2024-04-02 47 瀏覽
一入餐廳,已聽得見柔和的音樂,這裏原來全由店主一家經營,店主先給一張牌,提醒要輕聲說話。享受音樂。食物由女店主親手製作,即叫即做,等候時間較長,但食物製作得非常用心、美味。一個餐有五道菜,但份量剛好。飲品則由香港著名陶笛演奏家李老師製作,咖啡有拉花,簡直是一個藝術品,店內的音樂是李老師的音樂視頻,極之動聽,是世外高人。這間餐廳以推廣陶笛這種樂器為主題。店內環境優雅清靜,是一個給人放下工作,洗滌心靈的好地方。
2022-08-23 939 瀏覽
1)一個lunch上碟時間超過兩小時2)啲陶笛聲極度大聲,出門條街估計都聽到,吵到頭痛3)啲staff勁串,全部無想要理你既態度總結:千其唔好來,浪費時間、金錢。
1)一個lunch上碟時間超過兩小時
2)啲陶笛聲極度大聲,出門條街估計都聽到,吵到頭痛
3)啲staff勁串,全部無想要理你既態度
總結:千其唔好來,浪費時間、金錢。

2022-08-13 711 瀏覽
寧靜輕鬆的環境,用心美味的食材。好好味的紅菜頭湯,有花生粒粒沙嗲醬的串燒,巨大的漢堡包,好靚架拉花咖啡,仲有好健康的有機奇亞籽,沒有規定用餐時間,適合想慢活輕鬆的城市人
寧靜輕鬆的環境,用心美味的食材。
2022-08-13
紀念日
2022-07-06 489 瀏覽
一個寧靜又休閒嘅cafe!cafe 不停播放演奏家的演奏作品。而且Lee Ocarina 親自炮製咖啡!整體店內無論食物和環境都是舒適的!只是不能太大聲説話怕影響其他人欣賞音樂!
2022-06-20 459 瀏覽
入到嚟南丫島,諗住去間Cafe坐下 食少少嘢,入到去原來係一間對音樂 同埋寧靜度好有要求嘅餐廳,我同朋友兩個人去食嘢,係唔俾傾偈,想傾嘅話可以好細好細聲🤣如果唔係就會蓋過咗啲音樂,會俾老闆娘話。如果想一個人靜靜地,呢度一流👍不過講返佢啲嘢食,大件又好食,好足料。出邊凍冰冰,可以飲到一杯暖笠笠嘅蔬菜湯,對手即刻暖晒☀️同埋呢個湯冇味精,只係用胡椒嚟調味,冬天飲更加暖😋最後食埋個甜品就完美,tiramisu 軟滑,甜度正常。自製的,仲撒上陶笛形狀糖霜,別具這餐廳的特色。
如果想一個人靜靜地,呢度一流👍

不過講返佢啲嘢食,大件又好食,好足料。

2021-01-09
2022-05-07 395 瀏覽
下午cafe沒有人,我就諗住入去叫杯抹茶latte。個女侍應話如果只叫一杯飲品只可以坐出面。我冇問題就坐了出面。抹茶latte 外表係幾靚,不過完全飲不到抹茶味,牛奶味卻好重。飲完後諗住同女待應有個少少要求,我話想入去店內睇一睇個環境她卻說就快要有上堂不方便我進入睇。睇一睇個環境都係1分鐘啫,應該睇唔起人只叫一杯飲品所以不准我入去裏邊睇。更可恥的是,我二十分鐘後返回頭路再看看那間cafe 發覺店內仍然沒有人上堂的。就明白那個超串女侍應根本講大話😡唔想客人入店內睇環境😡應該睇唔起那些只叫一杯飲品的客人。
2022-04-02 224 瀏覽
當日14度,陰天,有微雨。去到有小朋友出嚟招呼,表示只開放戶外,我地ok!間cafe 無其他食客既情況下、但要等50分鐘先上到個湯,等咁耐咪飲下水囉,連杯水都唔refill。食物睇得出係好用心煮出嚟,但係落曬雨又涼等到好肚餓既情況下,都會變咗無心情食。飲完個湯,再慢慢等個沙律,沙律係熱的,上面係車里茄、下面係菇類黎,類似蜜糖+黑椒,仲有d 紫色既食用花,都幾有心思既。食完沙律,又慢慢等個素羊肉串,素羊肉好食,好似食緊真實既肉,有肉絲既texture,不過個沙嗲醬好辣下。最好個主菜素burger 出菜時間好左少少,薯條唔夠咸唔夠脆。呢個lunch 都由入座直到最尾飲埋杯嘢用左成3個鐘,就算好食都唔會再黎。
當日14度,陰天,有微雨。
去到有小朋友出嚟招呼,表示只開放戶外,我地ok!

