2022-07-24 12 瀏覽
#土耳其eatcovery #尖沙咀eatcovery💡令人回味的土耳其味道幾年前去過土耳其旅行,就比呢個國家深深吸引住,因為有太多靚景,食物又夠特別。今次呢個小店主力做外賣🥡,但都有提供少量堂食座位。選擇種類多之外,味道都唔錯。🍽轉轉燒羊肉卷🐑墨西哥卷配料好豐富,有生菜、洋蔥、蕃茄同勁多羊肉做餡料,羊肉係旋轉烤架切落黎包,之後要用錫紙烘熱佢,新鮮熱辣。啲肉唔算鞋,騷味唔重,夠曬飽。🍽轉轉燒雞肉配飯及沙律🐔呢個份量有好多,雞肉鋪滿曬係飯上面,雞肉都幾嫩滑,唔乾身,另外配埋3種醬汁,撈埋一齊食更正。而沙律甜甜酸酸,好開胃。🍽Mango Smoothies比平時飲開嘅芒果味有少少唔同,飲落好香滑,又唔會太甜,岩曬而家咁熱天氣飲。
#土耳其eatcovery #尖沙咀eatcovery

💡令人回味的土耳其味道

🍽轉轉燒羊肉卷🐑

🍽轉轉燒雞肉配飯及沙律🐔

食更正。而沙律甜甜酸酸,好開胃。

🍽Mango Smoothies

• 轉轉燒羊肉卷
2022-07-23 4 瀏覽
尖沙咀行街,經過呢間土耳其餐廳,即叫即整kebab卷、薄餅、燒雞等美食。睇住店員整燒雞肉薄餅 ($98)喺旋轉烤架上面切雞肉加入蕃茄、紫洋蔥等配料,放入焗爐烘熱。薄餅邊烤到香脆,而且放滿雞肉加埋蕃茄、紫洋蔥增添口感,雞肉鮮嫩又juicy,味道帶點微辣,夠惹味!土耳其香草嫩滑卡巴燒雞 ($99)卡巴燒雞夠大隻,店員即時加入香料嚟燒烤,貼心地切開一半放便進食,皮脆肉嫩,配搭土耳其醬汁,味道好美味!🏡kebab bistro📍尖沙咀麼地道16號半島大廈地下2號舖

睇住店員整燒雞肉薄餅 ($98)

土耳其香草嫩滑卡巴燒雞 ($99)

🏡kebab bistro
📍尖沙咀麼地道16號半島大廈地下2號舖
  • 燒雞肉薄餅
2022-07-20 7 瀏覽
喺尖沙咀食嘢除咗第一印象俾人係貴之外,通常就係High Class , 所以眼前所見大大小小嘅餐廳都係非常精緻而且對質素要求非常嚴謹。 🤣當然亦都有一啲親民餐廳,少少價錢食到飽一飽,仲要喺香港唔太常見嘅土耳其菜。 😍就正如喺K11 Art mall 一出去就會見到有間以黃色為主嘅Kebab Bistro , 呢度專食土耳其烤肉同埋烤卷,另外亦都有大大隻土耳其烤雞可以選擇,肉食嘅人通常都會好鍾意💛土耳其烤雞— 🐔原隻雞再配上土耳其嘅醃料,做到每一個部位都充滿左土耳其香料嘅味道,🌶與此同時有輕鬆做到肉骨輕鬆分離而且每啖肉都係一絲絲連住,基本上腌料深透咗入肉嘅內部,就唔怕只係好似包咗一層醬咁樣,🌶無論係雞髀為定係雞胸為到充滿飽滿嘅肉質,只係要$99就可以食到成隻雞仲要係足料嘅土耳其醬料實在係難得😋Combo set— 🌯如果想在經濟實惠可以食到土耳其啲菜式嘅話就不妨叫combo set, 🌯一個價錢有齊主菜前菜同飲品。 🥤如果要沙律嘅話就會可以親眼睇到職員將一塊塊新鮮生菜蕃茄🍅洋蔥🧅搭埋一齊然之後淋上橄欖油增加香味,味道當然都係非常新鮮🥬主菜就要左chicken donor roll ,🐔呢

Combo set— 🌯如果想在經濟實惠可以食到土耳其啲菜式嘅話就不妨叫combo set, 🌯一個價錢有齊主菜前菜同飲品。 🥤如果要沙律嘅話就會可以親眼睇到職員將一塊塊新鮮生菜蕃茄🍅洋蔥🧅搭埋一齊然之後淋上橄欖油增加香味,味道當然都係非常新鮮🥬主菜就要左chicken donor roll ,🐔呢一個亦都係土耳其嘅招牌菜, 喺烤卷裏面同樣放上生菜蕃茄洋蔥,🧅再放上巨型烤肉串切落嚟嘅烤雞肉放上鐵板燒再翻炒一下,🐔份量都的確唔少,最正嘅地方一定係醬汁同雞肉達致非常好嘅配合,欣賞烤雞嘅香味,🐔所以絕對要趁熱食,先至完美體驗唔到土耳其菜式嘅精髓😝

