2024-03-31 128 瀏覽
上網睇下有冇扒房推介搵到這間食prime rib 的就跟太太去試下經官網網上book 位首先去到餐廳門口原來這個係一部升降機坐升降機上一層入餐廳或者從右手邊有條樓梯行上一層餐廳個menu 已經在官網和食評中睇過了所以坐低就直接點餐單點每人一客prime rib 都會跟spinning bowl salad 而且真的會table side 為我哋預備同時又會跟四塊麵包會用餐巾包住,暖暖的食完沙律,就會自動上prime rib廚師會推住最signature 嘅銀餐車在客人前切出已order 嘅prime rib太太的lawry cut, 三成熟自己的diamond jim brady cut, 三成熟伴碟的pudding 是原個跟牛扒上菜,會有侍應將它切件放好但我哋都認為個pudding 沒什麼特別,都冇食哂prime rib 好淋,好食,食完自己個塊都飽到上心口了加多個薯條,份量多,上菜時都係熱辣辣的餐廳侍應都好 nice, 態度有禮如果有機會都會再幫襯
上網睇下有冇扒房推介

餐廳個menu 已經在官網和食評中睇過了
所以坐低就直接點餐
而且真的會table side 為我哋預備

同時又會跟四塊麵包
會用餐巾包住,暖暖的

食完沙律,就會自動上prime rib
廚師會推住最signature 嘅銀餐車
在客人前切出已order 嘅prime rib

太太的lawry cut, 三成熟

自己的diamond jim brady cut, 三成熟

但我哋都認為個pudding 沒什麼特別,都冇食哂

prime rib 好淋,好食,食完自己個塊都飽到上心口了

加多個薯條,份量多,上菜時都係熱辣辣的

餐廳侍應都好 nice, 態度有禮
如果有機會都會再幫襯

2024-03-13
  • Diamond  Jim  Brady  cut
2024-03-27 232 瀏覽
再訪餐廳係因為屋企人生日,裝修充滿美式懷舊風格,以紅色和金色為主,座位寬敞,好適合大班人聚會。呢個Atlantic Lobster Tail出奇地好鮮甜,又彈牙,真係估佢唔到。呢個Lawry’s Cut真係好厚,要咗medium rare,好juicy好嫩,有牛味,好有口感,唔錯!呢個California Cut就薄啲,一樣都係medium rare,肉質同Lawry’s Cut一樣,只係口感上冇咁rich,因為薄咗,胃口細嘅就啱啲。我哋仲叫咗個芝士蛋糕,之後餐廳職員就拎咗蛋糕仔,因為訂枱有講慶祝生日,仲同我哋影咗張即影即有嘅相,好開心。不過有樣嘢可以改善下,唔知係咪每日都要講幾百次,介紹介到爛晒,啲script 快到聽唔到,如果可以慢少少就perfect🤣

Atlantic  Lobster  Tail

Atlantic  Lobster  Tail
Lawry’s  Cut
California  Cut
2024-03-09 324 瀏覽
星期四晚做完嘢想要慰勞自己,上Dining City個app睇吓夜晚有咩好餐廳食飯見到Lawry’s The Prime Rib居然仲有晚飯時段,即刻訂枱其實之前已經嚟過Lawry’s食飯,絕對係水準之上,今次亦都冇令我失望。前菜上咗兩粒車厘子入邊有Cheese,好普通賣相亦都冇特別驚喜,兩粒份量有點少🤏我哋分別order咗Salad同埋龍蝦湯作為前菜。侍應會推架餐車喺食客面前、將沙律嘅配料放係冰上的大bowl入邊攪拌。龍蝦湯非常濃郁,仲有大大舊嘅龍蝦肉喺入面重頭戲來了,侍應將大大塊嘅燒牛肉餐車推到食客面前、按照客人嘅order即席表演設燒牛肉再配上薯蓉、Yorkshire pudding。燒牛肉一如既往嘅嫩滑入口即溶、牛味就淡啲,但係好Juicy。甜品就係Chocolate cake同埋Tiramisu。不過唔係好鍾意食甜嘢嘅我,食咗兩啖就覺得太膩了

