2013-09-29 159 瀏覽
risotto: just like rice from any rice cooker; no taste at allspaghetti: tastlessabalone spaghetti: like soy sauce noodle\Barszcz soup: cold$230, no diff from fast food shop
spaghetti: tastless
Barszcz soup: cold

題外話/補充資料: not a place for proper meal not dare to try the dessert
2013-09-29
2013-08-21 101 瀏覽
要了一件Banana Cream PieCream 非常滑嫩,light and fluffy,上面還有caramel sauce,很好的classic combo;中間就是香蕉層!湯圓跟你們保證喔〜那層香蕉絕對不是開玩笑,那層香蕉不是paste、不是cream、不mushy、不是小塊,而是新鮮香蕉的chunky pieces!!!一大塊一大塊香蕉吃下去真的是非一般的過癮〜香蕉層還有toffee banana custard伴著〜〜至少對於湯圓妹來說就是100%的滿足感!!至於pie base很明顯是homemade的,湯圓妹愛的就是它夠厚實,不是一般digestives碎一樣的餅底,而是很濃dark chocolate味道的cookie base,正啊啊啊啊!!老實說,不嚐嚐...你吃虧噢噢噢噢 這絕對不是guilt free的甜品,湯團妹也能honest告訴大家這絕對不是一個light dessert,天是不太甜,但還是蠻heavy蠻有分量的,但是!好吃就是好吃!
要了一件Banana Cream Pie

2013-08-17
  • Banana Cream Pie
2012-09-17 84 瀏覽
平時係APM或 iSquare 經過Italian Tomato門口都見到好多款蛋糕,真係款款都好靚仔,大大件都只需$30以下一件,好似好抵食咁噃!尤其我咁鍾意咖啡味同綠茶味嘅野食,見到有呢兩款味道嘅蛋糕,的確會特別吸引想去品嘗一下。因為有次去開Sogo Food Court食Dinner見到原來呢邊都有間Italian Tomato喎,一於搵朝去買返幾件先。- 綠茶蛋糕 Green Tea Cake ($29 piece)分別有3層軟綿綿的綠茶蛋糕夾住2層有紅豆的Cream,頂層有一堆Cream和半粒好甜且冇粟子味的糖粟子,但蛋糕本身就唔會太甜,一粒粒的紅豆唔腍有咬口呢樣幾好;白色Cream都幾Creamy,好滑;可惜綠茶蛋糕味道偏淡只有好少綠茶味,若可濃郁D就Perfect喇。- 特濃牛奶朱古力條 ($14)質地實的的有D似芝士蛋糕質感,中間的牛奶朱古力幾滑奶味唔重又唔會好甜,底層深黑色朱古力唔苦幾濃郁,呢條OK喎!- 咖啡蛋糕 Renoir ($26 piece)與綠茶蛋糕一樣,有3層蛋糕同2層Cream分隔,同樣大大件幾靚仔。咖啡蛋糕層軟綿綿,只帶著微微咖啡味,太淡了,可能我鍾
綠茶蛋糕+特濃牛奶朱古力條

- 特濃牛奶朱古力條 ($14)

特濃牛奶朱古力條 ($14)

- 咖啡蛋糕 Renoir ($26 piece)

咖啡蛋糕層軟綿綿,只帶著微微咖啡味,太淡了,可能我鍾意飲Espresso,所以覺得冇乜味,朋友就覺得咖啡味唔錯喎。
面層有半粒合桃、牛奶朱古力同咖啡Mousse,牛奶朱古力都幾甜,Mousse好滑,略嫌咖啡味不夠,合桃普通。
2012-09-16
1 分鐘 (外賣自取)
綠茶蛋糕+特濃牛奶朱古力條
特濃牛奶朱古力條 ($14)
  • 特濃牛奶朱古力
  • 綠茶蛋糕
2012-07-20 24 瀏覽
內子在化妝品區域血拼中,我便一支公躲在這兒殺時間。許久沒有吃日式蛋糕,於是點了個蛋糕餐(HK$46)。自助形式,先買票,再領餐就坐進食。週四 2:30pm,食客主要是附近的零售店工作的職員。那蛋糕大概叫做什麼「意大利芝士朱古力蛋糕」,主要分三部份﹕深色好硬的 tart底,偏硬身的朱古力味清蛋糕,以及魚膠粉落多左嘅 tiramisu。基本上三個部份是 separate製作,僅以 berry jam/sauce黏在一起來組件。凍奶茶的奶味比茶味濃,冰塊下得凶,很像飲凍的甜奶水。HK$46 這價錢就當是在尖沙咀這黄金地段租個地方坐坐。有時,要求太多盞自己失望。
Cake set HK$46
內子在化妝品區域血拼中,我便一支公躲在這兒殺時間。

