2023-10-18 717 瀏覽
上星期日再次來 Lawry's 食 brunch,發現食物款式增加了,但價錢不變喎一入門口就見到新增的 Movenpick 雪糕櫃,有雲呢拿&朱古力味頭盤食物比以前高級,是日餐湯是黑松露磨菇湯 自助區新增烤牛肋骨 / 豬肋骨朱古力噴泉重出江湖新增 熱溶芝士,好正呀食芝士要配他的朋友... 紅酒主角出場了...來Lawry's 當然要食招牌燒牛肉啦自助區還新增了芝士拼盤,放了5款芝士 (我無影相因為主攻熱溶芝士)連生果都進步了 以前西瓜蜜瓜是切片,現在是切粒,要知道切粒只能用中心部位,甜但損耗大,變相成本增加了增加食物種類 + 提升食物質素 + 無加價 = 可再幫襯

頭盤食物比以前高級,是日餐湯是黑松露磨菇湯

自助區新增烤牛肋骨 / 豬肋骨

朱古力噴泉重出江湖

新增 熱溶芝士,好正呀

食芝士要配他的朋友... 紅酒

主角出場了...
來Lawry's 當然要食招牌燒牛肉啦

連生果都進步了

增加食物種類 + 提升食物質素 + 無加價 = 可再幫襯

2023-10-15
$547.8 (午餐)
  • 熱溶芝士
2023-09-23 1410 瀏覽
今次朋友生日 😆就book咗Lawry's The Prime Rib同佢慶祝😝餐廳環境唔錯😝見到好多人選擇呢度慶祝生日因為當晚聽到好多次生日歌😂證明自己冇揀錯😝😆今次我哋選擇咗二人餐 - Butter Poached Lobster 油封龍蝦🦞龍蝦爽口彈牙😍比較喜歡就咁點龍蝦汁- The Famous Original Spinning Bowl Salad 冰旋翡翠沙律味道不過不失 但係勝在有個員工會喺你面前整呢個沙律😂- Lawry's Lobster Bisque +$88 Lawry's 龍蝦濃湯個龍蝦湯超級好飲 而且上菜嘅時候亦都充滿儀式感😝- Lychee Sorbet 荔枝雪葩清新嘅荔枝味 味道唔錯 唔會太甜😝- Roasted Prime Rib of Beef au jus - California Cut Mashed Potatoes and Yorkshire Pudding 特級燒牛肉- 加州薄切今次個牛肉要咗五成熟😝牛肉鮮嫩- Blueberry Cheesecake 藍莓芝士蛋糕
今次朋友生日 😆

今次個牛肉要咗五成熟😝牛肉鮮嫩

- Blueberry Cheesecake
藍莓芝士蛋糕
2023-09-05 1677 瀏覽
Lawry’s The Prime Rib 1938年於美國加州比華利山以家族生意名義創立,全球享負盛名以美國農業部資格認証(USDA)的特級燒牛肉(Prime Rib)作食材的餐廳。並按客人不同要求即席在特設餐車分切燒牛肉。特級燒牛肉🥩signature Roasted Prime Rib of Beef au jus嚴獲得美國農業部認証的黑毛安格斯牛肉,經過濕式熟成後以原條牛肋骨扒慢燒最少4小時。特級燒牛肉可依照客人不同需求提供4種分切方法,份量由最小巧的California Cut加州薄切、English Cut英式三片薄切、Lawry Cut招牌美味切及重量級選擇的Diamond Jim Brady Cut金百帝厚切。女士可選擇Hong Kong cut 或 California cut以足夠。

