餐廳主打Tea Pairing x Fine Dining嘅用餐體驗✨ 最近因應由 JFOODO舉辦嘅日本米饗宴,推出以日本宮城一見鍾情米入饌,配搭高級食材而設計嘅8道菜盛宴🥰 加上特選配茶,可以話係味蕾上嘅奢華享受~-一見鍾情•米之盛宴 ($1880)搭配佐茶 (+$880)-<餐前漬物>•白花香水仙茶漬車厘子·米醋漬車厘茄用茶漬過嘅車厘子咬落非常水潤多汁🍒 酸度減弱,帶輕微茶嘅清香~ 車厘茄則用上米醋醃漬,酸酸甜甜夠refreshing*<鱘卵•米>•Oscietra 魚子醬·松葉蟹肉第二道菜用上魚子醬打頭陣,配上鮮甜嘅松葉蟹肉,真係將個鮮味完美地level Up!! 配上一小碗嘅米飯一齊食,口感煙韌甘香,意外地match— 🍵 茶•冰滴•泥煤香肉桂 —骨幹味道:泥煤、牛奶、松木*<雲丹•米>•北海道海膽·自家製昆布豆腐·醋飯有點像吃甜品嘅感覺😂 海膽甘味,入口即化~ 昆布豆腐軟滑得嚟可以襯托海膽嘅鮮味— 🍵 茶•冰滴•白花香水仙 —骨幹味道:茉莉花、草本、椰子*<海老•米>•珍寶西班牙紅蝦·鍋巴有成一個半手掌咁長嘅紅

一見鍾情•米之盛宴 ($1880)
搭配佐茶 (+$880)
<餐前漬物>

— 🍵 茶•冰滴•白花香水仙 —
骨幹味道:茉莉花、草本、椰子
<海老•米>
•珍寶西班牙紅蝦·鍋巴
有成一個半手掌咁長嘅紅蝦真心超級誇張😱❤️ 肉質結實爽彈,配上蝦膏醬真係不得了!建議可以將蝦頭裏面嘅膏放上下層嘅鍋巴,再沾上醬汁一齊食,每一啖都係精華!

— 🍵 茶•桂花香肉桂 —
骨幹味道:桂花、荔枝、蜜糖
<元貝•米>
•日本鮮帶子·秘製胭脂紅番石榴醬汁·脆米
帶子刺身,加入紅番石榴醬,食落帶微甜~ 分別可以配搭 黑蒜/辣菜脯/柚子脆米,各有特色~ 個人比較喜愛辣菜脯口味,幾過癮🥰

— 🍵 茶•蜜香古樹白茶 —
骨幹味道:蜜糖、甘蔗、蘭花
<湯•米>
•松木香水仙茶漬飯·肉骨茶湯
香濃嘅藥材味,配上軟糯嘅米飯,非常暖胃🫖

<肉•米>
•日本鹿兒島A4和牛·意式長芝士炸飯團、自家製特式燒汁
日本和牛一向食落油脂感十足,夾埋用日本米整嘅芝士炸飯團增加脆口嘅感覺,加上一旁嘅蔬菜,balance 返個味道,唔會太膩🐂

— 🍵 茶•柑橘香野放水仙 —
骨幹味道:柑、百合 、草本
<臘味•米>
•臘味飯釀血橙
幾有創意嘅菜式🍊 米飯吸引哂臘味以及血橙嘅類華,食落酸酸甜品,同時帶臘味嘅鹹香,幾有趣嘅配搭

<雪糕•米>
•一見鐘情米雪糕·焦糖印尼火山蕃薯
用米做嘅雪糕,入口嘅米香比想像中突出😍 質量近附慕絲嘅texture~ 焦糖蕃薯超香甜的🍠 配返個雪糕甜度就剛剛好!
2023-02-07 548 瀏覽
忽然覺得好似流行Tea pairings,對於唔多飲得嘅我哋更適合🤭 所以試吓呢個特別體驗😆食下、飲下不同類別嘅茶,感覺幾舒服幾好玩😬Fine dining with tea experience冬日盛宴每位$980 / 撘配佐茶每位另加 $880普洱-梅子香普洱紅茶-薔薇香紅茶烏龍-桂花香肉桂 (骨幹味道:桂花﹑荔枝﹑蜜糖)一開始先上3小杯茶😄建議由左至右順序飲,可以感受不同茶香,幾特別😄Glassbelly 五小點:北海道海膽杯法國鵝肝慕絲配肉桂脆片白花香智利車厘子梅子漬大連鮑魚雲南野生羊肚菌釀意大利開心果蓉只睇都流口水,實際上每個都好食😋本地青龍蝦墨魚手卷 (辣菜脯﹑黑蒜﹑紫菜)茶. 冰滴. 泥煤香肉桂 (骨幹味道:泥煤﹑牛奶﹑松木)青龍蝦墨魚辣菜脯﹑黑蒜炒一齊,再有露荀﹒紫菜,可配辣椒油,用左香料調配南海藍花蟹釀西西里血橙意大利血橙,釀藍花蟹肉,成隻蟹拆肉出來再釀返入去紐西蘭羊架 (孜然﹑波椒汁﹑10年老菜脯薯蓉)Slow cook 56度温,參不多半日時間,pepper sauce配車厘茄、玫瑰露,令佢香少少愛媛縣黑鱈魚 (本地生曬鵝肝腸﹑芽菜﹑莞茜)芽菜在底,配莞茜crea

食下、飲下不同類別嘅茶,感覺幾舒服幾好玩😬

每位$980 / 撘配佐茶每位另加 $880

普洱-梅子香普洱
紅茶-薔薇香紅茶
烏龍-桂花香肉桂 (骨幹味道:桂花﹑荔枝﹑蜜糖)

Glassbelly 五小點:
北海道海膽杯
法國鵝肝慕絲配肉桂脆片
白花香智利車厘子
梅子漬大連鮑魚
雲南野生羊肚菌釀意大利開心果蓉
只睇都流口水,實際上每個都好食😋

