不夠突出,可以再調濃一點。三文魚切粒份量多,蜆肉有驚喜!味道鮮甜,讚!😍飯附了2粒酸梅乾,為creamy嘅忌廉汁作口味平衡。也隨飯配有味噌湯,不馬虎,湯裡還有幾塊肉片呢 😄🍜 柚子胡椒豚肉烏冬今餐諗住叫了甜品,所以主食想來個清淡一點。賣相比我想像中清淡了一些 😆不過湯底係清新嘅淡淡柚子味,胡椒味恕未能感受到有,豚肉及烏冬份量都合格,還有少量炒好嘅洋蔥及蔥粒,食落不覺有負擔,發覺呢個凍食或熱食都可以 😄🍎 蘋果批海綿芭菲 (當時期間限定) 杯底舖咗好多焙茶蒟蒻啫喱,粟米脆脆及忌廉,最頂就放上大大球焦糖味雪糕,再舖炒香咗嘅蘋果粒,以及2塊蘋果批粒,一凍一暖,酸酸甜甜,淋上焦糖醬及玉桂粉,聞到好香嘅Apple Crumble 味,食落口感香濃但不覺膩 🤗🍨 抹茶生朱古力芭菲按照片由上至下介紹:鮮忌廉及抹茶粉、蕨餅、抹茶生朱古力、紅豆蓉、粟米片脆脆、抹茶雪糕及抹茶奶凍適合自私食!😆抹茶味

🍛 三文魚忌廉蜆肉飯 配味噌湯
三文魚忌廉蜆肉飯 配味噌湯

飯附了2粒酸梅乾,為creamy嘅忌廉汁作口味平衡。
也隨飯配有味噌湯,不馬虎,湯裡還有幾塊肉片呢 😄

🍜 柚子胡椒豚肉烏冬
柚子胡椒豚肉烏冬

今餐諗住叫了甜品,所以主食想來個清淡一點。
賣相比我想像中清淡了一些 😆

🍎 蘋果批海綿芭菲 (當時期間限定)

🍨 抹茶生朱古力芭菲

按照片由上至下介紹:
適合自私食!😆
抹茶味香濃回甘,生朱古力偏硬身有點甜,紅豆蓉細碎軟錦,粟米蓉脆口唔會擺到淋哂👍🏻 奶凍好滑,成杯口感必夠豐富 😋

🍼 玉桂焙茶牛奶 (當時期間限定)
玉桂焙茶牛奶

飲落順滑,焙茶味道較出。
面頭加了厚層忌廉及玉桂粉,建議減些忌廉 😀

🍵 玄米茶 (熱)
熱玄米茶

配搭甜品一流,可清掉口腔的甜膩感,消除罪惡感 😬
(可以再繼續點甜品食 😂)

整體來講,食物以主打抹茶系甜品比較出色。
服務不錯,店員有耐性。
會因為甜品而回頭幫襯 😁😋

2023-12-11
三文魚忌廉蜆肉飯 配味噌湯
玉桂焙茶牛奶
熱玄米茶
2024-01-06 1483 瀏覽
ℕ𝕒𝕟𝕒'𝕤 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒以其獨特的抹茶及培茶飲品及甜品聞名,絕對能夠滿足你的味蕾👅小店位於Airside內平靜且愉悅的地方,成為了城中一個受歡迎的去處,召喚抹茶及培茶控,享受一場味蕾的抹茶之旅😍====—====—====—====—🐟三文魚忌廉蜆肉飯($148/期間限定)期間限定的菜品配以新鮮的三文魚和蜆肉,搭配濃郁的忌廉醬汁,味道鮮美且豐富😝⋄🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯($148)將鮭魚、菠菜和豆乳結合在一起,濃郁美味,口感豐富且美味🤤⋄來到ℕ𝕒𝕟𝕒'𝕤 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒,不可錯過他們的甜點🍮 「🍵抹茶生朱古力芭菲」和「🍁焙茶生朱古力芭菲」都是必點之物👍🏻—🍨抹茶生朱古力芭菲($98)抹茶芭菲配以抹茶雪糕、鮮忌廉、紅豆、玄米脆片、雲呢拿雪糕、抹茶啫喱等,非常豐富,還選擇搭配抹茶生朱古力,係店家特製,軟滑濃郁,入口即溶🤤⋄🍦焙茶生朱古力芭菲($98)焙茶芭菲配以焙茶雪糕、日本手製蕨餅、鮮忌廉、玄米脆片、雲呢拿雪糕、黑蜜、焙茶啫喱等,同樣豐富👍🏻這款所搭配的生朱古力是焙茶口味,配埋其他配料散發著淡淡培茶香味,超喜歡💕⋄🥛肉桂焙茶牛奶($48/期間限定)期間限定的飲品將肉桂和焙茶混

