2024-02-08 402 瀏覽
The is the worst Spanish cuisine ever!!!The calamari is super deep fired… I is so dry outside.Ox tongue, it tastes like lunch meat and it is salty. It doesn’t feel like the thick ox tongue that I expected.Steak paella.The paella tastes like Hong Kong style ketchup fried rice. And the steak is so dry. Apart from the food. We also ordered champagne sangria, and it tastes like water.We told the staff the food is not good, and they apparently didn’t want to know more, or they just get used to it.Wor

Steak paella.

Worst dining experience I’ve ever had. Not recommended.
2024-01-22 360 瀏覽
El Cid 這家餐廳不僅有舒適的環境,食物也保持了水準。至於菜品,每一道菜都展現了正宗西班牙料理的美味和獨特風味。選擇很多, tapas 令你花多眼亂,如果你想要品味地道的西班牙美食,我強烈推薦你來這家餐廳一試。用餐的價格也算合理。無論是與親朋好友一同共享美食,這裡都能是一個好選擇。總而言之,這是一家我強烈推薦的西班牙餐廳,你絕對不應錯過這個讓人愉悅味蕾的地方。

2024-01-15 440 瀏覽
為了慶祝家人生日,昨晚揀選了位於尖沙咀諾士佛臺的西班牙餐廳EL CID食晚餐。這間餐廳我數年前曾經到訪過,記得當時這間餐廳頗為大間,坐得舒適,還有來自菲律賓的樂隊唱歌伴奏,甚有氣氛,但現在沒有了,不過食物質數依然沒有退減。蒜蓉炒雜菌這道菜未食都已經嗅到一陣陣的香菰味,食落再加上蒜蓉和菰菌的香味,令我一試難忘。西班牙風腿配粟米蕊這個風腿不太鹹,配搭上甜甜的粟米蕊,鹹香味加甜味,豐富了我的味蕾,再加上鮮嫩的沙律菜,令我胃口大開。西班牙式燒乳豬這道菜端出來散發著濃烈的燒乳豬香味,咬落乳豬皮還是脆脆的,肉質又嫩又滑,食落肉汁流進口腔裏,十分滋味,再配上微甜的乾蘿蔔絲,感覺特別。西班牙牛扒焗飯熱辣辣的牛扒焗飯端出來香味四散,滿足了我的嗅覺。牛扒上配搭了一塊鵝肝,食落鵝肝的香味滿佈在口腔裏,且不覺油膩。八成熟的牛扒不過得嚡,食落還有微微的牛肉汁滲出來,十分美味。微微濕潤的焗飯,帶著濃郁的醬汁味,令我百食不厭。西班牙焦糖燉蛋這個甜品不太甜,又不太淡,恰到好處。燉蛋上配搭上新鮮的藍莓和鬆脆的餅乾,感覺豐富。一層薄薄的焦糖舖在有著濃郁蛋香味的燉蛋上,咬落脆脆的,而燉蛋又軟又滑,層次感十足。

蒜蓉炒雜菌

西班牙風腿配粟米蕊

西班牙式燒乳豬

西班牙牛扒焗飯

西班牙焦糖燉蛋

• 西班牙式燒乳豬
2023-12-17 366 瀏覽
平時同呢班女人都係飲酒為主。今次就正式地個飯啦😎😎去左諾士佛臺食西班牙菜😁😁一黎到就嘈到不得之了😂😂肚餓啦叫野食啦叫左d 特式野飲先。之後朋友食過介紹以下食品。好食食呀。個蒜蝦片同鹹牛脷好食到再叫多轉😌😌又有氣氛。食得好開心。傾得好開心😍😍6個女子叫了 11樣食物🤣🤣有d 菜式唔食得個名😅😅焗菠菜芝士卷外面脆卜卜芝士味濃烈橄欖油蒜片蝦呢個蝦好食到不得之了。蒜片香口。蝦彈牙。香煎鹹牛脷厚到似午餐肉。啖啖肉。烤牛骨髓伴蒜茸香草牛油焗田螺牛油味重。田螺起晒殼食落好方便。真係有牛骨髓食🤭西班牙式燒豬手豬手好脆。d 肉好腍。d 薯角野味。蜜瓜& Parma Ham 正常的Ham味道蕃茄蒜容包蕃茄醬自己想落幾多就食幾多。蒜容包好脆好食唔記得係咪蟹肉的忌廉天使麵🤔🤔生蠔新鮮蘆筍豚肉卷普通冇咩特別炒蘑菇正常發輝
平時同呢班女人都係飲酒為主。
今次就正式地個飯啦😎😎
去左諾士佛臺食西班牙菜😁😁
一黎到就嘈到不得之了😂😂
肚餓啦叫野食啦
叫左d 特式野飲先。之後朋友食過介紹以下食品。
好食食呀。個蒜蝦片同鹹牛脷好食到再叫多轉😌😌
又有氣氛。食得好開心。
傾得好開心😍😍
6個女子叫了 11樣食物🤣🤣
有d 菜式唔食得個名😅😅

