餐廳: Glasshouse (形點 I)
資訊:

2024-05-25 11 瀏覽
📍Glasshouse餐廳裝潢elegant, 加上花花草草植物裝飾,地方闊落,真係似置身於小花園角落。見Openrice 有Glasshouse 魅力森林2️⃣人下午茶套餐優惠, $2️⃣3️⃣8️⃣.4️⃣ (已包加一),就訂座兼預購。下午茶套餐包括7️⃣款精緻鹹點和5️⃣款甜點🍰魅力森林下午茶套餐🍰鹹點🍴酥脆炸蝦米紙卷🍴煙三文魚芝士卷🍴蘑菇甜椒撻🍴迷你牛肉漢堡🍴法式鵝肝黑醋多士🍴龍蝦沙津杯🍴脆薯皮棒棒蝦⏩️鹹點每款細細件,one bite size, 味道整體唔錯,最好食係脆薯皮棒棒蝦,龍蝦沙律杯太多醬,鵝肝多士太濃,迷你漢堡有點乾。甜點🍰小富士綠茶蛋糕🍰士多啤梨慕斯蛋糕🍰朱古力布朗尼🍰蜜糖爆珠奶凍 🍰法式馬卡龍⏩️甜點都係一啖一件,唔會太甜,味道唔差,小富士山綠茶蛋糕好有濃濃抹味,係奶凍太硬淨扣分。🥤飲品☕️我揀左熱咖啡☕️同凍檬茶🍋正常水準~整體鹹點好食過甜點,因為甜點比較普通。💰人均消費$1️⃣2️⃣0️⃣💰(食後評分💯為滿分)食物7️⃣8️⃣環境9️⃣0️⃣服務8️⃣5️⃣抵食度8️⃣0️⃣回頭指數8️⃣0️⃣
📍Glasshouse

🍰法式馬卡龍
🥤飲品☕️
我揀左熱咖啡☕️同凍檬茶🍋
正常水準~
整體鹹點好食過甜點,因為甜點比較普通。
💰人均消費$1️⃣2️⃣0️⃣💰
(食後評分💯為滿分)
食物7️⃣8️⃣
環境9️⃣0️⃣
服務8️⃣5️⃣
抵食度8️⃣0️⃣
回頭指數8️⃣0️⃣
我問員工,D牛油果份量係咪有問題🙊?!員工秒答 係正常的,係咁少。我聽完都真係唔識再俾反應佢!我諗都唔係第一次有人咁問佢地架啦都答到熟曬🤣完全係果種 只要我不尷尬! 尷尬既就係你地!😎👏👏

我問員工,D牛油果份量係咪有問題🙊?!

員工秒答 係正常的,係咁少。

我聽完都真係唔識再俾反應佢!

我諗都唔係第一次有人咁問佢地架啦
都答到熟曬🤣

完全係果種 只要我不尷尬! 尷尬既就係你地!😎

👏👏

只可以說廚房的員工很用心把食物做得很美和好味. 相反完全感受到樓面員工只是應付工作, 忘記了服務人員的專業態度. 人客沒有感受到被歡迎的感覺, 員工沒有笑容亦沒有留意人客的需要, 只是腦袋空白一片的模樣行走. 員工沒有介紹當日的食物推介或因應客人數量和口味的建議. 員工沒有在適當的時候收走用完的餐碟, 只趕著收工地不斷表現出希望客人盡快離開. 客人離開是還想和員工說聲多謝員工的服務, 員工不但沒有正視客人, 亦沒有回應, 只是低著頭撳手機. 其實這樣只會惡性循環, 當人客感受到不被歡迎和重視的時候, 只會越來越少客人來光顧, 十分可悲. 希望管理層和員工都不忘初心, 表現出專業服務人員的態度.
2024-05-19
生日
2024-05-12 55 瀏覽
檯面冇位 張我碟野放bar頭 放左廿幾分鐘 再攞埋嚟比我 問其中一個識廣東話既侍應我碟牛排點 佢答我再擺回bar 頭話再擺下先 我即時冇野講 叫左啤酒 三十分鐘都冇嚟 真係唔知佢哋想點 之前都有食過呢間唔係咁
2024-04-06 219 瀏覽
我平常係好少寫食評,不過今次服務實在太差忍唔住。有一晚同家人週末晚上去食嘢,有大人小朋友。上月大約8:00-8:30入去嘅時候,餐廳已經得返幾枱,比較少人,一個中年長髮女侍應疑似趕住收工,神情動作都十分明顯表示唔想招呼我哋。最明顯就係佢門口擺咗好多張凳,我哋又坐喺門口附近,咁自然想攞張小童凳比一歲小朋友。但係竟然同我哋講咁樣唔係好方便。即係趕我哋走。不過我哋坐低咗就冇走到,結果佢黑晒面走咗,最尾又另一個侍應招呼我哋。

