餐廳: HABITŪ table (美麗華廣場1期)
資訊:

3天前 0 瀏覽
今日約左好姊妹去尖沙咀睇戲🔸網上訂座有折扣優惠,性價比高🔸餐廳地段方便,位於美麗華商場🔸環境舒適,有空間感🔸餐廳及飲品選擇多-🔸牛油果雞胸沙律 🥗 沙律菜相當爽脆,牛油果軟熟香滑雞胸一向俾人感覺口感很「鞋」,但餐廳的雞胸卻很嫩滑。 加上沙律醬及芝士粉,健康美味-🔸大蝦蕃茄意粉 🍅 🍝意粉口感al dente,蕃茄醬酸酸甜甜開胃。大蝦爽彈,整體質素唔錯-除了食物,這裡的coffee 亦不能錯過 ☕️
今日約左好姊妹去尖沙咀睇戲
🔸網上訂座有折扣優惠,性價比高
🔸餐廳地段方便,位於美麗華商場
🔸環境舒適,有空間感
🔸餐廳及飲品選擇多
🔸牛油果雞胸沙律 🥗
沙律菜相當爽脆,牛油果軟熟香滑

🔸大蝦蕃茄意粉 🍅 🍝

除了食物,這裡的coffee 亦不能錯過 ☕️

2024-03-13 181 瀏覽
一路都幾鍾意呢間café, 但見佢執下又一間執下又一間,今日諗起去食下先,原來佢都有tea 食✍🏼 英式鬆餅配玫瑰草莓果醬 $88本身係鐘意食scone, 因為鍾意食所以跟過幾個食譜去整,但始終整唔到外面scone嘅鬆軟度🤔其實就算出面食都唔係間間好食。呢間個scone 一上枱就聞到好香牛油味,就係呢隻牛油味!係傳統scone 用嘅牛油😊食落去熱辣辣~ 加埋玫瑰草莓醬~又幾好味喎😁白咖啡係跟餐嘅,我下次會加錢要返rose latte 🤣

✍🏼 英式鬆餅配玫瑰草莓果醬 $88

白咖啡係跟餐嘅,我下次會加錢要返rose latte 🤣
2024-02-02 246 瀏覽
行過去就被啲咖啡香味吸引住,咁就決定喺呢間咖啡店歎個悠閒午餐。環境寧靜得黎,坐位之間嘅空間都夠曬,唔會夾到唔舒服。食物方面,勁撐呢个All Day Breakfast,超級滿足!啖啖麵包配滑蛋,味道夠晒香口,真係幸福感爆棚😍。煙肉忌廉蛋汁意粉嗰陣,我班友一臉幸福咁話「真係又creamy又惹味!」我試咗啲,蛋味同忌廉芝士好夾,勁好食得滯👍。至於咖啡呢邊,薄脆焦糖咖啡正!鬆脆焦糖層好夠哂趣味,飲落去又香又甜,絕對係呢度嘅必試之選!話說返嗰個Artichoke Pizza,表面香脆,啖啖都食到啲雅枝竹嘅香味,好開胃!整體嚟講,今次嘅食物同咖啡都冇令我失望,真係想喺度浪費時間啲😌。員工嘅服務都算係貼心,就算人手不足都做得幾勁。總括嚟講,呢間咖啡店嘅正餐同甜點都值得一試!🍰🍴

某週末的輕食 女生的分量 𝓃𝒾𝒸𝑒☺️惹味得嚟又好滿足 2杯飲品的拉花都好好睇💗🤎 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐅𝐚𝐣𝐢𝐭𝐚𝐬 墨西哥牛扒薄餅$𝟏𝟐𝟖 ✿ 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐒𝐨𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 紅菜頭泡沫豆奶 $𝟓𝟒 ✿ 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 朱古力 $𝟓𝟐 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 合共💲𝟐𝟓𝟕 餐廳選擇多樣化煩惱緊唔知食乜好 推薦一試
某週末的輕食 女生的分量 𝓃𝒾𝒸𝑒☺️