Cherry  tomatoes

我哋分別order咗Salad同埋龍蝦湯作為前菜。
The  famous  original  spinning  bowl  salad

龍蝦湯非常濃郁,仲有大大舊嘅龍蝦肉喺入面

Lobster  bisque

Yorkshire  pudding

California  cut

Warm  chocolate  fantasy  cake
Tiramisu

Lobster  bisque
Yorkshire  pudding
California  cut
2024-02-09 284 瀏覽
難得的一夜聽朋友說這裡的牛扒很出色服務亦很好終於有機會試一試入餐廳前途徑樓下的商舖,全部都吉舖,感覺間餐廳好孤獨🤭🤭門面裝潢華麗,金光閃閃,入內燈光昏暗,樓底很高,吸引我的眼球點了 dinner set + 生蠔主食選了一魚一牛扒落單不久便上了麵包+牛油因為太餓,食完先記起要影相😂牛油非常出色凍龍蝦爽口彈牙沙律喺人客面前撈,撈嘅時候係用冰鎮方式保持溫度,放沙律的碟都係冰冰的,食入口冰涼爽脆,好好味龍蝦湯非常濃郁生蠔亦新鮮來個雪葩清清口腔我自己選了海鮮,有龍蝦加魚未上主菜其實已經好飽唔知係咪因為飽飽地,覺得魚不夠味道飯腳就揀左牛扒,廚師問要幾成熟後即場準備個扒畀我地,牛扒出色因為太飽,主菜碟內的蔬菜完全被我放棄,最後嘅芝士蛋糕好彩係細細件,試一口之後,飽都要食埋,因為好好味🤤🤤整體上食物環境服務全部都好好,如果要挑剔的話,就是厠所好細而且得兩格(女厠),入到去要等🤭
難得的一夜
聽朋友說這裡的牛扒很出色
服務亦很好
終於有機會試一試
點了 dinner set + 生蠔
主食選了一魚一牛扒
落單不久便上了麵包+牛油
因為太餓,食完先記起要影相😂
牛油非常出色

凍龍蝦爽口彈牙

龍蝦湯非常濃郁
生蠔亦新鮮
來個雪葩清清口腔
我自己選了海鮮,有龍蝦加魚
未上主菜其實已經好飽
唔知係咪因為飽飽地,覺得魚不夠味道

2024-01-18
2024-01-01 680 瀏覽
今年在大除夕道了去此扒房慶祝的確係幾失望的。不例外餐廳在此節日分兩段進餐時間。我選了第二段20:30至22:30的。進場時接待都很親善,餐廳侍應的招呼也算恰到好處,但感覺係流水作業式,负责我枱的男侍應更每句話都說得急且快,像机械式的表達,無親切感就是!但見環境佈置與去年一樣,枱上除一小臘燭座外,全無特式,也是稍為遜色,在大除夕節日來到這打房慶祝,感覺上是太平凡也欠節日氣氛,令人有点失望。特式冷頭盆有1鲍鱼拼一片吞拿鱼腩,鱼子酱拼海胆,主食牛扒水準保持,但可惜汁料沒多選擇。最差的可算是那原本出名的烤酥餅吧,上枱時似把一個碗形麵粉烤熟就是,底部也烤焦了很多,不但沒有酥餅特式的香味,也欠脆口和鬆軟的口感更談不上酥餅應有的層次了!龍蝦湯味道仍不錯稍嫌欠不夠smoothy,冷凍翡翠沙律仍有水準。士多啤梨冧酒蛋糕甜品就很一般。希望能有改善吧!
2023-12-31
  • California  Cut
  • 龍蝦湯
  • 燒牛肉
2023-12-17 514 瀏覽
✍︎︎真心抵食💕啱哂約會過聖誕🎄Lawry Cut $680呢度嘅代表元素一環(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)廚師會推住銀色不鏽鋼餐車喺你面前即席切割燒牛肉一揀咗3成熟,色澤粉嫩,肉質充滿濃濃嘅牛香而且每個套餐都會包括The Famous Original Spinning Bowl Salad 冰鎮翡翠沙律🥗,Mashed Potatoes 香滑薯蓉🥔 ,Yorkshire Pudding 英式烤薄酥餅🥧,Whipped Cream Horseradish 忌廉辣根醬另外仲加配咗+Creamed Spinach $60Creamed Corn🌽 $60••••••••••••••••••••••••••••••🔎Lawry’s The Prime Rib 中環皇后大道中9號嘉軒廣場3樓••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
真心抵食💕啱哂約會過聖誕🎄