本地青龍蝦墨魚手卷 (辣菜脯﹑黑蒜﹑紫菜)
茶. 冰滴. 泥煤香肉桂 (骨幹味道:泥煤﹑牛奶﹑松木)

南海藍花蟹釀西西里血橙
意大利血橙,釀藍花蟹肉,成隻蟹拆肉出來再釀返入去

紐西蘭羊架 (孜然﹑波椒汁﹑10年老菜脯薯蓉)

愛媛縣黑鱈魚 (本地生曬鵝肝腸﹑芽菜﹑莞茜)
芽菜在底,配莞茜cream sauce突出魚味

茶. 蘭花香純種大紅袍 (骨幹味道:蘭花﹑柑﹑熱情果),今晚最頂級的配茶,侍茶師在 tableside 即席泡茶

栗子拿破崙. 泥煤香肉桂茶紅豆沙
📌

朱古力火鍋 福崗业王草莓﹑熊本蜜瓜﹑棉花糖
茶. 松木香水仙 (骨幹味道:松木﹑龍眼﹑甘草)
2022-12-12
紀念日
2023-02-05 334 瀏覽
平時都鐘意食日本料理,2月1日至28日由JFOODO 組織既日本米饗宴,有多達 40 間以上餐廳參加,可以享受日本米限定菜式,詳情可以查看官網今日黎到銅鑼灣Glassbelly Tea Lab 試全新「一見鍾情•米之盛宴」,八道菜 $1,880/位 兩位起,佐茶另+$880全部菜式都會有日本嘅一見鍾情米。坐低之後會先上Welcome drink, 係麥芽香滇紅大金針餐前漬物🌟白花香水仙茶漬車厘子、米醋漬車厘茄先飲一啖茶,再食米醋漬車厘茄,帶微微酸味,好開胃,再食甜甜既車厘子,食完之後飲埋水仙茶可以清清口腔🌟鱘卵 • 米Oscietra caviar (10g),松菜蟹蟹肉黎到打開會有煙熏,上層係魚子醬,下層係松菜蟹肉,入口滿滿鹹香,有一細碗一見鍾情米,氣味清香、味道甘甜。🍵茶。冰滴。泥煤香肉桂骨幹味道:泥煤、牛奶、松木先將茶葉磨成粉再加水去滴濾,大概5hr先會滴到呢杯既量。🌟雲丹 • 米北海道海膽,自家製昆布豆腐,醋飯分咗三層,上層北海道海膽,中間係醋飯,下層係自家製昆布豆腐,一次過食晒三層係最好,海膽好鮮甜🍵茶。冰滴。白花香水仙骨幹味道:茉莉花、草本、椰子有好淡既回甘,好清新🌟海老
今日黎到銅鑼灣Glassbelly Tea Lab 試全新

全部菜式都會有日本嘅一見鍾情米。
餐前漬物
🌟白花香水仙茶漬車厘子、米醋漬車厘茄
🌟鱘卵 • 米
Oscietra caviar (10g),松菜蟹蟹肉

🍵茶。冰滴。泥煤香肉桂
骨幹味道:泥煤、牛奶、松木
先將茶葉磨成粉再加水去滴濾,大概5hr先會滴到呢杯既量。
🌟雲丹 • 米
北海道海膽,自家製昆布豆腐,醋飯
🍵茶。冰滴。白花香水仙
骨幹味道:茉莉花、草本、椰子
有好淡既回甘,好清新
🌟海老 •米
珍寶西班牙紅蝦,鍋巴
會即場加熱再淋上紅蝦汁,日本米整成脆脆既鍋巴,加埋紅蝦一齊食好鮮味,蝦頭有蝦膏
🍵熱泡桂花香肉桂
呢款係烏龍茶,香味主要係桂花、荔枝、蜜糖
🌟元貝 • 米
日本鮮带子、稻製胭脂紅番石榴醬汁、脆米( 黑蒜/辣菜脯/柚子)
好豐富既口感,鮮带子他他加咗紅番石榴醬汁,鮮味更特出,香脆脆米撈埋鮮带子粒,似新年撈起
🍵茶。蜜香古樹白茶
骨幹味道:蜜糖、甘蔗、蘭花
🌟湯 •米
松木香水仙茶漬飯、肉骨茶湯
會即場煮茶,滾咗之後再倒落去,加茶之後焗大概10秒可以食用。仲用咗個好精緻嘅茶杯裝住,肉骨茶湯香味好重,但就冇平時既肉骨茶湯咁咸,有一個小飯團一齊食
🌟肉 • 米
日本鹿兒島A4和牛、 意式長芝士炸飯團、自家製特式燒汁
芝士外層好脆,一切開及起就有拉絲效果,芝士同飯粒溝埋一齊口感都幾特別。和牛煎香表面,但中間仍然粉嫩,燒汁似sukiyaki 醬汁,有少少甜味
🍵茶•柑橘香野放水仙
骨幹味道•柑、百合、草本
都係烏龍茶嘅一種,柑香味較重,唔重回甘
🌟臘味 • 米
臘味飯釀血橙
好特別嘅main course,將臘味飯釀入血橙焗,會食到血橙嘅酸味,又有臘味香味
🌟雪糕 •米
一見鍾情米雪糕. 焦糖印尼火山番薯
好特別嘅雪糕,會食到磨碎咗嘅米飯粒,雪糕都比較黏,味道唔錯,火山番薯都好甜

