2024-02-22 1228 瀏覽
◤ʜᴏᴡ ᴛᴏ ʟɪᴠᴇ ᴡᴇʟʟ◢吃過它們尖沙咀店好幾次荃灣店還是第一次 :)❥ 慢煮美國封門柳·脆薯角·烤雜菜 $𝟷𝟿𝟾封門柳味道很濃郁口感很嫩滿意 ♡︎♡︎♡︎❥ 牛油果蟹肉沙律貝果 $𝟾𝟾這款是ᴛᴇᴀ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ的ɪᴛᴇᴍ εїз初時覺得賣相跟相片比起來有點遜但味道有驚喜 ₊˚‧(๑σ̴̶̷̥́ ₃σ̴̶̷̀)·蟹肉沙律滿滿的 而且很好味 .ᐟ.ᐟ.ᐟ❥ 開心果麻糬卷蛋 $𝟺𝟾卷蛋有好幾款口味 一輪掙扎之下選了開心果口味꡴它的賣相很討好開心果味道不算很濃 但口感豐富得來又輕盈 是令人很舒服的甜點♥︎❥ sᴜɴsᴇᴛ(ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ, ᴍɪʟᴋ, ᴇsᴘʀᴇssᴏ) ❥ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ🜚 很愛這間的木系環境加分~~~~⚘•⚘ // ⚘•⚘
◤ʜᴏᴡ ᴛᴏ ʟɪᴠᴇ ᴡᴇʟʟ◢
吃過它們尖沙咀店好幾次
荃灣店還是第一次 :)

❥ 慢煮美國封門柳·脆薯角·烤雜菜 $𝟷𝟿𝟾

⚘•⚘ // ⚘•⚘
牛油果蟹肉沙律貝果
開心果麻糬卷蛋
Sunset
係荃灣廣場逛咗陣見到間日式木系風格空間感十足又有日光嘅落地大玻璃 cafe就入去嘆杯靚咖啡 。Iced Latte。Flat White 。自家製焙茶卷蛋焙茶卷蛋好好食,卷蛋鬆軟,焙茶味又夠濃大大件都幾抵食,配埋杯咖啡就啱哂 ~~
係荃灣廣場逛咗陣
見到間日式木系風格
空間感十足又有日光嘅落地大玻璃 cafe
就入去嘆杯靚咖啡
。Iced Latte
。Flat White
。自家製焙茶卷蛋
焙茶卷蛋好好食,卷蛋鬆軟,焙茶味又夠濃
大大件都幾抵食,配埋杯咖啡就啱哂 ~~
2023-07-22
下午茶
星期六到了這商場閒逛,選了在這餐廳晚飯。木系的裝潢走日本文青風格,燈光亦有點昏暗。 餐牌印製得有如一本雜誌,亦令人彷彿像置身書店。食物主要有主菜、小食、薄餅、意大利粉和甜品,我們點了以下美食: 煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉 ($178) 蕃茄奶油醬十分充足,沾滿了每一顆長通粉,味道鮮甜,使人開胃醒神。有三隻帶子,煎得剛剛熟透,肉質軟腍彈牙。長通粉份量亦多,很有嚼勁。 煎大蝦 龍蝦鰹魚湯扁意粉 ($178) 意大利粉煮得軟滑,加上翠玉瓜絲,口感配合。大蝦煎得香身,蝦肉爽口。另外用一個日式小茶壺盛載了龍蝦鰹魚湯,感覺特別,把湯淋在意粉上,味道清澈的熱湯配上大蝦及意粉,是新奇的配搭。 Classic薄餅 ($193) 傳統的薄餅有多種配料,包括蔥油腸、煙肉、蘑菇、洋蔥及蕃茄醬。它切成八件,香噴噴。蔥油腸和煙肉的鹹香與甜美的蕃茄醬味道融和,而薄餅中間部分軟腍,批邊鬆脆。 服務員有禮、效率高,整體食物及環境良好。

煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉 ($178)

煎大蝦 龍蝦鰹魚湯扁意粉 ($178)

Classic薄餅 ($193)