凍奶茶的奶味比茶味濃,冰塊下得凶,很像飲凍的甜奶水。

HK$46 這價錢就當是在尖沙咀這黄金地段租個地方坐坐。

有時,要求太多盞自己失望。
2012-07-19
Cake set HK$46
2011-09-04 9 瀏覽
aug 21, 11.............要喺球賽前食d嘢..............揀來sogo food court,見到有waffle set,所以就決定食佢 :1) tea set c(hk$39)-1見到個賣相,即刻要調低個期望-先撥開waffle面嘅士多啤梨醬...........很甜,個waffle唔鬆,微微有點實.........幸好還暖熱,未至於喺難頂-而個腸仔棒有點肉燥味,麻麻哋* 下次都喺揀番佢嘅蛋糕穩陣d~~~~

1) tea set c(hk$39)
-1見到個賣相,即刻要調低個期望
-而個腸仔棒有點肉燥味,麻麻哋
* 下次都喺揀番佢嘅蛋糕穩陣d~~~~
2011-08-21
2011-01-06 15 瀏覽
芝士撻:酸忌廉>餅>厚而實的芝士>不會鬆散的消化餅餅底,牛油味好重,但食完有點漏$28。士多啤梨芒果夾心餅:士多啤梨>忌廉>朱古力蛋糕>糖漿>脆批酥皮>芒果>吉士>朱古力蛋糕…多層口感,豐富用料$30。森林啤梨撻:用杏仁粉加上紅桑子醬所焗製而成之撻底,配以森林啤梨慕思,面層鋪滿7種森林啤梨及洋梨,味道酸酸富質感,梨很爽$26。紐約芝士餅:用優質芝士焗質而成,芝士味不夠濃,不夠滑

外賣自取
2011-01-05 8 瀏覽
宇治蕃薯批:這款是限定的!有不少蕃薯粒,幾好味又唔會太甜,不錯,但略嫌表面的糖漿太多…玉桂蘋果批:好甜,玉桂味幾香,表面的蘋果酸酸好醒神,撻底幾實…期待新餅推出

期待新餅推出
外賣自取
其實呢個算係飯後甜點由於無咩選擇..我又想食好多cream的蛋糕..於是就叫左呢個忌廉芝士蛋糕睇落去真係幾好食幾light咁外面厚厚的鮮忌廉, 包住芝士moose餅底係sponge cake但食落口忌廉味重, 芝士moose真係好淡好淡..sponge cake就死實實我個人喜歡A1的忌廉

其實呢個算係飯後甜點
由於無咩選擇..我又想食好多cream的蛋糕..
於是就叫左呢個忌廉芝士蛋糕
睇落去真係幾好食幾light咁
外面厚厚的鮮忌廉, 包住芝士moose
餅底係sponge cake
但食落口忌廉味重, 芝士moose真係好淡好淡..
sponge cake就死實實
我個人喜歡A1的忌廉

2010-12-21
好友經過Italian Tomato ,買了4件cakes一齊食,有士多啤梨﹑藍莓﹑朱古力和芒果蛋糕,款款都好味,沒有令我們失望!Italian Tomato的cakes又靚又好味,如果食cakes的話,我會選Italian Tomato!下次試哪一款cakes好呢?(流口水中,haa")
好友經過Italian Tomato ,
買了4件cakes一齊食,
有士多啤梨﹑藍莓﹑朱古力和芒果蛋糕,
款款都好味,
沒有令我們失望!

Italian Tomato的cakes又靚又好味,
如果食cakes的話,我會選Italian Tomato!