因為每道菜都有米,飽腹感會比較高,職員好Nice,店內位置唔多,私隱度好高
•第一次尝试这种创新的料理,实在是让我惊艳。主厨Jonnathan精心讲解,大胆的尝试各种创意的食材搭配,每一道菜配不同的!宝茶,把茶香和菜品深度融合!这简直是灵魂深度的体验,冲击着每个人的味觉视觉¥下面介绍一下我比较印象深刻的几个菜品:1.梦幻五彩芝士球!这个菜品绝对是颜值超高的,气球• 是芝士做的,气球的底盘是番薯和肉碎,把气球刺穿配上番薯肉碎,健康又好吃四外形真的是绝美!2.中国两古典风茶点!老板非常喜欢中国风,这套茶点十分之唯美中国风,太适合打卡了,茶店里有鲍鱼和•一 些小甜品,这茶点老板配的茶也很精致,爱了爱了!3.鱼子酱配白巧克力“这个搭配所谓是全港独一无二了,真的太绝了这个搭配,巧克力的浓郁加上鱼子,十分之绝。4.番石榴生蚝西!这个也是它家独特的搭配。!!番石榴汁配生蚝这种大胆的尝试真的很特别,番石榴的酸甜味更加衬托出生蚝的鲜甜。、5.法国血橙蒸蟹肉!这个是橙子,里面蟹肉加水蛋,水蛋里弥漫着橙子味,也是非常独特,你不会在外面吃到。6元汁炸花胶。这个我觉得有点油腻,所以吃的时候一定要配上茶!7生甜品是大红袍雪糕。这个我很爱,不是太腻,雪糕有点茶味好好吃啊。最后加上巧克力特别

•第一次尝试这种创新的料理,实在是让我惊艳。主
厨Jonnathan精心讲解,大胆的尝试各种创意的食材搭
配,每一道菜配不同的!
宝茶,把茶香和菜品深度融
合!这简直是灵魂深度的体验,冲击着每个人的味觉视
觉¥
下面介绍一下我比较印象深刻的几个菜品:
1.梦幻五彩芝士球!这个菜品绝对是颜值超高的,气
球• 是芝士做的,气球的底盘是番薯和肉碎,把气球
刺穿配上番薯肉碎,健康又好吃四外形真的是绝美!
2.中国两
古典风茶点!老板非常喜欢中国风,这套
茶点十分之唯美中国风,太适合打卡了,茶店里有鲍鱼
和•
一 些小甜品,这茶点老板配的茶也很精致,爱了爱
了!
3.鱼子酱配白巧克力“这个搭配所谓是全港独一无
二了,真的太绝了这个搭配,巧克力的浓郁加上鱼子,
十分之绝。
4.番石榴生蚝西!这个也是它家独特的搭配。!!番
石榴汁配生蚝这种大胆的尝试真的很特别,番石榴的酸
甜味更加衬托出生蚝的鲜甜。
、5.法国血橙蒸蟹肉!这个是橙子,里面蟹肉加水
蛋,水蛋里弥漫着橙子味,也是非常独特,你不会在外
面吃到。
6元汁炸花胶。这个我觉得有点油腻,所以吃的时
候一定要配上茶!
7生甜品是大红袍雪糕。这个我很爱,不是太腻,
雪糕有点茶味好好吃啊。最后加上巧克力特别精致。
2022-10-13 458 瀏覽
今日同大家介紹嘅係喺銅鑼灣一間專係為中式高級食物提供配Tea Pairing服務的一間餐廳 冇錯係用 "茶" 配食物唔係用酒配食物 非常專業同新穎 一定要試頭盤有五個 1. 南乳芝士北寄貝很香的南乳味 配上北寄貝粒 味道香口 可惜因為用咗芝士粒有點乾口2. 鵝肝莫斯配玉桂脆片香而不膩配搭肉桂非常夾 有驚喜3. 水仙蜜餞水蜜桃用水仙茶浸著爽脆的水蜜桃 不會太甜 4. 炸味噌蔬菜椰菜花碎撈埋味噌醬 再用油炸 香口5. 梅子漬鮑魚鮑魚肉質鮮甜 配著微酸的梅子汁 清新龍蝦手捲新鮮龍蝦肉配上黑蒜 蘆筍 同埋最特別嘅辣菜脯 味道好特別有層次感 再配搭上 竹蔗香普洱茶 有茉莉花百合 帶少少蜜糖味道 令到成件事升華不少雲丹新鮮的北海道海膽配上 自家製豆腐 配上露筍片 和三文魚子 再以蘋果木煙燻 味道非常邪惡 好好味竹笙 椰菜花蓉樣在竹笙入內 放在大啡菇上配開心果碎 個底用了甘筍蓉墊底 香氣撲鼻的開心果碎 配襯著竹笙 和椰菜花蓉 口味好有層次 可惜竹笙有點乾 口感一般 幸好配上甘筍香紅茶 補其不足 淡淡玫瑰和荷葉的清香提升蔬菜味道 香氣撲鼻 一個好體驗烏雞南瓜盅清甜嘅南瓜配著濃沃嘅烏雞 同埋羊肚菌味道清

頭盤五味

鮑魚肉質鮮甜 配著微酸的梅子汁 清新

雲丹

煙燻雲丹配蘆筍豆腐三文魚子

烏雞南瓜盅
清甜嘅南瓜配著濃沃嘅烏雞 同埋羊肚菌味道清新可口 飲完湯之後再把南瓜肉 一羹一羹 刮出嚟 鮮甜無比

花膠
酥炸非洲淡水鱸魚花膠 醬汁用咗 西班牙紅蝦膏加花竹蝦膏 和海蝦蝦膏 配搭 層次複雜而 鮮甜 好有心機做的一道菜 一定要試 配上松木香水仙茶 松木的清香配搭 酥炸花膠 原來是有這麼有趣的效果

酥炸花膠配蝦膏汁

黑鱈魚
用叉燒做法嘅黑鱈魚 入口好特別 有叉燒的感覺但係黑鱈魚嘅味道 再配上潮州 薄薄脆的潮州糖醋麵好好味

黑鱈魚配糖醋麵

龍蝦
本地新鮮青龍蝦 配酸菜魚 忌廉汁 超級彈口 佢想呢個特別嘅汁 好有驚喜好味

龍蝦配酸菜魚忌廉汁

慢煮 羊架配十年老菜脯薯蓉 加孜然燈籠椒汁 五成的羊架配上燈籠椒汁味道可口 但是十年老菜脯薯蓉 不是我的茶

慢煮羊架配老菜脯薯蓉

甜蜜蜜
利用三種唔同嘅薑 煮嘅糖水 放上印尼火山蕃薯做焦糖 配自家製大紅袍雪糕
薑汁焦糖超級好味配上非常甜的火山蕃薯 直情一絕 自家製大紅袍雪糕非常有驚喜除咗creamy之外 茶香嘅味道 真係濃郁可口