Kebab Bistro (尖沙咀)
尖沙咀麼地道16號半島大廈地下2號舖
來來去去都係食中.西.日韓。今日見到呢間黃色招牌嘅土耳其餐廳,好吸睛。一於外賣返屋企嘆。開房式廚房,看得見的乾淨衛生。店員好有效率,即叫即製,好快手呀。「辣肉腸野菌薄餅」加咗辣肉腸嘅Pizza 真係無得輸,落哂材料即刻入爐焗,熱辣辣。Pizza邊位好香脆。「轉轉燒羊肉卷」土耳其必食卡巴卷,仲有轉轉轉嘅雞肉同羊肉...羊肉好有份量,肉味好香,夾埋生菜同新鮮蕃茄,爽口,大大卷,切開一半可以開心share下次要再試下燒雞同甜品。
來來去去都係食中.西.日韓。

今日見到呢間黃色招牌嘅土耳其餐廳,好吸睛。
一於外賣返屋企嘆。

開房式廚房,看得見的乾淨衛生。

店員好有效率,即叫即製,好快手呀。

「辣肉腸野菌薄餅」

Pepperoni Al Funghi Pizza

Pizza邊位好香脆。

「轉轉燒羊肉卷」

土耳其必食卡巴卷,
仲有轉轉轉嘅雞肉同羊肉...

下次要再試下燒雞同甜品

2022-07-18
轉轉燒羊肉卷
早排去尖沙咀食野,順便幫屋企人買外賣🤣。路過見到呢間有幾個人等緊外賣,又聞到好香🤤,燒雞仲要特價😝,所以就決定試下。🔅香草嫩滑卡巴燒雞(全隻) ($99)(原價$148)老闊將原隻燒雞拎出黎整熱,燒完幫我斬埋pack落盒,2個盒先裝得晒🤣,好抵食。香料醃過所以燒雞好香,雞胸雖然唔算滑,不過點埋汁都ok。🔅轉轉燒雞肉配脆脆薯條 ($70)原本想食kebab,但怕外賣個皮會變腍,所以叫左薯條配轉轉雞肉。等緊已經聞到超香!薯條即叫即炸,雞肉份量都唔少,唔會太鹹👍🏻。可惜係外賣返去食,如果即刻食應該更正!🔅什錦果仁千層酥(2pcs) ($28)喺第二到食過baklava覺得唔錯,所以order埋。酥皮夾住果仁,加埋糖漿,啱晒鐘意食甜野既我😚。💬整體都唔錯,性價比高,如果喺tst返工應該會定期黎食😋。

香草嫩滑卡巴燒雞(全隻)
香草嫩滑卡巴燒雞(全隻)
🔅香草嫩滑卡巴燒雞(全隻) ($99)(原價$148)

轉轉燒雞肉配脆脆薯條
🔅轉轉燒雞肉配脆脆薯條 ($70)

什錦果仁千層酥(2pcs)
🔅什錦果仁千層酥(2pcs) ($28)

💬整體都唔錯,性價比高,如果喺tst返工應該會定期黎食😋。

外賣自取
唔想煮系列:最新榜上有名,尖沙咀行了一圈,發現這家新開的小店,特別鍾情於中東小菜,(因為係屋企煮好麻煩)重點是開放式廚房裏面非常乾淨,雞同鴨講指手畫腳之後點了兩份外賣回家,完成煮飯的任務。Authentic Roast Chicken $99.00特價烤雞,一家人食絕對性價比高,烤雞又香又脆,一邊等一邊覺得肚餓,店員還很細心的問要不要切開,和切開幾多分,返到屋企就即刻有得食。隨雞附上幾款不同口味的中東醬汁,好抵食。Quattro Formasggi (Four cheese )(Four Kinds of cheese ,bell pepper,Olive) 9”$110.00芝士控毫不猶豫的選擇,如果唔要青椒的話就可以早啲跟他說,即叫即做由頭到尾都係一腳踢。四種芝士又香又濃郁,批底又薄又脆口,入盒之前,問埋你要切開幾多份,好細心。餐廳旁邊有三張枱,bar 桌有兩個位。
唔想煮系列:

餐廳旁邊有三張枱,bar 桌有兩個位。
2022-07-10 7 瀏覽
Come visit this Turkey style restaurant for lunch. It provide lots of choices from rice, kebab , salad to deserts etc.Lamb Baldo Delight with rice n salad The lamb is grilled by a rotating stick, the chef peel off slice by slice when you ordered. Quite tasty. It is full of juicy as well. The rice is a bit special from what we eat in hk normally, which is long in shape. Side salad is very fresh.Greek SaladWith cheese, olive, small tomatoes, cucumber slices. They make it in front of you - Choppin

Greek Salad
With cheese, olive, small tomatoes, cucumber slices. They make it in front of you - Chopping , arranging n adding the topping decorates. Very fresh.

Baklava
The dessert is a bit too sweet to me. It consist of many layers n with some fillings in the very middle.
2022-07-05
5 分鐘 (外賣自取)
平時趕時間都會中意買kebab食,又飽肚又好味又方便,麽地道開左間新kebab店,而且望落店鋪環境比一般kebab外賣店大同乾淨,有少量座位,好企理。望住d轉轉燒肉,離遠都聞到香味。叫正個轉轉燒羊肉卷,順便買多個羊肉飯比屋企人食。好大個兼包得穩妥靚仔,皮薄帶煙韌口感,入面d羊肉塞到勁滿,加左蕃茄同生菜,啖啖肉得黎帶點清新,好食!羊肉飯既份量一樣唔野少,肉唔會太乾柴,而且本身有羊香,加上香料味,撈飯都一流。另外配埋三小樽既醬汁,食落多d口味無咁悶,個人認為羊肉最夾都係乳酪醬😋依間比我印象幾好,特別係佢店鋪環境比一段外賣kebab店乾淨企理,食都放心d👍🏻

望住d轉轉燒肉,離遠都聞到香味。

2022-07-07 7 瀏覽
上次喺半島大廈食印度菜咁啱見到呢間土耳其外賣店,有兩串大肉喺店內轉住燒,好吸引咁😂 今次經過鋪頭仲要咁啱做緊特價😎*轉轉燒羊肉卷🌯 $88墨西哥卷包住生菜、洋蔥、蕃茄同勁多羊肉做餡料, 配埋沙律醬一啲都唔乾而且羊騷味唔重,肉質挺滑👍🏾😋*香草嫩滑卡巴燒雞🐥 1.6kg $99 (原價$148)香得呢好滑溜, 特別係雞翼同雞髀位,肉質一啲都唔鞋🤤 如果覺得烤汁淡味亦可以根據自己口味配埋沙律醬、薄荷汁*芒果奶昔🥤 $25 (原價$36)比平時飲開嘅芒果味有少少唔同, 有淡淡芒果幽香🥭 而且帶有少少酸,但唔係好甜

*轉轉燒羊肉卷🌯 $88
*香草嫩滑卡巴燒雞🐥 1.6kg $99 (原價$148)
*芒果奶昔🥤 $25 (原價$36)

2022-07-06 247 瀏覽
原來K11 Artmall 對面有間正宗土耳其小店,趁去上堂之前即刻沖去買個Kebab Bistro食!其實小店旁邊有兩張枱,唔介意嘅都可以坐低食。原來除咗Kebab,呢度仲有土耳其燒雞、沙律小食、smoothie 等等!平時一隻燒雞要$130,而家做緊promotion,$99 就有whole chicken!真係好抵,即刻要嗌返隻!職員show完成隻雞俾你睇之後,就會幫你分件放入外賣盒,仲會附上買三款醬汁:薄荷忌廉、微微辣嘅忌廉醬及 sour cream返到屋企打開唔使翻熱,雞肉仍然好好食,好入味,而且以燒雞來講啲肉唔算鞋,有啲位仲幾滑添,點埋醬汁仲好食!雞好大隻,雞肉份量好,所以一隻完全夠三個人食。另外都有叫Kebab,平時一個 "轉轉燒雞肉卷 $68" ,但而家呢個都有promotion,雞肉卷配湯同飲品都係$68!是日餐湯係蘑菇湯,但我返到屋企先發現職員唔記得俾我xd 雞肉卷個餡好滿,燒雞肉加入左醬汁,再配上蔬菜洋蔥捲埋既豐富又美味。但溫馨提示要盡快食因為餅皮會好快比餡汁整濕。同埋嗌左杯mango smoothies $25 即時飲 ,又係有promotion之前要$36一杯