2024-02-02 532 瀏覽
想同閨蜜傾心事,閨蜜就帶咗我嚟呢度坐得又舒服環境又靚既地方,原來嘢食都係咁好食,叫咗Pizza同埋生牛肉河粉,仲有兩杯大大杯嘅嘢飲,我哋坐咗差唔多兩個鐘,杯嘢飲都仲未飲完真係好大杯😂😂好啱想坐得舒服,想傾偈傾耐啲嘅人嚟呢度食,佢哋嘅服務態度都幾好👍🏼值得推介
2024-01-14 481 瀏覽
依家嘅飲食世界中,搵到款款精彩嘅美食實屬不易!今次啦,搵到間餐廳,真係搞到我開心到唔掂鈴🔔!來講下呢啲靚料理,佢地真係用心做到每一樣嘢!首先,南瓜湯滑到不得了,入口即化,又唔會膩口,搞到人一啖接一啖🥄。炸薯條紮實,嗰啲黑松露蛋黃醬就淋咗啲神秘魔力咁,攪亂我嘅味蕾,完美!嚟到啲炸蜜糖單骨雞翼,啖啖肉,外皮炸到啱啱好,唔會感到乾,蜜糖嗰陣香甜撲鼻真係勁!再講到醬燒排骨,那種肉嫩得可以拉絲嘅感覺,肉質好林,每一啖都令人回味無窮。香辣龍蝦意粉就更加唔使多說,那股辣香拌埋龍蝦嘅鮮美,仲可以食到啲辣味,簡直係正中下懷。而啲甜品,就更加唔使講,即焗牛油軟曲奇外脆內軟,再配啲冰凍雪糕,呢個組合堪稱天作之合。最後,心形慕絲外層啲朱古力夠香濃,入面啲慕絲酸酸地,一啖嘅完美平衡,完全就係甜蜜滋味嘅代表。食完成餐,心情都似乎明朗起來,下次再去一定要再試過!🍰💓🌿

2023-11-26 703 瀏覽
The snack platter feels like it's pre-made, and they just heat it up on the spot, just like you mentioned. It completely lacks any distinctive features and despite its flashy appearance, the portion size is small and overly expensive. It's definitely not worth the price.The skewers are also extremely dry, with no meat juices at all. It seems like they've been overcooked or left sitting for a long time. It's as if they're just reheating frozen goods.However, one redeeming aspect is that the thin

However, one redeeming aspect is that the thin crust pizza is quite well-made. Both its presentation and taste are decent.

Considering the quality and price, I won't be returning again. It's just not worth it.
2023-11-17
Glasshouse其中一間分店在元朗Yoho mall I期。本身幾鍾意呢間餐廳,因為餐廳裝修靚,坐得舒服,食物又不錯。所以如果去yoho mall想食下西式食品,或者食件蛋糕飲杯嘢,又想坐得舒服,呢間係最好不過。食物方面有唔同種類選擇,有西式,亞洲fusion都有。飲品亦有好多選擇,有果汁、茶、還有特色咖啡。呢間餐廳好適合一家大細嚟用膳。食物多種類,大人小朋友都啱食。呢一間嘅員工,樓面多數都係其他亞洲裔人士,所以點餐嘅時候多數用英文。呢間餐廳整體上都好ok. 下次會再來。👍
呢間餐廳整體上都好ok. 下次會再來。👍

五色芝士薄餅
炸薯條配黑松露蛋黃醬
椰子汁  Coconut  Juice
2023-10-15
五色芝士薄餅
炸薯條配黑松露蛋黃醬
椰子汁  Coconut  Juice
2023-10-04 615 瀏覽
之前喺太古分店嘅食物質素很不錯,今日喺yoho mall I叫左3個set,當中嘅Rib-eye set真叫人大失所望。唔知係咪元朗呢間分店午市做特價,整體質素都差。我哋叫左一個burger,一個肉醬意粉和一個Rib-eye steak。Burger係最正常,肉醬意粉唔夠sauce,而最貴嘅肉眼扒則最難食,肉質差劣。$200嘅Rib-eye相比意樂茶餐廳$76午市嘅牛扒飯,意樂嘅牛扒肉質好得多,配菜亦很新鮮,但呢間glass house嘅牛扒不管賣相和味道都真係差,牛扒乾身無肉汁,薯條亦唔好食,品質叫人失望😞。
2023-10-01 429 瀏覽
好耐冇去Yoho,諗住行下,食餐飯,點知中晒伏。入去座咗近門口嘅二人枱,冷氣唔夠,全程要開住把芭蕉扇!兩個人叫咗兩個前菜 (Tuna Tartate, Crispy Shrimp Rice Paper), 一個沙律 (Tuna Salad Bowl)同埋一個意粉 (Black Truffle Spaghetti), 個米紙只食到一大舊菜,有件食唔到蝦,唔知係咪漏咗!個沙律裡面嘅藜麥咸到入唔到口,食物質素令人失望!二人枱都預知放唔到四碟,意粉後叫,但估唔到都係同時上,結果將餐具,杯推到枱邊,手踭要縮起,根本影響用餐,雖然有表示不滿,但個個都時運高,當睇唔到。水亦唔會加,呢啲咁嘅服務,真係冇下次!
好耐冇去Yoho,諗住行下,食餐飯,點知中晒伏。
入去座咗近門口嘅二人枱,冷氣唔夠,全程要開住把芭蕉扇!
2023-09-19 530 瀏覽
元朗玻璃森林Cafe|Glasshouse一進餐廳猶如去左森林般🌳周圍放滿綠色植物侍應帶我地坐係落地大玻璃座位🤓彩光度高☀️非常開陽🦞烤海鮮拼盤🦞有龍蝦、青口、大蜆、魷魚、三文魚、蝦,每款都新鮮美味,配菜係蒜味濃嘅羽衣甘藍😃🍕雜菌黑松露芝士薄餅🍕Pizza底係薄脆果隻,芝士多到無限拉絲,入口有濃郁黑松露味道,正!😙🥯明太子龍蝦包配薯條🥯爽彈龍蝦肉非常多,最中意明太子,大大粒粒,口感好爽脆,配有金黃脆薯條,非常豐富!😍🍮香草脆皮梳乎厘🍮最後需要一點甜,梳乎厘表層係墨西哥包脆皮,入口微脆鬆軟,甜度岩岩好,滿足!🥰Glasshouse📍元朗朗日路9號形點 I L1樓1028-1029號舖
元朗玻璃森林Cafe|Glasshouse