====—====—====—====—
🐟三文魚忌廉蜆肉飯($148/期間限定)

🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯($148)

將鮭魚、菠菜和豆乳結合在一起,濃郁美味,口感豐富且美味🤤

🍨抹茶生朱古力芭菲($98)

🍦焙茶生朱古力芭菲($98)

🥛肉桂焙茶牛奶($48/期間限定)

期間限定的飲品將肉桂和焙茶混合在一起,配上濃郁的牛奶,奶味香滑,味道濃厚😋

🍵抹茶黑胡麻白玉($58)

結合了抹茶和黑胡麻雪糕,風味獨特,內裡還有柔軟的白玉,口感綿密且滑順😛
====—====—====—====—

📌店名:Nana's Green Tea‘
📍地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B128號舖
2024-01-03
  • 抹茶軟雪糕抹茶朱古力蛋糕
  • 抹茶軟雪糕白玉紅豆
  • 抹茶蕨餅芭菲
  • 抹茶白玉芭菲
nana’s green tea店內結合現代茶室同傳統日式民家木系建築特色搭配開放式橫樑,好有日系茶室嘅侘靜美感🍵 🥘三文魚忌廉蜆肉飯 $148三文魚份量幾足,裡面仲有粒粒蜆肉同豆角,忌廉汁及北海道青紫菜烹調而成嘅忌廉汁夠濃郁,仲有特製梅乾碎,開胃解膩,平衡返忌廉三文魚濃厚感~🍎蘋果批海綿芭菲 $108表面係雲呢拿雪糕🍨撒有焦糖醬及肉桂粉作點綴,配上粒粒日本信州蘋果蜜餞🍎仲有質感鬆軟嘅海綿蛋糕🍰中間係一啲忌廉,底部係手工製作嘅焙茶果凍🤎 外貌滿分!同朋友一齊share食開心❤️‍🔥🥛肉桂焙茶牛奶 $48表面撒上斯里蘭卡肉桂粉好香噴噴,裏面嘅焙茶味道好濃郁,一啲都唔會甜~🍝擔擔豆乳烏冬 $108呢個擔擔醬只有輕微嘅辣 ,食唔到辣嘅我都食得度!表面勁多粒粒低脂肉質厚實嘅雞肉碎!個湯底用上豆乳可以中和淡淡湯底嘅濃郁嘅辛味~可以encore🤣 🍵抹茶牛奶忌廉朱古力醬 $48表面大大舊cream加上朱古力醬,裏面嘅抹茶好濃郁!🍫焙茶生朱古力芭菲 $98焙茶雪糕焙茶味濃郁,配有朱古力Brownie,中間係脆片,忌廉同埋焙茶果凍😆 一定要同朋友一齊食🤤
搭配開放式橫樑,好有日系茶室嘅侘靜美感🍵

🥘三文魚忌廉蜆肉飯 $148

🍎蘋果批海綿芭菲 $108

🥛肉桂焙茶牛奶 $48

🍝擔擔豆乳烏冬 $108

🍵抹茶牛奶忌廉朱古力醬 $48
表面大大舊cream加上朱古力醬,裏面嘅抹茶好濃郁!

