2024-10-07 110 瀏覽
呢個國慶週令香港熱鬧左好多‼️夜晚比平時多左好多人,book餐廳食飯都要預早啲~~呢間居酒屋係朋友推介的,加上餐廳名勁易記點知嚟到嘅時候,竟然無咩人食完之後,覺得真係值得有更多人嚟幫襯‼️串燒燒得好好,最鍾意係「大蔥雞肉串」燒得好夠香之餘,雞肉非常juicy,而且舊雞肉係大舊的日本大蔥好爽甜「牛脷心」集軟、爽、彈於一身嘅牛舌心係最好味❤️每次見到有牛舌心我都會必叫~~燒到外層有焦香,真係好加分「Hea 吓招牌沙律」睇呢個菜式名睇唔出有啲乜,一心抱着試吓,見到實物後都唔算好吸引,有蕃茄、沙律菜、吞拿魚、炸蓮藕片!但食落係非常開胃,好好食炸蓮藕片更加係一個亮點,脆卜卜,配埋新鮮沙律菜嘅清新爽脆「雞頸肉」識食串燒一定要食雞頸肉,肥瘦交織融合,肉質非常有彈性,有嚼勁又帶嫩滑口感「鹽燒油甘魚鮫」每次去居酒屋都一定會食,用鹽燒更能帶出魚油香,並滲入魚肉度,真係難以抗拒‼️生薑豚肉飯P.S. 好鍾意呢度嘅Q版圖片,豪邁中帶有童真
呢個國慶週令香港熱鬧左好多‼️
夜晚比平時多左好多人,book餐廳食飯都要預早啲~~
呢間居酒屋係朋友推介的,加上餐廳名勁易記