服務員有禮、效率高,整體食物及環境良好。
2024-01-20
2024-01-06 701 瀏覽
在尖沙咀、銅鑼灣均有分店的木系餐廳,荃灣分店主打採光度高的落地玻璃窗台位置,空間感更大了,可惜餐廳的另一半樓底較矮,有一定壓迫感,想坐得舒服建議提早訂座。慢煮美國封門柳 $188 🍑7/10約莫七成熟的封門柳,一旁放了些薯角和烤蔬菜 期望有點過高了,雖然味道也不差,肉質軟稔,但牛味較弱,燒汁的味道也不太搭。Pepperoni Onsen Tomato Pizza $188 🍑9/10薄批吃起來較沒負擔,Pizza上鋪了辣肉腸、Parma ham、塗抹了新鮮蕃茄醬,是經典的鹹香美味,中間加了溫泉蛋的緣故,吃起來會有些許流心效果,開胃又上癮ʕ•ᴥ•ʔ。Hazelnut Latte $48 🍑9/10咖啡很順滑,榛子和牛奶,甜度剛剛好,本想點他們signature的Baby cigar,可惜售光了˃̣̣̥᷄⌓˂̣̣̥᷅,下次再試!

慢煮美國封門柳 $188 🍑7/10

Hazelnut Latte $48 🍑9/10

2023-12-28 677 瀏覽
這家餐廳是我多次光顧的地方,每次都來慶祝節日。首先,這裡的環境非常漂亮,裝潢設計簡約而不失雅致,讓人坐得舒服,享受用餐的氛圍。食物方面更是令人驚艷,這裡的菜品水準高。特別推薦的是他們的封門柳和明太子意粉,每一口都讓人回味無窮。封門柳的口感鮮嫩多汁,搭配獨特的醬汁,讓人驚艷不已。而明太子意粉則是結合了麵條的彈性和日式明太子醬的香辣,味道非常獨特。至於甜點,雖然不算特別驚豔,但也算是中規中矩。不過有一點讓我留下深刻的印象,就是他們的甜點可以寫字。服務生會在甜點上寫下祝福的話語,讓用餐體驗更加溫馨而特別。最後,我要特別讚揚這家餐廳的服務態度。無論是接待還是服務,他們總是笑容滿面,樂於助人。每次來這裡用餐,都能感受到他們對顧客的真誠關懷,讓人倍感溫暖。總的來說,這家餐廳不僅環境漂亮、食物高水準,還有出色的服務態度。我已經成為他們的忠實顧客,強烈推薦大家前來品嚐,絕對不會讓你失望!

生日
  • 慢煮美國封門柳
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
2023-12-20 265 瀏覽
荃灣廣場一入自動門就見到店子 門面吸引 樓底高 日式簡約淺木系設計 落地透光大玻璃 坐得舒服又寫意🩷明太子忌廉汁煙肉意粉紫菜 木魚絲 明太子 煙肉🥓配合起來就是讚🩷SIX CHEESE PIZZA薄脆餅底 6重芝士味道口感具層次 配上蜜糖醬 🍯 食極都唔覺膩🩷巴斯克流心芝士蛋糕配雜莓汁及朱古力慕絲色彩繽紛 味道都ok 朱古力慕絲個樣建議可以靚返啲😝🩷Baby Cigar特飲打卡之選✨濃濃的咖啡 裡面仲有埋咖啡啫喱 配返上面既甜餅 味道又中和返👍·環境舒適 服務不錯 價格少貴 整體係一次愉快既用餐體驗 可以再來~