煩惱緊唔知食乜好 推薦一試

2023-04-22
下午茶
2023-04-12 1166 瀏覽
今次朋友介紹去尖沙咀美麗華商場Habitu食Dinner,門面好有少女風,花花招牌好靚可以打咭影相大家想搵個地方坐坐慢慢傾偈,尼間環境幾舒服 🥙 辣肉腸薄餅滿滿嘅餡料配上薄身餅皮,少少辣加埋芝士香,外皮脆蔔蔔好味又唔會太膩🍝 煙肉忌廉蛋汁意粉忌廉醬汁好香濃,上邊有一片片芝士,每一條意粉都有醬汁配埋煙肉,我同朋友都超鍾意🍵 抹茶泡沫豆奶抹茶味香濃加埋豆奶嫩滑,唔甜好啱我口味整體都好好 Carbonara真係好值得再食 必食之選 💕
大家想搵個地方坐坐慢慢傾偈,尼間環境幾舒服

🥙 辣肉腸薄餅

辣肉腸薄餅

🍝 煙肉忌廉蛋汁意粉

煙肉忌廉蛋汁意粉

🍵 抹茶泡沫豆奶
抹茶味香濃加埋豆奶嫩滑,唔甜好啱我口味

抹茶泡沫豆奶

整體都好好 Carbonara真係好值得再食
必食之選 💕

辣肉腸薄餅
煙肉忌廉蛋汁意粉
抹茶泡沫豆奶
2023-04-02 984 瀏覽
今日想同大家分享三個劣食奇蹟🌚✨其實都經常幫襯,因為好近工作地方,雖然唔算超級滿意,但一路都算係正常標準,因為自己都唔算特別挑剔。但今日真係忍唔住開咗個Account喺度寫食評,亦都係最後一次幫襯。1️⃣首先今日好明顯係我自己柒咗,平時食蕃茄蝦意粉就實無死,因為蕃茄味既野比較易煮。今日屎窟痕叫嗰個香蒜青口炒意粉,即刻出事,首先啲意粉每條都係碎既,要用匙羹不黎食🤣食落係死鹹+唔知邊度黎既少少酸味(但都可能係心理作用),中肯講句青口數量係夠既,但咁簡單既香蒜炒意粉居然可以難食到咁都係奇蹟,如果要比較嘅話大家樂應該好食20倍。2️⃣另外平時飲開既Flat whit都算係標準,但今日都好似奶水咁,咖啡拉花當然都係冇啦,忍唔住望一望似係一個兼職嘅妹豬,想試吓玩咖啡機拉出來嘅作品,完全冇咖啡味,但當熱鮮奶咁飲都OK嘅,呢個係第二個奇蹟。3️⃣由於趕時間我都係當填飽個肚就走左,買單之前都忍唔住同個侍應講句今日啲意粉真係好難食,然之後第三個奇蹟黎啦,佢都幾大聲咁「哼」咁樣冷笑左一聲,眼尾都冇望過我。呢個故事教訓我哋,呢間嘢係睇彩數,你想劣食嘅話可以試吓好唔好彩遇到今日嘅廚師咖啡師侍應組合,或者係我唔好彩今日舖頭嘅
今日想同大家分享三個劣食奇蹟🌚✨

呢個故事教訓我哋,呢間嘢係睇彩數,你想劣食嘅話可以試吓好唔好彩遇到今日嘅廚師咖啡師侍應組合,或者係我唔好彩今日舖頭嘅人都跌watt,有啲嘢大家自己評論啦。
香蒜青口炒意粉
2023-04-02
2023-03-28 602 瀏覽
叫咗一個Beef steak fujitas同一個Avo Chicken Salad, 兩樣都非常失望,尤其個Beef Steak Fujitas, presentation已經麻麻,份重少,仲要味道非常一般,不值一試。至於個salad, 冇嘢讚,亦冇嘢彈。我大約6:30入座,人唔多,但個女侍應有啲發夢,叫咗兩杯水都可以唔記得,放到埋枱又倒瀉咗啲水。下次再去嘅話會試其他嘢,我見隔籬枱嗌咗個三文魚,賣相都唔錯。