🍮香草脆皮梳乎厘🍮

Glasshouse
📍元朗朗日路9號形點 I L1樓1028-1029號舖
2023-09-03 446 瀏覽
今次對主菜有少少失望,入呢間餐廳就係想試下「燒龍蝦及和牛橫隔肌」,個賣相十分之吸引,但黎到面前,發現成份都極細份,和牛叫左五成熟,但都好難咬,好韌,極度失望!仲要得5舊咁多!完全唔夠攝牙罅!龍蝦仲細過虎頭蝦,一啲都唔值呢個價!仲要個龍蝦係勁痴殼,完全整唔到成條肉出黎,最後整到出黎係一忽忽爛哂!!!兩個人分,每人食到兩啖仔,其他都痴哂啖殼到撩唔到出黎!!!真心勁失望!極度離譜!直頭係中伏!勸大家唔好試!!!!!!但值得讚嘅係個「西班牙辣腸筆筒粉」,味道岩岩好,啲筆筒粉好煙韌,啲辣腸都好惹味!同埋個魷魚鬚啲炸粉唔算厚,都好好食,配埋個泡菜醬,完全唔油膩👍🏻👍🏻
西班牙辣腸筆筒粉
燒龍蝦及和牛橫隔肌
2023-09-02
西班牙辣腸筆筒粉
2023-08-31 313 瀏覽
多年沒有到元朗,今日來逛一逛,逛過了元朗公園,舊墟,回到元朗廣場餓了。後悔剛才沒有嘗嘗街上老店,卻找到喜欢的glasshouse 。他的午餐提供套餐款式多著,環境開陽且看到外面風景,而且價格可以,於是坐下來。反正剛過了午膳時間,便要求坐窗邊,服務態度還可以。點了一份簡單的午餐,意大利面以熱碟呈上,處理方法和煮出來的味道真合格!咖啡亦配以熱奶,很不錯,算是尊重熱咖啡的表現。奇怪的是呈上熱湯,不但介紹的服務生說錯了湯名,而且另一服務生把湯勺放在湯碗我的正對面,看來極奇怪,可能是順手?
咖啡亦配以熱奶,很不錯,算是尊重熱咖啡的表現。
2023-08-30 202 瀏覽
🐻同月再訪Glasshouse,主要係可以帶埋貓去,環境食物也不錯,雖然價錢稍貴!🐻今次叫左芝士薯格,十分香脆好吃,芝士醬也很足夠,如果再去係必叫!🐻酥炸雞排炒意粉,呢個比較失色,雞排有d老和乾,意粉係有色冇味,圍邊既係蛋🐻辣肉腸pizza,邊位睇圖就知道好脆,呢個pizza係辣既,有好多乾辣椒醉舖滿pizza,批底係勁薄,喜歡吃辣同薄批既朋友可以試一下🐻今次員工服務提升左少許,不過都係得一個員工較好,起碼有笑容同會問多句,其他都係愛理不理,價錢都係偏貴,3樣野加一杯啤酒$6xx🐻Glasshouse (形點 I) (元朗)元朗朗日路9號形點 I L1樓1028-1029號舖

芝士薯格

酥炸雞朳意粉

辣肉腸Pizza

🐻Glasshouse (形點 I) (元朗)
元朗朗日路9號形點 I L1樓1028-1029號舖
2023-08-27