甜點

玉璽

茶的品種實在太多不能盡錄 這間餐廳的理念非常好 透過不同品種的茶 不同的層次 配搭高級食材 體驗非常好一定要再來
2022-10-09
  • 鵝肝莫斯配玉桂脆片
  • 梅子漬鮑魚
  • 酥炸花膠配西班牙紅蝦膏醬
2022-07-29 539 瀏覽
曾經聽過一位前輩講過,西方人是酒的文化;而中國人就是茶的文化。一直以來,都對品茶有興趣,但了解不多,朋友介紹了這一間餐廳,以品茶為主,便約埋兩個知己去試試。入到餐廳,環境非常漂亮,佈置華麗,有着一點夜上海、又帶點時尚的設計。一開門,餐廳經理李先生立即走過來迎接,帶我們去到一間紫色佈置的獨立房間,差點以為自己身在上海歷史悠久的和平飯店。在未決定品嚐那一種茶之前,李先生預備了三款茶給我們試,是十多種茶選擇之中的其中一款紅茶、綠茶和烏龍茶。我們最終選擇了紅茶中的麥芽香滇紅大金針。茶具非常講究,每一個茶杯都是景德鎮人手繪畫和製作,每一個茶杯和杯墊都是獨特設計,杯墊是超過50年歷史的銅製品,托茶盤是從京都買回來的頂級漆器。煲水用的水煲,是純銀鑄造,是二戰時期,某日本公司駐台灣時的成品。水煲蓋,還有株式會社的字樣。當年在日本公司工作的人,退休時都會獲贈一個銀壼作為紀念,銀壼越大個,代表那位退休人士的地位越高。而我面前的這個銀水煲,就曾經屬於一位地位非常高的人。至於點解要用銀水煲,因為銀壺煲水時所釋放出來的銀離子,能為人體起消毒殺菌的作用,同時用銀壺煮水,能使水質變軟變薄,有助茶葉釋放茶香;而且銀器

入到餐廳,環境非常漂亮,佈置華麗

至於點解要用銀水煲,因為銀壺煲水時所釋放出來的銀離子,能為人體起消毒殺菌的作用,同時用銀壺煮水,能使水質變軟變薄,有助茶葉釋放茶香;而且銀器在遇熱時化學性穩定,煮出來的水,不會影響茶的味道。亦有聽說過,用銀壺煲水喝,甚至能預防心血管疾病。

煲水用的水煲已經那麼講究,到茶壺了。時常聽到人說紫砂茶壺的故事。小弟所認知的,就是用紫砂茶壺泡茶日子久了,茶壺會吸收茶葉嘅香氣,之後就算倒入清水,都會聞到陣陣茶香,所以用紫砂壺,最好就只用一種茶葉。但我們今次用的茶壺,並不是紫砂茶壺,而是一種特別物料的陶瓷,忘記了物料的名稱,李先生說,他的密度,比起紫砂壺更高,保持熱力更強,更能令茶葉嘅香氣完全釋放。

茶 - 一共泡了四次。分別放在四個玻璃瓶內,每一個玻璃瓶,都用熱水座熱保持溫度。由第一泡,初芬;第二泡,香濃;第三泡,濃郁;第四泡,餘韻。有點像欣賞香水、也有點像品嘗紅酒的感覺。我們選擇的麥芽香滇紅大金針,有着淡淡的番薯香,對,你沒有看錯,是番薯的香氣。茶葉是沒有加工的,香氣、入口的口感和味道都是純天然,各種茶葉有着自己的個性特質,這就是每一種茶葉的獨特之處。

我們點了每人一份花膠點心套餐,加上南非吉品鮑魚和焦糖番薯。平時去茶樓飲茶,點心都是主角,茶只是配角,甚至茶介全免,連配角都不如。很多朋友寫食評,都很少提及那杯茶。所以今次,以品茶為主的餐廳,就給「茶」,當一次主角!

點心和主菜都很出色,味道都會較清淡,主要是不要影響味覺,破壞品茶的雅興吧。因為茶才是主角。在菜餚方面,我都不深入評論,繼續品茶。

吃過美味佳餚,李先生端來一杯桂花香玉桂冰茶,用紅酒杯承載,紅酒杯發揮其作用,正要品茶的時候,茶葉的花果香氣已向鼻子撲過來。精神為之一振,入口冰涼、茶味清甜。

李先生最後端來另一杯冷茶,用shot glass承載,他用調皮的眼神,叫我們閉上眼,先聞一聞。我把茶杯端到鼻旁,頓時睜開眼睛,什麼,是威士忌來嗎?李先生笑道,這是泥煤香玉桂,這是它的特色,入口還會有一陣煙熏味,很像單一麥芽威士忌的香氣。精彩!