焗菠菜芝士卷
外面脆卜卜芝士味濃烈

橄欖油蒜片蝦
呢個蝦好食到不得之了。蒜片香口。蝦彈牙。

香煎鹹牛脷
厚到似午餐肉。啖啖肉。

烤牛骨髓伴蒜茸香草牛油焗田螺
牛油味重。田螺起晒殼食落好方便。真係有牛骨髓食🤭

西班牙式燒豬手
豬手好脆。d 肉好腍。d 薯角野味。

蜜瓜& Parma Ham
正常的Ham味道

蕃茄蒜容包
蕃茄醬自己想落幾多就食幾多。蒜容包好脆好食

唔記得係咪蟹肉的忌廉天使麵🤔🤔

炒蘑菇
正常發輝
  • 蒜片蝦
  • 香煎鹹牛脷
🦀蟹肉crab cone ($160)店員極力推薦既crab cone, 有4個,外層似餅乾有啲鬆化,入面係沙律醬mix蟹肉crab cone!配左蟹子同忌廉醬,唔錯幾好食👍🏻但價位比其他前菜算幾貴🧐🦀蟹肉餅 ($80)有少少洋蔥🧅、椒類、薯仔同蟹肉,正常發揮,無乜大驚喜😛🐟酥炸銀魚•馬介休醬 ($90)銀魚既尾有少少拮口🙈同埋點左醬都係偏乾身🫣個人覺得麻麻地😝🥘香辣黑毛豬焗飯配扒牛柳及鴨肝 ($450)睇英文menu既時候唔知原來有鴨肝,所以上到枱有驚喜😂牛柳超厚切😛不過叫左medium比期望中熟左啲🤔所以有少少韌,paella有啲辣肉腸粒吊一吊味,份量2個人食都偏多‼️🍹Sangria (1/2 Lit) ($198)約有3杯既份量,除返開都算係happy hour價位👍🏻
🦀蟹肉crab cone ($160)
crab  cone

🦀蟹肉餅 ($80)
有少少洋蔥🧅、椒類、薯仔同蟹肉,正常發揮,無乜大驚喜😛
crab  cake

🐟酥炸銀魚•馬介休醬 ($90)
銀魚既尾有少少拮口🙈同埋點左醬都係偏乾身🫣個人覺得麻麻地😝
酥炸銀魚•馬介休醬

🥘香辣黑毛豬焗飯配扒牛柳及鴨肝 ($450)
香辣黑毛豬焗飯配扒牛柳及鴨肝

🍹Sangria (1/2 Lit) ($198)
約有3杯既份量,除返開都算係happy hour價位👍🏻
Sangria
crab  cone
crab  cake
香辣黑毛豬焗飯配扒牛柳及鴨肝
Sangria
2023-06-04 419 瀏覽
之前去諾士佛台經過見到一間西班牙菜餐廳,好想試吓。難得今日有朋友生日,就飲完Happy Hour 過來食西班牙菜。餐廳環境非常有氣氛,周圍都掛著西班牙國旗,好有置身西班牙既感覺。 員工服務態度超好。焗香草田螺牛骨髓 $130好少餐廳有得叫呢款菜式,即時叫來試下。第一次見餐廳會用晒成堆海鹽托住牛骨髓來擺盤,好特色。 好多田螺放在牛骨髓上面,食完田螺再食滑嘟嘟嘅牛骨髓。西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用)$380用一個小鐵鍋上枱,非常吸晴,落去去色彩繽紛。四隻煎到金黃色嘅大蝦,放喺焗海鮮飯上面,超足料。 再加上吸收晒海鮮汁精華嘅炒飯,好食到爆。Sangria $108以紅酒同水果粒調配而成既傳統Cocktail,調到味道,剛剛好唔會太淡味,飲到水果及紅酒嘅味道。Law in Forest $78又Battle雜果紅茶沖繩嘅水果茶飲落去非常之清新,最適合夏天order。