點知嚟到嘅時候,竟然無咩人

食完之後,覺得真係值得有更多人嚟幫襯‼️

串燒燒得好好,最鍾意係「大蔥雞肉串」
燒得好夠香之餘,雞肉非常juicy,
而且舊雞肉係大舊的
日本大蔥好爽甜

「牛脷心」
集軟、爽、彈於一身嘅牛舌心係最好味❤️
每次見到有牛舌心我都會必叫~~
燒到外層有焦香,真係好加分

「Hea 吓招牌沙律」
睇呢個菜式名睇唔出有啲乜,一心抱着試吓,
見到實物後都唔算好吸引,有蕃茄、沙律菜、吞拿魚、炸蓮藕片!
但食落係非常開胃,好好食

炸蓮藕片更加係一個亮點,脆卜卜,
配埋新鮮沙律菜嘅清新爽脆

「雞頸肉」
識食串燒一定要食雞頸肉,肥瘦交織融合,
肉質非常有彈性,有嚼勁又帶嫩滑口感

「鹽燒油甘魚鮫」
每次去居酒屋都一定會食,
用鹽燒更能帶出魚油香,並滲入魚肉度,真係難以抗拒‼️

生薑豚肉飯

P.S. 好鍾意呢度嘅Q版圖片,豪邁中帶有童真
2024-10-03
2024-07-14 379 瀏覽
今天和朋友慶祝一下搵到新工,揀咗一間位於尖沙咀的居酒屋。店內氣氛充滿日式感覺,以木系為主調,感覺溫馨,坐得舒服。前菜三小碟,有泡菜,蘿蔔粒和牛蒡絲,調味剛剛好,醒胃有益。飲品在餐牌都有好多選擇,叫咗兩款白桃櫻花梳打熱蜂蜜青檸柑桔茶唐揚魷魚鬚新鮮炸起熱辣辣,魷魚鬚係厚切碎上,新鮮,彈牙,一啲都唔韌,有口感,非常推介。北海道蟹肉湯飯賣相吸引,超多蟹肉,有兩舊蟹柳伴碟,湯飯加咗蛋花賣相靚。大蔥雞肉串大蔥配雞肉好夾,減去肥膩感,燒得好香。鹽燒大白鱔燒得外脆內軟,白鱔厚身,啖啖肉。燒封門柳肉味比較濃,肉質結實。燒牛小排脂肪比較多,食落鬆化,有油脂香。秋葵燒得剛剛好,加咗鹽調味唔會太寡,有益健康。日本准山第一次食燒淮山,感覺不錯,爽爽脆脆,口感特別。燒茄子比想像中大份,加咗超多木魚調味,全部精華滲在茄子內。日本BB蕃薯仔甜甜地,燒得外皮香脆,入邊軟綿綿,好味。總括嚟講,食物質素高,坐得舒服,價錢公道,下次會再幫襯。
今天和朋友慶祝一下搵到新工,揀咗一間位於尖沙咀的居酒屋。
店內氣氛充滿日式感覺,以木系為主調,感覺溫馨,坐得舒服。
前菜三小碟,有泡菜,蘿蔔粒和牛蒡絲,調味剛剛好,醒胃有益。
前菜三小碟
飲品在餐牌都有好多選擇,叫咗兩款
白桃櫻花梳打
熱蜂蜜青檸柑桔茶
北海道蟹肉湯飯
賣相吸引,超多蟹肉,有兩舊蟹柳伴碟,湯飯加咗蛋花賣相靚。
大蔥雞肉串
大蔥配雞肉好夾,減去肥膩感,燒得好香。
鹽燒大白鱔
燒得外脆內軟,白鱔厚身,啖啖肉。
燒封門柳
肉味比較濃,肉質結實。
燒牛小排
脂肪比較多,食落鬆化,有油脂香。
秋葵
燒得剛剛好,加咗鹽調味唔會太寡,有益健康。
日本准山
第一次食燒淮山,感覺不錯,爽爽脆脆,口感特別。
燒茄子
比想像中大份,加咗超多木魚調味,全部精華滲在茄子內。
日本BB蕃薯仔
甜甜地,燒得外皮香脆,入邊軟綿綿,好味。
日本BB蕃薯仔
總括嚟講,食物質素高,坐得舒服,價錢公道,下次會再幫襯。

2024-06-25
前菜三小碟
2024-05-12 450 瀏覽
選了hea ha hea ha居酒屋慶祝,餐廳裝潢風格日式地道,室內環境原木系古典質樸風格,讓食客感覺在日本一樣,掛滿日式字句很有氣氛。餐牌設計精美,有精緻料理,沙律, 各式串燒、海鮮,炸物,前菜、鍋物及日本清酒等,選擇豐富。前菜三小碟,很有誠意的開胃小食。燒連殼廣島蠔⭐️原隻肉厚的廣島蠔口感軟滑,調味恰到好處。炸雞皮餃子外皮夠薄又夠脆,充滿肉汁,材料十足。芝士年糕煙韌香濃的芝士溶化,更有口感。串燒牛舌心燒後保留到豐富水份,簡單的海鹽調味就夠。串燒雞翼居酒屋必點之選,雞全翼外皮燒得金黃香脆,肉汁鮮嫩。串燒雞腎肉質爽脆,油脂感剛好。蔬菜類燒秋葵燒得乾身,吃下去裏面是秋葵特有的連綿口感。燒大蔥吸收了醬汁,外面乾爽但水份仍鎖得很緊。燒日本青椒串,爽脆的青椒仔賣相飽滿,冬菇燒過後帶點鮮甜味,大滿足!招牌炒飯⭐️入口滿滿的海鮮風味,每粒飯粒也有帶子及蟹肉包裹住,夠鑊氣。豆腐什菜鍋青翠脆綠的各式菜清脆可口鮮嫩,如翠肉瓜,菇類等,湯汁味道帶淡淡的鮮味,菜軟硬度剛好,健康之選!牛根大根味噌煮大量牛根口感有層次,骨膠原滿滿,清而不膩。巨峰提子梳打酒清爽得來帶甜,吃炸物非點不可。這間日式居酒屋食物的質素很高,