茶,中國人的文化。一般人認識的普洱、壽眉、香片、水仙…。只懂得消滯解渴、清熱、抗氧化、保健…。但只要用心,深入地去研究、體會、欣賞…,原來是一門無底的學問。

3  diff  tea  for  tasting
焦糖番薯
  • 麥芽香滇紅大金針
  • 泥煤香玉桂茶
2022-07-27 458 瀏覽
為左同BFF興祝相識N年,我地去左fine dining賀一賀佢! 我地揀左唔係食法國菜,係「飲茶」fine dine。Grassbelly tea 呢度好特別,平時食一道菜,captain 就會介紹一隻酒黎配呢度菜,呢度係會用茶黎配送。因為我地去個日係平日,基本上我地係包場咁,入面幾位員工都服務好好,輪流介紹食物,同茶既歷史。介紹完menu 上既食物後,佢地就端上左welcome drinks and snacks,就係2杯茶同馬拉糕脆片。茶名就唔記得喇 但記得好好香桂花同烏龍味。頭盤係「五小點」 有海膽豆腐、漬櫻桃、鵝肝慕斯及欖菜八爪魚。我覺得最驚艷既係個海膽豆腐,個海膽甜不突只,最特別係個豆腐,滑過我平時食豆腐花,滑得黎係creamy,而且有淡淡豆香,真係好好食。而個漬櫻桃,唔係用醋或酒漬,係用茶,唔知點解,我食到有陣酒味,好得意。頭盤係用有氣白花香水仙配送,有氣既茶都係第一次飲,有陣梳打既鹹味有又花香味,有種味蕾衝突。第二味係紫菜黑蒜蟹肉卷。呢道菜會有位哥哥專成出黎係你面前做,做既同時又講解下個菜式既由來,同客人有所互動。聞起上黎就好香,但食落去就一般般,誠意搭救。其次就係日本
我地揀左唔係食法國菜,係「飲茶」fine dine。
welcome drink
聞起上黎就好香,但食落去就一般般,誠意搭救。
其次就係日本生蠔配菜脯。個生蠔好大隻,好似我成隻手掌咁大,好肥美,不過有少少腥,但我個人鐘意D海鮮有陣腥味,所以我覺得好好食,而且加上個潮式菜脯,好惹味。
呢度菜式用左泥煤香肉桂配送,呢隻茶好特別,飲起上黎好似飲緊whiskey,有陣木桶香味。
第三樣係加$280 upgrade既,日本海膽墨魚汁天使麵。 上菜時好有儀式感,有道煙會放出,仙氣十足。個墨魚汁天使麵令到個海膽甜味更加突出,一點腥味都冇,不過我還是喜歡有少少腥的海膽>.<! 呢度菜係配上桂花香肉桂,淡淡清香,清清味蕾。
又到主菜喇 成晚最欣賞就係呢個主菜,蔥油油甘魚配米意大利粉,呢個超好食,生既油甘魚就成日食,熟都係第一次,因為油甘魚魚油好豐富,所以油脂感好重,加上魚肉結實,很有層次。同時米意大利粉相當有口感,加上蔥油的香,相當滿足及美味。
食到呢度已經好飽,所以captain 就攞左D一期一會既古董杯比我地欣賞,仲可以揀其中一隻用黎品嚐最後一隻茶,百花香肉桂,captain仲教我地點樣品嚐呢隻茶,終之就香喇~
最後以燒蕃薯配上大紅袍雪糕作總結,相當完美。之後佢地都會端上飯後甜點,一邊茗茶一邊食甜點。
而我地叫個個茶係升左級既,加左$280,成個餐每位$1,280,其實真係唔太貴,平時食個omakase 都唔只呢個價,不過我升左級兩樣野,埋單每人$2,000左右,如果你地又想食fine dine 又唔想飲酒, 或者又唔想食法國菜,黎呢度都係一個不錯既選擇,不妨試試。
2022-07-19
$2000 (晚餐)
紀念日
welcome drink
  • 油甘魚火意大利飯
  • 五小點
西式Fine dining相信大家都去過,今次特別少少同大家介紹一間位於銅鑼灣既中式Fine dining餐廳飲靚茶食花膠點心🥧環境舒適,仲有茶車及茶具陳列架展示壺品,大家可以邊品嘗美食邊欣賞😉_🤍一泡好茶 ($128起)·花膠點心餐 ($380)品茶係一門學問, 黎到大家會用味覺科學品茶🫖一坐低店員會先上紅茶、綠茶、烏龍茶各一款試味,亦會細心同大家介紹每款茶葉既特色😚揀好茶大家仲可以揀埋自己喜愛既茶具,餐廳使用超過50年歷史嘅古董茶具沖茶,全部都好有特色😀小編就揀左烏龍茶中嘅百花香肉桂 ($380/位) 一共會有4泡茶🍵在沏茶、喝茶嘅每一個細節店員都會詳細講解,每泡茶都會有不同層次嘅味道🍵飲到第3-4泡仲會有烘焙香,好特別☺️▪️精緻點心拼盤一杯頂級中國茶配上一口點心能夠帶出食材嘅鮮味,佢地既點心拼盤都好精緻,內有生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃同燒賣😝竹笙釀開心果幾特別,估唔到兩者都幾夾,爽口清新🤪▫️主菜: 25頭花膠配帕爾馬火腿南瓜金湯汁及頂級日本越光米🍚大大塊花膠好厚身,煮得好入味口味軟淋,滿滿骨膠原好滿足😇配上南瓜湯甜甜地好夾另外仲可以加錢升級⭐金沙南非吉品鮑魚 配 鮑魚汁 /

_
🤍一泡好茶 ($128起)·花膠點心餐 ($380)

▪️精緻點心拼盤

另外仲可以加錢升級⭐金沙南非吉品鮑魚 配 鮑魚汁 / ⭐原隻紅蝦釀關東遼參 配 腐乳紅蝦汁配鹹香嘅火腿😛

▪️甜點: 焗薑糖火山番薯
好有驚喜🍠鐘意食番薯既朋友會好鐘意,選用印尼火山蜜糖番薯,面頭鋪上薄薄一層薑糖,建議先品嘗番薯既香甜,再加入帶有肉桂香氣嘅薑味忌廉一齊食更綿滑😉
2022-07-13 1350 瀏覽
#fridayla_cwb 你地知唔知道原來品茶有5個層次😌先將盛滿的茶杯放在下巴,是第一種層次其次把茶杯放在嘴唇底,為第二種層次然後再把茶杯放在鼻底,通常能最直接聞到茶的核心香氣接住是直接品嚐,感受茶與舌尖的互動最後就將嚐空的茶杯,再放多次於鼻底😉如茶葉質素夠高,會聞到獨特的餘香點解我會知?係因為最近試左呢間主打Tea pairing的高級點心套餐平時同父母飲茶就飲得多如果有日你想比驚喜佢地呢間就好合適聽講而家一週年優惠舊花膠仲大舊係30頭ga😍😍😍😍💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣一泡好茶・花膠點心午餐💲128+380起💭進餐前先挑選一種綠茶/紅茶/烏龍茶💭挑選前伺應會讓你淺嚐三種茶💭然後每種茶均設有3款茶葉,各有特色🥰💭呢度就無得試嗮三款,當日我地最終揀既係💭百香花肉桂呢款烏龍茶,層次好豐富😍💭而且本身清香,用黎品嚐點心一流💭成個套餐前菜係馬拉糕脆片配黑芝麻醬💭十分香脆而且甜口😉💭點心則有生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃、燒賣💭款款都別出心裁,最特別應是開心果💭而主菜的廿五頭花膠配柏爾馬火腿南瓜金湯汁💭食落都幾厚身,調味比較清淡💭個人覺得可以加翻些少鹽就更滋味💭甜品的印尼火山番
#fridayla_cwb