2023-08-31
2023-09-03 1200 瀏覽
一直都想試Lawry’s the Prime Rib, 印象中遷址幾次,今年生日終於一試。環境寧靜優雅,特別喜歡半圓嘅天花,好似置身歐洲般。二人晚餐算抵食,不過個別菜式需要加錢升級,就好似龍蝦湯同龍蝦尾,分別每位都要加$88。前菜油封龍蝦鮮甜無比,配以龍蝦湯嘅sauce, 鮮味double up! 冰旋翡翠沙律,其實冇乜特別,只係有個侍應喺你面前,用個盤隔住啲冰攪沙律,隻叉同隻碟雪凍咗。龍蝦湯好濃味,但個人覺得有點鹹。大西洋龍蝦尾,清蒸的,配上牛油忌廉,鮮甜彈牙,必試!嚟到主菜燒牛肉,廚師喺你面前即場切肉,我冇upgrade厚切,只係要咗California 薄切,已經好夠食。牛扒肉質柔軟,富有肉汁。整體用餐體驗好好,服務員服務無可挑剔,好細心有禮貌,仲送上即影相片以作留念,慶生體驗相當良好!
2023-08-26 1024 瀏覽
同朋友聚會, book咗喺中環呢間fine dining, 之前都有聽過呢間好美式style, 食物水準一流, 今次就睇下係唔係真係咁正.叫咗個2人set dinner, 包咗好多道菜, 有starter、salad、湯、雪葩、牛同埋一杯drink, 好豐富.先到嘅係starter, 嗌咗龍蝦尾, 係凍碟上, 食落條龍蝦尾好彈牙, 個汁都配得唔錯, 又會太濃又唔會太鹹.之後係salad同埋酥皮洋蔥湯, 個酥皮十分出色, 好有層次感, 洋蔥湯都好濃郁, 配搭好襯, impressive喺重頭戲開始前嚟咗個荔枝雪葩清一清個味蕾.因為已經有小小飽, 所以就淨係叫咗California cut, 係head of chef推埋架車喺面前切! 雖然話係薄切, 份量一啲都唔少. 個牛可以話係全香港最出色嘅牛之一, 除咗佢食落好軟之外, 牛味都好濃, 配埋特色醬味, 成件事係另一個level! 必試! default仲配埋薯蓉, 亦可以加菠菜同粟米. 我就叫咗個菠菜做side, 但食落有啲膩, 都以都冇食哂.喺食牛嘅同事都serve咗個new york pudding喺side, 有小小係薄身嘅芝士

喺重頭戲開始前嚟咗個荔枝雪葩清一清個味蕾.

喺食牛嘅同事都serve咗個new york pudding喺side, 有小小係薄身嘅芝士蛋糕, 都幾特別!

成餐食得好滿足
2023-08-23 799 瀏覽
Restaurant week個餐幾抵食就去試下Starter加$80要咗lobster bisque 有驚喜 有鮮味而且好滑 仲有大大舊龍蝦尾牛肉其實款款都係同一隻牛 只係唔同厚度就揀咗califonia cut medium rare 啱啱好夠淋身 但略嫌欠缺牛味Dessert就比較失色 tiramisu都唔係真正嘅tiramisuOverall service好好 職員好welcoming好responsive 但上菜速度真係有啲太快 感覺好快餐 每個course中間都冇乜時間俾食客抖一陣回一回氣最後 生日有蛋糕同即影即有送 所以成餐飯都算幾滿意
Restaurant week個餐幾抵食就去試下

牛肉其實款款都係同一隻牛 只係唔同厚度

最後 生日有蛋糕同即影即有送 所以成餐飯都算幾滿意
  • 龍蝦濃湯
  • California  Cut
2023-08-06 749 瀏覽
生日訂枱, 因穿著背心不能進場, 需有衣著提供準備, 無奈不合穿難道喜興日子面要進食得如因此屈辱?如有提早說明會遵守結果一齊天行程安排都打亂, 諸事不順.很憤露很生氣!! !

結果一齊天行程安排都打亂, 諸事不順.