前菜三小碟,很有誠意的開胃小食。

燒連殼廣島蠔⭐️
原隻肉厚的廣島蠔口感軟滑,調味恰到好處。

炸雞皮餃子
外皮夠薄又夠脆,充滿肉汁,材料十足。

芝士年糕
煙韌香濃的芝士溶化,更有口感。

串燒牛舌心
燒後保留到豐富水份,簡單的海鹽調味就夠。

串燒雞翼
居酒屋必點之選,雞全翼外皮燒得金黃香脆,肉汁鮮嫩。

串燒雞腎
肉質爽脆,油脂感剛好。

蔬菜類
燒秋葵

招牌炒飯⭐️
入口滿滿的海鮮風味,每粒飯粒也有帶子及蟹肉包裹住,夠鑊氣。

豆腐什菜鍋

牛根大根味噌煮
大量牛根口感有層次,骨膠原滿滿,清而不膩。

巨峰提子梳打酒
清爽得來帶甜,吃炸物非點不可。

這間日式居酒屋食物的質素很高,環境佈置夠日式地道,侍應友善主動,全程主動收碟亦為客人加熱茶,食品水準高,串燒燒功拿捏非常好,選擇又多,十分滿意。
  • 招牌炒飯
  • 串燒雞翼
  • 前菜
2024-05-02 282 瀏覽
朋友話想去尖沙咀食串燒飲啤酒,帶咗我去試新開居酒屋🏮 Hea Ha Hea Ha 居酒屋,聽個名都夠晒relax。餐廳環境整潔乾淨, 冷氣足, 檯與檯之間適量距離,仲有日本電視節目睇,好親切。前菜前菜三點,樣樣都好吸引,打開了胃口。Sapporo 生啤 放工去啤一啤,所有煩惱都拋諸腦後,去居酒屋最開心就係飲啤酒食串燒,大大杯冰凍Sapporo 生啤 ,睇見都開心,爆爽!炸池魚仔 我最愛嘅炸池魚仔 ,外層炸得好脆口,味道好鮮甜,好有魚的鮮味,配蛋黃醬,好有驚喜,好清新,好夾!瘋狂食咗一碟!西班牙橡木豬肋骨肉串 關於串燒,當然我樣樣都想叫嚟試下,但我胃口有限,最後揀咗西班牙橡木豬肋骨肉串,西班牙的橡木豬肋骨肉特別肥美,咬落多肉汁,帶一點焦香,味道非常吸引。免治雞肉串 自製免治雞肉串沾上月見蛋汁,一串二食,甚為吸引。最重要雞肉清甜,吃上蛋汁又另有一番風味。大根味噌煮牛根 這裏的一品料理款式真係勁多,當然要看特別小小嘅試吓,大根味噌煮牛根幾有創意特色,牛筋爽彈,都幾正 !大根吸收晒味噌汁,真係要試一試!豚肉芝士年糕 芝士年糕 口感軟糯,豚肉外脆內軟,豐富口感,非常吸引,簡單滿有肉香,鮮甜味十足
前菜
前菜三點,樣樣都好吸引,打開了胃口。
Sapporo 生啤
炸池魚仔
西班牙橡木豬肋骨肉串
免治雞肉串
大根味噌煮牛根
豚肉芝士年糕
芝士年糕 口感軟糯,豚肉外脆內軟,豐富口感,非常吸引,簡單滿有肉香,鮮甜味十足。