Lawry Cut $680
呢度嘅代表元素一環(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
廚師會推住銀色不鏽鋼餐車

Creamed Spinach $60

Creamed Corn🌽 $60

🔎Lawry’s The Prime Rib
中環皇后大道中9號嘉軒廣場3樓
Lawry's The Prime Rib今年與老婆慶祝生日暨結婚週年紀念選了這間餐廳食Weekend Semi-Buffet Brunchbuffet有2個時段選擇11:00am -1:00pm or1:15pm - 3:00pm我們選了1:15pm - 3:00pm的時段入座時,每人各有一杯welcome drink可選紅酒、白酒、汽泡酒或果汁另有一盤每人2塊的餐包奉上(配送的牛油是高質好食的)頭盤方面自助區有凍海鮮、cold cut、沙律、湯品每個類別只有一、兩款選擇但每款食品都幾高質好食Refill速度亦非常快凍海鮮有凍蝦、凍鮑魚仔及煙三文魚(大件且厚切甘香肥美~超正!!!)冷盤有烤魷魚圈、炒雜菌及Parma Ham配蜜瓜(Parma Ham幾甘香,蜜瓜亦香甜,讚!!!)湯品當天是周打魚湯(周打魚湯內有嫩滑魚肉,整體不錯)芝士區有幾款選擇黑松露羊奶芝士、車打芝士、布理芝士、羊奶芝士、高達芝士其中一款是熱熔芝士,有機器長期烘熱着每款芝士味道也很強烈鮮明,是特別的體驗銀餐車廚師發辦自助區有部銀餐車有廚師即切當日的肉食給食客肉類每次都不同當日是烤火雞本身對火雞不太有期望但今次卻有驚喜
Lawry's The Prime Rib

今年與老婆慶祝生日暨結婚週年紀念
選了這間餐廳食
Weekend Semi-Buffet Brunch
buffet有2個時段選擇
11:00am -1:00pm or
1:15pm - 3:00pm
我們選了1:15pm - 3:00pm的時段

入座時,每人各有一杯welcome drink
可選紅酒、白酒、汽泡酒或果汁
另有一盤每人2塊的餐包奉上
(配送的牛油是高質好食的)

頭盤方面
自助區有凍海鮮、cold cut、沙律、湯品
每個類別只有一、兩款選擇
但每款食品都幾高質好食
Refill速度亦非常快
凍海鮮有凍蝦、凍鮑魚仔
及煙三文魚
(大件且厚切甘香肥美~超正!!!)
冷盤有烤魷魚圈、炒雜菌
及Parma Ham配蜜瓜
(Parma Ham幾甘香,蜜瓜亦香甜,讚!!!)
湯品當天是周打魚湯
(周打魚湯內有嫩滑魚肉,整體不錯)

芝士區有幾款選擇
黑松露羊奶芝士、車打芝士、
布理芝士、羊奶芝士、高達芝士
其中一款是熱熔芝士,有機器長期烘熱着
每款芝士味道也很強烈鮮明,是特別的體驗

銀餐車廚師發辦
自助區有部銀餐車
廚師即切當日的肉食給食客
肉類每次都不同
當日是烤火雞
本身對火雞不太有期望
但今次卻有驚喜
火雞烤到恰到好處,肉質嫩滑,正~

主菜我們選了
Lawry's 的招牌菜-特級燒牛肉
及波士頓龍蝦班尼迪蛋

特級燒牛肉是served to the table
廚師會推部銀餐車到客人枱邊
待應會問客人需唔需要
upgrade不同厚度的切法及生熟程度
我要了不用加錢的正常薄切
(Hong Kong Cut)
及待應recommend的medium
廚師會按要求在銀餐車內
即埸切燒牛肉上碟給客人
燒牛肉很大片
肉汁淋上整片燒牛肉
碟上附上一份薯蓉
特級燒牛肉 Roasted Prime Rib of Beef au jus Mashed Potato and Yorkshire Pudding