很憤露很生氣!! !
環境優雅復古 甚有氣派 好適合二人世界 慶祝生日🎂或者週年紀念👩‍❤️‍👨我哋今次係食晚餐 為男朋友慶生 只有一個dinner set 中間再二選一咁$1,688 for 2✿ Fresh Shucked Oysters 時令生蠔 ✿係食starter之前先食生蠔🦪都幾大隻肥美 新鮮鮮甜 都唔太需要落檸檬- Starter -我哋兩個人所以兩樣都有嗌黎試~✿ Slow-cooked Abalone on Shell in Seafood Stock ✿一上菜嗰下呆咗 咁大個殼咁細隻鮑魚嘅 ‧⁺◟( ᵒ̴̶̷̥́ ·̫ ᵒ̴̶̷̣̥̀ )點知切落去超淋 索晒海鮮高湯既味!✿ The Famous Original Spinning Bowl Salad ✿侍應會推架車仔出黎 係你面前轉動放係冰盤上面既盤撈沙律上菜前侍應會比隻冰凍既叉你 令整碟沙律保持住凍❄️枱面仲有餐廳自製既seasoning俾你加落去不過就略嫌普通 以同等價錢黎講 嗌鮑魚好似開心啲( •̥ ˍ •̥ )除非你想睇侍應表演撈沙律啦( ¯꒳​¯ )ᐝ- Soup -✿ Cream of Mushroom ✿湯有磨菇湯同龍蝦湯揀 我哋都揀咗磨菇湯個湯比較稠
環境優雅復古 甚有氣派
好適合二人世界 慶祝生日🎂或者週年紀念👩‍❤️‍👨

$1,688 for 2
Fresh Shucked Oysters

係食starter之前先食生蠔🦪
都幾大隻肥美 新鮮鮮甜 都唔太需要落檸檬

- Starter -
我哋兩個人所以兩樣都有嗌黎試~

點知切落去超淋 索晒海鮮高湯既味!

侍應會推架車仔出黎 係你面前轉動放係冰盤上面既盤撈沙律

- Soup -

✿ Cream of Mushroom ✿
湯有磨菇湯同龍蝦湯揀 我哋都揀咗磨菇湯
個湯比較稠身 好濃好重松露味🍄
我飲完開始有啲飽( •᷄⌓•᷅ )
Lime Sorbet

✿ Lime Sorbet ✿
第一次食飯食到一半食甜品( '〰️' )
雪葩係清檸味 真係好清新🌿
飲完濃湯就食杯雪葩浪下口先~

- Entree -
California  Cut

✿ California Cut (Creamed Corn/Spanish +$60) ✿
依款餐廳signature dish好架勢
廚師會推住架餐車喺你面前切肉
雖然佢叫加洲薄切牛扒 切出黎都唔算好薄 仍然好有口感
牛味香濃 牛肉軟稔 份量超多!
另外加咗個side dish
薯蓉食落去口感細滑 牛油味好出 冇後悔加錢🤣
✿ Yorkshire Pudding ✿
係酥皮版既麵包布甸 點埋肉汁一齊食
雖然係好好食 但係份量實在係太多 冇辦法食晒

✿ Pan-fried Grouper & Atlantic Lobster Tail ✿
龍蝦尾超淋!!好易離殼同易切
石頭魚柳唔會好散 炸粉好薄 點埋龍蝦汁 絕配~

- Dessert -
Mini Grand Marnier Soufflé

✿ Mini Grand Marnier Soufflé ✿
甜品係迷你梳乎厘 熱辣辣夠鬆軟
即使係一細細件 一人一個 都係好飽( ¯⌓¯ )