• 免治雞肉串
  • 前菜
  • 西班牙豬肋骨肉
  • 生啤
5天前 0 瀏覽
香港探店放工娛樂就係食🥰今晚去左間日式風格,舒服一家居酒屋🏮前菜-3款都好吸引,特別係苦瓜。苦中帶甜,醒胃Sapporo 生啤-日本生啤,串燒必選🫰🏻瑩光魷魚🌟-魷魚帶有鮮味,有咬口,配啤酒一流燒茄子-🌟🌟原條上,上面有木魚絲,蒜。非常愛追住食,正鹽燒大白鱔🌟🌟🌟皮燒至脆,魚肉又彈牙又滑,好香口,忍唔住點多一串燒封門柳⭐️⭐️肉味比較濃,肉質結實燒雞橫隔膜🌟🌟🌟每隻雞嘅稀有部位,勁好嚼口,略帶油脂,值得一試北海道蟹肉湯飯-🌟🌟賣相吸引蟹肉超多,傍邊有2條大蟹柳伴碟,湯入面加入蛋花、清甜滿足價錢合理,款式多樣,性價比高😍😍
香港探店
放工娛樂就係食🥰今晚去左間日式風格,舒服一家居酒屋🏮
前菜-3款都好吸引,特別係苦瓜。苦中帶甜,醒胃
Sapporo 生啤-日本生啤,串燒必選🫰🏻
瑩光魷魚🌟-魷魚帶有鮮味,有咬口,配啤酒一流
燒茄子-🌟🌟原條上,上面有木魚絲,蒜。非常愛追住食,正
燒封門柳⭐️⭐️肉味比較濃,肉質結實
價錢合理,款式多樣,性價比高😍😍
  • 鹽燒大白鱔
  • 北海道蟹肉湯飯
2024-10-22 0 瀏覽
今晚行開尖沙咀見有間居酒就覺得好似返咗日本咁居酒屋一定要飲返杯酒先,店家有生啤同清酒,我見有D熱,就揀左生啤頭盤先嚟日式田園沙律同芥末八爪魚, 沙律搭配炸脆咗嘅蓮藕片,口感一流,相信呢個菜都唔係度度有得食, 芥末八爪魚唔腥芥末又唔會搶咗八爪魚味,真係一秒返到日本lawson個冷盤雪櫃.串燒:燒青椒仔食日本青椒仔嘅爽脆同焦香, 帶少少鮮辣,相信食辣bb班都carry到日本大蔥燒鳥日本大蔥又係一種居酒屋必嗌嘅食物, 襯埋燒雞一個爽一個軟.好有口感燒牛舌心有驚喜, 店舖嘅牛舌用咗最淋心嘅牛舌心, 有彈性,一啲都唔靱燒雞腳筋呢個又係唔係度度有得食嘅串燒,皮係脆嘅,筋係爽嘅,入口有層次. 如果要送酒嘅話最好嗌多幾串啦油甘魚鮫油甘魚鮫就不過不失, 略嫌燒得唔夠香口,不過依然juicy. 味度都keep到.
今晚行開尖沙咀見有間居酒就覺得好似返咗日本咁
頭盤先嚟日式田園沙律同芥末八爪魚,
串燒:
燒青椒仔
日本大蔥燒鳥
燒牛舌心
燒雞腳筋
油甘魚鮫
2024-09-01 62 瀏覽
叫得做居酒屋 呢度當然唔少得就係食串燒 要讚一讚呢度嘢串燒真係燒得唔錯 夠火喉 所以燒得夠香口 但又保留到肉汁雞髀肉 雞髀肉嫩滑啖啖肉 面頭灑上少少紫菜碎雞頸肉 雞頸肉不嬲都比較爽彈 亦會連住少少脂肪 係我食雞其中一個最鍾意食嘅部位雞翼 只保留雞中翼同雞翼尖位置 外皮鹹香香脆 一咬開肉汁爆出燒油甘魚鮫 油甘魚鮫雖然係鮫位 但係都啖啖肉 外皮香脆 內裏仲有肉汁 唧少少青檸汁更加提鮮高野豆腐雜菜鍋 食串燒之餘都有廚房熱食 我哋叫咗個湯湯水水暖胃嘅雜菜鍋 蜂蜜柚子蘇打 食得串燒當然會上飲下酒或者有汽嘅嘢 所以我哋都叫咗杯梳打

雞髀肉 雞髀肉嫩滑啖啖肉 面頭灑上少少紫菜碎

2024-08-27 122 瀏覽
今日去咗一間尖沙咀嘅居酒屋食串燒 一坐低就有個前菜 裏面有3款漬物 可以開下胃 我哋唔係特別肚餓 志在搵個地方坐下吹下水 所以就唔算叫咗好多嘢食 餐廳播住日本嘅飲食片 令你更加好似置身於日本咁未食串燒之前叫咗個小食 唐揚櫻花蝦 櫻花蝦炸到卜卜脆 灑上少少鹽鹹鹹香香 係一個好香口嘅小食燒雞翼 雞翼外皮用鹽醃過 燒完之後外皮挺身香脆 日本淮山 淮山爽口 面頭灑上木魚BB蕃薯仔 呢啲紫色蕃薯仔不嬲都好甜 燒完之後外皮少少脆 裏面有軟綿嘅番薯蓉高野豆腐雜菜鍋 裏面有翠玉瓜 椰菜 昆布 菇類 蜂巢豆腐 個湯底都幾好飲滑蛋鰻魚飯 係一人食嘅份量鰻魚切條 淋上滑蛋洋蔥同菇菌 覺得甜甜地 配埋底下嘅珍珠米