🩷明太子忌廉汁煙肉意粉

Baby Cigar特飲

🩷Baby Cigar特飲
2023-04-02
Baby Cigar特飲
我哋預先book咗位,嚟到安排咗中間嘅梳化位,其中一邊後面有啲盆景裝飾,好啱影相打卡😍 見到入面窗邊仲有啲靠窗嘅位應該係望住荃灣廣場中間個庭園,感覺都幾靚!•🥢 慢煮美國封門柳 $238呢個係其中一係想嚟呢間食嘅原因!睇相見到慢煮到封門柳好粉嫩嘅粉紅色已經流晒口水🤤 叫左5成熟啱啱好,牛柳嘅肉味好濃,嫩滑得嚟又有啲咬口,仲配左薯角同烤雜菜~薯角有啲啲乾,但入面嘅薯泥好飽滿!•🥢 煎北海道帶子•伏特加番茄奶油長通粉 $178帶子唔會太熟,但唔似有煎過咁😂 長通粉煮到比較彈牙偏硬少少,掛左好多醬汁,番茄奶油醬汁唔會太濃/太杰,食落幾開胃😋•🥢 Seafood Pizza $198諗緊order咩嘅時候見到Seafood Pizza都好多人叫,就揀左佢!呢到嘅pizza都係薄餅底,有啲似餅乾,咬落脆脆地,批邊就厚返少少,多啲煙韌,配料就有番茄醬、千島、唔同海鮮粒粒(三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒)、洋蔥、蘑菇同鰹魚乾,都幾豐富,幾好味!

🥢 慢煮美國封門柳 $238

🥢 煎北海道帶子•伏特加番茄奶油長通粉 $178
煎北海道帶子•伏特加番茄奶油長通粉

🥢 Seafood Pizza $198
Seafood  pizza
煎北海道帶子•伏特加番茄奶油長通粉
Seafood  pizza
2023-11-26 274 瀏覽
餐廳假日比較多人,今日平日,又過左繁忙時間 ,人唔係特別多,唔使等位,可以一試。餐廳開揚, 落地玻璃,自然光唔錯。lunch set menu選擇頗多,另外仲有每日特價推介,係平dd嘅選擇。是日餐湯係蕃茄湯, 好濃郁,見到粒粒蕃茄蓉,比想像用心,但朋友就嫌味道略酸。田園沙律正常, 醋都係偏酸。煎大蝦, 龍蝦鰹魚湯扁意粉。鰹魚湯係另上, 可以因個人口味倒入意粉上, 湯嘅味道幾香,係海鮮嘅淡鹹香, 淋上意粉好夾。煎大蝦都唔錯,但只得一隻就太少了,份量多啲會更好。雖然呢個已經係特價優惠,但係荃灣廣場內會有更多選擇。

餐廳開揚, 落地玻璃,自然光唔錯。

是日餐湯係蕃茄湯, 好濃郁,見到粒粒蕃茄蓉,比想像用心
,但朋友就嫌味道略酸。

田園沙律正常, 醋都係偏酸。

雖然呢個已經係特價優惠,但係荃灣廣場內會有更多選擇。
2023-11-19 206 瀏覽
我哋兩個嗌咗個二人餐 有兩個蕃茄湯 (完全冇味,即刻嗌侍應拎胡椒粉 及反映冇味)沙律一般 小食拼盤 (雞,魚豆腐餅,薯角)都係好一般我哋揀咗牛扒 都係有薯角配 (我覺得重複咗)黑松露蟹肉意粉 (我覺得都算係成個餐最好食)兩杯嘢飲 (一杯好淡,一杯就好苦)甜品芭菲 (一球雪糕加啲麥片就當係)去一次夠晒!!
我哋兩個嗌咗個二人餐
有兩個蕃茄湯 (完全冇味,即刻嗌侍應拎胡椒粉 及反映冇味)
沙律一般
小食拼盤 (雞,魚豆腐餅,薯角)都係好一般
我哋揀咗牛扒 都係有薯角配 (我覺得重複咗)
黑松露蟹肉意粉 (我覺得都算係成個餐最好食)
兩杯嘢飲 (一杯好淡,一杯就好苦)
甜品芭菲 (一球雪糕加啲麥片就當係)
去一次夠晒!!