待應之後會serve一份Yorkshire Pudding
燒牛肉肉質非常細嫩淋滑
牛味香濃,齒頰留香~

老婆點了波士頓龍蝦班尼迪蛋
波士頓龍蝦配班尼迪蛋 Boston Lobster Egg Benedict

份量很大
是兩條波士頓龍蝦尾
及兩份班尼迪蛋
慢煮的波士頓龍蝦尾
生熟程度也是掌握得剛剛好
肉質細嫩
龍蝦鮮味濃郁,且帶少少碳烤味
班尼迪蛋是流心的

雖然semi-buffet brunch的用餐時間不太長
選擇種類也不是很多
但食物質數之高
完全可蓋過以上兩點的不完美
待應們亦很勤快有禮,招呼周到
環境也精美舒適
價錢亦不是太高昂
(連加一每人$592)
我倆食得很滿足及愉快

2023-11-26
生日
  • 特級燒牛肉RoastedPrimeRibofBeefaujus MashedPotatoandYorkshirePudding
  • 波士頓龍蝦配班尼迪蛋 BostonLobsterEggBenedict
2023-11-28 348 瀏覽
好耐好耐無嚟呢度啦,入去到門口見到熟悉嘅電梯同升降機,入到去個圓拱型天幕仲喺度,咁多年都無變😁今晚去全場full house好熱鬧!食物質素滿分,由前菜、湯、頭盤到甜品,我都一直食到狂跳開心舞💃 Lobster Bisque - 好creamy好濃郁,平時好少飲湯,嚟到呢度忍唔住自私飲🤤 Roast Prime Ribs of Beef Au Jus - Chef 會推住架即時喺你旁邊切俾你,配埋個Yorkshire Pudding,從來唔好牛肉嘅我都食咗一大舊🤭 Atlantic Lobster Tails - 好鮮甜肉好厚肉,淋埋個drawn butter係絕配✨Grilled Baby Rack of Lamb - 我不嬲都鍾意食羊,呢度嘅羊架羊味重但唔騷,好味道🐏Bone Marrow - 基本上每次如果餐牌有,都一定會叫,味道好好😍

Lobster  Bisque
Jumbo  Shrimp  Cocktail
Bone  Marrow
Roast  Prime  Ribs  of  Beef  Au  Jus
Atlantic  Lobster  Tails
Grilled  Baby  Rack  of  Lamb
Lobster  Bisque
Jumbo  Shrimp  Cocktail
Bone  Marrow
Atlantic  Lobster  Tails
Grilled  Baby  Rack  of  Lamb
餐廳以金色和紅色作為主調, 感覺貴氣典雅, 圓拱形屋頂中間有一天窗, 感覺開揚而且有空間感。𓊈ᴅᴇʟᴜxᴇ sᴇᴍɪ-ʙᴜғғᴇᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ $𝟺𝟿𝟾𓊉餐廳新推出 Weekend semi-buffet brunch, 每人可選一款主菜, 而冷盤, 沙律, 芝士, 銀餐車嘅時令精選, 甜品同雪糕等都可以自助任食。𓆹 ᴡᴇʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋ可以選擇紅酒, 白酒, 汽泡酒同果汁, 我地揀咗一杯紅酒同一杯白酒, 2 款都好易入口。𓆹 ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀs & sᴀʟᴀᴅ頭盤中西合壁, 有三文魚卷, 蝦, 火腿片, 半熟吞拿魚, 芥末鮑魚, 鴨肉同水晶肴肉。個人很喜歡三文魚卷, 味道鮮甜, 中間包咗蟹肉絲, 口感好豐富。水晶肴肉令我覺得好驚喜, 豬皮, 蹄肉同上湯豬皮膠嘅比例好好, 味道有層次, 肥而不膩。𓆹 ʟᴀᴡʀʏ's ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ᴏɴ sɪʟᴠᴇʀ ᴄᴀʀᴛ每星期銀餐車都會有唔同款式, 今次就係牛仔骨同豬仔骨, 無限量供應, 牛仔骨牛肉味非常濃郁, 食落會有少少牛臊味, 豬仔骨食落甜甜地, 肉質好軟腍。𓆹 ᴅᴇʟᴜxᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄᴏʀɴᴇʀ呢度有幾款不同芝士提供, 包