下次試哪一款cakes好呢?
(流口水中,haa")
2010-07-18
5 分鐘 (外賣自取)
生日
11/3/2010 (星期四)今日有事要去尖沙咀,夜晚係尖沙咀四圍都人頭湧湧,想揾地方食飯非常困難,就走去Sogo 的 Food Court碰下運氣,Food Court內有很多唔同的選擇,但最後被這一間食店的士多啤梨疍糕吸引。這間食店的疍糕都幾出名,所以就揀了這一間,叫咗一個意粉Set,有意粉和一杯飲品,再加了一個士多啤梨芝士疍糕試下。茄汁肉醬意粉: 意粉料多,意粉煮得啱啱好,唔會太淋。士多啤梨芝士疍糕: 疍糕是這一餐之中最美味的,士多啤梨顏色鮮豔,大粒又香甜,士多啤梨和芝士的味道很配合,值得推介。下次會再試下其他款式的疍糕。
11/3/2010 (星期四)

茄汁肉醬意粉: 意粉料多,意粉煮得啱啱好,唔會太淋。

。下次會再試下其他款式的疍糕。

士多啤梨芝士疍糕
士多啤梨芝士疍糕
2010-04-27 7 瀏覽
睇完太空館天幕電影,陪女友行sogo,有點肚餓就去呢度食個tea。好啦,每人揀一個,咁女友揀左忌廉煙肉意粉,我就揀個蕃茄汁洋蔥意粉,再加杯凍檸茶同凍Mocha(要加八蚊)。先講忌廉煙肉意粉,D汁都叫夠濃夠味,煙肉又煎到扑扑脆,不錯;但最正都係蕃茄汁洋蔥意粉就真係好有驚喜,酸酸地食落去即刻胃口大開,正!飲品方面,個mocha真係又香又甜,撈埋上面舊cream之後飲落真係好香好滑~不過檸檬茶真係麻麻,淡貿貿咁,連茶餐廳貨式都不如份量上其實偏少,不過如果飽飽地又或者冇乜胃口,去食個tea就剛剛好啦~

忌廉煙肉意粉
蕃茄汁洋蔥意粉
2010-04-14
忌廉煙肉意粉
蕃茄汁洋蔥意粉
嘿嘿嘿~~~我依個人有咩唔開心呀,一食野就會開心番,特別係食甜野。所以呢,每次同男朋友拍拖行街,我地都一定會去食甜品今次去左SOGO依間Italian Tomato ,去到有見到35蚊下午茶餐,有 一piece蛋糕 + 一杯野飲,但係事關果時我已經拎住樽可樂,所以就單叫蛋糕喇。我地揀左好耐好耐好耐,又諗過要new york cheesecake,又想要blueberry cheesecake tart,又想要....(下刪一萬字..)終於有結論喇!!!Blueberry cheesecake tart ($29):影左一輪相之後,開餐!我係好鍾意食撻底餅底果D人,所以我一食,係試左個撻底先!噢....淋既...原因係佢冇塗上朱古力係底,中間果層既CHEESECAKE令佢潮濕左...失望....再試CHEESECAKE!!有番D開心既感覺,頗濃既CHEESE味道~~我鍾意不過可以再濃DD!!上面果D藍莓唔係好甜..甜小小會好D...CREAM既甜度適中,岩我胃口不過我唔係好鍾意果D杏仁片,唔係好夾,我塞晒D杏仁片落我男朋友個口度雖然唔係話好好味,但係個笑面我係俾中間果層CHEESECA

嘿嘿嘿~~~
我依個人有咩唔開心呀,
一食野就會開心番,
特別係食甜野。

所以呢,每次同男朋友拍拖行街,
我地都一定會去食甜品

今次去左SOGO依間Italian Tomato ,
去到有見到35蚊下午茶餐,
有 一piece蛋糕 + 一杯野飲,
但係事關果時我已經拎住樽可樂,

所以就單叫蛋糕喇。

我地揀左好耐好耐好耐,
又諗過要new york cheesecake,
又想要blueberry cheesecake tart,
又想要....(下刪一萬字..)

終於有結論喇!!!

影左一輪相之後,開餐!
我係好鍾意食撻底餅底果D人,
所以我一食,係試左個撻底先!
噢....淋既...
原因係佢冇塗上朱古力係底,
中間果層既CHEESECAKE令佢潮濕左...
失望....

再試CHEESECAKE!!有番D開心既感覺,
頗濃既CHEESE味道~~我鍾意

不過可以再濃DD!!

上面果D藍莓唔係好甜..甜小小會好D...
CREAM既甜度適中,岩我胃口

不過我唔係好鍾意果D杏仁片,
唔係好夾,
我塞晒D杏仁片落我男朋友個口度

雖然唔係話好好味,
但係個笑面我係俾中間果層CHEESECAKE同CREAM

我下一次都會試下其他CAKE,
因為佢地D賣相真係全部都幾吸引咖

撻皮淋左..唔夠脆