2023-11-08 277 瀏覽
💬 餐廳係木系風格,有梳化位坐得舒服,好啱幾個朋友輕鬆傾吓偈~ .#海葡萄蘑菇柚子沙律 🥗 $88好耐冇食過海葡萄,不過得好少🥲 成個沙律味都係好fresh嘅,不過都幾多汁,要撈勻啲先食~.#炸薯角配黑松露醬 $78正路好食但冇乜特別😂.#sixcheesepizza 🍕 $168餅底薄嘅程度直頭係脆嘅!芝士味濃郁就唔駛講啦,鍾意食cheese嘅話推介🧀.#煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉 $178帶子煎得啱啱好,鮮甜好食👍🏻 蕃茄醬個味道幾特別,香蕃茄味得來唔會太濃太酸,同埋好creamy。.#開心果蛋糕 大推!!❤️‍🔥 超濃開心果味,唔會太甜,又好鬆軟!好耐冇食過咁濃開心果味嘅嘢,真心有驚喜✨.#焦糖朱古力撻 (好似係😂) 其實呢個都好食嘅,焦糖味都香,係甜咗啲有少少漏。.和歌山縣柚子味 #手工啤酒好香柚子味,對我嚟講帶少許澀味,冇咁甜但都唔錯🍻.整體嚟講性價比唔錯,嘢食都冇伏,又可以坐好耐(我哋好似都坐咗2個幾鐘😂),下次有機會再嚟試吓其他嘢食,同埋翻撻開心果蛋糕😍
#海葡萄蘑菇柚子沙律 🥗 $88
#炸薯角配黑松露醬 $78
正路好食但冇乜特別😂
#sixcheesepizza 🍕 $168
#煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉 $178
和歌山縣柚子味 #手工啤酒
好香柚子味,對我嚟講帶少許澀味,冇咁甜但都唔錯🍻
2023-11-03
生日
2023-11-01 219 瀏覽
10月30號黎食嘢,7點幾入黎一開始有個女職員好好比左3杯暖水知道有孕婦好細心,餐廳晏少少開始多人,我哋都唔好意思叫啲職員,見到佢哋都好急速,應該係唔夠人手,但我見有個女職員坐係到好耐,我最後想埋單,我舉手,佢明明見到,但扮晒睇唔到咁係到睇返電腦,之後我叫左個男職員埋單,坐係到睇得電腦應該係高級少少,唔明個場都爆爆地但可以唔幫手,對坐係到個女職員好失望,由我入黎餐廳食嘢到走佢都係坐左係門口個張枱🙄🙄食物方面整體上都好,我哋3個人叫左個明太子意粉同帶子長通粉仲有一個pizza ,味道都唔錯,不過價錢比較貴

2023-10-30
用餐優惠
信用卡優惠
2023-10-10 278 瀏覽
How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖吉列芝心豬扒。日式咖喱飯嘅吉列芝心豬扒同日式咖喱飯真係令人驚艷。吉列芝心豬扒外脆內嫩,每一口咬落去,都可以感受到豬扒嘅鮮嫩口感同芝士嘅香濃味道,真係好滋味。同埋佢哋嘅日式咖喱飯,咖喱醬濃郁香辣,配上鬆軟嘅米飯,味道好搭配,令人食得好過癮。海鹽焦糖雪糕三文治焦糖雪糕香甜滑順,配上酥脆嘅三文治麵包同海鹽嘅調味,味道層次豐富,真係好美味。日式甜泡菜炸雞配日式芥未醬炸雞外脆內嫩,配上甜辣嘅日式泡菜同芥未醬,味道酸甜辣香,好開胃。蜜樹茶Hot Honey BushTea(Tea Pot)飲品方面,蜜樹茶Hot Honey Bush Tea係一個好適合搭配餐飲嘅選擇。茶味醇厚,加上蜜糖嘅甜味,熱飲入口溫暖,令人心情放鬆。