其實小店旁邊有兩張枱,唔介意嘅都可以坐低食。

職員show完成隻雞俾你睇之後,就會幫你分件放入外賣盒,

是日餐湯係蘑菇湯,但我返到屋企先發現職員唔記得俾我xd

同埋嗌左杯mango smoothies $25 即時飲 ,又係有promotion之前要$36一杯。
mango smoothies好香滑,又唔會太甜。$25大杯都幾抵好過飲台式茶飲。

隻$99 全雞同埋個$68 set都好抵,唔知佢哋promotion幾時完呢。

2022-07-04
2022-06-21 22 瀏覽
喺附近食完印度菜, 經過見到呢間傳統土耳其🇹🇷外賣小店, 就買咗少少地道菜式返屋企做宵夜~轉轉羊肉配飯及沙律🥗𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗯𝗮𝗹𝗱𝗼 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁羊肉份量超多, 肉質鮮嫩, 食到少少羶味, 有肉汁! 配埋大量沙律, 感覺健康啲~~🌯中東炸鷹嘴豆餅卷𝗗𝗼𝗻𝗲𝗿 𝗙𝗮𝗹𝗮𝗳𝗲𝗹 𝗥𝗼𝗹𝗹即叫即切即捲, 所以製作需時⏰店員仲好貼心咁問要唔要切開一半, 方便食用☺️呢款係素食嘅doner roll, 將鷹嘴豆泥混入洋蔥及香料後再油炸, 有鬆脆嘅口感。Kebab皮好軟熟, 帶一點煙韌嘅口感, 裏面有炸鷹嘴豆、生菜、蕃茄、洋蔥、醬汁等配料, 好Juicy! 🥠什錦果仁千層酥呢款係傳統土耳其宮廷甜點, 所以會比較甜, 層層酥皮, 中間夾住開心果仁, 口感酥脆

轉轉羊肉配飯及沙律🥗
𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗯𝗮𝗹𝗱𝗼 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁

🌯中東炸鷹嘴豆餅卷
𝗗𝗼𝗻𝗲𝗿 𝗙𝗮𝗹𝗮𝗳𝗲𝗹 𝗥𝗼𝗹𝗹
即叫即切即捲, 所以製作需時⏰
店員仲好貼心咁問要唔要切開一半, 方便食用☺️

🥠什錦果仁千層酥
2022-06-21
外賣自取
$100 (宵夜)
2022-06-21 17 瀏覽
平時間唔時都會想食下轉轉烤肉呢啲異國風情菜長米一向我都好接受今日行過K11附近發現間新開嘅kebab 店款式好多,超有驚喜呀店員好有禮貌介紹有咩signature 轉轉烤雞肉飯係佢地最多人幫襯嘅佢仲介紹啲飯係秘製果然食落有啲咸味雖然食唔出咩香料但好好味有時食呢皇米會有旱味佢完全冇而且個沙律個汁都調配得好惹味另外仲點咗全隻烤雞雖然烤出嚟未至於好juicy但醃製得好入味層雞皮已經烤到好薄冇咩脂肪可以安心咁食晒佢影完相之後店員仲幫我切碎添呢廢係半份仲有特色甜品賣~~
平時間唔時都會想食下轉轉烤肉呢啲異國風情菜
長米一向我都好接受
今日行過K11附近發現間新開嘅kebab 店

款式好多,超有驚喜呀
店員好有禮貌

層雞皮已經烤到好薄冇咩脂肪
可以安心咁食晒佢

影完相之後店員仲幫我切碎添
呢廢係半份

仲有特色甜品賣~~

2022-06-20 19 瀏覽
😍新開土耳其餐廳😍呢間土耳其烤肉Kebab卷係新開架 呢度有幾張細枱 但以外賣為主 平時好少食土耳其菜 咁啱喺尖沙咀行街 所以就買尼試吓🤣- 🌯土耳其轉轉燒雞肉卷 $68睇住店員喺旋轉烤架上面切啲雞肉落黎 加埋蕃茄生菜等配料 放喺wrap上面 捲好再放入焗爐烘熱佢薄薄的餅皮好有咬口 入面嘅雞肉多到滿瀉 雞肉烤好之後好脆口 但肉汁有keep住 肉質鮮嫩 加埋幾款蔬菜 口感豐富 好好食-🍗土耳其香草嫩滑卡巴燒雞(原隻 1.6kg)$148香草嫩滑卡巴燒雞好大隻 賣相吸引 店員話燒雞嘅雞肉用優格同香料浸漬過 肉質會滑嫩 唔會鞋 燒雞即叫即燒 皮脆肉嫩 加上土耳其醬汁 唔會太咸 好香口惹味 性價比高- 📍kebab bistro尖沙咀麼地道16號半島大廈地下2號舖
😍新開土耳其餐廳😍
🌯土耳其轉轉燒雞肉卷 $68