焗香草田螺牛骨髓 $130

西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用)$380

Sangria $108

Law in Forest $78
2023-05-30
2023-05-31 333 瀏覽
上星期五放工約左朋友食晚餐,今次黎到一間幾有氣氛同情調既西班牙餐廳食西班牙菜。食物款式方面,有多種西班牙特色既頭盤、主菜、海鮮飯、飲品同甜品等等。焗香草田螺牛骨髓 ($130)田螺有嚼勁得黎有彈性,味道幾鮮,食落幾香香草同牛油嘅味道👅牛骨髓都係第一次食,質地柔軟,入口即溶,有油香🤤,配田螺食都幾夾~西班牙大蝦海鮮焗飯($380)焗飯係二人份量,蝦一共有四隻,大大隻爽口彈牙,青口肉脹卜卜,兩者都幾鮮味。海鮮飯軟硬適中,比較多汁💦味道都夠濃郁鹹香。Sangria($108)係西班牙signature嘅cocktail ,由紅酒同多種水果調配而成,飲落有淡淡嘅果香,幾易入口~Law in forest ($78)係mocktail黎既,果茶加咗水蜜桃同埋雜果粒,味道酸甜清爽-

焗香草田螺牛骨髓 ($130)

西班牙大蝦海鮮焗飯($380)

Sangria($108)
,幾易入口~

Law in forest ($78)
收工去左諾士佛台想搵間餐廳食下野飲下野咁,見到呢間係地下嘅西班牙餐廳好似幾吸引咁,就試下佢啦,餐廳有戶外坐位同室內坐位,但今日三十幾度實在太熱,就坐入去啦,係坐戶外都會幾Chill下😝🦴焗香草田螺牛骨髓 $130 打卡一流嘅菜式,香草田螺牛骨髓底下係一座用鹽堆成嘅小山,田螺吸收左牛骨髓嘅精華,配埋香草都真係好好味,食落口感爽口唔霉爛,亦都唔會覺得油膩🦐西班牙海鮮焗飯 $380 4隻勁大嘅大蝦好吸睛,大蝦爽口彈牙,鮮味十足,而且藍青口都係大大隻,鮮甜好味,每一粒嘅飯粒都被醬汁包住,味道好好,粒粒飯都煮得恰到好處,口感一流,而且入面會有少少魚塊,令口感更有層次,份量十足,兩個人都夠食🍹Passionfruit Cooler $78 & Red Sangria $108 Law in forest由熱情果混合而成嘅飲料,果味香濃,清新可口,解渴一流,至於Red Sangria係西班牙嘅國酒,係常見嘅夏日派對調酒,岩哂今日嘅天氣,味道都唔錯,紅酒底再配上青紅蘋果,清新自然📍 尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下 - EL CID西班牙餐廳

2023-05-28 1355 瀏覽
放工後想找個地方放鬆一下,朋友向我推薦了位於尖沙咀天文台道的EL CID西班牙餐廳。這裡的裝潢以紅色為主,充滿熱情的西班牙氛圍,讓人感受到異國風情。焗香草田螺牛骨髓這道菜的味道獨特,濃郁的香草香氣撲鼻而來。田螺經過烹煮後變得鮮嫩多汁,與牛骨髓的膩滑口感相得益彰。牛骨髓用鹽焗得恰到好處,濃郁的肉香讓人回味無窮。西班牙大蝦海鮮焗飯這道菜的份量十足,充滿各式海鮮和食材。大蝦肉質鮮美,入口即化,與經過精細烹調的飯粒完美結合。海鮮焗飯的味道濃郁,融合了大蝦和青口的香味,而燴飯的調味不會過濃,整體不錯的。在品嚐食物的過程中,我們還點了兩款Mocktail:Passionfruit cooler和Law in forest。Passionfruit cooler口感清新,百香果的酸甜與冰涼的口感交織,解膩又消暑。而Law in forest則更顯層次,清爽的香桃氣息與淡淡的雜果香融合,讓人瞬間感受到森林的清新。總之,EL CID西班牙餐廳給我留下了極為美好的印象。無論是環境、食物還是飲品,都展現出獨特的西班牙風情。這裡絕對是放鬆心情、品嚐美食的好去處,值得一試。
西班牙大蝦海鮮焗飯
2023-05-16
2023-05-27 127 瀏覽
老公話想搵個地方食西班牙海鮮飯及飲杯野,足之揀咗呢間響諾士佛台嘅餐廳我哋叫左焗香草田螺牛骨髓: 一上菜已經覺得好香,而且擺盤幾靚。牛骨髓加田螺嘅組合比想像中好,2樣口感都好正西班牙海鮮焗飯: 睇相唔覺,黎到發現原來d海鮮好大份,蝦好大隻,仲粟有蝦膏,而青口就好肥好鮮甜飲品就叫左Red Sangria: 呢杯算係西班牙特色cocktail,一於點黎試下。味道都算濃烈,而且幾特別Law in forest: 呢杯係mocktail,味道比較甜,有啲似fruit punch