埋尾嗌咗杯茶☕️成個壼比晒你慢慢嘆~

跟住落黎想分享下今次係依度慶生既經歷
訂枱既時候我講左要慶生
前一日餐廳有WhatsApp confirm booking 我都再有confirm慶生同主角名稱
到用餐當日食到甜品既時候
開始見到侍應為隔離幾張枱慶生唱歌影相上蛋糕 但一直都未到我嗰枱
直到開始見職員執嘢準備收舖
我就問侍應 佢哋先發現漏咗我地😂
拿拿林遞上生日蛋糕 唱生日歌 仲送咗一張即影即有
個朱古力字仲要串錯字😂
少少尷尬 不過係一個幾搞笑既體驗
So far冇見到食評有相同經歷 應該係咁岩我唔好彩姐🤣🤣🤣
2023-02-28
生日
Fresh Shucked Oysters
Lime Sorbet
California  Cut
Mini Grand Marnier Soufflé
ෆ 𝙇𝙖𝙬𝙧𝙮’𝙨 𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙧𝙞𝙢𝙚 𝙍𝙞𝙗 ෆ 同朋友聚餐試咗呢間𝙇𝙖𝙬𝙧𝙮’𝙨 𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙧𝙞𝙢𝙚 𝙍𝙞𝙗試咗𝘾𝙖𝙡𝙞𝙛𝙤𝙧𝙣𝙞𝙖 𝘾𝙪𝙩 加州薄切燒牛肉同𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙏𝙖𝙞𝙡大西洋龍蝦尾✨𝘾𝙖𝙡𝙞𝙛𝙤𝙧𝙣𝙞𝙖 𝘾𝙪𝙩 加州薄切燒牛肉真係好好味牛肉切得好薄質地鮮嫩✨佢嘅肉汁好多好濃郁每一口咬落去都好𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮 ( ⸝⸝•。•⸝⸝ )特別係佢嘅搭配醬汁更加增添咗一層豐富嘅味道𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙏𝙖𝙞𝙡大西洋龍蝦尾更加令我驚艷!!龍蝦尾肉質鮮甜,肉質鮮嫩😋真係好好味~佢嘅煮法突顯咗龍蝦尾嘅鮮味同嫩滑感🫶🏻餐廳環境同服務都好讚~佢嘅環境高雅舒適 帶點高級感💓ෆ推介菜式 ෆ𝘾𝙖𝙡𝙞𝙛𝙤𝙧𝙣𝙞𝙖 𝘾𝙪𝙩 加州薄切燒牛肉𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙏𝙖𝙞𝙡大西洋龍蝦尾#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkf
ෆ 𝙇𝙖𝙬𝙧𝙮’𝙨 𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙧𝙞𝙢𝙚 𝙍𝙞𝙗 ෆ

質地鮮嫩✨
佢嘅肉汁好多好濃郁
每一口咬落去都好𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮 ( ⸝⸝•。•⸝⸝ )
特別係佢嘅搭配醬汁
更加增添咗一層豐富嘅味道

𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙏𝙖𝙞𝙡大西洋龍蝦尾
更加令我驚艷!!
龍蝦尾肉質鮮甜,肉質鮮嫩😋真係好好味~
佢嘅煮法突顯咗龍蝦尾嘅鮮味同嫩滑感🫶🏻

餐廳環境同服務都好讚~
佢嘅環境高雅舒適 帶點高級感💓

ෆ推介菜式 ෆ
𝘾𝙖𝙡𝙞𝙛𝙤𝙧𝙣𝙞𝙖 𝘾𝙪𝙩 加州薄切燒牛肉
𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙏𝙖𝙞𝙡大西洋龍蝦尾