🍗土耳其香草嫩滑卡巴燒雞(原隻 1.6kg)$148

📍kebab bistro
尖沙咀麼地道16號半島大廈地下2號舖
2022-06-18 230 瀏覽
放工行去尖沙咀嗰邊買埋嘢食先返屋企,之前喺K11食晏,見到對面開咗間Kebab店,呢晚就一於試吓。小店名叫「Kebab Bistro」,黃色嘅門面好易認💛😝。小店主力做外賣🥡,但仍提供少量堂食座位。半開放式廚房面貌一目了然,整體算幾乾淨,而且感覺呢度好有系統咁設置爐具同攞放食材。過程中更可見到廚師整薄餅同切烤肉👨🏻‍🍳。食物即叫即整,需時大約十五分鐘。菜式選擇繁多,唔係淨係得卷物賣🌯,仲有薄餅、烤肉串、薯條同飯等。價錢屬中等水平啦,喺尖沙咀區都差唔多價。Signature Roasted Chicken香草嫩滑卡巴燒雞($88/半隻),🍗燒雞應該係餐廳嘅重點推介菜式,佢擺咗隻Display出嚟,望落好吸引。實物出到嚟亦然,雞鎚雖然唔大隻,但胸肉勁厚,肉質亦唔嚡,外層帶點香草味,燒得幾香😋。即使係半隻,但經已裝滿一盒,份量十足;伴旁仲搭伴咗沙律菜。Pepperoni Al Funghi Pizza辣肉腸野菌薄餅($110/9吋),🍕薄餅分兩個呎吋,分別係九吋同十三吋,餅皮較為薄身,邊位焗至微脆,幾香口。薄餅配料有八片辣肉腸、大量芝士同雜菌等🧀,份量唔孤寒。呢隻辣肉腸無過鹹,而且並非紙咁薄
Signature Roasted Chicken
Pepperoni Al Funghi Pizza
Pepperoni Al Funghi Pizza辣肉腸野菌薄餅($110/9吋),🍕薄餅分兩個呎吋,分別係九吋同十三吋,餅皮較為薄身,邊位焗至微脆,幾香口。薄餅配料有八片辣肉腸、大量芝士同雜菌等🧀,份量唔孤寒。呢隻辣肉腸無過鹹,而且並非紙咁薄。
Baklava
Baklava什錦果仁千層酥($28/2件),餐廳介紹呢款係土耳其宮廷第一甜點👑,好巴閉咁。唔好睇千層酥細細粒,佢餡料豐富,包含多種果實,例如杏仁同開心果🌰。另一樣特別之處係佢好甜,中間滲滿糖漿,令人印象深刻。
題外話,我唔係好識分印度菜同土耳其菜,但兩者係有啲分別。就好似呢間土耳其小食店咁🇹🇷,佢主打轉轉烤肉Doner Kebab,反而就無乜咖喱。我仲留意到老闆應該堅係土耳其人嚟㗎👀。
總括嚟講,我哋本身驚嗌咗唔係好多嘢食,未必夠飽,但結果係食唔晒👍。食物味道不俗,又有特色,值得一試;而我下次嚟就一定要試轉轉烤肉,呢日無食到諗返都有啲後悔🙈。
2022-06-09
15 分鐘 (外賣自取)
Signature Roasted Chicken
2022-06-15 11 瀏覽
好耐都冇食過土耳其食物,今日放工經過K11,見到附近有土耳其小店,烤爐上邊仲放咗厚厚嘅雞肉轉轉圈,令人食慾大增☺️土耳其小店主要做外賣,亦都有幾張枱係做堂食,餐牌比較簡單~ 主要係轉轉燒肉卡巴卷丶燒肉飯,薄餅等等我就叫咗轉轉燒雞肉卷🫔,同埋燒羊肉薄餅🍕燒羊肉薄餅即叫即做,店員將極多芝士,羊肉,同埋青椒紅椒放上,再配上特製醬汁,焗上大概幾分鐘就搞掂,顏色非常鮮艷!🤩羊肉落得夠多非常惹味,不喜歡吃羊肉的人也可試吓!串串燒雞肉卷用錫紙包住,餡料非常飽滿,內裏有蕃茄 、生菜🥬、雞肉、等等,醬汁帶有少少辣,餅皮夠薄,配上燒好嘅雞肉,口感十足!非常飽肚嘅一個晚餐🥣

我就叫咗轉轉燒雞肉卷🫔,同埋燒羊肉薄餅🍕

羊肉落得夠多非常惹味,不喜歡吃羊肉的人也可試吓!