燒雞翼 雞翼外皮用鹽醃過 燒完之後外皮挺身香脆

日本淮山 淮山爽口 面頭灑上木魚

今日同老婆去食居酒屋!這間真係好有日本居酒屋的風味。😋燒日本淮山淮山多汁,燒的時間拿捏相當好,又爽脆又甜美。加咗木魚上去更香口。😋蟹肉牛油果沙律牛油果加蟹肉,簡直係絕配👍🏻😋和風燒茄子日式燒法完全唔輸中式,用炸蒜好香加上木魚口感層次都好豐富,讚👍🏻😋鹽燒大白鱔皮脆肉嫩,肉質煙靭,魚肉鮮甜。😋燒完殼日本蠔燒完之後肉汁好多, 十分鮮甜。😋北海道蟹肉湯飯整碗湯飯充滿了蟹肉味,蛋花特別幼滑,喜歡!
今日同老婆去食居酒屋!這間真係好有日本居酒屋的風味。

😋燒日本淮山

😋蟹肉牛油果沙律
牛油果加蟹肉,簡直係絕配👍🏻

😋和風燒茄子

😋鹽燒大白鱔
皮脆肉嫩,肉質煙靭,魚肉鮮甜。

😋燒完殼日本蠔
燒完之後肉汁好多, 十分鮮甜。

😋北海道蟹肉湯飯
整碗湯飯充滿了蟹肉味,蛋花特別幼滑,喜歡!
  • 北海道蟹肉湯飯
  • 燒茄子
  • 鹽燒大白鱔
2024-08-18 47 瀏覽
在朋友介紹下,我試了這家日本居酒屋。🍤和風燒茄子🍆茄子燒得香潤,加上炸香的蒜蓉和木魚、和風味十足,讚👍🏻🍤蟹肉牛油果沙律🥗蟹🦀肉好多,混合creamy牛油果🥑正🤩🍤鹽燒大白鱔這白鱔算是合格,若外皮再脆些,肉質更多汁,則更好!🍤豚肉芝士年糕年糕煙靭,芝士惹味。🍤燒完殼日本蠔肉汁很多,燒得剛剛好,喜歡!🍤燒日本淮山淮山多汁,燒的時間拿捏相當好,有爽脆的感覺。🍤封門柳串很香,肉質軟滑細緻!🍤北海道蟹肉湯飯清淡,好純正嘅蟹肉味,蛋花特別幼滑,喜歡!
在朋友介紹下,我試了這家日本居酒屋。

🍤和風燒茄子🍆
茄子燒得香潤,加上炸香的蒜蓉和木魚、和風味十足,讚👍🏻

🍤蟹肉牛油果沙律🥗
蟹🦀肉好多,混合creamy牛油果🥑正🤩

🍤鹽燒大白鱔
這白鱔算是合格,若外皮再脆些,肉質更多汁,則更好!

🍤豚肉芝士年糕
年糕煙靭,芝士惹味。

🍤燒完殼日本蠔
肉汁很多,燒得剛剛好,喜歡!

🍤燒日本淮山
淮山多汁,燒的時間拿捏相當好,有爽脆的感覺。

🍤封門柳串
很香,肉質軟滑細緻!

🍤北海道蟹肉湯飯
清淡,好純正嘅蟹肉味,蛋花特別幼滑,喜歡!