𓆹 ᴡᴇʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋ

𓆹 ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀs & sᴀʟᴀᴅ

𓆹 ᴅᴇʟᴜxᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄᴏʀɴᴇʀ
呢度有幾款不同芝士提供, 包括黑松露羊奶芝士, 車打芝士, 布里芝士, 羊奶芝士同高達芝士。黑松露羊奶芝士矜貴又好食。

𓆹 ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ ᴏғ ʙᴇᴇғ ᴀᴜ ᴊᴜs - ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ ᴄᴜᴛ ᴡɪᴛʜ ᴍᴀsʜᴇᴅ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏᴇs & ʏᴏʀᴋsʜɪʀᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
餐廳其中一款 signature 菜式就係燒牛肉, 大廚會以銀餐車推到客人面前分切牛肉, 牛肉粉嫩嫩充滿肉汁好 Juicy, 味道香濃, 肉質好軟腍, 令人一試難忘!

𓆹 ᴄʀᴇᴀᴍᴇᴅ ᴄᴏʀɴ +$𝟼𝟶
忌廉粟米真係好好食! 忌廉味道好濃郁, 同粟米好配襯, 一啖接一啖停唔到口。

𓆹 ʙᴏsᴛᴏɴ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ
波士頓龍蝦連尾煎得香口, 肉質爽彈, 味道鮮甜, 班尼迪蛋上面有三文魚籽同火箭菜, 下面有菠菜同英式鬆餅, 味道好豐富。

𓆹 ᴅᴇssᴇʀᴛ ʙᴀʀ
甜品都唔可以錯過, 每一款都好好食, 個人最喜歡抹茶蛋糕同焦糖布甸, 精緻而且味道恰到好處。

𓇊 整體食物質素好高, 由冷盤, 熱盤, 主菜到甜品都好出色, 性價比非常高, 絕對會二訪!
@lawryshk established in 1938 for over 85 years 🕰️ elegant atmosphere with warm and exceptional hospitality ✨variety of appetizers from cold cuts, seafood, and a deluxe cheese corner 🦐 lawry’s omakase on the silver cart, a seasonal special served by the chef 💫𝗿𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗿𝗶𝗯 𝗼𝗳 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗮𝘂 𝗷𝘂𝘀 - hand-carved tableside from the signature gleaming silver carts 🔪 slow roasted in whole for over 4 hours 🐄 tender and juicy 🥩 served with mashed potatoes, yorkshire pudding, creamed corn and creamed spinach

𝗿𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗿𝗶𝗯 𝗼𝗳 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗮𝘂 𝗷𝘂𝘀 - hand-carved tableside from the signature gleaming silver carts 🔪 slow roasted in whole for over 4 hours 🐄 tender and juicy 🥩 served with mashed potatoes, yorkshire pudding, creamed corn and creamed spinach 🍞 𝗯𝗼𝘀𝘁𝗼𝗻 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗲𝗴𝗴𝘀 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 - umami, rich, and satisfying 🦞

assorted desserts from cakes, pastries, and ice cream 🍰 coffee or tea ☕️ don’t miss out on free flow red, white, and sparkling wine for the perfect brunch 🥂

𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗦𝗲𝗺𝗶-𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 HKD$498 x 2

— 𝗮𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿𝘀 (buffet) —

多款冷涷頭盤 海鮮 沙律 湯 🦐
煙三文魚 🐟 芥末鮑魚 🐚 巴馬火腿蜜瓜🍈 等
款款都好高質 ✨ 仲有個 cheese corner 🧀
每期銀餐車廚師發辦 時令精選 💫
今次係德國鹹豬手 🍖 皮層香脆 肉質幼滑

— 𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲𝗲 (served to the table) —

🥩 roasted prime rib of beef au jus

廚師推出銀色不鏽鋼餐車 桌邊分切招牌燒牛肉 🔪
成為lawry’s 經典元素 💫 營造出華麗高雅氣氛
medium rare 肉質柔軟 嫩滑濕潤 牛味濃厚
脂肪比例剛剛好 每切一刀都流出肉汁
預設 hong kong cut 薄切
可以 +$100 升級california cut