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
2023-06-27 981 瀏覽
Lawry’s 係一間老字號嘅扒房,主打燒牛肉,食物嘅質素真係唔錯。環境優雅舒服,入餐廳前嘅旋轉樓梯都幾有格調,餐廳內嘅大圓拱頂充滿古典甚具氣派,係慶祝生日或anniversary一個唔錯嘅選擇🥰餐前麵包法包微熱,外脆内軟,兩款口味都好食😋Cream of Mushroom蘑菇湯有一粒粒嘅蘑菇粹,味道濃郁👍Lobster Bisque龍蝦味都幾重,龍蝦肉彈牙👍Spinning bowl salad侍應會喺你面前轉動放喺冰盤上面嘅沙律盤,然後一路mix啲沙律,上菜時侍應會比一隻冰凍嘅叉你,令到整碟沙律保持適當嘅溫度,沙律菜食落更爽脆,入面材料都好新鮮,配上炸麵包碎,少少酸嘅沙律醬,好開胃呀❤️Prime Ribs (Lawry Cut)我叫左medium rare, Lawry cut厚度適中,因為如果太薄口感冇咁好,肉質好嫩滑好juicy,牛味濃郁,入口軟稔👍Grilled Baby Rack of Lamb我都係叫左medium rare,好欣賞呢個羊架,粉嫩色好靚,肉質爽彈,羊味十足但唔會羶,羊架邊邊少少燒焦,加上咸咸地嘅香料,食落好惹味😋Side dishes有Yorkshore

餐前麵包
法包微熱,外脆内軟,兩款口味都好食😋

Cream of Mushroom
蘑菇湯有一粒粒嘅蘑菇粹,味道濃郁👍

Lobster Bisque
龍蝦味都幾重,龍蝦肉彈牙👍

Spinning bowl salad

Prime Ribs (Lawry Cut)

Grilled Baby Rack of Lamb

Side dishes有Yorkshore Pudding 口感鬆軟,有香濃嘅蛋味 。薯蓉都好香薯仔味同埋幾滑,配埋燒牛肉汁食一流👍

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:9/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8/10
2023-06-26 721 瀏覽
我食過最好食嘅一間鋸扒店,但當然價錢都係貴中午食嘅話,會有半自助餐抵食過晚餐自助區入面嘅煙三文魚係特別需要讚嘅,而其他就普普通通都唔錯至於牛扒就一如既往嘅好食,而且有Hongkong cut,所以我依啲細食嘅都可以食得落牛扒隔離仲有兩款唔同嘅辣醬都唔錯
我食過最好食嘅一間鋸扒店,但當然價錢都係貴
中午食嘅話,會有半自助餐抵食過晚餐
自助區入面嘅煙三文魚係特別需要讚嘅,而其他就普普通通都唔錯
牛扒隔離仲有兩款唔同嘅辣醬都唔錯
2023-06-17 687 瀏覽
喺香港傳統嘅扒房已經買少見少,Lawry’s扒房主打美式菜,成個餐廳嘅裝修行復古懷舊感,入到去會有種好高貴嘅氣派,樓底好高係以圓拱型設計,成個餐廳個氣氛環境好好👍🏻,燒牛肉係餐廳🍴必試招牌菜 🌟Jumbo Shrimp Cocktail 🍤 $160蝦🦐好大隻!咬落去好甜,點埋啲檸檬汁酸酸甜甜好開胃龍蝦濃湯 🦞 🍲 $160湯底好濃郁,另外仲有龍蝦肉喺裏面,個湯🖤黑白配⚪️都大力推介🌟🌟🌟🔥覺得一定要試大西洋龍蝦尾🦞 $350咬落去彈牙啖啖肉,仲可以點牛油或者檸檬汁調味😳😋😋California Cut 加州薄切燒牛肉 $490呢款係餐廳既signature dish ,廚師會推住架餐車喺你面前🔪,我哋叫咗七成熟,個牛扒份量已經好多!成個肉質好林好嫩滑,咬落去勁juicy滿滿嘅肉汁 !佢旁邊嗰啲筋腱好淋!Side dish 方面,自己都驚嘆所有side dish 都做得好好食😋!薯蓉食落去口感細滑,牛油味好突出,而英式烘薄酥餅咬落去口感鬆軟得來又好香嘅蛋香味,忌廉粟米🌽又甜又creamy ,忌廉菠菜亦都突出到個香滑感