2024-07-19 88 瀏覽
是晚和朋友來到尖沙咀吃休閑的晚餐。入座後隨即送上前菜:一碟三味,牛蒡絲,蘿蔔粒好味,泡菜是有點辣這裏的食物性價比高,份量比想像的多唐揚魷魚鬚:新鮮炸起,很熱,外脆內軟秋葵,日本准山:爽口,有口感大蔥雞肉串:雞肉嫩嫩的,挺喜歡這個,尤其搭大蔥一起吃燒茄子:賣相靚,嫩口,調味不錯鹽燒大白鱔:燒的脆口日本BB蕃薯仔:甜甜的,一串5粒燒封門柳:這個脂肪分布不錯,有牛味燒牛小排北海道蟹肉湯飯:很多的蟹肉在湯飯上面,湯底香甜,吃完這個很飽呢白桃櫻花梳打:小冰的,香味濃,挺好飲熱蜂蜜青檸柑桔茶
是晚和朋友來到尖沙咀吃休閑的晚餐。

這裏的食物性價比高,份量比想像的多
唐揚魷魚鬚:新鮮炸起,很熱,外脆內軟

秋葵,日本准山:爽口,有口感
大蔥雞肉串:雞肉嫩嫩的,挺喜歡這個,尤其搭大蔥一起吃

燒茄子:賣相靚,嫩口,調味不錯

鹽燒大白鱔:燒的脆口
日本BB蕃薯仔:甜甜的,一串5粒

燒封門柳:這個脂肪分布不錯,有牛味
燒牛小排

白桃櫻花梳打:小冰的,香味濃,挺好飲
熱蜂蜜青檸柑桔茶

2024-06-25
2024-07-10 58 瀏覽
上星期搵到尖東樓上一間日式餐廳,好多菜式都比較少有機會食到,而且好啱咁熱嘅天氣食,值得一試。前菜炸芝士配酸蘿蔔同筍兩款漬物,惹味嘅芝士同酸得嚟爽口蘿蔔同筍,降溫又開胃。先叫咗沖繩苦瓜秋葵沙律,沖繩苦瓜好清爽,而且苦中帶甘,配埋海帶柚子絲同飯素調味,成個沙律酸微微咁,健康又消暑。牛小排串,食得出師傅嘅功架,外面焦香,入面嫩口juicy,牛小排肉質有咬口,仲加咗椒鹽調味,食落口感滿分。豚肉蘆筍卷,油脂感十足嘅豚肉配合爽口嘅蘆筍,好夾又唔會太油膩。燒原殼日本岩手生蠔,生蠔夠曬厚肉,加咗番紅花,別有一番風味。鹽燒大白鱔,魚肉彈牙肥美,皮好脆,一啖咬落去好有滿足感。日本味噌牛什煮,好少見日式嘅牛雜,唔同部位都煮到好入味,而且落咗番紅花同海帶調味,口感豐富。燒日本淮山,望落去成粒帶子咁,食落爽口,既健康又好食。最後叫咗玉子燒,甜得嚟帶少少鹹味鹹鹹地,係一個完美嘅收結。

燒原殼日本岩手生蠔

鹽燒大白鱔

鹽燒大白鱔,魚肉彈牙肥美,皮好脆,一啖咬落去好有滿足感。

燒日本淮山

燒日本淮山,望落去成粒帶子咁,食落爽口,既健康又好食。
玉子燒

最後叫咗玉子燒,甜得嚟帶少少鹹味鹹鹹地,係一個完美嘅收結。
2024-06-27
燒原殼日本岩手生蠔
2024-06-29 61 瀏覽
Hea Ha Hea Ha 居酒屋三款餐前菜 - 炸芝士 酸蘿蔔 漬筍炸芝士入味,芝士味香濃,配上脆爽酸甜嘅蘿蔔及爽口嘅漬筍,非常開胃,令人食指大動。沖繩苦瓜秋葵沙律沖繩苦瓜秋葵沙律清新爽口,苦瓜醋味濃烈,秋葵清新濕潤,沙律菜以柚子皮調味,口感層次豐富。牛小排串牛小排串烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,肉味香濃,搭配沾醬更添風味。豚肉蘆筍卷豚肉蘆筍卷鮮嫩多汁,蘆筍脆口爽脆,豚肉味可口,味味又層次豐富。燒原殼日本蠔 - 岩手生蠔燒原殼日本岩手蠔,蠔肉飽滿,清新雅致,味噌湯提味,鮮甜彈牙,令人難忘。鹽燒大白鱔鹽燒大白鱔外脆內柔,油脂豐富,每一口都爆汁,以鹽燒提味,鮮甜可口。日本味噌牛什煮日本味噌牛什煮濃郁入味,各種牛内臟,口感各具特色,營養豐富,肉質軟嫩入味,蘿蔔爽甜。燒日本淮山燒日本淮山香氣四溢,口感爽脆,令人回味無窮。玉子燒玉子燒大大卷,色澤金黃,每層濕潤鬆軟,帶點流心嘅質感,帶有淡淡鹽味。很喜歡餐廳用心可愛嘅佈置,充滿色彩心思,餐廳播放住日本飲食節目,令人感覺去咗日本當地一樣。
Hea Ha Hea Ha 居酒屋