▫️🥔 mashed potato香滑軟綿 重牛油香
▫️🍞 yorkshire pudding 酥脆綿軟 吸肉汁 經典配搭
▫️🌽 creamed corn + $60 忌廉粟米 香甜爽脆
▫️🌱 creamed spinach +$60忌廉菠菜 醇厚香濃

🦞 boston lobster eggs benedict

兩大條慢煮波士頓龍蝦
鮮甜厚身 爽脆彈牙
benedict 完美流心 🍳 好滿足

— 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝗯𝗮𝗿 (buffet) —

最後甜品都係任拎 蛋糕 pastries 好精緻 🍰
水果款款都好香甜🍍仲有movenpick 雪糕 🍨

— 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗼𝗿 𝘁𝗲𝗮 —

配咖啡或茶 為brunch 劃上的完美句號 ✨

— 𝟭.𝟱 𝗵𝗿𝘀 𝗳𝗿𝗲𝗲 𝗳𝗹𝗼𝘄 +$228 x 2 —

仲可以加 +$228 無限暢飲
精選紅酒 🍷白酒 🍾 氣泡酒 🥂
如果唔飲酒 都可以 +$68 暢飲果汁或汽水

📍中環皇后大道中9號嘉軒廣場3樓🇭🇰
  • Weekend Semi-buffet Brunch
  • Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut
  • boston lobster eggs benedict
•Lawry’s🥩•係香港講起食roasted prime rib,相信唔少人都第一時間諗起Lawry’s😆平時都係去食晚餐既我竟然發現原來佢地都有做weekend brunch!而且比晚餐時段抵好多,所以即刻衝去試下😍前菜沙律部分都好多選擇,有煙三文魚、parma ham、炒蘑菇、煎鴨胸、芥辣凍鮑魚等等,Silver Cart omakase當日就有酥炸豬手配酸菜,仲有個cheese corner,可以加$228 free flow red/white/sparkling wine去襯下酒!主菜當然有我至愛既prime rib,本身係hong kong cut,但都可以加$100 upgrade做California cut🥳唔食牛既話都仲有雞、魚、龍蝦等選擇☝🏻最後點少得dessert bar,有好幾款甜品糕點比大家揀,仲有Movenpick雪糕添😍DELUXE SEMI-BUFFET BRUNCH ($498)〈THE BUFFET〉▪️APPETIZERS & SALADCold Cuts, Seafood, Salad and Soup▫️LAWRY'S OMAKASE ON S
•Lawry’s🥩•

係香港講起食roasted prime rib,
相信唔少人都第一時間諗起Lawry’s😆
而且比晚餐時段抵好多,
所以即刻衝去試下😍
前菜沙律部分都好多選擇,
有煙三文魚、parma ham、炒蘑菇、
煎鴨胸、芥辣凍鮑魚等等,

主菜當然有我至愛既prime rib,

唔食牛既話都仲有雞、魚、龍蝦等選擇☝🏻
最後點少得dessert bar,
有好幾款甜品糕點比大家揀,
仲有Movenpick雪糕添😍

〈THE BUFFET〉
▪️APPETIZERS & SALAD
▫️LAWRY'S OMAKASE ON SILVER CART
Seasonal Specials served by Chef
▪️DELUXE CHEESE CORNER
Curado Cheese with Black Truffle, Goat Cheese, Gouda, Cheddar, Brie
with dried apricots, walnuts, grapes, crackers

〈SERVED TO THE TABLE〉
▫️ENTRÉE
🔸Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut
Upgrade to California Cut (+$100)
Add Creamed Corn or Spinach (+$60)
🔹Boston Lobster Egg Benedict
slow-cooked lobster tail, salmon roes, rocket, english muffin, hollandaise sauce
🔸Pan-fried Chilean Seabass
potato puree, sauteed vegetables, champagne cream sauce
🔹Roasted French Chicken
slow-cooked chili tomato, garlic sauce
or
🔸Spaghetti Carbonara with Scallops
bacon, onion, mushrooms