🍫焙茶生朱古力芭菲 $98

2023-12-17 960 瀏覽
九月起又一家來自日本的過江龍茶室Nana's green tea 來到香港插旗進駐。作為香港第一家分店,Nana選了於啟德新地標Airside 開業,以提供茶飲、甜點以及一系列和風輕食料理作主打。.位於商場B1地庫食店層,以暗黑線條以及和風木系主題,裝潢型格中帶點和風氣息。作為抹茶甜品控,經過忍不住要一試究竟。.主食✿ 三文魚忌廉蜆肉飯 💲148✿ 擔擔豆乳烏冬 💲118餐廳的主食也已比較清新的配搭為主, 三文魚忌廉蜆肉飯是餐廳的冬季系列限定新品。魚肉加上豆角和蜆肉,以忌廉汁調味簡單清新。可選冷熱的擔擔豆乳烏冬則是餐廳的招牌和食,第一次來到必試。沒有四川擔擔麵的那種辛辣,以豆乳配搭,味道溫和濃稠配搭掛湯彈牙的日式烏冬,很夾。.甜點✿ 蘋果批海綿芭菲 💲108✿ 抹茶生朱古力芭菲 💲98除了有招牌的軟雪糕外,各款色彩繽紛的日式芭菲,是必選之作。經典的抹茶或是焙茶巴菲,可配搭白玉、蕨餅或是生朱古力。選擇了較有特色的抹茶朱古力,口感軟糯。芭菲的愛好者必試。另外,蘋果批海綿芭菲也是餐廳限定的新芭菲款式,蘋果和肉桂本是絕配,底部有焙茶果凍,中層是海綿蛋糕、香滑忌廉以及酥脆批皮,再加上香濃的雲呢拿
主食
✿ 三文魚忌廉蜆肉飯 💲148
✿ 擔擔豆乳烏冬 💲118
三文魚忌廉蜆肉飯

甜點
✿ 蘋果批海綿芭菲 💲108
✿ 抹茶生朱古力芭菲 💲98
除了有招牌的軟雪糕外,各款色彩繽紛的日式芭菲,是必選之作。經典的抹茶或是焙茶巴菲,可配搭白玉、蕨餅或是生朱古力。選擇了較有特色的抹茶朱古力,口感軟糯。芭菲的愛好者必試。另外,蘋果批海綿芭菲也是餐廳限定的新芭菲款式,蘋果和肉桂本是絕配,底部有焙茶果凍,中層是海綿蛋糕、香滑忌廉以及酥脆批皮,再加上香濃的雲呢拿雪糕,配搭不錯。

飲品
✿ 肉桂焙茶牛奶 💲48
✿ 抹茶牛奶白玉綠茶雪糕 💲52
冬日限定肉桂主題的焙茶鮮奶,以肉桂粉加上焙茶、白朱古力以及牛奶。以及經典主打的抹茶牛奶飲品,兩者也不錯。
肉桂焙茶牛奶
抹茶牛奶白玉綠茶雪糕
2024-05-05 0 瀏覽
今日同老婆去airside, 行下.連續幾日落雨最好就係行商場 , 行到咁上下見到有間抹茶店喎. 我同老婆梗係坐低食個TeA嘆下la.我老婆叫咗個熱宇治煎茶。呢杯嘢一般般 都香,唔怕(夾), 但係 真係唔可以話佢非常之好飲。再配個抹茶 忌廉蛋捲 至於個抹茶 忌廉蛋捲真係有啲失望, 抹茶 蛋糕 太乾, 一放個差去已經甩咗出嚟。 我估計應該係放咗一段時間 。我就叫咗杯凍抹茶 綠茶雪糕。至於我杯凍抹茶 綠茶雪糕 , 味道清甜, 有抹茶清香味, 杯嚟到我篤爛咗 嗰個雪糕 所以影出嚟效果麻麻地。 其實賣相都唔錯。呢間嘢乾淨企理, 係喺airside有間咁嘅嘢都唔錯, 但係如果叫我特登走嚟食, 我諗我未必會。下次嚟我會再試多次佢個 抹茶忌廉蛋捲,畀多次機會佢。價錢係咁上下,喺香港地 差唔多啦 .
今日同老婆去airside, 行下.
嘆下la.
我老婆叫咗個熱宇治煎茶。