你地知唔知道
原來品茶有5個層次😌
先將盛滿的茶杯放在下巴,是第一種層次
其次把茶杯放在嘴唇底,為第二種層次
然後再把茶杯放在鼻底,通常能最直接聞到茶的核心香氣
接住是直接品嚐,感受茶與舌尖的互動

最後就將嚐空的茶杯,再放多次於鼻底😉
如茶葉質素夠高,會聞到獨特的餘香

點解我會知?係因為最近試左呢間主打
Tea pairing的高級點心套餐

平時同父母飲茶就飲得多
如果有日你想比驚喜佢地
呢間就好合適
聽講而家一週年優惠
舊花膠仲大舊
係30頭ga😍😍😍😍

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣一泡好茶・花膠點心午餐💲128+380起
💭進餐前先挑選一種綠茶/紅茶/烏龍茶
💭挑選前伺應會讓你淺嚐三種茶
💭然後每種茶均設有3款茶葉,各有特色🥰
💭呢度就無得試嗮三款,當日我地最終揀既係
💭百香花肉桂呢款烏龍茶,層次好豐富😍
💭而且本身清香,用黎品嚐點心一流
💭成個套餐前菜係馬拉糕脆片配黑芝麻醬
💭十分香脆而且甜口😉
💭點心則有生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃、燒賣
💭款款都別出心裁,最特別應是開心果
💭而主菜的廿五頭花膠配柏爾馬火腿南瓜金湯汁
💭食落都幾厚身,調味比較清淡
💭個人覺得可以加翻些少鹽就更滋味
💭甜品的印尼火山番薯,超喜歡
💭蕃薯本身已經很香甜,加埋頂層的焦糖
💭成個感覺再昇華,係fusion版既蕃薯糖水🍠

🔘成個用餐體驗都好特別好正
🔘服務員會好用心同你介紹相關知識,好似上左一堂品茶課咁🥰又有美食 又學到野

◤ Glassbelly◥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺️∶銅鑼灣恩平道42號亨利中心20樓
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #銅鑼灣 #glassbellytealab #點心 #香港點心 #dimsum #dimsumhk #銅鑼灣美食 #中菜 #飲茶 #yumchahk #香港美食 #香港
中式 Fine dining餐廳 - Glassbelly 環境舒適雅致, 室內設有茶車及茶具陳列架展示壺品, 營造出古樸典雅嘅氛圍, 猶如走進一個小型茶具博物館👣 餐廳使用超過50年歷史嘅古董茶具沖茶, 亦有手繪茶具🫖, 托盤則來自日本🇯🇵蒔繪工藝, 非常珍貴! 【一泡好茶 ($128起)。花膠點心餐 ($380)】全新佐茶餐單, 用味覺科學品茶, 感受高尚滋味體驗( ´▽` )ノ! 糅合中國頂級好茶及粵菜, 先品茶, 再品嚐精緻粵式點心、花膠、印尼火山番薯會先上紅茶、綠茶、烏龍茶各一款試味, 盛在白瓷杯內, 選好茶葉後🌱就開始品茶體驗~ 我哋揀咗烏龍茶中嘅百花香肉桂 ($380/位), 一共會有4泡茶🍵, 呢款茶葉集合花香、果香, 入口有奶油同焦糖味, 第3-4泡會有烘焙香。香氣進入口腔展現多層變化, 滲出唔同層次嘅味道~ꕀ品茶係一門學問ꕀ在沏茶、喝茶嘅每一個細節, 都感受到餐廳別具用心, 店員服務細心, 照顧周到, 非常認真對待每一杯茶🥢精緻點心拼盤配上好茶一杯頂級中國茶能夠帶出食材嘅鮮味, 把菜式昇華至另一層次~ 點心包括: 生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃、燒賣。最令我印象深

【一泡好茶 ($128起)。花膠點心餐 ($380)】

ꕀ品茶係一門學問ꕀ

🥢精緻點心拼盤配上好茶
一杯頂級中國茶能夠帶出食材嘅鮮味, 把菜式昇華至另一層次~
點心包括: 生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃、燒賣。最令我印象深刻嘅係竹笙釀開心果, 竹笙味道鮮美, 搭配幼滑嘅開心果醬, 層次豐富~

🥢#主菜 - 選用25頭花膠, 配上帕爾馬火腿南瓜金湯汁及頂級日本越光米🍚
花膠非常厚身, 燜煮得好入味, 而且非常軟腍, 口感順滑, 充滿膠質! 在南瓜湯浸泡下吸滿精華, 再搭配鹹香嘅火腿, 鮮甜與鹹香味道相襯

🍠#甜點 - 焗薑糖火山番薯
選用印尼🇮🇩火山蜜糖番薯, 味道香甜, 上面鋪上薄薄一層薑糖, 伴上帶有肉桂香氣嘅薑味忌廉
2022-06-27
  • 金箔焗薑糖火山番薯
2022-06-27 211 瀏覽
🐽Wine pairing就試過,咁認真講究既tea pairing真係第一次試🤗呢到環境好靚又靜靜地坐得好舒服,店員好貼心會詳細介紹同帶住成個tea pairing既體驗😌。👅一泡好茶.花膠點心餐 ($380起/位)首先店員比綠茶、紅茶同烏龍茶各一杯我地試,又最淡味既綠茶飲到最濃味既烏龍茶😃朋友仔就最中意清清地既梅子香普洱(綠茶),薔薇香紅茶既茶味幾幽香🫖我就最中意烏龍茶既白花香水仙,中意佢濃得黎回甘既味道☺️然後我地係total 9款茶入面簡左烏龍茶既百花香肉桂,百花比較重花香同青綠😝濃得黎好易入口唔會有苦澀味,而且個餘韻好清香👍🏻仲可以每人簡中意既茶杯同杯托,慢慢品嚐店員由第一泡沖到第四泡既茶☕店員教我地將茶杯放係下巴位聞,再放係嘴唇位同鼻尖位會分別聞到茶既唔同層次同氣味😆成個人即刻慢落黎好放鬆~主角一定係呢個廿五頭既花膠❗花膠捲住一層層,口感爽彈,係略厭唔夠入味🧐但好中意個南瓜雞湯,雞油味好香濃,連埋最底塊Parma Ham一齊食更加咸香😛好精緻既一啖飯用左日本頂級既越光米,飯粒帶微微黏口感好香😋點心拼盤有蝦餃、燒賣、生煎包、春卷,最特別係竹笙釀開心果,開心果味幾突出😙竹笙好爽口