〈THE BUFFET〉
▪️DESSERT BAR
Cakes, Pastries, Ice Cream

#lawryshk #savouringourtime @maximshongkong @lawryshk
中環經典扒房𝐋𝐚𝐰𝐫𝐲’𝐬 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐑𝐢𝐛 🤤來自美國加州的Lawry’s The Prime Rib,全球多國均有分店🌏香港為首間亞洲分店不知不覺已經有17年歷史🕰️餐廳座落中環嘉軒大廈頂樓,天花圓頂形的設計配落地玻璃和紅絲絨梳化,盡顯華麗高貴的氣派💃🏻最近新出廣受香港人歡迎的Weekend Semi-Buffet Brunch,週末一於嘆嘆佢☺️自助區提供精選凍頭盤、海鮮🦐沙律🥗湯,Cheese Corner仲有多款芝士,熱溶芝士都有🧀絕對不容錯過的是銀餐車廚師發辦,都係可以任拎架!每次都有唔同供應,今日就有脆皮德國豬手🐷配上德式酸菜、芥末醬,都幾滋味😋主菜方面重點推薦美國燒牛肉🥩由廚師推住銀色不鏽鋼餐車,在餐桌旁即席切割招牌燒牛肉,成為左Lawry’s的經典元素之一!燒牛肉預設Hong Kong Cut香港薄切,可升級6安士的California Cut加州薄切,單是賣相已經令人食指大動🤤色澤粉嫩,肉質相當細緻而且充滿濃郁的牛香和肉汁🥰燒牛肉仲會配上薯蓉、忌廉辣根醬、Yorkshire Pudding,用黎點肉汁食都好有風味。特別推薦落少少由創辦人研發的調味料Lawry’
中環經典扒房𝐋𝐚𝐰𝐫𝐲’𝐬 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐑𝐢𝐛 🤤

燒牛肉仲會配上薯蓉、忌廉辣根醬、Yorkshire Pudding,用黎點肉汁食都好有風味。特別推薦落少少由創辦人研發的調味料Lawry’s Seasonal Salt,令肉味更加昇華🆙

另一道主菜要左波士頓龍蝦班尼迪蛋🍳班尼迪蛋有完美的流心😍加上兩件波士頓龍蝦尾,食落啖啖肉,肉質新鮮夠爽彈🦞
最後仲可以出去任拎多款蛋糕、水果、MÖVENPICK雪糕。今餐性價比真係好高,當日仲見到幾枱慶祝生日,侍應都會唱生日歌同幫大家影即影即有留念🎂Lawry’s的食物、環境、服務都令我好深刻🥰不論家人、情人、朋友聚餐都十分合適❤️

Lawry’sThePrimeRib
#中環 皇后大道中9號嘉軒廣場3樓

• California  Cut
一直book mark了這家有80多年歷史的【𝐋𝐚𝐰𝐫𝐲’𝐬 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐑𝐢𝐛】身邊不少朋友都10分推薦!最近他們推出了𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐒𝐞𝐦𝐢-𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 ($𝟒𝟗𝟖),而前菜、沙律&甜品都是buffet形式,而每人可選一款主菜(四款選擇)꙳ ⋆ 𓈒𓏸特級燒牛肉- 香港薄切 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐑𝐢𝐛 𝐨𝐧 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐉𝐮𝐬雖然說是招牌菜,但在這個brunch set內選用Hong Kong cut也不用額外收費,非常抵食!廚師會推着銀餐車,在桌邊即時切肉,感覺懷舊之餘也是非常尊貴的體驗肉質非常軟嫩,入口即化,牛味十足果然是用上了USDA的prime rib!Mashed potato也有足夠的牛油香,對於女士來說,享用Hong Kong cut + semi buffet的餐點已經相當夠飽肚 如果不夠吃的話,加上$100升級至California Cut 也不錯꙳ ⋆ 𓈒𓏸波士頓龍蝦班尼迪蛋 𝐁𝐨𝐬𝐭𝐨𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭用上了慢煮龍蝦,口感非常爽脆,而且也非常足料,足足有兩大條龍蝦尾!吃得出非常新鮮,可惜調味較重班尼迪蛋是完
身邊不少朋友都10分推薦!
而前菜、沙律&甜品都是buffet形式,
而每人可選一款主菜(四款選擇)