How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖

吉列芝心豬扒。日式咖喱飯

海鹽焦糖雪糕三文治

日式甜泡菜炸雞配日式芥未醬

蜜樹茶Hot Honey BushTea(Tea Pot)
2023-10-08 191 瀏覽
🧡 煎北海道帶子·伏特加番茄奶油長通粉🧡 $178🧡奶油好creamy🥺🧡🧡勁開胃勁快食哂😋🧡🧡貴貴..但真係好食既🧡🧡 Pizza: Classic (蔥油腸·煙肉·蘑菇·洋蔥·番茄醬) 🧡 $188🧡討厭洋蔥qwq⋯好想挑走🧡🧡Pizza有點普通owo? 就正正常常🧡🧡好大份好飽!差啲食唔哂😛🧡📍How To Live Well#Food #Foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #香港美食 #香港打卡熱點 #howtolivewell #長通粉 #荃灣美食

🧡 煎北海道帶子·伏特加番茄奶油長通粉🧡 $178

🧡Pizza有點普通owo? 就正正常常🧡

🧡好大份好飽!差啲食唔哂😛🧡

📍How To Live Well

2023-10-06 223 瀏覽
開咗咁耐,一直想嚟試😆因為見有大玻璃窗,勁打卡able!! 不過價格就同一般打卡cafe差唔多, $130 up所以一直未有衝動嚟🥲 今次同同事 gathering所以 OpenRice book左,餐廳唔算有特別lunch set,不過有啲每日精選平少少咁。午餐加錢加要沙律/湯,或半價有特色飲品。我今次叫左個煎大蝦・龍蝦鰹魚湯扁意粉配玄米茶latte ($181)意粉煮得剛好,不過蝦得一隻,唔太值呢個價錢。意粉味道正正常常,冇驚喜。飲品味道正正常常,都唔算有驚喜。同事叫咗個明太子意粉,佢本身好鍾意食明太子,但係個面同個味都覺得完全唔好食,所以最後佢食咗¼都冇。最後叫咗一個焙茶卷蛋同開心果麻糬卷蛋。本身焙茶都想要麻糬,但係已經賣晒。兩個卷蛋比較,開心果麻糬好食好多。焙茶個味唔算好出。如果會再嚟食,我應該會因為個開心果麻糬卷蛋過嚟🤣🤣🤣

2023-09-30 224 瀏覽
HOW to live well價錢💲: $138/ $128/ $188好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-以前係觀塘售賣日系木傢具起家的呢間店鋪都進駐左荃灣一段日子,自己都去過幾次試過唔同款的lunch。餐廳空間感十足,好天的話坐近窗邊被日光曬著,心情都好d。中間都有啲大枱適合多人來gathering。以荃灣來講呢都的lunch唔平,加埋餐廳/飲品都接近$150。但食過的幾款都好食,偶爾一次都可以😚-🆗煎大蝦龍蝦鰹魚湯扁意粉。儀式感滿滿的意粉,自己從壺中倒出湯👅 但與其話係龍蝦湯,食落更似100%鰹魚湯,質地濃厚,扁意粉都可以掛得起😆 入面有d瓜、洋蔥同蒜片炒過,幾香口。🦐只有一隻,但size算OK,肉質結實。-✅✅自家製四元豚肉日式叉燒.班尼迪蛋酸種吐司。酸種吐司同一般穀物吐司分別不大🙈 上面鋪滿好多沙律菜,好新鮮。豚肉都有好多片,好似拉麵上的叉燒,唔乾,亦唔多肥膏,肉感唔柴,加埋黑醋汁更加唔膩🥳 班尼迪蛋比較稀,一督開蛋白好流,但蛋黃好橙色,係用左貴雞蛋的證明陳😎 成個配搭唔錯,唔膩無負擔,食完又夠飽!-✅慢煮美
HOW to live well
價錢💲: $138/ $128/ $188
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

飽!
✅慢煮美國封門柳.脆薯角.烤雜菜。封門柳入面好嫩,色澤紅潤,出邊煎到香香的。呢款肉容易咬開,唔會韌🤓不過始終味道都會帶d血味。薯角香脆可口,入面薯蓉好綿滑😛 其他番茄瓜瓜都煎到香。

Lunchset加$18有湯/沙律同🍵。下次會想試試佢哋的飲品,望落好吸引!同埋我好鍾意的grandma scone係呢到都可以食到啊😍 絕對係一間唔錯的cafe。