2021-11-08 375 瀏覽
這是我飲過最好味的爾愛蘭咖啡、所以每次去必飲。這杯咖啡背後還有一個不是人人都知道的秘密,有興趣的可以問吓老闆(音樂人)李老師。另外老板用心煮素食,兒子很有禮貌的招待每位客人,提醒大家叫餐後要耐心等候,因為老板娘專攻煮食,老板專攻飲品,出品優良,絕對値得等,大家不妨帶本書或在室內欣賞老板播放自己的陶笛演奏(超好聽的)。
這是我飲過最好味的爾愛蘭咖啡、所以每次去必飲。
2021-10-30
2021-08-15 430 瀏覽
旺中帶靜的小角落餐廳小店內裡裝修格局優雅, 播著陶笛的聲音好寧靜.老闆娘服務非常好. 食物方面價錢相宜— 出面西餐廳的價錢. 食物高質好味唯一係因為小店所以上菜速度比較慢, 但overall 整個體驗都好好!
旺中帶靜的小角落餐廳小店
內裡裝修格局優雅, 播著陶笛的聲音好寧靜.
老闆娘服務非常好.
食物方面價錢相宜— 出面西餐廳的價錢. 食物高質好味

2021-04-05 570 瀏覽
素食咖啡店 店主係陶笛演奏家Cafe播放住陶笛音樂🎼為咗比大家好好享受 店內強調要低聲說話🤫坐低先睇顧客須知 落單後不可取消 勿追單‪下午3點半 每人最底消費 $80‬.Rose Latte 太靚喇!! 😍玫瑰拉花 玫瑰花瓣 再襯埋玫瑰杯蝶Tiramisu表面灑上陶笛圖案手指餅放在最上層 𢳂落去嘅時候有啲硬三角形甜品杯+用細匙好難一匙𢳂哂Mascarpone cheese 同埋手指餅🤔個人鍾意一齊𢳂黎食🙈表面落咗朱古力粒  少少影響口感🤔整體中規中矩凍薄荷朱古力 太甜🙈.Mint Mocha $52Rose Latte $46Tiramisu $48 .openrice 大家嘅評價都麻麻地🙈睇完之後 令我猶豫去唔去好既然一場到南丫島 入去飲杯咖啡我地淨係叫咗咖啡同甜品 等候時間唔耐Cafe個環境好自然令人細聲傾計聽下音樂 認識下陶笛
素食咖啡店 店主係陶笛演奏家
Cafe個環境好自然令人細聲傾計
聽下音樂 認識下陶笛
下午茶
2021-03-14 510 瀏覽
今日係一個好悠閒嘅一天,去咗南丫島行吓,然後行嘅途中其實經過左呢間Cafe兩次,咁啱就想搵間Cafe坐下,入去之前仲專登睇吓OpenRice呢間會唔會有蛋糕之類。門口坐咗10幾人好熱鬧。我就打開門入去,係個小朋友招呼我。頭先呢個小朋友仲幫手拎咖啡比出邊嘅客人添,一個好乖嘅小朋友幫屋企人手。示意一張枱我坐低,之後老闆娘就拎咗個牌過嚟,原來個牌係講喺餐廳入邊要安靜寧靜,淨心bb,可能就係頭先嗰個小朋友個名,仲有埋佢張相添搞笑🥸一心諗住食甜品再加飲嘢嘅,我見到原來Menu寫住有最低消費,所以都問吓啦,好似80定88左右?咁我就揀咗心太軟同埋一個朱古力咖啡,老闆娘仲好細心咁提示我心太軟已經好甜可以揀一個冇咁甜嘅飲品。咁我就轉左抹茶咖啡,反正都啱飲。然後呢都冇一陣老闆娘就走返過嚟講原來冇心太軟,當下其實覺得有啲失望🙍🏽‍♂️因為係除咗心太軟之外咩甜品都已經冇晒,任何蛋糕仔都冇啦。得返二人份量嘅窩夫....點食呢..咁就轉咗做炸薯條🍟又一陣間見到老闆好努力咁沖咖啡比出邊嘅客人,都唔算耐嘅時間亦都輪到我杯抹茶咖啡。我心諗早知叫返朱古力咖啡啦都冇咗心太軟🥲不過唔緊要啦..然後冇幾耐我嘅炸薯條都到啦,等嘢