廚師會推着銀餐車,在桌邊即時切肉,
感覺懷舊之餘也是非常尊貴的體驗
肉質非常軟嫩,入口即化,牛味十足
果然是用上了USDA的prime rib!
Mashed potato也有足夠的牛油香,

用上了慢煮龍蝦,口感非常爽脆,
而且也非常足料,足足有兩大條龍蝦尾!
吃得出非常新鮮,可惜調味較重

班尼迪蛋是完美的流心,
加上荷蘭醬和英式鬆餅是經典的配搭,
三文魚子配合了龍蝦的鹹鮮

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 𝐛𝐚𝐫
沙律菜方面都非常新鮮,
令人驚喜的是芥末鮑魚沙律杯,清新之餘鮑魚也非常軟嫩
火腿包蜜瓜粒也是一口大小,蜜瓜非常清甜多汁
整體來說前菜部份非常不錯

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 𝐋𝐚𝐰𝐫𝐲'𝐬 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐨𝐧 𝐒𝐢𝐥𝐯𝐞𝐫 𝐂𝐚𝐫𝐭 - 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐬
熟食部份的銀餐車廚師發板當天是芝士汁燒帶子
帶子鮮甜,加上芝士汁,帶有炙燒過後的焦香

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐫
芝士拼盤方面有5種芝士,黑松露羊奶芝士、車打芝士、布里芝士、羊奶芝士、高達芝士,最特別的是一旁有熱溶芝士,更加邪惡

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐁𝐚𝐫
甜品部份有朱古力噴泉,瑪德蓮蛋糕,最開心的是有Movenpick雪糕!

最後配上餐茶或咖啡,為這個brunch完美作結

一直book mark了有80多年歷史的【𝐋𝐚𝐰𝐫𝐲’𝐬 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐑𝐢𝐛】
身邊不少朋友都10分推薦!
而前菜、沙律&甜品都是buffet形式,
而每人可選一款主菜(四款選擇)
2023-10-21
  • Prime  rib
2023-10-31 458 瀏覽
Inconsistent cuts.I went here for my birthday last week and I couldn't help but notice an inconsistency in the portion sizes of the prime rib. I ordered the same dish as my friend, and while their portion appeared larger (idk if they gave him a bigger portion cause he’s a guy) mine seemed noticeably smaller.. much thinner. If I am paying the same price then we should both be receiving more or less similar portions.While I understand that variations can occur, it would be great if the restaurant
Inconsistent cuts.

While I understand that variations can occur, it would be great if the restaurant could ensure that each serving is consistent in size (it wasn’t being weighed when they were slicing it in front of us)

I want to emphasise that the quality of the prime rib was excellent. However, addressing this inconsistency in portion sizes would greatly enhance the overall dining experience….
2023-10-18 2406 瀏覽
擁有80多年歷史的Lawry’s The Prime Rib相信大家都不會感到陌生🤎 知道他們上個月推出了Deluxe Semi-Buffet Brunch ($498),每人可選一款主菜,而前菜、沙律和甜品都是以buffet形式供應,於是便開展了我的首訪🥩.餐廳裝修以紅色、金色為主調,典雅兼具氣派✨ 一坐下員工先為我們送上welcome drink,紅酒很不錯喔🍷Buffet bar 有沙律、海鮮、芝士、餐湯等供應,最特別莫過於每天不同的銀餐車廚師發辦,今天是牛仔骨和豬仔骨,也是無限量供應!🐽主菜當然要選最signature的特級燒牛肉!餐廳會推出特設的銀色不鏽鋼餐車,由大廚於客人面前即席分切燒牛肉,超有氣氛👨🏻‍🍳 燒牛肉肉質細嫩,比起傳統牛扒更軟更滑,加上Lawry’s的調味鹽,真的很好吃!另一個主菜波士頓龍蝦班尼迪蛋非常足料,大件又新鮮的龍蝦爽口多汁,而班尼迪蛋加上三文魚籽和波菜,味道充滿層次🦞最後以MÖVENPICK雪糕、蛋糕和餐茶作結,絕對是非常滿意的首訪🥰