再配個抹茶 忌廉蛋捲

我就叫咗杯凍抹茶 綠茶雪糕。

下次嚟我會再試多次佢個 抹茶忌廉蛋捲,畀多次機會佢。

價錢係咁上下,喺香港地 差唔多啦 .
2024-04-29 0 瀏覽
小編行行下Airside覺得好凍🥶🥶🥶想飲番一杯熱辣辣既野。就去番近mtr既日式過江龍抹茶專門店🍵下午茶時間特別多人,多數食緊芭菲,好似好正!但小編當時實在太凍冇叫到🥶該商場是寵物friendly,門口位特別多寵物排排坐🤭小編與朋友各叫了一杯外賣熱飲:手工抹茶 matcha green tea $42 (店員主動問全糖/半糖/走甜)小編怕太苦,揀咗半糖抹茶味有點兒淡,唔苦,得就小小草青味,口感偏水,我會形容好似americano咁(一shot咖啡再加大量水),佢就係一shot抹茶再加水🫣小編好後悔叫咗半糖🥲…應該叫走糖🥲佢嘅甜味同抹茶味分得好開,mix唔埋,飲落糖嘅存在怪怪的😅如果想飲濃味抹茶,我唸應該叫番matcha espresso shot $88黑芝麻奶 black sesame latte $45(不能選擇甜度)呢個又幾好飲喎!有好多黑芝麻既碎粒,有奶托起成個芝麻味,飲落好順口,唔會過甜。但記得一路飲要keep住mix下佢,如果唔係就會寶物沉歸底,個底會變咗芝麻糊架啦🤭最後一提,服務員交飲品到我們手上時皆提醒我們飲品十分熱,細心👍🏻

該商場是寵物friendly,門口位特別多寵物排排坐🤭

小編與朋友各叫了一杯外賣熱飲:

手工抹茶 matcha green tea $42
(店員主動問全糖/半糖/走甜)
小編怕太苦,揀咗半糖
Matcha  green  tea

小編好後悔叫咗半糖🥲…應該叫走糖🥲

黑芝麻奶 black sesame latte $45
(不能選擇甜度)
Black  sesame  latte

2024-04-28
10 分鐘 (外賣自取)
Black  sesame  latte
2024-04-16 27 瀏覽
因為本人係好鍾意食抺茶和日式蕨餅。最鍾意就係食芭菲,每一次見到抺茶店都一定會試他們的芭菲。今次就多咗個焙茶芭菲。第一層係一層忌廉,第二層一個焙茶雪糕同埋焙茶蕨餅。蕨餅有兩個,份量亦都好大。朋友就叫咗個牛肉壽喜燒。食完焙茶之後再有一層係雪糕🍦加脆脆片。最後底部就係焙茶啫喱。通常我都係唔會叫白玉。下一次都應該試吓他的白玉芭菲。抺茶芭菲亦都睇得出廚師好有心機咁樣擺放食物。單單係食芭菲嘅配搭已經係一種學問。每層都有味覺同埋心機嘅配搭。今次呢個焙茶同埋綠茶雪糕,我就覺得味道尚可以接受。有焙茶同埋綠茶的味道🍵☺️
2024-04-14 33 瀏覽
今日試左日本人氣茶室嘅抹茶店Nana’s Green Tea 🍵 📍門市:九龍啟德協調道2號Airside B1樓B128號鋪📢營業時間:星期一至日:12:00-21:00✨豆乳擔擔烏冬叫得擔擔,湯底就當然用上四川擔擔麵既湯底,再加埋豆乳同花生醬,好濃郁,烏冬都剛剛好夠彈牙,唔會話整得太腍✨溫野菜照燒豆腐丼呢個係爸爸試既,佢話所有嘢都好入味,好快就已經清晒😅不過豆腐就只有2塊,唔夠喉。✨抹茶白玉芭菲抹茶芭菲係推介甜品之一, 食落抹茶味唔算太重,撈埋紅豆蓉食落仲正,食到底先見到有抹茶啫喱,食落就茶味濃濃😋呢度除咗有我鍾意食嘅抹茶甜品之外仲有培茶同埋其他茶道既精品供應下次要試埋佢既蛋糕先得
今日試左日本人氣茶室嘅抹茶店