然後冇幾耐我嘅炸薯條都到啦,等嘢食嘅時間都唔算耐,可能我叫嘅嘢都好簡單。
環境呢都幾好嘅,有陶笛音樂做背景,仲要係老闆出手雖然只係播放😂睇得出亦都感受到個老闆應該都好鍾意音樂。熱愛添。然後都有一啲嘅陶笛買賣品,鍾意嘅人真係值得一去嘅。
整體來講嘢食賣相都幾好,不過我杯嘢飲個心心好似唔係好見到,變咗一堆野咁,最明顯嘅就係老闆lee 個字😅
老闆娘好有禮貌。因為佢哋本身要求間餐廳係要寧靜,所以佢哋咁岩廚房嗰邊有啲嘢壞咗要整理,我專登走過來同我講聲,怕會嘈親我。
走之前借埋廁所,環境上有啲狹窄,不過咁樣比較起來都唔算係我去過最窄嘅餐廳嘅廁所。
嘢食好唔好味,普通炸薯條姐,如果咁樣都難食就好慘。咖啡正常,冇特別。
禮貌評分10分。
溫馨提醒如果想搵間Cafe坐下吹吓水嘅話,記得要坐出邊
2021-02-07 570 瀏覽
係tea time時間其他地方都已經滿座,便走到這家cafe看看,老闆娘再三叮囑入座要安靜,說話要細細聲,否則可選擇露天位置。我哋想坐得舒服一點所以選擇了舖內座位。入座之後又被再三提醒要安靜,這家cafe 只有set meal 同咖啡或茶飲,我哋詢問之下可以只叫蛋糕同飲品,我哋order 3杯飲品同蛋糕,便開始說悄悄話,但店中的小小侍應生好像不能接受有任何聲音似的,還做了🤫噓手勢,最後我與朋友們是用whatapp 溝通,我們說笑我們好像去了結界一樣!其實食物與飲品是無問題的,可以說是美味的,之不過要等等等等等一段時間先會上到菜。我只能說這家店可能只適合部分人享用!
我只能說這家店可能只適合部分人享用!
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕
小弟好鍾意去唔同Cafe,所以對唔同Cafe嘅咖啡同輕食都略有研究🤔 但從來未去過一間cafe佢上杯咖啡畀你需要一個鐘,呢間咖啡店破埋紀錄,全店連10個客都冇但係等左一個鐘以上杯Latte都未到......如果間cafe畀人嘅感覺係舒服嘅令人愉悅嘅咁一個鐘都還好,但係佢偏偏有塊板叫你唔好大聲講嘢,我跟我同場嘅朋友只係以比正常細聲嘅音量講嘢,佢嗰個小朋友waiter都要攞佢嗰塊「安靜」嘅板出嚟三次;真心喎我講嘢仲細聲過隔離小朋友打機嘅聲,咁都要你提3次?真正最世界級嘅嚟啦,我同佢講話埋單杯咖啡唔要嘅時候,佢個所謂「風雅」嘅老闆竟然係廚房大聲用英文叫出黎:「Look at the board!No Cancel!」 姑勿論你對「安靜」嘅定義點解套用落客人而唔套用落自己度,我邊忽似外國人呀?由頭到尾我都講廣東話㗎喎?咁我咪用英文同佢講返:「I've been waiting for more than an hour! It's not about your board, but about usual cafe operation! And why English? But OK let'