我哋叫左

飲品就叫左
  • 西班牙海鮮焗飯
  • 西班牙大蝦海鮮焗飯
實不相暪我第一次食西班牙菜哈哈哈哈😆想食西班牙海鮮炒飯好耐,朋友就介紹呢間位於諾士佛台嘅西班牙餐廳俾我😚嗰日係平日夜晚,但餐廳都好熱鬧好有氣氛🥰店員都係外國人,態度好nice😉🌟焗香草田螺牛骨髓🐌 $130第一次食田螺牛骨髓😳餐廳用鹽嚟將牛骨髓保溫,田螺好有鮮味,而且肉質彈牙🤤牛骨髓嘅油脂同田螺合而為一,食落超有牛油香🥰牛骨髓仲要入口即溶,邪惡得嚟好特別!🌟西班牙大蝦海鮮焗飯🇪🇸 $380上枱已經超級香!!😍海鮮份量十足!有四大隻蝦同青口😋大蝦好大隻,肉質新鮮又好彈牙😋青口略嫌細隻~焗飯吸滿海鮮汁同高湯,食落好入味好正😝入面仲有魷魚同魚柳!好足料🥰🥰🌟Red Sangria🍸 $108呢杯係西班牙特色酒精飲品☺️主調係紅酒🍷再加入唔同種類嘅水果同果汁沖調而成🥰飲落較清甜,好易入口,仲有淡淡果香💗🌟Law in Forest🍹$78呢杯係無酒精嘅mocktail💗係一杯加咗水蜜桃🍑同雜果粒嘅果茶😋飲落好Fresh,而且水蜜桃味好濃🤤同時間茶味又唔會被蓋過~解漏一流!Overall嚟講都算係幾正宗嘅西班牙餐廳😋最重要係氣氛真係好好!最適合嚟Happy Friday🤤加一服務費:✅回頭率:❤️❤️

🌟焗香草田螺牛骨髓🐌 $130

🌟西班牙大蝦海鮮焗飯🇪🇸 $380

🌟Red Sangria🍸 $108

🌟Law in Forest🍹$78

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:EL CID西班牙餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下
諾士佛台大部份都普遍係酒吧,然而最尾一間西班牙菜原來已屹立31年.餐廳範圍好大,分室外內.整體裝修洋溢着西班牙風情,色彩繽紛,有令人愉快感覺午餐主要分Tapas類小食及Lunch Set意粉/飯/肉為主.價格大約$80-$138,兩類套餐都已包括:沙律或湯,開邊多士及咖啡茶🔸洋蔥湯(+$15)洋蔥拌炒至軟化,並加入少許糖讓洋蔥焦化.湯清味濃🔸多士非常驚喜!魷魚通透雪白,爽身彈牙🦑超大隻微帶酒香配合底層脆卜卜脆多士🇪🇸Tapas Set($130)🔸焗菠菜芝士卷酥皮外皮香脆,內裏塞滿菠菜及香濃芝士🔸香煎鹹牛脷鹹牛脷厚厚三大塊,外貌似午餐肉🤭表面焦香,味道濃郁🇪🇸Lunch Set($80)🔸白汁羊肉焗飯內含紅蘿蔔,薯仔及大量羊肉.羊肉味道偏濃, 羊肉體積剛好與飯可大口大口吃,配合面層大量芝士,味道豐富濃郁🔸咖啡更細心地分開奶及糖,自行調配味道