✨抹茶白玉芭菲

呢度除咗有我鍾意食嘅抹茶甜品之外
仲有培茶同埋其他茶道既精品供應
下次要試埋佢既蛋糕先得

同事話download Cafe Deco apps, 有兩張$100 coupon 可以用喺Airside幾間餐廳到,呢間係其中一間,無最低消費,一次過可以用晒兩張😁 Honey 都算係半個抹茶控,所以即刻download 同Honey 過來食。見menu 話must try,就叫左雞肉溫泉蛋飯配麵豉湯、塔可飯配麵豉湯同雪糕肉圓抹茶沙冰,雞肉溫泉蛋飯算一般,似普通既肉碎飯,就唔算好出色塔可飯個醬同溫泉蛋撈埋味道濃郁,再配埋牛油果,色香味俱全,係值得一試既👍仲有杯雪糕白玉抹茶沙冰,抹茶味真係出色,唔怪之得咁多人入來飲抹茶或者培茶最後試埋個抹茶軟雪糕厥餅,Honey 食到津津有味,lam晒脷😋,佢話鍾意抹茶味既少少澀真係好滿意今餐,用左兩張coupon,$100都唔洗

真係好滿意今餐,用左兩張coupon,$100都唔洗

2024-04-12
  • 塔可飯
2024-04-05 46 瀏覽
▪️ 海老蕃茄豆乳烏冬 (7/10)💲138 (Set Lunch)午餐配前菜、飲品同甜品🤓烏冬佈滿香濃既蝦同蕃茄醬,大概係加左豆乳頗幼滑,但口感比較軟身🍝黃豆粉夠香,蕨餅略有彈性,比預期中驚喜,下次試埋芭菲🤑▪️ 壽喜燒牛肉丼配味噌湯(6/10)💲98 (Set Lunch)食過呢間既兩款飯,感覺都係麻麻地🫣有隻散散地既溫泉蛋,但得好少牛肉、豆腐同本菇,又無咩醬汁,整體感覺乾淡,平一半既Sukiya都好食過佢😂🔎 整體評分(6.5/10)
海老蕃茄豆乳烏冬

壽喜燒牛肉丼配味噌湯

🔎 整體評分(6.5/10)
海老蕃茄豆乳烏冬
2024-04-04 41 瀏覽
又一間日本嚟嘅餐廳,第一次嚟 airside 就決定要嚟試下,假日去到唔算好多人,只係等咗幾分鐘就有位高菜豚肉味噌泡菜烏冬湯底好味,少少辣辣地柚子胡椒豚肉烏冬柚子味清新,如果再重啲胡椒味就好喇牛肉壽喜燒丼份量唔算好多,不過味道幾好海老蕃茄豆乳意大利飯好好味嘅意大利飯,醬汁夠濃,蝦味同蕃茄味好夾嚟到呢度又點可以唔食甜品,抹茶白玉芭菲同期間限定嘅櫻花草莓白玉芭菲,兩款都好味,尤其係個 cream,又滑又 light,口感一流紅豆牛奶忌廉朱古力醬紅豆牛奶加忌廉已經好好飲,再加埋朱古力醬成件事好豐富