Jumbo Shrimp Cocktail 🍤 $160
蝦🦐好大隻!咬落去好甜,點埋啲檸檬汁酸酸甜甜好開胃

龍蝦濃湯 🦞 🍲 $160

大西洋龍蝦尾🦞 $350
咬落去彈牙啖啖肉,仲可以點牛油或者檸檬汁調味😳😋😋

California Cut 加州薄切燒牛肉 $490
2023-06-12 581 瀏覽
生日搵左呢間經典扒房😍😍一入間餐廳已經好有懷舊感覺😍最後我地單叫左2個扒餐前菜 冰旋翡翠沙律新鮮爽脆嘅羅馬生菜同西生菜。配上紅菜頭絲丶雞蛋碎、車厘茄同酸麵包槺同自家製嘅醬汁味道似千島醬,食落清爽開胃。所有材料放入一個冰陣大碗到,然後轉動大碗攪勻,再加上上枱時跟埋一支冰凍專用叉。English Cut Prime Rib $550薄切三塊,內裡鮮嫰粉紅冇血水渗出,肉質細嫰軟腍,無渣無根肉味濃郁。Lawry Cut Prime Rib $680牛扒肉質的確非常鮮嫩Juicy,唔黐牙唔會過咸,而且帶有少少燒香味,食落去好鬆軟帶有少少肥膏同根,而薯蓉軟綿細滑富牛油香。Creamed Corn $60粒粒香甜嘅粟米配上奶香十足嘅忌廉。Birthday Cake 生日餐廳會送一個甜品仲會寫Happy Birthday 同埋你個名😍仲有一張即影即有相,好有紀念價值。
生日搵左呢間經典扒房😍😍一入間餐廳已經好有懷舊感覺😍

最後我地單叫左2個扒餐
前菜 冰旋翡翠沙律

English Cut Prime Rib $550

Lawry Cut Prime Rib $680

Creamed Corn $60
粒粒香甜嘅粟米配上奶香十足嘅忌廉。

Birthday Cake

2023-06-12
生日
  • English  Cut
  • 冰旋翡翠沙律
2023-05-25 880 瀏覽
假期前嚟個happy lunch,揀咗呢度。Soup of the Day呢日係南瓜湯,好creamy南瓜味好重,好飲。Roasted Prime Rib of Beef - Hong Kong Cut廚師會推原條rib出嚟,喺客人面前切適當厚度,如果想厚身啲可以揀California cut,不過就另加$100。同事揀咗Hong Kong Cut medium,佢話好嫩好滑。Grilled Pork Chop我就揀咗個豬,燒到啱啱熟,好淋,不過近骨位就明顯仲有少少生。配埋mustard seed cream sauce,一D都唔辣但又有mustard味,好好食👍🏼呢餐好滿意👍🏼
假期前嚟個happy lunch,揀咗呢度。

Soup of the Day
呢日係南瓜湯,好creamy南瓜味好重,好飲。

Grilled Pork Chop

呢餐好滿意👍🏼
2023-05-20 6093 瀏覽
Lawry's the Prime Rib is an American restaurant brand that was founded in 1938 and has since become a globally recognized chain. The restaurant specializes in beef, particularly the roasted prime rib of beef, as well as grilled meat dishes with their own special sauces. The restaurant places great emphasis on the quality of the ingredients, using only the finest cuts of beef and preparing each dish with utmost care to provide guests with the ultimate taste experience.In addition to the food, the

In addition to the food, the restaurant's decor is very luxurious and exudes a rich English style, creating an elegant and sophisticated atmosphere. The restaurant's staff are also highly professional and friendly, providing guests with the best possible service experience.

The restaurant's menu is also very diverse, offering a range of options including other high-quality meats, seafood, salads, appetizers, desserts, and more to cater to different tastes. Furthermore, Lawry's the Prime Rib also offers an extensive selection of drinks such as wine, champagne, beer, and cocktails to complement the dining experience.

Overall, Lawry's the Prime Rib is a unique high-end restaurant that offers the best quality meat and service experience and is an excellent place to spend quality time with family and friends.
2023-05-20