🔸洋蔥湯(+$15)
洋蔥拌炒至軟化,並加入少許糖讓洋蔥焦化.湯清味濃

🔸多士

🇪🇸Tapas Set($130)
🔸焗菠菜芝士卷
酥皮外皮香脆,內裏塞滿菠菜及香濃芝士

🔸香煎鹹牛脷
鹹牛脷厚厚三大塊,外貌似午餐肉🤭表面焦香,味道濃郁

🇪🇸Lunch Set($80)
🔸白汁羊肉焗飯

🔸咖啡
更細心地分開奶及糖,自行調配味道
2023-05-17 120 瀏覽
EL CID西班牙餐廳尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下間唔中都會約朋友黎諾士佛臺飲嘢或者食飯,成日見到街尾有間餐廳裝修好特式,門口掛晒旗仔好似幾吸引,每次都想黎試下,今日終於約左朋友黎幫襯啦,原來呢到係一間正宗嘅西班牙餐廳,入到餐廳成個感覺好似去咗當地一樣,好chill焗香草田螺蝸牛骨髓離遠已經聞到好香牛油味,而且造型好特別,田螺鋪晒係竹筒入面,底部以一個小鹽山墊底,真係好吸晴….田螺加埋牛骨髓呢個配搭原來咁MATCH,每一口田螺都吸收晒牛骨髓既精華,充滿油香,絕對係一試難忘西班牙大蝦海鮮焗飯食西班牙菜又點少得正宗既海鮮焗飯呀,望落已經覺得好吸引,表面鋪滿左4隻大蝦同埋青口,蝦既SIZE好大隻而且食落好彈牙,而飯底既醬汁配搭岩岩好,唔會過濃非常滋味Red Sangria呢款係傳統既西班牙特飲,特式紅酒配埋鮮果,感覺都唔錯好新鮮Law in Forest餐廳自加調制既特式Mocktail,由新鮮蜜桃加埋各式水果粒組合而成,感覺好似水果茶,非常清新
EL CID西班牙餐廳
尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下

焗香草田螺蝸牛骨髓

西班牙大蝦海鮮焗飯

Red Sangria
呢款係傳統既西班牙特飲,特式紅酒配埋鮮果,感覺都唔錯好新鮮

Law in Forest

諾士佛臺最街尾的EL CID是一家西班牙菜餐廳。是日目的是生日慶祝。西班牙油炸鬼  Churros🌟🌟油炸鬼略嫌太油膩,玉桂味不足。黑毛豬醬鵝肝扁意粉🌟🌟🌟🌟鵝肝非常惹味,配搭黑毛豬醬扁意粉,味道濃厚,非常不錯。無花果醬配黑毛豬肋骨🌟🌟🌟🌟黑毛豬肋骨尚算大份及入味。大蝦西班牙海鮮飯🌟🌟🌟🌟西班牙有名的海鮮飯,除了大蝦,還有其他海鮮及肉類配料可以選,但份量略少。由於是慶祝生日,人頭十元切餅費,餐廳示應會為你拍照,再即印出來用相架鑲好。總結略嫌少貴 但服務和味道都超好的西班牙菜
諾士佛臺最街尾的EL CID是一家西班牙菜餐廳。

是日目的是生日慶祝。
西班牙油炸鬼  Churros

西班牙油炸鬼  Churros
🌟🌟
油炸鬼略嫌太油膩,玉桂味不足。

🌟🌟🌟🌟
鵝肝非常惹味,配搭黑毛豬醬扁意粉,味道濃厚,非常不錯。

無花果醬配黑毛豬肋骨

無花果醬配黑毛豬肋骨
🌟🌟🌟🌟
黑毛豬肋骨尚算大份及入味。

總結
略嫌少貴 但服務和味道都超好的西班牙菜
2023-05-10 993 瀏覽
返左2日工係要chill下既,今晚同朋友去諾士佛台食下野,比自己放鬆下💁🏻‍♀️行過呢間餐廳比佢既外表吸引左,好靚呀💁🏻‍♀️📍焗香草田螺牛骨髓上枱時係用靚靚既鹽堆成小山丘一同上枱,唔好比佢外表厄左,牛骨髓加上田螺勁香勁好食!田螺好淋好入味,牛骨髓向來係我既喜好,焗出黎牛油精華好香牛味,簡直係精粹😍📍西班牙海鮮焗飯唔好以為一盤仔唔夠食,佢份量都唔少架,絕對夠2個人食用💁🏻‍♀️,大蝦蝦膏好多好突出,而且大蝦爽口彈牙,焗得香脆好食👍🏻另外青口新鮮,處理得好好,無法,鮮甜好食,飯既醬汁好都足夠,能夠每一粒飯都被醬汁包住👍🏻📍Passionfruit Cooler熱情果調配出黎既特飲👍🏻👍🏻味道清香,完全解渴,味道唔會死甜,夏天之選呀📍Red Sangria 咪話要黎chill 下,唔會唔飲酒既,但聽日要返工,所以都係飲少少開心下就算,店員介紹左呢款西班牙特飲,味道清新,以紅酒為底,加上紅同青蘋果,味道清新好飲呢💁🏻‍♀️餐廳裝修好靚,食物出色,完全係同朋友知己食飯之選👍🏻

📍焗香草田螺牛骨髓

📍西班牙海鮮焗飯
西班牙海鮮焗飯

📍Passionfruit Cooler

📍Red Sangria

餐廳裝修好靚,食物出色,完全係同朋友知己食飯之選👍🏻
2023-05-09
西班牙海鮮焗飯