2023-02-22 720 瀏覽
行到好攰……便到附近美麗華Habitu食嘢,店內環境寧靜,地方寬敞舒適。服務態度好👍1. 照燒三文魚意大利飯 ~ 以日式和意式元素,三文魚很香口,意大飯唔會太黏👍2. 西蘭花鯷魚貓耳朵意粉 ~ 貓耳朵意粉太硬,淋少少較容易消化🤭3. 炸薯條 ~ 以雙拼薯條:芝士薯條和蕃薯條,熱辣辣,好香脆,好好味💯👍😋

2023-01-15 598 瀏覽
之前有試過呢間餐廳嘅Lunch set同甜品覺得係唔錯的今次試左佢地嘅Tea set就超級失望🥹冇一件係好食!而且價錢係cafe 下午茶黎講都叫貴一去到見到其他客人都係單叫甜品黎食但我地見到有個tea set就想試下點知一試即伏 唔怪之得冇人叫….瑰麗英式下午茶 $258呢個價錢係一人份 本身以為份量都會大 點知黎到都幾「精緻」😌底層有scone 同brownie兩樣都凍晒❄️而且硬到咬崩牙刀叉都拮唔入👍🏻Scone冇牛油香 brownie味道正常.中間有秋葵天婦羅 係最正常嘅炸得脆唔算厚粉👍🏻紅菜頭撻 個撻都係唔鬆化 好硬🥲Brushchetta係脆包上有番茄洋蔥粒🍅🧅味道係唔錯啲 但個包依然係超硬😂.頂層有泡芙 味道不過不失松露朱古力太甜🍫.️📍 HABITŪ table (美麗華廣場) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期低層地下B142號舖
之前有試過呢間餐廳嘅Lunch set同甜品
覺得係唔錯的
今次試左佢地嘅Tea set就超級失望🥹
冇一件係好食!
而且價錢係cafe 下午茶黎講都叫貴
一去到見到其他客人都係單叫甜品黎食
但我地見到有個tea set就想試下
點知一試即伏 唔怪之得冇人叫…
瑰麗英式下午茶

Brushchetta係脆包上有番茄洋蔥粒🍅🧅
味道係唔錯啲 但個包依然係超硬😂
頂層有泡芙 味道不過不失
松露朱古力太甜🍫
️📍 HABITŪ table (美麗華廣場) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期低層地下B142號舖
2022-12-29 524 瀏覽
意外地抵食兩個人食剛剛好入座果陣話因為節日要等25分鐘先上菜但最後都等唔太耐 等待時間都係合理範圍頭盤好大 食左都飽飽地不過個意太利飯有少少硬如果煮淋啲會更好加左88蚊轉牛扒 覺得係抵食既煎得好香剛剛好
意外地抵食

剛剛好
2022-12-25
聖誕節
2022-11-30 618 瀏覽
位於尖沙咀美麗華底層,有幾間西餐廳可以選擇,環境優美嘆下午茶,而餐廳內闊落相當唔錯所以,二話不說就選了這間!🥳🥳🥳朋友聚會2人high tea🥞☕order 2 set dessert,📸又到相機食先✴️[蘋果酥餅]$88一塊熱酥脆餅底,上面鋪著一層層蘋果片及一球雲呢拿雪糕,散著威化餅碎及薄荷葉!✴️[野莓班戟]$88班戟上有一層蜜糖鋪滿著奇亞籽、藍莓、士多啤梨、紅石榴子。 分開食,莓子會好酸,但一齊食入口能中和甜酸度,加上用奇亞籽來做西式糖品好特別健康✴️[伯爵茶咖啡]+$16賣上高檔咖啡上灑著伯爵茶葉,搭配淡淡紳士的伯爵香味✴️[薄脆焦糖咖啡]+$16一層薄焦糖咖啡已經不用落糖包,能提升咖啡嘅味道

