tr.eatday

tr.eatday

我是 tr.eatday
訊息
正顯示第 110 篇(共 70 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
川味紅燒牛肉麵
2024-03-10
每人約$110
APR 24

尖沙咀的台灣牛肉麵 麵底粗幼各選一份 麵質彈牙 感覺粗麵食起嚟更有口感 2個湯底都好濃厚 粗麵條掛汁👍🏻 牛肉麵的筋膜清晰可見 肉味出色 反而牛筋略嫌煮得太耐 無咗原有的彈性 每碗麵肉量充足 另外點咗2款滷盤 中規中矩喔 人均~$110 ✿ 滷甜不辣 $8 ✿ 滷肉燙青菜 $28 ✿ 番茄牛筋麵 (幼麵) $90 ✿ 川味紅燒牛肉麵 (粗麵) $77
精選新鮮生蠔4隻
是日精選甜品
是日精選甜品
2024-03-13
是次消費
每人約$500 (晚餐)
MAR 24

平時都係食lunch多 覺得質素唔錯 特意約了好友們共聚晚餐🤩🍴3人行點了2人餐 $1088 份量岩岩好 氛圍食物都很滿意呢🧏🏻‍♀️ -Signature Set for Two - / Starter / ✿ Fresh Oyster (4pcs) 精選新鮮生蠔4隻 :週三放鬆一點 chill住食生蠔🦪☺️新鮮juicy ✿ Escargot "Vol au Vent" 蒜香牛油田螺酥皮盒 :賣相像盒子一樣的酥皮 入面盛載住滿滿螺肉 蒜香味增加食慾😏 ✿ Parma Ham & Melon 巴馬火腿配蜜瓜 :小巧的配搭 甜甜蜜瓜🍈食落好清新✨ / ...
是日餐湯
熱薑汁檸蜜
芝士蛋糕
2024-03-09
是次消費
每人約$330 (晚餐)
MAR 24

週末想清靜一點 入咗大角咀吃好東西🍴行下行下 見到呢間Starring Night 中文譯作星月夜 的餐廳 感覺幾有氛圍就入去了🥰menu有很多菜式 最後點了2人餐 省卻思考💭 餐廳環境如同其名🌠深灰水彩筆牆身 牆身掛上各款燈飾💡+油畫🖼️作點綴 吃到捧著肚子走 每人~$330 - Dinner Set Menu For 2 - / Soup / ✿ Soup of the Day是日餐湯 :餐湯係忌廉粟米湯🌽濃郁的粟米味徐徐散發 / Second Course / ✿ Pan-Seared Fole Gras輕煎鵝肝 :我哋加咗$88點咗呢道 蘋...
蜜糖柚子慕絲蛋糕
蜜糖柚子慕絲蛋糕
2024-02-07
FEB 24

二訪Alibi 今次係3-course lunch set 前菜係酸種麵包 他他唔新鮮 好細份 主菜同甜品好食啲 但係整體份量偏少😗男士要要食多兩塊包😂😂 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 黃鰭吞拿魚他他 ✿ 和牛上後腰脊肉 ✿ 蜜糖柚子慕絲蛋糕
迷迭香白茶
花膠鮮蝦腐皮卷
花膠鮮蝦腐皮卷
2023-11-26
是次消費
每人約$250 (午餐)
FEB 24

跟好友小聚 到尖沙咀探店😆之前經過見到門面好靚 原來係食中餐的 gogogo 週末訂咗位 餐廳地方唔算大 但每張枱都好寬敞 環境好modern🌐週末都有set menu 不過睇完單點岩我哋食多啲! 點心精緻 味道不賴 佢茶款都走新派路線 仲有cocktail/mocktail🍸overall we用餐體驗很不錯 可以坐得好舒服咁慢慢食☺️人均~$250 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 素餃紫玉 $78 ✿ 蟹膏蟹肉酥 $88 ✿ 迷迭香白茶 $88 ✿ 松露醬帶子餃 $78 ✿ 安格斯牛崧腸粉 $88 ✿ 花膠鮮蝦腐皮卷 ...
2023-11-11
生日
FEB 24