👅一泡好茶.花膠點心餐 ($380起/位)

點心拼盤有蝦餃、燒賣、生煎包、春卷,最特別係竹笙釀開心果,開心果味幾突出😙竹笙好爽口!

食埋甜品係good ending🤤甜品係印尼火山蕃薯,面頭有層焦脆既薑糖,蕃薯肉好軟綿好香甜🍠配埋加左肉桂既cream,味道更加豐富🤩

2022-06-26 158 瀏覽
馬拉糕脆片配芝麻醬驚我哋空肚醉茶,比少少嘢食我哋食餐廳先提供三小杯茶我哋試綠茶,梅子香普洱 .紅茶,薔薇香紅茶。烏龍茶,武夷山岩茶。好飲就紅茶 岩茶好味但最後我哋揀咗綠茶,口味清新淡口,感覺比較適合配搭食物。 仲可以揀專用茶杯同碟。點心一共有五款竹笙卷開心果醬春卷蝦餃燒賣,生煎包當中竹笙卷開心果醬 是一種第一次食,竹苼網層爽口,果醬綿密,味道較清淡。 生煎包都幾好食主菜有個花膠扒prama ham 南瓜做湯底 襯25頭花膠,好好食👍🏻日本魚沼越光米 一口剛好燒火山蕃薯薑糖忌廉,三種薑煮嘅薑糖烹調,加個焦糖面為這次品餐下午畫上完美句號
馬拉糕脆片配芝麻醬
驚我哋空肚醉茶,比少少嘢食我哋食

餐廳先提供三小杯茶我哋試
綠茶,梅子香普洱 .
紅茶,薔薇香紅茶。
烏龍茶,武夷山岩茶。

好飲就紅茶 岩茶好味

prama ham 南瓜做湯底
襯25頭花膠,好好食👍🏻
日本魚沼越光米 一口剛好

燒火山蕃薯

薑糖忌廉,三種薑煮嘅薑糖烹調,加個焦糖面
為這次品餐下午畫上完美句號
2022-06-26
2022-06-19 136 瀏覽
🫖☯️ONE OF A KIND MEAL: fine dining with tea pairing where EAST MEETS WEST. expect to pay a premium for the meal but the tea supposedly makes up for it, service was A++ and staff really took the time and effort to explain each item that was served Price: ~HK$1200+ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: came for the tea duh - an unique experience with a twist on traditional Chinese dishes w/ a hint of Western influence, decent environment but

Price: ~HK$1200+pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖
(Ratings out of 5)

OVERALL: came for the tea duh - an unique experience with a twist on traditional Chinese dishes w/ a hint of Western influence, decent environment but dont expect it to be spacious as seating is quite limited

DISHES:
🫑sambo / 三寶:  favorite dish of the meal, each of the bite sized trio was topped with upscale ingredients (ie. uni , truffle sauce) could definitely go for second or thirds on this one!

🫖teas: officially 5 teas with the meal, but they gave 2 complimentary teas for the #thirstybabies - add on’s available for a hefty price so didnt opt for that, kind of disappointed as we didnt feel like the teas really “paired/matched” with our food in a distinctive way

🍜quail with vermicelli - definitely a combo that works, meat was not gamey at all and sizable proportion as a main course

🐟cod in bbq sauce w/ crispy noodles - the noodles were soggy more than they were crispy, on the bright side the cod pairing worked as we imagine using other meats would overpower the heaviness of sweet & sour sauce
Wine Pairing 大家就聽得多🍷🥂 Tea Pairing 唔知大家又聽過未?🍵 Glassbelly 主打以不同頂級中國茶配搭精緻美食Fine Dining 最近推出左新Menu🤤 以日本菜式推崇嘅”Umami” 鮮味作為主題 用上科學手法 將同樣香味分子食材配搭相應口味嘅中國茶 令食物鮮味昇華 真係一個全新層次嘅Fine Dining 體驗☺️餐廳座位唔算好多 每枱有足夠私隱度 十分舒適🥰 員工對於每道菜同每一款茶都有詳盡嘅解釋 對中國茶嘅了解充足 眨吓眼就食左3個鐘 而且對食物味道 頂級中國茶仲多咗一份了解👍🏻Umami Menu+Tea Paring分咗三款 我哋今次試咗至尊Umami Menu😍 一共有9個dish+9杯茶 每一道菜都花盡心思 令人賞心悅目 驚喜萬分🤩入座後店員會送上6款茶具 可以自己揀選一套心儀嘅茶具之後品茶用 非常貼心😍 之後welcome drink同小食 係脆片馬拉糕配芝麻醬同蘭花香純種大紅袍☺️ 至尊Umami Menu+佐茶餐單 $1880+980🐟魚子醬 熟成火腿糖蔥餅 味噌薯餅🍵冰滴蘭花香純種大紅袍以懷舊糖蔥餅打頭陣 推出車仔個陣已經覺得玩