三款餐前菜 - 炸芝士 酸蘿蔔 漬筍

燒原殼日本蠔 - 岩手生蠔

燒日本淮山

燒日本淮山香氣四溢,口感爽脆,令人回味無窮。

玉子燒

今晚同朋友約咗嚟呢間喺尖沙咀嘅日式居酒屋飲飲食食。我哋嗌咗牌沙律,入口清新爽口。配料包括新鮮蔬菜、配炸脆蓮藕、極鮮味火腿、加埋秘製沙律醬汁、簡直完美配搭。另外,佢地嘅日本玉子絕對值得一試,蛋味濃郁、入口軟綿綿、香味十足。 明太子甘香可口,再配青瓜夾住嚟食,鹹香味十足, 完全沒有腥味, 少少辣,用嚟送酒真係一流。燒日本威士忌梳打調制得唔錯, 清涼感十足,亦有威士忌的香氣。跟住係串燒雞肉,雞肉嫩口,非常彈牙, 雞油焦香味十足, 再灑上香蔥喺面, 好好味道。串燒日本豬腸,咸香扑鼻,豐富嘅油脂, 面頭燒到脆卜卜,叫人一啖接著一啖。必食推介一定係要叫熊本豬腩肉串,半肥瘦 唔算好肥膩,入口好有層次咁, 再加上特製燒汁,超級好食。串燒牛脷心,口感鮮甜爽脆,肉質細嫩滑溜,牛香味十足
今晚同朋友約咗嚟呢間喺尖沙咀嘅日式居酒屋飲飲食食。

串燒牛脷心,口感鮮甜爽脆,肉質細嫩滑溜,牛香味十足
2024-06-10 35 瀏覽
同朋友去食日本料理,內裡是一貫的日式裝潢,一邊是吧台座位,一邊是十數張長方枱,牆上放了一排酒瓶裝飾前菜醃製蓮藕,青瓜,帶柚子味的醃蘿蔔,比較喜歡邊吃串燒邊吃前菜,可中和油膩感熊本豬腩肉串外面烤得微微焦香,油份夾雜於肉之間,燒得恰到好處免治雞肉串雞肉不會燒到太乾身,沾一沾日本雞蛋吃,絕對一人一串才夠牛脷心串肉質有爽脆口感,配上芥末醬很夾厚燒栃尾油揚有趣的大阪燒風味炸豆腐,加上甜甜醬與沙律醬,令整碟的味道不太寡唐揚炸白鱔炸白鱔粉漿厚度剛好,味道淡淡的伴醬不會太搶玉子燒剛好的厚度,內裡滑溜有蛋香雞軟骨每粒都加了鹽烤得焦脆,很香口豆腐雜菜煲吃過一輪香烤的串燒,絕對需要吃點蔬菜平衡一下,作為結尾

熊本豬腩肉串
外面烤得微微焦香,油份夾雜於肉之間,燒得恰到好處

免治雞肉串
雞肉不會燒到太乾身,沾一沾日本雞蛋吃,絕對一人一串才夠

牛脷心串
肉質有爽脆口感,配上芥末醬很夾

厚燒栃尾油揚

唐揚炸白鱔
炸白鱔粉漿厚度剛好,味道淡淡的伴醬不會太搶

玉子燒
剛好的厚度,內裡滑溜有蛋香

雞軟骨
每粒都加了鹽烤得焦脆,很香口

豆腐雜菜煲
吃過一輪香烤的串燒,絕對需要吃點蔬菜平衡一下,作為結尾