早前mami生日 👦🏻安排了再訪九龍香格里拉的灘萬日本料理🍱我哋幾個人點咗唔同餐試 食咗好多嘢落肚🤣🤣用餐環境好舒適 食懷石要慢慢嘆😌 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 和定食 彩 $380 前菜 刺身 日式蒸蛋 日式煮雜菜 雜錦天婦羅 燒魚 白飯 漬物 麵豉湯 雪糕 ✿ 牛肉香味燒 $370 前菜 沙律 牛肉香味燒 白飯 漬物 麵豉湯 雪糕 ✿ 天婦羅膳 $370 前菜沙律 日式蒸蛋 雜錦天婦羅 白飯 漬物 麵豉湯 雪糕 ✿ 午市懷石料理 $620
𝑷𝒊𝒏𝒆𝒂𝒑𝒑𝒍𝒆
𝑷𝒊𝒏𝒆𝒂𝒑𝒑𝒍𝒆
𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖
𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖
Thai basil chicken spaghetti
Skewers
2023-10-14
FEB 24

一直想試的泰式餐廳𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎 𝙾𝚗 𝙿𝚎𝚎𝚕 最想食嘅crying tiger steak 🥩 竟然無!我哋個晚8pm去到都唔算夜😗 燒物都用上自家製醬汁 和牛串價錢有驚喜 平時居酒屋一串~$6x 燒菠蘿🍍百吃不厭 意粉叫全份係正確嘅選擇 惹味多吃了😆 / 𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴 / ✿ 𝑻𝒉𝒂𝒊 𝑩𝒂𝒔𝒊𝒍 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 (𝑭𝒖𝒍𝒍) $158 / 𝘚𝘬𝘦𝘸𝘦𝘳𝘴 / ✿ 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖...
鮮椰青
鮮椰青
2024-02-04
是次消費
每人約$87 (午餐)
FEB 24

今天想吃喇沙 係灣仔有行程 就搵咗2間 點知其中一間星期日唔開門 就去咗次選嘅呢一間新加坡菜餐廳💁🏻‍♀️芽籠 位於灣仔站同銅鑼灣站之間 免+1服務費 人均$87 滿意🤩我哋1點幾去到食lunch walk in不用排隊 但下午茶兩點開始就開始有人龍lu · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 蟹粉蟹件喇沙摻摻 $78 :油麵煮得腍咗啲 配料好豐富 有魚片 魚蛋 豆卜 芽菜糖心蛋 半隻蟹 螄蚶 ✿ 海南雞配雞油香飯 紫菜魚丸湯 $68 :正常水準 個湯就好味精了 ✿ 鮮椰青 $28 :好多...
𝐒𝐬𝐚𝐦 𝐒𝐞𝐭
𝐒𝐬𝐚𝐦 𝐒𝐞𝐭
2023-09-16
是次消費
每人約$200 (午餐)
FEB 24

遊走在日街數圈 最後在這韓國餐廳🇰🇷落腳🥢這餐點的都很吊胃 不會膩喔 週末午餐人均~$200 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐉𝐣𝐚𝐦𝐛𝐛𝐨𝐧𝐠 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 $𝟏𝟖𝟖 :海鮮辣麵真的很正斗 直接看片材料豐富 可以再辣啲😆🌶️ ✿ 𝐒𝐬𝐚𝐦 𝐒𝐞𝐭 $𝟏𝟔𝟖 :韓式包飯💁🏻‍♀️炭燒豬肉+雜穀飯+生菜 肉量很多 生菜很鮮 飯粒很軟 再沾埋Danji的自家...
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
2023-10-11
JAN 24

homie介紹的車仔麵💁🏻‍♀️三不館 2餸1麵$36 3餸1麵$45 我食過淨菜底🤣古法辣汁/金牌麻辣汁都試咗👍🏻同友人/同事share藤椒鮮魚皮+麻辣芫荽皮蛋 重口味正😋平日lunch去都要等位 外賣有折喔 定期encore的小店💯
Top