至尊Umami Menu+佐茶餐單 $1880+980

🐟魚子醬 熟成火腿糖蔥餅 味噌薯餅
🍵冰滴蘭花香純種大紅袍

以懷舊糖蔥餅打頭陣 推出車仔個陣已經覺得玩味十足😆 相信大家都未試過用魚子醬同熟成火腿加糖蔥餅食 鹹甜夾雜嘅味道意想不到嘅驚喜 非常合拍👍🏻

茶係welcome drink嘅冰滴版本 冰滴處理手法令大紅袍嘅花香味更加明顯🤩

🦪日本生蠔 胭脂紅番石榴 辣菜脯
🍵稻米香荒山普洱

非常大隻又肥美嘅日本生蠔大家就食得多 餐廳大膽採用辣菜脯 菜脯啫喱同埋番石榴汁 除咗增加口感 更能帶出生蠔鮮甜味道🤤

普洱用上生普洱 比平日飲到嘅普洱少左一份苦澀味👍🏻 而且仲大大昇華咗生蠔嘅礦物質味道 簡直係一大享受👅

🍅芝士 蟹肉 銀魚柳 熟成蕃茄 雜菌
🍵百花香肉桂

店員說是將茶葉即磨成粉 加上芝士整成嘅氣球形狀上 淨係賣相已經係一大享受😜 配搭上什菌 蟹肉 銀魚柳 熟成蕃茄 鮮味十足🤤 松子仁更有畫龍點睛嘅係效果👍🏻

百花香肉桂店員特意安排咗茶具同玻璃杯 令客人可以感受到唔同器皿對於品茶嘅影響👍🏻 所以即使對比令我哋覺得感覺好新鮮😆

🥚黑松露養日本蛋 紫薯 玫瑰漬蕃茄
🍵百花香肉桂

日本蛋放係仲有黑松露嘅器皿72小時 吸收左黑松露嘅香氣😍 炒成滑蛋 配上超甜紫薯 令人回味無窮 上面嘅玫瑰漬蕃茄亦係一大驚喜 係平時食唔到嘅味道 玫瑰香氣四溢 非常清甜👅

🍫拉花朱古力蟶子 醬油漬昆布絲 炸牛蒡
🍵甘草香鐵羅漢

朱古力同蟶子香似互不相關 但係彼此擁有相同嘅分子香氣 配搭得宜令味道非常夾 加上少少炸牛蒡 口感更正😜

👅北海道海膽 薑汁豆腐 蘆筍
🍵 甘草香鐵羅漢

很喜歡嘅一個菜式 鮮甜嘅北海道海膽加上嫩滑嘅豆腐已經好美味🤩 少少嘅薑汁更有提鮮嘅效果😋

🦐花膠 大海蝦 日本白背花菇 海鮮濃湯
🍵麥芽香滇紅大金針

採用蒸茶嘅方法泡麥芽香滇紅大金針 更能飲到茶嘅精粹🤩 再將茶加入配有花膠 大海蝦 日本白背花菇嘅海鮮濃湯真係非常鮮甜😱

對麥芽香滇紅大金針嘅印象亦更深 比起平日飲茶多數飲到嘅花香果香味 呢款茶多左一點粟米味 幾清新👍🏻

🐑紐西蘭羊架 十年老菜脯 薯蓉 雜菌
🍵草本香野放水仙

呢個主菜真係必食 慢煮羊架嘅嫩滑程度非筆墨所能形容😱 超嫩滑😋 加上有黑黃金之稱嘅十年老菜脯 鹹香十足 一定要試下👅

草本香野放水仙分左4泡 可以慢慢品嘗箇中分別🥰

🐟日本油甘魚 意大利西西里血橙 混合蔥碎 嫩波菜
🍵草本香野放水仙

又係一個非常出色嘅主菜 將廣東人蒸魚嘅精髓溶入日本油甘魚 用上3款蔥製作蔥油 就連我平日唔食蔥都覺得超正😱 燒香嘅油甘魚魚油係口中爆發 加上意大利西西里血橙食 平衡番油膩咁 好balance😋

🍨墨汁味噌雪糕 焦糖香蕉 薄煎餅
🍵草本香野放水仙

甜品店員已經同我哋預告左會令我哋味蕾大爆炸🤣 估唔到用上墨汁同味噌整雪糕可以咁好食🤩 少少鹹嘅雪糕真係食完一啖接一淡🍨

整體泥講呢三個鐘fine dining 體驗好特別 食物配搭新奇有驚喜😋 對於品茶嘅了解多左唔少 有興趣嘅朋友不妨一試🌟
2022-04-26 307 瀏覽
💰: 至尊Umami Tasting Menu ($1,880 p.p.) 🍵: 至尊Umami Tea Tasting (+$880) 近年香港越來越多地方同餐廳推廣茶嘅文化💬 依間餐廳以茶為本 主打用茶帶出食物嘅鮮味同原味 每一道菜都同相配嘅茶相呼應🙌🏼~ 自問唔係特別識品茶 但係食完之後對茶嘅認識多咗 食物方面 今次拜訪對以下嘅菜式印象較深刻: 👉🏻 魚子醬/熟成火腿糖蔥餅/味噌薯餅 平時好鍾意嘅港式小食糖蔥餅竟然喺呢度食到🥰 不過當然係高級變奏版😂 薄餅皮包住傳統嘅糖蔥 再加上鹹香味重嘅熟成火腿同魚子醬 不但玩味重 味道亦都意外地夾😊 👉🏻 日本油甘魚/意大利西西里血橙/混合蔥碎/嫩菠菜 油甘魚本身肉質就已經好肥美😋 最驚喜係配左西班牙薄切血橙同港式元素嘅蔥油✅ 平衡返油膩感 👉🏻 墨汁味噌雪糕/焦糖香蕉/薄煎餅 🍨 鹹味雪糕真係唔係成日食 味道都算新奇有趣😜 📸 1️⃣ 芝士/蟹肉/銀魚柳/熟成蕃茄/雜菌 2️⃣ 魚子醬/熟成火腿糖蔥餅/味噌薯餅 3️⃣ 日本油甘魚/意大利西西里血橙/混合蔥碎/嫩菠菜 4️⃣ 日本生蠔、胭脂紅番石榴、辣菜脯 5️⃣ 紐西蘭羊架/十年老菜脯/薯蓉/雜菌 6️⃣ 拉花朱

📸
1️⃣ 芝士/蟹肉/銀魚柳/熟成蕃茄/雜菌