高菜豚肉味噌泡菜烏冬

湯底好味,少少辣辣地

柚子胡椒豚肉烏冬

柚子味清新,如果再重啲胡椒味就好喇

牛肉壽喜燒丼

份量唔算好多,不過味道幾好

海老蕃茄豆乳意大利飯

好好味嘅意大利飯,醬汁夠濃,蝦味同蕃茄味好夾

紅豆牛奶忌廉朱古力醬

紅豆牛奶加忌廉已經好好飲,再加埋朱古力醬成件事好豐富
  • 抹茶白玉芭菲
  • 海老蕃茄意大利飯
2024-04-02 35 瀏覽
1星期總會來Airside 最少兩次,但係又唔想次次食一樣嘅嘢,今次行多一陣,諗住睇吓有啲乜嘢其他嘢食,跟住就比門口嘅雪糕吸引住😂。之後爸爸同我講呢間同我哋喺日本Lalaport食個間係一樣。可能因為岩岩12點嘅原因,入面唔係太多人,所以都係唔使等就可以直入(坐咗一陣之後,大約12:30 ,就開始勁多人)。一入去,侍應生講明限時1小時(不過最後又好似冇特別催促我哋交枱)。我哋叫咗海老蕃茄豆乳烏冬俾家姐同埋妹妹share. 口味係偏濃,但好味,難怪平時唔係太肯食嘢嘅妹妹都食。之後我自己就叫咗一個薯仔沙律,沙律入面應該係有生洋蔥,感覺喺小小辣。之後就係飲品,最期待嘅Matcha. 好飲呀。最後梗係唔少得雪糕啦,我想食綠茶雪糕,又想食蕨餅,家姐唔想食綠茶雪糕同想要朱古力,所以一人一個。綠茶雪糕,感覺唔係太甜,但係同樣地綠茶味唔係太濃。

之後就係飲品,最期待嘅Matcha. 好飲呀。

綠茶雪糕,感覺唔係太甜,但係同樣地綠茶味唔係太濃。
2024-04-01
2024-03-21 38 瀏覽
今日同朋友嚟行吓新商場Airside,食完正餐就想搵啲甜品食吓,跟住就比呢間嘅芭菲吸引咗啦.🌟抹茶生朱古力芭菲 |$98好香濃嘅抹茶味生朱古力好好味,入口即溶有好多cream,粟米片,紅豆蓉好多層次後感好豐富完全係日本嘅味道如果甜品控或者抹茶🍵控必定要嚟試吓
🌟抹茶生朱古力芭菲 |$98
好香濃嘅抹茶味
生朱古力好好味,入口即溶
有好多cream,粟米片,紅豆蓉
好多層次後感好豐富
完全係日本嘅味道
如果甜品控或者抹茶🍵控必定要嚟試吓

💙過江龍。日本茶室💙💙選用山政小山園💙本來都有啲期待🥲 唔係唔好食嘅,但只係合格only。呢個價錢,有更好嘅選擇🫣🍵🍨 綠茶蕨餅芭菲 (HK$88)最頂層嘅綠茶雪糕,同最底層嘅綠茶啫喱都唔錯,始終係小山園嘅岀品,有保證嘅。其他配料(紅豆,蕨餅)就不過不失🥘牛肉湯咖哩烏冬 (HK$108)咖嘢都算香濃,烏冬合格嘅。但牛肉就偏硬,會痴牙🥲🐮壽喜燒牛肉丼 (HK$88)個汁唔錯,件豆腐都surprising good。但牛肉都係偏韌🥲。
💙過江龍。日本茶室💙
💙選用山政小山園💙

🍵🍨 綠茶蕨餅芭菲 (HK$88)

🥘牛肉湯咖哩烏冬 (HK$108)
咖嘢都算香濃,烏冬合格嘅。但牛肉就偏硬,會痴牙🥲

🐮壽喜燒牛肉丼 (HK$88)