「I've been waiting for more than an hour! It's not about your board, but about usual cafe operation! And why English? But OK let's sort it out in English! 」 點知佢又即刻淆底話:「I don't speak English!」

😰😰😰😰😰😰😰😰😰😰😰😰😰

媽我好亂呀我跟唔到呀😫😫 明明係你講英文先㗎喎,而家我講英文你又聽唔明?究竟「風雅」係咩意思呀?😵
雖然我唔係咩文人雅士,但係最少我都識一啲真正嘅文人雅士,佢哋都唔係咁樣嘅?更加唔會過份推崇西洋文化,用英文就自命清高。 唔係錢嘅問題亦都唔係等待嘅問題,最後我係畀足錢先走嘅,但係呢一種虛假嘅「風雅」,都係留返「識欣賞嘅人」欣賞好喇🥴🥴🥴
抹茶Latte
2021-01-01
2020-12-06 411 瀏覽
無意中入咗呢間大街旁嘅素食cafe食brunch出乎意料之外嘅好味🥣紅菜頭餐湯:真材實料紅菜頭打成,清甜清新🍴沙嗲牛肉串+他他:沙嗲汁香濃惹味,素牛粒口感媲美真牛似,他他用料配搭清新開胃🍴墨西哥夾餅:夾餅用料豐富&新鮮,汁料特別,賣相精緻吸引☕️薰衣草咖啡:陶笛大師親手調製嘅薰衣草咖啡,賣相華麗精緻,入口薰衣草味一試難忘Overall所有菜式都用料新鮮豐富,而且fresh made,造成多層次味道,完全感受到老闆&老闆娘嚴選素食食材嘅執著,對烹調嘅認真,大讚!小侍應亦乖巧有禮~大推想寧靜悠閒係南丫島享受素食美味嘅朋友!
無意中入咗呢間大街旁嘅素食cafe食brunch
出乎意料之外嘅好味

🥣紅菜頭餐湯:真材實料紅菜頭打成,清甜清新

🍴墨西哥夾餅:夾餅用料豐富&新鮮,汁料特別,賣相精緻吸引

侍應亦乖巧有禮~
大推想寧靜悠閒係南丫島享受素食美味嘅朋友!
2020-12-06
2020-10-20 453 瀏覽
無意中經過,看見又是陶笛又有精品咖啡,感覺比較特別,就入來試試啦!一入去就有位小朋友拿着印有他自己照片的紙牌,寫着請安靜進餐,享受陶笛音樂,小朋友很乖巧,餐廳也很有Mindfulness的感覺~點了這個玫瑰latte,賣相超級漂亮!香濃的咖啡配上有香的玫瑰花味~~開心!另外我們也點了蒜蓉包,很大塊法包,非常香脆,蒜香十足,正!背景一直播著餐廳老闆(應該是)的陶笛表演,雖然有些歌比較古舊,不過靜靜的享受音樂也實在不錯呢!悠閒的南丫島一天遊,啦啦啦。

玫瑰latte

另外我們也點了蒜蓉包,很大塊法包,非常香脆,蒜香十足,正!
蒜蓉包

玫瑰latte