🥳🥳🥳朋友聚會2人high tea
🥞☕order 2 set dessert,📸又到相機食先

✴️[蘋果酥餅]$88

✴️[野莓班戟]$88

✴️[伯爵茶咖啡]+$16
賣上高檔咖啡上灑著伯爵茶葉,搭配淡淡紳士的伯爵香味

✴️[薄脆焦糖咖啡]+$16
一層薄焦糖咖啡已經不用落糖包,能提升咖啡嘅味道

2022-11-28
下午茶
周末晏晝路過美麗華又咁岩肚餓,於是走落basement 睇下有咩好食。我之前已經食過espresso alchemy 同MUTA,見佢地兩間兩點果陣門口條隊都仲好長又醒起之前食過奧海城同elements 既HABITU 都ok,於是決定食呢間,點知真係惡夢🙄 落單叫左個意粉等左二十分鐘都未到,於是我就舉手問侍應,但企係我隔離既幾位男侍應都好似睇我唔到咁,後來終於有一位見到我就幫我入去廚房查,佢出番黎咩解釋都冇淨係話廚房煮緊,最後都要等多超過十分鐘個意粉先黎,即係夾夾埋埋等左超過三十分鐘😓 老實講,個意粉質素都只係還可以,比呢個價錢我寧願用多少少時間排隊食隔離是但一間我都會條氣順好多……
2022-11-26
2022-10-24 503 瀏覽
行完加連威老道,入咗去呢間位置美麗華廣場嘅小舖飲嘢歇一歇!每人點咗杯飲品同一件cake share 。Iced Chocolate够冰凍,有朱古力味,吾算太甜。Matcha Latte 心心拉花清晰,口感creamy,有綠茶香味同鮮奶順滑。Blueberry limocello鬆軟嘅檸檬海綿蛋糕上舖有細滑鮮奶油同多汁藍莓。喜歡檸檬清爽味同藍莓嘅酸甜,令人著迷嘅甜品。除咗甜品,呢位仲有西餐。交通方便,不錯嘅一個聚腳點。
行完加連威老道,入咗去呢間位置美麗華廣場嘅小舖飲嘢歇一歇!

每人點咗杯飲品同一件cake share 。

Iced Chocolate
够冰凍,有朱古力味,吾算太甜。

Matcha Latte
心心拉花清晰,口感creamy,有綠茶香味同鮮奶順滑。

Blueberry limocello

除咗甜品,呢位仲有西餐。交通方便,不錯嘅一個聚腳點。

2022-10-23 300 瀏覽
咖啡千層蛋糕 ($48)• 咖啡味道濃郁偏甜、不帶苦味。• 頂層奶油口感非常香滑順口,奶油味道同樣香濃。• 餅皮略嫌偏厚一些,口感亦未足夠如一貫千層蛋糕餅皮要有的煙韌感,吃起來感覺餅皮比奶油的比例佔多數了一點。• 整體甜度算是適中,吃完亦不會感到太過累贅。• 賣相中規中矩,每層的食材層次分明、切口齊整,只是在取出保護膠的時候令蛋糕的尖尖位稍為變型。• 這個價錢以言,作為下午茶或飯後甜品,仍然是不錯的性價比之選。
咖啡千層蛋糕
咖啡千層蛋糕 ($48)

• 咖啡味道濃郁偏甜、不帶苦味。

• 頂層奶油口感非常香滑順口,奶油味道同樣香濃。

• 整體甜度算是適中,吃完亦不會感到太過累贅。

2022-10-07 388 瀏覽
•番茄肉腸寬條麵🍝身為番茄迷 又見到有肉腸 就即刻揀好左要食呢個濃濃既番茄汁同寬條麵拌勻 麵質好有質感同唔會好乾好硬身有埋車厘茄同腸仔令成個麵再昇華左🧡•巴西莓玫瑰咖啡☕️次次黎親都會飲呢個淡淡既玫瑰香係咖啡中又唔太甜 飲完即刻充滿電🔋
•番茄肉腸寬條麵🍝
身為番茄迷 又見到有肉腸 就即刻揀好左要食呢個